Op de klimaat tv npo 1 na het nieuws van 18 uur. De gemeente Bonaire. Binnen een eeuw zal het overstromen. Samen met greenpeace is er een proces tegen de Nederlandse overheid aangespannen om de zeespiegelstijging te voorkomen. Omdat er op het strand niet veel te meten is zijn de modellen leidend. Daarnaast heeft de bevolking problemen om iets aan te pakken. Het slavernijverleden heeft zich in hun dna genesteld. Dat gaat er nooit meer uit en blokkeert alles. Kortom een hele gemeente als slachtoffer van Nederland.
Dat is altijd zo grappig. Die voorspellingen gaan altijd over een eeuw of zo zodat het tegendeel niet bewezen kan worden. Vaak zit er dan ook nog iets bij van dat het aan het eind steeds sneller gaat zodat ook tussenstanden niet te verifieren zijn.
Maar de oplossing is simpel. Sluit gewoon een verdrag af waarmee iedere inwoner van Bonaire een stuk grond krijgt met een huis in nederland over een eeuw.
22
3
AnthonyF
4 aug 2023 om 11:49
Doet me denken aan een van de schitterende korte verhalen van Godfried Bomans.
Daarin beschrijft hij zijn ontmoeting met een tovenares. Op zijn vraag of zij even iets kan toveren antwoordt zij dat ze een ezel voor hem gaat toveren.
Even later zegt ze:’ Zo, daar is die dan’. Als Bomans vervolgens zegt dat hij niets ziet zegt ze: ‘Ja, niet hier natuurlijk, want dat zou te gemakkelijk zijn. Nee, hij staat in Trinidad; ga maar kijken’.
Als contact op Facebook krijg ik regelmatig berichten door van Roy Spencer. Voornamelijk over het spelletje wordle. Verder berichten dat het vreselijk koud zou worden en bijzondere weersverschijnselen.
En over zijn familie . Hele gewone aardige man .
Net als het feit dat niemand geïnteresseerd is in het feit dat de CO2 uitstoot stijgt, is men geïnteresseerd in het feit dat de temperatuur daalt, terwijl die moest stijgen en blijft men braaf in het narratief hangen.
July 2023 was an unusual month, with sudden warmth and a few record or near-record high temperatures.
Since the satellite record began in 1979, July 2023 was:
warmest July on record (global average)
warmest absolute temperature (since July is climatologically the warmest month)
tied with March 2016 for the 2nd warmest monthly anomaly (departure from normal for any month)
warmest Southern Hemisphere land anomaly
warmest July for tropical land (by a wide margin, +1.03 deg. C vs. +0.44 deg. C in 2017)
These results suggest something peculiar is going on.
11
20
Dirk Visser
3 aug 2023 om 21:30
Het commentaar van Roy Spencer gaat verder:
These results suggest something peculiar is going on. It’s too early for the developing El Nino in the Pacific to have much effect on the tropospheric temperature record. The Hunga Tonga sub-surface ocean volcano eruption and its “unprecedented” production of extra stratospheric water vapor could be to blame. There might be other record high temperatures regionally in the satellite data, but I don’t have time right now to investigate that.
18
3
Ronnie
3 aug 2023 om 21:51
Dat ligt niet ineens aan CO2. Want die concentratie was vorig jaar net zo hoog. Andere factoren, die elkaar versterken, spelen mogelijk tijdelijk een rol.
15
4
Modelleur
3 aug 2023 om 22:02
could, might, no time……
9
16
Bart Vreeken
3 aug 2023 om 22:41
Uit verdere commentaren heb ik begrepen dat de Hunga Tonga uitbarsting toch niet de verklaring kan zijn. Er kwam even veel water in de atmosfeer, maar de onloopsnelheid daarvan is erg groot. En het is alweer een tijd geleden.
Meest voor de hand liggend is gewoon de voortgaande opwarming, met daarbij de opkomende El Niño. Of misschien zijn er nog andere cycli die -toevallig of niet- op het zelfde moment pieken. Opvallend is natuurlijk ook de geringe aangroei van het zuidelijke zeeijs. Een record sinds het begin van de metingen.
Dank aan Hans Labohm dat hij deze figuur durft te plaatsen.
