Van een onzer correspondenten.
Bijna de helft van mensen met zonnepanelen op het dak zou ze nu niet meer aangeschaft hebben. Mensen zijn bezorgd over terugleverkosten die energiebedrijven rekenen.
Dat blijkt uit een enquête van zonne-energiebedrijf Soly gehouden onder 1536 respondenten, schrijft het AD. Bij de Groningse installateurs van zonnepanelen is het glas Fverigens halfvol: 54 procent van de eigenaren zou nog steeds tot aanschaf overgaan.
Hoe meer panelen er in de wijk worden geïnstalleerd hoe groter het risico.
Wie zonnepanelen heeft ziet de komende jaren het financiële voordeel slinken. Energiebedrijven rekenen bij het afsluiten van een nieuw contract tot wel 270 euro per jaar voor het terugleveren van zonnestroom aan het net. Daarbij komt dat de salderingsregeling, waarbij de geleverde en de gekochte stroom tegen elkaar wordt weggestreept, waarschijnlijk vanaf 2025 wordt afgebouwd. En de derde domper is dat bij heel zonnige dagen bij steeds meer mensen de zonnestroominstallatie uitvalt omdat het net in de wijk de grote hoeveelheden zonnestroom niet aankan. Hoe meer panelen er in de wijk worden geïnstalleerd hoe groter het risico.
Uit de antwoorden die Soly kreeg blijkt dat 64 procent van de ondervraagden óók zonnepanelen zouden hebben gekocht als ze hadden geweten dat de omvormer uit kan vallen als gevolg van overbelasting wanneer er in de wijk te veel groene stroom wordt geproduceerd. Dat neemt niet weg dat tweederde zich wel zorgen maakt over het uitvallen van de omvormers.
***
Zie voor het hele artikel hier.
***
Ja precies, en vanmorgen stond in de krant dat nu steeds meer energiebedrijven een terug-levering vergoeding gaan vragen.
Staat ook op het net zie ik.
Meer energieleveranciers rekenen extra kosten teruglevering zonnestroom.
https://www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/meer-energieleveranciers-rekenen-extra-kosten-teruglevering-zonnestroom/
Zo werkt dat altijd in Nederland, eerst de burger blij maken en dan kassa, oftewel een klein visje uitwerpen om een grote te vangen.
Alles had gewoon nuts bedrijven van de staat moeten blijven, alles hebben ze verkocht die dommeriken.
Ik wilde er meer, maar heb ervan afgezien. Wat ik nu heb dekt 80% van mijn gebruik af.
Theo.
Juist! Je kent misschien de Duitse uitspraak: Mit Speck fängt man Mäuse!
Daar zijn ze heel goed in in NL. Was vroeger al met de diesel autos en LPG. Eerst het zoet en later het zuur!
Ja dat klopt heren, en Udo, die uitspraak ken ik ook.
En met die kleine auto’s op diesel lpg en ook benzine hoefde je geen belasting te betalen, ik weet het nog, en 2 jaar later was het kassa, de mensen met lpg en diesel kregen de auto’s aan de straatstenen niet kwijt.
Maar nu is dat in Duitsland met de lpg, mijn schoonbroer woont er en heeft zich zo een grote bak gekocht op lpg, je kunt er met 7 personen in als je de laatste bank laat plaatsen, 66 euro belasting per JAAR.
En gooit hem vol in Nederland.
Bijna gratis rijden.
“Zo werkt dat altijd in Nederland, eerst de burger blij maken en dan kassa, oftewel een klein visje uitwerpen om een grote te vangen.”
Net heroine dealers. Het spul door de brievenbus van een afgekickte pleuren , om er later evt.toch nog weer veel aan te verdienen.
Theo, het klinkt of je verbaasd bent. Als ergens subsidie voor gegeven wordt betekent dat dat er iets gekocht moet worden volgens de overheid, dat zonder dat belastinggeld niet gekocht zou worden want economisch onvoordelig. Natuurlijk duurt die subsidie niet langer dan nodig is om voldoende vissen in de fuik te laten zwemmen. Maxima zou zeggen: ” beetje dom”.
