Van een onzer correspondenten.
2022 Was het jaar met de meeste zonnestraling sinds het begin van de metingen van zonnestraling in 1965, zo stelt het weer- en klimaatinstituut in de Staat van het Klimaat 2022. Gemiddeld over het land was de zonnestraling 15% meer dan normaal. Sinds de jaren negentig neemt de jaarlijkse hoeveelheid zonnestraling toe met ruim 3% procent per tien jaar. Dat komt vooral doordat er vaker hogedrukgebieden zijn in de lente en zomer, waardoor er minder bewolking is, aldus het KNMI.
KNMI: De invloed van klimaatverandering op het ontstaan van winterstormen is klein en ze nemen niet toe in aantal en kracht.
Met de toename van zonnestraling groeit ook de kans op droogte. In de zomer was de hoeveelheid neerslag landelijke gemiddeld 40% minder dan normaal. Samen met de sterke verdamping door de grote hoeveelheid zonnestraling, leidde de geringe neerslag tot een groot neerslagtekort in het zomerhalfjaar.
Het KNMI zit er naast wat de voorspelde invloed van de zon was:
‘De KNMI’14 klimaatscenario’s voorzien voor de komende decennia een toename in de zonnestraling. Deze toename is echter beduidend minder dan de waargenomen toename. (…) Of de opwaartse trend in de zonnestraling zich voortzet is allerminst zeker, het is goed mogelijk dat de trend in de toekomst door vaker bewolkt weer in de lente en de zomer gaat afvlakken of tijdelijk naar beneden gaat.’
Het ziet er naar uit dat het overheidsinstituut kritischer wordt op het klimaatparadigma waarin de menselijke CO2- uitstoot de grote dominante factor is om temperatuurstijgingen te verklaren.
KNMI: Niet elke extreme gebeurtenis heeft met klimaatverandering te maken.
Regelmatig vragen mensen waarom het nog steeds belangrijk is om aan te tonen dat er een verband is tussen extreem weer en klimaatverandering. Het is toch duidelijk dat het klimaat verandert? Toch is dit te kort door de bocht aldus het KNMI:
‘Extremen worden steeds meer beïnvloed door klimaatverandering, maar niet altijd en overal. ‘
***
Bron hier.
***
Voor meer discussie over zon en droogte zie hier:
Nog even over dat "2022 droogste jaar ooit" wat via @NUnl ook door minister Rob Jetten @MinisterKenE werd overgenomen vandaag. Via https://t.co/dsPaCjn3z3 is gemakkelijk te zien dat 2022 op plek … 66 komt van de 'droogste' jaren sinds 1901. pic.twitter.com/W0pBJRC9wl
— Marcel Crok (@marcelcrok) March 14, 2023
KNMI sprak ook dat de mensen moesten wennen aan er geen sneeuw in de lager gelegen ski gebieden meer zou komen
Ja ja en wat gebeurde er, en heb je nog wat gehoord daarover van dat KNMI.
KNMI moet eens aan de paus gaan vragen voor een zaligverklaring.
Theo
KNMI = Koninklijke Nederlandse Metereologische Inquisitie.
Klinkt Niet Meer Integer toch?
Eigenaardig toch, dat ik die droogte op de hogere breedte graad aardig goed kon voorspellen.
https://www.climategate.nl/2019/10/84861/
Ja. Ja. Niet moeder aarde is God. Moeder Aarde is afhankelijk van God.
Wordt de zoninstraling ook in de andere sferen gemeten? Dat lijk me nodig om het alarmisme voor een groot deel de kop in te drukken.
Dat er wereldwijd wat is veranderd in landgebruik, het verbranden van hout en vervolgens fossiele brandstoffen is duidelijk. En dat zulks ook voor bewolking grote invloed heeft en daarmee op het doorgeven van meer zonnestraling aan het aardoppervlak is ook duidelijk. Uiteindelijk leveren die de condensatiekernen voor bewolking.
De geveinsde hockeystick loopt parallel aan de bevolkingstoename. Waarmee ik niet wil suggereren dat het daarmee een probleem zou zijn. Maar mocht er nog ooit een IJstijd (glaciaal) komen dan hebben we pas een echt probleem. Het bewoonbare deel van de aarde voor de mensheid krimpt dan nogal.