Maar ik vermoed toch dat je een verkeerde indruk hebt van de insteek van Climategate.nl.
Waarschijnlijk heb je de – door de jaren heen – stelselmatige voorkeur van Climategate.nl voor metingen in plaats van modellen gemist.
En dan nog iets. De recente stijging van de maandgemiddelde wereldtemperatuur kan – zelfs wanneer wij onze verbeelding maximaal inspannen – toch onmogelijk aan CO2 (van welke oorsprong dan ook: natuurlijke of menselijke) worden toegeschreven.
Simpele logica – zulks in tegenstelling tot het dominante klimaatnarratief – is daarmee in strijd.
22
7
Modelleur
4 aug 2023 om 00:44
Op korte termijn is natuurlijke variabiliteit dominant voor de variabiliteit van de mondiaal gemiddelde temperatuur, op lange termijn zijn broeikasgassen de meest waarschijnlijke oorzaak van de lange termijn temperatuurstijging.
7
21
Hans Erren
4 aug 2023 om 07:49
Bart, de omloopsnelheid van stratosferisch water is extreem laag, als het er eenmaal is geinjecteerd door een sterke vulkaanuitbarsting duur het jaren voordat het naar de troposfeer gediffundeerd is, er is immers geen weer in de stratosfeer.
12
4
Bart Vreeken
4 aug 2023 om 08:50
“de omloopsnelheid van stratosferisch water is extreem laag“
Ja, dat zal best; maar de druk in de stratosfeer is ook heel laag en daarmee de absolute hoeveelheid water, als je het vergelijkt met het water in de troposfeer. Daar is de omloopsnelheid erg hoog.
5
10
Bart Vreeken
4 aug 2023 om 09:05
Correctie
“de omloopsnelheid van stratosferisch water is extreem laag“
Ik heb er nog eens beter naar gekeken. De hoeveelheid H2O in de stratosfeer zou door de eruptie met 10 – 13% toegenomen zijn, en het is inderdaad denkbaar dat dat van invloed is op de temperatuur. Het is wel vreemd als dat nu pas een zichtbaar effect heeft; de eruptie is 1,5 jaar geleden.
Los daarvan, als we naar de langjarige trend van de temperatuur gegevens kijken is de uitschieter van juli 2023 nog niet eens zo hoog. Gezien de langjarige trend kijken dan zou de El Niño-piek 0,3 graden hoger uit kunnen komen dan in 1998.
4
6
Peter van Beurden
4 aug 2023 om 09:13
Modelleur
Hoe zeg je dat? Allemaal dagkoersen, maandkoersen, jaarkoersen? soms up soms down.
8
8
Modelleur
4 aug 2023 om 10:38
Bart, Hans Erren heeft gelijk dat waterdamp veel langer in de stratosfeer verblijft dan in de troposfeer. Je kunt iets dergelijks ook zien met stratosferisch aerosol na de Pinatubo eruptie in 1991.
Er is op dit moment geen enkele concrete aanwijzing dat de Hunga Tonga eruptie verantwoordelijk zou zijn voor de bevindingen van Roy Spencer, samengevat in (Modelleur 3 aug 2023 om 20:48)
6
6
Bart Vreeken
4 aug 2023 om 10:50
Modelleur, ik baseerde me op dit artikel waarin het waarschijnlijk wordt geacht dat Hunga Tonga enige invloed heeft.
Er staat niet precies bij hoeveel en hoe lang; wel dat de invloed niet groot is tov andere factoren.
5
5
Ronnie
4 aug 2023 om 13:08
Bart, er staat daar idd dat de invloed beperkt zal zijn.
Er staat niet wanneer er een effect merkbaar zou zijn. Die eruptie was op 15 januari 2022. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er dan niets zou te zien zijn in het klimaat gedurende 18 maandeni, en dan plots een groot effect in juli 2023, zoals jij al schreef om 9:07.
Slavernij dna ? Het zijn de immigranten van Suriname en de ABC eilanden naar Nederland die 40 jaar lang zijn opgevangen in de Nederlandse sociale vangnetten en die nu het slavernijverleden als ideologisch black-emancipatie–issue terug hebben gebracht naar hun afkomstige region’s.
