Van een onzer correspondenten.
Siemens Energy beleefde vrijdag met een daling van 36 procent in de openingshandel in Frankfurt zijn scherpste beursduik ooit. De energiespin-off van Siemens stuurde een forse winstalarm uit, waarbij de winstverwachtingen voor dit jaar werden ingetrokken. De problemen situeren zich opnieuw bij de turbinedochter Siemens Gamesa.
De van oorsprong Spaanse turbinemaker, die inmiddels bijna volledig in handen is van Siemens Energy, kampt met kwaliteitsproblemen. De uitvalspercentages bij bepaalde onshore turbines blijken volgens het persbericht hoger dan verwacht. Siemens Energy waarschuwt dat de herstelwerkzaamheden meer dan 1 miljard euro kunnen kosten.
De stijgende kosten van staal en andere belangrijke materialen voor de productie van windturbines drukten op de resultaten.
Nog geen maand geleden had Siemens Energy zijn omzetverwachting voor dit jaar verhoogd, wegens de stijgende vraag naar energieoplossingen en sterke orders rond de energietransitie.
Christian Bruch, Chief Executive van Siemens Energy, zei vrijdag dat de tegenslag van de kwaliteitsproblemen bij de Siemens Gamesa-eenheid van het bedrijf
‘ernstiger was dan ik voor mogelijk had gehouden’.
Bruch zei dat het bedrijf pas een nauwkeurigere schatting van de kosten kon geven als de analyse van de situatie was afgerond, uiterlijk wanneer het zijn financiële resultaten voor het fiscale derde kwartaal op 7 augustus publiceert.
Het inslikken van de winstverwachting door aanhoudende problemen bij Gamesa is de nieuwste wending in een lange reeks met dure problemen bij de turbinedochter. Gamesa werd gedeeltelijk door Siemens Energy ingelijfd in april 2017. De eenheid kampt al jaren met zware verliezen. De stijgende kosten van staal en andere belangrijke materialen voor de productie van windturbines drukten op de resultaten. Daarnaast kwam een reeks technische problemen en kwaliteitsgebreken aan het licht. Dat leidde tot een lange reeks winstwaarschuwingen over de voorbije twee jaar.
Langs ‘Hollandse Kust Zuid’ zijn 140 Siemens-Gamesa turbines geplaatst.
***
***
Het is met de andere windmolenbouwers niet anders.
Vestas wind system van een piek van 360 dkk naar 180 dkk
Orsted van een piek van 1355 dkk naar 627 dkk.
Of elektrische bussen
Ebusco van een piek van 30 eur naar 7.93 eur.
We hebben het hier over nieuwe techniek waar nog niet alle kinderziektes uit zijn en het soms kan tegenvallen.
De duurzame beleggers houden vertrouwen. Zij weten dat het na 2030 hard gaat en na 2050 zijn het monopolisten. Dat er meerdere redenen zijn voor een korte levensduur van een windmolen, waarvan kwaliteit er maar een is is juist positief voor de sector. Het zorgt voor een goede vervangvraag.
Dat is altijd het makke van kernenergie geweest. De nu draaiende centrale van Borsele is zolang geleden gemaakt dat iedereen met pensioen is. De centrale draait nog steeds door.
Onbetrouwbare windturbines brengen juist dynamiek in het systeem door hun plotselinge en verrassende beschikbaarheid.
Het is oude procestechniek vanuit de vroege middeleeuwen en technisch verbeterd in de 17e (gouden) eeuw (bovenkruier).
Geschikt als zaagmolen of polderwater te pompen naar de boezem, vanwege afwisselend wegvallende windsterkten en dus voor moderne elektrische toepassingen in woningen en industrie (met wisselende vraag) ongeschikt.
Daarom moeten er ideologisch verzonnen snert-oplossingen worden ingevoerd zoals ‘groene’-waterstof-‘economie’ waar op haar beurt vervolgens weer een ideologisch gedreven snert-toepassing voor moet gevonden in de vorm van waterstof-bussen of het onzalige / onmogelijke ideologische idee TATA-steel op ‘groene’-waterstof te laten draaien.
Men hoeft niet te treuren om een Europese fabriek in problemen. Er komen steeds meer molens uit china. Op Alibaba te bestellen.
Eab, we weten wat de kwaliteit van e-autoos zijn, zonnepanelen, e- bussen en andere troep.
De turbines hebben de grenzen van omvang bereikt. De afvlakkende factor verder is onderhoud en toenemende leverings onzekerheid: http://www.gridwatch.templar.co.uk/. Terug naar de middeleeuwen of naar Alibaba….
Nogmaals de sommetjes.
Dat de ERoEI wel berekend wordt maar niet berekend kan worden geeft al te denken.
