Auteur: Udo Pollmer.
De „mensengemaake klimaatverandering” blaast ons toe vanuit de mond van koeien. De adem van vee verpest onze goede lucht met methaan, met moerasgas. Omdat er steeds meer runderen kwamen, zou ook het methaangehalte in de atmosfeer enorm gestegen zijn. Wat de viervoeters betreft, moet ik onze klimaafbevlogenen teleurstellen: De wereldwijde veestapel is volgens het statistiekenportaal Statista sinds 1990 juist iets gedaald. (1) Voor de industrialisering van de landbouw werden er zelfs nog meer runderen gehouden.(2) Klimaatbeschermers hebben het probleem op hun eigen manier opgelost: ze veronderstellen gewoonweg hogere bestanden. (3)
Runderen produceren methaan, beter gezegd hun pensflora doet dat. Nu heeft niet alleen melkvee een pens, maar ook alle andere herkauwers, zoals schapen, konijnen, elanden, antilopen of yaks; zelfs neusapen herkauwen. Kuddes gnoes, buffels en rendieren zwerven over de savannen, prairies en toendra’s en stoten methaan uit. Op de Great Plaines in Noord-Amerika hebben kolonisten de bizon bijna volledig uitgeroeid – 50 miljoen dieren. In Afrika graasden ooit enorme kuddes van de Nomaden. Rond 1890 werden ze abrupt vernietigd door het binnenslepen van de runderpest.(4,5)
Toen duidelijk werd dat het aantal runderen niet gestegen was, richten de onderzoekers hun aandacht op het voer en de koeienvlaaien, want de dieren eten tegenwoordig wat meer. Bij elke koeienvla komt een beetje methaan vrij, afhankelijk van welke microben erin huizen, hoe de vliegenmaden het vinden, en hoeveel mestkevers erin rondkrabbelen. Nu hebben bromvliegen een andere methaanbalans dan kevers, in de kou ishet een andere dan in de hitte, etc…(6) Omdat de oprispingen en de maden van een kudde niet zo gemakkelijk meetbaar zijn, vervangen computermodellen zulk onderzoek.(7) Van achter het bureau worden simulaties gebruikt om de methaanbalans naar wens gestuurd, om opgewonden de klimaatdood te bezweren.
Dubbele moraal
Het methaan uit rectale fermentering zoals van olifanten, paarden of neushoorns wordt vaak afgedaan als onbeduidend. Toch stoot een olifant vele malen meer methaan uit dan een koe. Hij eet immers een halve ton groenvoer per dag en produceert veel methaanrijke uitwerpselen. Maar vanuit het standpunt van klimaatbeschermers is dit vreemd genoeg, juist het redden van het klimaat.(8) Wanneer de dikhuiden planten eten, komt er meer licht door het gebladerte en wordt de groei gestimuleerd. Dit bindt koolstof.(9) Als ze op hun weg struiken en bomen vertrappen, bevorderen ze de groei van grotere bomen die meer koolstof opslaan.(10) Binnenkort komen hier klimaatcertificaten voor, dat wil zeggen veel geld.(11)
Opmerking: Wat een olifant ook doet, hij dient altijd ter bescherming van het klimaat. Als hij groenvoer eet, zorgt hij voor vernieuwing; als hij uitwerpselen achterlaat, bevordert hij de plantengroei. Koeien daarentegen wordt verweten dat zij verantwoordelijk zijn dat zeldzame bloemen en kruiden verdwijnen, graswortels vertrapt worden, bijdragen tot het uitsterven van soorten, de lucht vervuilen met methaan en het water met nitraat. Hoe leugenachtig!
Niet alleen groot wild produceert veel methaan, ook kleine dieren doen er niet voor onder, zoals cavia’s bijvoorbeeld.(12) Onlangs baarden bevers opzien omdat ze jaarlijks bijna een miljoen ton methaan in de atmosfeer uitstoten.(13) Vervolgens haalden grondeekhoorns de pers omdat er drie keer zoveel methaan uit hun holen ontsnapt als er normaal gesproken op de toendrabodem vrijkomt.(14) Ook rendieren activeren het methaan in de toendrabodem.(15) De oorzaak is onbekend. Niemand kan ook maar bij benadering zeggen hoeveel methaan-verspreidende wilde dieren er zijn, maar voor de klimaatscène is dit methaan van geen belang.(3)
Om het narratief van de “door de mens veroorzaakte klimaatverandering” door rundvee in stand te houden, moest de klimaatkerk eerst alle andere dieren uit hun biotopen verdrijven: als eersten moesten de termieten eraan geloven. Rond 1980 waren ze nog de grootste vijanden van het klimaat, goed voor 150 miljoen ton per jaar, aldus de nestor van de klimaatbevlogenen Paul Crutzen.(16 ) Dankzij het uitgekiende ventilatiesysteem van hun terpen ontsnapt het methaan uit het achterste van de termieten onvermijdelijk naar de buitenlucht.
Vandaag worden termieten als even klimaatbewust beschouwd als olifanten. In hun terpen zijn namelijk bacillen gevonden die methaan eten. (17) Zo zou de balans kunnen worden bijgesteld van 150 miljoen ton naar 2 miljoen ton per jaar.(18) Op relevante websites is het narratief al verder gevorderd: daar werken termieten al als “klimaatbeschermers”.(19) Dat werd ook tijd, want deze kruipende insecten die zeer gewaardeerd worden door chimpansees, zullen binnenkort ook het vlees in onze keukens dienen te vervangen: “Larven en termieten – de menukaart van morgen?” is de retorische vraag op een agrarische website. (20)
Daarbij zijn er juist onder insecten tal van verdachten: bladsnijdermieren en kakkerlakken zijn even productief als termieten. (21,22) Alleen al door hun massa zijn ze vergelijkbaar met herkauwers. Ook van mestkevers, larven en miljoenpoten werd per toeval bekend dat zij eveneens methaan uitscheiden.(23-25) Meer dan een miljoen andere soorten wachten er op dat ze onderzocht worden en de balans word opgemaakt.
Een nat pak voor klimaattheorieën
Werpt men een blik op de gebruikelijke methaanbalansen, dan stijgen in de modelberekeningen weliswaar de emissies van runderen over de jaren, maar ze zijn nog altijd niet hoog vergeleken met veengebieden, moerassen en moerassen die tot wel 160 miljoen ton bijdragen. (3) Bijna dezelfde hoeveelheid als deze waterrijke gebieden leveren rivieren en meren is onlangs gebleken. Ze worden nu als “zoet water”opgenomen, maar ze ontbreken nog in oudere balansen. (26) Ook stuwmeren met hun “klimaatvriendelijke” waterkracht dragen veel aan “klimaatgas” bij. (27 )
Vijfentwintig jaar geleden schatten Chinese onderzoekers de methaanproductie van rijstvelden ongeveer even hoog als die van wetlands. (28) Maar sindsdien wordt de uitstoot van rijst van jaar tot jaar lager ingeschat. Dit is ook niet moeilijk: toen de uitstoot werd bepaald op vier velden in de Mekong Delta, bedroeg de laagste van de vier waarden 300 gram methaan per dag en hectare, de hoogste bijna 10 kilo. (29) Uit zulke erratische gegevens kan de hoeveelheid moerasgas gemakkelijk politiek correct aangepast worden.
Degenen die het methaan van ons vee gevaarlijk vinden, kunnen zich beter tot de Aziatische volkeren wenden en eisen dat zij hun rijstvelden droogleggen. Of ze klimaatbelasting laten betalen voor elke zak rijst, net zoals we van plan zijn te doen voor vlees. Maar degenen die speculeren op belastingen kunnen zich beter wenden tot de burgers van staten, die meer geld dan hersens hebben.