Toen excuses van de Koninkrijksregering en Koning maar half effectief bleken te werken ligt er nu een claim om hun ABC-eilanden en Suriname failliete economieën te redden, ‘als schuld vereffening’.
Deze (ex-)Koninkrijksgebieden hebben zelf om zelfstandigheid / zelfstandige (economische):status van ‘Het Koninkrijk ‘gevraagd en sindsdien zijn er toch vele tientallen miljoenen particuliere en ook overheidssteun verstrekt. En nu is onze generatie na 150 jaar schuldig aan hun slavernij-verleden. Logisch toch?
Scheffer, google even op ‘blanke slavenhandel’ en je zult van verbijstering van je stoel donderen.
Wanneer gaan we eens wat compensatie vragen aan die Noord-Afrikaanse landen en wanneer komt er een monument in het Vondelpark voor onze tot slaaf gemaakte (kots) blanke voorouders?
4
3
Art Slartibartfast
3 aug 2023 om 23:51- Antwoorden
Ik blijf erbij dat de gemiddelde afwijking van de temperatuur een zodanige oversimplificatie is, dat het niets zegt. Tegengestelde afwijkingen van wat “normaal” wordt geacht kunnen elkaar deels opheffen. Er kan dus heel wat aan de hand zijn terwijl het gemiddelde suggereeert dat er geen probleem is.
Dit nog los van het feit dat het rekenkundig middelen van temperaturen en temperatuurafwijkingen zonder rekening te houden met luchtvochtigheid en luchtdruk onzuivere resultaten geeft. Gemiddelde temperatuurafwijking is een onzinnige KPI voor klimaatbeleid.
11
3
Henry in Zuid-Afrika
3 aug 2023 om 23:55- Antwoorden
Ik had al eerder gezegd dat Dirk het goed heeft. Als je de resultaten vh ijs mooi bekijkt zul je zien dat tot 2023 alles nog haast normaal was. Dit jaar nml. 2023 explodeerde Erebus op Antarctica en wat er verder daar onder gebeurd kan een heel goede verklaring zijn voor het minder ijs wat we nu zien. Waar een vuurtje is, is een wolkje. En hitte, he.
Klimaatrelativisten dichten in het algemeen natuurlijke variabiliteit een belangrijker invloed toe dan meer co2 door toedoen van menselijke activiteit. De juli-uitschieter wijst op een natuurlijke oorzaak, welke dan ook.
Knarsetandend moest op NPO1 bekend worden gemaakt dat in juli in Nederland de temperatuur gemiddeld 0,2 C, spreek uit: ‘Nul komma twee’, LAGER was. En de echte klimaatdeskundigen zoals TimmerFranciscus, Klaver, Kaag, Jetten en noem ze maar op, hebben ons toch wel zo langzamerhand duidelijk weten te maken dat 0,2 C ongelooflijk veel is (sarc off).
5
3
johan van Leeuwen
4 aug 2023 om 12:52
Inderdaad ja, deel 0,2 door 0,000036 en dan blijkt juli 2023 ruim 5500 keer kouder te zijn geweest dan de miljarden verspilling van Jetten op CO2 reken papier op zou kunnen leveren.
5
2
Ronnie
4 aug 2023 om 13:00
Knarsetandend moest Roy Spencer bekend maken dat juli de “warmest July on record (global average)” was, met een lineaire trend van 0.14 per decennium. Enkel jaren geleden was het in zijn berekeningen nog 1.2. Zo gaan we toch naar 1.4 graden voor een eeuw. Of meer als de trend in zijn trend zich verderzet…
Net even de weerberichten gelezen op buienradar.
De temperatuur blijft vandaag net even onder het klimaat-gemiddelde van 20 graden.
Wat ze toch niet allemaal verzinnen heden, klimaatgemiddelde.
Ik ga nog maar een klimaat-gemiddelde kop koffie drinken. :)
De HungaTonga uitbarsting was op 15 janauri. Gedurende maanden was er niets opmerkelijks te zien in de globale temperaturen. Nu zien we een plotse grote stijging en dat zou dan volgens Roy Spencer te maken moeten hebben met die vulkaan? Als het (zoals Erren 07:49 verronderstelt) heel traag verloopt, dan zou je juist geen grote sprong binnen één maand verwachten. Het lijkt me eerder dat Roy Spencer op zoek is naar een “eender-wat-behalve-A G W” verklaring maar dat hij niet in staat is om er eentje te vinden.