Maar dat de ROI (jullie weten wel: de zeer rationele, bedrijfseconomische ratio) niet meer te berekenen valt voor windmolens – dat zou toch schrikken moeten zijn.
Ik vrees echter dat er niet zo geschrokken wordt.
Natuurlijk, windturbines zijn nieuwe dingen, waar je nog een hoop vervelende ervaringen mee kunt krijgen, al was het alleen maar omdat de grenzen van die R in ERoEI steeds worden opgezocht.
Maar zolang er nog iemand toegestaan wordt om aan de subsidiekraan te draaien – Habeck of Jetten bijvoorbeeld … óf Samsom – is er voor de ontwikkelaars/makers geen vuiltje aan de lucht.
leonardo
Dat probleem lost zich vanzelf op als vrijwel iedereen subsidie moet krijgen om zijn dagelijkse boodschappen te doen.;-))
Ook daar hebben ze een woord voor bedacht; “basis inkomen”
Het enige reële alternatief voor fossiel is kernenergie. Maar ja dat wil onze domme overheid niet.
Word steeds erger met die bananen stekker auto’s.
Niet alleen Siemens, maar heel de groene industrie zal nog flinke klappen krijgen.
Europa heeft niets, behalve kennis, en daar hebben ze China al een flinke portie van gegeven ze hebben er zelfs een grootmacht met technisch vernuft van gemaakt.
Europa krijgt waarschuwing over omschakeling naar batterijwagens tegen 2035: “Tekort aan grondstoffen dreigt”
Europa dreigt de wereldwijde concurrentiestrijd om de batterij en de elektrische wagen te verliezen. Daarvoor waarschuwt de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport. Europa is te weinig aantrekkelijk voor producenten en heeft te weinig grondstoffen ter beschikking
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/19/rekenkamer-waarschuwt-europa-niet-genoeg-grondstoffen-voor-batt/
Theo, nog 2 jaar dan is er een koper, kobalt, zilver, etc tekort. Dat hele groene gebeuren is net zoals de zgn vaccins oplichting van het ergste soort. Alle overheden moeten de gevangenis in van USA, EU en andere westerse landen. Allemaal zijn ze verrot tot op het bot en zo corrupt als de nete. De wereld gaat ten onder aan globalisering, internet, de smart phone, hebzucht en D99.
Ben je een groentje?
Dan smeren ze je rotzooi aan.
‘Made in China’ is niet een suggestie maar een waarschuwing.
Augustus 1975. De klimaatverandering was nog niet uitgevonden, Greta was nog niet geboren. CO2 was een bestanddeel van de ademlucht en de Groenen waren de een of andere eco-communisten, die kikkers redden en spaarpunten verzamelden van de reformwinkel. Desondanks was het heet in de zomer!
via ejbron https://ejbron.wordpress.com/2023/06/26/verwijderd-van-facebook/
Ja. Ja. Ik heb 22 jaar gewerkt voor Siemens Telecommunications ZA. Ben zelfs gekozen in de bedrijfsraad. Dat was eigenlijk bijzonder want de meeste mensen die mij kozen waren anders gekleurd. Maar hoe meer ik mijn best daar deed en mij met de zaken bemoeide, hoe meer kwam ik tot besef dat die hele top daar in Siemens Duitsland gewoon een mafia bende was die alles in beheer hadden. Dat zal niet veel veranderd zijn.
Via verenoflood een bericht van ferdinand meeus @fmeeus1
Ik wil niet moeilijk doen. Maar publicatie in top vaktijdschrift Nature is duidelijk : geen opwarming Antarctica laatste 70 jaar.
Waarom zwijgen onze media ? Zijn die dan allemaal verslaafd aan klimaatalarmisme ?
https://twitter.com/fmeeus1/status/1673344627250806785
Rien E
Het is pas nieuws als het kouder wordt omdat het daar warmer wordt. Of andersom natuurlijk.
En klimaatverandering is dan natuurlijk de oorzaak. Omdat klimaat een chaotisch “systeem” is dat zich niet laat voorspellen. Maar zich wél laat misbruiken voor het hogere doel.
Rien. Je moet het NOS nieuws van 23 Junie 20h00 eens bekijken. De boeren krijgen de schuld dat de Nederlanders in de file zitten. Het is de grootste onzin, de overlast van stikstof omdat de getallen erg klein zijn en omdat het natuurlijk kan variëren maar vooral dat de boeren daaraan schuldig zouden zijn.
Henry
Verdeel en heers is hier het leidende principe geworden.
Windopbrengst Westermeerwind 65% van verwachting voor juni
Windopbrengst Gemini Windpark 70% van verwachting voor juni
Voor de komende 4 dagen nog ongeveer 5% erbij voor beide.
Westmeerwind data voor juni.
2022 was het 22% beneden verwachting.
