Van een onzer correspondenten.
Bij verschillende waterschappen zijn na de hevige regenval van de laatste tijd jubeltonen te vernemen.
De overvloedige regen montert de wereld van grondwaterstanden, bedijking en stromend water zichtbaar op.
Bernoe Meier van Waterschap Vallei en Veluwe is ronduit vrolijk met de langdurige regenval.
‘Dit is hele positieve regen waarmee de grondwatervoorraden kunnen worden aangevuld. We hadden natuurlijk een droge zomer waardoor de grondwaterstand behoorlijk is verlaagd, er was langdurige regenval noodzakelijk om die weer op peil te brengen. Die regen valt nu.’
‘Deze neerslag is fantastisch voor de natuur!’
In veel waterschappen zorgt de regenval voor een compensatie van het neerslagtekort en een te lage grondwaterstand. De schappen nemen nu zoveel mogelijk maatregelen om het regenwater vast te houden. ‘Heel blij met extra water’, aldus ook waterschap De Dommel in Brabant.
Terwijl het Flevolandse waterschap Zuiderzeeland een extra gemaal inzet om overtollig hemelwater af te voeren, worden in andere waterschappen maatregelen getroffen om het regenwater vast te houden.
Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten nergens calamiteiten door de regen of het stijgende waterpeil in de grote rivieren. Waar nodig worden voorzorgsmaatregelen genomen. ‘Het is een goed beheersbare situatie die vooral voor aanvulling van ons grondwater zorgt’, stelt waterschap Aa en Maas. Het schap ziet voor begin volgende week een verhoogde afvoer van de Maas aankomen.
De droogte in de Achterhoek houdt nog aan, volgens het Waterschap Rijn en IJssel door het neerslagtekort in de regio. Maar omdat er eind december meer regen viel dan voorspeld, ziet het waterschap ook een voorzichtig herstel van het watersysteem.
Volgens het KNMI zijn de neerslagtekorten afgelopen jaren toegenomen en zullen ze blijven stijgen volgens de klimaatmodellen waarmee ze voorspellingen doen.
***
Bronnen: o.a. de boerderij.nl, de Baarnsche Courant.nl, gfactueel.nl, dpgmedia.nl.
***
klimaatmodellen komt overeen met een glazen bol. Je ziet van alles in een glazen bol en dat is de waarheid. Modellen worden gemaakt door mensen, en deze modellen worden gevoed met informatie van deze zelfde mensen. Hoe manipuleerbaar is zoiets? De uitkomsten zijn bekend en daar wordt informatie over gemaakt en in een model gestopt. Feiten en metingen doen er niet toe de uitkomst van een model is heilig.
Die klimaatmodellen, hebben die ook deze periode van overvloedige regen ‘voorspeld’? Als nee, waarom zouden we die andere voorspellingen wel geloven. Als ja, waarom zaten die waterschappers dan in zak en as als ze wisten dat de regen overvloedig zou terugkeren?
op de beurs was een handelaar die de koersen kon voorspellen. “they will fluctuate”
De trendlijn van de jaarlijkse neerslag is al 22 jaar stabiel op 850 mm en 140 mm meer dan 100 jaar gelden.
In alle seizoenen is er gelijk of meer neerslag dan 100 jaar gelden.
Grondwaterstand heeft heel veel met beheer te maken en minder met de neerslag.
Het beheer over het jaar, daar is nu net het waterschap voor.
https://www.knmi.nl/klimaatdashboard
Jouw link geeft temperatuur
niet neerslag
Selecteer “Neerslaghoeveelheid” en “Landelijk” en “Toon”, anders krijg je alleen De Bilt.
En nu moeten wij die overmaat van regenwater gaan bufferen in Nederland om dat in erg droge perioden te kunnen gebruiken.
Tja @Cor, als je ook in een glazen bol kijkt hoef je ook niks te verwachten.
Vroeger, ja vroeger gebruikten we nog de echte, de kristallen bol.
Maar dat is waarschijnlijk te duur geworden.
Hier in het noorden hebben we een (natuur)vijver die inmiddels buiten haar oevers is getreden en nu het omringende bos bevloeid…. Grijns…
Als je met een kristallen bol goed de toekomst wil voorspellen, moet je wel een kristallen bol hebben die flawless is, anders is het resultaat natuurlijk twijfelachtig.