Met een bang hartje kijken we uit naar de resultaten over de volgende maanden. Stel dat het wordt zoals in 1998…Een enorme piek en in de jaren daarna bijna nooit meer zo laag als in de periode ervoor… Hoe gaan we dan blijven vasthouden aan “there is no climate crisis”?
en hup, daar staan we weer met z’n allen naar een omhoog gaand rood lijntje te kijken
ooooh, kijk nou toch
alsof het een wereldwonder is
alsof het niet al talloze malen is voorgekomen
’t zal wel zijn omdat dat lijntje rood is
nee, dat kan niet, er zijn alleen al in dit tekeningetje een boel neergaande rode lijntjes
kinderlijke verbazing?
’t is waar, een kinderhandje is gauw gevuld
dank voor de tip, Theo,
Ik heb me gelijk opgegeven!
Ik moet wel eerst langs een ballotagecommissie.
En ze gaan me ook nog psychologisch testen.
Ik begrijp dat ze stront aan de knikker voelen: ik die mij ingeschreven heb, nota bene nadat jij mij hebt geadviseerd.
Zoiets als bij de protestantse kerken, denk ik, waar je eerst belijdenis des geloofs moet afleggen – en dat voor de gansche Gemeente – voor je bij het Avondmaal aan mag schuiven en een vorkje mee mag prikken.
Alleen windmolen kunnen ons van de ondergang redden. Veel windmolens en nog veel meer windmolens. Zo niet, dan dompelt Bonaire onder en moeten alle van slavernij bevrijden geëvacueerd worden.
Er komt echter wat roet in de windmolenindustrie.
“There Is A Financial Crisis Brewing In Offshore Wind Energy.
The costs associated with U.S. offshore wind projects have risen by 57% since 2021 due to inflation in components and labor costs, as well as rising interest rates, leading to a large number of canceled or renegotiated deals.
The recent cancellations of major offshore wind projects have erased billions of dollars in planned spending and put at least 9.7 additional gigawatts of offshore wind projects in the U.S. at risk.
Despite the financial crisis in offshore wind energy, the Biden administration is persevering with its goal of achieving 30 GW of offshore wind energy capacity by 2030.”
Gelukkig is dit de toestand in de VS. Wij in Europa zullen geen last hebben van sterk verhoogde grondstofprijzen en dito rentepercentages, want wij hebben de EU die ons beschermen zal!
Ik zal je iets verklappen, er staan al windmolens op Bonaire, ook zonnepanelen hebben ze, en natuurlijk ook een diesel aggregaat.
Maar psss de zeespiegel is nog niet gestegen.
Mooi he, maar het word wel de eerste provincie die onder water loopt, net als Kiribati ook al onderwater staat, nou ja als het aan Al Gore lag tenminste.
Jammer dat het al over twaalf is . Waren we hier maar veel eerder begonnen met de CO2 migi-tering, dan zaten we nu op een heerlijke “ 0,64 – 0,000036 = 0,64 K” temperatuur toename en zou Bonaire rustig verder kunnen slapen.
Je hebt volkomen gelijk Theo om je bij de geschiedenis te houden, dan weet je waar, wanneer en wat er gemeten en waargenomen is. Deze grafiek is op een ingewikkelde manier gemeten en samengesteld en geeft dan een enkele waarde per maand voor de hele “GlobaLower Atmosphere”, maar wel over een periode van 50 jaar.
Mij intrigeert deze grafiek , maar om ze nu per maand of zelfs per een paar jaar te gaan analyseren vind ik toch erg gewaagd, te veel iets voor ‘schriftgeleerden”.
Vertel ze op Bonaire het verhaal van enkele dagen geleden over China wat op Climategate stond. . China is vele malen groter dan Nederland, stoot meel meer CO2 uit en heeft bijna 25 % van de wereldbevolking n huis. Hand op houden en verder niets doen. In de 19de eeuw is al genoeg excuses aangeboden.
