De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.
Iedereen deed mee gisteren. Ook het mooie weer zelf hielp een handje met de demonstratie tegen de staalgigant. De burgemeester van Velzen (D66) had weliswaar een noodverordening afgekondigd voor het Tata-terrein, maar gaf ook te kennen dat men de demonstratie zo goed mogelijk wilde faciliteren. Dat de milieu- actievoerders uit de omgeving ineens zomaar ‘honderden’ klimaatactivisten van Extinction Rebellion aan hun zijde wisten, was het grote geluk van de dag. Ook wapperden er banieren van GreenPeace mee tegen de blauwe lucht. Op het terrein was geen politie. Agenten te paard zochten de schaduw aan de openbare weg. Het ging nergens mis. Weliswaar hadden de hekken niet opengebroken mogen worden ondanks waarschuwingen vooraf van de burgemeester – was het hek wel echt op slot? – en het blokkeren van een enkel staaltransport had ook niet mogen gebeuren. De politie maakte enkelen die zich hadden vastgeketend maar weer los. Maar belangrijk: de noodverordening werd niet gehandhaafd.
Een medewerker van Tata Steel had nog de duim omhoog gehouden toen de actievoerders passeerden op het verboden terrein waarvan het betreden eerder nog ‘verboden, gevaarlijk en risicovol was.’
Daarom stond het hek half-open.
Tata Steel zelf bleek 130 beveiligers te hebben ingezet, maar ze zaten wezenloos in hun bekertje met ranja te turen omdat de demonstratie verder keurig verliep. Iedereen was blij dat het recht op vrije meningsuiting kon worden uitgeoefend, zowel gemeente als actievoerders.
Tata Steel zegt hetzelfde einddoel na te streven als de actiegroepen. Het bedrijf kondigde vorig jaar aan om de vergroeningsplannen te versnellen voor de fabriek in IJmuiden. In 2030 wil het bedrijf een installatie hebben die werkt op waterstof. Tegen die tijd moet de vermaledijde CO2-uitstoot ook met 5 megaton verminderd zijn. In die zin is de druk van klimaatactiegroepen een steun in de rug. Want waterstof komt moeilijk van de grond zonder subsidie. Eerder vroeg Tata Steel al om een miljard subsidie. Daarom stond het hek half-open.
De actievoerders:
‘Door de hoofdingang vertrekken we met opgeheven hoofd. Als de overheid of Tata Steel niet ingrijpen komen we terug.’
Subsidie zal er komen.
***
ik zei het al in mijn vorige commentaar: als je niet gek was word je het wel.
Fossielvrijen willen groene stroom van windmolens, maar dan heb je heel veel kolen nodig om staal te maken voor windmolens . En als je dan ijzererts wilt smelten /reduceren met waterstof dan heb je wel 100 keer meer het equivalent aan kolenenergie nodig , als het geen 1000 keer meer is.
Dan kijken ze ze aan alsof ze waterstof zien branden . Whoaaah ?
Je zou net zo wanhopig worden als een moeder , wier kindje bij alles wat je het voorhoudt begint te krijsen als een varken. ( volgens mij zijn het ook die kindjes . )
Maar ondertussen lobbyen deze onnozelen wel de miljarden subsidies voor Tata steel bij elkaar in het kader van Agenda 2030 onder leiding van de illustere Benedicte Ficq en wast de overheid haar handen in onschuld. ( ja , u wilde het graag he )
En wij ? Wij blijven maar in de vlaaien trappen die de media elke dag weer voor de deur leggen.
lees mijn stukjes over de ontwikkelingen waaruit ook moge blijken hoe de FNV slippendrager van het grootkapitaal werd .
http://bureaulesswatts.nl/category/tata-steel/
In de jaren ’80 verwordde de sociaal democratie in de kunst subsidiepotten te begraaien.
Milieuclubs bedachten ondergangsscenario’s als business model.
Nu gaan we de storm oogsten.
