Climategate.nl staat deze week in het teken van klimaatonderzoeker Rob de Vos door elke dag een artikel van hem te plaatsen. Op zijn website Klimaatgek.nl onderzoekt de Vos de klimaatfabels en presenteert zeer regelmatig eigen, diepgravend onderzoek wat soms leidt tot peer-reviewed artikelen. Hij geldt als een luis in de pels van het klimaatdebat. Het is belangrijk dat er aandacht is voor zijn werk en u kunt hem steunen. Zie hier.
Fig.1 Data: KNMI
Figuur 1 toont de gemiddelde inkomende zonnestraling (instraling) in De Bilt van 1958 t/m 2021 in W/m2. Zoals reeds eerder beschreven is er vanaf het einde van de vorige eeuw sprake van een zeer sterke toename van de instraling in Nederland en de omringende landen. Zie onder andere hier en hier en hier. De lineaire trendlijn in figuur 1 geeft een stijging weer van 12,8 W/m2 over de gehele periode 1958-2021, dat is een toename van 12%. De loess-lijn in de figuur laat zien dat de instraling tot in de jaren ’90 vlak is, daarna neemt de instraling snel toe.
Fig.2 Data: KNMI
Figuur 2 toont voor De Bilt het verloop van de instraling (Q) en temperatuur (T) per jaar voor de periode 1979-2020. De toename van Q in deze periode was 17,4 W/m2, terwijl de temperatuur in deze periode toenam met 1,9 °C. Dat zijn forse toenames.
Fig.3 Bron: Kiehl & Trenberth 2009
In figuur 3 is de instraling weergegeven als ‘Absorbed by surface’. Voor de aarde als geheel wordt die geschat op gemiddeld 161 W/m2. Volgens figuur 2 is de recente instraling aan het aardoppervlak in De Bilt ongeveer 120 W/m2 op jaarbasis.
Fig.4 Bron: CBS, PBL, Wageningen Universiteit
De toename van de instraling die in figuur 2 te zien is kan veroorzaakt worden door veranderende absorptie door de atmosfeer en reflecties op wolken en aardoppervlak. Ongetwijfeld zal de afname van aerosolen in West Europa vanaf 1980 bij hebben gedragen tot de toename van de instraling. Figuur 4 toont de sterke afname sinds 1980 van SO2 in Nederland als gevolg van maatregelen. Wellicht zal ook de albedo van het aardoppervlak enige bijdrage geleverd hebben, maar de grootste bijdrage aan de toename van de instraling lijkt toch wel het gevolg van afgenomen bewolking.
Fig.5 Data: KNMI
Verandering in bewolkingsgraad is lastig vast te stellen aan de hand van data over wolkbedekking van het KNMI vanwege de wijze van observatie en registratie. Daarom gebruik ik het aantal zonuren als proxy voor bewolking. De ontwikkeling vanaf 1901 ziet u in figuur 5. De grafiek geeft per jaar het totaal aantal uren zon. Dat aantal is van 1901 tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw tamelijk constant, ongeveer 1500. Daarna begint het aantal jaarlijkse zonuren spectaculair toe te nemen. Vanaf medio jaren ’90 t/m 2021 is het aantal zonuren met ruim 24% toegenomen! Vergelijkbare cijfers vond ik ook in de 4 andere KNMI hoofdstations Vlissingen, De Kooy, Maastricht en Eelde. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat die toename van de instraling in Nederland dus met name het gevolg is van de afname van de bewolking. Overigens kan de afname van aerosolen daar een rol bij spelen. Aerosolen spelen immers als condensatiekernen een belangrijke rol bij het ontstaan van bewolking.
Fig.6 Bron: Copernicus
In een bericht van januari 2021 liet ik zien dat zich ook in de buurlanden België en Duitsland vergelijkbare ontwikkelingen van de instraling voordoen als in Nederland, gepaard gaande met een toename van het aantal zonuren. Ook de Oostenrijkse Alpen laten vergelijkbare ontwikkelingen zien, zoals ik al eerder schreef. Maar hoe zit het met de rest van Europa? Vanaf 1983 zijn gegevens beschikbaar via een Europese satelliet, de EUMETSAT CM SAF. De data van figuur 6 zijn afkomstig van dit Europese satellietprogramma. De grafiek toont de toename van het aantal zonuren in Europa ten opzichte van de referentieperiode 1983-2012. Ik schat die toename in de periode op meer dan 200 zonuren per jaar. Het gemiddeld aantal zonuren in Europa was in de referentieperiode 2335 uur per jaar.