Op de klimaat tv npo 1 na het nieuws van 18 uur. De gemeente Bonaire. Binnen een eeuw zal het overstromen. Samen met greenpeace is er een proces tegen de Nederlandse overheid aangespannen om de zeespiegelstijging te voorkomen. Omdat er op het strand niet veel te meten is zijn de modellen leidend. Daarnaast heeft de bevolking problemen om iets aan te pakken. Het slavernijverleden heeft zich in hun dna genesteld. Dat gaat er nooit meer uit en blokkeert alles. Kortom een hele gemeente als slachtoffer van Nederland.
Dat is altijd zo grappig. Die voorspellingen gaan altijd over een eeuw of zo zodat het tegendeel niet bewezen kan worden. Vaak zit er dan ook nog iets bij van dat het aan het eind steeds sneller gaat zodat ook tussenstanden niet te verifieren zijn.
Maar de oplossing is simpel. Sluit gewoon een verdrag af waarmee iedere inwoner van Bonaire een stuk grond krijgt met een huis in nederland over een eeuw.
Doet me denken aan een van de schitterende korte verhalen van Godfried Bomans.
Daarin beschrijft hij zijn ontmoeting met een tovenares. Op zijn vraag of zij even iets kan toveren antwoordt zij dat ze een ezel voor hem gaat toveren.
Even later zegt ze:’ Zo, daar is die dan’. Als Bomans vervolgens zegt dat hij niets ziet zegt ze: ‘Ja, niet hier natuurlijk, want dat zou te gemakkelijk zijn. Nee, hij staat in Trinidad; ga maar kijken’.
Als ik jou was zou ik de handschoen oppakken en je ongenoegen kenbaar maken bij de NPO via http://www.1V.nl/chat.
(Sarc off)
Van dit geleuter van de klimaatomroep NPO krijg ik een syntax error in mijn kop.
Als contact op Facebook krijg ik regelmatig berichten door van Roy Spencer. Voornamelijk over het spelletje wordle. Verder berichten dat het vreselijk koud zou worden en bijzondere weersverschijnselen.
En over zijn familie . Hele gewone aardige man .
Net als het feit dat niemand geïnteresseerd is in het feit dat de CO2 uitstoot stijgt, is men geïnteresseerd in het feit dat de temperatuur daalt, terwijl die moest stijgen en blijft men braaf in het narratief hangen.
Werkelijk bijzonder .
Schop onder je kont kan je krijgen .
Leen Paape , boekhouder op hoog niveau, die Roy Spencer ervan beschuldigd betaald te worden door de ‘ fossiele industrie ‘ , geloven ze eerder .
Roy heeft het er maar moeilijk mee.
July 2023 was an unusual month, with sudden warmth and a few record or near-record high temperatures.
Since the satellite record began in 1979, July 2023 was:
warmest July on record (global average)
warmest absolute temperature (since July is climatologically the warmest month)
tied with March 2016 for the 2nd warmest monthly anomaly (departure from normal for any month)
warmest Southern Hemisphere land anomaly
warmest July for tropical land (by a wide margin, +1.03 deg. C vs. +0.44 deg. C in 2017)
These results suggest something peculiar is going on.
Het commentaar van Roy Spencer gaat verder:
These results suggest something peculiar is going on. It’s too early for the developing El Nino in the Pacific to have much effect on the tropospheric temperature record. The Hunga Tonga sub-surface ocean volcano eruption and its “unprecedented” production of extra stratospheric water vapor could be to blame. There might be other record high temperatures regionally in the satellite data, but I don’t have time right now to investigate that.
Dat ligt niet ineens aan CO2. Want die concentratie was vorig jaar net zo hoog. Andere factoren, die elkaar versterken, spelen mogelijk tijdelijk een rol.
could, might, no time……
Uit verdere commentaren heb ik begrepen dat de Hunga Tonga uitbarsting toch niet de verklaring kan zijn. Er kwam even veel water in de atmosfeer, maar de onloopsnelheid daarvan is erg groot. En het is alweer een tijd geleden.
Meest voor de hand liggend is gewoon de voortgaande opwarming, met daarbij de opkomende El Niño. Of misschien zijn er nog andere cycli die -toevallig of niet- op het zelfde moment pieken. Opvallend is natuurlijk ook de geringe aangroei van het zuidelijke zeeijs. Een record sinds het begin van de metingen.
