Van een onzer correspondenten.
Naast Zeeland met twee grote centrales wordt in diverse provincies, zoals Limburg, Noord-Brabant, Flevoland, Gelderland en Zuid-Holland onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om kernenergie toe te passen. Het gaat dan vooral om SMR’s: Small Modular Reactors. Dat zijn kleine kernreactoren met een standaard ontwerp, die sneller en tegen lagere kosten gebouwd kunnen worden dan een grote kerncentrale zoals in het Zeeuwse dorp Borssele staat. Provincies doen inmiddels een wedloop om als eerste met onderzoeksresulaten te komen.
Overijssel zet nu ook een werkgroep op die onderzoek gaat doen naar de mogelijkheid om kernenergie te produceren in de provincie. Een motie van JA21 en Forum voor Democratie kreeg in de Provinciale Staten een nipte meerderheid (24-23). BBB, de grootste coalitiepartij met zeventien zetels, stemde voor.
De zogeheten taskforce moet volgens de initiatiefnemers bestaan uit ‘een goede en evenwichtige vertegenwoordiging van stakeholders’ en voor 1 april 2024 zijn opgericht. De werkgroep krijgt als opdracht om te onderzoeken hoe Overijssel een voortrekkersrol kan nemen in het toepassen van kernenergie. Volgens fractievoorzitter Fred Kerkhof van JA21 is de provincie Overijssel op dit moment ‘te afwachtend’ en neemt het ‘een terughoudende houding aan’ als het gaat om kernenergie.
De Friese Staten willen tevens dat wordt onderzocht waar in de provincie zo’n kleine kerncentrale kan komen te staan.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft voor komend jaar 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van SMR’s. Provincies kunnen aanspraak maken op een deel van dat bedrag. In zowel Overijssel als Friesland werd woensdagavond j.l. een voorstel van JA21 aangenomen om een aanvraag te doen.
De provincie Zuid-Holland heeft zo’n locatie-onderzoek eveneens in voorbereiding. ‘Het zit in de pioniersfase’, aldus gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks, VL), die daarmee een afspraak uit het coalitieakkoord uitvoert.
‘We trekken samen op met andere provincies en delen de kennis.’
In de Zuid-Hollandse Staten was geen meerderheid (11-44) voor het JA21-voorstel om te proberen een deel van de 10 miljoen euro binnen te halen.
***
Bron o.a. hier.
***
https://ejbron.wordpress.com/2023/11/10/koude-winter-noordelijk-halfrond-staat-een-nieuw-sneeuwrecord-te-wachten/
Waarop moet die haalbaarheidsstudie dan gebaseerd zijn? Op het draagvlak? In dat geval moet er eerst iets gebeuren aan de onevenwichtige nieuwsvoorziening. Anders is het afstel al in geprogrammeerd. Of gaan ze zoeken naar een plek. Misschien kunnen ze in de tussentijd de Akademik Lomonosov inhuren om er vast aan te wennen.
Basje is zijn tuin uit aan het graven, hij bouwt een atoom-bunker.
Gevraagd oud daklood.
Ik ben benieuwd wat het word, hier in Limburg zijn ze er ook mee bezig geweest, maar iets concreets is er nog niets.
Een volgend kabinet kan hiervoor een haalbaarheids studie opzetten om te onderzoeken of er een provinciale behoefte is om een eigen nucleaire doelstelling te hebben. Om dit degelijk uit te voeren is hiervoor minimaal 5 jaar voor nodig.
Ik ben er van overtuigd dat die dingen nog voor 2030 in bedrijf kunnen zijn als men dat wil.
Het is te hopen dat na 22 november die ‘wil’ er ook echt zal zijn en dat het grote traineren van de Groene Khmer op de mestvaalt van de geschiedenis terecht komt.
Overigens heb ik niets persoonlijks tegen een Timmerfrans of een Klaver. Voor mij mogen ze 100 worden; liefst morgen nog.
Tot die tijd kunnen jullie wel wat atoomstroom kopen bij ons in Frankrijk :)
Gezien de recente mislukking van NuScale in Oregon(USA), sinds 2006 actief en de by far de verst gevorderde SMR fabrikant, zijn de vooruitzichten van kernenergie somber op zijn best.
NuScale was:
– de enige met een redelijk uitgewerkt ontwerp (ze werkten er al 17 jaar aan).
Ze gingen eerst uit van kernreactoren van 50MWth (=~17MW elektrisch) waarbij een aantal reactoren in een gebouw waren ondergebracht.
Dat is vanwege de markt, uiteindelijk 77MW per reactor geworden.
– de enige (van de vele MSR startups in USA) die subsidie kregen van de federale regering (Washington), In totaal $10miljard.
Dus de regering wilde er echt een succes van maken.
