Door Lucas Bergkamp (21 januari 2023).
Onlangs spande de milieubeweging in Frankrijk een rechtszaak aan tegen Danone omdat het bedrijf te veel plastic zou gebruiken – de ‘plastic voetafdruk’ moet omlaag, claimt de beweging.
Daarbij steunt de beweging formeel op een Franse wet die van multinationale bedrijven een plan eist ter bescherming van de mensenrechten en het milieu. Deze actie is geen verrassing: de militante zijde van deze internationale beweging heeft met de uitspraak van de rechtbank Den Haag in de Shell-zaak de overhand gekregen.
Inderdaad, achter de zoveelste rechtszaak tegen multinationals die vele miljoenen consumenten bedienen, gaat de wens van de milieubeweging schuil om via de rechter de bedrijfsvoering van onwillige multinationals over te nemen (of althans een deel ervan want in de technische kant is de beweging niet geïnteresseerd). Of zoals Milieudefensie het zelf zegt, ‘voor Shell en alle andere grote bedrijven is het simpel: vergroenen of verdwijnen.’
Milieudefensie’s ‘Klimaatzaak van de eeuw’
Het revolutionaire vonnis tegen Shell dat Milieudefensie van de rechtbank Den Haag wist te verkrijgen heeft de fanatieke cel van de beweging, die het niet zo hoog op heeft met de democratie, vleugels gegeven. Met dit succes is immers aangetoond dat de klimaat- en milieubeweging via de rechter een plaats in de bestuurskamers van multinationals kan verkrijgen. Nu heeft Milieudefensie de regie over de klimaatbedrijfsvoering van Shell in handen.
Milieudefensie wist zo de politiek en daarmee de democratie buiten spel te zetten. Haar advocaat heeft meermalen laten weten dat ‘we de democratie onder curatele moeten stellen’. In het hoger beroep tegen Shell bedient Milieudefensie zich nu ook van de diensten van Jan Rotmans, die een verklaard voorstander is van een ‘klimaatdictatuur’. Antidemocratische sentimenten zijn in het kamp van Milieudefensie kennelijk bon-ton.
Dat de rechtbank zich bewust was van de impact van haar vonnis blijkt uit het feit dat de Engelstalige versie er bijna nog eerder was dan de Nederlandse versie. De uitspraak werd internationaal gevierd als een belangrijke overwinning op de democratie en een lichtend voorbeeld voor rechters elders.
Gezien de link tussen olie en plastic is het geen verrassing dat de rechtszaak tegen Danone zich op plastic richt. Aardolie levert immers de bouwstenen voor plastic en door plastic aan te vallen, komt de olieproductie nog verder onder druk te staan. Over de gevolgen daarvan op de beschikbaarheid en prijs van energie en grondstoffen maakt de milieubeweging zich geen zorgen.
De claims tegen Danone
Danone produceert onder andere yoghurt en water in flessen. Die producten zijn vaak verpakt in plastic, want plastic is licht, flexibel en beschermt de producten uitstekend. Volgens de Franse eisers, onder wie het internationale verband van milieugroepen dat zich ‘Zero Waste’ noemt, doet Danone te weinig om het gebruik van plastic verder te verminderen.
Dat er geen wettelijke plicht bestaat tot zulke vergaande vermindering, is voor de eisers een onbelangrijk detail, want zij kunnen zich beroepen op de algemene beginselen die de rechtbank Den Haag heeft geformuleerd en op het groene geweten van de Franse rechter.
Op grond van de hierboven aangehaalde Franse wet die een ‘waakzaamheidsplicht’ (‘vigilance’) oplegt zijn bedrijven als Danone gehouden om een plan op te stellen teneinde te verzekeren dat binnen het bedrijf en de gehele keten de mensenrechten en het milieu gerespecteerd worden. Die wet stelt geen enkele eis aan de ‘plastic voetafdruk’ van een bedrijf, maar de milieubeweging wil dat de rechter die eis leest in de verwijzing naar milieubescherming. Ook bedrijven als Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en zelfs supermarkten als Auchan staan op de ‘hitlist’ van de beweging.
