Van een onzer correspondenten.
Huizenbezitters hebben sinds de zomer veel minder belangstelling voor de aanschaf van zonnepanelen. Installatiebedrijven en de branchevereniging zien een ‘aanzienlijke terugval’ in de vraag, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.
Een collega uit de regio Haaglanden zag de vraag de afgelopen maanden zelfs met 90 procent dalen.
Na jaren van extreme groei – mede dankzij een aantrekkelijke subsidieregeling – is er nu voor het eerst sprake van een dip. Wij zien ongeveer 30 procent minder aanvragen binnenkomen dan de afgelopen jaren’,
zegt Hans Drijfhout van een middelgroot installatiebedrijf uit Amersfoort.
Brancheorganisatie Holland Solar herkent het beeld.
‘De terugval is zo aanzienlijk dat wij ons hier zorgen over maken. We vragen ons af: wat is hier aan de hand?’
aldus directeur Wijnand van Hooff.
Marktonderzoekbureau DNE Research kan geen exacte cijfers leveren maar bevestigt dat er plotseling veel minder vraag naar zonnepanelen is.
‘De eerste helft van 2023 was nog het beste half jaar ooit. Maar sinds de zomer loopt het aantal installaties van zonnepanelen op daken duidelijk terug’, zegt onderzoeker Daan Jansen. ‘Voor het eerst is er sprake van krimp. Vanwege de gunstige eerste helft van dit jaar is er op jaarbasis waarschijnlijk nog wel groei in het aantal zonnepanelen bij particulieren.’
Mensen zijn gewoon huiverig.
In de afgelopen tien jaar steeg het aantal zonnepanelen in Nederland explosief. Van 2023 zijn nog geen cijfers, maar installateurs en de branchevereniging zien een terugval sinds de zomer.
Bij Milieu Centraal, dat volgens Nieuwsuur onafhankelijk advies over duurzaamheid geeft (Zie noot Climategate-redactie), zien ze op hun website sinds het voorjaar een sterke daling van het aantal bezoekers. Het is een indicatie dat mensen niet meer zo gretig zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Volgens Mariken Stolk van Milieu Centraal leidt een combinatie van factoren tot onzekerheid bij de consument.
Allereerst nam de Tweede Kamer dit voorjaar een wet aan om de salderingsregeling vanaf 2025 af te schaffen. Dankzij die regeling konden panelenbezitters stroom die ze aan het net terug leverden zonder extra kosten later alsnog gebruiken. Die regeling heeft ervoor gezorgd dat veel mensen het aandurfden zonnepanelen te kopen, maar is nu niet meer nodig, vindt de politiek. De wet is nog niet door de Eerste Kamer aangenomen, maar lijkt nu toch al voor de nodige twijfel bij consumenten te zorgen.
‘Als je niet weet wat de terugverdientijd van zonnepanelen is, kan dat leiden tot uitstellen van de aankoop.’
Dat de energieprijzen enigszins zijn gestabiliseerd na de sterke stijging vorig jaar speelt volgens Stolk ook een rol.
Mede door een ruimhartige subsidieregeling beleefden zonnepanelen de afgelopen jaren een razendsnelle opmars in Nederland. Nergens in Europa liggen per hoofd van de bevolking meer zonnepanelen op daken van huizen dan in Nederland. Wereldwijd gaat alleen Australië ons voor: alleen daar liggen per hoofd van de bevolking meer zonnepanelen op de daken.
Stolk denkt verder dat de aankondiging van een terugleverheffing voor stroom van energiebedrijf Vandebron voor de nodige onrust heeft gezorgd. Klanten die per dag meer stroom terugleveren aan het net dan ze verbruiken, moeten daarvoor gaan betalen. Voor een gemiddelde zonnepanelenbezitter gaat het volgens Vandebron om 10 tot 20 euro per maand.
Hoewel Vandebron vooralsnog het enige energiebedrijf is dat deze kosten apart doorberekent aan de klant, denken meer energieleveranciers na over manieren om consumenten te laten bijdragen aan de extra kosten die energiebedrijven maken door de salderingsregeling.
‘Financieel gezien zie je dat die terugleverheffing invloed heeft op de terugverdientijd. Dat maakt het voor mensen minder aantrekkelijk.’
zegt Stolk.
Milieu Centraal berekende dat de terugverdientijd voor een gemiddeld huishouden met 10 panelen bij afbouw van de salderingsregeling van 6,5 naar 8 jaar gaat. Als daarnaast de terugleverheffing blijft bestaan, schiet de terugverdientijd omhoog naar 22 jaar.
