Van een onzer correspondenten.
Niet zelden krijgen kleine kinderen te maken met de angst voor klimaatverandering.
Het is de angst van papa of mama, de juf of de zwemleraar. De angst van die volwassenen is waarschijnlijk echt. Zij zoeken soms hulp bij de klimaatpsycholoog en bij zware gevallen van klimaatangst bezoeken ze de klimaatpsychiater. Maar hoe dan ook, ze brengen de angst over op kinderen.
Bij klimaatverandering zelf, de oorzaken en gevolgen, kunnen allerlei zeer grote vraagtekens worden gezet die de angst zouden kunnen wegnemen, maar dat gebeurt nu eenmaal niet. Wat wetenschappers ook beweren dat het allemaal meevalt, dat er verschil van inzicht is, klimaatverandering als angststoornis blijft.
Als je eenmaal denkt dat de klimaatcrisis bestaat wil je er iets tegen doen. Er zijn legio mogelijkheden om actie te ondernemen om het vermeende onheil te keren. Interessant is hierbij een rare tegenstelling: veel klimaatbevlogenen willen de aarde behouden, ook voor hun kinderen en kleinkinderen. Maar juist dat kind is ook een struikelblok om klimaatverandering tegen te gaan. Dat leidt tot vreemde gevolgtrekkingen, zoals bij Mariska van Sprundel van het wetenschappelijke Nemo-kennislink:
‘Als je geen kinderen hebt, mag je best wat vaker vliegen toch? Dat was de strekking van een gesprek dat ik laatst had met een vriend, we zijn beiden kinderloos. We kwamen met de volgende logica op de proppen: vooral in de rijke landen zorgen nieuwe kinderen voor torenhoge uitstoot van broeikasgassen, via auto’s, vliegreizen, airconditioning, telefoons. Een keertje vaker vliegen weegt in de verste verte niet op tegen de klimaatimpact van een rits kinderen op de wereld zetten.
De wetenschappelijke klimaathelpdesk zegt er het volgende over:
CO2-voetafdruk van kinderen
De uitstoot die je voorkomt door een kind minder te krijgen, is vele malen hoger dan de uitstoot die je voorkomt door bijvoorbeeld geen vlees te eten, niet te vliegen of goed te recyclen. Dit komt ook omdat het niet alleen gaat om de extra voetafdruk van jouw ene kind, maar ook omdat het waarschijnlijk is dat jouw kind zelf ook weer kinderen krijgt en die extra voetafdruk(ken) voorkom je dus ook. Nederlanders hebben relatief een hoge voetafdruk in vergelijking tot mensen uit andere landen, omdat we zo welvarend leven. Het ligt dus voor de hand dat individuen denken: ik focus niet alleen op kikkererwten en consuminderen, maar ook op een kind minder.
Milieudefensie brengt niet zozeer het bestaan van een kind in het geding als het gaat om klimaatverandering, maar stelt voor om 25 vragen door te nemen met een kind om zo bewustzijn over duurzaamheid bij te brengen. Een duurzaam kind is minder schadelijk.
Het zijn vragen als:
– wat weet jij over de opwarming van de aarde?
– wat voor invloed heeft meer dan 1,5 graden opwarming op de wereld denk je?
– Wat is/zou voor jou de reden zijn om geen of minder vlees te eten?
– Hoe denk je over vakanties waarvoor je moet vliegen?
De Correspondent liet onlangs de filosofe Anca Gheaus aan het woord over deze problematiek:
‘Een mogelijk antwoord op de vraag van kinderen krijgen in tijden van klimaatverandering is volgens Gheaus dan ook ‘multiparenting’ – met drie, vier of meer volwassenen gezamenlijk zorg dragen voor de opvoeding van een kind. Want als er per kind drie of vier ouders zouden zijn, in plaats van de geijkte twee, dan zouden mensen met een kinderwens alsnog in hun behoefte kunnen voorzien, en zouden we onze kinderen tegelijkertijd een meer duurzame wereld nalaten.’
Het kind lijkt in toenemende mate een bedreiging voor klimaatangstigen. Je zult maar zulke ouders hebben.