De strijd tegen plastic
De milieubeweging voert al lange tijd een hevige strijd tegen plastic. Omdat de productie van plastic nauw gerelateerd is aan de productie van olie staan deze producten bij hen in een slecht daglicht. PVC ligt al langer onder vuur, want daarin zit ook nog chloor, en de campagnes tegen de zogeheten ‘plastic soep’ hebben de reputatie van plastic verder ondermijnd.
Een jaar of tien geleden eisten activisten dat plastic gerecycleerd zou worden. Aan die wens kwam de wetgever tegemoet. Nu er in toenemende mate in plastic-recycling wordt geïnvesteerd, is dat niet meer genoeg voor de beweging: plastic moet weg, of, zoals ze het meestal diplomatiek zeggen, ‘uitgefaseerd’.
Het getal nul
Hoewel wiskunde en natuurwetenschap niet haar sterkste kant zijn, heeft de milieubeweging iets met het getal nul. Kreten als ‘zero waste’, ‘zero pollution’ en ‘net zero’ zijn door hun niet aflatende gedram nu zelfs officiële beleidsdoelen geworden. Wat die termen precies betekenen, kan alleen van achter de schrijftafel worden uitgelegd. Kosten-baten analyses worden steevast vermeden, want die tonen aan dat dit soort voorstellen zwaar nadelig zijn.
Dat is in toenemende mate het probleem van de eisen van milieubeweging – ze staan los van de realiteit en vinden hun rechtvaardiging in een groene utopie. Utopieën zijn echter gevaarlijk, omdat ze het zicht op andere belangrijke doelen en noden vertroebelen. Met het ongrijpbare begrip ‘duurzaamheid’ kunnen de activisten het milieudebat volledig sturen.
Welk alternatief zou de milieubeweging willen gebruiken in plaats van plastic? Glas of papier hebben ook nadelen voor het milieu. Of plastic, glas of papier ‘beter’ is, hangt af van de specifieke toepassing en de specifieke omstandigheden in een regio – een generiek oordeel valt niet te vellen. Dat is echter exact wat de eisers in de rechtszaak tegen Danone van de rechter vragen.
Bovendien houdt iedere vergelijking keuzes en subjectieve waarderingen in – bijvoorbeeld: telt de CO2 uitstoot van de gebruikte materialen gedurende de volledige life cycle mee en, zo ja, hoe zwaar weegt die factor? En hoe zwaar weegt mee dat een alternatief meer voedselafval veroorzaakt? Of meer luchtverontreiniging in de productie van de benodigde grondstoffen? Of dat de recycling zelf negatieve milieueffecten heeft? De milieubeweging heeft wel antwoorden, maar die blijken bij nadere analyse steevast op de eigen voorkeuren gebaseerd.
Kosten
Zoals altijd, spelen de kosten uiteraard ook een belangrijke rol. Wanneer de prijs van producten stijgt, zullen consumenten dat voelen. Daarnaast neemt het aantal veeleisende ‘groene’ verplichtingen voor bedrijven momenteel sterk toe en geld kan maar een keer worden uitgegeven.
Dus meer nadruk op ‘zero waste’ gaat ten koste van andere belangrijke doelen die bedrijven nastreven, waaronder ook productinnovatie. Wat de bredere gevolgen van de rechtszaak tegen Danone zullen zijn voor de bedrijfsactiviteiten is niet te overzien, ook niet voor de milieubeweging. Dat verder investeren in Europa met die verplichtingen en het risico van steeds zwaardere activistische claims ontmoedigd wordt, is een gegeven.