Fig.7 Bron: Copernicus
Satellietmetingen in 2019 laten voor dat jaar goed de rol zien die een afnemende bewolkingsgraad heeft op de instraling. Die toename van de instraling was vooral in het eerste halfjaar (januari-juni) van 2019 goed merkbaar, zoals figuur 7 laat zien. De oorzaak daarvan is te vinden in de volgende figuur:
Fig. 8 Bron: Copernicus
Tot nu toe maakte ik voor de data van de instraling gebruik van meetgegevens van weerstations. Die data zijn in Nederland en Duitsland makkelijk en vrij verkrijgbaar, maar dat geldt voor andere landen niet automatisch. Om zicht te krijgen op de instralingdata van Europa heb ik daarom gebruik gemaakt van datareeksen van ERA5 reanalyses. Reanalyses zijn datasets waarin alle waarnemingen zitten die voorhanden zijn, zoals van satellieten, thermometers, weerballonnen, schepen, vliegtuigen en boeien. Ze behoren tot de meest gebruikte datasets in de geofysische wetenschappen en bieden een uitgebreide beschrijving van het waargenomen klimaat zoals dat zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld, op 3D-rasters en bijna real time.
Een van de bekendste reanalyses datasets is ERA5 van het ECMWF, die gegevens bevat over een groot aantal parameters van de atmosfeer, het landoppervlak en de zee. ECMWF staat voor European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, een onafhankelijke weerorganisatie gevestigd in Reading, UK. De ERA5-gegevens zijn beschikbaar op een raster met een celresolutie van 30 km. De dataset bestrijkt de periode van 1950 tot heden. Bij een kwaliteitscontrole voorafgaand aan de publicatie zijn echter enkele problemen aan het licht gekomen. Dat had tot gevolg dat de ERA5 reeks voorlopig opgesplitst is in twee delen, de minder betrouwbare voorlopige ERA5-dataset van 1950 tot 1978 en de op kwaliteit gecontroleerde dataset van 1979 tot heden (vanaf 1979 kwamen satellietdata beschikbaar).
Fig.9
Ik heb Europa opgedeeld in 4 regio’s: Noord Europa (60-70N, 15-60E) , West Europa (45-60N, 0-30E) , Oost Europa (45-60N, 30-60E ) en het Middellandse Zeegebied (30-45N, 10W-35E). Ik maakte gebruik van de ERA5 maanddataset vanaf 1979 t/m 2020 zoals die beschikbaar is in de Climate Explorer van het KNMI. De gebruikte parameter ssr (surface net solar radiation) is in de Climate Explorer al omgerekend van J/cm2 naar W/m2 per maand.
Fig.10 Data: Climate Explorer
Figuur 10 toont voor West Europa ( 45-60N, 0-30E) de grafiek van de maandelijkse ssr. Duidelijk is de jaarlijkse gang van de instraling te zien met de maandelijkse stapjes, met laagste waarden in de winter en de hoogste in de zomer.
Omdat ik de instralingsdata van verschillende regio’s later met elkaar wil vergelijken kan ik in plaats van de absolute data van figuur 9 beter zogenaamde anomalieën gebruiken, die de veranderingen weergeven ten opzichte van een referentietijdvak, in dit geval de periode 1981-1990. Dat komt er voor West Europa zo uit te zien:
Fig.11 Data: Climate Explorer
De grafiek laat zien dat er in de periode 1979-2020 in West Europa sprake was van een opmerkelijke stijging van de netto instraling aan het aardoppervlak. De lineaire trendlijn geeft voor 1979-2020 een toename van maar liefst 10,8 W/m2, een toename van het invallende zonlicht met ongeveer 10% !
