Van een onzer correspondenten.
Door Syp Wynia.
Als er iets controversieel is, dan is het wel de verplichte warmtepomp van Hugo de Jonge, in te voeren per 1 januari 2026. Dat blijkt ten overvloede uit een peiling van Wynia’s Week. Twee derde van Nederland is tegen – ook de meeste CDA’ers – en slechts 1 op de 5 is voor.
Het verbieden van de nieuwe gas-cv zonder warmtepomp en het verplichten van de (hybride) elektrische warmtepomp zijn op alle mogelijke manieren omstreden. De verplichting is omstreden, de extra kosten (duizenden euro’s per woning, te betalen door de betrokken particulieren of door de belastingbetaler) zorgen voor onrust. Het is maar de vraag of het toch al overbelaste elektriciteitsnet de extra stroomvraag aankan. Het is ook hoogst onwaarschijnlijk dat er voldoende productiecapaciteit en voldoende installatiecapaciteit is.
En, last but not least: je kunt het verstoken van gas wel verplaatsen van de particuliere woning naar de gascentrale, maar of dat leidt tot minder CO2-uitstoot? En dan wordt er meestal nog gezwegen over het lekken van de koelgassen uit warmtepompen: en dat zijn vele malen heftiger broeikasgassen dan de CO2 die per saldo met deze kostbare maatregel niet of nauwelijks wordt bespaard.
Maurice de Hond stelde de vraag aan een kleine 5000 representatieve kiezers. En wat blijkt? Bijna tweederde (64 procent) is tegen de maatregel, slechts 22 procent is voor. Ook bij Hugo de Jonge’s eigen CDA is minder dan een derde (31%) voor het verbieden van de gasgestookte cv en voor de verplichte warmtepomp. In het algemeen denkt links er gunstiger over dan de rest, maar 79 procent van de SP-kiezers is bijvoorbeeld ook tegen.
***
Zie voor het hele artikel in Wynia’s Week hier.
***
Velen weten al dat we aan het leven komen met wiebelstroom.
De nieuwe wasmachines van Siemens zijn al voorbereid, word de spanning te hoog of te laag dan stopt die, als de spanning weer oké is gaat hij weer verder.
Dus nu krijgen we apparatuur die geschikt is voor wiebelstroom, moet niet gekker worden.
De
Wiebelwarmtepomp
Hoe kouder
Hoe meer stroom
Tel uit
Je winst
Helaas zal het de zelfingenomen design minister HdeJ – die zichzelf graag met zijn puntschoenen en helmpje op laat filmen tijdens vele dure flits en shine bezoekjes op bouwplaatsen of in glossy magazines – worst wezen. Zijn dwang naar regie en aplaus zijn vele malen belangrijker. Zijn overtuiging dat hij de juiste antwoorden ingefluisterd krijgt door God als hij het even niet meer weet (beweerde hij ooit in een EO interview) en zijn behoefte om zichzelf in één adem te noemen met iconen als Martin Luther king, maakt de persoon HdeJ voor mij nog zorgelijker. Op sociaal media showde hij onlangs vol trots, dit keer samen met Jetten, een warmtepompfabriek. Zijn paradepaardje. Dit zal hij, ondanks de oplopende kritiek nooit los laten. Maurice de Hond lapt hij sowieso al jaren aan zijn laars. Als HdeJ zich in het nauw gedreven voelt, kiest hij steevast de weg van schouderophalend ontkennen, anderen beschuldigen en het automatisch nemen van nog meer regie. Zelfreflectie komt niet in zijn vocabulaire voor. Sinds zijn korte dubieuze zit op volksgezondheid – alwaar notabene is aangetoond dat hij er ondermeer miljarden coronageld doorheen heeft gedraaid – zou iedereen toch moeten weten dat HdeJ bewezen fouten nooit zal erkennen. Wat dat betreft voelt hij onaantastbaar en vindt zelfs dat hij zich boven de wet mag plaatsen als het hem uitkomt. God zij dank is het hem onlangs niet gelukt om ons eigendomsrecht aan de wilgen te hangen. Maar het is natuurlijk wachten op het volgende. Ondertussen is volkshuisvesting een dik pijndossier geworden vol beloofde gouden bergen die niet waar gemaakt zullen gaan worden. Behalve dan die doorgedrukte warmtepompwet? HdeJ heeft ons toch zelf al een paar keer laten zien hoe gemakkelijk een wet aan je laars gelapt mag worden als het je uitkomt? Ondertussen staat de techniek niet stil en zullen er steeds meer andere, betere en goedkopere oplossingen komen om van het gas af te komen. Laten we ons daar in deze belachelijk dure tijden eerst maar eens op gaan richten.
En terwijl de woningnood steeds groter wordt, zit HdeJ nu ook op binnenlandse zaken. Dit geeft hem onder andere regie over de verkiezingen…Daar gaan we weer.
Met zonnepanelen en thuisaccu heb je geen last van wiebelstroom. Wellicht moet je wel naar zonnige oorden verhuizen om het hele jaar door profijt te hebben van deze technieken maar dan heb je ook geen noodzaak meer voor een (hybride) warmtepomp. Nou, niet helemaal want airco’s (lucht-luchtwarmtepompen) zijn dan wel heel comfortabel maar niet noodzakelijk.
Helaas is het niet zo dat je daar in de winter plezier van hebt. In de zomer maak je veel stroom maar in de winter niet. Het is ook niet zo dat je een warmtepomp een hele dag kunt laten draaien op een batterij van 3kW opslagcapaciteit en ook niet op 10kW want: als in de winter overdag de stroom die je dan nog opwekt door je warmtepomp gebruikt wordt krijg je die grote batterij niet eens opgeladen voor de nacht (de kleine waarschijnlijk ook niet tenzij je 15kW aan panelen op je dak hebt liggen maar ik ben bang van niet) dusssss dat hele thuisbatterij verhaal is leuk voor je donkere uren verbruik in de zomer, en als je geen warmtepomp hebt misschien ook een beetje in de winter maar de combi zonnepanelen, thuisbatterij en warmtepomp voorkomt niet dat je geen stroom uit het net hoeft te trekken…
Weer een knap staaltje regering, vast niet goed ingelicht… dat gebeurt wel vaker helaas….
Chris, je mag blij zijn als je het een uur volhoudt. Omdat de overheid verkeerde keuzes maakt moet de bevolking allemaal maatregelen nemen om normaal stroom te krijgen. Het wordt alleen maar duurder en veel minder robust. We gaan dus van een goed systeem naar een systeem dat ons terugbrengt naar een derde wereld welvaart omdat een stel incompetente idioten besloten hebben om over te stappen naar zgn renewable energy. Wanneer worden deze incompetente figuren eens verantwoordelijk gesteld voor hun daden. Ze hebben miljoenen doden op hun geweten met de oversterfte door het vaccin, ze horen levenslang in de gevangenis thuis.
Theo, opslagcapaciteit is in kWh en capaciteit is in kW. Dus capaciteit van zonnepanelen Is in kW maar de hoeveelheid energie opgeslagen in batterijen is in kWh. Ik denk dat veel lezers het verschil niet in de gaten hebben.
Ik heb net een nieuwe Siemens. Niks van gelezen in de documentatie. Heeft u hier een bron voor? Hey lijkt me klinkklare onzin namelijk.
