Foto Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Net als we denken dat de lente nu echt haar intrede maakt in ons land, tuimelen we weer in wat lijkt op herfstachtig weer. Sterker nog: als dit wisselvallige weer tot eind april aanhoudt, is het al een halfjaar lang niet boven de 20 graden uitgekomen. Een unicum in Nederland, zeker de laatste jaren, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Weervrouw Roosmarijn Knol:

‘Het is niet een of twee weken aaneengesloten mooi lenteweer, maar telkens heel kort. Ik merk het ook aan mijn omgeving. Iedereen heeft onwijs veel behoefte aan die lente, aan een lichtpuntje.’

De kans dat de komende dagen de temperatuur boven de twintig graden uitkomt, lijkt klein zegt ook meteoroloog Reinier van den Berg in het AD:

‘Met negen graden wordt het ook echt gewoon koud.’

Mochten de komende voorspellingen uitkomen dan moeten we het in Nederland al zes maanden zonder ‘warme’ dag doen. Vorig jaar was het op 22 maart al boven de twintig graden. In 2021 zelfs al in februari. Het is dus allemaal laat.

‘Stel dat het op 1 mei nog steeds geen twintig graden is geweest, dan zitten we rijkelijk aan de late kant’,

zegt Knol.

Van den Berg:

‘In 1997 was het de laatste keer dat het in mei pas twintig graden of warmer werd. Ik denk niet dat het in april nog twintig graden of warmer wordt. Dat is bijzonder, helemaal omdat de lente elk jaar steeds een stukje warmer wordt en die warme dag vaak vroeg valt.’

Gemiddeld genomen wordt ergens in het land op 4 april een warme dag gemeten, blijkt uit data van Weerplaza. De langste reeks zonder twintig graden was in 1940. Toen moesten we het 252 dagen zonder warme dag doen. Momenteel zitten we op 172 dagen.

***

Bron hier.

***