Van een onzer correspondenten.
429 Europese zonne-energiebedrijven en brancheorganisaties, goed voor een achterban van nog eens ruim 6.000 bedrijven, roepen de EU om geen handelsbelemmeringen zoals importheffingen voor zonnepanelen in te voeren. In een gezamenlijke verklaring waarschuwen de organisatie dat handelsmaatregelen de Europese zonne-energiesector forse schade zouden toebrengen en de energietransitie zou vertragen.
‘We zijn verbijsterd over de geruchten dat er een handelsbeschermingsonderzoek naar zonne-energie zou kunnen worden gestart’,
aldus Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. Afgelopen oktober ging een soortgelijk EU-onderzoek naar staatssteun voor elektrische auto’s uit China van start.
‘We hebben betere, snellere en effectievere oplossingen voor de crisis waar Europese fabrikanten mee te maken hebben. Europa mag zijn klimaat- en energiezekerheidsdoelen niet verraden.’
Half september vroeg SolarPower Europe de EU om Europese fabrikanten de helpende hand te reiken.
Begin oktober benadrukte de Europese koepel daarbij dat importheffingen niet het geijkte instrument zijn. In de nu uitgevaardigde gezamenlijke verklaring waarschuwt ze dat handelsbeschermingsmaatregelen de Europese werkgelegenheid negatief beïnvloeden en banen in gevaar brengen. Als handelsbeschermingsmaatregelen volgend jaar worden onderzocht en in 2025 worden geïmplementeerd, zal volgens een analyse van SolarPower Europe het aantal banen dalen van 890.000 naar 655.000 in 2024, en naar minder dan 600.000 in 2025. Daarmee zouden 290.000 banen in gevaar zijn. Dat komt onder meer omdat Europa momenteel slechts 3 procent van de jaarlijks in Europa geïnstalleerde zonnepanelen zelf kan produceren.
Bovendien, zo benadrukken de zonne-energieorganisaties in hun brief aan de EU, dat handelsmaatregelen in het verleden niet hebben gewerkt. In december 2013 besloot Eurocommissaris Karel de Gucht na een klacht van EU Prosun Chinese zonnepanelen te ‘beboeten’ met een importheffing. In september 2018 werden die importheffingen definitief stopgezet.
‘Banen in de zonne-energiesector, projectinvesteringen en de ontwikkeling van zonne-energie liepen sterk terug tijdens de periode waarin deze handelsbeschermende maatregelen van kracht waren en leidden tot een stijging van de kosten voor onze klanten en consumenten, zonder dat dit de Europese zonne-energiebedrijven terugbracht’, aldus Hemetsberger.
SolarPower Europe vraagt de Europese leiders om die reden om 3 andere maatregelen. Ten eerste moeten staatsgaranties en kredietlijnen overwogen worden voor Europese fabrikanten die worstelen om te overleven onder de huidige marktomstandigheden.
Ten tweede moeten de regels voor staatssteun in het kader van het tijdelijke crisis- en overgangskader aangepast en verlengd worden, zodat ze ook de operationele kosten van fabrieken dekken. Tot slot moet nationale financiering vergezeld gaan van een financieel instrument op EU-niveau, zoals een Solar Manufacturing Bank, gekoppeld aan het innovatiefonds of een nieuw EU-soevereiniteitsfonds.
***
Bron hier.
***
Zolang er geen goedkope massa opslag bestaat van zonne energie zijn die panelen meer tot last dan gemak.
Bovendien heeft Nederland te weinig grond om met zonnepanelen enig verschil te maken.
Zonnepanelen zijn Hobbitstee technologie.
Meer tot last dan gemak… zeker wanneer het gaat om die grote PV-velden die kostbare landbouwgrond in beslag nemen. Maar op daken van woningen en bedrijven kunnen zonnepanelen wel degelijk van nut zijn onder voorwaarde dat de hoeveelheid zonnepanelen wordt afgestemd op het eigen verbruik tijdens een lentedag. Momenteel zijn zonnepanelen eerder een plaag voor de netbeheerder vanwege de grote hoeveelheden ongevraagde zonnestroom die het gevolg zijn van de salderingsregeling die huishoudens aanspoort om meer zonnepanelen te plaatsen dan men werkelijk nodig heeft. In België heeft de overheid daar korte metten mee gemaakt en de hele saldering in één keer afgeschaft.