De echte kwestie lijkt me: Wat is de oorzaak van de veranderende straalstromen en de verplaatsing ervan. Welk mechanisme zit daar achter?
Als er in Europa overal kilometers na kilometers bos wordt gekapt dan wordt het op die plekken toch gewoon droger, ondanks regen.
Is dit te simpel? En op berghellingen kunnen modderlawines ontstaan. Dus de mens heeft volgens mij zeker invloed op lokaal klimaat en milieu maar dan niet met CO2 maar met bulldozers en kettingzagen.
Taco
Of de verdamping toeneemt als er grasland is, blijft de vraag. Feit is wel dat door successie bos wordt veroorzaakt en de bosbodem beter vochthoudend wordt door de steeds dikker wordende strooisellaag en door het wortelgestel van de bomen veel beter en sneller water kan absorberen.
Boeren hadden dat al vroeg in de gaten. Reden om bossen deels te verbranden om zo rijkere landbouwgrond te verwerven die daardoor en daarna weer op krachten moest komen. Dé verklaring bij uitstek voor zwerflandbouw. Om dat te compenseren gebruiken we nu kunstmest. Dat levert wel opbrengst, maar géén betere bodems op.
Die boeren schaffen we helaas,als het aan de huidige niets wetende overheid ligt, deels af. Omdat we ons, via wrakke wetgeving, aan de dwaze regeltjes willen houden.
“Extremen worden steeds meer beïnvloed door klimaatverandering, maar niet altijd en overal”.
Wel erg doorzichtige vorm van manipulatie en gaslighting waar het klimaatdiscours van vergeven is.
Postmoderne, orwelliaanse stront dus, niet om mensen te informeren, maar in verwarring te brengen en een bepaald gevoel te bezorgen
op basis van niet-wetenschappelijk meetbare en niet-wetenschappelijk gedefinieerde parameters.
Je kan het zo weggooien.
Wederom volledig juist.
Ik deel u de live beelden van mijn favourite skioord waar ik al 40 jaar met liefde en genieten kom…
https://www.saalbach-hinterglemm.nl/webcams
15 maart 2023. Nog altijd goddelijk. 3 goddelijke sneeuwjaren achtereen.
Toch wel héél anders dan hetgeen de paniekzaaiers ons willen doen geloven.
https://www.ad.nl/wonen/voorlopig-geen-sneeuw-in-de-alpen~aa918b1b/63571876/
Het klimaatbedrog begint hilarische vormen aan te nemen…
WH
Bij het KNMI gaat het om het kiezen van het moment suprême om de gehersenspoelde menigte nog verder te indoctrineren.
“Het ziet er naar uit dat het overheidsinstituut (KNMI) kritischer wordt op het klimaatparadigma waarin de menselijke CO2- uitstoot de grote dominante factor is om temperatuurstijgingen te verklaren.”
Deze constatering sluit aan bij mij opmerking van gisteren:
“Het is opmerkelijk dat steeds vaker in berichten over klimaatverandering en die opwarming niet meer CO2 als voornaamste boosdoener wordt genoemd. Het lijkt een kleine verandering maar het was mij al wat eerder opgevallen. Misschien heb ik het mis.”
Als dat zo is dan haalt dit de bodem weg onder die haast fossiel om bekende reden (A-CO2) uit te faseren.
Nu nog even wachten totdat die groene idioten door gaan krijgen dat in hun poging de wereld of klimaat te gaan redden zij met die ingezette energietransitie via wind en zon juist dat doen wat ze willen tegengaan namelijk het klimaat beïnvloeden door verstoring van energiestromen en verandering van albedo.
Een averechts effect wat niet uniek is als de mens vanuit te weinig kennis zich met de natuur gaat bemoeien.
Frans, dat viel mij ook op. Kuipers Munnike noemde zelfs een aantal keren dat meer zuidelijke stromingen verantwoordelijk waren voor hoge temperaturen. He, waar ken ik dat van? Uit de publicatie van de Hogeveentjes. Ook de warme zomer die verklaard woden door minder bewolking vond ik opmerkelijk. Rob de Vos van klimaatgek berichtte hier al over en er is ook een publicatie over van een duitse groep: https://www.mdpi.com/2073-4433/12/10/1297 Volgens Modelleur is dit een ‘predatory journal’, maar het is wel erg gemakkelijk om een onderzoek dat je niet aanstaat zo af te serveren.