Ze gingen onderuit op de stijgende kostprijs van de te produceren stroom. Stijgend naarmate de bouw van de kernreactoren voor de eerste klant, een coöperatie, dichterbij kwam.
Toen een deel van de leden van de coöperatie afhaakte (paar jaar terug), heeft Washington het bedrijf nog geprobeerd te redden met aanvullende subsidies.
Echter nieuwe kostenstijgingen deden hen de das om.
Die hoge kosten per KWh geproduceerd zijn niet raar want de toenemende grootte van kernreactoren is steeds een poging geweest om de kostprijs van de geproduceerde stroom te verlagen. Noodzakelijk vanwege de alsmaar dalende productie kosten van conventionele centrales.
En tegenwoordig vooral van wind+zon+opslag (batterijen+opslag als H2 in de zoutkoepels van Gasunie bij Z.Wende).
Dit maakt de vooruitzichten voor SMR’s in de provincie, waar een aantal provincies op gokken, buitengewoon somber.
In NL hebben we immers geen speciale omstandigheden waardoor SMR’s hier goedkoper (per KWh) zouden produceren, eerder duurder.
Verder acteert onze overheid soms wel dom, maar ik zie ze geen €15miljard storten in een bodemloze put (hoop ik als belastingbetaler).
Toelichting:
Die coöperatie was de enige klant waaraan ze hun kerncentrale hebben kunnen verkopen. Kennelijk wel met een ontbindingsclausule in het contract.
Bas
Waar blijft je sluitende berekening met alles erop en eraan?
Peter,
Waar blijft jouw antwoord?
“Toon even aan dat alle klimaatonderzoekers (waaronder ‘Wetenschappers van formaat’) er helemaal naast zitten.
Toon ook even aan dat Happer en Giaever, Soon, Clauser, van den Beemt, Curry, Lindzen er NIET naast zitten. “
Dogmatische Trol gesignaleerd. Poetsen
Peter,
Wat vind je sluitend met alles erop[ en eraan?
Waarom zou ik dat doen voor SMR’s?
Domme provincie bestuurders mogen er in geloven maar een beetje zorgvuldig kijken laat zien dat SMR’s geen kans hebben.:
Rolls-Royce heeft zijn SMR project dan ook in 2018 al op een laag pitje gezet: “In mid-2018, Rolls-Royce scaled back its SMR investment significantly, from several millions to simply paying for “a handful of salaries”. Ik verwacht dat van die handvol salarissen nu een parttimer (een dag in de week?) over is.
Zoals hun vice-president heeft gesteld: “will not fly. We are coming to crunch time.”
Moet ik dat nog doen voor grote kerncentrales?
Immers die zijn veel te arbeidsintensief om te kunnen concurreren in de komende elektriciteitsmarkt….
Onze KCB heeft 450 – 600 veelal hoog opgeleid personeel rondlopen (afh. van wat er aan de hand is, veelal inhuur).
De 4 grote Borssele windparken produceren veel meer stroom en hebben ~150man aan personeel rondlopen incl. inhuur.
Daar kan de KCB dus al niet goed tegen concurreren.
Maar het wordt veel erger.
Want nieuwe windmolens worden dubbel zo groot, niet 8MW maar 15-18M. En hebben dan niet meer maar minder onderhoud nodig!
Dankzij een serie kleine verbeteringen. bijv:
– grotere olie-/smeerpotten om de lagers en tandwielkasten gesmeerd te houden, redundante vet/olie pompen, enz.
– nauwkeuriger fabricage en afdichting lagers, waardoor minder vet/smeerolie verlies
The Dutch government is planning to launch a consultation on building new nuclear power plants after a study commissioned by the economics and climate ministry claimed atomic energy is as cheap as wind or solar power – and the safest way to produce electricity in the country.
https://www.rechargenews.com/transition/cheaper-and-safer-than-wind-or-solar-dutch-to-consult-on-new-nuclear-power-plants/2-1-880143
Wil het nog een beetje vlotten met de polyandrie, HasseBas?
Die moet je even uitleggen Chemical.
Even de voetjes op de aarde zetten.
Enkele dagen geleden was er een interview in de Vlaamse krant De Standaard met ingenieurs over de ontwikkeling van SMR’s door het Belgische SCK CEN, samen met drie andere partners.
Wanneer denken deze ingenieurs dat de eerste commerciële SMR elektriciteit zal leveren? Pas in 2040-2045.
Ze durven ook niet zeggen dat het economisch interessant zal zijn. “Ontwerpers die al verder staan in hun ontwikkeling van een SMR, hebben hun kostprijs al fors moeten optrekken.”