***
“Want als er per kind drie of vier ouders zouden zijn, in plaats van de geijkte twee, dan zouden mensen met een kinderwens alsnog in hun behoefte kunnen voorzien, en zouden we onze kinderen tegelijkertijd een meer duurzame wereld nalaten.’”
Sterker: dan zou de wereldbevolking zichzelf uitroeien, want er zijn 2,1 kinderen per ouderpaar nodig om de bevolking op peil te houden.
Normaliter maal ik niet om duimpjes, maar nu ben ik wel nieuwsgierig naar het duimpje omlaag. Het is immers geen mening die ik poneer, maar een feit. Dus wat scheelt eraan?
Het niveau van de bevolking van de wereld is ver boven wat onderhoudbaar is. Er zijn nu 8 miljard mensen die pppd (per persoon per dag) 57 kWh verstoken. De laatste miljard zijn geproduceerd in 11 jaar tijd, de 2 miljard daarvoor nog in 12 jaar. In 2000 gebruikte een wereldburger nog 42 kWh pppd, nog niet zo lang geleden.
Maar je hebt gelijk, er zijn 2,1 kinderen per ouderpaar nodig om de boel op peil te houden en daarmee de ondergang van de wereld te versnellen.
Pieter
Waarom wil je de bevolking op peil houden?
Heb je daar een speciale reden voor?
Hetgeen overigens niet wegneemt dat ik de vergelijking vliegen versus kinderen krijgen en opvoeden nogal mank vind gaan. En Ursula von der Leyen geeft met haar 7 kinderen dan wel het slecht voorbeeld.
https://www.blckbx.tv/columns/ab-gietelink-u-bent-de-bismarck-in-vrouwelijke-gedaante-mevrouw-von-der-leyen
Mijn opmerking is geen mening, schrijf ik.
De vraag is of de aarde voldoende voedsel en energie kan leveren voor het aantal bewoners.
Als we oorlogvoeren verbieden ;) lijkt met dat geen probleem meer; voldoende middelen, zonlicht maar ook oppervlak pp.
Het zou best eens kunnen zijn dat de mensen met een aantal kinderen – niet iedereen heeft dat overigens voor het zeggen) somehow overleven.
Er is een adagium dat zegt dat ieder mens twee keer verzorgt, en twee keer verzorgd wordt – 0-20, 20-70, 70-… Zonder nieuwe aanwas gaat dat niet.
Let op wat er in achtereenvolgens in Japan, Italië en Duitsland gebeuren zal, maar dan zal het voor u en mij in Nederland te laat zijn.
Reken niet op de Nederlandse pensioenpotten, momenteel kunnen AOW en aanvullende pensioenen nog betaald worden.
AOW: wordt door de vergrijzing en het financiële wanbeleid onbetaalbaar (klimaat, stikstof, te grote overheid).
Houd je recht op AOW als je toch nog een aanvullend pensioen ontvangt?
Geld ondergebracht in pensioenfondsen: zullen indirect worden overgeheveld naar Zuid-Europese landen.
Pensioenverzekeraars: hopelijk voor u, niet voor de verzekeraar, is uw uitkering geïndexeerd. Maar wat als de verzekeraar failliet gaat?
Fijne kerstdagen.
Normaliter maal ik niet om duimpjes, maar nu ben ik wel nieuwsgierig naar het duimpje omlaag. Het is immers geen mening die ik poneer, maar een feit. Dus wat scheelt eraan?
Er staan, welgeteld, drie meningen in jouw kleine comment, Henk.
– het niveau van de bevolking van de wereld is ver boven wat onderhoudbaar is.
– er zijn 2,1 kinderen per ouderpaar nodig om de boel op peil te houden (op peil houden = zorgen dat iets in orde is)
– daarmee de ondergang van de wereld te versnellen.
In vrij Nederland deze maand een stuk over het grote uitsterven. Door klimaatverandering zullen binnenkort de gransoorten en rijst uitsterven waardoor de mensheid uitsterft. Een inktzwart stuk net rond het feest van het licht. Een paar ppm extra co2 brengt zoveel ellende.
https://novafile.org/file/p9vozhtl3hbo
Vrij Nederland is het slechtste opinieblad van Nederland. Te ranzig voor woorden.
