Van een onzer correspondenten.
We herdenken dat 70 jaar geleden werd begonnen aan de Deltawerken, na de grote overstroming in 1953. Voor veel media een frame om ook de huidige hype rond klimaatverandering een duw mee te geven, zoals het klimaatbevlogene universiteitsblad TU Delta. Het is niet zelden een podium voor klimaathysterie.
Zo bestempelden redacteuren de aanwezige ondertekenaars van de petitie tegen het TU- eredoctoraat van zittend politicus Frans Timmermans doodleuk als ‘klimaatontkenners’. Het waren eerzame TU-Delft alumni, klimaatrealisten die wars zijn van de ontkenning van iets historisch heel ergs. Vanuit dit ideologisch schema bezien is het ook begrijpelijk dat er door TU Delta veel aandacht wordt besteed aan klimaatbezettingen op universiteiten en veel opinies met klimaatangst als ondertoon worden gepubliceerd.
Maar misschien leeft het wel erg op de TU Delft.
Wie van humor houdt – zeker klimaatrealisten hebben een opgewekt humeur – kon ook TU Delta niet om de watersnoodramp van 1953 heen, natuurlijk ook omdat het kennisinstituut verweven is met waterstaatkundige werken. En dus de niet te vermijden bezorgde vraag aan de eigen TUD- hoogleraar, professor dr. ir. Bas Jonkman:
‘TU Delta: We hebben ons lang onaantastbaar gevoeld achter de Deltawerken, maar in het licht van de zeespiegelstijging neemt dat gevoel van zekerheid af.’
TU Delft Professor Jonkman aan de telefoon:
‘Ja, de perceptie wel. Het is natuurlijk goed om vooruit te kijken naar mogelijke zeespiegelstijging, maar het is niet zo dat we nu opeens onveilig zouden zijn. Ik vind dat er soms een heel pessimistisch beeld wordt geschetst. Alsof we ten onder zouden gaan aan de zeespiegelstijging. Zover is het natuurlijk nog lang niet. Een voorbeeld dat ik vaak geef illustreert dat. In Zeeland zijn sinds de watersnoodramp van 1953 de dijken met vijf meter verhoogd. Dan zouden we over een paar eeuwen één of twee meter zeespiegelstijging niet aankunnen?’
Prof. Jonkman doet onder andere onderzoek in Texas. Hij stelt:
‘Dat hele pessimistische van ‘oh jee, we gaan ten onder’ en ‘we kunnen het niet meer’, daar herken ik me niet zo in. Pessimisme is ook geen goed exportproduct trouwens.’
Goed gedaan TU Delta!
***
***
Zaai angst en je kunt de meest afgrijselijke maatregelen er doordrukken, Goebbels deed dat ook in WOll. Die hele zg klimaatcrisis is puur bedrog.er is GEEN crisis, iets wat ook een prof. Berkhout van Clintel vaststelt.
En niet alleen Berkhout maar wereldwijd nog duizenden andere wetenschappers zijn van mening dat er geen reden is voor de doemscenario’s waarmee journalisten, media, politici en activisten angst proberen te zaaien bij burgers.
‘maar wereldwijd nog duizenden andere wetenschappers zijn van mening dat er geen reden is voor de doemscenario’s’
Deze zin geeft steun aan de misvatting dat het de wetenschaqppers zijn, die de werkelijkheid kunnen beschrijven en die bepalend zijn bij het maken van plannen en beleid om het milieu te verbeteren. Wetenschappers zijn ook maar mensen en hun kennis heeft veelal betrekking op het heel gespecialiseerd kennisterrein. Wat de wetenschappers met hun uitspraken horen te beseffen dat aan hun beweringen een bewijsplicht is gekoppeld en dat zij de onwetenden hebben voor te lichten over nut en noodzaak van de door hen voorgestane plannen.
En juist op deze twee punten, bewijs van nut en noodzaak naast de verplichting een adequate uitleg over oorzaak en gevolg hebben politici een ruime staat van dienst dat zij daarin falen en blijven steken in beloften. Beloften die politici veelal niet gestand doen en falen. Maar vanuit hun geloof en beloftes, in het democratiche bestuursmodel instemming verkrijgen van onwetenden, met als resultaat dat de dommen in de westerse democratieen de macht hebben.
Er zijn modellen die 8 meter water stijging geven er zijn rekenaars die denken dat we daar nog 4000 jaar over doen. Er zijn astromen die denken dat we tegen die tijd al weer in een ijstijd zitten. Er zijn rekenaars die roepen dat het zonniger is geworden aan de zuidwestelijke kust.