Klimaatbalansen zitten vol valkuilen. Bijzonder verraderlijk: eenden. Wanneer de eenden door de “wetlands” waggelen, dan stijgt de emissies met meer dan het dubbele. Dit was het resultaat van een twee jaar durend veldonderzoek door de ETH Zürich. Het methaan is slechts gedeeltelijk te wijten aan eendenpoep, maar is het resultaat van “intensieve beweiding van de rustende plantenwortels tijdens de winter”. Hierdoor konden de planten aan het begin van de vegetatieperiode niet snel uitlopen (…), wat leidde tot de veranderingen in het methaan (…) die we hebben waargenomen”.(30 ) Natuurlijk veroorzaken niet alleen eenden, maar vermoedelijk alles wat kruipt en vliegt, voor het vrijkomen van methaan.
Over het algemeen geldt: in het wild levende dieren hebben, om geochemici in Science te citeren, “myriaden van effecten” op de koolstofbalans van de aarde. (31) Deze effecten zijn echter niet zichtbaar in de gebruikelijke opsporing door satellieten. Daardoor worden de werkelijke effecten van de dierenwereld op de voedingsstoffenkkringloop verdoezeld. (31) Satellieten maken het onderzoekers gemakkelijker om de balans te vervalsen.
Ook op het land geeft het vogelleven vorm aan ecologische kringlopen. Maar klimaatonderzoekers concentreren zich liever op mestkuikens; het is immers moeilijk om met slimme raven in het open veld, angstcampagnes te bedrijven en belasting te gaan innen, maar met domme ganzen lukt dat wel. Een gans van 6 kg produceert 0,58 liter methaan per dag. (32) Niet veel, maar met miljarden ganzen telt het aardig op. Hoeveel methaan mogen gieren, pinguïns of regenwoudvogels wel niet uitstoten? Zelfs als er gegevens beschikbaar zijn, (33) worden ze genegeerd.
Methaan – het levenselixer van de zee
Op een gegeven moment moesten klimaatonderzoekers toegeven dat vissen, walvissen en andere waterdieren ook invloed hebben op de methaanbalans. In de Oostzee zouden mosselen verantwoordelijk zijn voor 10% van de emissies. (34) Zou het dus niet even zinvol zijn om de oesterbankvissers in de Noordzee even hard aan te pakken als de melkveehouders? Eén vis staat al aan de schandpaal, een eetbare vis, de tilapia. (35) Niet alleen baars en mosselen, alle bewoners van de zeeën, meren en rivieren veranderen de methaanbalans. Maar hierover bewaren klimaatonderzoekers liever het stilzwijgen.
De zee is een belangrijke modulator van methaangas, niet alleen vanwege haar flora en fauna. Het gas ontsnapt uit de zeebodem. In de aardkorst heersen hoge drukken en temperaturen. Daardoor ontstaat plasma. Daarin wordt onvermijdelijk methaan gevormd uit carbonaathoudend gesteente en het daarin gebonden water. (36,45-48) Dit methaan wordt “abiotisch” genoemd. Wanneer het uit de zeebodem ontsnapt, lost het geleidelijk op in het zeewater. Voor klimaatonderzoekers was dit een elegant excuus om het te “verwaarlozen”. Maar zelfs een deel van de kleine blaasjes uit de diepzee bereikt het wateroppervlak. (37) Sommige zijn ook wat groter. Voor de kust van Namibië vernietigde een bel bestaande uit methaan en waterstofsulfide de vispopulatie over tienduizenden vierkante kilometers. (38) Ook de gigantische methaanbellen uit de diepten van het Nyos- en Kivumeer in Afrika hebben herhaaldelijk tot rampen gevoerd. (39,40)
Maar nu werd bij booreilanden uitgassend methaan ontdekt – wat een wonder! (41) De volgende klimaatdood dreigt al. Helaas hebben de bellen geen afzender, zodat noodgedwongen alles telt, wat uit het continentaal plat opborrelt. Niemand kan het natuurlijk becijferen, want de grootte en intensiteit van de bellen fluctueren en de plaatsen waar het gas ontsnapt veranderen. (95) Dan wordt er maar gegokt: Nu zou er vanaf het plat jaarlijks tot 65 miljoen ton methaan de zee in borrelen.(42,90) Daarbij komt het gas, dat ontsnapt bij de subductiezones van de continentale platen,(43,93,96) en het abiotische methaan dat zich onder de oceaankorst verzamelt en opstijgt uit scheuren in de diepzeebodem. (44)
En dan is er, naast microbieel methaan en abiotisch methaan uit gesteente, nog een derde type. Het heet “thermogeen methaan”. Dit wordt gegenereerd door (onderzeese) moddervulkanen uit microbiële koolwaterstoffen in de modder en abiotische gassen uit de aardkorst. (46,49) Langs de genoemde wegen komt het een en ander bij elkaar. (50) Maar de zee, die 70% van het aardoppervlak bedekt, is gierig en stoot van dat alles, zo verzekeren klimaatonderzoekers ons, niet meer dan 12 miljoen ton uit in de atmosfeer. (89) Voor wie het gelooft.
Bij het lezen van het huidige onderzoek naar de vorming van methaan valt iets op: De gebruikelijke verwijzing naar “fossiel” aardgas en olie vallen weg, het wordt helemaal niet meer genoemd. Daarvoor wordt als vanzelfsprekend over abiotische oorsprong gesproken, die tot nu toe zo heftig ontkend werd, (43-45,47,52-56) Daarmee zijn de dagen geteld van het narratief over “fossiele brandstoffen”, die in het verre verleden uit verdronken bossen ontstaan zouden zijn. (zie. Brotzeit 20. Juli 2018: Aardolie – een “hernieuwbare” grondstof?)
Op de zeebodem zijn de talloze “rokers” getuigen van de gasvelden. Men zegt dat hier het leven op aarde is ontstaan. (36) Overal waar voldoende methaan aanwezig is, ongeacht de oorsprong ervan, vestigen zich micro-organismen die methaan eten. Ze staan aan de basis van de voedselketen. Daarmee voeden zich ringwormen, slakken, krabben en vissen. (91-94)
Geen succes
Nagenoeg elke meting, elke nieuwe ontdekking vernietigt het huidig actuele klimaatmodel. Toen in 2020 vastgesteld werd dat cyanobacteriën belangrijke methaanproducenten zijn, was de ontzetting groot. (57 )Tot dan toe werden ze beschouwd als een methaanremmer, vooral in de rijstteelt. (58) Bijzonder pijnlijk: terwijl daarmee de rijstpaddy’s rekentechnisch van methaan verlost waren, werkten Japanse ingenieurs al in 1999 aan bioreactoren voor de productie van methaan met behulp van cyanobacteriën. (59)
Cyanobacteriën zijn alomtegenwoordig. Ze zijn letterlijk in elke omgeving te vinden. Op het water en op het land, in de brandende zon en diep onder de grond, met- of zonder zuurstof, op de Noordpool en in de tropen. Nu is de industrie weer terug bij af met haar “modellen”. Toch regelen cyanos al sinds mensenheugenis de gasbalans van de atmosfeer. Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de zuurstof in onze atmosfeer geproduceerd word door deze kleine wezentjes. (60) Zo creëerden ze de voorwaarde voor de vorming van de ozonlaag. Zo kon het leven zich in de atmosfeer ontwikkelen. Maar niet alleen dat. Cyanos behoren samen met de eveneens methaanproducerende algen tot de primaire producenten. Ze staan aan de basis van de voedselketen. (61,62)
Om de maat vol te maken, meldde het Max Planck Instituut in 2008 dat planten tot 240 miljoen ton methaan per jaar produceren (63): “Het bewijs van directe methaanemissies door planten verklaart ook de onverwacht hoge methaanconcentraties boven tropische bossen”. (64) Dat wil zeggen, boven die bossen die ons zouden moeten redden van de klimaatdood. In de regel wordt hun methaan niet opgenomen in de klimaatbalansen. Bossen worden immers beschouwd als methaanputten.
Dit doet ook de droom van een “klimaatvriendelijke” veganistische, diervrije landbouw in duigen vallen. Als een koe gras eet of een giraf bladeren, komt er methaan vrij. Als het groen wordt opgegeten door andere dieren, of het nu gaat om coloradokevers of wilde eenden, wordt er ook methaan geproduceerd. Als het groen in de natuur vergaat of verrot, komt er ook methaan vrij. De hoeveelheden hangen af van de microben, de temperatuur en de zuurstof. Ook in composteringsbedrijven worden “enorme hoeveelheden” methaan geproduceerd, ondanks de energie-intensieve beluchting.(65) Dit zijn allemaal nulsommen – met of zonder vee.