Komende jaren gaat de stroomprijs ongetwijfeld verder stijgen door steeds hogere energiebelasting die gebruikt wordt om toegekende SDE+ subsidies te financieren. Met het stijgen van de stroomprijs wordt het gebruik van zonnepanelen interessanter, zelfs met de lage opbrengst in de winter.
Chris,
” …die het gevolg zijn van de salderingsregeling die huishoudens aanspoort om meer zonnepanelen te plaatsen dan men werkelijk nodig heeft.”
Dit klopt natuurlijk niet.
Of leg anders eens uit hoe de salderingsregeling werkt voor energie die iemand “over” heeft door een te groot aantal panelen.
@Willem77
Die salderingsregeling is oneerlijk.
Stel ik produceer een machine en geef daar garantie op.
Die garantie vervalt natuurlijk als de klant er zelf de schroevendraaier in steekt.
Alleen centrales kunnen de netspanning stabiel houden.
Maar eigenaren van zonnepanelen mogen op het net dumpen.
Dat levert extra werk op voor de centrales en ook minder inkomsten.
Overigens besparen centrales maar 1/3 van de terug geleverde (zonne) energie.
Hoe het wel zou moeten: zonnepanelen eigenaren vormen een lokaal net met een buffer.
Alleen de netbeheerder kan die buffer aan het net koppelen.
Direct aan het net koppelen van zon- en wind energie vraagt om problemen.
Zo’n systeem is niet opschaalbaar.
Wel kunnen deze onbetrouwbare energiebronnen direct gekoppeld worden aan niet tijdkritische toepassingen.
David dirkse
Van dumpen is alleen sprake bij een teveel aan energie. Dat teveel doet zich slechts voor als er milieuonvriendelijke windparken en even milieuonvriendelijke zonne-akkers zijn die het landschap verpesten en met subsidiegeld en garantieprijzen produceren. Gascentrales zijn afhankelijk van het aanbod goed op een af te schakelen. Ruim dus de vervuilende windturbines en zonneakkers op en er is geen probleem met een teveel. Geef de kleine opwekker gewoon de prijs die het gas kost op de wereldmarkt. Zonnepanelen in de stad op daken is een betere oplossing dan windturbines en zonneakkers op land. En eigenlijk geld voor de zee hetzelfde. Kan het niet in de bebouwde omgeving/stad/dorp, dan kan het nergens. Maak niet van heel Nederland een industriegebied.
Laat dus, zoals ik al eerder stelde, de energiebedrijven zelf ,de keten dus maar eens sluitend maken met zonne-energie + opslag voor max 5 eurocent en niet de thuisopwekker lastigvallen met vorderingen om de opslag te verhalen die ze zelf nalieten te regelen.
Een andere oplossing is dus alleen nog zonnepanelen toe te staan in de al gebouwde omgeving.
Weg met de zonne-akkers die het landschap en milieu verregaand verpesten.
Hoe zit het met het albedo effect met al die zwarte platen die er maar steeds meer en meer komen vraag ik me af.
Trouwens in Duitsland is ook weer wat loos omtrent de snelle energie transitie, dus wat ik al vaker heb vertelt.
Nu zien ze voor de toekomst ernstige electrische problemen, er zou een wet moeten komen die laadpalen en ook laad apparaten thuis regelbaar moeten zijn voor netbeheerders.
Snellaadstations uitgezonderd.
Als de stroomvoorziening in de gevarenzone zou kunnen geraken, overbelasting van het net moeten deze uitgeschakeld kunnen worden om een black-out te voorkomen.
Lekkere vooruitzichten voor dat gammele Duitse stroomnet op veel plaatsen.
Baas ik kan niet komen werken, mijn accu is leeg, lachen toch.
Het onthutsende is dat we van elektriciteit alles afweten.
Alles was (is) te voorspellen.
De huidige situatie bevestigt : idioten zijn aan het werk.