In het Smithsonian in Washington is zo‘n bol te vinden: zie onderstaand citaat
‘Part of the mineral collection in the Hall of Gems and Minerals in the in the United States National Museum, now the National Museum of Natural History. In the center is the world’s largest, flawless quartz sphere. It is 242,323 carats, weighs 106.75 lbs. (48.5 kg), and measures 12.9 inches (32.7 cm) in diameter. The sphere was cut and polished in China in 1923-1924, and the crystal from which it was cut may have come from Burma. The sphere was a gift of Mrs. Worcester Reed Warner in 1930.‘
Ik had in 1990 een varen in de voortuin geplant die al die jaren nogal achter bleef in de groei.. Twee jaar geleden heb ik de tuin afgestrooid met boomschors en vanaf dat moment gaat hij als een tierelier. Het bleek dat de onbedekte grond veel water verloor door verdamping waardoor de bovenlaag droog was.
Wil je water vasthouden dan moet je ervoor zorgen dat de verdamping beperkt wordt, dus niet in de zomer grote stukken land omgeploegd laten liggen.
Ik weet nog niet of de droogte wel echt al helemaal afgelopen is.
https://www.climategate.nl/2019/10/84861/
Volgens mijn berekeningen kan de droogte nog wel 3 jaar duren.
Maar opslaan van water tijdens de winter voor de zomer is wel een erg goed idee.
Ze zouden hogere dijken moeten maken rond het Flevomeer. Dan pomp je met de molens veel meer water daarin. Dan bouw je een hydro electriciteits centrale en als het meer (te) vol is maak je de sluizen open. Heb je gratis electriciteit. En meer water voor gebruik als het nodig is. Sla je twee vliegen in een klap.
Ben je bekend met de regel van Braak, Henry?
Tja misschien moet u wel glimlachen door de extreme regenval en het stijgen van de grondwaterspiegel in Nederland. Maar ja u ‘ gelooft’ dan ook niet in extremen..
Ik werd net gebeld, bij verschillende van mijn vrienden ‘klappen ‘ de houten vloeren inmiddels uit hun nieuwbouwhuizen in hun nieuwbouwwijk in Tilburg en is het grondwaterpeil inmiddels gestegen tot in de huiskamers, waardoor de tegelvloeren gaan ‘ drijven’.
Maar ja u gelooft niet in extremen.
Een extreem is gewoon iets dat maar heel zelden voorkomt en eh…. dat is het geval op dit moment in een aantal nieuwbouwwijken best wel verveldend voor de kwaliteit van hun wonen. .
Het grondwater wordt door het waterschap op peil gehouden, dus als het te hoog staat zou ik daar eerst eens informeren.
ik weet het antwoord al… Tja klimaatverandering meneer….
Hey ff wat anders… drijvende tegels… serieus?
Zeker weten doe ik niet, maar ik heb wel eens dedruk dat de waterschappen wat terughoudend zijn met het aanzetten van de gemalen i.v.m de hoge energieprijzen. Ze laten het water wat hoger oplopen en als er dan wat meer regen is dan verwacht, kunnen ze het achteraf niet meer inlopen.
Er was blijkbaar in de eerste dagen van januari op sommige plekken 70 mm gevallen terwijl 90 voor hele januari normaal is. 70 mm lijkt misschien wel veel, maar er is ook wel eens in een paar dagen 100 mm gevallen en dat gaf toen minder problemen.
Zelfs al zou het niet zo zijn: Ze beweren al jaren dat het weer steeds extremer gaat worden. Dan moet je natuurlijk wel zorgen voor pompcapaciteit om die extremiteiten op te vangen.
Klein foutje. In januari valt er totaal 70 en tot nu toe is het 90 mm. Neemt niet weg dat er vroeger wel eens 100 mm in een paar dagen is gevallen.
Daarnaast staat het grasveld naast het winkelcentrum hier in de buurt al twee weken blank. Dat hadden ze allang kunnen afvoeren.
