Onlangs kon de Volkskrant het weer niet laten te waarschuwen voor de nakende ondergang van de koraaleilanden.
Rob de Vos (Klimaatgek} toonde aan dat dit in strijd was met de feiten. Zie hier. Enkele jaren geleden had Chris Schoneveld daaraan reeds een beschouwing gewijd op Climategate.nl.
Uit de oude doos
***
Door Chris Schoneveld.
Hoe zagen de Malediven eruit in het late Pleistoceen, zo’n 120.000 jaar geleden? Dat wil zeggen tijdens het voorlaatste interglaciaal (het Eemien) toen de temperaturen iets hoger waren dan nu. Niet veel anders dan nu: een twintigtal atollen die zich in een langwerpige noord–zuid configuratie uitstrekken over een afstand van meer dan 800 kilometer. Iedere atol bestaat daarbij uit tientallen koraalriffen die tot dicht aan het wateroppervlak reiken.
De atollen–archipel van de Malediven is gelegen op een door ’tectonic rifting’ ontstane sub–mariene heuvelrug van basalt. Ooit lag die vlak tegen of boven het wateroppervlak, waarop zich koraal kon afzetten in de vorm van een zogenaamde ‘fringing reef’. Door sterke bodemdaling en wat zeespiegelstijging is die vulkanische heuvelrug langzaam gezonken en heeft de ringvormige ‘fringing reef’ de vorm van een atol aangenomen. Aan de binnenzijde van het atol ontstond door voortdurende ophoping van dode koraalbrokstukken en koraalgruis een ondiepe zee.
Op sommige van die riffen vormden zich laagliggende zandeilandjes door afzetting van koraalgruis en zand (door de papegaaivis vermalen koraal en als koraalzand uitgepoept). De eerste afzetting ontstaat meestal na een zware cycloon, waarna regelmatige golfslag verdere sedimentatie van koraalzand bevordert. Dit proces verklaart waarom koraaleilanden van dit type niet verder dan één of twee meter boven water uitsteken. Soms kan wind duinvorming veroorzaken, waardoor een enkel eiland een hoogte van 3 meter kan bereiken. Omdat het eiland voornamelijk uit calciumcarbonaat bestaat, kan oplossing van dit zand plaatsvinden door regenwater. Verdamping van het water resulteert in cementatie van de zandkorrels waardoor het eiland zich kan consolideren.
Tijdens de laatste glaciale periode (het Würm), zakte het zeeniveau meer dan 120 meter, en kwamen de Malediven droog te liggen en vormden zij een 800 km lang carbonaatplatform van, al of niet gecementeerde, dode koraaloverblijfselen.
Al een kleine 12.000 jaar lang bevinden we ons weer in een interglaciaal (het Holoceen) en herhaalt zich het proces van verdrinking van het platform en de groei van nieuwe atollen. Omdat gezonde koralen met gemak een zeespiegelstijging van 15 mm per jaar kunnen bijhouden was de snelle zeespiegelstijging in deze periode geen enkel probleem. Waarom slaat men dan nu ineens alarm bij een zeespiegelstijging van niet meer dan 2 tot 3 mm per jaar?
Het antwoord is simpel: een koraaleiland is de slechts denkbare locatie voor permanente bewoning. Om het in goed modieus Nederlands te stellen: het is niet duurzaam. Stormen en golfslag moeten vrij baan hebben om een eiland boven water te houden en vaste constructies, zoals vliegvelden, wegen en betonnen bebouwing, staan dat proces in de weg.
Het hoofdeiland Malé van de Malediven is daarom goedbeschouwd een milieuschande (zie foto). Je zou er alleen kunnen wonen op de manier waarop duizenden jaren de Polynesiërs en Micronesiërs in de Stille Oceaan dat gedaan hebben, en daarbij ook hun nomadische visserslevenswijze moeten aanhouden.
Als we (e.g. de Verenigde Naties) weer eens met de regeringen van koraaleilandstaten om de tafel gaan zitten dan moeten wij ze er van overtuigen dat zij onze cultuur niet moeten willen kopiëren en dat zij door hun wijze van leven niet duurzaam bezig zijn. In plaats daarvan moeten ze een keuze uit vier mogelijkheden onder ogen zien: verhuizen, verdrinken, in vissershutjes wonen die kunnen worden verplaatst of hoge waterkeringen rondom hun eilanden bouwen.
De eerste drie zijn milieuvriendelijk, de laatste geenszins. Wat ze niet moeten doen als hun huizen straks onderlopen is de schuld bij de geïndustrialiseerde landen leggen. Want het probleem wordt niet veroorzaakt door het CO2 dat wij en de ‘Maldivian Airlines’ uitstoten, maar door puur geologische, klimatologische en biologische, onontkoombare processen.