De maatschappelijke context
In de rechtszaak tegen Danone, zoals in de Shell-zaak, stellen de eisers het probleem voor los van de complexe maatschappelijke context. Bedrijven kunnen uitsluitend handelen binnen andere systemen die noodzakelijk zijn voor de aanvoer van grondstoffen, de productie en het vervoer van goederen, en het recycleren van gebruikte materialen. Omdat deze systemen op elkaar afgestemd moeten zijn, heeft het geen enkele zin om een enkel individueel bedrijf door de rechter tot grotere spoed te laten manen.
Maatschappelijke problemen als negatieve gevolgen van excessieve CO2-uitstoot en gebruik van plastic zijn collectieve problemen. Dat is ook de reden dat overheden zich intensief met die problemen bezighouden. Alleen overheden kunnen immers de afweging maken tussen de tegenstrijdige maatschappelijke belangen en alleen zij zijn daartoe gemachtigd. Alleen overheden kunnen ervoor zorgen dat de veelheid aan factoren en systemen die nodig zijn om vooruitgang te boeken, goed gecoördineerd en op elkaar afgestemd zijn, zowel in de klimaat- als in de afvaldiscussie.
Opvallend is ook hoe anders de rechtbank Den Haag in de Shell-zaak heeft geoordeeld dan de Europese rechter. Zonder uitzondering weigert het Europese Hof in te grijpen waar de overheid complexe wetenschappelijke, technische of sociale afwegingen heeft gemaakt. Het is de rechter immers niet toegestaan, zo redeneert het Hof, om haar eigen oordeel in plaats te stellen van het oordeel van de overheid. De democratisch gekozen regering heeft bij het nemen van zulke beslissingen een grote discretie. Zo bewaakt de Europese rechter de balans tussen de machten.
Dit soort overwegingen vonden bij de rechtbank Den Haag geen gehoor, hoewel de Nederlandse regering een veel grotere democratische legitimatie heeft dan de Europese. Met een enkel woord verklaarde de Haagse rechter zich bevoegd om klimaatbeleid aan multinationals voor te schrijven.
De Franse rechter heeft nu een kans zich over het probleem van de machtenscheiding en de rol van de rechter te buigen. Misschien is deze rechter gevoeliger voor het feit dat rechterlijke bemoeienis met complexe multivariabele, of polyvalente, problemen gedoemd is ongunstig uit te pakken.
De alwetende rechter
Hoe de Franse rechter de eisen tegen Danone gaat beoordelen, is moeilijk te voorspellen. In klimaat- en milieuzaken doen de activisten voorkomen of er slechts een ding telt – CO2-emissies in de Shell-zaak en plastic afval in de Danone-zaak. Met deze simplistische voorstelling van zaken komen ze bij de wetgever meestal niet zo ver.
Maar bij de rechter helpt simplisme om hun vorderingen aannemelijk te maken. Tegelijkertijd misleiden ze daarmee de rechter, die zich met het selectieve en uiterst eenzijdige feitencomplex plotseling alwetend waant en niet begrijpt waarom de wetgever niet eerder meer heeft gedaan.
Bedrijven zetten meestal de handrem op de verdediging tegen de claims van de machtige milieubeweging, want reputatieschade en verdere acties dreigen. Danone komt ook niet veel verder dan zeggen dat ze ‘een pionier op het gebied van milieurisicobeheer’ zijn. Daarmee ligt het veld wijd open voor de activisten die dan rechtszaken naar hun hand kunnen zetten en daarmee hun wil aan een heel land opleggen.
Het algemeen belang
Steeds vaker weten activisten zich zo het algemeen belang toe te eigenen. Alleen zij hebben een duidelijk hoorbare stem in de rechtszaal. Het ‘algemeen belang’ wordt handig gereduceerd tot dat ene groene dogma dat ze via de rechter aan het volk willen opdringen. De grote afwezige in deze algemeen belang-zaken is de burger, die helaas wel de rekening betaalt.
Er is echter een begin van een tegenbeweging waarneembaar. Burgers realiseren zich meer en meer dat het van eminent belang is dat zij zich gaan roeren in dit soort activistische rechtszaken. In het hoger beroep van Shell tegen Milieudefensie hebben zich inmiddels twee organisaties gemeld die de stem van rationeel beleid en van de burger vertolken.