Als klimaatonderzoekers hun gegevens serieus zouden nemen, zouden ze snel moerassen moeten droogleggen, op eenden gaan jagen, het Amazonegebied droogleggen, het regenwoud ontginnen, daar stieren vetmesten, ze antibiotica geven tegen de methaanbacillen in hun pens, en tenslotte termieten met insecticide bestrijden. Jagers op groot wild zouden klimaatcertificaten krijgen voor elke olifant of buffel die ze doden.
Bedorven voedsel uit de vriezer
Wij geloven maar al te graag dat het methaangehalte in pre-industriële tijden lekker laag was, maar nu stijgt het dramatisch. Hoe werd het gas toen zo’n 250 of 25.000 jaar geleden gemeten? Er zijn geen verzegelde, geëtiketteerde monsters. Dus behelpt men zich met boorkernen uit het eeuwige ijs. Alles wordt daar bewaard, zoals in een diepvriezer Vrieskasten zijn echter geen plaats om dingen voor de eeuwigheid te bewaren, omdat de inhoud ervan ook veroudert.
Uit de boorkern kunnen in ieder geval ijslagen worden geschat. Maar dat is alles. Want ijs is niet netjes gelaagd zoals een boomstronk, maar staat bloot aan weer en wind. De sneeuw verandert geleidelijk in firnijs, dat poreus is. Er gaan eeuwen voorbij voordat de gasdiffusie uiteindelijk stopt en de lock-in zone zich vormt. (87,88) IJs werkt, er vormen zich scheuren en diepe spleten. Atmosferische afzettingen zoals vulkanisch as of kleistof creëren cryoconietgaten die door het ijs vreten, geholpen door microben die methaan als energiebron gebruiken. (66-68) De gassen diffunderen, worden gefractioneerd en uiteindelijk verplaatsen de gasbellen zich ook onder de ijslast (69,70) Ondertussen produceren andere microben onder het ijs nieuw methaan. (80) Om nog maar te zwijgen van de kosmische straling, die ook direct in het ijs nieuw methaan produceert. (83) Deze straling uit de ruimte is aan grote schommelingen onderhevig. (84,85) Het eeuwige ijs is dus allesbehalve een veilige kluis.
Methaan maakt het zich dus niet gemakkelijk in het ijs door af te wachten totdat er een klimaatwetenschapper een gat in boort! Het blijft steeds actief. Het oxideert onder verbruik van zuurstof, tot koolmonoxide en vervolgens tot kooldioxide. (69) Toen ijskernen uit de diepten van Antarctica en Groenland 50 jaar geleden op hun methaangehalte werden onderzocht, werd een gemiddelde van 0,56 ppm gevonden. (71) Dit komt overeen met wat vandaag met moderne methoden wordt gevonden. Maar de auteur stelde destijds, op basis van zijn analyse van de begeleidende stoffen, dat het oorspronkelijk ongeveer 1,5 ppm moet zijn geweest. Dat zou overeenkomen met de huidige niveaus in de Arctische lucht. Op basis van de cijfers lijkt het alsof het niveau verdrievoudigd is. De “dramatische toename” is gebaseerd op een analytisch artefact: hoe ouder de boorkernen, hoe minder methaan er nog in zit.
Nu werd er in het laatste decennium daadwerkelijk een toename in de atmosfeer gemeten. Is dit dan toch “mensenwerk”? Nog in 2011 had Nature zich beklaagd, dat de methaansporen in de atmosfeer bijna 30 jaar lang constant gebleven zouden zijn. (72) Tot op de dag van vandaag zijn noch de redenen voor die stilstand bekend, noch die voor de huidige toename. Het tijdschrift Nature verduidelijkt: De toename is niet de oorzaak, maar het gevolg van de opwarming van de aarde. (73) Als het warmer wordt, neemt de productiviteit van de biosfeer toe en daarmee ook het methaan in de lucht. Noch vee, noch boorgaten zijn verantwoordelijk voor de temperatuur op aarde, maar onze centrale ster.
Broeikas slogans
Maar klimaatonderzoekers geven zich niet zo gemakkelijk gewonnen. Om te bewijzen dat de aardbol toch ziek is door “koeien” of “rijstpaddy’s”, wordt de isotoopverdeling in de methaanmolecule geïnterpreteerd. Dit is echter een vergeefse moeite: afhankelijk van de voedselplant, bijvoorbeeld C3- of C4-planten, stoten de dieren verschillende isotopenpatronen uit. (86) In de wereld van de microben zijn er zeer verschillende routes naar methaan, met onbekende fractioneringseffecten.(74-76) Niemand kan met zekerheid onderscheiden of het methaan afkomstig is van vee, engerlingen of van bacillen, die in de modder van de rijstvelden uitgassen.
Opmerking: Onlangs zouden metingen van C14-isotopen in het ijs aangetoond hebben dat 70% van het methaan helemaal niet van natuurlijke oorsprong, maar mensenwerk is. (77) De toestand van de wereld is dramatisch, zeggen de mediale roeptoeters eensgezind. Deze keer gaat het echter niet om vee, maar om elke industrie die kolen, olie & gas nodig heeft. Door fracking ontsnapt er steeds meer methaan uit de boorgaten. Bovendien zijn er lekken in de pijpleidingen en emissies van kolenmijnen. Zie hier het bedrog: het methaan in kwestie is nog steeds van natuurlijke oorsprong, maar wordt nu aangemerkt als “antropogeen”. Gelijktijdig is de hoeveelheid methaan die overal uit de aarde ontsnapt onbekend. Het proces vindt niet alleen onder water plaats, maar ook op het land. Chinese geofysici hebben het over de “ademhaling” van de aarde, Europese over “flatuleren”. (28,51) De methode van de C14-onderzoekers roept allerlei vragen op: voor hun meting hadden zij een hele ton ijs nodig, dat zij smolten om er ongeveer 27 microgram methaan uit te halen voor hun C14-analyse. Een dergelijke procedure is foutgevoelig, al was het alleen maar vanwege de verontreinigingen en absorptie-effecten. Bovendien wordt C14 voortdurend aangemaakt door kosmische straling, vooral bij de poolkappen. Om deze valkuil te vermijden hebben zij ook het C14 in koolmonoxide gemeten, dat eveneens uit het ijs werd gehaald, en dit als correctiefactor gebruikt. Maar aangezien koolmonoxide in ijs ook wordt geproduceerd uit methaan, is de berekening misleidend. Vanwege de diffusieprocessen in firn-ijs kunnen geen “jaargangs-waarden” worden vastgesteld. Dus werd er een “firn-air-transportmodel” uitgedacht en temde men veranderende meetresultaten met een “matrixi inversion technique”. (77) Nog een paar slimme “correctiefactoren” en alle klimaatonderzoek-onzin is geschikt om een klimaatbelasting te eisen.
Ondertussen dubben marine onderzoekers nog steeds over de vraag waarom oudere zeewaterlagen soms meer C14 bevatten dan jongere. (78) Fysici kunnen de “mysterieus hoge” C14-gehaltes in oude ijslagen niet verklaren. (79) De rekenmodellen zitten vol ongerijmdheden. (101-106) Daarmee stort dus ook dit kaartenhuis van de klimaatonderzoekers in elkaar.
Wanneer methaan al sinds de oertijd uit de aardkorst in de atmosfeer stroomt, geproduceerd door microben, dieren en planten (63), maar ook door vulkanen, kerncentrales en kosmische straling (81), waarom is het dan nog steeds maar 1 tot 2 ppm? Met andere woorden, maar 1 tot 2 miljoenste? Het glazen dak van de broeikas had er al lang afgeknald moeten zijn! Nu is de atmosfeer geen broeikas, hij is open. Veel methaan gaat verloren via de stratosfeer. In de atmosfeer wordt methaan snel afgebroken door chemische reacties. Op de grond zijn er tal van microben die methaan gebruiken als energiebron.