Het zijn gewoon afspraken die de jonge heeft gemaakt met de grote leveranciers die bij hem hebben lopen lobbyen. En mischien nog een beetje corruptie net als bij de mondkapjes deal. En last but not least de tinny woningen die zijn ingekocht en betaald zijn met belasting geld en liggen te verrotten in de opslag.
Mijn reactie bij het artikel op facebook :
De vervanging van de CV ketel door een warmtepomp is zo ongeveer het meest krankzinnige voorbeeld van maatregelen die worden ingevoerd zover. Een efficiënter en doelmatiger apparaat dan een CV -ketel bestaat er niet, waarin een rendement van 100 % wordt bereikt door warmte uit de rookgassen terug te winnen. Ook de bereiding van warmwater met een CV ketel is onovertroffen en een boiler is niet nodig. Alle andere manieren van verwarmen zijn daarbij vergeleken inferieur en een stap terug in de tijd. (Ps. vanaf volgend jaar ga ik warmtepomp berekeningen verzorgen op basis van gegevens van de woning of appartement ) http://bureaulesswatts.nl/energie-besparen/
Beste Bert, hoe ga je met het argument om dat een hybride warmtepomp tot 70% gas kan besparen?
Zeker in combinatie met zonnepanelen toch goed? Of zie ik iets verkeerd?
@jaap hofman ,
Het is bekend dat Verzekeraars altijd vergeten de kleine lettertjes te vermelden en dat is niet anders in de installatie wereld.
Als het gaat over waarachtige energie besparen dient men de gehele keten in beschouwing te nemen.
Ik weet inmiddels echter dat mensen enkel beslissingen nemen op basis van financiële argumenten en daarom ga ik berekeningen verzorgen ‘without the hot air ‘. dus mét kleine lettertjes erbij .
Maar wat vind je er van. Positief of negatief. Als er gas wordt bespaard is dat toch goed?
Ineens moest ik vandaag denken waarom ik ooit in deze wereld belandde. Dat was toen de gloeilamp – als icoon van technisch vernuft en circulariteit – werd verboden om ruimte te geven aan de komst van de ‘spaarlamp”.
Ik schreef een brief aan de directeur van de toen nog -regionale- Regev met de vraag of hij me kon helpen aan een berekening over de totale energiebalans in de keten en het gebruik van grondstoffen.
Per kerende post liet hij me weten daarop geen antwoord te kunnen geven.
Met de introductie van de spaarlamp werd de economie van de energietransitie ingeluid , zoals ik ook in mijn boekje beschrijf .
Dus die warmtepompen gaan er komen .
”De gloeilamp
De gloeilamp is de metafoor van efficiëntie en doelmatigheid en volledig recyclebaar, maar leverde te weinig winst op. Voor de eerste keer werd met toepassing van semantiek – het veranderen van de betekenis van een woord – in de media mensen aangepraat dat een spaarlamp ‘duurzamer’ was dan een gloeilamp en daarmee de aanzet gegeven tot de huidige economie, waarin ultieme verspilling, uitputting van (natuurlijke) bronnen en onversneden destructie de drijvende krachten werden. Waarin puur lineaire productie circulair wordt genoemd. ( wo als belangrijkste groep de composietmaterialen waar wieken van windmolens van worden gemaakt ) en men lyrische beschouwingen houdt over de ”toekomst van (klein) kinderen” die zullen leven op een epische berg afval in 2050. Op basis van semantische trucs nu, worden burgers binnenkort verplicht om het meest efficiënte en doelmatige apparaat voor verwarming van een woning en warmwaterbereiding, te vervangen door apparaten met de omgekeerde eigenschappen. Net zoals dat ging met de gloeilamp die nog steeds model staat voor het meest efficiënte en doelmatige voorwerp ooit uitgevonden. Daarmee kwam een eind aan 250 jaar vooruitgang . Lees het artikel :. https://bureaulesswatts.nl/het-einde-van-de-vooruitgang/
Gas is er genoeg in de wereld na kernenergie en kolen is aardgas het meest efficiënte in energieproductie. Er is nog voor 200 jaar gasvoorraden op de wereld. Ook klimaatverandering kan niet worden bestreden door 100% ban op fossiele energie.
Als er gas wordt bespaard is dat toch goed? Nee, is ideologisch gedreven, politieke en onwetenschappelijk humbug.
Beste Jaap, het moment dat de warmtepomp echt moet werken, najaar winter voorjaar, doen die zonnepanelen bijna niks. Ik heb al 3 jaar 24 panelen, en geloof me, in de winter doen die nog geen 5%. Dus gebruik je stroom van de leverancier. Je weet wat dat kost, en salderen is bijna afgelopen. En de thuisaccu is een lachertje: 6000 euro voor een 20 kw accu. Mijn auto laadt in 1 laadbeurt al 100 kw, het vijfvoudige van die thuisaccu dus. Maar goed, die panelen doen niks in de winter, dus er valt ook niks op te slaan op die thuisaccu. Jongetje Jetten vertelt sprookjes…
@Bert Pijnse van der Aa
“ De gloeilamp is de metafoor van efficiëntie en doelmatigheid en volledig recyclebaar, maar leverde te weinig winst op.”
In informatie over het klimaat wordt veel onzin beweerd maat jij maakt het wel heel bont mrt drzr bewering over de gloeilamp.
Ik post hier niet zoveel maar als elektronicus moet ik hier toch even ingrijpen.
Heb je wel eens een gloeilamp losgedraaid direct nadat je hem hebt uitgeschakeld?
Je verbrandt je klauwen……
Een gloeilamp is veel efficiënter in energie omzetten in hitte dan in licht.
Een LED lamp geeft 5 tot 10 keer zoveel licht bij dezelfde energie dan een gloeilamp!
Ik ben tegen de Grote Groene Gekte en voor kernenergie.
Maar laten we de strijd tegen de vernietiging van onze welvaart niet me onzin strijden.
Laten we dit forum serieus proberen te houden.
En dan over die warmtepomp, die kan onder omstandigheden 5x zoveel warmte leveren dan elektriciteit alleen.
Als je de stroom haalt uit een moderne STEG centrale heb je dan ruim 3x zoveel warmte per hoeveelheid gas dan met een CV ketel.
Weet je wel hoe veel zonnepanelen je nodig hebt, om de warmtepomp te laten draaien. Weet je wel hoe vervuilend de productie en de afvoer van zonnepanelen zijn?
Fred, zonnepanelen boven de 35 graden NB is een soort zelfmoord of zelf kastijding. Zuiver economisch gezien is wiebelstroom op zijn gunstigst niks waard maar meestal negatief, allemaal BS. Dan dat accu verhaal onbetaalbaar en na een paar minuten leeg! We gaan terug naar een derde wereld nivo welvaart, leuker kunnen we het niet maken.
Bert,
Een paar zonnepaneeltjes in combinatie met een elektrische 100L waterboiler en een slim stopcontact. Die combi voorziet een huishouden bijna jaarrond van warm water zonder verdere kosten op wat te af te nemen winter-stroom na. Investering: €1500. Verwachte levensduur minstens 20 jaar. Afschrijving €75 per jaar. Kan een CV-ketel niet tegenop lijkt me.
Je kunt het beter uitrekenen in plaats van te veronderstellen dat het gunstiger is. Wij hebben overigens ook een 100 liter boiler die met zonnepanelen verwarmd wordt. Maar dan wél 365 dagen per jaar. En in plaats van een aanvoertemperatuur van ca.10°C beginnen wij met 25°C zodat er minder zonnepanelen nodig zijn.