Dat biedt uitzicht op een grondiger debat in de rechtszaal en een meer gebalanceerde rechterlijke uitspraak. Als dit voorbeeld in de zaak tegen Danone navolging vindt, komt er van procederen in het algemeen belang eindelijk iets terecht.
***
Deze bijdrage verscheen eerder op Wynia’s Week.
Citaat:
Wynia’s week wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan op verschillende manieren. Kijk HIER. Hartelijk dank!
***
Bron hier.
***
En dan dit: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1243576242/ambtenaren-adviseren-meer-belastingen-om-klimaatdoelen-te-halen. De broek vol van het gieren (ook letterlijk) door deze waanzinnige plannen.
Slechte wetten verdienen het om met spoed onderuit gehaald te worden en te worden verwezen naar de prullenbak.
Dat geldt voor de CO2 wetgeving, de stikstofwetgeving, de crisis en herstelwet.
Nu het aantal activistische rechters toeneemt, is haast geboden. Stem degenen die het aktivistische zero-zootje in het zadel hielp dus gewoon weg. Het éérste signaal daartoe kan iedereen morgen geven. Het beste signaal daartoe is FVD. Uiteraard in de hoop dat zij die laatste D in de praktijk ook waar weten te maken.
En verder, nullen worden, hoe je die ook bewerkt, nooit meer dan 0
Overmorgen mag Clintel gaan uitleggen aan de rechter waarom ze een vordering ingediend hebben voor tussenkomst in het hoger beroep van Shell tegen Milieudefensie.
Ik ben er van overtuigd dat de rechter de tussenkomst van Clintel niet zal toestaan. De argumenten in de vordering zijn immers niet overtuigend. Zo beweert het de wetenschap te vertegenwoordigen, maar krijgt het zo goed als geen steun van wetenschappers. Clintel probeert ook door selectieve lezing van de IPCC rapporten de klimaatproblematiek te minimaliseren.
Verder probeerden de juristen van Clintel via allerlei juridische trucjes te overtuigen dat het initieel vonnis geen rekening hield met allerlei verordeningen, wetten of andere bepalingen. Dit is het standaard zwaktebod in een juridisch pleidooi, wanneer geen goede inhoudelijke argumenten gepresenteerd kunnen worden.
Beste Nico, kijk eerst eens in uw eigen nest hoe de bevolking door dictatoriale clubjes klein gehouden wordt door inzin in de wet vast te leggen. Hoe ziek ben je dan. Laat dan de Noord-Koreaanse vlag maar wapperen.
wikipedia . ”Een nutsbedrijf is een bedrijf dat, vaak vanuit een monopoliepositie, opereert in een sector die beschouwd wordt zijnde van openbaar nut omdat het belangrijke producten of diensten levert die in het algemeen belang zijn. Om die reden zijn nutsbedrijven onderworpen aan strenge regels (zoals maximumprijzen). De geleverde voorzieningen worden nutsvoorzieningen genoemd.”
”producten of diensten die van algemeen belang zijn ‘ .
Anders gezegd : de eerste en meest basale voorziening van een overheid om te waarborgen dat haar burgers en bedrijven kunnen floreren , gezien het feit dat de economie voor 100 % is gebaseerd op het verbranden van fossiele brandstoffen .
met de privatisering van de energievoorziening werd dat principe verlaten en werden brandstoffen onderdeel gemaakt van de economie zelf ., maar tegelijkertijd er veel meer van nodig was om die economie ( van de energietransitie ) in stand te houden.
dat vonden leveranciers van energie , zoals Shell , natuurlijk geen probleem als moeder van alle economische activiteiten en vandaar ook dat ze daarin actief deelneemt met de productie van biobrandstoffen , waterstofgas en CCS projecten en synthetische brandstoffen , gezien het feit dat overheden daarvoor de voorwaarden creeerden in de vorm van ESG doelen en het net zero certificaat .