Tjonge, twee duimpjes naar beneden omdat je gewoon de waarheid schrijft.
Wat moet je nu als de waarheid ook niet meer gezegd mag worden?
Ik merk dat het salderen nog steeds als recht beschouwd wordt dat nu afgepakt gaat worden. De oude draaistroommeters bleken gewoon terug te draaien bij het terugleveren aan het netwerk. Dat is geen ontwerpkeuze geweest maar eerder een ontwerpfout waar men pas achter kwam toen mensen zonnepanelen gingen plaatsen. Op dat moment was dat echter geen probleem omdat het aantal zonnepanelen zeer gering was.
Maar door de sterke prijsdaling zijn zonnepanelen voor vrijwel iedereen bereikbaar geworden waardoor er wel een probleem is ontstaan: de teruggeleverde zonnestroom in de zomer heeft namelijk een lagere waarde dan de fossiele winterstroom. Dankzij het salderen kunnen consumenten vrijwel waardeloze zonnestroom inruilen voor dure winterstroom. Het prijsverschil wordt betaald door de energiebedrijven die dit weer doorberekenen aan de consumenten en dan vooral aan de klanten die geen zonnepanelen hebben. Naarmate de dekking aan zonnepanelen groter wordt wordt ook de kWh-prijs evenredig groter waardoor deze uiteindelijk onbetaalbaar wordt.
De overheid loopt bovendien energiebelasting mis, belasting waarmee onder andere de energietransitie gefinancierd zou moeten worden. Daarom is al zo rond 2010 begonnen met de uitrol van de slimme meter. Deze meter heeft vier telwerken, 2 voor afgenomen stroom (dal/piek) en 2 voor teruggeleverde stroom. Op deze manier heeft men de ongewenste saldering willen beëindigen. Probleem hierbij was echter dat de uitrol van de slimme meter vele jaren in beslag zou nemen (12 jaar) waardoor er rechtsongelijkheid zou ontstaan tussen klanten met een slimme meter en een draaischijfmeter. Om dat te voorkomen is een TIJDELIJKE salderingsregeling ingesteld zodat mensen met een slimme meter evenveel voordeel zouden hebben als die met een draaischijfmeter.
De slimme meters zijn inmiddels vrijwel allemaal geplaatst waardoor de tijdelijke salderingsregeling afgeschaft kan worden. In België heeft men dat intussen met één pennenstreep gedaan. Ik hoop dat men in NL ook zo wijs zal zijn en niet pas in 2025 gaat beginnen met een jaarlijkse afbouw om dan in 2030 helemaal afgeschaft te zijn. Een beetje regering trekt in één keer de stekker uit de salderingsdiefstal.
Als er straks meer wordt gevraagd voor terug levering en de subsidies verdwijnen en de saldering eveneens wegvalt, zal men er drie keer over na denken om panelen aan te schaffen.
Ik heb het al eerder geschreven, de hele energietransitie is afhankelijk van de subsidies en zonder deze zal het kaarthuis in elkaar storten.
Udo tijdelijk terug van Spain
Zonnepanelen zijn voor Nederland eigenlijk geen oplossing. Zonder salderen en met teruglever-boete is het complete onzin. Als je de stroom nodig hebt in de wintermaanden/eigenlijk al vanaf november tot maart) is de opwek zo beperkt dat je er nog geen 10e deel van je energievraag mee kunt dekken.
In de zomer wek je zoveel op dat kennelijk niemand er iets aan heeft en dat je er een boetebedrag voor neer moet tellen.
Het enige voordeel dat over zou kunnen blijven is de opwek los van het net en mét een eigen opslag om onafhankelijker te zijn van je energieleverancier.
Maar hoe doe je dat. Misschien dat iemand me duidelijk kan maken hoe ik dat kan doen of er een artikel aan kan wijden.