Op dezelfde wijze heb ik met behulp van ssr data van ERA5 grafieken gemaakt van Noord- en Oost Europa en het Middellands Zeegebied:
Fig.12
Fig.13
Fig.14
Bovenstaande grafieken laten zien dat de grote toename van de instraling sinds 1979 voor een groot deel van Europa geldt. Noord Europa kent vanaf 1979 een toename van de netto instraling van 6,3 W/m2 (9%), Oost Europa van 12,4 W/m2 (12%), en het Middellands Zeegebied van 5,5 W/m2 (3,2%). Opvallend zijn de lagere cijfers van het Middellands Zeegebied, waarbij de relatieve toename van 3,2% schril afsteekt bij de waarde rond de 10% voor de rest van Europa. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de algemene luchtcirculatie, waarbij deze regio zich voor een groot deel van het jaar in de zone bevindt van de subtropische hogedrukgebieden waarin bewolking een groot deel van het jaar nagenoeg afwezig is.
Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar de effecten van de opvallend grote toename van het invallende zonlicht in Europa op de luchttemperatuur aan het aardoppervlak. Daarvoor gebruikte ik uit de ERA5 database de parameter 2t (2 metre temperature), de temperatuur op 2m boven het aardoppervlak. Om die datareeksen met elkaar te kunnen vergelijken heb ik op de data van de netto instraling en van de temperatuur een loess smoothing toegepast.
Fig.15
Fig.16
Fig.17
Fig.18
Het is duidelijk dat er in elk van de grafieken sprake is van een sterke visuele correlatie tussen de instraling en de luchttemperatuur. Dat is natuurlijk helemaal niet zo gek: iedereen weet dat de lucht in de loop van de dag opwarmt als de zon aan de hemel stijgt, dat de temperatuur stijgt als we van de winter naar de zomer gaan, en dat als er een wolk voor de zon schuift de temperatuur daalt. De zon is voor nagenoeg 100% de bron van alle aardse opwarming.
Maar met alleen een correlatie ‘op het oog’ ben je er niet. Daarom is voor elke regio de R2 berekend. R-kwadraat (R2) is een statistische maat die het aandeel van de variantie voor een afhankelijke variabele weergeeft die wordt verklaard door een onafhankelijke variabele in een regressiemodel. In dit geval is de afhankelijke variabele de luchttemperatuur (2t) en de onafhankelijke variabele de instraling (ssr). R-kwadraat geeft dus weer in welke mate de variaties van de temperatuur bepaald worden door variaties van de instraling. R2 bepaalt niet de trend van de temperatuur, maar de hoge R2 waarden laten wel zien dat temperatuur en instraling sterk gekoppeld zijn. In tabel:
Voor West Europa betekent R2 = 0,81 dat de variaties van de temperatuur voor 81% verklaard worden door de variaties van de instraling. Lastiger is het om te bepalen wat die sterke toename van de netto instraling in de diverse delen van Europa voor effect heeft gehad op de temperatuurtrend, maar dat dit effect aanzienlijk moet zijn geweest lijkt me aannemelijk. Zo wordt door het IPCC een forcing van 3,7 W/m2 aangehouden voor verdubbeling van het CO2-gehalte. Als alle andere klimaatparameters constant worden verondersteld, dan wordt verondersteld dat het opwarmingseffect daarvan al 1,1 °C is.
Een volgende keer ga ik graag voor diverse regio’s buiten Europa de ontwikkeling van de instraling en temperatuur bekijken.
***
Bron hier.
Wat de zon doet bepaalt uiteindelijk de Rechter , zo heb ik begrepen uit de reacties bij de vorige post.
De rest bepaalt Jetten wel, wat zei die ook alweer? Knoop maar even in de oren, De tijd van vrijblijvendheid is voorbij.
Dat woord wat ik van zulke uitspraken vind zal wel al bekend zijn.
Verder weer respect voor het werk van Rob de Vos.
Te schoon zijn helpt dus ook al niet. Intussen zijn we al zover afgedwaald dat we de atmosfeer op een zelf gekozen plek kunstmatig gaan vervuilen om de zoninstraling tegen te houden. We leven inmiddels in een waanwijze wereld.
Laat Jetten maar schuiven met zijn vervuilende CO2 gas en zijn stikstofdekentje. Hij weet niet beter.
Maar sturen doet ie wel. Hij vindt zijn klimaat-botsautootje dolletjes. De Homo Ludens van Den Haag
Goed artikel trouwens over die te schone atmosfeer.