@R
NOS vannacht om 02:47
De hoge waterstand in de rivieren is veroorzaakt door de enorme regenval deze maand. Tot nu toe is er in januari 91 millimeter regen gevallen, terwijl gemiddeld in de hele maand januari 71 millimeter valt”
Is iedereen die afschuwelijke beelden van afgelopen september uit Zeeland al weer vergeten?
Die van de kerncentrale Borssele, die bijna overstroomde door de enorme neerslag en die daardoor dagen onbereikbaar was?
Vergeten? Vergeten?
In september 2022 viel daar 246,4 mm i.p.v de norm van 86,8 en veroorzaakte toch bijna een ramp?
Er viel echt 56 mm in 1 dag en 103,3 mm in 2 dagen, vervolgens later in de maand weer 56,4 mm in 3 dagen.
Oh nee, er was niks aan de hand.
Steker nog, het is niemand opgevallen, ook in Zeeland niet.
Ook de NOS niet
Er waren geen beelden, er was geen wateroverlast en iedereen fietste gewoon naar werk en school.
Betere waterschappen misschien?
dat zijn nou de Zeeuwen, Lo,
Luctor et emergo.
Wij worstelen en ontkomen.
Zelfs als straks iedereen verzuipt door de gesmolten ijskappen, dan nog zullen wij worstelen en ontkomen.
Oh, en zolang rjoiwe kwoile niet fatsoenlijk uit de bek komt, mag je ook niet mee worstelen.
Ons sjibbolet, zogezeid. Je wordt zo uit de reddingssloep gegooid.
In de NOS app staat ook een foto van ‘ondergelopen tuinen‘ in Leerdam. Je ziet dan een plens water en daarachter een rij huizen. Walt opvalt is dat na die huizen een trapje gaat van zo‘n twee meter hoog. Daar begint pas het huis.
Grote kans dat de mensen jn d eloop der tijd de oevers van de rivier in gebruik genomen hebben als tuin en nu staat het onder water, terwijl het in feite een waterberging is.
Ik heb inDuitsland iets vergelijkbaars. Een deel van de tuin staat omschreven als ‘uberschwemmungsgebiet’. Dan weet je dat dat onder water kan komen tebstaan en dan.oet je daar geen dure zaken neerzetten.
Misschien heeft de hoge waterstand in de rivieren meer te maken met b.v. het debiet van de Rijn bij Lobith i.p.v. de neerslag in Brabant.
Debiet bij Lobith is 4325 m3 per seconde.
Genoeg om heel Nederland in 1,8 dagen van al ons drinkwater te voorzien.
Beste Gerard. Je moet je in het leven beschermen tegen de domme mensen.
https://breadonthewater.co.za/2021/05/23/a-world-without-electricity/
Stroomuitval doet my niks, eigenlijk.
Als er beide geen wind en geen zon is heb ik ook nog een benzine generator.
Groet.
Gerard
Hoe abnormaal is de hoogte van het grondwater daar?
Hoe abnormaal was de ramp van 1953?
Wellicht dat jij eens een behoorlijk artikel kan schrijven over energieproblemen en waterstress in Zuid Arika….begin maar eens met de problemen van van Eskom en het mislukken van kerneneregieprojecten in SA.
Dan ben je wel even bezig.
Daar leren we tenminste nog eens wat van. Da’s beter dan je gezeur over de ramp van 1953
Dag Henry in Zuid Afrika
Beste Gerard. Je moet je in het leven beschermen tegen de domme mensen.
https://breadonthewater.co.za/2021/05/23/a-world-without-electricity/
Stroomuitval doet my niks, eigenlijk.
Als er beide geen wind en geen zon is heb ik ook nog een benzine generator.
Groet.
Sorry. Verkeerde link.
https://breadonthewater.co.za/2020/09/30/best-solution-for-the-creation-of-reserve-power-during-load-shedding-private-homes/
KNMI data geven aan dat er ‘steeds’ meer water valt vanwege global warming.
Enerzijds is dit correct, maar de hoeveelheid afwijking is niet abnormaal. Het valt volgens mij meest binnen de normale afwijkingen vanwege natuurlijke cycli.
Ik heb in Ierland, NZ, ZA en UK op een aantal specifieke plekken de neerslag data goed bekeken. Ik vind dat ik terug kan schatten met een nauwkeurigheid van 6 mm per jaar. (over de Hale/ Nicholson zon cycli van ca. 21 jaar) ..