Ik ben echter bang dat de regering van de Malediven liever haar kop in het koraalzand steekt dan de hand in eigen boezem. Vooral na de theatrale vertoning van een regeringsberaad onder water (zie foto) is het duidelijk dat de regering zich vastklampt aan haar slachtofferrol en lucratieve financiële compensatie door de rijke landen het belangrijkste agendapunt is.
Ach als je de media kanalen moet volgen kun je nu beter direct je graf gaan schoppen anders staat het al vol water voor je er in ligt.
Gisteren stond ook weer in de krant dat 75% van de burgers klimaat angst heeft.
Gelukkig hoor ik bij die andere 25%.
Wat is het toch een propaganda heden.
Deze vond ik trouwens ook leuk.
Mag je als politicus rouwen om het klimaat tijdens een debat?
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/mag-je-als-politicus-rouwen-om-het-klimaat-tijdens-een-debat~ba8664c8/
Een artikel over je vleugels voor schepen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/27/met-vliegtuigvleugels-kan-de-scheepvaart-vergroenen-a4182450
Dank Lo, helaas kan ik het niet lezen, staat achter de betaalmuur. :(
Ondanks de al wat oudere publicatie toch weer een opfrisser om minder alarmistisch te zijn of beïnvloed te raken in de door de VN gewenste richting
Theo,
‘Gisteren stond ook weer in de krant dat 75% van de burgers klimaat angst heeft’.
Aha, nou begrijp ik eindelijk die enorme winst op links. Sarc off.
Nog niet zo lang geleden schreef ik dat ik tegen het idee ben om de kiesgerechtigde leeftijd omlaag te brengen naar 16 jaar.
Mijn argument is dat kinderen, want dat zijn het, echt nog niet in staat zijn om een weloverwogen keuze te maken. Die maken, nog meer dan volwassenen, keuzes op basis van emoties en we weten ondertussen dat de hersenen pas ergens rond de 25 helemaal tot ontwikkeling zijn gekomen.
Nu is er een onderzoek geweest naar het kiesgedrag onder scholieren; de scholierenverkiezingen. Tot mijn verbazing blijken PVV, FvD en VVD daar de grote winnaars en de klimaatdrammers van VL komen pas op de 4e plaats en niet alleen nu, maar ook al bij de PS verkiezingen. Daar was ik in eerste instantie best wel verrast over, maar na enig nadenken begreep ik het.
PVV, FvD en VVD zijn de partijen die het echte probleem van vandaag de dag als hoofdthema hebben gekozen; de immigratie. Ja, zeker, de VVD heel laat uit opportunisme, maar daar gaat het nu even niet om.
En wie worden er het hardst geconfronteerd met het gedrag van onze kansenparels?
Juist, scholieren. Die kunnen niet ontsnappen aan de terreur van dat volk want ze moeten nou eenmaal naar school en maken dagelijks de terreur mee in de klas of op het schoolplein.
Dus, die kiesgerechtigde leeftijd dan maar naar 16?
Nee, natuurlijk niet. Maar het signaal is duidelijk en dat blijkt ook wel uit de uitslag van 22 november.
Hoopvol is het dat zowel binnen de VVD als de PvdA het rumoer begint aan te zwellen.
En dan nog dit.
Natuurlijk is het verstandig om niet door te gaan met dhr. van Strien.
Maar ik heb niet of nauwelijks het begrip ‘onschuldpresumptie’ gehoord binnen de Nederlandse MSM. De man is bij voorbaat al een crimineel.
Maar OK, misschien ontploft deze handgranaat wel in het gezicht van de Groene Khmer door de benoeming van Ome Roon.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/830163069/ronald-plasterk-benoemd-als-nieuwe-verkenner
In de Franse media wordt altijd dit begrip, onschuldpresumptie dus, genoemd als er iemand wordt door Justitie wordt vervolgd wegens een vermoeden van strafbaar gedrag.
Of het nu gaat om een politieman die misschien te veel gewed heeft gebruikt, of om een oud president, Sarkozy, die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen.
“Vooral na de theatrale vertoning van een regeringsberaad onder water…”
Als een kind in de klas overdreven aandacht krijgt van de meester, gaat het zich daarnaar gedragen.
Als het kind daarbij zielig gevonden wordt zal het daar met grote vaardigheid munt uit slaan.
En ze hebben daar potverdikkeme helemaal geen vluchtelingen. Ze weten niet eens wat een vluchteling is.
Dr Didi is de onderwater minister.
De meester krijgt wel een steeds betere opleiding, met een eigen Universiteit.
Bevolking 550.000 in 2021
Bevolkingsgroei 85% sinds 2000.
Bevolkingsgroei 550% sinds 1960
Na de tsunami in 2004 met 85 doden en 2/3 van de hoofdstad onder water is de bevolking met 72% toegenomen.
85 is gelijk aan de bevolkingsgroei van twee dagen.
https://ejbron.wordpress.com/2023/11/27/video-klimaatredding/
Klimaatredding.
Vanmorgen weer een nieuw woord in de krant: klimaatkwetsbare wijken.