De mens is tenslotte niet de enige maat der dingen. Wie het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op zijn neus. Zou Jetten/Timmermans ooit uit zo’n kan bier hebben gedronken?
Als dat zo was, zou hij beter moeten weten.
“Wellicht zal ook de albedo van het aardoppervlak enige bijdrage geleverd hebben, maar de grootste bijdrage aan de toename van de instraling lijkt toch wel het gevolg van afgenomen bewolking.”
FG idd en al eerder gemeld met tevens het gegeven dat ook de mistdagen volgens KNMI over periode [1] van genoemde verandering sterk is gedaald. Schonere lucht en minder condensatie kernen het artikel noemt dit ook.
[1]
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/mist-en-nevel-zijn-de-afgelopen-30-jaar-sterk-afgenomen#:~:text=De%20afname%20van%20de%20hoeveelheid,is%20een%20soortgelijke%20afname%20waargenomen.
In het laatste stuk op Klimaatgek.nl gaat Rob de Vos in op een artikel van Maarten Keulemans in de Volkskrant. Ook weer uiterst interessant en vermakelijk.
Na lezing dringt zich de neiging op om voortaan onze Maarten de achternaam Kullemans te geven en hij schrijft voor de Elitekrant, want “Volks”krant past niet zo goed meer bij deze bode.
Dat de woke-brigade de naam van deze krant nog niet heeft gecanceld mag verwondering wekken.
Ross McKitrick zal enige kritische kanttekening plaatsen en zich afvragen of de genoemde stijgingen wel statistisch significant zijn. Nietwaar, Chemical?
Meer zon!
Je bent een dief van je portemonnaie als je geen zonnepanelen neemt.
Modellenmaker, liever zo dan dat een ander dat doet!
En je bent een dief van MIJN portemonnaie als je wel zonnepanelen neemt.
Klik op mijn naam.
Dat hangt dan wel af van de salderingsregeling en die is momenteel nogal asociaal. Gelukkig betalen de echte minima geen of nauwelijks inkomstenbelasting maar in de doorgaans oude huizen Waarin veel minima wonen krijg je het huis elektrisch in de wintermaanden December, januari, februari niet niet warm. Dus moet je gas gebruiken. Gewikkeld in een elektrische deken lukt het wel zou Jetten denken.
Als de saldering er aan gaat en je huurhuis is matig of slecht geïsoleerd, heb je voor verwarming het leeuwendeel van de energie nodig. Ik ben benieuwd hoe hoog de prijs van die 800 m2 gas gaat worden.
En voor 3 maanden opslag heb je dan een formidabele accu nodig om je zonne-energie in op te slaan aangezien de opgewekte overtollige energie uit de zomermaanden om de winter op warmte uit elektriciteit door te komen dan toch een opslag van ca. 7000 kWh nodig en een standaardthuisaccu slaat ongeveer 6 kwh op. Mooi voor het najaar en het voorjaar maar totaal waardeloos voor de winter.
Ellemaal prima voor een super goed geïsoleerd huis waarin de bovenbazen en hun hulpjes wonen.
de verhoudig gas electriciteit is bij mij 8:1. en wordt met zonnepanelen en het verdwenen zijn van de saldering 4 : 1, maar dan is vervanging van radiatoren een noodzaak net als de aanschaf van een warmtepomp.
Idealen zijn voor verkopers en reclamemakers. De realiteit is met name voor de minima helemaal anders. Dat feest voor de portemonnee kun je volledig op je buik schrijven. Dat is voor de bovenlaag die de weg weet en zijn mannetjes heeft. Haags bedrog dus.
BTW ik liet in een vorige reactie op je zure praatjes al weten dat de beurt voor een artikel aan jou is. Ik heb er al 9 of 10 op zitten. Over de kwaliteit kun je twisten. Stel jij je dan ook eens kwetsbaar op?
Gelukkig betalen de echte minima geen of nauwelijks inkomstenbelasting maar in de doorgaans oude huizen = Gelukkig betalen de echte minima geen of nauwelijks inkomstenbelasting maar wonen wel in de doorgaans oude huizen
De vast kosten voor stroom zijn ongeveer €360 per jaar.