De uitvinders van het broeikasidee schatten de halfwaardetijd van methaan op ruim acht jaar. Dit is echter geen gemeten waarde, maar de politieke mededeling van het “Intergovernmental Panel on Climate Change” – en dus slechts een meningsuiting. (82) Maar omdat de methaanhuishouding van de aarde door veel en veel meer bronnen wordt gevoed dan wordt toegegeven, verloopt de afbraak ook veel en veel sneller.
Van voedingsstof tot gevaarlijke stof
En laten we tenslotte hulde brengen aan de uitlaatgassen van de mens. Het goede nieuws voor alle klimaatdiscipelen: wie zich geen zorgen maakt over zijn voedsel, produceert vrijwel geen methaan. Dat ligt anders bij een bewuste keuze voor een plantaardig dieet. Artsen van de universiteit van Graz hebben een opvallende hoeveelheid methaan gemeten in de adem van planteneters. Ze vonden de boosdoeners in de darmen: tot wel duizendvoudig verhoogde concentraties methaanbacteriën. (97) Dat kan nare gevolgen hebben. Tijdens darmoperaties en colonoscopieën heeft het gas al tot explosies geleid, die soms de dood van de patiënt tot gevolg hadden. (98-100)
Conclusie: In de natuur is methaan een gewilde voedingsstof, in de menselijke darm is het een gevaarlijke stof.
***
Literatuur
- Statista: Rinderbestand weltweit in den Jahren 1990 bis 2022. https://de.statista.com
- Poppinga O, Schulze E: Methan und Kühe. Kasseler Institut für ländliche Entwicklung e.V. Arbeitsergebnisse 15/2020
- Saunois M et al: The Global Methane Budget 2000–2017. Earth System Science Data 2020; 12: 1561–1623
- Pearce F: Inventing Africa. New Scientist 12. Aug. 2000: 30-33
- Mack R: The great African cattle plague epidemic of the 1890’s. Tropical Animal Health and Production 1970; 2: 210-219
- Iwasa M et al: Effects of the activity of coprophagous insects on greenhouse gas emissions from cattle dung pats and changes in amounts of nitrogen, carbon, and energy. Environmental Entomology 2015; 44: 106-113
- Niu M et al: Prediction of enteric methane production, yield, and intensity in dairy cattle using an intercontinental database. Global Change Biology 2018; 24: 3368–3389
- Schueman LJ: Gardeners of the Congo: How African elephants fight climate change. One Earth 25. Aug. 2022, www.oneearth.org
- Berzaghi F et al: Carbon stocks in central African forests enhanced by elephant disturbance. Nature Geoscience 2019; 12: 725–729
- Gerretsen I: How the African rainforest is helping fight climate change. 19. April 2022, www.bbc.com
- Chami R et al: The secret work of elephants. International Monetary Fund, Finance & Development Sept. 2020, www.imf.org
- Rodkey FL et al: Carbon monoxide and methane production in rats, guinea pigs, and germ-free rats. Journal of Applied Physiology 1972; 33: 256-260
- Westbrook CJ: Beaver-mediated methane emission: The effects of population growth in Eurasia and the Americas. Ambio 2015; 44: 7-15
- Golden NA et al: Consequences of arctic ground squirrels on soil carbon loss from Siberian tundra. AGU Fall Meeting, San Francisco 17. Dec. 2014
- Laiho R et al: Reindeer droppings may increase methane production potential in subarctic wetlands. Soil Biology & Biochemistry 2017; 113: 260-262
- Zimmerman P et al: Termites: a potentially large source of atmospheric methane, carbon dioxide, and molecular hydrogen. Science 1982; 218: 563–565
- Nauer PA et al: Termite mounds mitigate half of termite methane emissions. PNAS 2018; 115: 13306–13311
- Van Asperen H: The role of termite CH4 emissions on the ecosystem scale: a case study in the Amazon rainforest. Biogeosciences 2021; 18: 2609–2625
- OroVerde Die Tropenwaldstiftung: Termiten – wichtige Winzlinge. www.regenwald-schuetzen.org
- Proplanta (dpa): Larven und Termiten – Die Speisekarte von morgen? News vom 16. Nov. 2010, www.proplanta.de
- Mehring AS et al: Leaf-cutting ant (Atta cephalotes) nests may be hotspots of methane and carbon dioxide emissions in tropical forests. Pedobiologia – Journal of Soil Ecology 2021; 87-88: e150754
- Bell EJ et al: Cockroaches: Ecology, Behavior, and Natural History. Johns Hopkins University Press, Baltimore 2007
- Görres CM, Kammann C: First field estimation of greenhouse gas release from European soil-dwelling Scarabaeidae larvae targeting the genus Melolontha. PLoS ONE 2020; 15: e0238057
- Šustra V, Šimek M: Methane release from millipedes and other soil invertebrates in Central Europe. Soil Biology and Biochemistry 2009; 41: 1684-1688
- Hackstein JHP et al: Methane production in terrestrial arthropods. PNAS 1994; 91: 5441-5445
- Bastviken D et al: Freshwater methane emissions offset the continental carbon sink. Science 2011; 331: 50
- Kandarr J, Wittmann F: Stauseen setzen große Mengen Methan frei. Earth System Knowledge Platform 2019; 6: 15. Juli, doi:10.2312/eskp.014
- Xinke Y: Another source of atmospheric methane. Chinese Journal of Geochemistry 1997; 16: 189-192
- Vo TBT et al: Methane emission from rice cultivation in different agro-ecological zones of the Mekong river delta: seasonal patterns and emission factors for baseline water management. Soil Science and Plant Nutrition 2018; 64: 47–58
- Winton S, Richardson C: Zoogeochemistry: bird grazing enhances wetland methane emissions. Geophysical Research Abstracts 2019; 21: p1-1
- Schmitz OJ et al: Animals and the zoogeochemistry of the carbon cycle. Science 2018; 362: 1127
- Clauss M et al: Methane emissions of geese (Anser anser) and turkeys (Meleagris gallopavo) fed pelleted lucerne. Comparative Biochemistry & Physiology Part A Molecular Integrative Physiology 2020; 242: e110651
- Hackstein JHP, Van Alen TA: Fecal methanogens and vertebrate evolution. Evolution 1996; 50: 559-572
- Bonaglia S et al: Methane fluxes from coastal sediments are enhanced by macrofauna. Scientific Reports 2017; 7: e13145
- Da Silva MG et al: Increase of methane emission linked to net cage fish farms in a tropical reservoir. Environmental Challenges 2021; 5: e100287
- Gold T: The Deep Hot Biosphere – the Myth of Fossil Fuels. Springer, New York 2001
- Römer M et al: Amount and fate of gas and oil discharged at 3400 m water depth from a natural seep site in the southern Gulf of Mexico. Frontiers in Marine Science 2019; 6: e700
- Weeks SJ et al: Hydrogen sulfide eruptions in the Atlantic Ocean off southern Africa. Deep Sea Research Pt1 2004; 51: 153-172
- Jones N: How dangerous is Africa’s explosive Lake Kivu? Nature 2021; 597: 466-470
- Barley S: Stir up this lake at the peril of millions. New Scientist 12. Sept. 2009: 14
- Vielstädte L et al: Shallow gas migration along hydrocarbon wells – an unconsidered, anthropogenic source of biogenic methane in the North Sea. Environmental Science & Technology 2017; 51: 10262-10268
- Borges AV et al: Massive marine methane emissions from near-shore shallow coastal areas. Scientific Reports 2016; 6: e27908
- Sano Y et al: Origin of methane-rich natural gas at the West Pacific convergent plate boundary. Scientific Reports 2017; 7: e15646
- Klein F et al: Abiotic methane synthesis and serpentinization in olivine-hosted fluid inclusions. PNAS 2019; 116: 17666-17672
- Foustoukos DI, Seyfried WE: Hydrocarbons in hydrothermal vent fluids: The role of chromium-bearing catalysts. Science 2004; 304: 1002-1005
- Kutcherov V, Kolesnikov A (Eds): Hydrocarbon. Intech, Rijeka 2013
- Kenney JF et al: The evolution of multicomponent systems at high pressures: VI. The thermodynamic stability of the hydrogen–carbon system: The genesis of hydrocarbons and the origin of petroleum. PNAS 2002; 99: 10976-10981
- Scott HP et al: Generation of methane in Earth’s mantle: In situ high pressure-temperature measurements of carbonate reduction. PNAS 2004; 101: 14023-14026
- Wang DT et al: Clumped isotopologue constraints on the origin of methane at seafloor hot springs. Geochimica et Cosmochimica Acta 2018; 223: 141–158
- Etiope G: Natural Gas Seepage: The Earth’s Hydrocarbon Degassing. Springer, Cham 2015