Klimaatsprookjes aan kleuters vertellen. Wanneer wordt het genoemd voor wat het is: kindermishandeling?
Een verhaaltje voor onder de kerstboom even om te grimlachen:
Van school gestuurd…
Beste ouders,, ik maak me ernstig zorgen over uw zoon. Bij overhoringen blijkt dat hij de aangeboden lesstof totaal niet heeft begrepen.
Daar schrikken we erg van want het is juist zo’n pienter ventje. Geeft u eens een voorbeeld?
Gisteren werd de klas gevraagd welke producten TataSteel levert. Zegt hij “Hoogwaardig staal op rollen voor de auto-industrie en voor verpakkingen”. Toen heeft de docent hem de klas uitgezet.
Is dat niet goed dan?
Nee natuurlijk niet: TataSteel produceert CO2-uitstoot, grafiet-regens en schadelijke dampen. Alle andere kinderen hadden het goed! En vorige week presteerde hij het om over Shell te zeggen:
“Shell levert al sinds de oprichting in 1907 betaalbare energie, zoals benzine, diesel en gas. Ook levert Shell grondstoffen voor de chemische industrie waar ondermeer plastics van worden gemaakt. Aan bedrijven als Shell hebben wij onze werkgelegenheid en welvaart te danken…”
Dat is toch om uit je vel te springen! Alsof de docent niet heeft verteld over de uitstoot van Shell en de klimaat catastrophe die dit uiterst schadelijke bedrijf aan het veroorzaken is!
Als uw zoon zich niet aanpast, dan kunnen we niet anders dan hem de toegang tot onze school ontzeggen.
Biden investerrt in klimaat en eordt bloond.
DENVER – Grote delen van de Verenigde Staten moeten zich in de vrieskou schrap gaan zetten voor een krachtige winterstorm. Mogelijk zal dit resulteren in levensbedreigende situaties, schrijft Reuters.
Rond de 200 miljoen mensen in 48 staten hebben te kampen met extreme weersomstandigheden door de koude lucht die vanuit het noorden is komen aanwaaien, zo vertelt weerman Bob Oravec van de National Weather Service (NWS). Het weerstation meldt dat de stad Denver in het tijdsbestek van een uur een recordtemperatuurdaling van drie graden Celsius zag. „We zien razendsnelle temperatuurdalingen nu de kou richting het zuiden beweegt. Op sommige plekken zal het binnen een dag zelfs 10 graden afkoelen”, zegt Oravec.
Eab
Dat zal dan die met zijn vleugels wapperende vleugels zijn die het chaotische systeem helemaal in de war brengt. Of is het toch wéér CO2?
Zover ik weet brengt een paar ppm meer CO2 juist een enorme vergroening met zich mee.
Ik heb eentijdje in Boulder gewoond. Mooi, balkon met uitzicht over de Rockies. Nu bibberen daar. Tja, wat CO2 alwel niet doet.
In Denver koelde het in 16 uur 65 graden Fahrenheit af, dat is is 35 °C (CNN).
Op nullschool kan je de uitstroming van de koude luchtmassa volgen:
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-89.68,40.24,1221/loc=-88.535,35.021
Ja, het is een heel heftige kou uitbraak in de VS. Dat gebeurt daar vaker, maar misschien levert het deze keer wel records op. Alles valt ‘perfect’ terwijl het gemiddeld op het noordelijk halfrond te warm is.
https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=t2anom&ortho=1&wt=1
In hoeverre de kou uitbraak een gevolg is van klimaatverandering zoals gesuggereerd wordt (door systematische verandering van de stromingspatronen) is niet direct te zeggen. Maar ook niet uit te sluiten, want door een zelfde mechanisme warm Europa juist extra snel op.
Gemiddeld over het jaar is de opwarming van de VS niet veel anders als hier.
Multiparenting kan een hoop ellende veroozaken. Vanwege de een-kindpolitiek in China hebben ze daar het 4-2-1 syndroom: vier grootouders en twee ouders die al hun dromen voor de toekomst projecteren op 1 kind. De kinderen in die situatie staan enorm onder druk, hetgeen in sommige gevallen tot suicide leidt. Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Little_emperor_syndrome
Is dit de wereld die we voor onze kinderen willen scheppen? Serieus?