Dank aan Hans Labohm dat hij deze figuur durft te plaatsen.
Bart,
Ik waardeer je dank.
Maar ik vermoed toch dat je een verkeerde indruk hebt van de insteek van Climategate.nl.
Waarschijnlijk heb je de – door de jaren heen – stelselmatige voorkeur van Climategate.nl voor metingen in plaats van modellen gemist.
En dan nog iets. De recente stijging van de maandgemiddelde wereldtemperatuur kan – zelfs wanneer wij onze verbeelding maximaal inspannen – toch onmogelijk aan CO2 (van welke oorsprong dan ook: natuurlijke of menselijke) worden toegeschreven.
Simpele logica – zulks in tegenstelling tot het dominante klimaatnarratief – is daarmee in strijd.
Op korte termijn is natuurlijke variabiliteit dominant voor de variabiliteit van de mondiaal gemiddelde temperatuur, op lange termijn zijn broeikasgassen de meest waarschijnlijke oorzaak van de lange termijn temperatuurstijging.
Bart, de omloopsnelheid van stratosferisch water is extreem laag, als het er eenmaal is geinjecteerd door een sterke vulkaanuitbarsting duur het jaren voordat het naar de troposfeer gediffundeerd is, er is immers geen weer in de stratosfeer.
“de omloopsnelheid van stratosferisch water is extreem laag“
Ja, dat zal best; maar de druk in de stratosfeer is ook heel laag en daarmee de absolute hoeveelheid water, als je het vergelijkt met het water in de troposfeer. Daar is de omloopsnelheid erg hoog.
Correctie
“de omloopsnelheid van stratosferisch water is extreem laag“
Ik heb er nog eens beter naar gekeken. De hoeveelheid H2O in de stratosfeer zou door de eruptie met 10 – 13% toegenomen zijn, en het is inderdaad denkbaar dat dat van invloed is op de temperatuur. Het is wel vreemd als dat nu pas een zichtbaar effect heeft; de eruptie is 1,5 jaar geleden.
Los daarvan, als we naar de langjarige trend van de temperatuur gegevens kijken is de uitschieter van juli 2023 nog niet eens zo hoog. Gezien de langjarige trend kijken dan zou de El Niño-piek 0,3 graden hoger uit kunnen komen dan in 1998.
Modelleur
Hoe zeg je dat? Allemaal dagkoersen, maandkoersen, jaarkoersen? soms up soms down.
Bart, Hans Erren heeft gelijk dat waterdamp veel langer in de stratosfeer verblijft dan in de troposfeer. Je kunt iets dergelijks ook zien met stratosferisch aerosol na de Pinatubo eruptie in 1991.
Er is op dit moment geen enkele concrete aanwijzing dat de Hunga Tonga eruptie verantwoordelijk zou zijn voor de bevindingen van Roy Spencer, samengevat in (Modelleur 3 aug 2023 om 20:48)
Modelleur, ik baseerde me op dit artikel waarin het waarschijnlijk wordt geacht dat Hunga Tonga enige invloed heeft.
https://www.nasa.gov/feature/jpl/tonga-eruption-blasted-unprecedented-amount-of-water-into-stratosphere
Er staat niet precies bij hoeveel en hoe lang; wel dat de invloed niet groot is tov andere factoren.
Bart, er staat daar idd dat de invloed beperkt zal zijn.
Er staat niet wanneer er een effect merkbaar zou zijn. Die eruptie was op 15 januari 2022. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er dan niets zou te zien zijn in het klimaat gedurende 18 maandeni, en dan plots een groot effect in juli 2023, zoals jij al schreef om 9:07.
Slavernij dna ? Het zijn de immigranten van Suriname en de ABC eilanden naar Nederland die 40 jaar lang zijn opgevangen in de Nederlandse sociale vangnetten en die nu het slavernijverleden als ideologisch black-emancipatie–issue terug hebben gebracht naar hun afkomstige region’s.
Toen excuses van de Koninkrijksregering en Koning maar half effectief bleken te werken ligt er nu een claim om hun ABC-eilanden en Suriname failliete economieën te redden, ‘als schuld vereffening’.
