Alaa Abdel Fattah.

Van een onzer correspondenten.

Daar waar klimaathysterici zich vastplakken aan meesterwerken in onze musea om aandacht te vragen voor klimaatverandering, kreeg de Egyptische COP27 -organisatie gisteren te maken met een heel ander vorm van actievoering: het ophanden zijnde sterven van de hongerstaker die aandacht vraagt voor de schending van mensenrechten in Egypte.

Hij is al ruim zeven maanden in hongerstaking en drinkt inmiddels niet meer. Zijn zus smeekte gisteren om aandacht voor de zaak en kreeg die ook: de hele wereldpers lag ineens aan haar voeten en het klimaatcircus in de Egyptische badplaats stond zomaar stil. De NOS die met een klimaatredacteur ter plekke is moest deze verschuiving in internationale aandacht van klimaat naar mensenrechten en plek geven. De NOS kopte veelzeggend:

‘Steeds meer aandacht voor Egyptische activist in hongerstaking op klimaattop’

Het ging dus om de aandacht. Aandacht die kennelijk werd afgeleid van het klimaatalarmisme. En de NOS heeft gelijk: publicitair gezien krijgt de klimaattop hiermee een enorme dreun. Amnesty International meldde al eerder in een verklaring:

‘Wereldleiders mogen zich niet laten verleiden door de campagne van de Egyptische overheid voor de klimaattop. Buiten die prachtige hotels worden nog steeds activisten, journalisten, demonstranten en leden van politieke oppositie onterecht vastgehouden.’

We moeten afwachten hoe de media om zullen gaan met dit tweekoppige monster dat rondwaart in de Egyptische badplaats: klimaathysterie en ernstige schending van mensenrechten in een dictatuur. Een kritisch interview met Klimaatminister Jetten (D’66) zou op zijn plaats zijn. Maar dat kan ook de aandacht afleiden.

***