- Plaza-Faverola A: Seabed methane release follows the rhythm of the tides. Sciencenorway.no 2. July 2021
- Levin LA et al: Hydrothermal vents and methane seeps: rethinking the sphere of influence. Frontiers in Marine Science 2016; 3: e72
- Judd AG: Geological Sources of Methane. In: Khalil MAK (Ed): Atmospheric Methane. Springer, Berlin 2000: 280-303
- Kietäväinen R Purkamo L: The origin, source, and cycling of methane in deep crystalline rock biosphere. Frontiers in Microbiology 2015; 6: e725
- Schoell M: Multiple origins of methane in the earth. Chemical Geology 1988; 71: 1-10
- Petford N, McCaffrey KJW (Eds): Hydrocarbons in Crystalline Rocks. Geological Society, Special Publication 214, London 2003
- Bizic M et al: Aquatic and terrestrial cyanobacteria produce methane. Science Advances 2020; 6: eaax5343
- Prasanna R et al: Methane production in rice soil is inhibited by cyanobacteria. Microbiological Research 2002; 157: 1-6
- Miyake J et al: Biotechnological hydrogen production: research for efficient light energy conversion. Journal of Biotechnology 1999; 70: 89-101
- Aiyer K: The great oxidation event: how cyanobacteria changed life. ASM articles 18. Feb. 2022
- Bizic M: Phytoplankton photosynthesis: an unexplored source of biogenic methane emission from oxic environments. Journal of Plankton Research 2021; 43: 822-830
- Keppler F et al: Methane emissions from terrestrial plants under aerobic conditions. Nature 2006; 439: 187-191
- Ernst L et al: Methane formation driven by reactive oxygen species across all living organisms. Nature 2022; 603: 482-487
- Max-Planck-Institut: Die vergessene Methan-Quelle. Pressemeldung vom 11. Jam. 2006
- Anon: Kompostierung. www.chemie.de abgerufen am 4. Okt. 2022
- Knowlton C et al: Microbial analyses of ancient ice core sections from Greenland and Antarctica. Biology 2013; 2: 206-232
- Darcy JL et al: Spatial autocorrelation of microbial communities atop a debris-covered glacier is evidence of a supraglacial chronosequence. FEMS Microbiology Ecology 2017; 93: fix095
- Nagatsuka N et al: Mineralogical composition of cryoconite on glaciers in northwest Greenland. Bulletin of Glaciological Research 2014; 32: 107-114
- Stauffer B: Die Zusammensetzung der Luft in natürlichem Eis. Zeitschrift für Gletscherkunde und Glazialgeologie 1981; 17: 57-78
- Rhodes RH et al: Local artifacts in ice core methane records caused by layered bubble trapping and in situ production: a multi-site investigation. Climate in the Past 2016; 12: 1061-1077
- Robbins RC et al: Analysis of ancient atmospheres. Journal of Geophysical Research 1973; 78: 5341-5344
- Kai FM et al: Reduced methane growth rate explained by decreased Northern Hemisphere microbial sources. Nature 2011; 476: 194-197
- Tollefson J: Scientists raise alarm over ‘dangerously fast’ growth in atmospheric methane. Nature 2022; doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-00312-2
- Penger JS: Einflüsse auf die Kohlenstoffisotopenfraktionierung in methanogenen Systemen. Dissertation, Marburg 2012
- Wynn JG, Bird MJ: C4-derived soil organic carbon decomposes faster than its C3 counterpart in mixed C3/C4 soils. Global Change Biology 2007; 13: 1–12
- Kohn MJ: Carbon isotope compositions of terrestrial C3 plants as indicators of (paleo)ecology and (paleo)climate. PNAS 2010; 107: 19691–19695
- Hmiel B et al: Preindustrial 14CH4 indicates greater anthropogenic fossil CH4 emissions. Nature 2020; 578: 409-412
- Kessler JD et al: A survey of methane isotope abundance (14C, 13C, 2H) from five nearshore marine basins that reveals unusual radiocarbon levels in subsurface waters. Journal of Geophysical Research 2008; 113: C12021
- Dinauer A et al: Mysteriously high Δ14C of the glacial atmosphere: influence of 14C production and carbon cycle changes. Climate in the Past 2020; 16: 1159–1185
- Michaud AB et al: Microbial oxidation as a methane sink beneath the west Antarctic ice sheet. Nature Geoscience 2017; 10: 582-586
- Wahlen M et al: Carbon-14 in methane sources and in atmospheric methane: the contribution from fossil carbon. Science 1989; 245: 286-290
- IPCC: Trace gases: current observations, trends, and budgets. Climate Change 2001
- Van der Kemp WJM et al: In situ produced 14C by cosmic ray muons in ablating Antarctic ice. Tellus 2002; 54B: 186-192
- BenZvi S et al: Obtaining a history of the flux of cosmic rays using in situ cosmogenic 14C trapped in polar ice. Proceedings of Science; 36th International Cosmic Ray Conference -ICRC2019 July 24th – August 1st, 2019 Madison, WI, U.S.A.
- Van Allen JA (Ed): Cosmic Rays, The Sun and Geomagnetism. American Geophysical Union, Washington 1993
- Bathellier C et al: Carbon Isotope Fractionation in Plant Respiration. In: Tcherkez G, Ghashghaie J (Eds) Plant Respiration: Metabolic Fluxes and Carbon Balance. Advances in Photosynthesis and Respiration, 2017; 43: 43-68
- Chappellaz J et al: The ice core record of atmospheric methane. In: Khalil MAK (Ed): Atmospheric Methane. Springer, Berlin 2000: 9-24
- Schaller CF et al: Critical porosity of gas enclosure in polar firn independent of climate. Climate in the Past 2017; 13: 1685-1693
- Weber T et al: Global ocean methane emissions dominated by shallow coastal waters. Nature Communications 2019; 10: e4584
- Skarke A et al: Widespread methane leakage from the sea floor on the northern US Atlantic margin. Nature Geoscience 2014; 7: 657-661
- Carrier V et al: The impact of methane on microbial communities at marine arctic gas hydrate bearing sediment. Frontiers in Microbiology 2020; 11: e1932
- Turner PJ et al: Methane seeps on the US Atlantic margin and their potential importance to populations of the commercially valuable deep-sea red crab, Chaceon quinquedens. Frontiers in Marine Science 2020; 7: e75
- Niemann H et al: Methane-carbon flow into the benthic food web at cold sweeps – A case study from the Costa Rica subductions zone. PLoS One 2013; 8: e74894
- Thurber AR et al: Archaea in metazoan diets: implications for food webs and biogeochemical cycling. ISME Journal 2012; 6: 1602-1612
- Marcon Y et al: Variability of natural methane bubble release at Southern Hydrate Ridge. Geochemistry, Geophysics, Geosystems 2021; 22: e2021GC009894
- Johnson HP et al: Methane plume emissions associated with Puget Sound faults in the Cascadia forearc. Geochemistry, Geophysics, Geosystems 2022; 23: e21021GC010211
- Kumpitsch C et al: Reduced B12 uptake and increased gastrointestinal formate are associated with archaeome-mediated breath methane emission in humans. Microbiome 2021; 9: e193
- Bisson B: Methane gas explosion during colonoscopy. Gastroenterology Nursing 1997; 20: 136-137
- Dhebri AR, Afify SE: Free gas in the peritoneal cavity: the final hazard of diathermy. Postgraduate Medical Journal 2002; 78: 496–497
- Josemanders DFG et al: Colonic explosion during endoscopic polypectomy: avoidable complication or bad luck? Endoscopy 2006; 38: 943-944
- Keeling RF et al: Atmospheric evidence for a global secular increase in carbon isotopic discrimination of land photosynthesis. PNAS 2017; 114: 10361–10366
- Kovaltsov GA et al: A new model of cosmogenic production of radiocarbon 14C in the atmosphere. Earth and Planetary Science Letters 2012; 337-338: 114-120
- Adolphi F, Muscheler R: Synchronizing the Greenland ice score and radiocarbon timescales over the Holocene – Bayesian wiggle-matching of cosmogenic radionuclide records. Climate in the Past 2016; 12: 15-30
- Steinhilber F et al: 9,400 years of cosmic radiation and solar activity from ice cores and tree rings. PNAS 2012; 109: 5967–5971
- Dällenbach A et al: Changes in the atmospheric CH4 gradient between Greenland and Antarctica during the Last Glacial and the transition to the Holocene. Geophysical Research Letters 2000; 27 :1005- 1008
- Hopcroft PO et al: Bayesian analysis of the glacial-interglacial methane increase constrained by stable isotopes and earth system modeling. Geophysical Research Letters 2018; 45: 3653–3663
***
Bron hier.