Deze (ex-)Koninkrijksgebieden hebben zelf om zelfstandigheid / zelfstandige (economische):status van ‘Het Koninkrijk ‘gevraagd en sindsdien zijn er toch vele tientallen miljoenen particuliere en ook overheidssteun verstrekt. En nu is onze generatie na 150 jaar schuldig aan hun slavernij-verleden. Logisch toch?
Scheffer, google even op ‘blanke slavenhandel’ en je zult van verbijstering van je stoel donderen.
Wanneer gaan we eens wat compensatie vragen aan die Noord-Afrikaanse landen en wanneer komt er een monument in het Vondelpark voor onze tot slaaf gemaakte (kots) blanke voorouders?
Ik blijf erbij dat de gemiddelde afwijking van de temperatuur een zodanige oversimplificatie is, dat het niets zegt. Tegengestelde afwijkingen van wat “normaal” wordt geacht kunnen elkaar deels opheffen. Er kan dus heel wat aan de hand zijn terwijl het gemiddelde suggereeert dat er geen probleem is.
Dit nog los van het feit dat het rekenkundig middelen van temperaturen en temperatuurafwijkingen zonder rekening te houden met luchtvochtigheid en luchtdruk onzuivere resultaten geeft. Gemiddelde temperatuurafwijking is een onzinnige KPI voor klimaatbeleid.
Ik had al eerder gezegd dat Dirk het goed heeft. Als je de resultaten vh ijs mooi bekijkt zul je zien dat tot 2023 alles nog haast normaal was. Dit jaar nml. 2023 explodeerde Erebus op Antarctica en wat er verder daar onder gebeurd kan een heel goede verklaring zijn voor het minder ijs wat we nu zien. Waar een vuurtje is, is een wolkje. En hitte, he.
Klimaatrelativisten dichten in het algemeen natuurlijke variabiliteit een belangrijker invloed toe dan meer co2 door toedoen van menselijke activiteit. De juli-uitschieter wijst op een natuurlijke oorzaak, welke dan ook.
Knarsetandend moest op NPO1 bekend worden gemaakt dat in juli in Nederland de temperatuur gemiddeld 0,2 C, spreek uit: ‘Nul komma twee’, LAGER was. En de echte klimaatdeskundigen zoals TimmerFranciscus, Klaver, Kaag, Jetten en noem ze maar op, hebben ons toch wel zo langzamerhand duidelijk weten te maken dat 0,2 C ongelooflijk veel is (sarc off).
Inderdaad ja, deel 0,2 door 0,000036 en dan blijkt juli 2023 ruim 5500 keer kouder te zijn geweest dan de miljarden verspilling van Jetten op CO2 reken papier op zou kunnen leveren.
Knarsetandend moest Roy Spencer bekend maken dat juli de “warmest July on record (global average)” was, met een lineaire trend van 0.14 per decennium. Enkel jaren geleden was het in zijn berekeningen nog 1.2. Zo gaan we toch naar 1.4 graden voor een eeuw. Of meer als de trend in zijn trend zich verderzet…
Net even de weerberichten gelezen op buienradar.
De temperatuur blijft vandaag net even onder het klimaat-gemiddelde van 20 graden.
Wat ze toch niet allemaal verzinnen heden, klimaatgemiddelde.
Ik ga nog maar een klimaat-gemiddelde kop koffie drinken. :)
De HungaTonga uitbarsting was op 15 janauri. Gedurende maanden was er niets opmerkelijks te zien in de globale temperaturen. Nu zien we een plotse grote stijging en dat zou dan volgens Roy Spencer te maken moeten hebben met die vulkaan? Als het (zoals Erren 07:49 verronderstelt) heel traag verloopt, dan zou je juist geen grote sprong binnen één maand verwachten. Het lijkt me eerder dat Roy Spencer op zoek is naar een “eender-wat-behalve-A G W” verklaring maar dat hij niet in staat is om er eentje te vinden.
Met een bang hartje kijken we uit naar de resultaten over de volgende maanden. Stel dat het wordt zoals in 1998…Een enorme piek en in de jaren daarna bijna nooit meer zo laag als in de periode ervoor… Hoe gaan we dan blijven vasthouden aan “there is no climate crisis”?
Ja, benieuwd hoe de reacties zijn als je gelijk hebt.
