Door Vijay Jayaraj.
Vertaling: Martien de Wit.
Ik woon in Bengaluru in het zuiden van India. Deze maand registreerde de stad de laagste temperatuur in tien jaar voor de maand november. Dat is ook het geval in de hoofdstad van mijn land, New Delhi, waar extreme winters de laatste jaren een norm zijn geworden.
Een klein percentage van de 1,3 miljard inwoners van India heeft toegang tot elektrische kachels. Een meerderheid moet echter allerlei brandstoffen verbranden om warm te blijven, wat veel mensen gevoelig maakt voor onverwachte koude-gebeurtenissen. Waarom worden koude weersomstandigheden beschouwd als een verrassing en niet als een normaal onderdeel van het weer? Is het omdat het publiek zelfgenoegzaam is geworden over kou door de angstzaaierij van de opwarmers?
De realiteit is dat koudeverschijnselen niet alleen in India, maar over de hele wereld gemeengoed zijn geworden. Sinds 2017 zijn er regelmatig gevallen van temperaturen onder het gemiddelde, zowel in de winter als in de zomer. Wat kunnen we afleiden uit deze koude periodes en wat suggereren ze over de apocalyptische retoriek van de klimaatcultus?
Bron hier.
Koude periodes en ijskappen
De sneeuwval van 18 november op Dallas-Fort Worth International Airport is de vroegste sneeuwval in de geschiedenis sinds 1898. Een geïsoleerde gebeurtenis door een regionale storm? Nou, denk nog eens na.
De afgelopen maanden waren er ongewone koude periodes in de VS en Canada. Buffalo registreerde een van de hoogste sneeuwvalcijfers in november, terwijl in Vancouver ongewoon vroege winterse sneeuw viel.
Op 20 en 21 november werden in de Verenigde Staten honderden dagrecords van laagste temperaturen geregistreerd toen arctische lucht over het Noord-Amerikaanse continent trok. Ook in andere delen van de wereld waren er extreme koude-gebeurtenissen.
In augustus viel in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang verrassend veel sneeuw. Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië registreerden de afgelopen maanden records met lage temperaturen.
In Groenland – vaak een onderwerp in het debat over klimaatverandering – is de oppervlakte massabalans (SMB) van de ijskap dit jaar op een van de hoogste niveaus sinds 1981 en zal in het winterseizoen verder toenemen. Groenland registreert sinds 2016 een consistente groei van de SMB van de ijskap.
Zoals Electoverse-schrijver Cap Allon opmerkt:
“Sinds 2016 ligt de sneeuwmassa op het noordelijk halfrond (NH) ruim boven het gemiddelde van 1982-2012, en het seizoen 2022-2022 is niet anders – vanaf het laatste datapunt (19 november) blijft de grafiek ‘Totale sneeuwmassa voor het NH’, die afkomstig is van het Fins Meteorologisch Instituut (FMI), boven zowel het multidecadale gemiddelde als de standaardafwijking.”
De ‘gevaarlijke opwarming’ retoriek
Betekenen deze records in sneeuwval en lage temperaturen dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd niet stijgt? Zeker niet! Er is een opwarmingstrend sinds de Kleine IJstijd in de 17e eeuw begon af te nemen, maar er is nooit sprake geweest van een gevaarlijke algemene opwarming – en die is er nu ook niet.
De bewering dat de opwarming van de aarde onze zomers heter en onze winters milder heeft gemaakt, is zeker onjuist. Zoals de afgelopen vijf jaar is gebleken, zijn zowel extreme kou als extreme warmte voorgekomen.
Tot het klimaatdebat onze media overnam, stonden deze thermische pieken en dalen bekend als weersvariaties. Maar in het tijdperk van de klimaatapocalyps is elk extreem weer een ramp. Zelfs ongewone sneeuwval en koude worden beschouwd als zure vruchten van de door de mens veroorzaakte uitstoot van koolstofdioxide.
Deze pseudowetenschap en regelrechte verdraaiingen van media en politieke elites zijn schadelijk. De meest kwetsbaren in onze wereld staan meer bloot aan de risico’s van kou als gevolg van de overdreven bezorgdheid over de opwarming.
Meer dan 500 miljoen Indiërs gebruiken nog steeds open vuur om zich te verwarmen, terwijl koude meer mensen doodt dan warmte. In sommige delen van India kan de wintertemperatuur dalen tot -20 °Celsius. Zelfs in een ontwikkeld land als Duitsland heeft de zelfgenoegzaamheid over het klimaat geleid tot een gebrek aan voorbereiding op de energiebehoeften in de winter en de regeringsambtenaren vragen de burgers nu om slechts één kamer in hun huis te verwarmen!
Het is de kou die doodt. De opwarming van de afgelopen drie eeuwen is juist bijzonder gunstig geweest voor de mensheid en heeft ons geholpen een ongekende vooruitgang te boeken op het gebied van volksgezondheid, levensstandaard, voedselproductie en technologische prestaties doordat we de hulpbronnen van de aarde steeds efficiënter gebruiken.
Over de auteur
Vijay Jayaraj is onderzoeksmedewerker bij de CO2 Coalition, Arlington, Virginia. Hij heeft een master in milieuwetenschappen van de Universiteit van East Anglia, VK, en woont in India.
***
Ik heb zelf in New Delhi gewerkt. Een extreem arme stad met miljoenen mensen in sloppenwijken of zelfs helemaal dakloos.
Het klopt dat er in de maanden januari en februari nachtvorst voorkomt en dat er dan mensen door onderkoeling om het leven komen.
https://www.trouw.nl/nieuws/laagste-temperatuur-in-zeventig-jaar-in-new-delhi~bd434468/
Het is volgens mij niet zo dat dit een echt nieuw verschijnsel is. India heeft 1,3 miljard mensen, waarvan het veel op de rand van de afgrond leven. En ‘afgronden’ zijn er voor deze mensen in vele soorten.
