Metingen geven ander beeld dan modellen klimaatalarmisten
Meerdere wetenschappers hebben de afgelopen jaren voorspeld dat het ijs op de Noordpool nu verdwenen zou zijn. Satellietmetingen geven echter aan dat daar momenteel meer ijs ligt dan tien jaar geleden. Ook de zogenaamd bedreigde ijsbeer gedijt in de Arctische regio. De klimaatangst-propaganda verzwijgt deze feiten echter zorgvuldig. Metingen bijven toch zwaarwegender dan theoretische voorspellingen, schrijft natuurwetenschapper dr. Ferdinand Meeus.
Door Ferdinand Meeus.
Klimaatwetenschapper en hoogleraar Atmosferische Chemie aan de universiteit van Harvard James Anderson schreef in 2018 met stellige zekerheid dat we nog vijf jaar hadden om ons te redden van de klimaatverandering. Tegen 2022 zou volgens hem het Noordpoolijs verdwenen zijn als niet per direct de uitstoot van CO2 drastisch zou worden verminderd. Hij staat niet alleen in deze klimaatangstporno. Ook professor Peter Wadhams van de universiteit van Cambridge, een wereldwijd bekende klimaatwetenschapperen expert op het gebied van Noordpoolijs, was hem in 2012 voorgegaan met de voorspelling dat het Noordpoolijs binnen vier jaar volledig zou verdwijnen. Hij heeft er zelfs een bestseller over geschreven.
Bewuste angstboodschap
Dit zijn maar twee voorbeelden in een lange reeks. Ik kan eindeloos doorgaan met het aanhalen van voorspellingen van allemaal gereputeerde klimaatwetenschappers en experts, die lesgeven aan topuniversiteiten en die met veel enthousiasme dienstdoen als de moderne doemprofeten. In hun groene naïviteit willen ze allemaal de planeet redden en gebruiken daarom – bewust – eenzijdige en fel overdreven angstboodschappen onder de paraplu van ‘de wetenschap’ en de ‘consensus onder experts’. Die attitude wordt gepromoot door het VN-Klimaatpanel IPCC met als motto: je mag overdrijven met angstaanjagende scenario’s om zodoende meer media-aandacht te creëren voor de goede groene zaak. Wetenschappers met een kritische, meer neutrale blik worden weggezet als ‘klimaatontkenners’ en krijgen geen forum.
Overdreven klimaatalarmisme
Met hun overdreven klimaatalarmisme willen ze politici en beleidsmakers ervan overtuigen om nu per direct actie te ondernemen om de planeet te redden. Hun simpele boodschap is om te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen vanwege de uitstoot van CO2. Volgens de aanhangers van het klimaatalarm-paradigma is het kleurloze en geurloze koolstofdioxidegas een gevaarlijke ‘vervuiler’. Dat er twintig keer meer CO2 zit in elke slok bruiswater, bier en cava wordt er niet bij verteld. Dat het broeikaseffect van CO2 ongeveer 3 Watt/m2 is, vergeleken met 340 Watt/m2 van de zon, wordt ook angstvallig onder het tapijt geveegd. De professoren klimaatalarmisten weten ook heel goed dat hun propagandagetoeter niet gaat werken op basis van een broeikaseffect dat kleiner is dan 1% van de zonne-energie. Vandaar de focus op het smelten van gletsjers en ijskappen, het uitsterven van ijsberen en alle extreme weerfenomenen. Vooral het smelten van het Noordpoolijs was en is een favoriet onderwerp.
[Klik op tweet voor meer informatie en illustratie.]
Metingen belangrijker dan voorspellingen
Gelukkig bestaat echte wetenschap nog steeds voor het grootste deel uit feitelijke metingen om de voorspellingen uit theorieën te testen. En als de metingen niet kloppen met de theoretische voorspellingen, dan wordt de theorie aangepast of vervangen.
Helaas, bij klimatologie gebeurt dat niet. Als klimaatalarm-voorspellingen worden weerlegd door de feitelijke metingen, horen we daar niets over. Niet in de wetenschappelijke vaktijdschriften en niet in de reguliere media. Goed nieuws (ijs is niet gesmolten) is blijkbaar geen nieuws, of nieuws dat niet past in het klimaatalarm-paradigma en daarom wordt doodgezwegen.