Bij 1 persoon verbruik je ongeveer 2000 KWh, rekenen we €0,40 is dat €800 per jaar.
Toch vreemd dat iemand voor zonnepanelen subsidie krijgt bij aanschaf en plaatsing en saldering inclusief belasting en toch ontvangt het energie bedrijf niet extra voor de “vaste kosten”.
Het verhogen van de vaste lasten naar €720 op “zonnepaneel adressen” lijkt mij dan ook een “rechtvaardige” lastenverdeling naar draagkracht.
Tevens een vermindering van de “compensatie energie belasting” is urgent omdat die compensatie belasting al in de salderings regeling zit.
Die compensatie energie belasting op “zonnepaneel adressen” mag best van €750 per jaar naar €375 per jaar (-50%)
Zo kunnen we uit sociale rechtvaardige argumenten de rekening op “zonnepaneel adressen” verhogen met €360+€375=€735 per jaar.
Iedereen met enig begrip van sociale rechtvaardigheid zal dit zonder morren steunen.
Omdat ongeveer 2 milj huishoudens in 2022 “zonnepaneel adressen” waren is dat zo maar €1,5 miljard extra opbrengst per jaar.
Gelukkig is dat heel eenvoudig in te voeren omdat die adressen zelf melden dat ze zonnepanelen hebben.
Ik stel voor dat Modelleur alvast het geld overmaakt naar Kaag met mijn uitleg erbij.
Ze zal de redelijkheid van het sociale voorstel van Modelleur onmiddellijk inzien en het invoeren.
@Modelleur, heb jij niet een dynamisch energiecontract? En dan toch zonnepanelen?
Ben je er al achter dat salderen en een dynamisch energiecontract niet samen gaan? Zo niet, dan kom je daar komende winter wel achter.
De salderering verwacht ik dat het vervroegd afgebouwd word met de rage die heden gaande is.
De netwerkbeheerders willen dat de omvormers afgekapt moeten kunnen worden bij piekbelasting, of wijken zelfs uitgeschakeld moeten kunnen worden in de toekomt bij overvloedige piekbelasting.
Het groeit hun boven het hoofd met de groen stroomopwekking en de negatieve prijzen, het systeem word onhoudbaar op het moment, meer stroom dan het net aankan bij piekbelasting.
“Zo niet, dan kom je daar komende winter wel achter.”
Gisteren was de stroom goedkoop.
Vandaag heeft hij geen stroom voor zijn computer en te koude vingers voor het toetsenbord.
Morgen is er meer kans.
Lo
Daar staat tegenover dat je nog wel vermindering energiebelasting terugkrijgt. Waardoormijn rekening voor elektrische energie laag uitpakt. Ik heb dan ook géén elektrisch verwarmd zwembad of Jacuzzi.
Theo
“Eerst gedaan en dan gedacht heeft menigeen in leed gebracht”. Dat leerde ik héél vroeger al van mijn ouders.
En deze leerde ik van mijn vroegste leraren. “Denk aleer ge doende zijt en doende denk dan nog”.
Blijkbaar is dat aan vele besturende Haagse heren en dames voorbij gegaan. Kennelijk beginnen die steeds achterste voren uitgaande van de wijsheid: “De wal zal het schip wel keren”. Ook een visie natuurlijk. Maar aan visies doet Rutte niet, Die brekebeen lijmt liever.
Jullie dwalen weer af.
Het is allemaal natuurlijk. Dat had ik toch gezegd?
Klik op mijn naam (NL)
Het buigpunt ligt duidelijk bij ca. 1995.
Het vorige buigpunt moet ergens in de oorlog of na de oorlog zijn geweest maar ik twijfel sterk of er toen echt mensen waren die wakker lagen als de hoeveelheid zonuren niet goed waren gemeten…
Als ik naar de sterren kijk, ligt het volgende buigpunt volgens mij bij 2037.
Leuk verhaal Rob , dat zaken verklaart.
Het stukje op de “voorpagina” is toch ook weer een zo merkwaardige constatering. Deze opvatting van het IPCC blijft me verbazen. De ongegeneerdheid en de arrogantie de macht in handen denken te hebben en zie wat het ondertussen oplevert.