Is er ergens al een woordenlijst voor deze gevallen?
De aarde staat op omvallen. Zo erg is het al. Straks vliegen we op z’n kop door het universum.
Ferdinand Meeus had ook al zijn steentje bijgedragen, de Malediven verzuipen helemaal niet!
https://www.climategate.nl/2023/04/help-malediven-verzuipen-helemaal-niet/
Ze verzuipen juist wel maar pas als het water aan de lippen staat want de natuur kan hen niet helpen. Maar ze hebben wel de tijd met een zeeniveaustijging van 20 cm/eeuw. Een dijk van 1 meter hoog helpt ze weer 500 jaar verder. Ja volgens het KNMI en IPCC kan dat al aan het eind van deze eeuw zijn, maar daar gaan wij niet in mee.
De Malediven : paradijs voor malle Dieven . De werkelijke reden van de strijd tussen Links en Rechts zijn normen en waarden.
In de wereld van progressieven , zonder normen en waarden, is alles geoorloofd . liegen bedriegen , stelen en wordt oplichting -hoewel een misdrijf- als ‘goed koopmanschap ‘ beschouwd .
Dat willen ze graag zo houden natuurlijk .
http://bureaulesswatts.nl/ethiek-en-energietransitie/
Prachtige woorden voor mij om bij weg te dromen Eemien, Wurm, koraal atollen, maar ik bevindt me in de bubbel Haarlem, Klimaat Crisis 2023 en dat hoewel de eerste sneeuw in Nederland al in November is gevallen. Dat zal hier als dat zo blijft wel nooit meer gebeuren want hier heerst GLPvdA met D66 met samen 42.5 %. en die geloven niet meer in sneeuw.
Vanavond is er een debat hier in Haarlem ”Liefde voor de lokale democratie” waarin behalve een aantal fractievoorzitters ook een prominent van ER meespeelt. Eens kijken of ik me er verbaal ook bij al die kanjers ertussen kan wurmen. Heb eens in mijn geheugen nagezocht wat ik nog weet van de geschriften uit de jaren zeventig en moet dan vaststellen dat de Klimaat bewegingen aardig voldoen aan de criteria faschistisch te zijn.
Het thema is “Hoe staat het en hoe gaat het met de Haarlemse democratie en is Haarlem democratischer dan pakweg 10 jaar gelden. Hoop er op te kunnen wijzen dat mijn kritiek op de heersende absurde klimaat ideeen flink gedwarsboomd wordt en dat is toch faschisme.
fascisme dus.
“…is Haarlem democratischer dan pakweg 10 jaar geleden.”
Ik denk dat ik het antwoord al weet. Ja, Haarlem is democratischer dan ooit -want links-, maar er zijn ook ernstige bedreigingen door de opkomst van extreemrechts (lees: fascisme). Pas als die 42,5% links is veranderd in 100% links is Haarlem 100% democratisch.
“…is Haarlem democratischer dan pakweg 10 jaar geleden” is een domme, inhoudsloze slogan, want hoe meet je zoiets? Laat ze daar maar antwoord op geven.
Johan D. Antwoorden hoeven ze me niet te geven, als ik mijn punt kan maken voor die 50 merendeels nitwit hotemetoten ben ik tevreden. En misschien steek ik een paar personen een hart onder riem of gaan er enkelen nadenken. Je weet het, als je niets doet veranderd er eigenlijk ook niet iets snel ten goede. En het is nog leuk ook zo’n discussie.
Rene,
Het mooie Haarlem. Mijn vrouw is daar geboren en getogen en als het even kan komen we ieder jaar bij ons bezoek aan Nederland ook een paar dagen in Haarlem doorbrengen.
Haarlem bestaat al heel lang en zal ongetwijfeld de gure linkse wind die nu waait te boven komen.
Succes vanavond en laat weten hoe het gegaan is.
Als Chris het begrip Würm hanteert voor een ijstijdperiode is dit artikel inderdaad al héél oud… grijns…
Maar hij heeft het wel bij het rechte end.
Ook eilanden als Tuvalu kampen met hetzelfde probleem.
Ze wonen er tweeduizend jaar, maar dat is alleen mogelijk geworden omdat de zeespiegel sinds drieduizend jaar geleden iets is gedaald.
Voor die tijd hadden ze er niet kunnen wonen want er was geen eiland.
Gewoon een gevalletje botte pech, niks opwarming.
De Eemian interglaciaal was 120000 jaar geleden.
Er is een nulletje verdwenen bij de druk
Inmiddels gecorrigeerd. Met dank voor de oplettendheid.
‘Alleen centrales in serie bouwen kan kernenergie over dode punt helpen’
https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10533015/alleen-centrales-in-serie-bouwen-kan-kernenergie-over-dode-punt-helpen
Dat doen ze toch al bij die subs van de Virginia class; daar staat een SMR in die 33 jaar lang achter elkaar 500MW kan leveren op een lading.