Van een onzer correspondenten.
Het is er uiteindelijk maar één geworden, maar eigenlijk had het Rijk eind jaren 60 het plan om door te stomen naar zes kerncentrales in Borssele. Dat blijkt uit een tekening die onlangs uit de archieven van de kerncentrale naar boven is gekomen, zo meldt Omroep Zeeland.
Naast de eerste, huidige kerncentrale zouden nóg vijf van deze centrales op het terrein moeten komen, laat een kaart zien. EPZ-directeur Carlo Wolters vond het document in het archief.
‘Dat was een serieus plan’, zegt Wolters. ‘In de wand van de huidige kerncentrale zit zelfs een raam dat eigenlijk moest gaan dienen als deur naar een gang van de tweede kerncentrale, die al vrij snel zou volgen.’
Zeeland houdt zijn adem in, nu het kabinet elk moment een locatie kan aanwijzen voor de bouw van één tot twee nieuwe kerncentrales in Nederland.
Zeeland heeft zichzelf nadrukkelijk kandidaat gesteld voor de bouw van die twee nieuwe kerncentrales. Ook de huidige kerncentrale blijft langer open dan 2033, de eerder beoogde sluitingsdatum.
Hoge kosten en protesten
Dat het uiteindelijk bij één kerncentrale in Borssele bleef had onder meer te maken met hoge kosten en de protesten tegen kernenergie die in de jaren 70 en 80 de kop begonnen op te steken. Zo waren er ernstige ongelukken met de kerncentrale in het Amerikaanse Harrisburg in 1979, en Tsjernobyl in 1986. Toch zijn de voorstanders van kernenergie nu in de meerderheid, omdat deze vorm van elektriciteitsopwekking wordt gezien als een manier om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Volgens EPZ-directeur Carlo Wolters is het niet aannemelijk dat er ooit zes kerncentrales in Borssele staan, zo zegt hij bij de Zeeuwse Omroep.
‘Maar je moet je bedenken dat de zes kerncentrales van toen 500 megawatt leverden. De twee nieuwe die we willen gaan bouwen zijn twee keer 1500 megawatt, dus dat is precies evenveel als wat toen al bedacht was.’
Het is mogelijk dat er uiteindelijk wel zes kerncentrales komen, maar dan verspreid over het land.
‘Ik denk dat het belangrijk is om energie te produceren daar waar je het nodig hebt. Dat is zeker ook het geval in het binnenland’, aldus Wolters.
Op Omroep Zeeland laat Wolters heel duidelijk zien hoe de bouwplannen waren. Zie hier.
***
30 kerncentrales nodig in Nederland in 2050, om de huidige ambitieuze politieke klimaatdoelen te kunnen halen.
Elsevier / Simon Rozendaal berekende onlangs, dat vanuit de huidige ‘hernieuwbare’ energie en E-cars mythe en plannen, de immer ideologisch / politieke weggemoffelde nadelen en de omvangrijke negatieve impact op milieu, natuur, maatschappij, en wereldwijde depletie van zeldzame grondstoffen / mineralen, met daarnaast een vertraagde uitrol door de nieuwste stikstof-wettelijke beperkingen bij de planning, bouw en uitrol……… er in 2050 voor het immer Nederlandse stijgend stroomgebruik door zware industrie, MKB, huishoudens en mobiliteit zo’n 30 kerncentrales nodig zijn ten einde de fossiele brandstoffen te kunnen afschaffen.
Bijbehorende link: https://wnl.tv/2022/11/06/discussie-rond-kerncentrales-brandt-los-dan-heb-je-die-gekke-windmolenparken-helemaal-niet-nodig/
https://businessam.be/duitsland-overwinsten-producenten-schone-energie-90-procent-wegbelasten/
Het enthousiasme om te investeren in molentjes zal nu wel enorm toenemen. LOL.
Met een planning van 70 GW piek windvermogen op de Noordzee is een kerncentrale uitgesloten. Ondertussen gaan we nog twintig jaar aan het ontwikkelen van nieuwe waterstof fabrieken die zolang er nog geen continue aanbod is van windstroom op kolengestookte centrales gaan werken. Tegen de tijd dat de windmolens afgeschreven en versleten zijn zal de waterstof backup opgebouwd worden. Niet alles tegelijk willen. Het grote probleem van fossiele en kerncentrales is dat de eigenaren ze niet om de paar jaar willen vervangen. Steeds is er maar een reden om ze langer in gebruik te houden. Bij wind energie is er continu vernieuwing. Iedere paar jaar is er wel een nieuwe windmolen op de markt waardoor er altijd een reden is om weer wat nieuws op te starten. Dat heet innovatie. Met een kerncentrale zit je er zestig jaar aan vast en met goed onderhoud en kleine vernieuwingen in de besturing misschien nog wel langer.
Borsele levert ongeveer 4 miljard kWh per jaar. Met 6 centrales had het 24 miljard kWh geweest, voldoende om 8 miljoen woningen uitstoot-vrije elektriciteit te leveren. Er zijn in Nederland ongeveer 8 miljoen woningen.
Het zou zeer onverstandig zijn om nu 30 grote kerncentrales te bouwen, die zijn ouderwets en duur. De moderne SMR (kleine modulaire reactor) van enkele honderden MWe is een veel betere keuze, die zijn goedkoper en veel veiliger. Er zijn er veel in ontwikkeling.
De SMR-centrale kan decentraal opgesteld worden, dichter bij de afnemer. Dat kost veel minder koper (dat duur zal worden als de hele wereld elektrificeert) en zorgt voor een grotere leveringszekerheid.
De centrale in Borssele heeft een rendement van 37%. Er gaat dus twee keer (!) zoveel energie verloren in het koelwater dan er aan elektriciteit uit komt.
Een SMR dicht bij de afnemers kan het grootste deel van die verloren energie benutten in een warmtenet. Daarmee wordt de effectieve energie die een kerncentrale levert 3x zo hoog dus de prijs 3x zo laag.
Als je dan ook nog een type MSR (gesmolten zout reactor) kiest met een buffervoorraad gesmolten zout kan je de piekvraag uit die hete zoutvoorraad halen. Terra Power ontwikkelt zo’n centrale, de Natrium. Die levert 345 MWe (voldoende voor 1 miljoen woningen) en kan gedurende 5 uur ophogen naar 500 MWh tijdens de piekvraag. Daardoor kan het geïnstalleerd vermogen flink omlaag wat ook weer prijs verlagend werkt. De Natrium Reactor verbrandt Uranium ook vier keer zo efficiënt wat ook weer tot een lagere kostprijs leidt.
Maar we moeten vooral ook rekening houden met de recente ontwikkelingen in Thorium en de zich steeds sneller ontwikkelende kernfusie.
Ton Kuijper
Veelbelovend is het wel maar het duurt nog even. Intussen zet je in op diplomatieke oplossingen met Rusland zodat de waanzin in Oekraïne een keer stopt. En het gas weer gaat stromen. Maar helaas, het gezichtsverlies en de geopolitieke belangen zitten teveel in de weg.
Er is tenslotte niets erger dan gezichtsverlies.