Cv ketel > 95% rendement.
Warmtepomp >200% rendement. (Meestal 300-400%)
Een warmtepomp heeft dus een veel hoger rendement qua energie. Het gaat om wat die energie kost, als 1 m3 gas gelijk is aan 10kw stroom dan kijk je naar de kosten.
Al de rest (incl milieu) is bullshit, dat weet Hugo ook. Subsidie is nu eenmaal goedkoper als de boete van EU als hij niet voldoet aan de gestelde eisen.
Ron, weer iemand die een perpetuum mobile heeft uitgevonden dat is pas geld verdienen, kassa.
Ron, kW is geen stroom, het is capaciteit. Als je over een bepaalde hoeveelheid stroom wil praten dan heb je het over over kWh.
Ik joop,dat je dan een goed advies geeft. Een cv ketel heeft NOOIT 100 procent rendement, er gaat altijd warmte verloren door het rookgas. Zelfs Intergas zegt hogere rendementen te scoren maar kijk eens waar ze het mee vergelijken in de kleine letter.
Alles wat je door de strot wordt geduwd roept weerstand op, zeker als het wordt opgelegd door coronaleugenaar Hugo de Jonge.
Ik ben het roerend met je eens Bert.
In het VK gaan ze nog een stap verder , met de nieuwe wet als die er door komt kan je zware boetes en gevangenschap krijgen als je de verplichtingen niet opvolgt https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2023/09/02/property-owners-who-dont-comply-with-new-energy-rules-may-face-prison/
De nieuwe Pjotr’s dwarsliggers (enjoy)
https://2ora7.r.a.d.sendibm1.com/mk/mr/sh/SMJz09SDriOHVCWxkbGskkaWD4V7/f8U42jJwtsIF
Wanneer tweederde tegen is, betekent het dat het niet goed aan ze is uitgelegd. Dat moet dus beter en daar moet meer gemeenschapsgeld ingepompt worden (met de geldpomp, niet de warmtepomp). Als die mensen dan nog steeds niet begrijpen dat de warmtepomp het klimaat redt -want binnenshuis wordt het warmer, maar daarbuiten kouder- dan moet verplichting onder dwang worden opgelegd. Bijvoorbeeld lockdowns voor warmtepomplozen.
Uiteindelijk zijn al die tegenstanders nuttig voor het systeem, want wanneer een CO2-uitstootloos 2050 niet gehaald wordt (en dat wordt het niet), dan kunnen de tegenstanders mooi de schuld krijgen. En ze nog harder dwingen om te doen wat goed is voor het klimaat.
“I love Machiavelli” zou er op mijn t-shirt kunnen staan.
Ben wel een naamgenoot, maar niet zo’n idioot als jij…….met je “de warmtepomp red het klimaat”.
Kijk eens goed naar de wereldbol of je NL kan vinden, wat wij hier ook doen het zal aan het klimaat niets veranderen (als dat überhaupt al kan). En mensen op zulke kosten jagen is misdadig.
O guttegut we hebben weer een record (zou het echt?) ik heb toch echt vaker mooie dagen in september meegemaakt, tis toch wat met die meteorologen.
Die denken trouwens ook dat het al herfst is. Zouden ze nou echt niet weten dat de aarde niet op de kalender kijkt en denkt o 1 september dat is het nu herfst.
Zijn meteorologen nou de enigen die niet met gebroken getallen kunnen omgaan? Bovendien de herfst valt altijd rond 21 september zijnde ruwweg 3/4 vd maand.
Als je dan zonodig met gehele maanden wilt werken kies dan 1 okt, dat is rekenkundig veel logischer.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1084859721/officieel-warmste-6-september-ooit-gemeten
Er komen nog wel meer dag warmterecords voor NL. Morgen de eerste al.
Verstappen breekt ook records, daarom zijn records om te verbreken.
Maar in dit geval verbreekt de zon zijn records, immers in de nacht doe je graag een jasje aan zoals altijd in september.
“Morgen de eerste al.”
Wordt die in Nederland dodelijker of juist minder dodelijk dan de huidige voor 7 sept van 26,9 °C uit 1911?
Ja Theo, kouderecords zijn ook om te verbreken, alleen lukt dat een stuk moeilijker……
@Lo, mortaliteit lijkt welhaast het enige relevante criterium hier op CG. Ik vind dat nogal kort door de bocht, maar goed, daar blinkt CG in uit.
Ach gut.
“mortaliteit lijkt welhaast het enige relevante criterium hier op CG”
Duidelijk is dat je de vraag niet wil beantwoorden.
Dat zegt veel over je dat je kennelijk het vervelend vindt op te schrijven dat, het CBS de relatie tussen extra warmte en sterft steeds minder duidelijk noemt.
Claudia de Breij zei, in haar oudejaarsconferentie, dat het advies “je huis koel houden en niet onder een warme deken slapen” kennelijk al effectief genoeg was.
Duidelijker dan Claudia de Breij ga je het gevaar kennelijk vandaag niet formuleren.
Inderdaad, Claudia snapt het.
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/weerrecords/koudste-6-augustus-ooit-gemeten/8400/
“Inderdaad,”
Het CBS kennelijk ook.
Ik zal hun tekst maar weer eens weergeven omdat je niet inhoudelijk wil reageren.
CBS op 8 aug 2019 over de relatie tussen hittegolf en sterfte.
“Tegenwoordig lijkt de samenhang minder sterk.”
“Er is meer besef van wat te doen bij een hittegolf.”
“Zo hebben de hittegolven in juli en augustus van 2018 nauwelijks geleid tot extra sterfte.”
Ter info, die twee hittegolven in jul en aug 2018 duurde 13 en 10 dagen met totaal 8 tropische dagen, max temp 35,7°C en 33,9 °C.
CBS zegt: Nauwelijks extra sterfte.
Je raakt kennelijk erg opgewonden van 28,6°C vandaag en misschien 30+ morgen.
Velen wensten dit weer van vandaag voor hun vakantie.
We krijgen geen hittegolf, Lo. Nou ja, iig niet landelijk, mogelijk wel regionaal.
Ps. Tmax in de Bilt was 29.6 graden Celsius vandaag.
“Tmax in de Bilt was 29.6 graden Celsius vandaag.”
Klopt
“We krijgen geen hittegolf, Lo.”
Dat moet ik nog zien.
De Bilt lijkt me kan wel 3 keer 30.0°C halen t/m maandag.
Een 9 daagse hittegolf (25 +) met 4 dagen boven de 30°C in De Bilt is lijkt me zelfs zeer haalbaar.
De KNMI pluim geeft dat niet aan maar die geeft alleen de temperatuur op 14:00 locale tijd en niet op het warmste punt van de dag om 17:00.
P.s.
Ik gun Maarten van Aalst natuurlijk wel een unieke hittegolf in september, en dat gelijk in het eerste jaar bij het KNMI als directeur/chief scientist.
Misschien gaat hij die wel opdragen aan Hiemstra.
De Hiemstra golf.
De gasketel eruit, de warmtepomp erin. Hoef ik geen gas te stoken maar puur energie. Goed plan.NOT. wij werken en zijn in de avond thuis. In de wi ter is dit wel een ding. Inductiekookplaat aan, warmtepomp aan, draait overuren omdat iedereen moet douchen. Mijn zonnepanelen draaien niet in de nacht dus alles komt van gasgestookte elektriciteitscentrales. Vraag me af wie wie bedonderd.