Ondertussen hopen ze wel op riante subsidies. België zal al een eerste schijf van 100 miljoen euro betalen, en andere partners 75 miljoen. Dat is alleen nog maar voor de eerste fase in de ontwikkeling, en men hoopt op meer toekomstige subsidies.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20231108_93468707
Michiel
De schaal zal het goedkoop moeten maken. Maar dan heb je ook wat. Dat kun je bij windturbines en zonne-akkers niet zeggen. Daar houd je je alleen een vernield landschap en milieu aan over.
Peter weet het niet alleen beter dan klimaatwetenschappers. Hij weet het ook beter dan ingenieurs.
Wat een genie! (of wat een tunnelvisie!)
Trol gesignaleerd, JvdH
Michiel, zodra de subsidies voor die SMR’s op hetzelfde niveau komen als die voor zon en wind, zal blijken dat ze binnen de kortste keren gewoon operationeel zijn. En geef die ontwikkelaars maar eens ongelijk.
In de ‘strijd’ tegen de vreselijke opwarming zijn SMR’s net zo effectief als molentjes en paneeltjes, WANT CO2 neutraal en dus hetzelfde recht op subsidie.
Bestudeer de subsidies en kosten van SMR’s en die van windparken. Dan blijkt dat je er ver naast zit.
Sinds de Borssele offshore windparken wordt er geen subsidie meer verstrekt bij offshore wind.
Sterker, bij de laatste offshore windpark aanbesteding (HKW eind 2022) heeft de winnaar zich verplicht om ~62miljoen te betalen voor de opdracht om binnen 4 jaar op dat stukje zee een 740MW windpark te hebben draaien, dat 30jaar in goede conditie te houden, en na afloop de zee weer maagdelijk op te leveren.
Dat duidt erop dat marktpartijen (zoals Vattenfall, enz) er van uitgaan dat ze dikke winst boeken.
Inmiddels is de ontwikkeling van betere windmolens doorgegaan zodat de kostprijs van de geproduceerde stroom verder is gedaald.
Dus kon de Duitse overheid deze zomer een contract tekenen met de 2 winnaars voor 4 windparken waarbij die zich verplichten om €12,6miljard te betalen voor de plicht om die windparken binnen 4 jaar integraal draaiend te hebben, in goede conditie te houden en aan het eind de zee weer maagdelijk op te leveren…
Anthony,
Natuurlijk kun je stellen dat KC’s 2x zo lang meegaan, maar dan moet je ook de bouwkosten bekijken. Die zijn bij:
– nuclear inmiddels ruim €12mln/MW vermogen
(zie: power-technology.com/news/hinkley-point-c-project-costs-rise-again/
– wind €1 – 2mln/MW vermogen.
Je kunt dus 6 tot 10 keer meer offshore windvermogen neerzetten voor je geld…
“Dus kon de Duitse overheid deze zomer een contract tekenen met de 2 winnaars voor 4 windparken waarbij die zich verplichten om €12,6miljard te betalen voor de plicht om die windparken binnen 4 jaar integraal draaiend te hebben,”
En Duitsland mag blij zijn als ze daar de aansluitingen voor deze windparken van kunnen betalen.
Deze miljardenkostende aansluitingen ( 90 miljard tot 2050) zijn ook gewoon subsidie.
https://www.bnr.nl/column/economie/10529433/kosten-windenergie-verdubbelen-tientallen-miljarden-duurder
@Michiel,
Zo is de ontwikkeling van de NuScale SMR ook begonnen….
Nu eist de Amerikaanse toezichthouder wel dat kernenergie veilig moet zijn, wat aanzienlijk hogere prijzen betekent dan in NL waar het toezicht van de NL toezichthouder (ANVS) op belangrijke punten afwezig is of anders gesteld virtueel is.
Zo moeten in aanbouw genomen KC’s in USA sinds ~2012 bestand zijn tegen een 9/11 aanval (geldt dus niet voor de bijna klaar zijnde Vogtle 3 & 4).
Gevolg is dat in alle nieuwe ontwerpen die ik heb gezien, de kernreactor onder de grond is gesitueerd met het turbinegebouw erboven.
Dat is fantastisch nieuws!!
Zowel Overijssel als Friesland zijn immers de bakermat van de nucleaire industrie in Nederland./ Dus als er ergens knowhow is dan is het daar wel. Ik begreep dat er inmiddels een diepgaand ambtelijk onderzoek bezig is naar de bevindingen en mislukkingen in Idoha waar ze nu al sinds 2014 geleerd hebben van hun fouten en de stekker er maar uitgetrokken hebben
Het advies van de provincie Friesland is dan ook om naast het faillissement in Idaho vooral de ontwikkelingen in Frankrijk te bestuderen die immers in 2027!! beginnen met de bouw van hun eerst commerciele SMR reactor in Marcoule.
