Van een onzer correspondenten.
Het Zweedse parlement heeft deze week een nieuwe energiedoelstelling aangenomen, waarmee de rechtse regering van Ulf Kristerson groen licht kreeg om door te gaan met plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Veertig jaar geleden stemde Zweden nog in om kernenergie geleidelijk af te schaffen.
Het schrappen van de doelstelling van ‘100% hernieuwbaar’ en volop kiezen voor ‘100% fossielvrije’ elektriciteit is de sleutel tot het plan van de regering om te voldoen aan een verwachte verdubbeling van de elektriciteitsvraag tot ongeveer 300 TwH in 2040 en om in 2045 netto nul-emissie te bereiken.
Nieuwe reactoren zijn essentieel om de overgang naar een fossielvrije economie mogelijk te maken.
Minister van Financiën Elisabeth Svantesson:
‘Dit schept de voorwaarden voor kernenergie. We hebben meer elektriciteitsproductie nodig, we hebben schone elektriciteit nodig en we hebben een stabiel energiesysteem nodig.‘
De Zweedse partijen kwamen in 2016 overeen dat nieuwe reactoren op bestaande locaties konden worden gebouwd. Zonder subsidies werd het echter als te duur gezien. De nieuwe centrumrechtse coalitie zegt nu dat nieuwe reactoren essentieel zijn om de overgang naar een fossielvrije economie mogelijk te maken en heeft genereuze financiële garanties beloofd. Ongeveer 98% van de elektriciteit in Zweden wordt al opgewekt uit water, kernenergie en wind.
Kernenergie maakt deel uit van een bredere verschuiving in het milieubeleid.
Staatsbedrijf Vattenfall overweegt ten minste twee kleine modulaire reactoren te bouwen en de levensduur van de bestaande reactoren in het land te verlengen. Critici zeggen dat kernenergie duur is, te lang duurt om te bouwen en onveilig is.
De focus op kernenergie maakt deel uit van een bredere verschuiving in het milieubeleid in een land dat zichzelf al lang heeft aangeprezen als een ‘groene’ kampioen. De coalitie is van plan om de mix van biobrandstoffen in benzine en diesel te verminderen, wat leidt tot grotere CO2-emissies, een stap die ertoe zou kunnen leiden dat Zweden de emissiedoelstellingen voor 2030 niet haalt.
Voorstellen van Zweden om landen toe te staan subsidies voor stand-by kolencentrales te verlengen, hebben ook tot bezorgdheid geleid in de EU, terwijl Stockholm ook wilde dat Brussel een baanbrekende wet zou afzwakken om verslechterende natuurlijke habitats te herstellen.
***
Bron hier.
***
https://ejbron.wordpress.com/2023/06/24/zweedse-klimaatpaniekexpeditie-zit-met-enorme-ijsbreker-vast-in-het-poolijs/
Geweldig artikel @Rien E.
Vooral deze citaten,
De onderzoekers waren er rotsvast van overtuigd dat het Noordpoolgebied de “kanarie” van de klimaatverandering zou zijn, omdat hier de opwarming sneller zou gaan.
De klimaatonderzoekers werden ook bedreigd door agressieve ijsberen, die loeren in de omgeving en ondanks de klimaatverandering nog steeds niet uitgestorven zijn. De klimaatonderzoekers berichtten over wel 30 ontmoetingen:
“De ijsbreker was tot nu toe heel goed. Maar in de toekomst hebben we een betere ijsbreker nodig. Het klimaat wacht niet.”
Wacht waarop? Duidelijk niet op de klimaatverandering.
Alleen al die paar woorden ‘als we gehoopt hadden’. Om te kotsen.
Hun wereldje stort dus in. LOL.
Het wordt steeds beter, Frits Vahrenholt.
Warmtepompdrama ontvouwt zich bij oosterburen.
https://cultuurondervuur.nl/artikelen/warmtepompdrama-ontvouwt-zich-bij-oosterburen
Of,
De problemen met onze windturbines zijn erger dan we ons hadden kunnen voorstellen”: na opmerkelijke bekentenissen stort Siemens Energy in op de beurs
https://businessam.be/problemen-windturbines-siemens-energy/
Ze hebben een andere ijsbreker nodig. Eéntje die vaart op accu’s, PV’s en windmolens. Het zal voorlopig erg rustig blijven op de pool. En gemaakt van groen staal bij Tata Steel.
In velsen werken nu de klimaat activisten van extinction rebellion naadloos samen met greenpeace tegen tata steel. Xr blokkeert de spoorlijn voor de kolen aanvoer buiten het terrein en Greenpeace is op het terrein tegen de cooksfabrieken. Er wordt verwezen naar zweden waar een experiment is met het maken van ijzer met waterstof (geen staal).
Over die stuwmeren…
De hele Rocky Mountains staan vol met stuwmeren.
Maar vistrappen die 100 m kunnen overbruggen zijn er niet.
https://www.afar.com/places/whitehorse-fish-ladder-and-dam-whitehorse
Men heeft er inmiddels een paar, zoals degene van bijgevoegd artikel, maar die komt niet verder dan 5% van het oorspronkelijk aantal zalmen.
Zonder zalmen geen beren, en ook de rest van de ecologie gaat ten onder.
Zo super ‘groen’ is die waterkrachtenergie dus ook weer niet.
Ik was van half mei tot half juni in Canada.
Bezocht een aantal stuwdammen waaronder deze:
https://www.bchydro.com/community/recreation_areas/visitor-centres/revelstoke-visitor-centre.html
De Revelstoke dam. Schitterende dam, met een uitermate informatief bezoekerscentrum.
140 m hoogteverschil tussen meer en turbine. 2,7 GW. Gigantisch dus. 7x Borsele.
Maar geen zalm meer bovenstrooms. Er is wel vis. Maar die wordt uitgezet en gevoed.
Iets vergelijkbaars over de Aswan dam in Egypte. Noord Egypte is Arabisch. Het zuiden Nubisch.
De dam heeft heel Nubië onder water gezet. De Nubische bevolking is onder dwang naar Aswan ‘gedeporteerd’. Niet best. Benedenstrooms zijn er nu geen krokodillen meer. Fijn voor de voedselproductie in de Nijldelta. In het Nassermeer 200.000 Nijlkrokodillen. De nieuwe oevers zijn volledig verlaten.
Als in 2045 Zweden CO2-emissieprijs wil zijn dan zal tegen die tijd alle energie in de vorm van elektriciteit moeten worden opgewekt. Hun energie-consumptie is momenteel 780 TWh. (https://ourworldindata.org/energy-offshoring_). Als die consumptie onveranderd blijft tot 2045 en hun elektriciteitsverbruik in 2040 geschat wordt op 300TWh, dan zullen ze tussen 2040 en 2045 nog een extra 480 TWh elektriciteit moeten zien te produceren. Dat is dus onmogelijk en is die ambitie van netto nul emissie daarom een loze belofte. Hetzelfde geldt voor al die mooie ambities voor een emissievrij Nederland in 2050.