Auteur: Fritz Vahrenholt.
Vertaling: Martien de Wit.
De spannendste vraag betreffende het energiebeleid in de komende maanden is de strengheid van de winter.
De Duitse weerdienst stelde de bondsregering en het Duitse publiek in november gerust: “De wintervoorspelling van de Duitse weerdienst is goed nieuws voor alle energieverbruikers. We verwachten een relatief zachte winter. Als het model klopt, kunnen we daardoor verwarmingsenergie besparen.” Dit klinkt nu als fluiten in het donker door de overheid. Want de laatste weersvoorspellingen op middellange termijn van het Europese ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) voorspellen een sterke afkoeling tegen de 4e advent, d.w.z. de laatste zondag voor Kerst. (Zie hieronder de voorspelling voor de 4e advent.
Bron: kachelmannwetter.com/ECMWF
Uit de grafieken blijkt dat het koude weer zich uitstrekt van Polen tot Noord-Frankrijk. Het elektriciteitsverbruik in Frankrijk, waarvan een aanzienlijk deel wordt gebruikt voor verwarming, heeft een grote invloed op de elektriciteitsvoorziening en de elektriciteitsprijzen in Duitsland bij gebrek aan voldoende kernenergiecapaciteit.
Wie meer dagelijkse informatie wenst, wordt verwezen naar de website Wo bleibt die globale Erwärmung.
Wereldwijd laten de indexen ook geen opwarming zien.
De afwijking van de mondiale temperatuur ten opzichte van het 30-jarig gemiddelde van de satellietmetingen van de Universiteit van Alabama (UAH) is in november 2022 gedaald van 0,32 graden naar 0,17 graden Celsius in vergelijking met oktober. (Zie eerste grafiek hierboven). De gemiddelde temperatuurstijging per decennium sinds 1979 bedraagt nog steeds 0,13 graden Celsius – geen aanwijzing voor een zorgwekkende of zelfs catastrofale ontwikkeling.
Integendeel: de omvang van het zee-ijs in het Noordpoolgebied is sinds 2016 weer toegenomen. De wereldwijde temperaturen zijn sinds 2016 licht gedaald.
Hoe lang kunnen we doen met het opgeslagen gas?
“De beschikbaarheid van energie voor elektriciteitsopwekking is voor deze winter verzekerd”, zei Robert Habeck op een persconferentie in Zuid-Afrika over de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening in Duitsland. Maar als we analyseren waar de elektriciteit in Duitsland tegenwoordig vandaan komt, is dat allesbehalve geruststellend. In de volgende grafiek zien we de stroomproductie sinds 1.12. Zonne-energie levert vrijwel niets op, windenergie lijdt aan een aanhoudende flauwte.
Op 10.12. om 15.00 uur werd 60 gigawatt aan elektriciteit verbruikt.
Zon (lichtgeel) leverde 0,7 GW, wind op land (lichtgroen) 1 GW, offshore (grijsgroen) 1,6 GW, aardgas (lichtbruin) 16 GW, steenkool (donkerbruin) 12 GW en bruinkool (middenbruin) 14,6 GW. Zelfs kernenergie (rood), die in uitloop is, leverde 3,8 GW, meer dan zonne- en windenergie samen. Hoe moet Duitsland in een dergelijke situatie worden bevoorraad, wanneer de extra steenkool- en bruinkoolcentrales in 2024 van het net zijn gehaald en de kerncentrales al in april 2023 zijn stilgelegd?
Kijk naar het lichtbruine gebied van de grafiek voor elektriciteit uit aardgas, de duurste elektriciteitsopwekking met de schaarse energie die we hebben. Als echter duur fracking-gas de plaats moet innemen van de donkerbruine en middelbruine gebieden van bruinkool en steenkool en de rode gebieden van kernenergie, dan weten we nu al dat de elektriciteitsprijzen door het dak zullen blijven gaan. Deze Ampelcoalitie (SPD, FDP en de Groenen) zou dat niet overleven.
Zelfs een matig koude winter stelt de regering al voor nauwelijks oplosbare problemen. De buffers lopen nu al met 0,5% per dag leeg. Iedereen kan uitrekenen hoe lang de opslagfaciliteiten, die voor 94 % gevuld zijn (op 10.12.2022) en volgens de specificaties van de federale regering in februari nog een opslag van 40 % zouden moeten hebben, het zullen uithouden als de kou aanhoudt. Met geluk kan het goed komen.