2021 was het 50% bedenen verwachting.
2020 was het 4% beneden verwachting.
2019 was het 25% benden verwachting.
Op jaar basis meestal 15% beneden verwachting.
Zou verwachting gebaseerd zijn op KNMI onderzoek data?
Lo, de verwachtingen werden wel degelijk waargemaakt. In de modellen…
De verwachtingen komen voort uit het rekenmodel dat er over de looptijd x% winst wordt gemaakt, anders komt er geen groen project van de grond.
Daardoor wordt er altijd met veel tamtam een windmolen(park) geopend, de eerste maanden elke week een verhaal, molens draaien boven verwachting, daarna tegen het eind van het eerste jaar komen de berichtjes dat de molens nog last hebben van instelproblemen, of wispelturig weer.
Zodra de eerste opbrengsten (die vallen ALTIJD tegen) er zijn begint men met; “het rendement is over x jaar, dus er kan best een jaar tussen zitten dat lager uitpakt.
De berichten verdwijnen langzamerhand uit de media er is weer volop aandacht voor een nieuwe accu of een elektrische auto die nóg verder kan dan ooit voor mogelijk werd gehouden…
Daarna hoor je er niets meer van…
Dit is eigenlijk het draaiboek voor elke groene investering (met uitzondering van isolatie) er is namelijk niet één groen project ooit uit de kosten gekomen.
NIET ÉÉN!!! (De investeerders worden schadeloos gesteld via achterdeurtjes met belastinggeld, in de vorm van gegarandeerde opbrengsten of bijbetaling als er minder is opgewekt)
Cornelia, ja dat is inderdaad de beproefde methode bij de overheid. Die bedrijven lopen 0% risico. Datzelfde gebeurt ook bij het bouwen van tunnels die dan per auto worden betaald maar of die auto er wel of niet doorheen gaat de overheid betaald dan de berekende aantallen per dag. Gaan er veel meer doorheen dan is het kassa voor de bouwers.
Of ze hoeven de stekker op zee niet meer te betalen die werd door Kamp plotseling naar Tennet geschoven 100% staat dus dat is ook geregeld, de aanlanding idem en het net daar achter ook en toen zei Wiebes dat er geen subsidie meer nodig was, nee logisch. Ik dacht dat het onderhoud er ook uit was gehaald. Hoe verneuk ik de belastingbetaler.
Lo, Alexander Bakker van het KNMI heeft een stuk geschreven dat de wind 1% per jaar afneemt, haha!
Cornelia, Bob.
KNMI data op het klimaatdashboard laten zien dat de windtrend cijfers op Schiphol afgenomen zijn van 4 m/s in 1978 naar 3,4 m/s in 2023.
Afname 15%.
Omdat de opbrengst een 3e macht is van de windsnelheid, is de opbrengst slechts 61% van 1978
Nu zijn deze getallen op 10 meter hoogte maar wel een goede indicatie dat de trend sterk dalende is.
In het “binnenland”, zoals Limburg is de wind altijd al minder maar ook dalende.
“Gelukkig” is de subsidie daarop aangepast.
In Limburg is de subsidie per Kwh hoger dan in Noord-Holland.
Toch is er een doel gesteld voor alle provincies om hun eigen windmolens te bouwen.
In Limburg moet eigenlijk 4 keer zo veel windmolens hebben dan b.v. Noord-Holland als je naar de maandopbrengst kijkt.
Men heeft de onzin hiervan wel ingezien maar wil toch liever inefficiënte kostbare gesubsidieerde systemen dan geen systemen.
Het gaat in het “energiebeleid” niet om het resultaat maar het gevoel, mee te doen.
P.s.
In richt mij niet tegen Limburg want voor bijna alle oostelijke provincies geld bij wind hetzelfde verhaal.
Ik denk dat zelfs het ABP geen geld in Limburgse windmolens stopt.
Lo, dat zit niet in al die theoretische sommetjes. De kanteling van de aardas denk ik ook niet voor de zonnepanelen. De totale energie, wiebelstroom, die door die groene rotzooi wordt opgebracht is ook zo’n oplichting want een heel groot gedeelte kan niet gebruikt worden en wordt weggegooid of aan Duitsland geleverd voor een negatief bedrag en dan maar volhouden dat het zo goed is. Als we de conventionele centrales uitzetten is alles binnen een week over. Waarom doen we dat niet dat is even afzien maar dan kunnen we die groene rommel allemaal wegflikkeren. Nu beginnen ze weer over waterstof maar hoe willen ze dat gaan transporteren door het bestaande netwerk is niet mogelijk want waterstof gaat overal doorheen dus zal er weinig aankomen en hebben we een waterstofbom gecreeerd. Ik ben benieuwd hoe dat opgelost wordt want dat kan mi niet.