De afschaffing van kernenergie en de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen zijn haalbaar – tenminste in de zomer. In de winter zou Zwitserland afhankelijk kunnen blijven van aanzienlijke import uit het buitenland. De onzekerheid blijft groot.
Door Euan Mearns, en Didier Sornette
Vertaling: Martien de Wit.
Na de ramp met de Fukushima-reactor in 2011 besloten de Federale Raad en het parlement dat Zwitserland geleidelijk moest stoppen met kernenergie. Deze beslissing, samen met verschillende andere ingrijpende veranderingen in de internationale energiesector, betekende dat het hele Zwitserse energiesysteem geherstructureerd moest worden. Daartoe stelde de Federale Raad een nieuw energiebeleid op, getiteld ‘Energiestrategie 2050‘. De strategie omvat vier hoofdelementen: (1) de ontmanteling van alle vier kerncentrales tegen 2034, (2) de uitbreiding van fotovoltaïsche energie met een factor 20 ten opzichte van 2017, (3) de elektrificatie van ruimteverwarming in woon- en commerciële gebouwen, voornamelijk met warmtepompen, en (4) de elektrificatie van alle transport door middel van elektrische voertuigen en synthetische vloeibare brandstoffen geproduceerd met hernieuwbare elektriciteit.
Volgens een studie in een boek van het nationale raadslid en voormalig voorzitter van Swissolar, Roger Nordmann [1], zullen de punten 3 en 4 de vraag naar elektriciteit met ongeveer 37 procent doen toenemen. De energiestrategie heeft een levendig debat op gang gebracht over de vraag of de uitvoering ervan realistisch is of niet. In een recente studie hebben we daarom de proef op de som genomen. [2]
Binnenlands elektriciteitstekort in de winter
In de studie reconstrueerden we het Zwitserse elektriciteitsnet voor de maanden januari en juli 2017 en simuleerden we het net in 2050 door rekening te houden met de belangrijkste elementen die hierboven zijn beschreven en met de stijging van de vraag naar elektriciteit zoals berekend door Nordmann. [3] We analyseerden ook de impact op de invoer van elektriciteit in de zomer en winter.
Voor juli 2050 nemen we aan dat kernenergie en fossiele-thermische opwekking zijn uitgeschakeld en vervangen door fotovoltaïsche energie (PV). De duidelijkste veranderingen zijn de grote dagelijkse pieken in het aanbod van PV, die de vraag ver overstijgen (zie figuur 1). Dit heeft ook gevolgen voor het gebruik van waterkrachtcentrales: Vandaag voeden reservoirs en meren met pompaccumulatie de pieken in de vraag overdag. In 2050 zal waterkracht ’s nachts gaan produceren. Overtollige zonne-energie vult overdag de pompaccumulatiemeren en deze energie wordt ’s nachts teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. De huidige elektriciteitsprijsstructuur in de zomer zal waarschijnlijk op zijn kop worden gezet: lage prijzen overdag en hogere prijzen ’s nachts. We concluderen dat de 2050-strategie technisch haalbaar is in juli 2050, maar met onvoorspelbare risico’s in de prijsstructuur.
In de winter is de situatie heel anders: in januari 2050 is de verwachte elektriciteitsimport veel hoger dan in januari 2017 (zie figuur 2). De enorme toename van de import is een gevolg van de uitfasering van kernenergie, het zwakke aanbod van zonne-energie in de winter (en dus de uitval van de pompaccumulatiecentrales) en de toegenomen vraag. Of de Energiestrategie 2050 haalbaar is in de winter hangt sterk af van de vraag of er voldoende import beschikbaar is. We schatten de benodigde import alleen al voor de maand januari op een totaal van 6 terawattuur (TWh). Ter vergelijking: dit is meer dan alle waterkracht- en kerncentrales samen produceerden in januari 2022. Dit betekent dat de energiezekerheid van Zwitserland voornamelijk in handen is van het buitenland.
Fig. 1: Zomer: vraag naar en aanbod van elektriciteit (juli 2017 en juli 2050).