Maar wat gebeurt er de volgende winter? Hoe kan de bondskanselier, gezien deze stand van zaken, de winning van gas uit schaliegesteente ronduit afwijzen?
Citaat:
Er zitten drie fouten in deze bewering: het is economisch de moeite waard omdat:
- het aanzienlijk goedkoper zou zijn dan LNG-gas uit fracking in de VS,
- het ook slechts een jaar zou duren voordat het eerste gas kan stromen (wat nu het geval zou zijn als de Duitse regering verantwoordelijk had gehandeld) en
- de vraag naar gas geenszins zal afnemen.
Drie fouten in één zin met fatale gevolgen voor Duitsland als vestigingsplaats hoor je niet elke dag van een bondskanselier.
Na de gas- en elektriciteitscrisis nu ook een olietekort
Voor de oorlog in Oekraïne dekte Russische olie 35 % van de oliebehoefte in dit land. Hoewel er nog steeds geen Europees invoerverbod voor olie uit pijpleidingen bestaat, had minister van Economische Zaken Habeck de EU beloofd dat vanaf 1 januari geen olie meer zou worden geleverd via de Druzhba-pijpleiding, die de locaties Schwedt en Leuna bevoorraadt. De alternatieve leveringen via Rostock of Gdansk zullen slechts een deel van de invoer via de pijpleiding dekken. Politici zwijgen over de prijs.
Daarbij komen nog de boycotbesluiten van de EU: aan de olieleverancier Rusland wordt slechts 60 dollar per vat olie betaald, hoewel de wereldmarktprijs veel hoger ligt. Poetin heeft reeds verklaard dat Rusland niet tegen deze voorwaarden zal leveren. Nu zijn er twee mogelijke gevolgen van het EU-besluit. Rusland heeft al een schaduwvloot van 100 tankers aangeschaft om zijn olie naar andere regio’s te vervoeren. Als Rusland erin slaagt al zijn olie bij andere marktdeelnemers, zoals India of China, onder te brengen, zou dit weinig gevolgen hebben voor alle marktdeelnemers – behalve voor Duitsland, dat tot dusver goedkope olie via pijpleidingen uit Rusland heeft ingevoerd. Als Rusland er echter niet in slaagt al zijn olie op te slaan, dan zou er te weinig olie op de wereldmarkt zijn. OPEC + heeft al aangekondigd de olieproductie niet te zullen verhogen. In dat geval zouden de olieprijzen wereldwijd stijgen terwijl de vraag gelijk blijft. Zo’n EU-boycot zou men ook wel een knieschot kunnen noemen.
***
Bron hier.
***
Digitale stalker. Verwijderd.
al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel
Labohm@teoudvooreerlijkheid.nl
23.137.251.61
Ook goedemorgen Henk :-)
Bedankt Hans, insgelijks.
Het koelt al 6000 jaar af! Maar dit gaat grillig, net zoals opwarming zou verlopen.
Europa gaat eraan kapot voor een opwarming die nauwelijks de moeite waard is, en al zeker geen klimaatcrisis.
Alles wat zou smelten volgens de voorspellingen ligt er nog evenals de eilanden wat al kopje onder zou zijn moeten gegaan.
De co2 zal niet dalen alleen al door de opkomst van nieuwe industriële landen, en natuurlijk bedrijvigheid wat vertrekt uit Europa.
Het enige wat gebeurt is onnodige ellende in Europa, en de mond snoeren van burgers.
Belachelijk dwangmatig beleid met dure dwang is het hedendaagse gesprek van afkeuring onder de bevolking, oftewel de politiek draait door, en vooral in Brussel.
Sommige grote gemeenten weten schijnbaar nog niet eens dat er een echte crisis is op het elektriciteitsnet, Utrecht b.v.
Mens heeft Geen invloed op CO2 concentratie
Gelukkig hebben we ‘verantwoordelijke’ bestuurders
In en In Integer
In Nl en eu
Die zullen toch geen Crises veroorzaken/ veinzen?
Toch??