Ennuh… als geen gelijk hebt? Blijf je dan vasthouden aan “there’s still a climate crisis”?
en hup, daar staan we weer met z’n allen naar een omhoog gaand rood lijntje te kijken
ooooh, kijk nou toch
alsof het een wereldwonder is
alsof het niet al talloze malen is voorgekomen
’t zal wel zijn omdat dat lijntje rood is
nee, dat kan niet, er zijn alleen al in dit tekeningetje een boel neergaande rode lijntjes
kinderlijke verbazing?
’t is waar, een kinderhandje is gauw gevuld
Zeg Leonardo, jij snapt er ook niets van, ga eens een cursus alarmisme volgen. :)
Ik zal je even helpen.
https://www.bedrock.nl/documentaires-klimaatverandering/
Ik hou het wel bij geschiedenis, geen modellen en rare grafieken voor mij, en al helemaal geen glazen bollen die ze nu op b.v Bonaire uitdelen.
Maar op Bonaire leef Nijpels ook in weelde, alarmfase dus.
dank voor de tip, Theo,
Ik heb me gelijk opgegeven!
Ik moet wel eerst langs een ballotagecommissie.
En ze gaan me ook nog psychologisch testen.
Ik begrijp dat ze stront aan de knikker voelen: ik die mij ingeschreven heb, nota bene nadat jij mij hebt geadviseerd.
Zoiets als bij de protestantse kerken, denk ik, waar je eerst belijdenis des geloofs moet afleggen – en dat voor de gansche Gemeente – voor je bij het Avondmaal aan mag schuiven en een vorkje mee mag prikken.
Hi hi, jij weet het ook goed te brengen.
Sono scoppiato a ridere alla tua risposta
Alleen windmolen kunnen ons van de ondergang redden. Veel windmolens en nog veel meer windmolens. Zo niet, dan dompelt Bonaire onder en moeten alle van slavernij bevrijden geëvacueerd worden.
Er komt echter wat roet in de windmolenindustrie.
“There Is A Financial Crisis Brewing In Offshore Wind Energy.
The costs associated with U.S. offshore wind projects have risen by 57% since 2021 due to inflation in components and labor costs, as well as rising interest rates, leading to a large number of canceled or renegotiated deals.
The recent cancellations of major offshore wind projects have erased billions of dollars in planned spending and put at least 9.7 additional gigawatts of offshore wind projects in the U.S. at risk.
Despite the financial crisis in offshore wind energy, the Biden administration is persevering with its goal of achieving 30 GW of offshore wind energy capacity by 2030.”
Gelukkig is dit de toestand in de VS. Wij in Europa zullen geen last hebben van sterk verhoogde grondstofprijzen en dito rentepercentages, want wij hebben de EU die ons beschermen zal!
Johan D,
Ik zal je iets verklappen, er staan al windmolens op Bonaire, ook zonnepanelen hebben ze, en natuurlijk ook een diesel aggregaat.
Maar psss de zeespiegel is nog niet gestegen.
Mooi he, maar het word wel de eerste provincie die onder water loopt, net als Kiribati ook al onderwater staat, nou ja als het aan Al Gore lag tenminste.
Jammer dat het al over twaalf is . Waren we hier maar veel eerder begonnen met de CO2 migi-tering, dan zaten we nu op een heerlijke “ 0,64 – 0,000036 = 0,64 K” temperatuur toename en zou Bonaire rustig verder kunnen slapen.
Je hebt volkomen gelijk Theo om je bij de geschiedenis te houden, dan weet je waar, wanneer en wat er gemeten en waargenomen is. Deze grafiek is op een ingewikkelde manier gemeten en samengesteld en geeft dan een enkele waarde per maand voor de hele “GlobaLower Atmosphere”, maar wel over een periode van 50 jaar.
Mij intrigeert deze grafiek , maar om ze nu per maand of zelfs per een paar jaar te gaan analyseren vind ik toch erg gewaagd, te veel iets voor ‘schriftgeleerden”.
Vertel ze op Bonaire het verhaal van enkele dagen geleden over China wat op Climategate stond. . China is vele malen groter dan Nederland, stoot meel meer CO2 uit en heeft bijna 25 % van de wereldbevolking n huis. Hand op houden en verder niets doen. In de 19de eeuw is al genoeg excuses aangeboden.