Rien om 15:52 “ik heb toch echt vaker mooie dagen in september meegemaakt,”
Mooie dagen, dat ggewoon wat jij er subjectief van vindt. En dat is iets helemaal anders dan objectief gemeten een warmterecord.
@Theo om 17:11; de zon verbreekt voor zover ik weet geen records. Die schijnt niet harder dan ooit tevoeren. Het is de temperatuur op aarde die het ene na het andere warmterecord breekt, en bijna nooit een kouderecord.
@Lo om 17:27 dodelijk of niet, is het een warmterecord? En is dat de zoveelste bevestiging dat het opwarmt?
“is het een warmterecord?”
Begrijp nu goed dat je twijfelt aan de historische registraties van de KNMI metingen?
Ik was er niet bij in 1911.
Modelleur, als er een hogedrukgebied ligt, geen bewolking, de zon kan onbelemmerd zijn gang gaan, en is nog krachtig genoeg, dan is dit voor mij de zon, en geen klimaatverandering.
Zo kun je overal wel wat achter zoeken.
Ja het warmt wat op en het is niet meer zo koud, maar je wilt me toch niet gaan vertellen dat puur en alleen door menselijk toedoen komt dat de Maas bv niet meer bevriest, om een extreem even naar voren te halen.
Wat vroeger zeer zelden wel eens voorkwam, het vriest dat het kraakt.
Als het werkelijk nog ooit zo koud word, dan spreek je over een crisis, geen modern huis wat er bestand tegen is, geen warmptepompen die het nog doen.
En naar zoiets willen jullie terug?
Ik zou het in deze tijd niet mee willen maken, bijna geen mens weet meer hoe mee om te gaan.
Ik voorspel je al dat het hele energie systeem in duigen valt, en de waterleiding springen, chaos voorgeprogrammeerd.
“@Lo om 17:27 dodelijk of niet, is het een warmterecord? En is dat de zoveelste bevestiging dat het opwarmt?”
U verwart het begrip “weer” met het begrip “klimaat”. Dus, hetgeen u zegt over “de zoveelste bevestiging dat het opwarmt” slaat nergens op, als je over records spreekt. Het klimaat gaat over gemiddelden, gedurende een lange tijd, meestal minstens 30 jaar. Je bewijst met je vragen dat je die begrippen niet echt verstaat of het onderscheid hiertussen kan maken
Theo,
“Modelleur, als er een hogedrukgebied ligt, geen bewolking, de zon kan onbelemmerd zijn gang gaan, en is nog krachtig genoeg, dan is dit voor mij de zon, en geen klimaatverandering.”
Je vergeet het belangrijkste, maar dat doet bijna iedereen: de heersende windrichting.
“En naar zoiets willen jullie terug?”
Het lijkt mij een goed streven om de menselijke invloed op het klimaat te minimaliseren.
Ach s avonds in Weinheim zuid-duitsland rond 10 sept 19?? 26 graden om 21:00 tja ik loop niet altijd met een thermometer op zak
Trouba, alles dat je dagelijks meemaakt is het weer. Een zgn klimaat verandering is de uitkomst van een sommetje daarom bestaat een klimaat ook niet en kan niet gemeten worden net zoals de gemiddelde temperatuur die bestaat ook niet, kan ook niet gemeten wirden en is ook de uitkomst van een sommetje. Alles dat wij waarnemen en kunnen meten is het weer.
Je vergeet het belangrijkste, maar dat doet bijna iedereen: de heersende windrichting.
Daar heb je gelijk in Modelleur, dat kan soms van grote invloed zijn.
Niet alleen september, in 1980 tot 22 oktober waren er 2 weken het rond de 20 graden herinner ik me specifiek.
Nee Johan, burgers dwingen een ondoelmatige en verkwistende (dus niet duurzame) maatregel uit te voeren is volstrekt ongepast en absurd.
Jouw antwoord etaleert een perverse sympathie voor Hugo de Jonge, Rob Jetten en al degenen die schijt hebben aan de bestaanszekerheid van kwetsbare burgers.
Is je reactie sarcastisch bedoeld of ben je een trol die je naam gekaapt heeft?
Sarc!! Willem77, je kent me nu toch wel een beetje?
Mijn opmerking etaleert inderdaad een soort perverse sympathie voor de Hugo’s, Robs, Franskes, Sjoerds, Markxs, Kagen en Tjeerden van deze wereld. Met de nadruk op pervers. Het etaleert de sympathie van degenen die op deze lui hun stem uitbrachten en -brengen.
Weer een record ??
https://www.telegraaf.nl/financieel/1254813276/voorlichtingenorganisatie-waarschuwt-terugverdientijd-zonnepanelen-straks-25-jaar
Als het steeds warmer wordt moeten we dan wel heel veel geld investeren in een apparaat dat je huis kan verwarmen en waar doorgaans overcapaciteit wordt geïnstalleerd (voor het geval dat het echt heel koud wordt…)???
Geen paniek, zonnepanelen met thuisaccu worden steeds goedkoper terwijl de netstroomtarieven inclusief energiebelasting/BTW door het dak gaan. Met een stand-alone installatie heb je geen last van uitgefaseerde salderingsdiefstal, terugleververgoeding, terugleverheffingheffing en black-outs. Je produceert je eigen zonnestroom en verbruikt die ook zelf voor 100%.
Geen last van black-outs? Ben je losgekoppeld van het elektriciteitsnet?
Woon je wel in Nederland?
Ik vraag me al tijden af, waar we al die stroom vandaan moeten halen, als we allemaal een warmtepomp en EV hebben. De stroom voor EV’s komt voor een groot gedeelte uit de gasfabriek.
Die stroom komt uit zonnepanelen, gewoon je eigen zonnepanelen. In de zomer wordt de warmte fijn door de zon naar buiten gewerkt. In de lente en de herfst is er meestal voldoende zon om die pompjes aan de praat te houden en je huis te verwarmen. Mijn panelen zijn allang terugverdiend dus het kost allemaal niets.
Ook de winter kent soms zonnige dagen. Het grootste deel van het jaar komt de stroom voor je pompje dus van je eigen dak, ik spreek uit ervaring. Met een thuisaccu, die steeds betaalbaarder wordt, is het straks helemaal makkelijk en rendabel.
De koude en donkere dagen moet je terugvallen op ouderwets degelijk gas. Of, zoals ik, op een fijne houtkachel.
@PP de Groot – zeer aantrekkelijk wat u schrijft.
Met welk budget moet ik rekening houden voor aanschaf warmtepomp en zonnepanelen?
Zelf heb ik een negatief vermogen dus ik hoop dat ik veel subsidie kan krijgen.
(Goedgeplaatste) Zonnepanelen hebben in NL een capaciteitsfactor van 10-12 %, dat betekent dat je er 88 tot 90% van tijd niets aan hebt.
Ja mensen die 50.000 investeren in een warmtepomp, vloerverwarming, slimme ventilatie met warmteterugwinning, zonnepanelen en een zonneboiler zijn zonder uitzondering mensen die DIK verdienen, dwz beiden hooggeschoold, met dito baan in een huis van 6 ton met twee Tesla’s op de zaak die vertellen NOOIT VAN HUN LEVEN dat het ze veel geld kost, natuurlijk niet, ze verwarmen gratis, ze laden hun 68 kWh accu van de Tesla gratis op, hebben de hele dag door, en zelfs de winter genoeg om alles te doen wat ze willen, en als ze het koud krijgen zetten ze gewoon hun CV aan of de openhaard en als dat niet meer kan kopen ze er gewoon een thuis accu bij.
