In de derde aflevering gaat Alain Grootaers met Kees de Lange naar een windmolenpark in de buurt van het bergstadje Casares. Het relaas van wat de opnameploeg daar meemaakte, lees je in dit artikel.
We citeren een deel uit dit artikel:
In oktober van 2022 was de Tegenwind opnameploeg interviews aan het filmen in een windmolenpark nabij Casares in Andalusië. Een megawindmolenpark leek ons een mooie locatie voor een boeiend gesprek met Prof. Dr. Kees de Lange over de efficiëntie van windmolens. Op dat moment wisten we niet wie dit specifieke windmolenpark in beheer heeft, maar na wat zoekwerk achteraf lijkt het te gaan om ‘Acciona Energia’.
Hoe dan ook, we raakten in gesprek met twee onderhoudstechnici van het windmolenpark. Zij vertelden spontaan dezelfde verhalen. Volgens hun relaas waren de windmolens in het park van Casares klaar om afgebroken en vervangen te worden. Maar vanwege de hoge kosten van die hele operatie, met nog bijkomende enorme kosten om dat allemaal ook nog eens ecologisch te doen, (wat eigenlijk nagenoeg onmogelijk is), liet de beheerder het park nog 8 extra jaren draaien. De hoeveelheid olie die nodig was om de molens draaiende te houden, steeg elk jaar en er waren heel duidelijke sporen te zien van olie die in het rond vloog.
Vlakbij was trouwens al eens een windmolen afgebrand. De brand was veroorzaakt doordat olie uit de turbine vuur had gevat. De resten lagen nog op de grond en waren nog niet opgeruimd. Stukken vleugels waren al stevig aan het roesten. Ook de werkdruk voor de arbeiders ging de hoogte in, vertelden de werknemers. Het werd meer en meer een kwestie van ‘behelpen en schade beperken’ in plaats van de problemen echt op te lossen. Ze zeiden ook dat het rendement van de windmolens sterk achteruitging en dat vervanging eigenlijk de enige goede oplossing was.
Dit was iets wat buiten beeld gebeurde, toen we klaar waren met de opnames. In het gesprek over de windmolens komen echter veel van deze thema’ s terug.
In het tweede deel van de documentaire gaat Prof. de Lange in op de problematiek van zonne-energie. Uit verder en dieper onderzoek naar deze ‘groene’ energie kunnen we besluiten dat zonne-en windenergie onze energievoorziening niet gaan oplossen in de toekomst. Laat ons hopen dat deze documentairereeks de politieke ideologieën kan doorbreken en ruimte maken voor open debatten.
Veel kijkplezier met de derde aflevering!
***
Bron hier.
***
Iets meer over de EROI die Kees de Lange noemt.
https://energyeducation.se/wind-and-solar-energy-are-neither-renewable-nor-sustainable/
Morgen kunt u stemmen.
Om het klimaat aan te pakken en er aan te verdienen.
En windmolens zijn bij uitstek geschikt om het klimaat mee aan te pakken.
Disclaimer, garantie niet verzekerd.
Aan windmolens verdien je wel goed.
Factcheck : de stelling is waar voor het tweede punt en zonder garantie voor het eerste.
Vanavond verkiezingsdebat.
Baudet aangekondigd als gevaar voor de democratie met wie je niet mag praten.
Hij komt met de stelling om overmorgen gronings gas in te zetten. Er zit voor 1000 miljard euro in de grond.
Daar wordt tegenin gebracht dat het land dan afhankelijk wordt van Poetin.
Er worden de slachtoffers in Groningen ontkent. ( Het aantal slachtoffers is tenslotte vergelijkbaar met de recente aardbeving in Turkije en Syrië )
De oplossing is dan het beprijzen van het gas. ( Opdat alleen diegenen die het echt kunnen betalen nog gas kopen ).
En dan wil Baudet nog 7 gesloten kolencentrales weer laten opstarten.
Hiermee wordt de klimaatcrisis ontkend.
Over het algemeen willen bijna alle politici veel meer geld uitgeven. Te betalen door extra belasting te betalen door de rijksten in dit land ( = iedereen )
Stoppen met allerhande subsidies en beleid om goedkoper uit te zijn is niet aan de orde.