***
Over methaan en broeikas slogans … en ander ongerief.
Aldus de NYT, in een op-ed, aldus riding the high road over Elon Musk en zijn twitterplannen. Een krant, die ooit torture “enhanced interrogation” noemde, alleen omdat de Amerikaanse vice-President de marteling had verordineerd.
Wel, we hebben the Guardian en climate “news”.
En we hebben deze week de NRC langs zien komen die ons voorgehouden heeft dat wij Extinction Rebellion en Letzte Generation c.s. in de gewelddadige hoek drijven als we niet naar ze luisteren, maar integendeel onze morele verontwaardiging laten zien als ze kunst gaan beschadigen (en de vloer van een warenhuis met melk overgieten – we will not forget).
Het morele moeras van de MSM.
En over twitterpubliek gesproken, wij hebben onze eigen twitterfan, Willem Jan, assistent professor, die alle sceptici, academisch of niet, over één kam scheert en ze beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws, aldus via een serieus sociaal medium dat Climategate is, the further degradation of digital social media bevorderend.
Wel wel wel, Climate Change now, waarmee NYT Guardian NRC nauw samenwerken, has gone to great lengths to keep useful and reliable opinion away from the newsroom … én ver weg, heel ver weg van de Alma Maters van de klimatologen.
Campagne van Shell op Linkedin ”Wij bieden groene stroom voor thuis, opgewekt uit Nederlandse wind en zon. ”☀️
Shell kiest voor klimaatalarmisten, extinction rebellen en plakkers die in de MSM – met de NRC voorop – worden gecelebreerd.
Iemand roept dat Shell liegt
Antwoord Shell (6.015.778 volgers ) :
”Hi Ken, onze stroom komt voor 100% van Nederlandse wind en zon. Dit zijn allebei duurzame bronnen, die niet zomaar op zullen raken! Het wordt opgewekt met windmolens in de Noordzee en zonnepanelen door heel het land. Met onze stroom haal jij het zonnetje (en dus ook het windje) in huis! ” .
De media van nu zijn niets meer en niets minder dan PR en marketing vehikels van het eco industrieel complex en de klimaatindustrie. (artikel van vorige week over de brief aan de NOS , inzake de journalistiek en missie )
Een prachtig en goed gedocumenteerd artikel.
Weer een voorbeeld dat tal van “wetenschappelijke activisten” op bestelling hun gewenste waarheden aanleveren.
Waar nattigheid en organische stof aanwezig zijn voelen de verterende en methaan uitstotende microben zich thuis.
Op het nu in de mond, de kont of de grond is.
Niets aan de hand. Het behoort gewoon tot de biodiversiteit. Die altijd maar weer verandert en allerlei mensen, modellenmakers voorop, angst inboezemt.
Voor lobbyisten is het een kolfje naar hun hand en voor Greenpeace, permanent op zoek naar geld en nalatenschappen, een verdienmachine
Bij de afbeelding : ‘opvang van methaangas ‘ met de opmerking ‘ grapje ‘
Dat is geen grapje want gaat echt gebeuren of gebeurt nu al. Hoe ironisch getriggerd door de vega beweging.
Een nieuw biljoenen speeltje van het eco-industrieel complex. (ook weer Al Gore ) Dankzij oa de PvdD wordt hard gewerkt aan ‘De ijzeren koe ‘.
In Veganistische kringen blijken zich slimme en vooruitstrevende ondernemers te bevinden.
http://bureaulesswatts.nl/de-ijzeren-koe/
fragment :
”Men zou haast gaan denken dat er sprake is van een vooropgezet plan door de kongsi van politiek, de (Rabo) bank en bedrijven als DSM en Unilever met de huidige perikelen rond de stikstof-uitstoot en de betrokkenheid en gangen van onderstaande personen, bedrijven, instellingen en organisaties.”
btw : of het moet een hersenspinsel zijn, maar ik herinner me het beeld van een koeienkop, met draden die verbonden zijn met het centrale besturingssysteem van een mekfabriek.
Is er iemand wellicht die deze SF film kent . ?
Volgens mij stoten mensen ook methaangas uit. Aangezien de wereldpopulatie stijgt, stijgt ook de methaanuitstoot. Des te meer mensen, des te meer methaan. Maar bevolkingsgroei (die voornamelijk buiten de westerse wereld geschiedt) mag niet genoemd worden. Kritiek op voortplanting is neo-kolonialisme.
Een kennis van me vertelde me onlangs dat zijn dochter iets van milieukunde heeft gestudeerd en dat ze nu een baan heeft als duurzaamheidsadviseur.
Kleinkinderen hoeft hij niet te verwachten want zijn dochter en haar vriend lijken vastbesloten geen kinderen op deze verdoemde planeet te willen zetten.
En volgens hem kan zij het weten want ze heeft er voor gestudeerd en binnen twintig jaar gaan grote delen van Nederland onderlopen door de stijgende zeespiegel.
Wat een dramatisch waardeloze opleiding moet dat kind hebben gehad.
Zonder realiteitszin zou ook ieder medicus als hypochonder zijn studie afronden.
Als je geen kinderen wil omtrent klimaat, dan tik je niet goed, of je bent een angsthaas, vroeger waren er ook van die sektes.
Als je zegt ik wil geen kinderen omdat we met te velen zijn, of omdat het systeem inelkaar aan het vallen is en daardoor de corruptie ook gaat stijgen, daar kan ik nog enigszins inkomen.
Een kind in een welvaardloze wereld zetten zonder goed sociaal stelsel is niets, maar uiteindelijk komt het er wel een keer van.
Verharding van de maatschappij speelt nu al flink.
Johan D.
Vooral als die mensen veel plantaardig voedsel eten. Je kent hem vast nog wel: “Elk boontje geeft een toontje”. Over flatuleren gesproken
@Johan D. 5 nov 2022 om 08:49- Ik bol geen zeil; ik breek geen mast; ik kom niet uit het zuien, maar slechts van de uien; waar ik een ogenblik verwijl kijkt men elkaar verwijtend aan, en vraagt zich af: wie heeft dit gedaan? Want ik, ik ben slechts de gelaten wind. Uit: Het lied der winden
KNMI: De tijd dat methaan het klimaat opwarmt is relatief kort. De halfwaardetijd is 10 jaar. Afhankelijk van de gekozen tijdshorizon is methaan dertig tot zeventig keer zo sterk. De hoeveelheid methaan in de atmosfeer is echter tweehonderd keer zo klein als de hoeveelheid CO2. Methaan heeft een krachtig opwarmend effect dat ook snel weer is verdwenen.
Elke elektrische transformator, generator, windturbine en elektromotor bevat tegenwoordig als isolatie materiaal SF6. SF6 heeft goede isolatie- en bluseigenschappen (blussen van schakelbogen) en is niet schadelijk voor de ozonlaag, maar het is wel een zeer zwaar broeikasgas met een broeikasgaseffect (Global Warming Potential) van ca 23.900 (bron infomil) keer sterker dan dat van koolstofdioxide.