Maar zeg eens eerlijk PP de Groot, voor hoeveel % van ons land zou dit gelden?
Is uw ideologisch gedreven groene imago niet gewoon een wassen neus?
Wie houdt u eigenlijk voor de gek?
Gewoon .. uit het stopcontact
Wil, EV’s zijn er verantwoordelijk voor dat de CO2 uitstoot significant toeneemt. Ze zijn ook niet duurzaam (sustainable) omdat de benodigde metalen over 2 jaar al niet meer bescikbaar zijn terwijl er nog fossiel is voor minstens 1000 jaar.
Ik heb nooit begrepen dat het sprookje er in is gegaan als koek, en dat niemand de tegenstrijdigheid heeft gezien:
– zon en wind zijn in overvloed aanwezig en je stroom is gratis (nog steeds komen er hier langs die het durven beweren: mijn energierekening is € 0.00).
– voor de zekerheid gaan we de huizen met warmtepompen verwarmen (behoorlijk verbruik aan stroom en qua prijs het tegendeel van gratis zon en wind) zodat we niet bang hoeven te zijn dat we een moment geen energie hebben (ook daar de fata morgana: die energie zit in de grond, en we halen het er gratis voor je uit)
Dat is de energietransitie: gas kolen nucleair er uit en overal omwaaipalen en glinsterende zonneweides (wat er weide aan is … vermoedelijk omdat het voor sommigen een melkkoetje is).
Ik heb al vaker betoogd: dat is geen energietransitie, dat is een lapmiddel, en geen lapmiddel om onze energievoorziening veilig te stellen, maar een lapmiddel om de angst voor natte voeten te dempen.
Én een lapmiddel om de wildwest kapitalistische samenleving te bevestigen en te versterken: “innovatie” door “ondernemende” geesten.
Eigenlijk ook onbegrijpelijk dat als je dat waarneemt het sprookje van degrowth maar rond blijft zingen onder economen. Kun je nagaan hoe ook die door het rad voor ogen dat climate crisis heet zijn geraakt.
Innovatie? In elkaar geramde botte techniek, zoals het hier door een kritische ingenieur genoemd werd (een kritische Delft-man).
Een klap van de molen, dat is het.
Zelfs de Volkskrant – jullie weten wel, die krant van de God van alle alarmisten, Maarten Keulemans – in een hoofdredactioneel commentaar nog wel.
Eerst zet ze dit sociaal bewuste praatje in:
Waarna deze uitsmijter volgt
Gratis stroom!
Commentaar overbodig … mag ik hopen.
Ja, die laatste zin is onzin. Het eerste stuk overigens ook. De sterkste schouders nemen het voortouw. Dat mag je ook eisen van deze groep. De rest profiteert op termijn a.g.v. daling van de kosten. De sterkste schouders zijn het duurste uit. Zoals het hoort.
Deze, ik denk lichtvaardig ingevingerde riposte roept een boeiende vraag op:
– is Modelleur nu een sterkste schouder die zijn straatje probeert schoon te vegen
– of is Modelleur een zwakste schouder die in de gaten krijgt dat het geklungel met zijn energierekening niet helemaal koosjer is, en nu in stilte zit te hopen dat het allemaal nog goed zal komen
Ik heb de allergoedkoopste materialen gekocht met de meeste korting, ik had ze er al in 2,8 jaar uit.
Maar met onze onbetrouwbare regering die de belasting omhoog schroeft zou ik er nu (omgerekend + 8000 euro) nooit meer aan beginnen.
“Het rapport becijferde ook wie momenteel profiteert van het klimaatbeleid, bijvoorbeeld via subsidies voor zonne- en windenergie en vrijwel belastingvrij rijden met een elektrische auto. Van de 750 miljoen euro die de overheid jaarlijks uitgeeft aan belastingkortingen en subsidies komt tachtig procent terecht komt bij mensen met de hoogste inkomens.”
“Bedrijven profiteren overigens het allermeest: zij ontvangen jaarlijks ruim twee miljard aan subsidies. Zo’n anderhalf miljard daarvan bestaat uit subsidies voor het rendabel exploiteren van zonne-en windparken en andere vormen van hernieuwbare energie.”
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2168856-armste-nederlanders-draaien-op-voor-het-klimaatbeleid
Enkel goedgelovige deugertjes zoals Modelleur geloven in de “daling van de kosten” die men al jarenlang voorspelt, maar nooit uitkomt.
Van negatieve stroomprijzen profiteren juist ook de niet paneel bezitters. En ja, zonnepanelen worden steeds beter en ook daardoor goedkoper.
-Je zat er dus weer helemaal naast, zoals gewoonlijk over klimaatbeleid, want de sterkste schouders zijn niet het duurste uit
-Met daling van de kosten bedoel ik de stroomrekening.
-Negatieve stroomprijzen betekenen meer subsidie voor wind en zonneparken, en weet je wie die subsidie betaald?
-Met een vast contract profiteren mensen niet van neg. prijzen
-Als je geen plaats hebt voor zonnepanelen, maakt het niet uit of ze goedkoper worden.
“En ja, zonnepanelen worden steeds beter en ook daardoor goedkoper.”
Dat is dus BULLSHIT de panelen zijn nauwelijks goedkoper geworden, en de installatie door allerlei regeringsmaatregelen veel duurder.
Mijn installatie was nog geen 3k heden ten dage ben ik met aankoop en installatie van hetzelfde vermogen 8k kwijt.
Er is een hele groep opvreters rondom deze groene gekte gekomen, van installateurs, tot installatietesters en die vreten allemaal mee uit de ruif.
Als je wilt weten hoe die groene economie werkt kan Bert Pijnse van der AA je wel even bijpraten, m.i. heb je een véél te rooskleurige kijk op de zaken en je vergeet de “verborgen” kosten te benoemen.
Ja, nikos, de sterkste schouders investeren en dat kost geld. Investeren is een noodzakelijke voorwaarde voor vooruitgang. De rest profiteert later mee.
Wie de subsidie betaalt? Iedereen.
Een vast contract is een keuze. Soms pakt dat goed uit, soms niet.
Als je geen plaats hebt voor zonnepanelen kun je een dynamisch contract afsluiten om mee te profiteren.
Modelleur 6 sep 2023 om 22:15
“De sterkste schouders zijn het duurste uit. Zoals het hoort.”
Eens even kijken wat de werkelijkheid is:
“Van de 750 miljoen euro die de overheid jaarlijks uitgeeft aan belastingkortingen en subsidies komt tachtig procent terecht komt bij mensen met de hoogste inkomens.”
“Bedrijven profiteren overigens het allermeest: zij ontvangen jaarlijks ruim twee miljard aan subsidies. Zo’n anderhalf miljard daarvan bestaat uit subsidies voor het rendabel exploiteren van zonne-en windparken en andere vormen van hernieuwbare energie.”
Wil je het niet begrijpen of weiger je , zoals gewoonlijk, weer toe te geven dat je ernaast zat.
“Wie de subsidie betaalt? Iedereen.”
Juist, dus ook de mensen zonder panelen, die profiteren dus niet mee, terwijl jij dat wel roept.
Tja, je krijgt alleen subsidie als je meedoet. Maar de investering is een stuk hoger dan de subsidie. Wat snap je daar niet aan?