Dat laatste is volgens Stolk niet waarschijnlijk, maar die berekening zorgt wel voor de nodige onrust. Tot ongenoegen van installateurs en de branchevereniging.
‘De aarzeling bij consumenten is absoluut niet gebaseerd op feiten maar op gevoel. Zonnepanelen zijn nog steeds een hele interessante businesscase’,
zegt Van Hooff van Holland Solar.
Hij benadrukt dat de salderingsregeling in stappen wordt afgebouwd en dat de maximale terugverdientijd zeven jaar blijft.
Installateur Drijfhout uit Amersfoort:
‘Mensen zijn gewoon huiverig, wachten met uitgaven terwijl dat helemaal niet hoeft. Zonnepanelen zijn nog steeds een heel renderende investering.’
Mariken Stolk van Milieu Centraal hoopt dat de energietransitie door de dip geen vertraging oploopt:
’Een kwart van de huishoudens heeft nu zonnepanelen. Daar moet echt nog veel meer bij. Wij vinden het zelf jammer dat consumenten nu gaan afwachten.’
***
Bron: hier.
***
Noot redactie:
Nieuwsuur beweert dat MilieuCentraal onafhankelijk is, maar het instituut is dat niet. Het loopt aan de leiband van het klimaatalarmisme. De raad van Advies wordt voorgezeten door Prof. dr. Kornelis Blok, blind aanhanger van de Green Deal van Frans Timmermans en pleitbezorger voor een TUD- eredoctoraat aan zittend politicus Frans Timmermans. In de Raad van Toezicht van MilieuCentraal heeft het grote merendeel van de leden een verdienmodel in de gepropageerde duurzaamheid. Zie hier.
MilieuCentraal is in de kern een door de overheid gesubsidieerde actiegroep die wil dat we minder vlees eten, minder vliegen en zet zich af tegen de fossiele industrie. Directeur Ika van de Pas:
‘Het is een ongemakkelijke waarheid dat Nederlanders minder moeten vliegen, minder vlees moeten eten en minder kleding moeten kopen. Het is hoog tijd dat de overheid en het bedrijfsleven daar duidelijk over zijn.’
***
Weer zon geklaag over geld. Je doet het om het klimaat te redden en dat mag best wat kosten.
“Je doet het om het klimaat te redden en dat mag best wat kosten.”
Onder de verkiezingsleus van Timmermans?
“Ga hier betalen wat ik gebied, want andere landen doen dat zeker niet!”
Heeft Van de Bron of haar energieleveranciers ook zonnepanelen of lopen zij ook aan tegen de negatieve prijs van zonne- en windenergie? En proberen zij nu over de rug van de eerder door hen overgehaalde huizenbezitters met zonnepanelen alsnog hun voordeel te halen bij hun klanten? Zij konden toch zorgen voor een rendabele back-up voor de winterperiode? Maar dat hebben ze nagelaten. Was dat misschien achteraf gezien helemaal niet rendabel?
Of probeerden particuliere opwekkers op een “slimme” manier garen te spinnen bij de salderingsregeling door een overdreven grote opwek die niet overeenkomt met hun historische verbruik?
Als de klanten van Vandebron kunnen rekenen, raakt Vandebron al zijn klanten kwijt zodra ze geconfronteerd gaan worden met de nieuwe contracten (bij afloop van de actuele contracten). Ze zullen simpelweg overstappen.
Vandebron mikt op klanten zonder panelen op het dak
Mensen hadden gewoon een paniekaanval door de dure energiebedrijven, en dat is nu een heel stuk minder.
Ook werden meer panelen gekocht omdat men geen rente kreeg op spaargeld, nu weer wel.
En het artikel hierboven telt natuurlijk ook mee.
Maar uiteindelijk pakt de roverheid je toch.
Allemaal op de juiste partij stemmen en oprollen die kliek.
Alleen dat zou al 100den miljoenen opleveren . Waaronder salarissen van mensen die een license to lie ” hebben.
Zijn mensen nu echt zo stom dat ze niet snappen dat ze die zonnepanelen zelf betalen ? En de buren láten betalen en dat dat hartstikke a-sociaal is ?
http://bureaulesswatts.nl/parasieten/
De green deal is weer een giga miskleun van de eu ,het is een waanwereld van idioten bijelkaar.
” klimaat redden’ alleen een mongool die dat voor waarheid aan neemt ,je bent wel vreselijk naïef om dat te denken.