Voor Europa: WindEurope (alleen dus voor Europa) schat dat in de afgelopen zes jaar in heel Europa een totaal aan 900 kg aan SF6 is gelekt door windmolens. Gemiddeld hebben die windmolens daardoor een equivalent van 3.525 ton CO2 uitgestoten
@Scheffer – dit alles is bekend maar de Groene Khmer kijkt liever andere kant op: https://www.foodlog.nl/artikel/windmolens-lekken-jaarlijkse-honderden-kilos-voor-een-zeer-krachtig-broeika/
De klimaathysterie stijgt ten top met methaan.
Methaan (klink veel ernstiger met 23.900 keer ‘gevaarlijker vervuilend’ dan CO2) is de meest recent aangedikte climate-hoax nu CO2-uitstoot feitelijke weinig bijdraagt aan de opwarming / klimaatverandering van de aarde in vergelijking met de ca. 35 natuurlijke klimaatfactoren.
Het omgekeerde, de CO2-reductie tot 2050 volgens Parijse doelstellingen geeft wereldwijd een minieme of zelfs te verwaarlozen klimaat-‘winst’ in graden Celsius van slechts enige nullen achter de komma. En ook geen merkbaar / berekenbaar effect op het überhaupt stoppen van de klimaatverandering.
https://www.climategate.nl/2022/04/welkom-in-de-paniekfabriek-73-aantekeningen-bij-de-groene-gekte/
Omgekeerd is waterdamp ook een broeikasgas, weliswaar minder sterk dan CO2 of methaan, maar in veel grotere mate aanwezig, en daarmee veruit de sterkste broeikasgas factor.
De grootste aanjager hiervan is de zon, maar het is lastig voor de klimaat kongsi om daar een verdienmodel voor te bedenken.
Big, waterdamp tot wel 30.000 ppm. CO2 420 ppm en geen broeikasgas. De zon is onze enige aandrijvende kracht en we hebben nu 200 uur meer zon, vind je het dan raar dat het warmer wordt. Oh ja eerst wordt het warmer en dan stijgt de CO2 uitstoot een levensgas en het belangrijkste gas in de koolstofketen. Beter meer tot 1750 ppm dan minder naar 200 ppm want dan gaan we allemaal dood en het triggerpunt kennen we ook niet zoals we niets van het zgn “klimaat” begrijpen daar zijn we te dom voor en gelukkig maar.
De invloed van methaan ten aanzien van fracties boven de huidige concentratie op de wereldwijde temperatuur is nagenoeg nul.
De invloed van methaan ten aanzien van fracties boven de huidige concentratie op het wereldwijde klimaat is nul, niks, geen.
Intussen profiteren wetenschappers en instellingen van overheidsgeld met deze methaan hype , en komt een verdienmodel op gang om koeien minder methaan te laten uitstoten .https://ilvo.vlaanderen.be/nl/dossiers/methaanuitstoot-veehouderij-enterische-emissies
Wat zullen onze kleinkinderen en weer hun kinderen ons toch een stelletje onnozele wezens hebben gevonden in de toekomst.
Massa’s dieren liepen er vroeger op deze aarde, van buffels tot volle oerwouden, de aarde werd er steeds beter van.
Nu worden koeien in Afrika de bossen ingestuurd om de grond weer vruchtbaar te maken, want de mens heeft te veel op methaan schijters gejaagd, zelfs de laatste buffel moest gered worden.
Mensen zijn sinds heugenis vleeseters, aangezien we met meer mensen zijn moeten er ook weer meer dieren zijn.
Nee niet meer op de prairie maar in de stal en in de wei.
De tijd van geweer, pijl en boog, speer zijn voorbij, we zijn met te velen.
Veel wetenschappers zijn idioten, ze praten veel GFK, grote flauwe kul.
Misschien heb je een punt, Fartibartflast.
Maar als ik die lijst van 106 publicaties zie, waarin iedereen iets gemeten heeft (hoop ik) en iedereen er op los interpreteert, dan denk ik ………
Nee, la maar zitte…..
Ik was verbaasd om te ontdekken dat er maar liefst 68 modder vulkanen in de Zwarte zee zijn. Kijk:
https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2016EGUGA..18.3163S/abstract
Nog meer verbaasde het mij om te ontdekken dat er bij uitbarstingen van die modder vulkanen enorme hoeveelheden methaan vrijkomen. Er staat: De hoeveelheid ontsnapt methaan is enorm. De moddervulkaan “Yuzhmorgeologiya” werpt bijvoorbeeld ongeveer 17,8 miljard m3 methaan uit tijdens één uitbarsting, waarvoor biljoenen kubieke meters gas nodig zijn.
Nou. Dan weten we dat ook weer. Ik denk dat alle koeien van de wereld over alle tijden heen niet zoveel methaan gas kunnen produceren. Let op dat de opwarming van de Zwarte Zee volgens mij niet door meer zonneschijn of meer broeikas gas kan zijn gekomen. Door diffusie verdwijnt al het methaan (bij die explosies) heel erg snel en ver weg in de atmosfeer. Merk op dat in de nabij gelegen Kaspische zee, wat op ongeveer dezelfde breedtegraad ligt, er blijkbaar geen opwarming is geweest. Toevallig was er daar onlangs wel ook een (onverwachte) uitbarsting van een modder vulkaan….(Zie foto onder).
Een reactie van mij is even niet opgekomen.
Overigens acht ik het geheel en al niet een bewezen dat het netto effect van meer CH4 wel opwarming is. Er is namelijk ook sterke absorptie in het spectrum van de zon. Dat betekent dat er ook zonlicht van hoge energie terug gestuurd wordt naar de ruimte.
Dat dit zo is, kun je goed zien in het report van Turnbull over het spectrum ‘of a habitable planet” fig. 6 bottom.
Een mooie opsomming.
Maar het zal de klimaatgelovigen niet storen, die aanbidden een ideologie.
Ze zijn niet geïnteresseerd in feiten, alleen in ‘feiten’ die in hun ideologie passen.
Dat stuwmeren veel methaan uitstoten is al door veel wetenschappers aangekaart. Er zijn wetenschappers die beweren dat het broeikaseffect van de methaan die ze uitstoten veel groter is dan hun besparing op CO2 uitstoot, Dan zijn ze slechter voor de uitstoot dan gas.
Dit is erger naarmate de temperatuur van de locatie van het stuwmeer hoger is.
Conclusie
De natuur is verantwoordelijk voor de klimaat verandering
Weg met de natuur!!
Methaan is stabiel in de ijskernen van Antarctica. De hoogste concentraties van 800 000 en 10 000 jaar geleden (tijdens interglacialen) zijn beide ~700 ppb. Zoek met trefwoorden ‘methaan’ en ‘Vostok’. Het gehalte is nu 1900 ppb en is de afgelopen 35 jaar met 250 ppb gestegen, in 2021 was de stijging 18 ppb.
https://gml.noaa.gov/ccgg/trends_ch4/
De gemiddelde verblijftijd van methaan in de troposfeer is 10 jaar, de halfwaardetijd is dan 7 jaar.
Per jaar stijgt de SF6-concentratie met 0.35 ppt. Dan komt overeen met 800 ton per jaar wat in de atmosfeer terecht komt. SF6 vervalt nauwelijks.
https://gml.noaa.gov/ccgg/trends_sf6/
Ja. Ja. Meer methaan maakt het niks warmer. Net zoals meer CO2.
Het verschil tussen 700 en 1900 ppb is een forcering van ~1 W/m2. Dat verschil is hetzelfde als voor een stijging van CO2 van 330 naar 400 ppm. In dit traject is het broeikaseffect van 1 ppm methaan gelijk aan ~60 ppm CO2.
Gegevens verkregen mbv MODTRAN. Methaan absorbeert rond de 5 μm, CO2 hoofdzakelijk bij 15 μm.
Dirk.
Heb je eel eens goed naar het spectrum van methaan gekeken?