En daarnaast hoeveel kost het dan. Een normaal dak kan onvoldoende zonnepanelen bevatten om met welke thuisaccu dan ook de winter door te komen. Voor mij zou het betekenen dat ik in totaal bij een in mijn situatie maximaal geïsoleerde woning minimaal 6500kWh op moet wekken en dan heb ik 3x te weinig dak. En ik moet dan ook nog aan de warmtepomp. Met gewone elektrische straalkachelverwarming zou ik dus 20.000 kWh nodig hebben in jaar met een normale hedendaagse winter. Misschien is een gevel en zonwering met zonnepanelen en daarnaast alle sta-in-de-weg-planten verwijderen in de voortuin nog een optie. Mits ook het plantsoen volledig wordt ontstaan van begroeiing hoger dan een meter.
Mijn schatting beloopt dan zo’n 20.000 euro. Maar dan moet ik wel het dakvlak van de buren om niet mogen gebruiken.
Net als Diogenes in een ton gaan wonen is dan het alternatief. Maar Diogenes woonde in het warme deel van Griekenland, als ik het goed heb
ik heb zo’n 1300 kWh opslag in de winter nodig, die moet dan in de zomer in de accu gepropt worden.
Als ik bij zo’n accu bedrijf een offerte aanvraag hebben ze het over zowat 10.000 euro voor nog geen 10 kW.
over 1300kW willen ze niet eens praten….
Die thuisaccu ga je nooit meer terugverdienen, je kunt inderdaad beter naar Spanje verhuizen, van het geld dat je bespaard vlieg je maar op en neer.
Allemaal voor het milieu hoor.
Misschien een optie, een oude Tesla accu opladen met een zeer lage stroom via de straatverlichting…..
@Cornelia
Zo duur zijn die dingen niet
https://www.sessy.nl/?nab=2&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Voor €6500 heb je je 10 kwh-opslag. Daarvan komt de BTW ook nog terug als ik het goed heb. En daalt vast nog wel een stuk verder. Niet dat je er de winter mee door komt maar je vlakt wél je dagopbrengst uit over het etmaal gedurende 3/4 van het jaar.
Leuk zo’n Sessy. Bedrijfstemperatuur: 0 tot 40 graden. Kan dus niet in je aanpalende schuur of garage, want daar vriest het ’s winters. En je mot een slimme meter hebben. De installatiekosten zijn niet duidelijk. Ook komt er een web-portal. Dat wordt zeuren als Sessy failliet gaat (denk aan Vanmoof).
Zonnepanelen hebben wel een specifiek gebruiksdoel waar ze uitermate geschikt voor zijn: koeling. In NL is de behoefte aan koeling in woningen vrij beperkt omdat er weinig hete zomernachten zijn en de woningen zo slecht geïsoleerd zijn dat in de zomer geen oververhitting door interne warmtelast onstaat zoals bij passiefhuizen wel een probleem kan zijn. Bovendien zijn veel mensen in de warme zomermaanden op vakantie. Dit is zelfs een probleem voor woningen met een warmtepomp en bodemwarmtewisselaar. Deze moet elke zomer weer opgeladen worden met warmte (uit koeling) om voldoende warmte beschikbaar te hebben voor het nieuwe stookseizoen. Na twee stookseizoenen merkt men dat de warmtepomp steeds meer stroom gaat verbruiken voor verwarming. En dat komt omdat koeling en verwarming met elkaar in evenwicht moeten zijn. Bij kantoren gaat dat perfect maar niet bij woningen.
Maar er zijn genoeg situaties waarin koeling belangrijker is dan verwarming. Denk aan supermarkten, voedselverwerkende industrie, gebouwen waar veel mensen bij elkaar komen (horeca, buurthuizen, sportcentra). In deze gevallen zijn zonnepanelen zeer nuttig, zelfs in Nederland.
Afgelopen 5 jaar heb ik gewerkt aan een multifunctioneel centrum ofwel een buurthuis met sportfaciliteiten. Hierbij bleek de koelingsbehoefte veel groter dan de verwarmingsbehoefte. Bij volle zalen (carnaval) is zelfs in de winter de koelingsbehoefte groter dan de verwarmingsbehoefte… Daarom is hier gekozen voor warmtepompen (lucht/water) die zowel kunnen koelen en verwarmen. Op de platte daken van het complex liggen zo’n 160 zonnepanelen die met name in de zomer, wanneer de koelingsbehoefte piekt, maximaal benut worden om de ruimtes te koelen.