Links: Gereconstrueerd Zwitsers elektriciteitsnet voor 1 tot 7 juli 2017. Rechts: Gesimuleerd elektriciteitsnet voor 1 tot 7 juli 2050. Bron: Mearns en Sornette (2023) / Die Volkswirtschaft
Fig. 2: Winter: Elektriciteitsvraag en -aanbod (januari 2017 en januari 2050).
Links: Gereconstrueerd Zwitsers elektriciteitsnet voor 1 tot 7 januari 2017. Rechts: Gesimuleerd elektriciteitsnet voor 1 tot 7 januari 2050. Bron: Mearns en Sornette (2023) / Die Volkswirtschaft
Onzekere import
Sommigen zeggen dat Zwitserland in de winter al veel elektriciteit importeert en dat in de toekomst kan blijven doen. Maar is dat waar? Op dit moment importeert Zwitserland voornamelijk betrouwbare kernenergie uit Frankrijk en steenkool- en gasstroom uit Duitsland. Aangezien Duitsland, zoals de meeste Europese landen, een netto-nul doelstelling nastreeft en onlangs zijn laatste kerncentrale heeft gesloten, kan deze import niet langer worden gegarandeerd.
Ook de beschikbaarheid van overtollige windenergie is niet gegarandeerd. In een onderzoek naar windenergie in heel Europa in oktober 2015 laten we zien dat windtekorten gelijktijdig kunnen optreden in de meeste landen in Europa, waardoor veel landen worstelen om schaarse of niet-bestaande voorraden veilig te stellen.[4]
Onze bevindingen omvatten tal van economische, sociale en veiligheidsrisico’s. Ten eerste leidt een op fotovoltaïsche energie gebaseerde elektriciteitsvoorziening in Zwitserland tot een toestand van constante volatiliteit voor opwekkers – elke dag, elk jaar en tussen elk jaar tot 2050. Deze volatiliteit wordt ook onderbroken door schokken, wanneer een kerncentrale wordt gesloten. Dit heeft gevolgen voor de totale voorziening, maar ook voor het vullen van de pompaccumulatiemeren. Bovendien zal, zoals we hebben gezien, de groeiende zonneproductie in de zomer geleidelijk waterkracht verschuiven naar de nachtelijke uren. In de winter, wanneer het binnenlandse aanbod zwak is, kan de import uitvallen. Dit kan leiden tot een sterke stijging van de elektriciteitsprijzen, instabiliteit van het elektriciteitsnet en stroomuitval.
Kunnen opslagfaciliteiten de volatiliteit compenseren?
Hoe kan de toenemende volatiliteit van de elektriciteitsvoorziening worden afgevlakt? Opslag van overtollige elektriciteit wordt vaak als de oplossing beschouwd. Vandaag de dag zijn pompaccumulatiemeren verreweg de grootste opslagfaciliteit. Meestal wordt overtollige kernenergie ’s nachts opgeslagen en de volgende dag tijdens de piekvraag weer vrijgegeven. In de zomer van 2050 zal de volgorde omgekeerd zijn: De overschotten van de dag zullen ’s nachts worden gebruikt.
Volgens het basisconcept van de Energiestrategie 2050 zijn er weinig of geen zomeroverschotten die in de winter kunnen worden gebruikt. Bovendien is seizoensopslag, ongeacht het opslagmedium (pompaccumulatiemeren, batterijen of waterstof), niet praktisch vanwege omvang en economische overwegingen en daarom geen optie.
Mogelijke opslagapparaten zijn echter batterijen die overdag worden gevoed door PV-installaties op Mediterrane breedtegraden en de volgende nacht worden gebruikt. Om rendabel te zijn, moeten de opslagfaciliteiten elke dag worden gevuld en geleegd. Als Zwitserland overtollige windenergie uit Duitsland wil importeren om de opslagplaatsen te vullen, is het mogelijk dat het daarna in Europa enkele dagen tot weken hard waait en de Zwitserse opslagplaatsen vol blijven. In dat geval zouden de pompaccumulatiecentrales enkele dagen of weken ongebruikt kunnen blijven, wat niet rendabel is zonder een aanzienlijke verandering in de prijsstructuur. Daarom is dit geen optie om seizoensgebonden en meerdaagse volatiliteit te compenseren.