De conclusie van de beleidmakers is dan dat het gevaar voor de boeren in Zeeland zo groot is dat de boerderijen accuut gesloten moeten worden. Prima plek voor een nieuw zonnepark. Een ondernemer heeft deze week 500 miljoen investering opgehaald voor zonneparken en er moet ruimte komen.
Wat ik mis bij de herdenking van de watersnoodramp is dat in de jaren ’30 in de laden van den Haag al de rapporten lagen dat de Zeeuwse dijken een westerstorm niet zouden overleven.
David, zie mijn vorige reactie op dit punt van gisteren om 12:02.
‘Wat je niet hoort is dat in de jaren ’30 in Den Haag de rapporten al in de lade lagen dat de Zeeuwse dijken een westerstorm niet aan konden. Niets mee gedaan’.
Niet helemaal juist David. Ook gisteren in het Watersnoodjournaal werd dit weer aangehaald, net zoals in de serie ‘Het water komt’.
Maar het zou natuurlijk wel zo kunnen zijn dat men er nu probeert mee te zeggen iets in de trant van: ‘Hadden we toen maar geluisterd en laten we nu toch vooral al die waarschuwingen voor die vreselijke klimaatrampen serieus nemen’.
Het blijft tenslotte de NPO nietwaar’.
Nieuw boek met download link
Climate Change Coaching: The Power of Connection to Create Climate Action
English | 2022 | ISBN: 033525005X | 330 pages | PDF | 14.84 MB
Climate change is not just an environmental problem, it’s a human one. Yet as humans, we are not changing fast enough for ourselves and our planet. Our sense of powerlessness and the belief that our actions won’t make a difference is holding us back from taking action and working on the psychological dimension of change could make the difference to moving us forward.
In this transformative book, climate change coaching trailblazers Charly Cox and Sarah Flynn explain why changing for our climate is so hard and why coaching offers a key to affecting behaviour. With practical, easy-to-grasp skills that shift mindsets and motivate action they show how to build connection using a coaching approach, to overcome resistance and empower people to embrace change.
If people often tell you “What difference can I really make?” or “How can we possibly succeed?” then Climate Change Coaching will help you
-Understand the psychological barriers to change, and how to address them
-Gain practical, connection-building skills to have more impact in every conversation
-Build stronger, more trusting relationships to make long-term change more likely
-Develop a new perspective on how individual change leads to systems change
-Discover how to help organisations succeed at change and what creates social change
-Learn to coach and support yourself to manage stress and avoid burnout
Whether you are changing an organisation, engaging a community, or coaching individuals, this book will change the way that you connect and how you influence. With example conversations and real-life stories from 40 practitioners from the worlds of sustainability, business, academia and coaching, it will show you how coaching skills are being used individually and organisationally to galvanise climate action.
“This practical guide fills many of the gaps, with tools that can help us become better allies to each other in supporting the personal and systemic shifts needed in our time.”
Chris Johnstone, co-author of Active Hope and trainer at ActiveHope.Training
“Climate Change Coaching is an invaluable resource for anyone working in sustainability today.”
Patrick Burgi, Co-Founder of South Pole
Charly Cox is an award-winning climate change coach and Founder of Climate Change Coaches. A professional coach for ten years, Charly specialises in developing leaders in environmentally focused businesses. She has a background in the creative sector and worked for seven years in West Africa.
Sarah Flynn is a psychologist and coach who supports sustainability professionals to thrive as they create change in the world. With a background in research, she specialises in the psychology of change and resilience, and teaches on the topic of ‘Resilience for Sustainability Professionals’ at Cambridge University.
Charly and Sarah are both International Coach Federation Professional Certified Coaches and trained Organisational, Relationship and Systems Coaches.
https://uploadgig.com/file/download/581103919Dd09a56/
Nog steeds de off topic link niet ontdekt?
Heel sneaky:
https://businessam.be/wind-zon-energie-europa/
Steenkool stijgt tot 16 procent. In 2020 was dat minder dan 13 procent. Fossiele brandstoffen produceerden samen 36 procent van de energie in de EU (1.104 TWh), nog altijd meer dan zon en wind samen. Maar de kloof wordt geleidelijk kleiner.
Het gaat over stroomopwekking, maar heel stiekem wordt het ineens energieopwekking, terwijl stroom maar ongeveer 15% is van de totale energiebehoefte.
Kortom, na vele jaren klimaatgedram is het aandeel wind en zon in de benodigde ENERGIE nog steeds erbarmelijk laag.
In 2021 in Duitsland ongeveer 5% als ik me niet vergis.
