Van een onzer correspondenten.
Het kabinet praat met drie ‘potentiële en geïnteresseerde leveranciers’ over de bouw van nieuwe kerncentrales. Het zijn het Amerikaanse bedrijf Westinghouse, het Franse staatsbedrijf EDF en KNHP uit Zuid-Korea, schrijft minister Rob Jetten in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakte vorig jaar bekend dat het twee nieuwe kerncentrales wil bouwen, bij voorkeur in Borsele, waar nu al een centrale is.
Volgens Jetten hebben de potentiële leveranciers alle drie ervaring met het bouwen van ‘generatie III+ – reactoren’ met een minimaal vermogen van 1000 megawatt.
De komende tijd bekijkt het kabinet samen met de drie bedrijven onder welke ‘technische en financiële voorwaarden’ nieuwe kerncentrales in Nederland kunnen worden gerealiseerd. Dan moet ook duidelijk worden of de ontwerpen geschikt zijn voor de locatie in Borsele en of ze passen binnen de Nederlandse regels.
Bij Jetten doemt het beeld op van een vertragingstactiek als het om kernenergie gaat.
Jetten zegt dat door nu al een studie te doen in een vroeg stadium duidelijk kan worden of de ontwerpen nog moeten worden aangepast. Ook kan dan beter worden ingeschat wat de kosten zijn, verwacht de minister.
‘Hierdoor worden de risico’s op vertragingen en budgetoverschrijdingen in een latere fase van het project verkleind.’
In tegenstelling tot grootschalige wind- en zonne-energieprojecten, waar ook grote milieu- en financiële risico’s gelden, doemt bij Jetten het beeld op van een vertragingstactiek als het om kernenergie gaat.
Deze week bleek Jetten een fervent tegenstander van de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven en zou hij dit zelfs bij wet willen verbieden. Maar officieel is de Eemshaven nog steeds in beeld als mogelijke vestigingsplaats voor een kerncentrale, net als Borssele in Zeeland en de Maasvlakte bij Rotterdam. Waarom nu al opties afschrijven, te meer daar kernenergie zeer effectief is in reductie van het vermeende broeikasgas CO2 dat de planeet zou bedreigen. Deze politieke sentimenten, overdreven klimaatalarmisme enerzijds en het ontbreken van doorzettingskracht qua kernenergie anderzijds, vallen moeilijk met elkaar te rijmen.
De haalbaarheidsstudie begint na de zomer en duurt ongeveer een half jaar. Het kabinet wil pas in 2025 kiezen met welk bedrijf het in zee gaat. De nieuwe centrales zouden in 2035 klaar kunnen zijn.
***
***
Waarom niet die kleine Rols Royce centrales?
Soort kerncentrale (type, brandstof, straling, veiligheid, capaciteit, koeling) keuze benodigt gedegen wetenschappelijk onderzoek.
Dan moet je niet bij ‘ pratende klimaat pop’ Jetten zijn, maar bij TU-delft / TU-Twente / Urenco etc.
Haastig politiek besluit is voorbode van een toekomstige politieke deceptie in wording.
Scheffer
Zolang universiteiten nog niet gezwicht zijn voor politiek – en woke correcte praatjes zou dan nog een optie zijn. Helaas glijden ze langzaam maar zeker af van feit naar fictie.
Veel ministers zitten heden op de foute plek.
Theo, welke minister zit er dan wel op de goede plek?
Ik ben razend benieuwd naar je antwoord.
Ik zeg het maar even. Maar het is natuurlijk wel zo dat een kerncentrale heel veel koelwater nodig heeft. Daarmee verhoog je de temperatuur van het water rondom. Bij ons in Koeberg gingen alle zoutwater vissen rondom dood vanwege de hogere temperatuur van het oceaan water. Ik heb daar verder niks meer over gehoord, maar ik vermoed dat de natuur zich gewoon aanpast bij de hogere temperatuur van het water zoals elders gebeurd is in de grote rivieren van Amerika (zoet water vissen werden groter). Wat natuurlijk wel waar is dat met de hogere temperatuur van het water rondom er meer waterdamp in de lucht komt vanwege de verhoogde dampdruk. Belgie en Frankrijk hebben veel kern centrales en er is een merkbare sterke verhoging van de temperatuur van de Noord zee, ongeveer 2x vergeleken met de Atlantische oceaan (NH). Nou, ik heb me laten vertellen dat dit geen verschil maakt aan het zgn. broeikas effect, maar dat kwam van Cook & co van Sceptical Science. Alleen CO2 is de duivel, wat natuurlijk aantoonbaar helemaal de verkeerde wetenschap is.
Ja. Ja. De duivel zit in de details. Maar ja. Ik vind warmer beter. Dus ik ga mee met kern energie.
PS.
De in Zuid-Afrika ontwikkelde kleine kern reactors (pebble bed) worden met helium gekoeld en kunnen dus overal ingezet worden, ook daar waar er geen koel water is.
https://www.climategate.nl/2023/03/kernenergie-in-zuid-afrika/
Eigenlijk heb ik liever 3 grote kolencentrales.
Eenvoudige techniek, ze kunnen er over een jaar staan, en China en India zijn samen op weg naar de 5000 stuks,
Liever niet, steenkool heeft het grootste aantal doden per kWu, en dat komt door de steenkoolmijnbouw.
Liever veilige kernenergie.
Voordat ze klaar zijn hebben we nog een lange tijd problemen voor de boeg. De volgorde had moeten zijn : 1st voldoende kerncentrales, 2e, windmolens en zonpanelen voor de liefhebbers.
Jetten zal kernenergie inderdaad zoveel mogelijk saboteren.
Hij denkt dat je er geen huis mee kunt verwarmen……
Het zou dom zijn om nu te beginnen met 2 grote kerncentrales bouwen.
De klimaaturgentie is een verzonnen idee, maar we moeten wel over op kernenergie omdat het schoon is en we niet afhankelijk willen zijn van tirannen, dictators en staatsterroristen.
Om onze vrijheid, of wat daar van over is, te behouden.
En om onze gezondheid te bewaren, want bossen verbranden is nog véél ongezonder dan steenkool.
We moeten kleine centrales plannen maar wel even afwachten welke het eerst productierijp is.
Dat duurt hooguit enkele jaren en ze zullen er toch eerder kunnen staan dan 2 van die hele grote..
Kleine centrales kunnen dicht bij de afnemers van stroom gezet worden, dat scheelt enorm veel koper en geeft een veel grotere betrouwbaarheid.
Bovendien, als je de restwarmte gebruikt voor de industrie of stadsverwarming heb je 3x zoveel energie opbrengst.
Jetten breekt met een traditie.
Hij heeft 3 organisaties/leveranciers met veel kennis en ervaring gevraagd om een offerte te maken.
Zou men dan toch een beetje geleerd hebben van het Fyra drama? Je kunt het je bijna niet voorstellen.
This actually answered my problem, thank you!