Hoge Alpen-zonne-energie als redding?
Toen we voor het eerst hoorden over zonne-initiatieven in de hoge Alpen, zoals de testlocatie Davos-Totalp, beschouwden we deze als een onrealistische oplossing voor elektriciteitstekorten in de winter. We gingen ervan uit dat de Zwitsers nooit zo’n kwetsbare energiebron zouden gebruiken met zulke drastische en destructieve ingrepen voor het milieu. Maar nu er wat onderzoeksgegevens [5] beschikbaar zijn en het Zwitserse parlement zich blijkbaar heeft gehaast om het zonne-offensief goed te keuren en deze veronderstellingen niet langer opgaan, zouden dubbelzijdige zonnepanelen voorbij de wolken, omgeven door sneeuw, wel eens een belangrijke winst kunnen betekenen voor de winterlevering. Zulke verticaal gemonteerde panelen vangen zowel direct zonlicht op als zonlicht dat weerkaatst wordt door de sneeuw op de grond. Dit verhoogt de algehele productiviteit en verschuift de maximale productie van de zomer naar de lente.
Maar zoals met alle hernieuwbare energie is dit geen perfecte oplossing. De zon schijnt immers niet altijd in de hoge Alpen, en wat als het stormt in de Alpen? We gaan ervan uit dat het alpine PV-systeem dan gewoon wordt uitgeschakeld, mogelijk dagenlang. Uurgegevens van de testlocatie in Davos zouden informatie kunnen geven over de seizoensbetrouwbaarheid, maar tot nu toe hebben we dergelijke gegevens niet kunnen vinden.
Het gebrek aan binnenlandse energievoorziening in de winter en de weersonzekerheid blijven de grootste uitdagingen van de Energiestrategie 2050. In die zin kan het lage aandeel zonne-energie in januari 2017 dienen als een slecht scenario. Dit komt omdat 2017 een bijzonder slecht jaar was voor de winterproductie van zonne-energie in Zwitserland. In een normaal jaar is de verhouding van de zonnestroomproductie tussen juli en januari (Y/Y) ongeveer 6. Dit betekent: het potentieel van zonne-energie in de zomer is zes keer hoger dan in de winter. In 2017 was deze verhouding 12. Aangezien dit geval heel goed mogelijk is en dit echte gemeten waarden zijn, pleiten wij ervoor dat dergelijke stresstests, die ook rekening houden met weersgerelateerde moeilijke jaren, standaard zouden moeten zijn voor alle hernieuwbare energiesystemen.[6] Het Zwitserse energiesysteem moet immers ook onder zulke moeilijke omstandigheden robuust kunnen functioneren en voldoende elektriciteit kunnen produceren.
Samenvattend zou de energiestrategie in de zomer levensvatbaar kunnen zijn, hoewel er economische risico’s blijven bestaan. In de winter is het plan momenteel niet haalbaar en sterk afhankelijk van import, die mogelijk niet altijd beschikbaar is. Hoog-alpiene zonne-energie met of zonder opslag zou het probleem in de winter kunnen verlichten, maar de economische en milieukosten zijn nog onduidelijk.
***
1. Zie Nordmann (2019).
2. Zie Mearns en Sornette (2023).
3. Om het elektriciteitsnet in 2017 te reconstrueren, hebben we de uur-gegevens van de EU-instelling Entsoe gebruikt en geschaald naar de officiële gegevens van Swissgrid.
4. Zie Mearns en Sornette (2023).
5. Zie zhaw.ch.
6. Ter vergelijking: de SFOE gebruikt een verhouding juli/januari van ongeveer 6, wat een redelijke gemiddelde schatting is. De Axpo Power Switcher, die door veel analisten wordt gebruikt, gebruikt een juli-januari ratio van 2,4, wat impliceert dat de Zwitserse zonne-energiebronnen beter zijn dan die van Italië, wat natuurlijk misleidend is.
***
Bron hier.
***
Voor Nederland is de lering en een goed alternatief om laagwaardige en onbetrouwbare windenergie af te bouwen en te stoppen met bouwen van nieuwe windparken. Puur systeem nadelen bij windenergie en we kunnen makkelijk zonder.