Filosofen (Lisa Doeland, “Apocalypsofie”) schrijven boekjes over hoe om te gaan met ons onvermijdelijke uitsterven.
https://www.bruna.nl/boeken/apocalypsofie-9789025907877
Felix Meritis nodigt mij uit voor een avond: “Black Earth, cultivating the collapse” met de tekst:
As systems and climate collapse around us, we consider the question: what does the death of modern rationality have to do with being in a reciprocal relationship with Earth? Can we collaborate with the collapse in order to start anew? How much death do we need to promote in order to give room to life?
Dat lijkt ontleend aan Pol Pot.
Dood en verderf ter redding van de planeet.
Eerder hoorden we filosofe van Steenbergen (UU) al verklaren: “een toename van maatschappelijke ongelijkheid mag geen belemmering zijn voor klimaatbeleid”.
Nogmaals: met een beroep op de amorele natuur zijn immorele wetten te rechtvaardigen.
De natuur is nooit aansprakelijk te stellen.
Die uitnodiging is niet als spreker in Felix Meritis denk ik zo?
Eh, nee.
Jaren geleden alweer besloot filosofe Naomi van Steenbergen haar betoog in Pakhuis de Zwijger met:
“een toename van maatschappelijke ongelijkheid mag geen belemmering zijn voor klimaatbeleid” .
Onlangs verscheen van filosofe Lisa Doeland het boekje: “Apocalypsofie” .
Doeland stelt dat het uitsterven van de mens onafwendbaar is.
Debatcentrum Felix Meritis nodigt mij uit voor een avondje “Black Earth cultivating the collapse” met de tekst:
“As systems and climate collapse around us, we consider the question: what does the death of modern rationality have to do with being in a reciprocal relationship with Earth? Can we collaborate with the collapse in order to start anew? How much death do we need to promote in order to give room to life?”
Oftewel : hoeveel dooien zijn nodig om de planeet te redden?
Is hier de reïncarnatie van Pol Pot aan het woord?
Sorry: dubbel, artikel werd niet weergegeven, later opnieuw ingediend.
Ja. Ja. Er mogen net 500 miljoen mensen overblijven. Dat staat in de tien geboden vd groene kerk. Net zo duivels als destijds de nazi’s.
Henry Pool
Maar laten de alarmisten dan a.u.b. het goede voorbeeld geven en om te beginnen elk medicijn weigeren. Zij willen daarentegen het langste blijven om ons de weg naar de vermeende afgrond te wijzen. Een goede smoes is nooit weg.
Die subsidies gaan er komen, anders zal de Indiase eigenaar de fabriek sluiten (kost veel banen) en elders openen, in een lage lonenland met minder milieuwetgeving: India bijvoorbeeld.
Als de subsidies er zijn, doen ze dat waarschijnlijk alsnog, want de joint-venture met Thyssen-Krupp mocht ook al niet doorgaan.
Sprak vanmiddag een ex tata werknemer over waterstof. Ze wilden al eerder in het verleden een proef doen met waterstof in een proces. De zaak ging niet door omdat het niet veilig te ontwerpen was. Hoge druk en een boem scenario bij een foutje. Dat werd het niet. Met klimaat is alles anders geworden. Nu zijn er grootse plannen met 5 Gw waterstof elektrolysers. Praktische bezwaren uit het verleden bestaan niet meer.
Ja, dat is te vrezen: ideologische verblinding gaat ten koste van de veiligheid.
Inderdaad , men laat uitschijnen dat het reductieproces met waterstof op punt staat , mijn info van een hoogovenbedrijf zegt dat dit niet zo is, de subsidies ten spijt. En mocht het lukken dan gaat die technologie over naar de andere landen op ons kosten.
En zo… is ook deze cirkel weer rond…
Zet subsidies om in aandelen bij multinationals het geld ben je toch al kwijt.
Staal proberen te makem met behulp van waterstof is een schitterend voorbeeld van wensdendenken door onwetenden. Metallurgen weten al minsten 100 jaar dat zelfs een kleine hoeveelheid waterstof leidt tot ‘Hydrogen embrittlement’. Tot onbruikbaar staal dus. https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_embrittlement. Waarom heeft niet één metallurg zijn vinger opgestoken?