Juist las ik dat negen Nederlanders (type Opsporing Verzocht) zijn opgepakt voor zo’n vijftig tot 500 plofkraken. Mensen met een Nederlands paspoort die bekend zijn met springstof en opblazen. Imagine.
Zeespiegelstijging, hoogwaterafvoer, springtij, opstuwing, superorkanen, factoren voor een volgende ramp. Maar dat is niet het probleem, wel hoe we als gekken nog steeds polders volbouwen
Polders die werken als badkuipen. Als de kraan loopt en het afvoerputje verstopt is, loopt die vol.
En daar gaan we alle gekken eer en meer huizen bouwen liefst zonder gas, slechts afhankelijk van zonnepanelen. Minimaal de helft daarvan om de extern opgelegde bevolkingstoename op te vangen.
Veelal mensen zonder historische of zelfs maar sociale band met gastland Nederland.
Boeren en waterschappen zorgden voor een goede voedsel en waterbarrières, de eersten worden nu het land uit gejaagd om elders (Rusland, Oekraïne, Afrika) welvaart en voedsel te gaan brengen. Voedsel dat dan weer ingevlogen wordt De waterschappen gaan de weg van Rijkswaterstaat, expertise er uit, trippel-trappel procesbegeleiders er in om consultants in te huren.
Eerder genoemde springstofexperts, niet echt begaan met dit land, kunnen zomaar bedenken gaten in de badkuipen te maken door simultaan op kritieke plekken de dijken van TNT of kunstmestderivaten te voorzien. Voor bv ZuidHolland gaat het om minstens twee miljoen sub-zeespiegelbewoners waarvoor drie dijkdoorbraken voldoende zijn om als ratten in de val te zitten. Daar hoef je geen voorspellend model voor te verzinnen, een simpel geografisch informatie systeem (GIS) vertelt het hele verhaal.
En met klimaat heeft ook dit weer niets te maken. Evenmin als die op drift rakende tanker die een in aanbouw zijnde stekkerdoos van een windpark bij IJmuiden vernielde. Bij in bedrijf zijn was de infrastructurele schade niet te overzien zijn geweest.
Zo fragiel is dit land gemaakt, en nog is het einde niet in zicht.
Pas als je het begrijpt zie je het ook, aldus Cruijff.
Delftse Treurneus, wat nog slimmer is, zijn de uiterwaarden volbouwen en dan bij een overstroming klagen dat je natte voeten krijgt.
Hoe meer mensen gaan wonen in een polder, hoe meer je het angstgevoel aanjaagt en hoe meer support je krijgt in het verder aan te wakkeren alarmisme.
Het doel heiligt tenslotte de middelen.
Binnenkort krijg je nog extra subsidie en een volledig dekkende verzekering als je in de polder gaat wonen. Want de angst voor lijf en leden neem je zo toch niet weg. Support in het alarmisme zo toch gegarandeerd.
Nu nog de paalwoningen in de uiterwaarden.
We herdenken dat 70 jaar geleden werd begonnen aan de Deltawerken, na de grote overstroming in 1953.
Nee, dat herdenken we niet.
We herdenken de dag van de ramp.
En ook daar wordt heel woke over gedaan. Ik herinner mij een kerststorm, moet 1956 geweest zijn. Als kleine jongen keek ik, met volwassen mannen, naar de zee die het haventerrein weer overspoelde en dat het water weer tegen de vloedplanken dreigde te klotsen.
Op het haventerrein stond een pishokje. En met regelmaat kreeg dat een duw van de aanstormende golven. En iedere keer als het pishokje heen en weer sloeg, een gebrul van de mannen, die bijna 4 jaar geleden nog in doodsnood tegen de vloedplanken hadden staan duwen, die het dreigden te begeven … alsof hun favoriete voetbalclub bijna een doelpunt had gescoord.
Toen het pishokje het eindelijk begaf ging er een gejuich op. Goaaaaal! (denk aan Theo Koomen). Eennul!!!
Van de 14 deltawerken is er eentje gestart in 1954 (klaar in 1958).
Vier zijn er diep in de tweede helft van de vijftiger jaren gestart.
Drie zijn er begin jaren 60 gestart, bij eentje heb ik, als iets minder kleine jongen nog met een vlaggetje moeten zwaaien voor Juliana: het sluiten met het laatste caisson van het Veerse Gat.
Ik bedoel niet te klagen over het langzame beginnen. Ik bedoel de rust en kalmte waarmee men het werk aanpakte. Er zijn nog veel foto’s van ingenieurs die tijdens een bespreking, of tijdens een schouwing rustig aan hun pijp lurken.