Zo zie je maar weer wat het lemmingengedrag van Japan, Duitsland, Zwitserland, uiteindelijk voor de kernenergiesector bewerkstelligt. Zonnepanelen prima, maar wel op de juiste plaats én goed recyclebaar. Windturbines verpesten het landschap. Dus nee.
Als het niet past in de stedelijke omgeving dan past het nergens. Kernenergie en wel zo snel en gestandaardiseerd mogelijk en vooralsnog volgens de uitgeprobeerde en betrouwbare concepten en op industriële schaal.
Te beginnen in de meest ontwikkelde landen. De rest volgt later en gebruikt voorlopig het nog ruim beschikbare gas..
Peter, eens. Het valt mij wel op, dat men het heeft over het afbouwen van de 4 KC’s ’tegen 2034′.
Is hier toch sprake van die bekende kat die uit de boom gekeken moet worden?
Bovendien zal de Zwitserse bevolking ook wel een mening hebben in een referendum en dat is volgens mij nog niet gebeurd.
En dan hebben we het over een bevolking die onafhankelijkheid van het buitenland hoog in het vaandel heeft staan.
Weer een hersenspinsel, en een dure ook nog
Ze maken zich druk als alpinisten wat rommel achterlaten en nu willen ze de bergen bekleden met platen en kabels enz.
Vier kerncentrales weg, ga maar op zoek naar wat oude stallampen op olie.
Ook hier zal weer veel van teruggedraaid worden, wilde plannen allemaal, ben benieuwd hoeveel macht de milieu bewegingen hebben.
1 Alle landen hebben te maken met dergelijke scenario ’s , voor zon is het de korte dagtijd , wolkenformatie en lagere instraling in de winter alsook de Duck curve in de zomer, voor wind is er de dunkelflaute die om de 10à 20 jaar voor meer dan 10 dagen geen windstroom levert.
2 Alle scenario’s rekenen met import , meestal 15 tot 30% , niet beseffend dat voor VE systemen de omringende landen ook dan dit probleem hebben.
3 Om de bevolking momenteel nog zand in de ogen te strooien rekenen de adviserende studie bureaus soms met totaal onrealistische cijfers, zo rekent Energyville voor België met een capaciteitsfactor van 60% in de scenario’s, terwijl de realiteit voor on-en of-shore wind eerder 30% is, een onderschatting met een factor 2 die deze studies totaal waardeloos maakt, en toch in de strategische planning van de regering opgenomen word. Mislukking staat in de sterren geschreven.
Om een lang verhaal kort te maken, in de drie maanden zomer heeft een mens nagenoeg niks nodig maar in een alpenwinter zonder energie sneeuw je in en vries je dood.
Warmtepompen zijn daar natuurlijk het antwoord. Net als hier. In de bergen is het in de winter een stuk kouder dan hier aan zee. Dus waar haal je de warmte vandaan om te pompen. Hoe doen die ventilatoren het met 10cm sneeuw eroverheen. Anders wordt die pomp een inefficiënte elektrische straal kachel.
Frans Timmermans kan zich bij de duitse as aansluiten met het verzet tegen kernenergie. Van de Waddenzee tot de Italiaanse grens in Oostenrijk loopt een lint van zonnepanelen door europa. Achter het liggen de grote kolenstokers die verstoken zijn van de westerse vooruitgang in energie, woke en cultuur import. Als hotspot van co2 hebben zij te lijden onder de rampen die volgens de modellen op hun afkomen.
Maak uw borst maar nat, want de eenden van WC-Eend gaan u hun wil opleggen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1566394887/klimaatwetenschappers-willen-ingrijpende-maatregelen-van-kabinet
Open brief van Nederlandse klimaat wetenschaps
Bart van den Hurk
Aimée Slangen
Detlef van Vuuren
Gert-Jan Nabuurs
Heleen de Coninck
Kornelis Blok
Linda Steg
Maarten van Aalst
Marjolijn Haasnoot
Robbert Biesbroek
Roderik van de Wal
Sybren Drijfhout
Annemarie Teuns
https://drive.google.com/file/d/1zujbRquqQHN90fezM-lubUGMlqAmhYv1/view
Inderdaad, de alarmisten van het IPCC en daarvan afhankelijk zijn.