Art Slartibartfast
Zo rigoureus hoeft ook niet. Via de weg van de geleidelijkheid wat inkrimpen en wat meer ruimte laten voor andere soorten lijkt me zo gek nog niet. Telkens de randen van het maximaal haalbare opzoeken levert bij enige neergang, in welk opzicht dan ook, de nodige problemen op.
Peter, dat het beter zou zijn qua aantal mensen met minder deze planeet zouden moeten bevolken is mij duidelijk. De manier waarop maakt voor mij een groot verschil. De meeste mensen zijn vrij om ervoor te kiezen weinig of geen kinderen te willen. Dat gebeurt statistisch gezien vanzelf als de gemiddelde welvaart toeneemt. Daarmee neemt ook de aandacht voor ons leefmilieu toe omdat mensen het zich kunnen veroorloven zich daar druk over te maken. Dat is een pad dat ik veel liever zou bewandelen dan dat omwille van een vals klimaatverhaal sociale druk op mensen gelegd wordt om hun leven op een bepaalde manier in te richten.
Terzijde voor het perspectief: Als je iedereen op aarde 1 m2 geeft, dan past de hele wereldbevolking binnen de oppervlakte van Gelderland en Overijssel (5137 km2 resp. 3421 km2).
Je bent als ouder ongeschikt wanneer je je kinderen opzadelt met wereldproblemen. Het is de taak van de ouders om bescherming te bieden. Je kind een schuldcomplex aanpraten, “zie je wel de overstromingen in Limburg komt omdat wij twee keer per week vlees eten”. Totaal ongeschikt als opvoeder.
Als je de wereld wilt veranderen moet je beginnen bij de kinderen. Vindt op scholen in NL al geruime tijd plaats. In Duitsland hoorde ik van een vriend hetzelfde verhaal. De leraren zijn blijkbaar allemaal links ideologische rakkers, die de kinderen niet leren wat ze moeten leren. Maar een ideologie verkopen. Natuurkunde en scheikunde zal straks verdwijnen, als je het narratief van de overheid en vele NGO’s wil geloven en volgen. Want vooral scheikunde is slecht voor de mens. De alfa’s vergeten hierbij dat het heelal, de aarde en alle planeten en sterren een en al scheikunde en natuurkunde is. Maar de ppm’s, ppb’s en ppt’s worden steeds meer uitgeknepen en straks gaan we het duizendste achter de komma bepalen. Geen CO2 meer, geen stikstof, geen CH4 enz. Dan zijn er geen planten meer, alleen nog maar heidegronden (misschien) en een paar beestjes die onder deze omstandigheden kunnen leven en vooral, er zijn geen mensen meer!!!
Trouwens een walgelijke foto bij het WWF. Als je dat kinderen laat zien!!! Waren de sprookjes van vroeger niets bij!
“De uitstoot die je voorkomt door een kind minder te krijgen, is vele malen hoger dan de uitstoot die je voorkomt door bijvoorbeeld geen vlees te eten, niet te vliegen of goed te recyclen”
De bron van deze berekening is een onderzoek van Seth Wynes & Kimberly Nicholas 2017.
Vegetarisch eten scheelt 0,8 T CO2 per jaar, 1 kind minder scheelt 58,3 T CO2 per jaar.
Factor 72,8
Samengevat in de volgend Infographic, die ook door onze Milieu filosoof M Davidson gebruikt wordt en impliciet de studenten in Utrecht oproept al in 2018 daar gevolg aan de geven.
https://www.kimnicholas.com/uploads/2/5/7/6/25766487/fig1full.jpg
Doe mij maar wat meer CO2… Goed voor de natuur, én een feest voor de portemonnee.
https://www.tiktok.com/@make_thetruth_greatagain/video/7179113681651813675?is_from_webapp=v1&item_id=7179113681651813675
Duidelijk. We moeten meer en beter recyclen. Kost niks en levert veel op. Oh ja, het wachten is op baanbrekende technologièn die er aan zitten te komen.
Heerlijk hoor, dat dagdromen…