Dr Eigil Friis-Christensen:
‘Het IPCC weigerde het effect van de zon op het klimaat op aarde te beschouwen als een onderwerp dat het onderzoeken waard was. Het IPCC zag zijn taak alleen als het onderzoeken van mogelijke menselijke oorzaken van klimaatverandering.’
De CO2 hype is niet meer dan een wereldwijde inkomens-verdeeloperatie.in gang gezet door tolitairisten. Top down en dus ondemocratisch.
En vanuit deze dogmatische vooringenomenheid probeer je met tot vervelens toe te verleiden tot het schrijven van een artikel hier?
Dat was wel eens niet verkeerd als je dat eens deed, dan zouden de geleerden hier eens kunnen doen wat jij bij andere doet b.v.
Dus probeer eens, als vaste klant hier denk ik dat HL het wel doen voor een keer.
Modelleur
Noe dan schat je mij volledig verkeerd in. Ik lees en luidser me van pro tot contra in.
Maar dat verleiden zit er vast niet in. Jij bent sterker in omtrekkende bewegingen. Ik stel even vast, het is hier vaak gezegd. Er is niets bewezen en volgens jou kan dat ook niet. Alles hangt van halve waarheden, feiten en aannames aan elkaar.
Aan jou om iedereen het licht te laten zien. Redeneren is totaal iets anders dan modelleren.
En wat de lobby en het geld verdienen aan met belastinggels smijtende instanties betreft, kijk om je heen en zie het verpeste milieu en landschap met zijn windparken en zonnevelden en biocentrales en de bijbehorende .kapvlakten.
Modelleur
Probeer eens kritisch te zijn dat zonnepanelen na het afschaffen van de saldering een feest voor de portemonnee is.
Dat geldt hooguit voor degenen die hun zwembadwater of hun Jacuzzi op soeptemperatuur willen houden. Niet voor degenen die hun matig geïsoleerde huis in de winter op zonne-energie willen verwarmen. Kretologie dus.
Reken maar uit en kijk eens naar je energierekening. Of woon je zelf in zo’n supergeïsoleerd pand nadat je het matig geïsoleerde pand als een kat in de zak aan een ander hebt overgedaan?
Modelleur
Is vandaag niet thuis of druk doende met het opstellen van een briljant artikel. Ik laat me graag verrassen. Zonder r, daar wacht ik liever nog even mee, om het nog te kunnen lezen.
Kennelijk vinden de 5 duimpje down de Zonne-akkers en windparken een lust voor het oog.
Van mij mag het. Ik beleef dat alleen anders. Ik zie liever een echt park/bos en liever een echte met voedselgewassen beplantte akker.
Ik snap wel dat de handelaren in “groene” energie dat totaal anders zien. Wiens brood….
Nee hoor, de CO2 gaat bottom up. Het overgrote deel van de uitstoot vindt aan de grond plaats. Goed, een kleiner deel ook door het vliegverkeer.
Bart Vreeken
Ik kan niet nagaan op wie het een reactie was. Weggepoetst?
Inderdaad een kleiner deel aan vliegverkeer Blijkbaar 2% van het totaal. De rest van het transport dus 12%. En het zijn nog wel cijfers van de tegenpartij. Ook weer een heleboel kouwe drukte.
Die ethanol kun je eerder zelf opdrinken als om in de auto te gooien. Dat lost al het vet op dat aangeplakt zit in je aderen.
Maar ja, de valse profeet houdt daar niet van. Ook niet van karbonades. Lijkt mij NL heeft al meer Moslems als Christenen.
Henry Pool
Maar pas op dat je het géén omvolken noemt. Dan wordt je geëtiketteerd als zijnde een racist.
Is die Backradiation wel eens echt gemeten van de grond tot boven de wolken ?
Is de zon instraling de laatste jaren sterker geworden. Wordt die geregeld gemeten ?
Dat moet haast wel want het is in de bekende plaatjes een formidabel getal. Het zal toch geen natte vingerwerk zijn,
https://earthobservatory.nasa.gov/features/EnergyBalance/page6.php
2e afbeelding, maar het zijn er vele.
Of er ook een label van herkomst aan hangt is denk ik twijfelachtig gezien het moeilijk navolgbare gedrag van wolkentypen en waterdamp. En daar gaat het toch om. Lijkt me ook lastig.