Maar ook woningen in NL kunnen profijt halen uit zonnepanelen, zelfs zonder salderingsdiefstal en met terugleverheffing. Maar dat lukt niet met de overbemeten PV-installaties die op basis van saldering en terugleververgoeding gedimensioneerd zijn. Ik heb geen medelijden met deze PV-eigenaren, je wist het of je had in ieder geval kunnen weten dat de diefstal niet langer toegestaan wordt.
Paal en perk aan zonneparken op landbouw- en natuurgrond
DEN HAAG – Zonnepanelen mogen alleen bij hoge uitzondering nog worden gelegd op landbouw- en natuurgrond. Demissionair minister De Jonge (Ruimtelijke Ordening) en lokale overheden willen dat de panelen bij voorkeur op daken en gevels worden gelegd.
Er komt een zogeheten ’zonneladder’ met als eerste voorkeur het leggen van panelen op daken en gevels van gebouwen.
Voor zonnepanelen in de natuur of op landbouwgrond gaat een ’nee, tenzij’-regel gelden. Slechts bij hoge uitzondering wordt dat nog toegestaan. Bijvoorbeeld als het stuk grond toch al een andere bestemming krijgt of de aanleg van een zonnepark bijdraagt aan vermindering van de overbelasting van het stroomnetwerk. Vergevorderde plannen voor zonneparken in deze gebieden mogen nog wel gewoon doorgaan.
De regels rond het plaatsen van zonnepanelen worden nu vastgelegd in afspraken tussen het kabinet en lokale overheden (provincies, gemeenten, waterschappen). Er komt een zogeheten ’zonneladder’ met als eerste voorkeur het leggen van panelen op daken en gevels van gebouwen. Daarna gaat de voorkeur uit naar ’onbenutte terreinen in bebouwd gebied’, zoals parkeer-en stortplaatsen. Daarna wordt gedacht aan ’onbenutte terreinen in landelijk gebied’, bijvoorbeeld langs de weg.
Pas helemaal aan het einde komt landbouw- en natuurgrond in beeld, maar dat mag dus alleen bij hoge uitzondering vanwege ’het grote beslag op de schaarse ruimte in Nederland’.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1971252881/paal-en-perk-aan-zonneparken-op-landbouw-en-natuurgrond
Nou die onbenutte terreinen komen er vanzelf als de boeren worden weggepest rondom de Natura 2000 gebieden. Maak vervolgens het bereiken van de akkers en weiden slechter mogelijk en nog meer boeren haken af.
Langs de weg betekent dat er dan aardig wat wegbeplanting moet verdwijnen. Maar dat levert dan éénmalig weer wat stookhout op voor de biomassa centrales. Misschien zijn de middenbermen van de snelwegen een optie. Of is dat te diefstalgevoelig. De koperdiefstallen liggen me nog vers in het geheugen.
Naast de spoorwegen kan natuurlijk ook. Of geeft dat teveel hinderlijke reflectie?
Doe mij maar kerncentrales. in elke provincie 3. Via de weg der geleidelijkheid en eerst op deal bestaande energieterreinen de zonneakkers en de windparken niet meegerekend. Voor herbouw van windturbines en zonneakkers op termijn is een moratorium op die onzin meer dan nodig.
Om even het gebazel van Bas te ontzenuwen, een alleraardigst onderzoekje : https://ejbron.wordpress.com/2023/10/26/elektriciteit/
Hoewel ik niet graag GS citeer toch nog een “bescheiden” nuance
UPDATE: Wij hebben het even zelf nagerekend, en het is 95,3%. Toch eerste!
UPDATE VAN DE UPDATE: Nee, het is geen 95,3%, maar 103,7%. Van 0,2178 naar 0,4436. Hoe dan Eurostat?
NOG ABSURDERE UPDATE: Dus wij mailen naar Eurostat, en ze BLIJVEN BIJ HET CIJFER VAN +953%, volgens een woordvoerder aan de telefoon is dit bevestigd door het CBS. Dat lijkt ons sterk, maar het wordt uitgezocht.
