Borssele. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Bij VNO-NCW gaat inmiddels de driekleur uit. Er is immers goed nieuws: de Tweede Kamer wil, zoals het er nu uitziet, ook in de huidige demissionaire periode doorgaan met kernenergie als onderdeel van het klimaatpakket. Nederland maakt duidelijk een afslag richting kernenergie.

Frits de Groot, secretaris energie en klimaat bij VNO-NCW, is helemaal blij: 

‘Ik vond het al een mooie opsteker dat het kabinet zich in de relatief korte tijd van zijn bestaan een actief pleitbezorger toonde van kernenergie. De inzet op de verlenging van de levensduur van de huidige centrale in Borssele én de actieve voorbereiding van de bouw van twee nieuwe centrales op het terrein van Borssele, was en is wat mij betreft een schot in de roos.’

Voordeel is, zo zegt VNO-NCW, dat de centrales relatief weinig ruimte innemen en op het al bestaande Borssele-terrein komen. Voor wind- en zonparken moet ‘nieuwe’ ruimte worden gevonden, en mogelijk weerstand van omwonenden overwonnen. Kernenergie is – als de overheid ‘meedoet’ – goed betaalbaar en dat is van belang bij de aanhoudend hoge energieprijzen.

Nederland wil geen ‘kathedralen’, ons land wil vooruit.

Timmermans moet bij deze juichkreten uit het bedrijfsleven over kernenergie zijn vingers in de oren stoppen. Immers, deze zelfbenoemde premier in spe wil in Nederland geen kernenergie en Borssele sluiten.

In het concept verkiezingsprogramma staat zonneklaar:

‘Daarom zetten wij de gereserveerde € 5 miljard voor de bouw van nieuwe kerncentrales anders in. Met extra investeringen in duurzame energie en voldoende opslagcapaciteit hoeft de levensduur van de kerncentrale Borssele niet verlengd te worden. Kosten voor het opruimen van kernafval worden niet bij de gemeenschap neergelegd.’

Timmermans ziet zichzelf als een ‘kathedralenbouwer’, een ‘bouwpastoor’ die ons land een stevige plek geeft ergens in de toekomst. Toch komt hij alleen te staan met zijn aversie tegen kernenergie. Nu ook D66 voluit voor kernenergie kiest, en zelfs Volt positief aarzelt, blijven alleen anti-kernenergie partijen als SP en Partij voor de Dieren over om mee te regeren. Maar om andere redenen nemen zij al afstand van VL.

VNO-NCW wil juist doorpakken. De maatschappij vraagt erom. Er is een routekaart opgesteld die met strakke regie ertoe kan leiden dat de bouw in 2028 kan starten. De centrales kunnen dan in 2035 in gebruik worden genomen. ‘Dat lijkt lang, maar als de centrales eenmaal draaien vormen zij een krachtige motor tegen klimaatverandering’, aldus VNO-NCW.

Frits de Groot. Foto: Jeroen Poortvliet.

De Groot:

‘Mooi dat de Tweede Kamer inziet dat we dit nu echt moeten doorzetten.’

Als Timmermans nee blijft zeggen tegen kernenergie, verspeelt hij zijn toekomstig premierschap. Nederland wil geen oude ‘kathedralen’, ons land wil vooruit.

***

Bronnen hier en hier.

***