Met die 1000 miljard euro kun je al die Groningse huizen degelijk verbouwen.
Eab
Blondje Kaag en blondje Kuiken spanden weer de kroon in het lanceren van geleende dommigheid door het doorgeefluik. En wat een stel, wat een dedain straalden de dames uit. Ik miste de bezemsteel. Stond waarschijnlijk buiten het pand.
Rob Trip deed het overigens uitstekend maar had wel wat kritischer mogen zijn op de geveinsde zekerheden bij het tweetal over klimaat, stikstof en immigratie. Moest dat van de redactie onder het spreekwoordelijke vloerkleed blijven?
Kees de Lange formuleert rustig, zakelijk, beschaafd en zonder franje. Iedere zin is raak en dodelijk. Ik snap ook dat deze man nooit te zien is in de MSM.
Is levensgevaarlijk. Kan alle windmolenaars en transitiedominees binnen 5 minuten om hun moeder laten roepen.
Rijtje windmolens in de film komen mij zeer bekend voor. Staan aan de weg van Cassares naar Manilva. Ben er vorige maand nog meerdere keren langs gefietst.
Maken enorme herrie, vooral als het hard waait. Goed dat er weinig bewoning is.
Alain Grootaers (interviewer) is begin dit jaar getroffen door een hersenbloeding. Er is weinig informatie over hem. Wens hem het allerbeste.
@Michiel de Pooter – sinds dit filmpje waarin hij Leden van Tweede Kamer een onvoldoende geeft is hij niet meer welkom bij de gangbare MSM https://www.youtube.com/watch?v=MeOp5LfrvdE
Michiel de Pooter
Eens!
Het lijkt mij dus prima om na elke fase van een verkiezingsdebat zoals gisteren, de wenselijkheid en de haalbaarheid van de besproken plannen eens op grond van echte feiten onder de loep te nemen. En dat te laten doen door ter zake kundigen die hun kennis en kunde, in een langer leven dan een blauwe maandag, hebben bewezen.
Voor bevlogenheid en fanatisme kopen we niks en we worden er evenmin wijzer van.
De constatering van de monteurs is opmerkelijk. Zij zien de onzin van dit alles. Bij elkaar in de kantine en ook onder elkaar praten ze er over. Ze vertellen het tegen hun directe leidinggevenden. Die leidinggevenden laten het hun chefs weten, die op hun beurt het lagere management in kennis stellen. Van het lage management gaat de informatie naar de hogere echelons tot het uiteindelijk in zwaar gefilterde vorm en van iedere kritiek ontdaan de directie bereikt.
Zo wordt in iedere organisatielaag een stuk van de negatieve informatie weggewassen, zodat geen enkele laag volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor de veranderingen in de berichtgeving.
Dit gebeurt in bijna alle organisaties en bedrijven. Nee, het is geen complottheorie, maar slechts een beschrijving van hoe het proces in z’n werk gaat. Alle deelnemers van iedere laag in de organisatie zijn bang voor hun voortbestaan en zij zullen er alles aan doen om hun bestaanszekerheid te waarborgen (op een enkele klokkenluider na). Een deelnemer kan zich verzetten, maar hij is er zeker van dat zijn plaats zal worden ingenomen door iemand die zich niet verzet.
Heel herkenbaar
What’s new.
Inmiddels zo’n 10 jaar geleden raakte ik in het lokale cafe van Josselin, Bretagne in gesprek met een aantal daar werkzame windturbine technici van Siemens. Over hun werk hadden op een duidelijke mening: Unsinne, Quatsch. Maar het verdiende verrekte veel.
What’s new.
Wederom een heerlijk nuchter verhaal met een paar belangrijke lessen: a) zoek geen ruzie met je leveranciers van belangrijke grondstoffen (lees China en Rusland) en b) het verwerken van afgedankte zonnepanelen en windmolens waar blijkbaar niet over is nagedacht. En zo zijn er uiteraard nog meer te noemen zoals het (vooralsnog) ontbreken van adequate opslag van te veel opgewekte energie, het overall slechte rendement etc.
Van de altijd alerte Rypke Zeilmaker ontving ik:
https://www.connexionfrance.com/article/French-news/French-court-orders-historic-demolition-of-seven-wind-turbines-in-use-since-2016