Verschrikkelijk.
Taco de Vries
Als de genoemden allemaal model staan voor de sprookjes van Detlev van Vuuren dan kunnen die allemaal met pensioen. Dan hebben ze tijd om te studeren en op andere meer realistische gedachten te komen.
Een hete reeks van die namen geven al meteen aan waar het probleem zit. In een eerder stadium hebben ze hun als prominent hun mond voorbij gepraat en nu hebben ze last van vermeend toekomstig gezichtsverlies.
met een stookprofessor, een tekstschrijver, een klmaatpsycholoog, een paniekprofessor, ecologen, meerdere modelleurs en IPCC adepten in je team gooi je in de politiek vast hoge ogen. Ik mag hopen dat de aanstaande regeringsleiders daar doorheen kijken.
Ik ben bijna 50, geef dagelijks technische leiding aan 150+ PhDs, ook (deeltijd)hoogleraren. Vroeger keek ik tegen die mensen op. Nu denk ik af en toe of sommigen onder hen nog wel helemaal sporen. Vooral omdat men het model heilig stelt, omdat daar volgens de geleerden, alle kennis in zit (behalve wat wij nog niet weten denk ik dan) en men dat als de waarheid neemt. Met een paar kritische en realistische vragen stuur ik ze terug naar start.
Zo ook met die geleerden die de brief hebben geschreven.
Wat een onzin weer bijdrage Nederland wereldwijd, 0,00000 niks.
In dit land zijn er die totaal de weg kwijt zijn.
Euro 7 norm is ook weer 5 jaar uitgesteld, wat een haast hebben ze toch.
Gelukkig heb ik nog aan de TU/e gestudeerd in een tijd met nuchtere hoogleraren en kwaliteit. Als ik die Heleen de Coninck op X bekijk, zie ik een XR extremist. Aardig de weg kwijt in mijn optiek en nogal gepolariseerd m.b.t. het klimaat. Dat is ook logisch, want daar leeft ze van.
Taco de Vries
Als de genoemden allemaal model staan voor de sprookjes van Detlev van Vuuren dan kunnen die allemaal met pensioen. Dan hebben ze tijd om te studeren en op andere meer realistische gedachten te komen.
Een hete reeks van die namen geven al meteen aan waar het probleem zit. In een eerder stadium hebben ze hun als prominent hun mond voorbij gepraat en nu hebben ze last van vermeend toekomstig gezichtsverlies.
Rapport is oude wijn in nieuwe zakken. (soms oude)
Net als een aantal ambtenaren, bedrijven deze wetenschappers politiek. Een wetenschapper onderzoekt en legt zijn/haar bevindingen, vast in rapporten, die gepubliceerd worden na het doorstaan van falsificatie.
Deze wetenschappers doen iets anders: zij misbruiken hun status en het onwaarschijnlijke RCP8.5 scenario om druk te zetten op onze samenleving om beleid af te dwingen of om het staande beleid te versnellen.. Dat afgedwongen beleid is vnl gericht op mitigatie en dan ook nog eens gericht op Nederland, terwijl de vele verspilde en nog te verspillen miljarden nauwelijks iets opleveren.
Als we niet snel de verwaterde mores in onze samenleving niet snel veranderen, worden wij niet meer geregeerd door politici die namens- en voor ons beleid uitvoeren, maar door actiegroepen, die soms vermomd als ambtenaren en soms vermomd als wetenschappers, de dienst uitmaken.
23 okt 2023 om 09:55
“Open brief van Nederlandse klimaat wetenschappers”
Niemand met enige kennis van de realiteit, buiten de studeerkamer, geloofd nog dat de 1,5°C haalbaar is.
De Coninck is mede schrijfster van het 1,5°C IPCC rapport, wat op verzoek van politici bij elkaar geschreven is.
Helaas zit de Coninck ook al in de “klimaatraad”, maar heeft nog wat mede actievoerders gevonden die liefst snelle maatregelen willen afdwingen welke niet van de kiezers komen.
Klimaatambassadeurs, is een poging de ministers een controlle mechanisme op te dringen, buiten het parlement om.