Dalende trend gestopt
Gelukkig kan iedereen met wat kennis van Google de resultaten van de ijsmetingen voor de Noordpool raadplegen op de website van het Noorse Meteorologisch Instituut. Uit de grafiek kan men duidelijk aflezen dat in de zomer het ijs een minimum bereikt rond september, waarna het ijs weer begint te groeien tot een maximum rond februari/maart. Betrouwbare satellietmetingen zijn helaas pas beschikbaar sinds 1980. En er was inderdaad met beginpunt 1980, een jaarlijks dalende trend in zee-ijs tot ongeveer tien jaar geleden. Maar die dalende trend is nu duidelijk gestopt. Oordeel zelf. De zwarte lijn toont de grootte van het ijsoppervlak in 2022, en die laat voor heel het jaar meer ijs zien dan de voorgaande tien jaar (geel-oranje lijn).
“Noordpoolexpeditie” NOS
Het ijs op de Noordpool is zee-ijs. Als dat zou smelten, dan is er geen meetbaar effect op de hoogte van de zeespiegel. Zeespiegelstijging is alleen mogelijk als het landijs smelt en het smeltwater in de zee terecht komt. Theoretische berekeningen van ‘meters’ zeespiegelstijging zijn gebaseerd op het smelten van het landijs op Groenland en Antarctica. De focus van klimaatalarmisten op het smelten van Noordpoolijs kwam door het mogelijke verband tussen ijssmelten en het uitsterven van die lieve snoezige ijsberen.
Maar, zoals we nu allemaal weten, zijn die ijsberen helemaal niet uitgestorven en is hun populatie zelfs toegenomen. Dat van die ijsberen is nu ook bevestigd door de klimaatalarm-fanfare van de NOS, die een groep klimaatwetenschappers vergezelde op een “wetenschappelijke expeditie naar de Noordpool”. Het doel was te gaan kijken hoe het nu echt gesteld is met dat Noordpoolijs. Redacteur Klimaat en Energie, Heleen Ekker, beklaagde zich over al die vele ijsberen die de expeditie hinderden in hun werk.
Spitsbergen
Het grappige aan de hele NOS-reportage en de zogenaamde Noordpoolexpeditie was, dat ze niet echt op de Noordpool waren (daar is 100% wit ijs), maar op het eiland Spitsbergen. Daar heerst van oudsher een gematigder klimaat dan op de Noordpool en is het er nu ’toevallig’ zomer. Ik kan niet anders dan concluderen dat die klimaatwetenschappers van de Noordpoolexpeditie slecht waren geïnformeerd over het uitsterven van de ijsberen. Misschien moeten ze ook iets doen aan hun kennis van aardrijkskunde: Spitsbergen is de Noordpool niet, het ligt er zo’n 1300 km vandaan. Ik hoop overigens dat het voor de wetenschappers een plezierig snoepreisje was met de klimaatalarm-filmbrigade van de NOS in hun nek.
Al met al is het een gegeven dat we voor het meten van het ijs op de Noordpool sinds 1980 beschikken over betrouwbare satellietmetingen, die openbaar zijn en gratis te verkrijgen bij de Noorse Meteodienst. En die metingen zijn klip en klaar: de dalende trend is gestopt. Er ligt nu meer ijs op de Noordpool dan tien jaar geleden. Maar ja, dat zijn feiten en daar houdt de klimaatalarmbrigade niet zo van.
Over de auteur
- octor in de wetenschappen (chemie, fotofysica, fotochemie); IPCC expert reviewer AR6.
- ***
Dit is toch door Rudy Bouma al gefackt checkt en volkomen afgeserveerd in 10.000 woorden.
https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13903/artikel/2451074-verantwoording-en-bronnen-bij-ophef-over-klimaatmisleiding
“rudy bouma” onder het mom van : uw adres voor al uw npo leugens
Beste mensen, dit legt een bom onder de hele CO2 leugen. DE CO2 heeft niet met de temperatuur verhoging te maken van de aarde. Al zou je 100% CO2 hebben niet dan nog is de invloed van CO2 van nul en generlei waarde. De drijvende kracht achter de temperatuur is de luchtdruk die op de aarde wordt uitgeoefend. Deze is niet door de mens te beinvloeden als de druk toeneemt wordt het warmer. Als ik al zo vaak op deze website heb gezegd dat eerst de temperatuur toeneemt en dan de CO2 de lucht in gaat omdat CO2 beter oplost in koud dan warm water met een vertraging, ik dacht 800 tot 1200 jaar, naar het blijkt van 4000 jaar en meer. Ook hier is door de mens totaal geen invloed op uit te oefen.