Milieu defensie , als PR orgaan van de overheid werd ingehuurd om het volk te laten denken dat leveranciers juist hun vijanden waren en het werkte perfect . Aan de grafiek van de koers van Shell en andere bedrijven kunnen we zien dat – de very day after – de koers van Shell begon te stijgen .
Had ik maar geld gehad om aandelen te kopen dan was ik nu rijk geweest , zoals Donals Pols van Milieudefensie – dankzij zijn voorkennis – inmiddels zal zijn.
Het verhaal is dus niet dat Milieu Defensie deze bedrijven onder druk zou zetten – wat denken ze wel – maar omgekeerd dat ESG bedrijven meer winsten kunnen maken als ESG – bedrijf.
Men had het allemaal kunnen weten ,maar op een of andere manier zijn mensen gehypnotiseerd geraakt door wat de media schrijven en vergeten ze gewoon te kijken naar hoe Shell en ander (energie)bedrijven opereren in de Nieuwste Economie .
Het primaat van de ‘macht’ ligt niet bij overheden, maar bij bedrijven als SHELL die economie mogelijk maken.
Men moet de aanval openen op Milieu Defensie , Donald Polsen en Hannah’ s, niet Shell, die bovendien garant staat voor uw pensioen .
http://bureaulesswatts.nl/de-petten-van-shell/
ik wil hier ook best schrijven dat er morgen een atoombom valt op NL . maakt niets uit. :-)
sorry
Ach wat, iedereen zit in zijn eigen veel te kleine wereldje, er is geen enkele onderlinge samenhang meer, het is gewoon te groot, mensen leven in een voorgeschreven werkelijkheid, haken aan op iets om zichzelf bezig te houden, niemand gaat op de barricade, je vraagt je af, waarom zou ik mij zo druk maken over domoren?
We zijn gewoon niet opgewassen tegen de macht, minstens de helft loopt al onzin uitkramend achter onze vijand aan en zit bovendien trots te verkondigen dat ze het niet langer meer pikken.
@ Cornelia. ik zie al weer een hele rits reacties die niets met het onderwerp re maken hebben.
Maar Shell is onze vriend, niet onze vijand. Bijt niet in de hand die je voedt, was vroeger het adagium, maar dat lijkt in deze tijd omgekeerd te zijn.
En de echte boeven blijven er maar mee wegkomen . Donald Pols life:- ). Geef die man een standbeeld.
Geen zorgen, Shell wordt wel te vriend gehouden, Shell is zo’n beetje onze economie, bovendien de Oranjes zijn grootaandeelhouder, pas als zij verkopen zou ik mij zorgen gaan maken.
Nog een opmerking ;
Deze zaak gaat over juridificering van het klimaatverhaal, zoals de opzet was .
Niet of dat we als mensheid verantwoordelijk zouden zijn voor de toekomst van de volgende generatie door zuinig te zijn op de bronnen.
2 ) met deze zaak bepaalt de Rechter in feite wie welke mensen ‘slecht ‘ zijn en welke ‘goed’ .
http://bureaulesswatts.nl/de-lesswatts-post/
Bert
Dat lijkt me primair te liggen aan de slechte wetgeving die er door onbekwame kamers werd doorgejast. Met tenminste een slecht geïnformeerde, niet tot nadenken in staat zijnde meerderheid.
De grote schuldige daaraan is de zgn. “vrije nieuwsgaring” die de niet denkende meerderheid heeft gecreëerd door die te indoctrineren. Het huidige onderwijs speelt daar ook een geducht spelletje in mee.
Nu nog de directiekamers, maar het uiteindelijk doel is de huiskamers.
Klimaat mag fan lastig te sturen zijn.