Lees verder
De digitaliserings-kieswijzer : https://www.deingenieur.nl/artikel/wat-denken-partijen-over-digitalisering-check-de-technologie-kieswijzer
Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd, en wat mij nou nog het meest verwondert is dat het kwartje nog steeds niet gevallen is dat die klimaat paniek gewoon oplichterij is.
Ook wel weer mooi om te zien dat krenterigheid boven het redden van de planeet gaat.
Het /sarc vlaggetje vergeten?
Windturbinetak Siemens klopt aan voor steun bij Duitse staat
AMSTERDAM – De Duitse gasturbinemaker Siemens Energy heeft de Duitse regering om financiële hulp gevraagd voor zijn windturbinetak. Het bedrijf leed afgelopen kwartaal een recordverlies, maar het moederbedrijf wil niet te hulp schieten.
De kosten voor de bouw van windmolens op land èn op zee lopen op.
Siemens Energy waarschuwde eerder dit jaar al voor de aanhoudende problemen bij zijn Spaanse windturbinedochter. Het bedrijf kondigde toen ook een strategische herziening van zijn windenergieactiviteiten aan. De kosten bij Siemens Gamesa zijn hard gestegen door technische problemen met windturbines op land.
Koers
Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat Siemens Energy geen acute geldproblemen heeft, maar dat het moederconcern Siemens, dat ongeveer een kwart van Siemens Energy bezit, geen verder financieel vangnet wil bieden.
Groene energie brengt beleggers weinig warmte | Financieel | Telegraaf.nl
Op de beurs in Frankfurt reageerden beleggers geschokt. Het beursgenoteerde Siemens Energy stond donderdag op de beurs op een gegeven moment 30% lager. Sinds begin dit jaar is het al de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.
Vestas
Fabrikanten van windmolens hebben het al tijden moeilijk. Onlangs waarschuwde Vestas Wind Systems, de grootste windmolenfabrikant ter wereld, voor tegenvallende orders. Ook dat bedrijf kampt met stijgende kosten.
Het Amerikaanse General Electric (GE) gaf eerder deze week aan dat zijn activiteiten op het gebied van windparken op zee dit jaar een verlies opleveren van ongeveer $1 miljard. Voor volgend jaar wordt een vergelijkbaar verlies verwacht. Ook de offshore windmolensector ziet de kosten hard oplopen.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1915109385/windturbinetak-siemens-klopt-aan-voor-steun-bij-duitse-staat
Tja en op het 6 uur journaal lieten ze eem groot perseel zien voor een waterstof fabriek.
Alleen die komt er nooit want die windmolens gaan dat echt niet maken.
Natuurlijk ook zonne en wind wat het weer gestegen is dit jaar, uiteraard uitgedrukt in procenten.
Die mega elektrolysers gaan er net als de windturbines alleen komen als er miljarden Euro’s uit de (bijna lege) schatkist tegenaan gesmeten wordt.
En over een paar jaar komen die bedrijven weer in financiële problemen omdat ze zich vergist hadden bij het doorrekenen van hun verdienmodel.
Het rendement van zonnepanelen zonder salderen/met terugleverheffing hangt sterk af van de mogelijkheden om zonnestroom driect te verbruiken. Werk je overdag buitenshuis dan heb je vrij weinig aan de zonnestroom. Vaatwasser, wasmachine en wasdroger kunnen wellicht nog met startuitstel in de zonuren draaien maar een elektrische auto is overdag doorgaans elders (onderweg/school/werk).
De meeste PV-installaties zijn overbemeten als gevolg van de salderingssubsidie en terugleververgoeding. In de nieuwe situatie zonder subsidie en mét terugleverheffing kan een PV-installatie mogelijk nog steeds rendabel zijn wanneer de capaciteit niet al te ruim bemeten wordt ofwel afgestemd op het directe eigen verbruik.
Zelfs dat is wensdenken Chris.
Als je een PV installatie aanlegt die is afgestemd op het eigen gebruik, zul je nog steeds energie afnemen van, en terugleveren aan, het net, zelfs als je overdag de was doet en de vaatwasser laat draaien.
Probeer de dagelijkse produktiecurve maar eens netjes te volgen met je eigen verbruik. Lukt je nooit zonder accu.