Iemand (sterke schouders) heeft z,n zonnepanelen er binnen 3 jaar uit, daarna betaald hij veel minder voor z,n stroom.
Is hij duurder of goedkoper uit?
Durf je antwoord te geven of ga je weer rennen?
Iemand die geen geld of plaats heeft voor zonnepanelen kan niet meedoen. Wat snap je daar niet aan?
Jij hebt geen zonnepanelen nikos anders zou je het onzinnige getal 3 niet genoemd hebben. Het is eerder 7-8 en met de nieuwe plannen wordt dat alleen maar meer, tot wel 20 jaar voor mensen die veel meer opwekken dan gebruiken.
Ik herhaal:
Iemand (sterke schouders) heeft z,n zonnepanelen er binnen 7 jaar uit, daarna betaald hij veel minder voor z,n stroom.
Is hij duurder of goedkoper uit?
Durf je antwoord te geven of ga je weer rennen?
“Jij hebt geen zonnepanelen nikos anders zou je het onzinnige getal 3 niet genoemd hebben.”
Blame cornelia! (2,8)
“Is hij duurder of goedkoper uit?”
Nadat de investering is terug verdiend, goedkoper uiteraard. Je doet een investering immers niet voor de lol. Met een investering loop je risico. daar moet iets tegenover staan, anders investeert niemand en staat de ontwikkeling stil. En daar is niemand bij gebaat.
Ps. Dat je Cornelia opvoert als referentie is nogal lachwekkend.
Modelleur 6 sep 2023 om 22:15
“De sterkste schouders zijn het duurste uit. Zoals het hoort.”
Prima, dan zijn we het er over eens dat deze uitspraak van jou niet klopt.
“Met een investering loop je risico”
Als je een gegarandeerde minimumprijs krijgt, zoals wind en zonneparken, dan is er weinig risico.
Hoewel ik niet tegen subsidie ben is het niet de bedoeling dat men daarmee iets in stand houdt, dus is het een goede zaak dat men dit in 2025 af wil schaffen.
Dat laatste ben ik met je eens, maar ik zag het toevallig staan.
Ja, initieel zijn de sterkste schouders het duurste uit. Zoals het hoort. Hoe dat op termijn uitpakt blijft altijd de vraag (risico). Net als bij het kopen van een huis. Ook dat is een investering met subsidie (hypotheekrente aftrek) én risico.
Ps. Ik ben ook voor afschaffing van subsidie op zonnepanelen en ook op hypotheekrente aftrek.
Nee, initieel stond niet in je uitspraak en je zei zelf al dat de sterkste schouders goedkoper uit zijn en kunnen ze dus niet duurder uit zijn.
Ik weet dat je niet in staat bent om mij gelijk te geven, dus doe ik het zelf maar.
“Hoe dat op termijn uitpakt blijft altijd de vraag (risico).”
Eigenaars van wind en zonneparken rekenen exact uit hoeveel ct per KWu ze moeten krijgen om winst te maken en die bedingen ze dan ook, dus het risico is nihil.
Met zonnepanelen van particulieren is het anders, omdat ze hadden kunnen weten dat de saldering eigenlijk al eerder zou vervallen.
Hypotheekrente aftrek is volgen mij zelf illegaal volgens EU regels en zou allang afgeschaft moeten zijn.
En over kinderbijslag zal ik maar niet beginnen.
Je hebt gelijk, nikos, ik ben te voorbarig geweest met mijn opmerking dat de sterkste schouders goedkoper uit zijn. Dat kan pas geconcludeerd worden nadat de investering terug verdiend is. En daar geeft niemand garantie op. De tijd zal dat leren.
Inderdaad je bent te voorbarig geweest met je opmerking dat de sterkste schouders duurder uit zijn, je kunt hier namelijk overal lezen hoeveel geld de zonnepaneelbezitter bespaard hebben, volgens mij was jij er daar ook een van, of ga je jezelf en die anderen alsook de Volkskrant en Nieuwsuur nu leugenaars noemen?
Besmet met het Basvirus?
“je kunt hier namelijk overal lezen hoeveel geld de zonnepaneelbezitter bespaard hebben”
Uiteraard hoor je alleen de succesverhalen. Maar er zijn ook mensen die minder geluk hebben gehad omdat ze voortijdig zijn overleden, hun panelen er met een storm zijn afgewaaid, zijn afgefikt, vernield zijn door hagelstenen (elders in Europa). Ach, je kunt het lijstje zelf wel aanvullen.
Lol iemand die overleden is maakt het niet uit of iets goedkoper of duurder is.
Voor de rest is er zoiets als een verzekering en we hebben het over NL, ik weet niet of elders ook de sterkste schouders goedkoper uit zijn.
“Lol iemand die overleden is maakt het niet uit of iets goedkoper of duurder is.”
LOL. De erfgenamen zonder panelen krijgen de panelen zo maar gratis in de schoot geworpen ……
Als jij er alleen maar voordelen in ziet, waarom heb jij ze dan nog niet?
Het gaat er niet om of ik zonnepanelen wil, maar wie er duurder uit zijn en uit beide artikelen blijkt dat de sterkste schouders het goedkoopst uit zijn, zoals je zelf al hebt toegegeven, omdat er geen ander antwoord was op mijn simpele vraag.
Dus je kunt wel blijven sputteren, maar het is iedereen inmiddels wel duidelijk waar bijna alle subsidie naartoe gaat, wie er het meeste van profiteren, en wie er enkel mag betalen.
Ik mag jou toch ook een vraag stellen? Maar dan ren je ineens hard weg? Te ongemakkelijk?
Je mag mij elke vraag stellen, maar niet als je vraag enkel als afleiding is bedoeld.
Ik mag je elke vraag stellen, maar antwoord krijg ik niet. Duidelijk.
Ik zal het even voor jou afronden.
Jij beweert dat de sterkste schouders het duurste uit zijn.
Uit beide artikelen blijkt dat dat niet zo is, en werd je door een simpele vraag gedwongen om dat toe te geven.
Nadien probeer je door alle kanten op te vliegen je er weer onderuit te wringen, maar is je niet gelukt.
Op naar de volgende domme opmerking van jou over klimaatbeleid.
Jij bent van het zwart-wit denken. De nuances die ik in de loop van de discussie aanbrengen ontgaan je volledig. Het zij zo.
En ja, het is iedereen inmiddels wel duidelijk, je kunt geen vragen beantwoorden zonder hulp van anderen (linkjes).
Prettig weekend alvast en probeer toch maar te genieten van de bovenmatige hoeveelheid zon ;-)
Zal ik doen, dank je.
Nikos, Siemens heeft een behoorlijk verlies voor de kiezen voor zijn windturbines, worden dus significant duurder, hoe kan dat nu?
Mijn zwager vertelt soms energie rekening 0. Hij heeft wel 40.000 € uitgegeven aan verhuizing, isolatie, 3-dubbelglas, 20.000€ voor een 2e handse EV.
Het is nu uitsluitend aan de vermogenden en ‘klimaat’-elite, die populair ‘duurzaam’ kunnen verkondigen als ideologisch evangelie, uiteraard op basis van rijkssubsidie.
De modale bewoner van een stedelijk appartement heeft het nakijken.
Vandaar mijn vraag aan PP de Groot 20:41 – wat zijn kosten aanschaf warmtepomp, zonnepanelen, thuis-accu en houtkachel (inclusief hout)?