Ambtenaren weten beter. Met 3.5 miljard extra belasting per jaar ian het klimaat gered worden. Het programma is gelijk aan dat van groen links en dat is weer direct afkomstig van actie groepen. Nu iedereen het over de te nemen maatregelen eens is kan er ook besloten worden de wetgeving door de actie groepen ye laten regelen. Ze doen dit tenslotte in het algemeen belang en het is wetenschappelijk bewezen dat ongelimiteerde belasting goed is voor het klimaat.
Zuivel, vlees, vliegen en autorijden
Ambtenaren adviseren meer belastingen om klimaatdoelen te halen
Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE
DEN HAAG – Het kabinet moet nieuwe of hogere belastingen heffen op zuivel, vlees, vliegen en autorijden om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Dat adviseren ambtenaren, die ook een menukaart vol klimaatmaatregelen opperen waar linkse partijen hun vingers bij zullen aflikken.
Dat schrijven ze in een advies aan het kabinet, dat naar manieren zoekt om de klimaatdoelen – 60 procent CO2-reductie in 2030 – te halen. Naast het klimaatfonds met 35 miljard euro voor subsidies wil het kabinet dit voorjaar ook de knoop doorhakken over andere manieren om die doelen te halen: namelijk via hogere belastingen. Om de mogelijkheden te onderzoeken heeft het kabinet vorig jaar een werkgroep ingesteld van ambtenaren van verschillende ministeries, onder leiding van AFM-voorzitter Laura van Geest.
Zij komt nu onder meer met belastingen op vlees en zuivel, die gezamenlijk ruim 1 miljard euro moeten opleveren. Het is een gevoelig onderwerp sinds de alweer vertrokken landbouwminister Henk Staghouwer vorig jaar opperde zo’n vleestaks te onderzoeken. Hij werd teruggefloten door de Tweede Kamer.
Sowieso is de verwachting dat in de coalitie de komende tijd nog een stevig robbertje gevochten gaat worden over de extra klimaatmaatregelen. De plannen die nu voorliggen zullen linkse partijen als PvdA en GL juist als muziek in de oren klinken. Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL) opperden gisteren soortgelijke belastingen in hun debat met VVD’ers Mark Rutte en Edith Schippers.
Meer belasting op welvaart…
Wat dachten jullie dan, dat de Amerikanen die fake oorlog tegen Rusland gaan betalen?
Tegen 2030 zal niemand meer eigen bezit hebben, dát idee wil er bij de mensen maar niet in.
Terwijl alle maatregelen van die kabinet deze agenda ondersteunen en het WEF -dat regeringen openlijk voorziet in praktische ondersteuning bij de uitrol- het van zelfs van de daken schreeuwt.
Mensen denken vast en zeker dat stemmen op de juiste partij het tij zal keren, maar helaas, er is slechts één partij die tegenwicht biedt, ze zijn te dom om het te zien, ze verschuilen zich achter onzin en deugredenen, Baudet is voor Poetin, Baudet is een seksist, het FvD zijn fascisten, ze zijn een gevaar voor de democratie, ze lopen met open ogen in de val die de global elite elke vier jaar weer voor ze opzet. Staan de verhalen al in de media dat er loonsverhoging aan zit te komen? De sukkels trappen er elke keer weer in. Ze gaan krom liggen voor de grote bedrijven die net als de regering in handen zijn van de global elite.
Zou Laura opteren voor een hogere baan? Of verdient zij nu al meer dan de minister president. Misschien zit het te verwachten méér in de emolumenten als kleding, vliegreizen etc.
Je bijt tenslotte niet in de hand die je voedt. En ben je nog geen lid van D66 dan kun je het nog altijd snel worden.
De global elite gebruiken de milieubewegingen om zaken sneller voor elkaar te krijgen, Shell wil best meewerken aan agenda 2030 maar kan dat niet op eigen houtje, waar wetgeving tekort schiet worden de bruine hemden van de globalisten ingezet.