@Willem77 Ik heb niet beweerd dat je volledig zonder netstroom moet werken. Wij hebben het gemakkelijk met zonnepanelen en thuisaccu op Curaçao, maar zelfs wij gebruiken nog zo’n 10% netstroom als achtervang.
Ik wilde geen zonnecellen, omdat ik geen ruzie met mijn buren wilde. Ik dacht, dat die boos zouden worden, als ze merkten, dat zij voor mijn stroom moesten betalen. Nu weet ik beter. Ik onderschatte de domheid van de mensen. Mijn vreugde over mijn ongezonde dak is nu alleen nog maar over mijn spaargeld en de afwezige rompslomp. Maar als ik eerlijk ben, lach ik ook wel een beetje om die domheid.
De combinatie zonnepanelen/warmtepomp is ideaal. De afgelopen 5 jaar heb ik geen cent voor stroom betaald maar intussen wel prima verwarmd, ook toen vorig jaar de energieprijzen explodeerden. Het is gewoon schande.
En het blijft voorlopig nog zo ook. Ze wilden er over anderhalf jaar mee gaan stoppen maar de beslissing is nog steeds niet genomen en misschien dat er per 2026 (voorzichtig aan) met de afbouw van het feest wordt begonnen.
In België heeft men gewoon in één keer de stekker uit het salderingsfeestje getrokken, cold turkey. Ik zou het geweldig vinden als de NL-overheid ook zoveel daadkracht zou weten te tonen. Ofwel, je kunt waarschijnlijk nog tot 2030 ongestoord blijven stelen van je onwetende buren.
Ik woon vlak bij het strand in een energielabel A woning op NAP+3 meter.
Alle lampen zijn zeer zuinige lampen, alle apparatuur werkt optimaal.
Energieverbruik zo’n 60% van vergelijkbare woningen met vergelijkbare bewoners.
Zonnepanelen gaan hier niet werken. De lucht bevat te veel zoutkristallen. Dit zout wordt gerekend tot het fijnstof, het is er altijd geweest en het zal er altijd blijven. Mijn buren met panelen moeten die iedere maand schoonspuiten. Het geheel wordt te snel aangetast.
Warmtepompen type 3 zouden misschien kunnen, met aardwarmte wel te verstaan, werkt ook goed voor de tuinbouwkassen hier vlakbij, maar dat kan alleen werken als je het voor een heel blok huizen of zelfs een hele wijk in één keer doet.
De lucht-lucht warmtepompen (type 1) zijn voor zover ik weet zinloos.
In IJmuiden aan de IJmuiderslag staan appartementen. Toen ik daar ooit een keer kwam, viel het me op dat bijvoorbeeld de stalen asjes waar de kleppen van de brievenbussen om draaien al heel snel verroest waren. Oorzaak was de zoute zeelucht. Helemaal een drama is het bij twee verschillende metalen die contact hebben met elkaar in een natte, zoute omgeving. Woon je vlak aan zee, heb je een probleem.
@Wijnand Hijkoop Ik heb anders prima ervaringen met airco’s die ook kunnen verwarmen. Op die 2-3 weken per jaar na dat de gemiddelde buitentemperatuur flink onder de 0°C daalt draaien de airco’s perfect en zijn financieel aantrekkelijker dan stoken met een gasketel.
Warmtepompen met een bodemwisselaar (type 3) werken alleen onder strikte voorwaarden bij woningen. Moet je eens Googlen op Woonwijk De Teuge in Zutphen. Hierbij ging het flink mis door gebrek aan recuperatie van de bodembron omdat de woningen nauwelijks gekoeld werden. De bewoners hebben weten te bereiken dat de warmtepompen vervangen werden door gasketels maar ik denk dat ze daar nu ook spijt van hebben met de hoge gasprijs. Het zou mij niet verbazen als men daar nu L/L- en/of L/W-warmtepompen aan het plaatsen is.