De waardeloze eu heeft ondertussen ook honderden stuwdammen afgebroken waardoor de overstromingen de vrije hand hebben.
Werkelijk iedereen die dit waanzinnige beleid bedenken en uitvoeren mogen wat mij betreft achter de tralies belanden.
En maar bomen kappen voor hun green deal bio verbrandingsovens, volslagen idioot als je zoiets weet te bedenken en dat er vervolgens honderden miljarden in deze kolderieke idioterie steken. En wij maar betalen voor dit zooitje debielen van de green deal
Zo dat is duidelijk, begrepen.
Zonnepanelen is natuurlijk goed om elektriciteit op te wekken ,maar als Jan en alle man de daken vol hebben leggen mag je daar ook nog voor gaan betalen omdat de zon schijnt. Omdat de energie giganten het stroomnet niet op orde hebben.
Ze hebben miljarden winst en graaien het geld nogmaals uit je portemonnee vandaan.
Ook dit is een overduidelijk signaal naar de achterlijke politiek met hun op hol geslagen energietransitie die ze met luidde noodkreten nastreven.
Oh de wereld vergaat ,Jezus man we leven in een wereld van politieke downies. Rot toch op met je natuur vernietigende green deal.
Stom Gajes in de politiek
De eu stinkt als een skunk
“‘Het is een ongemakkelijke waarheid dat Nederlanders minder moeten vliegen, minder vlees moeten eten en minder kleding moeten kopen. Het is hoog tijd dat de overheid en het bedrijfsleven daar duidelijk over zijn.’”
Na alle EV , zonnepaneel en warmtepomp subsidies ben ik benieuwd hoe die linkse mongolen waaier dit weer woest aantrekkelijk gaat maken.
Aha, het gaat prima.
https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10527204/duitsland-en-frankrijk-op-ramkoers-over-kernenergie
Ik word iedere dag weer een beetje blijer hier in Frankrijk.
Ook al vanwege het feit dat bij de Carrefour vandaag de diesel was gezakt van 1,90€/l naar 1,84€/l.
En er is nog meer goed nieuws:
https://www.hln.be/milieu/eu-moet-jaarlijks-drie-keer-meer-windmolens-plaatsen-om-klimaatakkoord-te-volgen~a3a4185b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.fr%2F
Of dit ook echt allemaal waar is durf ik niet te beweren.
Zolang het niet bij Jensen is geweest of bij ON of op de site van het FvD, moet je dit allemaal natuurlijk wel met een korreltje zout nemen want het blijft tenslotte MSM nietwaar.
Het nepnieuws ligt tenslotte altijd op de loer.
Zo was er gisteravond in het nieuws van 8 uur een leugenachtig verhaal met als strekking dat er meer aandacht nodig is voor degenen die te maken hebben gehad met Long Covid terwijl toch iedereen weet dat het allemaal niets meer was dan een simpel griepje volgens de echte deskundigen van Haga, Engel en Baudet.
Oh ja, sarcasme hoor; dus bespaar je de moeite.
Het is zelfs zo dat , bij opstarten van de publieke computers in de bieb , automatisch het adres ‘ planjeprik ‘ in de zoekbalk verschijnt.
En dat de prijs aan de pomp bij de Carrefour zo laag is vanwege massale subsidies aan carrefour .
Geld hebben ze in overvloed in Frankrijk , waar de staatsschuld inmiddels de 3050 miljard euro bereikte , zo las ik bij de Update’s die Gerard d’ Olivat verzorgd op raad & daad. ( niemand van de 17.000 volgers reageerde )
Dus een nieuw Frans burgertje begint met een schuld van ruwweg 38.000 euro op z’n babyrekeningetje omdat de winsten van Carrefour , EDF, Engie en Veolia op peil moeten blijven .
We doen het allemaal voor onze (klein ) kinderen . Nietwaar ?
Cynisch ? welnee .
Sorry Bert, Carrefour krijgt geen subsidie.
Zij en al die andere supermarkten verkopen nu de brandstoffen met 0 winst. De regering heeft nog gevraagd om met verlies te gaan verkopen, maar dat lukte niet. Die regering deed dat overigens voor de Franse burgers.
Normaal met ongeveer 2 cent/l.
Dat tikt niet echt aan. Hun winsten, die zeer hoog zijn, zitten in de verkoop van voer en al die andere dingen. Die pompen zijn service waarmee ze de klant lokken.