Klopt Dirk. Methaan is inmiddels verantwoordelijk voor zo’n 0.5 graden opwarming. Sterk spul dat CH4.
Methaan absorbeert sterk bij 2um en 7.5um.
He een is in het spectrum vd zon en het ander in het spectrum vd aarde. Waar is je balans staat?
Hier een stukje van het absorptiespectrum van methaan:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Broeikasgas#/media/Bestand%3AMethane-ir.png
Absorptie bij 3000 en 1300/cm, dat is bij 3.3 en 7.7 μm. Beide absorptiebanden liggen in het gebied waar de Aarde sterker straalt dan de Zon. Zelfs als dat niet zo was, dan zou absorptie van zonlicht door CH4 de algemene absorptie door de atmosfeer verhogen.
Hier kun je het beter zien.
https://webbook.nist.gov/cgi/cbook.cgi?ID=C74828&Units=SI&Type=IR-SPEC&Index=1#IR-SPEC
Er is een knopje onderaan om naar um te schakelen. Lijkt mij naar meer als 2 als 3. Maar de aarde straalt ook niet bij 3 of 3.3.
Je begrijpt nog steeds niet hoe het gh effect werkt. Waar het molecuul ‘geabsorbeerd’ heeft, laat het geen straling van die golflengte meer door. Het gaat extinct. Dan krijg dus terugstraling op die golflengte. De aarde heeft geen uitstraling onder 4um. Dus is het netto effect van meer CH4 eerder afkoeling als opwarming. Begrijp je?
Je verwart terugkaatsing met absorptie. Van de 340 W/m2 zoninstraling wordt door de atmosfeer 80 gereflecteerd en 80 geabsorbeerd, het aardoppervlak reflecteert 20 en absorbeert 160. Zelfs als zonnestraling gereflecteerd wordt, kan dat niet bijdragen aan afkoeling, laat staan straling die geabsorbeerd wordt.
PS, 3000/cm is het zelfde als 3,3 μm.
Hulde voor je geduld.
DV
Dirk, nou zeg je
Je verwart terugkaatsing met absorptie.
Nou zeg ik: absorptie leidt tot weerkaatsing en dat leidt tot een warmte of koelings effect
Dat kan ik jou op verschilende manieren bewijzen. Je kunt bv. tijdens een spectrocopische bepaling in het visible stiekem de deksel van de cuvet houder oplichten en kijken wat er gebeurt als je golflengte knop op de absorberende golf lengte instelt. Het licht gaat rond, meest direct terug, maar komt niet door cuvet heen.
Het gekke idee dat CH4 20 of 30 keer sterker is als CO2 komt waarschijnlijk vanwege het feit dat CO2 sterk bij 15um absorbeert en CH4 sterk bij 7.5. Met Wiens law kun je dan zien dat dit een groot verschil in de energie level oplevert. Maar het koelings effect van die gassen wordt altijd buiten beschouwing gelaten.
Trouwens heeft methaan ook wel iets absorptie bij 2 tot 2.4 um. Dat kun je zien aan het spectrum van een bewoonbare planeet. Kijk fig 6 bottom. Het methaan absorbeert, daar waar er geabsorbeerd wordt, kaatst het dat licht van die bepaalde golflengte terug en het wordt via de maan op de aarde weer terug gevonden.
Dus ik vraag weer:
waar is je balans staat die mij laat zien dat het netto effect van meer methaan opwarming is, eerder alas afkoeling?
Wat betreft CO2 heb ik (met Wiens’s law) berekend dat het opwarmings effect ongeveer hetzelfde is als het afkoelings effect.
Sorry. Ik vergat de link:
https://iopscience.iop.org/article/10.1086/503322
Absoluut gezien is in een standaard aardse atmosfeer CO2 een ongeveer driemaal sterker broeikasgas dan CH4. Een stijging van 1 naar 2 ppm geeft voor CO2 een vermindering van de uitstraling 1.85 W/m2, voor een stijging van 1 naar 2 ppm CH4 is dat 0.66 W/m2 (MODTRAN). Dat komt omdat het oppervlak (in intensiteits-equivalenten) van de methaanabsorptiebanden kleiner is dan die van CO2 en omdat methaan absorbeert in een gebied waar ook waterdamp absorbeert.
Maar omdat het absorptievermogen min of meer lineair verloopt met de logaritme van de concentratie (elke verdubbeling geeft een vaste verhoging van de absorptie) is een stijging van 1 naar 2 ppm van CH4 net zo effectief als een stijging van 342 naar 400 van CO2. (beide 0.66 W/m2).
Beste Dirk
Jij vertrouwt nog steeds op die Fortran/Modtran maar wat je niet snapt is dat dat rekenporgramma’s zijn die niet gebaseerd werden op echt analytisch onderzoek naar de invloed van die gassen op beide LW en SW.
In het laatste offciele verslag dat ik zag, gingen ze gewoon ergens op een berg of zo op twee verschillende plekken in de wereld dT meten tegen dCO2. Voor een tiental jaren, geloof ik. Van dat report hebben ze weer een nieuwe ‘forcerings’ waarde berekend. Daarbij werd dus helemaal niet in acht genomen dat dT ook van de aarde kon zijn gekomen (klik op mijn naam) of in ieder geval gedeeltelijk vanwege de uitstoot van meer CO2 in de atmosfeer (de Wet van Henry bepaalt dat bij verhoogde temperatuur vh water en verlaagde pH er meer CO2 van de oceanen uitstoomt.)
Zoals ik al zei, mijn berekeningen aan het spectrum vd CO2 laten zien dat het netto effect van afkoeling (deflectie vd SW naar de ruimte) en opwarming (het vastvangen van LW op aarde) min of meer hetzelfde zijn.
Er is dus geen opwarming door meer CO2. De opwarming komt ergens anders vandaan, zie ook
https://www.climategate.nl/2021/11/een-ongemakkelijke-waarheid-2/
Bij methaan kan je zowiezo al zien aan het spectrum dat het afkoelings effect groter is dan het opwarmings effect, met al die absorpties tussen 2 en 3.5um
Overigens moet je niet vergeten dat meer CO2 de aarde groener maakt.
Dat verandert het albedo. Het gaat lager. Dat betekent dat meer hitte blijft vasthangen.
https://earthlogs.org/2021/10/04/climate-change-reducing-earths-albedo/
Indirect is er dus blijkbaar wel een opwarming effect vh CO2.
Ja. Ja.
Meer warmte + meer CO2 = meer groen = meer warmte.
Go figure.
Als al eerder gemeld met daarop de reacties van Dirk Visser.
“Gedurende de twee decennia nam de albedo of aardglans geleidelijk af met ~0,5 W m-2, wat wijst op een afname van 0,5% in het albedo van de aarde en een overeenkomstige toename van de hoeveelheid ontvangen zonne-energie op het land- en oceaanoppervlak.
Om dit in perspectief te plaatsen, nam de geschatte opwarming door antropogene broeikasgasemissies in dezelfde periode met iets meer toe (0,6 W m-2).”
FG en nu komt het
“Albedo-afname versterkt het broeikaseffect.”
FG NEE, dat is een te voorbarige conclusie. Je zou ook kunnen stellen dat gemeten en berekende stijging gemiddelde temperatuur op onze planeet als eerst uitsluitend gekoppeld aan A-CO2 emissies bijna ook volledig door verlaging Albedo kan worden verklaard. Blijft uiteraard nog de vraag door welke oorzaak Albedo waarde is gedaald waarbij ook A-CO2 component niet mag worden uitgesloten.
“Indirect is er dus blijkbaar wel een opwarming effect vh CO2.”
FG constateer ik nu een (180 graden) verandering van inzicht? De uitleg zal wel gaan over verschil tussen direct en indirect maar mi is tot op heden nog niemand in staat geweest mechanisme van klimaatverandering juist te duiden.
FG
Voor zover ik weet is het algemeen bekend dat een groenere wereld een lager albedo oplevert. Er wordt minder licht direct terug gekaatst (zoals in het geval van woestyn & ontbossing)
bv.
https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/19/4/jcli3627.1.xml