Ik heb op een camping een chalet met CV en propaan prijs van 4.50 per M3. Propaan is 4x de Kw waarde van aardgas dus ben ik goedkoper uit dan de gasprijs thuis van 1.39 per m3. Los daarvan de ketel staat in een schuurtje dus veel verlies door de grond (7 meter minimaal)
Heb een airco op amazon gekocht voor 650 en zelf geïnstalleerd (is inclusief koelmiddel onder hoge druk in de airco plus alle toebehoren zoals 3 meter leiding kabel e.d. Instructies op Youtube. Stook de chalet bij aankomst even warm met gas en vervolgens verder op de 3.5kw airco (900watt verbruik) Inmiddels zijn mijn energie kosten gezakt van 195 euro met kwartaal naar 145 euro per kwartaal. (heb ook extra isolatie aangebracht in schuur (geïsoleerde kast om de CV heen gebouwd) en bij de voordeur het klompenhok geïsoleerd. Verder is de isolatie dik in orde, maar kan nog beter.
Kortom blijven denken en verbeteren is mijn motto en een airco/warmtepomp met 4x opbrengst t.o.v. verbruik is een aanrader, tegenwoordig heb je ze zelfs cop5 (circa 5 x de kw verbruik als opbrengst in Kw warmte) maar het prijskaartje maakt ze weer minder interessant. Installatie kosten loopt tegenwoordig op tot zo’n 1000 euro voor 1 dubbele unit (1 buiten en 1 binnen)
Waarom zou ik me druk maken over het feit dat mensen zonder zonnepanelen in het nadeel zouden zijn. Diezelfde mensen gingen vrolijk met een QR code op stap en maakten zich ook geen zorgen om de mensen die er voor kozen geen prik(ken) te nemen.
Nou Evelien, hier haal je wel 2 zaken door elkaar. Er zijn mensen met/zonder zonnepanelen die wel/niet gevaccineerd zijn… ofwel 4 combinaties mogelijk. Ik zou me bijvoorbeeld niet druk maken over mensen die dood gaan door de gifprik. Wat kan mij het schelen of zij zonnepanelen hadden of niet, ze zijn immers dood.
Wel is het kwalijk dat PV-bezitters waardeloze PV-stroom in de zomer op het net drukken en die stroom gratis inruilen voor dure winterstroom van kolen/gascentrales. Maar karma is a bitch, door de toename van het aantal huishouden met zonnepanelen in een wijk gebeurt het steeds vaker dat de omvormers uitgeschakeld worden omdat het voltage in de wijk te veel oploopt. Heb je eindelijk een beetje productie van zonnestroom dan wordt de installatie afgeschakeld.
Voor de nabije toekomst verwacht ik dat teruglevering aan het netwerk gewoon geblokkeerd wordt. Als je zonnepanelen wilt gebruiken dan is dat prima maar wel helemaal op eigen kosten/baten.
VEEL NEGATIVITEIT HIER. IK HEB MIJN ZONNEPANELEN AL 130% TERUGVERDIEND.
Het klopt dat je zo meteen moet betalen voor terugleveren, terwijl ik nu 11 cent per eenheid krijg.
Maar ik neem ook extra maatregelen om zo min mogelijk terug te leveren.
Zo gebruik ik tijdschakelaars zodat in de avond laadapparaten en boilers niet verbruiken.
Ik heb een Boiler in de keuken en een voor de badkamer. (Gas is nu nog een back-up voor de winter)
Warm stoken doe ik deels met de airco overdag en als het echt koud wordt met de houthaard die ik stook met snoei hout die ik het hele jaar verzamel.
De was gaat aan de lijn als het weer het toelaat.
Nu moet ik nog een accu hebben als buffer bij mijn omvormer en een schakelaar die de omvormer uitzet wanneer de accu vol zit.
Ik moet nog uitzoeken hoe ik dat moet regelen, maar heb gehoord dat er mensen zijn die dat al hebben.
De laatste jaren is mijn energie rekening 30 euro per maand en dan krijg ik nog terug ook.(betaal nu zelfs maar 11 euro)
Mijn punt is dat iedereen veel slimmer met energie om moet gaan.
En zonnepanelen kunnen je energie onafhankelijker maken.
Volgens mij ga je ze altijd terugverdienen.