Verder begrijp ik absoluut niet wat je wil zeggen met je ‘ planjeprik’.
Dat is een service die tot niets verplicht.
Ben overigens benieuwd naar die rekensom voor Nederlanders. Ik heb de gegevens niet. Dus.
NL per inwoner 21.279
https://www.destaatsschuldmeter.nl/
Je kunt ook naar andere landen kijken
En in DU wordt de stroom uit de 3 gesloten kerncentrales vervangen door stroomimport , vooral uit NL en kernstroom (lol) uit Frankrijk.
Betrachtet man nur das 2. Quartal 2023, in dem die Kernkraftwerke bis zum Abschalten am 15. April 2023 nur noch 1,0 Milliarden Kilowattstunden Strom erzeugten, wurde mit 18,5 Milliarden Kilowattstunden deutlich mehr Strom importiert als exportiert (11,4 Milliarden Kilowattstunden). Dieser Importüberschuss von 7,1 Milliarden Kilowattstunden entspricht etwa der Strommenge, die im 2. Quartal 2022 noch von den drei Kernkraftwerken eingespeist worden war (7,3 Milliarden Kilowattstunden).
Die meisten Stromimporte kamen im 1. Halbjahr 2023 mit 4,7 Milliarden Kilowattstunden aus den Niederlanden (+37,6 % zum 1. Halbjahr 2022). Den stärksten Anstieg bei den Importen verzeichnete Frankreich. Von dort wurden 4,4 Milliarden Kilowattstunden Strom importiert (+147,8 %), nachdem die Stromimporte aus Frankreich im 1. Halbjahr 2022 nach Problemen in den dortigen Kernkraftwerken deutlich zurückgegangen waren (-58,9 % zum 1. Halbjahr 2021). Damals waren die Stromexporte nach Frankreich höher als die Stromimporte aus Frankreich nach Deutschland.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/09/PD23_351_43312.html
Nikos, met de staatsschuld van 2022, 451 miljard, is dat ongeveer 25.500/inwoner.
Bert heeft het voor Frankrijk uitgerekend en ik ga er van uit dat het klopt. Alleen, ik ben niet bij machte om te beoordelen wat die getallen dan betekenen en wat het voor mij persoonlijk betekent.
Ze zeggen mij niets.
Kan iemand het duiden? Graag.
Door de inflatie is het BBP toegenomen waardoor
1. De staatschuld procentueel afneemt
2. Een schuld wordt minder waard tgv inflatie.
https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/diversen/2023/overheidsfinancien-2022/4-sterke-stijging-bbp-zorgt-voor-daling-schuldquote
Nu kun je ook weer zien hoe nutteloos ze hier bezig zijn, miljarden naar de maan, daar word je toch woest van.
China stoot in 4 dagen meer CO2 uit dan Nederland in heel jaar, maar dat is niet het hele verhaal
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/china-stoot-in-4-dagen-meer-co2-uit-dan-nederland-in-heel-jaar-maar-dat-is-niet-het-hele-verhaal/
Als je als programma Minnesma als expert opvoert, tja dan weet je dat het verstand daar in ieder geval niet zit.
Minnesma gebruikt cijfers uit 2016
In 2021 was de uitstoot per capita in NL 8,1 t en in china 8.0 t
Tegen de tijd dat de zonnecellen vervangen moeten worden, zit je met een lading vervelend afval op je dak. En maar hopen dat de oude bevestigingspunten aansluiten op de nieuwe.
Johan D.
Zonnecellen/panelen zijn een mooie uitvinding. Alleen niet voor de winters op het noordelijk halfrond. En het recyclen is ook nog wel een dingetje.
Windhandel en gebakken lucht.
Ik denk dat er veel mensen zijn die wat graag zonnepanelen zouden willen plaatsen maar daar niet de middelen voor hebben. En als je onderaan de financiële ladder staat hoef je echt geen banken te zoeken die jouw zonnepanelen wil financieren. Met de winter in aantocht is het voor veel huishouden een kwestie van overleven, rekeningen moeten betaald worden: vooral en eerst energierekeningen… zelfs als de thermostaat op slechts 16°C staat.
4 jaar geleden zelf een partijtje goedkope panelen en micro omvormers op het schuurtje hier gelegd. Na die jaren van peperdure stroom hebben ze zichzelf al wel 4x terugverdiend. En dat gaat nog even door. Die salderingsregeling is er voorlopig nog wel en de elektriciteitsprijs kan zo weer omhoog gaan. Moet je straks eens een linkse regering krijgen.