Dus kunnen we nu onmiddellijk stoppen met al die onzin. Laat het gas maar weer stromen en de kolen maar weer rollen.
Deze video is een must voor iedereen!!! BREAKING NEWS!!!
https://m.youtube.com/watch?v=JU_ZlnW-CMs&feature=youtu.be
Bob.
Ja. Dat zei ik ook al. Mijn berekeningen tonen dat er geen opwarming is door meer CO2 in de lucht.
https://breadonthewater.co.za/2022/12/15/an-evaluation-of-the-greenhouse-effect-by-carbon-dioxide/
Bob
100% méér CO2 dan nu, daarmee kan ik het eens zijn. 100% C02 in de atmosfeer lijkt me vast en zeker dodelijk. Ga maar eens plat in een wijnkelder waar druiven geperst worden. Dan leg je het meteen af.
Dit is wat ChatGTP er over zegt:
Het Noordpoolijs is een belangrijk onderdeel van het klimaatsysteem en heeft een grote invloed op het weer en het klimaat in de omgeving. Het ijs in de Noordelijke IJszee, waaronder het Noordpoolijs, is een dynamisch systeem en onderhevig aan wisselingen gedurende het jaar.
Er is een trend van afname van het Noordpoolijs gedurende de afgelopen decennia. Volgens de National Snow and Ice Data Center (NSIDC), is het Noordpoolijs sinds de jaren 1970 met ongeveer 13% per decennium afgenomen. Dit komt voornamelijk door de opwarming van de aarde, waarbij de temperatuur in de Arktis sneller stijgt dan in andere delen van de wereld. Dit leidt tot smelten van het ijs, wat bijdraagt aan de afname van het Noordpoolijs.
Er zijn echter ook natuurlijke variabiliteiten die van invloed zijn op het Noordpoolijs, zoals wisselingen in de oceaanstroom en het weer. Dit kan leiden tot tijdelijke stijgingen of afnames van het Noordpoolijs op korte termijn. Het is daarom belangrijk om de trends op lange termijn te bekijken om een betrouwbaar beeld te krijgen van de toestand van het Noordpoolijs.
Het viel mij op zaken aangaande het klimaat de mainstream media volledig worden gevolgd door deze chat site
Van een onafhankelijke status is geen sprake.
Eab, nee dat weet ik maar ik wilde er alleen mee zeggen dat 100% CO2 ook niet van invloed is. Ik dacht dat Venus iets van 96-% CO2 heeft. 100% zuurstof zou ook niet zo best zijn. Maar je hebt gelijk of ik nu in die kelder op de grond moet liggen is een heel ander verhaal. Ik proef liever het resultaat van die persing.
Bob
Nou dat zijn we dan zeker met elkaar eens. Mits de kwaliteit van de druiven natuurlijk goed is en de wijn vakkundig gemaakt en gebotteld.
Een jaar ijs maakt nog geen winter. Het klimaat is pas gered als het weer weer wordt als enige eeuwen geleden. Maanden ijs en in de kou met honger. Een tijd die de mooiste stads en buiten paleizen voortbracht.
Ja het is een heksenketel heden waar de leugens in geroerd worden door nep wetenschappers NGO’s en politiek.
Maar het gaat verder ook in Nederland, en wel met 100.000 pk wil deze tja, wat is het eigenlijk, hij heeft schijnbaar veel invloed, praat ook met ministers en heeft iets met Wageningen, en is onderzoeker.
Let op leestijd 10 a 15 minuten, maar is het waard, gewoon niet te geloven wat hij zegt en schrijft.
https://www.vn.nl/meino-smit-landbouw/
Daar staat achteraan dat zon en wind fossiele brandstof niet kunnen vervangen. Dat hoeft ook niet. 10% is voldoende als we 90% minder energie verbruiken. Daarvoor moet energie veel duurder worden en arbeid 70% goedkoper. Boerenwerk wordt dan weer handwerk met paarden. Boeren die dankbaar zijn dat er wat te eten is. Zoals goed te zien op het schilderij de aardappel eters waar de familie in het halfdonker rond een aardappel zit.
Juist ja, goed begrepen, en zoiets krijgt aandacht in Den Haag.
Hoe kunnen geleerden zo maf zijn?
Wie zou dat eens gaan onderzoeken?
Een citaat van deze persoon
Om een duurzaam landbouwsysteem mogelijk te maken, moet energie veel duurder worden en arbeid veel goedkoper.