Ik heb 19 zonnepanelen gekocht in 2015 incl. installatie voor 7.800 euro en kreeg de BTW terug, ik produceer al 8 jaar rond de 5.6 Mw (Ik verbruik rond de 4,5 Mw)
Volgens de Solaredge monitor is de opbrengst inmiddels vergelijkbaar met ruim 10.260 Euro.
Zonnepanelen op daken is volgens mij een goede zaak, in de natuur of weilanden helemaal niet!
Ik denk ook dat een PV-installatie wel degelijk rendabel kan zijn met een TVT van 5-7 jr, ook zonder saldering. Je gaat anders met energie om als je zonnepanelen hebt. Jij noemt al een elektrische boiler, eigenlijk een water-accu waarmee je zonnestroom goedkoop kunt opslaan als warmte. Maar met een airco kun je de woning ook overdag verwarmen zodat de bouwmassa op temperatuur komt/blijft en je ’s avonds minder hoeft te stoken. Idem met koeling in de zomer. En dan zijn er nog de huishoudelijke apparaten die met startuitstel na elkaar gestart kunnen worden.
Wel zal men de PV-installatie correct moeten dimensioneren, d.w.z. niet op het jaarverbruik zoals nu meestal het geval is maar op het directe verbruik op een lentedag. Overcapaciteit betekent dat je een deel van de zonnestroom niet kunt benutten maar je wilt ook niet te weinig plaatsen. D.w.z. dat er een optimale capaciteit is. Daarbij is het wel aan te bevelen om overcapaciteit aan te houden in de omvormer zodat je later gemakkelijk zonnepanelen kunt bijplaatsen. Verder zou ik een omvormer kiezen die geschikt is voor aansluiting van een thuisaccu. Die is nu nog niet rendabel maar dat kan in een paar jaar totaal anders uitpakken.
Het wachten is op het moment dat breed doordringt dat landelijk gezien die zonnepanelen meer last dan gemak opleveren.
Hun energie wekken ze in plm 10% van de tijd op, ’s winters trouwens bijna niks. Er is dus langdurige massale opslag nodig en die is onbetaalbaar. Ook moet het stroomnet drastisch worden verzwaard en electrolizers geïnstalleerd die alleen maar zeer onrendabel kunnen draaien.
De salderingsregeling is oneerlijk want de stroomproducenten draaien op voor de technische en financiële aspecten.
In feite parasiteren die panelen op de centrales.
Ik ben het met je eens dat salderen zo snel als mogelijk afgeschaft moet worden. De salderingskosten worden bij de energieleverancier gelegd en daar komen nog eens onbalanskosten bij. Maar die kosten worden met enige vertraging gewoon doorberekend aan alle klanten en daarbij vooral bij klanten zonder zonnepanelen.
Wat mij betreft zou het terugleveren aan het netwerk gewoon stopgezet moeten worden. Zonnepanelen prima, maar wel alle stroom zelf verbruiken of verliezen.
Volgens mijn berekeningen aan de stand van de planeten zijn we erg naby aan iets soortgelijks als de 1859 Carrington solar flare. Blijkbaar kan dat ons electrisch netwerk ernstig aantasten. Onze eigen stroom verzorger hier, ESKOM, is niet in staat gebleken om de groei van onze bevolking in acht te nemen, dus komen we nu veel stroom te kort. Veel gewone verbruikers hier ‘are kissing ESKOM goodbye’ door zelf voorzienend te raken, o.a. door naar gas en solar over te schakelen. Wij zelf ook, hier. Zonnepanelen maken hier wel meer zin als in NL omdat hier werkelijk veel meer zonneschijn is. Wij hebben ook een gas fornuis gekocht en koken nu op gas als er geen stroom is.
Ongelovelijk. De grote shopping centres hier maken van hun parkeer terreinen zonne weiden, en daarbij geven ze schaduw voor onze (geparkeerde) auto’s. Gratis….(geen parkeer geld!). Ik zal daar binnenkort iets over schrijven op mijn blog. Ik wil nog eerst een paar foto’s maken om deze transtitie in beeld te brengen. “n Boer maak n plan” zeggen ze hier altijd. If you cannot beat them, join them…. (klik op mijn naam)