Niet aan beginnen, en ook de klimaatraad gelijk afschaffen.
EaB, dit valt in de categorie ‘kattenbakvulling’.
Maarten v Aalst hield op 9 okt een KNMI verhaal over SSP5-8.5 met een temperatuur van +4,9°C in 2100.
11 dagen later zet hij hier zijn handtekening onder een advies dat 1,5°C haalbaar is mits we naar zijn analyses luisteren.
Wat een brutale vlerk,
zou mijn grootmoeder gezegd hebben.
Onbegrijpelijk dat de allerveiligste en schoonste energiebron ooit taboe is en voorlopig taboe lijkt te blijven. Het toont de kracht van nepnieuws, verspreid vanaf eind jaren ’70, aan.
Heb zomaar een van deze topwetenschappers uit het lijstje gegoogled.
Binnen het betrekkelijk nieuwe veld van de omgevingspsychologie staat professor Linda Steg (Rijksuniversiteit Groningen) wereldwijd te boek als een van de meest innovatieve en invloedrijke pioniers. Vooral de klimaatcrisis heeft eraan bijgedragen dat haar vakgebied in korte tijd snel aan belang heeft gewonnen. Via grensverleggend onderzoek naar milieugedrag van mensen, talrijke beleidsbepalende publicaties en deelname aan gezaghebbende internationale commissies, heeft Steg daar persoonlijk een grote bijdrage aan geleverd.
Met deze klimaattopwetenschappers waarvan er dus duizenden zijn word ik dus regelmatig om de oren geslagen. Ben blij dat ik al enige tijd ” in de metaal” zit dus geen wetenschap zodat ik me niet meer meer hoef te schamen voor dit soort mensen.
Wel altijd grappig dat ze van elkaar altijd vertellen dat ze zo knap zijn.
Een omgevingspsychologe die kennis heeft van klimaatfysica? Knap hoor. Toegevoegde waarde: 0.
Een open brief waar ik als leek uit begrijp dat de auteurs vooral meer geld willen om onderzoek te doen. Ook hier weer het worst case scenario als uitgangspunt geen enkele twijfel. Hoezo wetenschappelijk?
H van ’t Klooster
Detlev en consorten maken alleen indruk op een uitgekozen geïndoctrineerd publiek.
Doe mij maar Judith Curry en gesprek met Jordan Peterson. Beide gecanceld wegens onwenselijk klimaatrealisme..
https://www.youtube.com/watch?v=9Q2YHGIlUDk
Samengevat: suïcidaal beleid.
Onze dijken ontwerpen wij niet op de gemiddelde waterhoogte.
David Dirkse
Wat is gemiddeld als de hoogste waterstand bij volledig ijsvrije polen 70 meter t.o.v. het huidige NAP is? Gelukkig duurt dat nog even.
bij een stijging van 18 cm per eeuw heb je ruim 5 eeuwen om te anticiperen op 1 meter stijging.
Niks om je druk over te maken.
Daar gaan we weer, veel mensen met te veel vrije tijd, denk Nederland nu echt dat ze de thermostaat kunnen regelen.
We gaan naar de kloten met zulke gespuis.
https://nos.nl/artikel/2495073-wetenschappers-aanpak-klimaatbeleid-te-aarzelend-en-weinig-effectief
Kijk ook in Nederland zegeviert corruptie, schokkend.
Amerikaanse beleggers kopen Europese woningvoorraad op om prijzen omhoog te jagen.
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/amerikaanse-beleggers-kopen-europese-woningvoorraad-op-om-prijzen-omhoog-te-jagen
En wie heeft hier goed aan meegeholpen?
Stef Blok reisde de wereld over om onze huurhuizen te verkopen, nu zitten wij met de brokken.
https://www.gelderlander.nl/rob-berends/stef-blok-reisde-de-wereld-over-om-onze-huurhuizen-te-verkopen-nu-zitten-wij-met-de-brokken~a8291eb9/#comments-anchor
Als ik in het lied de vogels een passende vogel aan Stef Blok zou moeten koppelen zou het de vale gier zijn. Niet genoemd, en wel ooit in de regering
https://www.youtube.com/watch?v=HRVkuqKGnf0