Dat Jetten spreekt over 2022 als droogste jaar ooit, is weer heel erg dom.
In het rapport staat droogste van deze EEUW, niet ooit.
Ook dat is fout omdat b.v. 2018 met 648 mm veel minder neerslag gaf dan de 799 van 2022.
Jetten is nu 2018 kennelijk al weer vergeten.
Alleen gedurende 6 maanden in 2022 was er de grootste verdamping deze eeuw, maar niet gedurende 12 maanden.
Dat Jetten 1976 niet heeft meegemaakt (1987) is geen excuus dat hij de grafiek van het KNMI op hun klimaatdashboard niet begrijpt.
Daar steekt bij “neerslagtekort” 1976 met 362 mm ver uit boven 2022 met 318 mm, tekort.
Ook 3 eerdere jaren voor 1976 waren sterker.
Wat interessant zou zijn als het KNMI eens een verklaring geeft over waarom het “neerslagtekort” (apr t/m sep) tussen 1906 en 2017 langzaam afnam.
Ja afnam, het was dus steeds minder verdamping, (voor Jetten, dus steeds natter)
Pas sinds 2018 hebben we 4 van de 5 jaren duidelijk meer neerslagtekort gehad.
Daar moet een verklaring voor komen. (meer zon)
Vooral omdat dit niet in de voorspellingen van het KNMI stond.
Jetten zou er veel van kunnen leren.
Helaas, grote stilte bij het KNMI.
Wim Kan.
Vervang Vorrink door Jetten.
“Heel bekwaam”.
https://www.youtube.com/watch?v=9AiVRvQPwSY
Jetten laat zich door de gedroomde partij van alles influistern. Hij moet wel. Hij kan sturen, maar weet niet was hij stuurt. Dat zijn de brokkenmakers bij uitstek. Het kan nog erger overigens. Kijk naar Ursula en Kasja Olongren. Die met de spierballen.
Vanmorgen een interview op bnr met donald pols. We hebben nu nog maar 7 jaar tot het omslagpunt dat de wereld vergaat. Dit is interessant omdat er nu een harde datum is.
The road to climate hell blijkt een scherpe bocht met afgrond te hebben.
Waar trouwens gisteren de windmolens in Duitsland nog vrolijk draaiden stonden ze vanmorgen stil.
Marcel Croks reactie gaat over het droogste jaar sinds 1901, terwijl dit artikel gaat over de hoeveelheid zonneschijn.
Als er veel zonneschijn is, kan het natuurlijk zo zijn dat het op de momenten dat de zon niet schijnt onfatsoenlijk hard regent en dat dit leidt tot een nat jaar.
Kortom, waarom reageert Marcel zo off topic?
“Kortom, waarom reageert Marcel zo off topic?”
Ik denk omdat zijn tweet is van gisterenavond 22:31
Dus geen off topic reactie op dit artikel vandaag, maar op Jetten van gisteren 11:36
Zou je zelf kunnen zien.
Inderdaad heb ik dat gezien. En inmiddels heb ik ook gezien dat de redactie het betreffende artikel niet volledig aanhaalt. “Het jaar 2022 is als het zonnigste én het droogste jaar ooit de boeken in gegaan bij het KNMI.”, meldt Trouw. Dat is toch wat anders dan dat er 40% minder neerslag was dan normaal.
“Dat is toch wat anders dan dat er 40% minder neerslag was dan normaal.”
Rustig lezen.
Er staat IN DE ZOMER 40% minder neerslag, niet in het hele jaar.
Trouwens Marcel maakt ook een foutje in zijn twitter lijntje door het grafiekje van De Bilt te presenteren met neerslag van 881 mm i.p.v de Landelijke neerslag grafiek met 799 mm.
Verder schrijft hij 854 mm als de normale landelijke neerslag maar dat moet 851 zijn
854,7 is de Mow van De Bilt terwijl de Movn van De Bilt 911,6 mm is.