Verantwoordelijke en Integere bestuurders
In functie door:
3 dagen stemmen
Heel veel ‘poststemmen’
Kieswet veranderd vanwege ‘Coronacrisis’
Zelfde mechanisme gebruikt in VS
Daar blijkt nu de grootste verkiezingsfraude ooit
door veroorzaakt.
En hier?
Hmmm…..
Paul, ik twijfel ook aan hun integriteit, zeker bij een Klaver, een Timmerfrans of een Kaag; maar vooral aan hun kennis.
Ze zijn van het nivo van de kleuter van 3 jaar die oprecht denkt dat de maan van groene kaas is gemaakt.
Het probleem is, dat je dat kind gewoon in zijn waan kan laten omdat je weet dat in 99% van de gevallen dat kind later echt wel weet dat de maan niet van groene kaas is.
Bij de hierboven genoemde engnekken zal op het zeldzame moment dat ze snappen dat ze ongelijk hebben, hun gebrek aan integriteit verhinderen dat ze zullen toegeven.
Dat is iets voor ‘grote geesten’ en je kunt veel van ze zeggen, maar niet dat ze tot die zeldzame categorie behoren omdat je dat bij politici bijna nooit tegenkomt.
15 procent van bedrijven overweegt te vertrekken uit Europa: ‘Fors maatschappelijk probleem
https://www.ad.nl/economie/15-procent-van-bedrijven-overweegt-te-vertrekken-uit-europa-fors-maatschappelijk-probleem~a9612ef5/
Canada en de VS worden op dit moment geteisterd door een extreme koudegolf.
Dit bericht beperkt zicht tot de VS. In Canada is het nog veel extremer.
https://www.ad.nl/buitenland/amerika-maakt-zich-op-voor-koudste-kerst-in-bijna-40-jaar~a720c70d/
Zaterdag op zondag nacht, vorst tot Orlando Florida.
-5 langs de kust van Texas.
Gaan ze nu “onze” LNG opstoken in Amerika?
Gelukkig is het Jetten niet gelukt de kolencentrales te sluiten zoals staat op zijn verkiezingsposter.
https://twitter.com/robjetten/status/1104414379364229123
Voor de “koude ontkennende” duimpjes, sinds 12:50 meld de NOS het ook.
“ht tps://nos.nl/artikel/2457380-extreme-kou-treft-vs-sneeuwstormen-zetten-mogelijk-streep-door-kerstplannen”
Stuur Jetten even een bedankje dat hij, in ieder geval tot kerst dit jaar, niet het D66 programma en haar wetenschappelijk advies bureau gevolgd heeft, en de kolencentrales toch weer liet produceren.
Ondanks het eerdere advies alle kolencentrales uiterlijk 2020 te sluiten.
Mocht u zich afvragen welke onnadenkende types zo’n advies gaven hieronder een selectie uit deze figuren en hun Universiteitsstad.
Jacqueline Cramer. Utrecht
Andy van den Dobbelsteen. Delft
Arjo Klamer. Rotterdam
Jan Rotmans. Rotterdam
Louise Vet. Wageningen
https://www.trouw.nl/nieuws/deze-90-hoogleraren-roepen-het-kabinet-op-nederland-groener-te-maken~b72a56f8/
Punt 6 uit hun voorstel:
6. Sluit de 5 resterende kolencentrales uiterlijk in 2020, met een minimale vergoeding voor de eigenaren van die centrales.
Hierdoor daalt de CO2-uitstoot significant in Nederland en halen we de CO2-reductiedoelstelling van 25% in 2020 t.o.v. 1990. Er is een breed maatschappelijk en politiek draagvlak voor het sluiten van de kolencentrales.
Wat een rampzalig advies.
Wat een rampzalige figuren.
Wat een rampzalige universiteiten.
Ik vraag me af hoe die geleerden eigenlijk denken, volgens mij zijn bij hun massa hersencellen aan het afsterven.
Zullen hun echt niet weten wat voor uitwerking dat heeft op de maatschappij, kunnen die hoger opgeleiden dan totaal niet meer rekenen, alleen maar alles in co2 modelletjes stoppen zonder in de achteruit spiegel te kijken, geen idee hoe dat volk denkt.
Maar goed, een voordeel, ze stinken er zelf ook in.