De nutsbedrijven van de gemeenten zijn alle verpatst. De resterende aandelen ook. Geld verjubeld aan ideologische hobbies van ‘klimaat’ en ‘natuur’. De overheid / parlement denkt dat ze invloed kunnen uitoefenen op de voormalige nutsbedrijven. Netbeheerders, gemeentelijke en provinciale energiebedrijven, Betalingsverkeer, Woningbouw verenigingen / corporaties, KPN, PostNL, NS, Prorail, Regionale Bus en tramlijnen, alles op afstand gezet van de democratische controle en parlementaire invloed.
Hoewel ik tegen staatsmonopolie ben en vóór vrij particulier ondernemen is mijn mening, dat socialisten op dit vlak wel een punt hebben. Hoewel ik bij het eenzijdige joop.nl mijn braakneigingen altijd moet onderdrukken….:
De kwestie is : ‘Hebben we in een mogelijke aanstaande politieke EU-identiteitscrises voldoende soevereine staatskracht / regeringsmacht om de economische basisfuncties / -factoren te kunnen garanderen voor de burgers?
Twijfel, achterdocht, wantrouwen, …..
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/draai-privatisering-nutsbedrijven-terug
Het maakt niet meer uit, zowel de regering als de energiebedrijven zijn in handen van dezelfde lieden.
De volgende stap is de volledige controle over ons.
Met de speerpunten van Maxima en Kaag “CBDC” krijgen ze die controle er bij.
Cornelia
Je zal zien dat het omvallen van banken een welkome aanleiding zijn CBDC er zo snel mogelijk door te jassen om bankruns te voorkomen.
De plannen liggen al tijden klaar.
“de netwerken die de overheid nog in bezit heeft.”
Er moet dus nog een gedeelte geprivatiseerd worden opdat er een optimaal winst model ontstaat.
Zolang de overheid de dienst die het geld voor de overheid moet binnenharken ( zonder zelf iets te hoeven produceren): de belastingdienst niet fatsoenlijk kan laten opereren moet je de overheid geen bedrijf in handen geven dat noodzakelijke producten moet leveren. Dat gaat een nog grotere rotzooi worden dan de belastingdienst nu laat zien.
In het nieuws, direct van Robbie J. die weer wat heeft bedacht om de ”De Heilige Doelen Die De Hele Wereld Moeten Redden Van Het Boze CO2″ erdoor te duwen
De bewindsman wilde nog niet vooruitlopen op welke acties het kabinet precies gaat ondernemen. In mei komt Jetten met doorgerekende maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen flink moeten verminderen. Maatregelen zullen mogelijk ingrijpen in de levens van mensen, erkent de bewindsman. “De klimaattransitie vraagt wat van ons allemaal. Daarom is de klimaatrechtvaardigheid zo belangrijk.”
Hoewel er “nuances” zijn in welke specifieke maatregelen worden genomen, verwacht Jetten (D66) weinig politieke tegenstand. Bijvoorbeeld op het stikstofdossier zijn de coalitiepartijen het vaak oneens. “Dit gaat echt om de vraag: geven we aan de volgende generaties ook een leefbare planeet door met een sterke, groene economie. Daar kan je politiek eigenlijk niet tegen zijn.”
Hopelijk is de verrassing binnenkort groot voor hem. Die dwingende blik in zijn ogen spreekt mij niet aan. Heb ik vaker gezien op oude journaal films
Rene MH Giesen
Ik dacht dat het een feest voor de portemonnee zou worden.
Nu moet ik het zo begrijpen dat de portemonnee langer meegaat als je die niet meer open hoeft te doen omdat er niets inzit.
Wohlauf, wohlauf, über Berg und Fluss
Dem Morgenrot entgegen,
Dem treuen Weib den letzten Kuss,
Und dann zum treuen Degen!
Bis unsre Hand in Asche stiebt,
Soll sie vom Schwert nicht lassen;
Wir haben lang genug geliebt
Und wollen endlich hassen!
Dat zongen vroeger de anarchisten en „socialen“ en ander revolutionair volk dat niet zozeer de planeet wilde redden als wel de wereld van de paupers.