Inderdaad terug naar af
Ja en we moeten ook minder grondstoffen gebruiken en daarom gaan we land en zee volzetten met grotendeels stilstaande dus zinloze molens en pletteren we onze weilanden vol met zonnepaneelakkers of te wel leve de “vooruitgang”. Zoals altijd is de logica ver te zoeken.
Rien, dat is het handelsmerk van politici. Ja inderdaad die troep op het land staat 7000 uur stil per jaar en op zee 5000 uur. Lekker efficient dan nog dat de energie die ze leveren afhankelijk is van de derde macht van de windsnelheid lekker voor de stabiliteit van het net als de windsnelheid met de helft afneemt neemt de energie met een factor 8 af dat moet allemaal gecorrigeerd worden door centrales op het land die dan beneden hun efficiency punt moeten draaien hetgeen tot nog meer CO2 uitstoot leidt dat op zich niet erg is maar wel twee keer zoveel geld kost.
Wat ik nooit begrijp is dat mensen zich niet realiseren dat je op het land een volledige backup moet hebben staan die moet je wel door berekenen in de prijs van stroom dwz dat de stroomprijs daar twee keer zo hoog van wordt. Alle landen die veel van die troep hebben, hebben de duurste stroomprijs allemaal dik boven de 30 ct/kwh dat was voor de gecreeerde ellende. De kreet het waait altijd wel ergens die mensen weten ook niet waar ze het over hebben want er zijn weersystemen die ervoor zorgen dat het in heel Europa niet waait en een behoorlijke lange periode het zgn NAO effect. We hebben daar afgelopen periode tijdens de kou ook last van gehad.
Maar ja dat krijg je als je alleen maar “bestuurskunde” hebt “gestudeerd” of alfa bent en de rest zijn logen. Ik geloof dat er 5 betas in de kamer zitten en 90% heeft nog nooit bij een echt bedrijf gewerkt. Ze zijn van school de politiek in gegaan en daar moeten we de oorlog mee winnen. Dan hebben we nog een tiental WEFFERS die het land aan het verraden zijn, nee het is een lekker zootje en dan durven ze zich nog een volksvertegenwoordiger te noemen. Als ze een ding niet doen dan is het dat wel.
Eddy Wik
Een duurzaam landbouwsysteem vraagt om voldoende mest om de bodem op kwaliteit te houden. Dieren zorgen daar uitstekend en volledig gratis voor en de meeste dieren verspreiden die mest ook nog gratis. Met als tegenprestatie gras dat in principe ook al gratis groeit. Maar voor dat in Den Haag tussen de oren zit, duurt het nog even.
Luister maar eens naar Hanekamp bij Blckbx.
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-12-21
Die zeer geleerde Dr Smit ziet toch wel wat dingetjes over het hoofd. Zo streeft hij naar gemengde bedrijven ( landbouw in dienst van de veeteelt).
De trekkers vervangen door paarden; hij denkt zeker dat zo’n Bels zonder vreten de hele dag een twee schaars ploeg trekt.
Goed maaien met een zijs kunnen nog maar weinigen; laat staan graan oogsten met de sikkel.
Ik zie die paarden ook geen koolplanten planten; dat gebeurde in het verleden door een man, die met gebogen rug met een plantersgraafje de planten in de grond stak, met daarachter zijn zoon of dochter met een bak of mand met koolplanten erin, die als zijn/haar vader zijn hand naar achter uitstak er een koolplant in legde, tot alle planten verwerkt waren.
Dit was maar een gewas als voorbeeld.
Trol. Verwijderd.
Meer dan een anekdote
hanslabohm@wilt.geenfeiten.nl
23.129.64.140
Ik weet zeker dat tijdens de kleine ijstijd meer ijs lag dan nu.
Alles wat daarna komt is trend, want er komt natuurlijk nooit meer zoveel ijs dan toendertijd.
Toen de Vikingen Amerika ontdekte was er toevallig weer een trend, natuurlijk toevallig.
Tijdens de MWP was er opwarming, zelfs veel opwarming, AGW-C natuurlijk, hoofdzakelijk door kolencentrales die de Romeinen hun elektrische strijdwagens deed opladen, warmtepompen hadden ze niet meer nodig in die tijd.
Kun je nagaan wat die trends niet allemaal deden toen der tijd.
Tjonge jonge ze fantaseren wat raak om hun onbetaalbare doelen in een mum van tijd te halen, ben benieuwd wie de snelste tijd rijd, ik gok op Verstappen.
Trol verwijderd.