Mooi speurwerk @Lo
@ Theo
Ik heb juist deze 5 uitgezocht.
Al deze personen zijn voor hun inkomen en pensioen afhankelijk van de overheid.
Al deze personen nemen geen verantwoordelijkheid voor de schade die ze gingen aanrichten.
Al deze personen weten dat ruim 15% van onze elektriciteit nu uit kolen komt.
Al deze personen zijn ooit betrokken in adviezen voor regeringsbeleid.
Al deze personen hebben de eer meermalen op Climategate een artikel te vullen.
Als er status of (onderzoek) geld te halen is met hun invloed staan ze voorop te roepen hoe de wereld eruit moet zien, maar als zelfs twee jaar later hun adviezen rampzalig blijken te zijn weet Trouw/ NRC/ NOS /NPO ineens niet meer wie verantwoordelijk waren voor deze desastreuze gedachten spinsels en wordt hun analyse/mening opnieuw gevraagd.
P.s. Ik had ook in 2015 kunnen beginnen want vele hoogleraren zijn bij herhaling te porren voor levensgevaarlijke strategieën.
Geweldig @Lo dat jij dat allemaal zo diepgaand uitpluist.
Mooi. :)
De energie transitie zorgt juist voor minder energie gebruik. Tesla zou batterijen gaan maken in Duitsland. Hoewel de fabriek bijna af is gaat de productie naar texas. Een hele rij fabrieken voor batterijen zoals honda en stellantis gaan niet naar Europa. Allemaal naar de usa. We hoeven hier alleen fe batterijen op te laden. De batterijen zijn hierdoor nog groener geworden omdat de productie buiten de eu gebeurt.
Door slim beprijzen van elektra kan de vraag gestuurd worden. Geen wind of zon dan is de stroom zo duur dat de gebruiker wel afschakeld. Hierdoor lost het energie vraagstuk zichzelf op. Net als de voorstellen voor boeren om weer terug te gaan naar handwerk en paarden kan ook het bedrijfsleven weer terug naar windmolens. Aan de media om het verwachting patroon van de bevolking weer terug te brengen tot het preindustriele tijdperk.
Wat de voorspelling voor de toekomst betreft is de lage productie van zonnen wind over twintig jaar opgelost. Dan is alles defect en zal vervangen moeten worden. Met inflatie kan je dan wat nu voor 600 miljard is neergezet misschien wel voor maar 1 biljoen vervangen.
Eab, ik denk dat 10-15 jaar eerder komt. We zijn ook zeer duurzaam (sustainability) bezig of wel ervoor zorgen dat er genoeg grondstoffen over zijn voor de volgende generatie maar helaas we verbruiken alle grondstoffen door deze zgn renewabke rotzooi over 10 jaar zijn deze grondstoffen op dan moeten we naar de volgende transitie. Er is maar 1 oplossing opruimen dat zootje in Den Haag het zijn landverraders.
De stroomproductie volgens Fraunhofer en Agora Week 40 – 28.11.2022
Ja.Ja.
De winter komt.
We hebben eigenlijk geluk gehad tot nog toe dat we een beetje extra warmte van de aarde hebben gekregen.
https://breadonthewater.co.za/2022/08/02/global-warming-how-and-where/
Maar hoe lang dat nog duurt?
Wie zou het leuk vinden als je op een volle tank brandstof in de kou 30% minder in je tank hebt?
Dan moet je een EV kopen als je dat leuk vind, dan kan dat, is ook goed voor file op het net.
Heerlijk toch die hernieuwbare zooi waar ze ons mee gaan opschepen.
https://www.autovisie.nl/nieuws/zoveel-actieradius-verliezen-elektrische-autos-in-de-winter/
Ook met een hybride verwarming systeem las ik laatst is het nog niet vanzelfsprekend dat je bij ieder type huis op het einde van de rit goedkoper uit bent.
Sommige oudere huizen die niet goed of ovoldoende te isoleren zijn hebben een probleem schijbaar dan.
De regeling die in 2026 verplicht ingaat is een ondoordachte wet waar een x aantal burgers van een koude kermis kunnen terug komen.
Sterker nog, bij een ‘fossiele’ auto is een lage buientemperatuur zelfs goed. Dan is het rendement nl. groter.