Kom daar maar eens om in de “klimaatcrisis”.
Paniekvoetbal en nog eens paniekvoetbal inzake de zogenaamde Klimaatcrisis. De werkelijkheid zal uitwijzen waar het naar toe gaat, maar het zou zo maar kunnen dat wij de zogenaamde opwarming zelf in de hand hebben gewerkt met onze drive naar duurzame energieopwekking middels windmolentjes. De gevolgen hiervan blijken vele malen erger dan wordt aangenomen. Het vermengen van luchtlagen waardoor warmere lucht aan de grond gemeten wordt, nachtelijke afkoeling niet meer plaatsheeft en voila, kort door de bocht, heb je je opwarming van het klimaat. Maar ja wij zijn ook geen beleidsmakers die waanidee na waanidee de wereld in kunnen schoppen.
MaxX, wat te denken van de ecologie die naar de knoppen gaat. Ik heb er al zo vaak over geschreven vooral onderwater van walvissen, dolfijnen, potvissen dus zoogdieren die met US communiceren. De klappen van de heimachines waardoor de visblazen kapot gaan en de US storingen van de klappen of de vibratoren en de trillingen veroorzaakt door de Jettewapperaars die de hele dag heen en weer gaan vanwege de vlagerige wind. Inderdaad het vermengen van warme en koude lucht ontstaan door de draaiende wieken waardoor het land uitdroogt. Zeestromen die wijzigen door de vele windmolens en erosie veroorzaken en de wijziging van de morfologie om en rond de windparken. Op het land maken we ons druk om de biodiversiteit ook zo’n mode verschijnsel. Maar ja het is net als met de digitalisering wat moeten we in godsnaam nog doen zonder dat we ergens een app voor hebben. Appie hier en appie daar, appie everywaar ook zo’n ziekte. De ongebreidelde honger naar data en iedereen klikt maar raak om aan het einde van de dag tot de conclusie te komen dat ze ergens te veel geklikt hebben en 10.000,- euro armer zijn. Allemaal onder het mom het is zo makkelijk voor u in de laatste brief van de bank die ik deze week ontving. Maar de werkelijkheid is dat het alleen makkelijk is voor de bank maar al deze zaken zijn omgekeerd evenredig met de service als je dit woord nog kan gebruiken met de opstelling van de hedendaagse banken. Het is een groot zootje, allemaal ten nadele van de burger alleen die burger heeft het over zichzelf afgeroepen en staat straks te klagen terwijl deze zelf de schuld is.
Het gevolg hiervan is; een land krijgt de regering die het verdient, met dank aan degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.
Deze professor meent dat de stijging in de orde van “over een paar eeuwen één of twee meter zeespiegelstijging” zal zijn. Dat is zijn mening maar hij koppelt daar niet aan welke emissiescenario van CO2 hij verwacht over die paar eeuwen.
Recent was er een bevraging van vele experten, over welke stijging ze 2300 verwachten. Bij RCP8.5 verwachten ze 1.67–5.61 meter, en bij RCP2.6 slechts 0.54–2.15. (nature.com/articles/s41612-020-0121-5).
HIj zegt ook dat sinds de watersnoodramp van 1953 de dijken met vijf meter verhoogd zijn. We moeten er dus gewoon voor zorgen dat het lage-emissie scenario de realiteit wordt en dan moeten we niets meer doen dan de dijken onderhouden.
Paddi45, dat heeft deze professor helemaal niet gezegd, moet u het maar goed lezen, dit is wat hij zegt “Dan zouden we over een paar eeuwen één of twee meter zeespiegelstijging niet aankunnen?”
Hij heeft het er over dat de dijken 5 meter verhoogd zijn en vraagt zich dan af als er 2 meter verhoging komt zouden die dijken dat dan niet houden het is mi meer een soort retorische vraag. Hij had ook 3 of 4 meter kunnen zeggen maar geen 6 meter want dan weet je zeker dat het niet gaat. Daar hoef je geen model voor te maken alleen je gezonde verstand te gebruiken en zo te zien heeft deze professor dat gelukkig nog.
Ons eigen Deltares geeft aan dat sinds er gemeten wordt (ca150 jaar of zo) de zeespiegel voor de NL kust idd stijgt… in een tempo van 18,7 cm per eeuw… dat het een keurig lineair verloop is… en dat van een versnelling géén sprake is.
Het is best arrogant dat wij mensen de gedachte hebben dat wij het klimaat kúnnen beïnvloeden, de ene of de andere kant uit.
Paddi45
trolalarm