Het komt allemaal o.a. doordat het KNMI op twee manieren neerslag meet en op 5 verschillende manieren een “normaal” voor Nederland publiceert.
De 802 mm voor 2022 in het rapport is trouwens ook fout, dat moet 799 mm zijn.
Dat komt o.a. omdat men foutief 294 mm neemt voor neerslag in de herfst, wat ook fout is omdat dit 292 mm moet zijn.
Kijk maar op het klimaatdashboard waar nu wel de juiste cijfers staan voor 2022.
Geeft niet, foutje is zo gemaakt. :-)
@Pieter – andere artikelen wordt droogte wel aan zonneschijn gekoppeld:
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/knmi-2022-was-het-zonnigste-en-droogste-jaar-ooit~bed52d61/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/14/knmi-2022-was-zonnigste-en-droogste-jaar-ooit-in-nederland-a4159356
De toegenomen zoninstraling is door Rob de Vos al uitgebreid onder de loep genomen.
Nu zelfs het KNMI openbaart dat toegenomen zoninstraling significant is, zou je verwachten dat ze de rol van CO2 wat gaan nuanceren.
Nou vergeet het maar.
Teletekst weet slechts te melden dat door dit gegeven de opwarming nog sneller gaat .
De coalitie triple A.
Angst Angst Angst.
John,
KNMI meteoroloog formuleerde het gisteren toch wat objectiever zonder CO2 als oorzaak te noemen. Ze gaan vooruit …
Gisteren in het NOS journaal van 18:00 uur werd aandacht geschonken aan het jaarlijkse KNMI rapport “De staat van ons klimaat 2022”.
Verslaggever Kees van Dam (NOS): … Meer zon komt door de opwarming … maar toeval speelt ook een rol.
Peter Siegmund (KNMI): Als je naar de laatste 30 jaar kijkt zie je dat er met name deze eeuw meer hoge druk gebieden zijn geweest met weinig wolken en daardoor meer zon.
Kees van Dam: Dat is het element van toeval? Peter Siegmund: Dat is toeval plus een deel ook klimaatverandering, want we verwachten in een warmer klimaat ook meer zon.
Mooie redenering van het KNMI: We verwachten in een warmer klimaat ook meer zon (dus nóg meer warmte).
De vraag naar de oorzaak van meer hoge druk gebieden en meer zonuren in deze eeuw werd niet gesteld. De bedekt sturende vraag van de NOS: Of de klimaatverandering door CO2 uitstoot de oorzaak zou kunnen zijn (het causale verband) werd in het interview dus niet opgehelderd. De suggestie werd overigens wel enigszins gewekt.
Is er een andere conclusie dan ideologosch hedreven kwade opzet tot valse informatie mogelijk? KNMI ? NPO ? NOS?
Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
https://www.nature.com/articles/s44221-023-00040-5
“Total intensity of extreme events was strongly correlated with global mean temperature, more so than with the El Niño Southern Oscillation or other climate indicators”
Weer eens een onderzoek dat aantoont dat extreem weer gecorreleerd is aan de globale opwarming, dit maal aan de hand van satellietgegevens. Al die studies die tot dezelfde conclusie komen, dat kan toch geen toeval meer zijn? Is het wetenschappelijk correct of is het één groot complot?
“strongly correlated”
Dat betekend dat men geen mechanisme kon aanwijzen.
Dat men dus geen oorzaak kon aanwijzen is wetenschappelijk correct.
Of dacht je dat het één groot is dat ze geen oorzaak aanwijzen?
Of dacht je dat het één groot complot is dat ze geen oorzaak aanwijzen?
Helaas werd er in de studie geen causaal verband gevonden.
Willem77
Het blijft bij vermoedens en hangt ervan af welk klimaatgeloof je aanhangt
Er zijn sommige mensen die zeggen te denken dat er teveel zon zou zijn, en geven (het volk) een reden om de zon te kunnen verduisteren zonder al teveel gedoe te krijgen, denk ik.
Dus meld je dat er teveel zonneschijn is die het te warm maakt op de aarde en dat die zonneschijn dus tegengehouden zou moeten worden met een soort parasol. Of wolken of zo.
Het is hier al aan de orde geweest dat er ideeën die er zijn om de zon gedeeltelijk af te schermen.