@WH het is inderdaad de kou die doodt, niet alleen in India maar over de gehele wereld:
https://twitter.com/BjornLomborg/status/1418916418138120201
In India en andere arme plekken op Aarde wil men een beter leven, bijv. zoals in het rijke westen. Om dat te bereiken is men afhankelijk van fossiele brandstof die betrouwbaar, goedkoop en makkelijk te verkrijgen is met een hoog energiegehalte: steenkool.
Wanneer de media net zo hysterisch reageert op koude records als heden ten dage met warmte records en het de oorzaak CO2 noemt dan kreeg elk dorp een kolencentrale. Omjakon deze week – 57 graden onder nul, niemand over gehoord. Het is er wel eens kouder maar niet begin december.
Koude is een relatief begrip. Met de energie transitie kunnen we straks biogas maken. Volledig circulair uit ons afval.
https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1434317983/groen-gas-neerlands-hoop-in-koude-dagen
Deze winter zijn de mensen er achter gekomen dat ze veel te luxe leven zoals altijd wordt aangegeven door de actiegroepen. Om het klimaat te redden wordt massaal de kachel lager gezet. Ook minder vlees eten is goed voor het klimaat. De minister voor landbouw gaat ons daarin helpen. Het nieuwe landbouw beleid gaat zorgen voor veel hogere voedselprijzen en het afschaffen van de visserij zodat het grote publiek vlees en vis wel uit zijn hoofd zet. Voor het sterrenrestaurant maakt het op het totaal niet veel uit zodat die sector gered blijft en het daar nog steeds goed toeven blijft als het koud is.
Er werd wat af gedemonstreerd door de studenten op talloze vrijdagen. Voor een beter klimaat, geen verspilling, geen fossiele brandstoffen, terug naar de natuur.
Zie hier twee jaar later klagen zij steen en been omdat het zo koud is. Mijn ochtendkrant opende het nieuws ermee. Wanneer komen zij tot inkeer ?
Wanneer het besef indaalt bij de grote groep mensen die de klimaathysterie aanbidden dat het niet warmer wordt maar kouder, wordt in deze groep de schuld gegeven aan het CO2 die in promille toeneemt in de atmosfeer. Alles wordt dan omgedraaid om hetzelfde verdienmodel te behouden.
Het is gewoon de golfbewegingen die er al sinds jaar en dag zijn.
Maar ze hebben nu klimaat zwendel in het leven geroepen omdat velen die onzin slikken en de beurs trekken voor al die onzin wat ons opgedrongen word.
Eigenlijk is het heel simpel.
Als het erg warm is, dan pas je je aan door niet al te veel te bewegen, de schaduw op te zoeken, voldoende drinken enz.
Toegegeven, van werken komt er ook niet veel terecht. Daarmee wil ik op geen enkele wijze iets vervelends zeggen over de inwoners van de landen in de tropen. Zelf heb ik het afgelopen jaar ervaren hoe verlammend grote hitte kan zijn met regelmatig temperaturen tegen de 40 C en zelfs daarboven.
Maar hoe pas je je aan als het zeer koud is? Natuurlijk, stevig aanpakken, maar dat hou je ook maar een paar uur vol en als je arbeid voornamelijk bestaat uit het werken met een computer, dan helpt dat niet echt.
Kortom, in de meeste gevallen is er maar een ding dat echt helpt; stoken.
En hier zit de pijn.
Er was energie in overvloed, zowel fossiel als kern, en dat hebben de deugertjes ons afgenomen.
Gisteravond op ARTE een schrijnende reportage over het Rode Leger, inclusief hun ‘successen’ in Polen, Hongarije, Tjecho-Slowakije en Afghanistan.
En de geschiedenis is weer bezig zich te herhalen in Oekraine.
En jullie laten zich ringeloren door een GL, dat afstamt van de aanhangers van Stalin, de CPN en een Rutte c.s. die niet durft op te komen voor zijn kiezers.
Een PvdA, dat denkt dat een verdere samenwerking met de landverraders o.l.v. Klaver hun weer groot zal maken.
Alternatief? Nee niet echt, zeker niet als je zo dom bent om in de praatjes van Poetinvrienden Baudet of Wilders te trappen.
Dwing de VVD en het CDA om afstand te nemen van D66 en dat andere schorriemorrie en om samenwerking te zoeken met een Ja21, Volt en BBB en regel op zijn minst een kiesdrempel zodat al die dwergpartijtjes uit de TK verdwijnen.
In Duitsland blijft men overigens halsstarrig geloven in het sprookje van zon en wind, ja nu even niet natuurlijk, maar straks …………….. ‘https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/trotz-energiewende-deutschland-erzeugt-deutlich-mehr-strom-aus-kohle-a-c4ad140d-5a3c-40e0-a57a-8b5d719166f9’.
Och, als je je rit maar kan uitzitten en met een vet pensioen op je luie gat kan gaan zitten; nietwaar Timmerfrans?
In Belgie gaat het ook prima met de transitie.
‘https://www.standaard.be/cnt/dmf20221206_95318891’.
Ook hier zullen de zittende kneuzen proberen hun toekomst veilig te stellen.
Heb je dit vandaag ook gelezen in de Belgische krant?
‘https://www.standaard.be/cnt/dmf20221206_98011197’
Ja, triest.
Mede om deze reden is het credo “ global warming” aangepast naar “climate change”, zodat de alarmisten ook kou als klimaatramp kunnen benoemen.