Ook mijn vooruitschatting zal dus niet slecht zijn. Het lijkt my dat er met de originele NL data van af 1900 gepeuterd is. Ik ga er niet naar kijken.
Shit klimaatverandering, de modellen hadden het ons niet verteld, of is dit weer het weer, het blijft verwarrend met al die nattigheid.
Droogte in de zomermaanden is in iedergeval klimaatverandering door de mens.
Bijzondere wateroverlast langs de Linge: havens stromen over en tuinen vol
https://www.nu.nl/binnenland/6247012/bijzondere-wateroverlast-langs-de-linge-havens-stromen-over-en-tuinen-vol.html
Ik wil niet vervelend zijn, maar op de foto bij het artikel staan een paar tuinstoelen die ze zo naar binnen hadden kunnen halen. Als er een crisis komt moeten ze natuurlijk ook hun eigen verantwoording nemen om de schade te beperken.
@Theo, het artikel vermeld “Rijkswaterstaat heeft zo iets nog niet meegemaakt. Voor de Linge misschien wel maar zijn ze dan 1995 vergeten toen 200000 mensen geëvacueerd moesten worden ? Door de hoge waterstand in Waal en Rijn.
De linge was toen ook een probleem. Veel mensen hadden toen ook delen van hun tuin aan de oevers van de linge en die liep ook over. Ik vermoed alleen dat veel medewerkers van destijds inmiddels met pensioen zijn en ze hebben geen zin voor een krantenberichtje hun archieven na te slaan. Ik kan me voorstellen dat in het geweld va de grote rivieren de linge een beetje ondergesneeuwd was.
Ik kan me de krantenkop nog herinneren:
‘ Rijkswaterstaat berekent vollopen betuwe‘. Ze hoopten dat bij het doorbeeken van de dijken de diefdijk en de spoordijken het water enige tijd konden tegenhouden. Dat was nog in de tijd van de oude sluis in de A2. Bij een overstroming moest er eerst iemand naar de sluis om de vangrail die er onderdoor liep te verwijderen.
Het is wel zomdat de Linge een rivier is die het moet hebben van de lokale regenval, terwijl de grote rivieren met name afwateringen zijn van west europa.
Wateroverlast bij de Lingen?
Kennelijk had men de sluis bij Arkel dichtgezet en er voor gekozen de Linge te laten overstromen.
Dat men het water eerder via het Merwedekanaal naar de Lek had moeten brengen zullen de “autoriteiten” vast wel ontkennen.
Het doet me denken aan de problemen jaren geleden in Groningen met het Eemskanaal, waar men bij wat langere noordwesten wind niet op tijd water via Delfzijl geloosd had.
Bij langere noordwesten wind stijgt het water bij eb in de Eems-Dollard te veel en kan de sluis niet meer open vanwege het zoute water.
Er ontstond daar toen een probleem omdat het regenwater niet meer in het Eemskanaal gepompt mocht worden.
Waterschap of waterstaat?
Waterschap Rievierenland.
Citaat:
“Inwoners van het rivierengebied kunnen dus zien dat het water op plekken stijgt of daalt.
DAT DOEN WE OM OVERLAST OP KRITISCHE PUNTEN TE VOORKOMEN.
Zo is het bijvoorbeeld nog altijd NODIG OM HET MERWEDEKANAAL TE ONTZIEN.
Daarom knijpen we nog altijd de afvoer bij de Gorinchemse Kanaalsluis.
EN WE HEBBEN DE ARKELSE DAMSLUIS NOG ALTIJD DICHT STAAN.
Kortom: het blijft balanceren met de waterpeilen. En we blijven het water volop afvoeren, net als de afgelopen dagen.”
Gebied langs de Linge is kennelijk een goed buffergebied, die niet kritisch is.
De achtertuinen zijn daarvoor kennelijk ideaal.
Op nos.nl staat een stukje over geo engineering. TUD wil experimenteren om wolken uit kleinere druppels te laten bestaan. Dat willen ze doen door zoutkristallen uit zee op de wolken te strooien.
De eerste vraag die bij mij opkomt is of we dan geen zoute regen gaan krijgen. Dat lijkt me niet gewenst.