De componist Wagner kan het nog gezongen hebben toen hij met de anarchist Bakunin op weg was naar Dresden om het revolutionair gebeuren aldaar waar te nemen en op te stoken. (Op dat moment moet Apollo ingegrepen hebben om de schepping van De Ring voor het nageslacht te garanderen, want Wagner heeft ternauwernood aan arrestatie kunnen ontsnappen.)
Een lied dat nu wel kan schallen over de A12 bij den Haag, of woensdag in de rechtzaal.
Een tekst die de planeetredders op hun vaandel kunnen voeren – met recht en reden!
Vanavond bnr nieuw radio. Een ander geluid. Hoe los je klimaat op. Happer weet het niet. Clintel ook niet en “wetenschappers” al helemaal niet. Er is een oplossing voor ingewikkelde vraagstukken. Burgerberaad. Via gewogen loting wordt een aantal leken bij elkaar gebracht. Gewogen zodat er voldoende gender en diversiteit inzit. Zij gaan brainstormen en komen met ideeën. Daar komen doorbraken uit. Ik noem er een paar. De kweekreactor die niet meer op 1000 graden hoeft te werken en het zonder natrium kan. De stabiele niet corroderende thorium reactor. Oeps misschien wat te hoog gegrepen. Dan maar een ander. De links draaiende windmolen net als de oude houten. Net als met yoghurt de linksdraaiende toch veel lekkerder is dan de rechtsdraaiende of was het andersom Toch nog te hoog. Makkelijke. Vlieg en auto belasting voor de rijken. Het leven is zo eenvoudig. Toelating examen voor burgerberaad is wel nodig. Je moet minder van energie en klimaat afweten dan de minister om nieuwe frisse ideeën te krijgen. En geloof me. Dat is niet makkelijk om zo laag te scoren.
Daarna. De energie voorziening. Die moet zonder centrale energieopwekking. Alles decentraal en met zonnepanelen in combinatie met batterijen. Altijd een leuke opgave aan de zonneprofeet die nooit gesteld wordt. Je hebt 2 losse draden. Een nul en een fase. Daar sluit je N omvormers van X watt op aan. Hoeveel watt levert het totaal op. Hint, ieder getal ongelijk aan nul is fout. Je hebt een laag impedante bron nodig voor frequentie en fase. Volgens het programma kun je zonder backup of stabiele grote centrales. Je moet alleen slim gebruiken. Dus warm eten om 12 uur. De auto alleen opladen tussen 11 en 15 uur. Mocht de auto niet voor de deur staan moet je een flink verlengsnoer gebruiken om je eigen zonnepanelen optimaal te benutten. Door zo met je elektra te spelen heb je zelfs een verdienmodel.
Allemaal enthousiaste positieve prietpraat terwijl hier op de site het negativisme er van af springt.
maar … er is licht aan het einde van de tunnel
teletekst zojuist
En ze hoefden er niet eens voor naar de rechter!
Mooi toch he, zo’n special presidential envoy for climate. En dat heeft met Congo gebeld: wel die olie in de grond laten zitten, hoor!
Nou ja, als er één schaap over de dam is …
Amerika heeft verreweg de grootste olie voorraden ter wereld.
O’Brien: ‘The Party seeks power entirely for its own sake. We are not interested in the good of others; we are interested solely in power. Not wealth or luxury or long life or happiness: only power, pure power. (…) We are different from all the oligarchies of the past, in that we know what we are doing. All the others, even those who resembled ourselves, were- cowards and hypocrites. The German Nazis and the Russian Communists came very close to us in their methods, but they never had the courage to recognize their own motives. They pretended, perhaps they even believed, that they had seized power unwillingly and for a limited time, and that just round the corner there lay a paradise where human beings would be free and equal. We are not like that. We know that no one ever seizes power with the intention of relinquishing it. Power is not a means, it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship. The object of persecution is persecution. The object of torture is torture. The object of power is power. Now do you begin to understand me?’