Mijn PV-installatie (6 kWp) met thuisaccu (15 kWh) heeft € 25.000 gekost (jan 2023). Doe daar nog € 500 bij voor de 100 liter warmwater boiler inclusief installatie. Maandelijks gebruiken wij 1100 kWh zonnestroom, het hele jaar door en vooral voor airco’s, met een gemiddelde kWh-prijs van € 0,39. Een simpele TVT-berekening komt op ca. 5 jaar. Zeer rendabel en geen last meer van de vele black-outs hier op Curaçao. Voor NL zal het voorlopig nog niet rendabel zijn maar de de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling, de nieuwe terugleverheffing en de snelle stijging van de energiebelasting zal dat binnen 5-10 jaar omgeslagen zijn.
Chris het rendement van zonnepanelen in Nederland is slechts 7-10% door wolken en lagere zonnestand dan Curacao, ik heb het zonnepark op Sint Eustatius bezocht die daar inderdaad effectief de lokale dieselgeneraror voor 80% vervangt.
Chris,
Je hebt geen aansluiting op het openbare net?
@Willem77 We hebben wel een vaste aansluiting op het stroomnetwerk en nemen daar ook beperkt stroom van af maar we leveren NIETS terug aan het net. Zodra je daar aan begint moet je rekenenen op:
1. omvormer die uitschakelt bij black-out (ergo: je hebt niets aan je zonnepanelen als het net plat ligt en dat is hier aan de orde van de dag)
2. voor teruglevering krijg je een belachelijk lage vergoeding
3. zelfs al produceren je zonnepanelen helemaal niets, je betaalt maandelijks een solartax per geïnstalleerde Wp (afromen terugleveringsvergoeding)
Nu speelt bij ons mee dat we allebei niet meer werken (vanaf 59 jr) en zodoende veel thuis zijn en naar hartenlust elektrische apparaten in en uit kunnen schakelen afhankelijk van het stroomaanbod. Gisteren hadden we bijvoorbeeld een uitzonderlijk zwaarbewolkte dag door een tropische storing in de omgeving zodat de zonnepanelen bijna niets opbrachten en we het wasgoed gewoon een dag later gedaan hebben.
@Hans Erren
De grootste piek in stroomvraag is doorgaans in de vroege middag door het gebruik van airco’s. De opbrengst van het zonnepark sluit perfect aan op die stroomvraag. Dat hebben ze daar dus slim bekeken. Hier op Curaçao zijn het vooral grote bedrijven, scholen en overheden die hun daken helemaal volleggen met zonnepanelen. In tegenstelling tot NL betalen consumenten de laagste stroomtarieven. Daarom zie je hier weinig zonnepanelen op daken van woningen en des te meer op daken van bedrijven/scholen/overheden.
Maar zelfs met het “lage consumententarief” van ca. € 0,45 per kWh zijn zonnepanelen hier zeer rendabel op woningen dankzij de de hoge dagproductie het hele jaar door. Het probleem is vooral dat de meeste mensen weinig verdienen en niet bij banken een groene lening kunnen afsluiten voor de aanschaf van zonnepanelen.
Desondanks valt ons op dat er steeds meer zonnepanelen op woningen zichtbaar worden, zoals 10-15 jaar geleden in NL.
Zo ben ik lid bij een VVE van een appartementencomplex waarvan de helft van de mensen tegen het invoeren van een hogere onderhoudsbijdrage is. Dus die verhoging komt er niet. Terwijl we nu al weten dat over ca. 10 jaar het dak en de kozijnen vervangen moet worden en dat er tot nog toe veel te weinig gespaard is, dus daar komt een serrieus probleem.
In de redenatie van Wynia is het terecht dat die verhoging er niet komt en we dus alles gewoon doorschuiven naar de bewoners die er over 10 jaar zijn.
Sic.
Als er over 10 jaar onderhoud nodig is dan moet dat in het onderhoudsplan staan van de vve! Vervolgens Is de vve verplicht de bijdrage hierbij aan te passen! Zo niet dan rest die minderheid een gang naar de rechter hierbij. We hebben daar in NL “gewoon” wetgeving voor die daartoe een paar jaar geleden is aangepast!
Eea volgens artikel 5:121 BW
Zo benieuwd hoe ze warmtepompen in flats gaan bouwen. Allemaal lawaaierige apparaten op de toch al miniscule balkonnetjes en in kleine tuintjes? De gesubsidieerde energietransitie is vooral iets voor huiseigenaren die er doorgaans toch al ‘warmpjes’ bijzitten. Niet voor Johnny en Anita.
In Nederland van het gas af…..in Duitsland gaan ze aan het gas…..wie snapt het nog?
Beslissingen worden genomen door mensen die van toeten nog blazen weten, hun grijze massa is zaagsel.
Helaas wordt het hele verhaal nooit helemaal verteld. Ik mis altijd dat een lucht-water WP beter werkt als het niet te veel hoeft te verwarmen, vandaar ook het advies om met een lage temperatuur je huis warm te stoken, dus wellicht andere radiatoren aanschaffen als dat niet lukt. Bij een hybride schakelt bij koud weer de HR ketel zelfs bij.
Ons huis krijg ik niet warm met een radiator temperatuur van 45 graden, dus behalve isolatie, moeten we ook aan nieuwe radiatoren.
En wat te denken van de levensduur van een WP. Je zal zien dat deze gelijk met je HR ketel vervangen moet worden over 15 jaar. Ga maar alvast sparen.
Maar heel soms zijn er websites waar ik wel het eerlijke antwoord krijg. Vreemd genoeg was dit bij WP leverancier Remeha. Hier kwam als antwoord dat de terugverdientijd 75 jaar is in ons geval. Mede dankzij de houtkachel, waardoor het gasverbruik maar 650 m3 was afgelopen jaar (4 pers.). En elektrisch bijverwarming, op windstille dagen, met stroom opgewekt in de zomer (dankzij salderen).
Ik hoop dat de verplichte WP alsnog controversieel wordt verklaard. Kan dat nog?
Van die 22% die voor zijn daarvan is denk ik tenminste de helft al voorzien van zo’n ding?
Die zijn er al ingestonken en hadden er waarschijnlijk niet voor gekozen als er niet zo’n dwangmatige minister op dit idee was gekomen.
Als ik alles lees?burgers zonnepanelen warmte/ warmte pomp warmte/ waterpomp etc
Iedereen vh gas af?electriciteit overschot maar prijs gaat omhoog voor de burger?etc etc
Waarom niet eens de werkelijke vervuilers! Verbruikers? Benoemen?wil je de wereld natuur redden?
Idem last generation?verbeter de wereld begin bij jezelf!
HIER FEITEN DIE ER NIET OM LIEGEN!
1 duitsland tot 2040 steenkool
Duitse fabriek in peru goed voor zoveel co2 dat overtreft heel peru! 1 fabriek steenkool die ervoor gezorgt heeft dat de gotscha gletzers 50% gesmolten is! Als zo doorgaat komt er een sunami die de stad wegvaagt!
2 weer duitsland die tot 2040 contract gas met boten na europa aanlegplaats bij waddenzee? Waardoor waddenzee aangetast wordt dioxcine onder de boten! Ze weten dat kunnen verderop aanleggen maar doen het niet!
3 nike slogan ? Oude nikes inleveren worden recycled? Nee! De recycle fabriek in belgie ligt vol met nieuwe retour gestuurde nikes! Niet 1 oude te vinden! Een grote leugen!