Er wordt maar liefst 1 miljard in geïnvesteerd om te komen tot een commercieel export centrale met maar liefst een vermogen van 320 MW. Wat de kosten zullen zijn weten ze natuurlijk nog niet en wat de uiteindelijke prijs per MWh zal zijn natuurlijk ook niet.
Maar die wordt verwacht zo rond een jaar of tien gerekend vanaf vandaag wel bekend!.
Daarna kan altijd nog bekeken worden of de aanschaf van de centrales in deze twee vooruitstrevende energie provincies de moeite waard is.
Het ambtelijke rapport met een kosten baten analyse tot laten we zeggen het jaar 2115 kunnen we dan tegemoet zien zo rond 2035 schat ik zo in…
Ondertussen blijven natuurlijk alle provincieambtenaren gespitst op de ontwikkeling en instandhouding van hun nucleaire netwerk, de kerncentrales in Drachten en Joure en opwerkingscentrale in Zwolle
Toch met elkaar goed voor zo’n werkgelegenheid van tienduizenden gespecialiseerde en hoog opgeleide deskundigen in het drassige veld van de nucleaire turf en veenkolonies van Nederland.
Komt allemaal goed met die ambtelijke ‘evaluatie’ en deze site kan om de twee weken vast weer een bericht plaatsen over wellicht Schiermonnikoog die ook we;l een SMR dingetje willen om het toerisme te bevorderen.
We wachten het rustig af met al uw koortsige kleine nucleaire droompjes…..nog een jaartje of tien rustig doorslapen, dan zien we wel weer verder.
https://www.wired.com/story/first-small-scale-nuclear-plant-us-nuscale-canceled/
Gerard kom nu eens eindelijk af met je gedroomde oplossing zonder in de emmer snot te roeren.
Gerard,
NuScale is al in 2006 opgericht en actief!
Ik weet niet hoe je aan 2014 komt?
Nieuwe kernenergie zal nog aardig wat voeten in de aarde hebben, maar de wens naar kernenergie doorbreekt voor het eerst in 40 jaar de ideologische negatieve dominantie van de milieubeweging dat is de grote winst.
Ook Simon Rozendaal ziet in zijn EW-artikel de negatieve rol van de gesubsidieerde milieubeweging sinds jaren ‘80 als bijzonder contraproductief en als tegenstander en saboteur van echte energie vernieuwing voor de samenleving in Nederland.
Rozendaal constateert de ideologische en politieke / ideologische nauwe en onkritische verbondenheid van de Nederlandse journaille met hun selectieve onderwerpen keuze en dito nieuwsgaring vanuit het negatieve en zwaar overdreven gepolitiseerde VN-IPCC -klimaatalarmisme en hun onwetenschappelijke onlogische strijd tegen alle fossiele energiebronnen en tegen alle kernenergie via de rijksgesubsidieerde / PC-loterij oppermachtige milieubeweging / GreenPeace / XR.
https://www.ewmagazine.nl/kennis/opinie/2023/11/milieubeweging-is-oppermachtig-in-nederland-57778w/
Met de aanstaande verkiezing kan kritisch Nederland afrekenen met de 3 GroenLinkse kabinetten Rutte.
@Scheffer,
Nieuwe kernenergie kan niet concurreren in de huidige en al helemaal niet in de toekomstige markt.
Het is de hoofdreden dat:
– USA geen KC’s meer bouwt terwijl kernenergie daar alsmaar verder aan het afbrokkelen is.
– France en UK niet begonnen zijn met de bouw van een nieuwe KC terwijl duidelijk is dat de KC die ze bouwen vergaand onvoldoende is om het marktaandeel van nucleair enigszins in stand te houden.
Wil je NL verarmen?
Nonsens, Big Oil is altijd op de hand van de milieubeweging geweest in hun gezamenlijke strijd tegen kernenergie.
Kernenergie en fossiele energie zijn de komende eeuw DE remedies tegen incompetente ‘hernieuwbare’ energie ideologie / politiek.
Het is verkiezingstijd, dus nu komen alle kartelpolitici in actie om de burgers te paaien.
trap er toch niet in, dit wordt toch al jaren gedaan?
Al die beloftes in verkiezingstijd
Minder migratie
Beter Onderwijs
goedkopere zorg
En nu komt daar goedkope kernenergie bij.
het gaat die lui helemaal niet om kernenergie, ze willen JOUW stem, daarna zijn ze 4 jaar vrij om alles te doen waar JIJ nooit voor gekozen hebt.
Laat je nou een keer in je leven niet bedonderen, stem op een partij die NIET meegaat in de VN doctrine en de klimaatwaanzin.
Stem op een partij die NOOIT ergens voor gestemd heeft dat negatief voor de bevolking kan uitpakken.
Dan blijft er écht maar één partij over!