Theo gaat crashen – te kort door de bocht
crash@tekortdoordebocht.nl
23.137.251.61
Kun je even uitleggen, ik hoef niets uit te leggen, het staat dagelijks op deze site.
Maar jij kunt mij wel uitleggen de koude kleine ijstijd hoe is die ontstaan.
Hoe zijn de warmteperiodes onstaan?
Denk maar eens goed na dan ben je weer even van de straat af.
Trol. Verwijderd.
Hans labohm kan niet antwoorden
Labohm@verborgenagenda.nl
23.137.251.61
Deze “trol” heeft een beetje gelijk. Van 1980 tot 2010 was er een dalende trend. Maar de laatste 10 jaar is die er niet meer. Het is een grafiek met veel lijntjes, maar het lijkt er toch op dat steeds wel 5 á 10 lijntjes onder die van 2022 liggen. Het is dus niet één punt dat afwijkt, geachte “trol”. Maar of we kunnen spreken van een significante trendbreuk valt te betwijfelen. Wel staat vast dat voorspellingen van een ijsvrije Noordpool in 2012 of 2018 of 2022 weerlegd zijn door de feiten.
De grafiek begint op het moment dat we satellietmetingen hebben. en dat is helaas pas in de jaren 80,. Dat is net aan het einde van de periode van 30 jaar afkoeling die voor de angst voor een komende ijstijd had gezorgd. Het begin van de vorige eeuw was een stuk warmer geweest. Vooral het jaar 1921 was extreem, met eigenlijk geen winter. Maar ook al in 1903 tot 1906 was het warm, toen voer Amundsen met een klein houten zeilbootje (de Gjøa) door de Noordwestelijke Doorvaart.
Frans, ik weet niet of je het in de gaten hebt gehad maar de aarde is ook al minsten 50 keer vergaan. Het nivo van het zeewater is ook al minsten 30 keer tot 50 meter gestegen is dat nu allemaal aan je voorbij gegaan, in welke bubbel leef jij?
Die club van Rome die had ook visie vraag het maar aan Botcher die zat er toen ook in. Al hun voorspellingen heb ik nooit iets van meegemaakt, ik heb op wat hoge bergen gestaan om in leven te blijven maar iedere keer kon ik weer naar huis gaan, ik heb er nog frustraties van, het staat nog steeds op mijn “bucket list”.
Natuur maakt meer kapot dan je lief is. Op en rondom de veluwe mogen geen windmolens staan ter bescherming van de wespendief. Hiermee komt de energievoorziening direct in gevaar. De natuur gaat voor. Dus vrijbaan voor de wolf op de Veluwe.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/definitief-streep-door-windmolenparken-veluwe-vanwege-kwetsbare-roofvogel~bb73f52f/
Eab
De deugkneuzen zullen de wespendief wel van een zendertje voorzien zodat de windturbine tijdig stilgezet kan worden om er geen gehaktmolen van te maken. Voor die ene soort. Van de andere soorten zullen er nog wel genoeg zijn. Tot ook daar de klad in komt.
Natuur op de Veluwe is oerbos, zoals het was voor de middeleeuwen.
Dus niks geen windturbines, maar boerenbedrijven voor de broodnodige koolzuurgas en stikstof verbindingen.
maar weer eens een teletekstje
Meeus is niet de enige die iets in de gaten heeft.
Zijne Excellentie drs. Rob Jetten voelt ook iets aan zijn water.
Hopelijk kunnen ze stroomvoorraad en stroomgebruik in de toekomst beter inschatten dan eertijds het Noordpoolijs.
Maar ik weet twee dingen zeker:
– van de energietransitie is nu de facto vastgesteld dat die mislukt is
– dat actieplan gaat, zoals andere planeetreddingsoperaties, faliekant mislukken – ben benieuwd wanneer de volgende ronde zwartepieten gaat beginnen
En de inzet op lokale netwerken is een sprookje, dat misschien waar kan worden, in een ideale wereld, maar een grotere kans heeft sprookje te blijven
Zal het even nog voor je aanvullen Leonardo.
Energiecrisis komt ‘als een tsunami’ over Enexis heen: ‘De opgave is enorm.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/984097/energiecrisis-komt-als-een-tsunami-over-enexis-heen-de-opgave-is-enorm
Theo
Gisteren kreeg ik nog een verzoek van Enexis om mee te doen aan een korte vraagstellig. Wat ze beter konden doen was de laatste vraag. Mijn antwoord: Onze volstrekt onnozele en onkundige overheid veel nadrukkelijker op de huid zitten en hen dringend adviseren op te houden met hun luchtfietserij.