4 chemelot vergunning 14000 kilo micro nano plastic dump in de maas?
5 vliegveld schiphol olie kerosine 20 km rondom kankerverwekkend!
6 steden huizen zwart van roet auto s
7 alle accu batterij etc uit buitenland waar arme burgers het uitgraven vergiftiging co2 etc
8 cruiseboten grote vervuilers
9 massa tourisme co2 door hun voetstappen veel vernietigen
10 bergbeklimmers mass toerisme berg vol met dump materiaal etc
11 coca cola nestle! Die meren leegzuigen water komt nooit meer terug! In arme landen waar burger water niet kan betalen?cola goedkoper als water?
12 microsoft data centrums die afkoelen met ons drinkwater?
13 fabriek gesneden groente wassen met ons drinkwater dan in plastic ?miljoenen liters drinkwater?en dan zeggen er is tekort?
13 zwembaden prive?
15 mass fashion! Peru in middle of no way containers kleding gedumpt!
En zo kan ik nog lang doorgaan! Omzet miljarden! Gaan voor burgers gezondheid! Natuur! Eerste levensbehoeften! Zuivere lucht! Water! Voedsel!
Wil men werkelijk iets doen? En niet als europa probleem in oosten dumpen?
Steden auto vrij brussel goed vb!
Alleen trams electrische bus of taxi. Bezoekers parkeren buiten stad.
Geen vliegen over europa
Treinverbinding door heel europa
Fashion alleen bio eens op de 5 jaar
Beter leer schoenen kan na schoenmaker
Verbied groente in plastic
Verbied import groente wat europa zelf ook heeft!
Eten na seizoen!
Verbied vlees import en vlees export
Supermarkten alleen vlees bio uit eigen land
Zo kunnen boeren bio kleinschalig en ja wil je gezond eten kost geld
Maar wie alleen merkkleding koopt?niet zeuren over prijs zorg voedsel?
Wie zich inleest? Ziet dat 90% op de burger wordt afgeschoven kosten voor de burger?
Maar de elite gaat door op oude tour! Voorbeeld verhuizing brussel ieder halfjaar?
Prive vluegtuigen?
Luxe jachten!
Wereldwijde bevolking goed voor 21% co2
Boer 21% co2
Hand vol rijken 20% co2 dit zegt genoeg!
Te bedenken dat waar ze geld aan verdienen opgeteld 59% co2
Wij hebben heatpipes op het dak die mede het water in ons watervat van 500 liter verwarmen, een pellet cv die de helft v h vat verwarmt in de winter, pellets moet je kopen. We hebben ook 20 zonnepanelen, dus salderen we veel in de zomer.
Het hele spul heeft flinke subsidie en een voordelige lening.
Daardoor hebben we €100 per maand energie kosten
Dit is de zoveelste miskleun van een omhooggevallen onderwijzertje , wordt tijd dat hij dat zelf ook eens inziet. Ik doe niet mee aan die klimaatgekte , het is allemaal bangmakerij en pas op !!het wordt nog veel gekker . Zeker als Timmermans het voor het zeggen krijgt .
Het zou mooi zijn als de overheid met de zonnepanelen die de burger op haar dak heeft geplaatst hiervoor ‘batterijen” faciliteert. Dit is in mijn ogen een uitgelezen kans voor de overheid om via batterijopslag de electriciteit weer als nutsvoorziening aan de burger te leveren en ten dienste staat aan de burger. Buiten de boeven van Essent, Eneco enz om. Het huidig systeem is op de huidige wijze oneerlijk, niet logisch, niet voorspelbaar en onberekenbaar voor iedereen. Energie moet los staan van het kapitalistisch model. Daar moet je gewoon niet mee spelen. Het had zo anders gekund, maar nu is het een spel geworden waa bij de burger het nakijken heeft. Overheid moet regie terugpakken in de vorm van nuts en coöperatie met de burger als “aandeelhouder/energieproducent/energieleveraar”. De infrastructuur moet van de overheid zijn dienend aan de burger. Het huidig systeem is zo lelijk als de nacht en dient de burger niet.
Verhuisd naar de stad tegenover het station om groen te reizen. Super, tot mijn baas in het buitenland er genoeg van had. Schiphol drie keer onbereikbaar. Onze Ver van eigenaren wilden vergroenen. Een meerderheid hield dat tegen..die leefden van een aow-tje en klein pensioen.De electrische auto in de eigen garage mocht niet om de hoek ..te gevaarlijk zei de VvE. In Italie gewoond, daar waren in De Marken zonnepanelen verboden. Gezicht Vervuiling. In ons huisje in Lochem ook zinloos, electra verplicht afnemen via de eigenaar. Verdienmodel. Nu mooi huisje op erfpacht even verderop. Super. Maar ook hier zonnepaneel verboden door Welstand. Wonen binnen de zgn monumenten cirkel. Bijna van het gas af. Wacht al 1,3 jaar op monteur om ketel weg te halen. Voor alle zekerheid een klein gasketeltje voor strenge winters. Men stookt hier hout. Begrijp nu waarom. Je wordt er gestoord van..vergroening. Alleen maar tegenwerking op alle fronten. Hout gaan we niet meer doen. Dan maar pellets..
Alles wat deze roverheid promoot of wil opdringen deugt niet. Trap er niet in mensen. We worden op alle fronten besodemieterd. Helaas de massa slaapt en ziet het niet
Weet je wat nog gekker is? Wij moeten van het gas af…de Duitsers gaan nu pas aan het gas. Daar moeten ze overstappen van olie naar gas. Dus waarom wij dan van het gas af moeten??
Hoe kun je in hemelsnaam een huiseigenaar verplichten een apparaat te kopen waar hij geen geld voor heeft? Of als hij dat geld wél heeft maar liever besteed aan isolatie of kierdichting, zaken die veel duurzamer zijn dan die veel te dure en onrendabele lobby-warmtepompen?
Als het echt op de spits gedreven wordt dan adviseer ik om de gasketel niet te vernieuwen maar over te stappen op 2 airco’s (bg en verdieping) en zonnepanelen te nemen. Voor warm water een elektrisch boiler van 50-100 liter. Voor een nieuwe gasketel en hybride warmtepomp ben je totaal 6-7K kwijt. Twee airco’s kosten samen € 2400 en de zonnepanelen € 3000. Als de financiën beperkt zijn: eerst de zonnepanelen aanschaffen en daarna de airco’s.
Nog een tip: de beste tijd om airco’s te laten installeren is in het vroege voorjaar (maart/april) want warmtepompinstallateurs hebben dan nog voldoende tijd. In de zomer betaal je de hoofdprijs want dan is het topdrukte voor de installateurs.
Even al de reacties die er gemaakt zijn over energie etc. aan de kant: ik ben een simpel mens maar kan wel rekenen en ook verder kijken dan NL. We willen een droger, een vaatwasser en heel veel andere energieslurpende zaken (auto rijden, vliegen met vakantie en de hele dat online zijn etc.) Als we simpelweg de factor gemak eens uitschakelen dan kunnen we toch heel veel energie besparen? Als ik de steeds groter wordende auto’s zie op de weg en de steeds verder weg gemaakte vakanties zie dan blijf ik maar eenvoudig fietsen en, in uiterste noodzaak de auto nemen als er meer dan 1 persoon in zit. Welvaart en energie bezuinigen gaat m.i. gewoon niet. Het is niet zo moeilijk maar als gemak de hoofdtoon voert dan gebeurt er niets.