“Onderdeel daarvan is om ‘spits mijden’ voordeliger te maken.”
Laat al die “windstroom” treinen gewoon alleen ’s nachts rijden i.p.v. overdag.
Kan morgen ingevoerd worden.
Is er gelijk meer “stroom” ruimte voor al die mensen die net een elektrische auto hebben gekocht vanwege het belastingvoordeel.
Na 70 miljard aan windmolens, 20 miljard aan hoogspanning lijnen, vervolgens 50 miljard aan kabels in de wijken, daarna 60 miljard aan Waterstof infra om buffers te maken van die ongebruikte stroom, 250 miljard voor 8 miljoen elektrische personenwagens, 50 miljard voor het wegennet vanwege die te zware elektrische auto’s etc. etc. etc.
Dit alles is “een feest voor de portemonnee”.
Bijna gratis.
Sorry Lo,
Zoveel rekenwerk kan ik niet verkroppen.
Getallen met meer dan 6 nullen is voor mij te veel.
Ik neem aan dat je met een nieuw Monopolie spel aan de gang bent. :)
Ik vind die dorpse oplossing zo leuk, waarbij opwekking en opslag op elkaar worden afgestemd. Een afspraakje met de wind?
Ik weet niet wat daar afgestemd wordt. Als het hard waait (niet te hard) dan kun je opslaan – voor zover de wind rekening wil houden met spitsgebruik natuurlijk. En als het niet waait mag je wel opslaan, maar dat gaat niet.
Benieuwd hoe vlug we gaan ontdekken dat dat net zo iets is als blauw op de straat.
Verbruik en opwekking gaat ook met elkaar afgestemd worden. Die begrijp ik. Als er geen zon is en geen wind (je kunt denken: ha, de opslag, maar dat is niet zoiets als een appeltje voor de dorst, niet zoiets als een waardevast pensioen) dan is dat snel gerealiseerd: de gebruiker wordt afgesloten.
Wordt straks ook een verwarrende situatie, hoor. Je hebt nu twee afsluitingen. Ineens heb je geen stroom meer, maar je hebt netjes je rekening betaald. Hoe kan dat nou? Ik heb nu al medelijden met de administratieve medewerkers van NUON, of Vattenfall. Mevrouw, ik heb altijd keurig betaald en nu sluiten jullie me af. En de baas van NUON belt zijn baas bij Vattenfall en roept door de telefoon: zo kan ik mijn budget nooit halen, ik heb allemaal boze klanten aan de lijn.
Eén ding weet ik wel: het cliché voor niks gaat de zon op gaat in onbruik raken.
Niet alle fabrieken kunnen zo maar hun productie stilleggen. Vaak is er een proces aan de gang dat op een fatsoenlikke manier gestopt moet worden omdat anerers bjjvoorbeeld leidingen dIcht gaan zitten. Vaak is dat niet meer te herstellen.
Daranaast is ook de personele inze lastig. Je kan ze moeiljjk naar huis sturen met het vezoek over een paar uur weer terug te komen.
Leonardo
Kerstvakantie wordt straks gewoon windarmoede-vakantie en de paasvakantie zonarmoede vakantie. Verplicht op te nemen bij het via de NPO te delen wind- en zonne-armoede alarm.
Trol. Verwijderd.
Wiebe
wiebe.bontinck@gmail.com
23.129.64.219
Er is dan wel meer ijs dan 10 jaar geleden, er is er minder dan 9 jaar geleden en veel minder dan 20, 30 of 40 jaar geleden. Het minimum ijsoppervlak was dit jaar slechts zo’n 65% in vergelijking met het gemiddelde in de 20ste eeuw.
http://www.climate.gov/media/14857
“Het minimum ijsoppervlak was dit jaar slechts zo’n 65% in vergelijking met het gemiddelde in de 20ste eeuw”
??
Het minimum ijsoppervlak was 67% in vergelijking met 1979-1990, niet 20ste eeuw.
Het maximum ijsoppervlak was 93% in vergelijking met 1979-1990.
Fredo
Je zou ook kunnen zeggen dat het weer de goede kant opgaat. Maar ook dat is afwachten. Ik hoop overigens dat de ijstijd nog even uitblijft
Lo
Voor pessimisten duurt de 20e eeuw zolang als het hen past. Je kiest gewoon de gunstigste periode voor het verhaal dat je kwijt wilt.
Identiteitsfraude. Verwijderd.
Lo
lodewijk@gmail.com
23.129.64.132