Inderdaad, ik vind dit een zeer krachtige en bondige uiting van u, het moet toch barsten van de vakmensen die dit aan zagen komen? De structuur ontbreekt opdat deze mensen aan het woord kunnen komen. Tegenwoordig haal je een strikdiploma en de Moedermavo en dan wordt je minister. De chauffeur die hun dienstauto bestuurd heeft nog meer vakkennis dan ze zelf hebben met hun stikstoffabeltjes.
@Troubadour
Op beursen en congressen pratend blijkt dat vakmensen niet geloven in de energietransitie maar ze voegen er direct aan toe nooit publiekelijk voor hun mening te kunnen uitkomen.
Dat is beangstigend.
Die vakmensen zijn er echt wel, ik ken er genoeg, maar iedereen roemt de nieuwe kleren van de keizer, ze weten natuurlijk al lang dat het nooit gaat lukken.
Dat weet de global elite ook, en dan blijft de vraag maar door mijn hoofd spelen, er zal geen energie voldoende zijn voor het gros van de mensen.
Hoe gaan ze dat oplossen?
En naarmate ik constateer dat de boeren WERELDWIJD gesloopt worden krijg ik de indruk dat ze het net zo gaan doen als Stalin of Mao, geef ze niets te vreten en het probleem lost zich vanzelf op.
Want waar moeten wij in een gemiddelde stad in het westen heen als de bevoorrading stopt?
De boeren zijn weg, in heel Europa/het westen zijn de voedselfabrieken van de elite.
Denk daar maar eens goed over na in plaats van zeuren en zemelen over mensen die het niet snappen.
Dat hoor ik nu al 10 jaar lang, maar er veranderd niets, elke week wordt er meer gesloopt door die elite.
En wij worden bezig gehouden met domme TV programma’s, fake pandemieën, fake oorlogen en fake klimaatverandering.
Het plan is vele malen groter en we zitten er al tientallen jaren in.
De politiek gaat het nooit oplossen, zij zijn onderdeel van het plan, ze zijn de zetbazen voor de global elite.
Alleen daarom al zal Wilders nooit aan de macht komen, daar zorgt de global elite wel voor, en mocht het zover komen, dan treden er honderden regels in werking om het te laten mislukken.
Burgers hebben nooit tegen de elite kunnen strijden, deze elite loopt jarenlang voor op de uitvoering.
Ze hebben tien jaar geleden al wetgeving gemaakt die ze nu van pas komen.
En als de pleuris uitbreekt, al is het wereldwijd, deze elite heeft de middelen en de kennis om ergens op de wereld te overleven, dat komt ook omdat ze zelf de meeste oorlogen veroorzaken, ze weten waar het uit de hand gaat lopen, op het laatste moment pakken ze hun eigen vliegtuigen en vliegen naar veiliger oorden.
Het enige dat deze mensen zou kunnen tegenhouden is dat de ogen van de bevolking opengaan, maar dat is helaas ijdele hoop, de meeste zijn meer geïnteresseerd wat ze die dag in de aanbieding hebben of ze volgen de verkeerde media.
Het merendeel is ook gewoon te simpel om het te overzien, ze willen snelle antwoorden, die geeft de media elke dag in die soap praatprogramma’s met bekende NL-ers, maar ze controleren niets, want de volgende dag moeten ze naar de de winkel om als eerste bij de volgende aanbiedingen te zijn.
Ze zijn te goedgelovig, ze kunnen niet geloven dat hun “zelfgekozen” regering hen naar de ondergang leidt.
Albedo-effect bij zonneweides ongetwijfeld. Op bestaande daken zal dat verwaarloosbaar zijn.
Nou mensen, berg je maar : https://www.telegraaf.nl/nieuws/686250920/eind-dit-jaar-enorme-zonnestormen-verwacht-kans-op-wekenlang-geen-internet (achter betaalmuur). Erg he, zou Wilders daar ook achter zitten, vast wel/sarc off Of is het bangmakerij 2.0? Vrij naar B de Groot, … een vuurpijl spuit de hemel in … meester Prikkebeen
Blijkbaar weer eens wat geuit tegen de geldende regels?
Zonnepanelen hebben een daily en seasonal demand/supply mismatch. Om de seasonal mismatch te beperken zouden ze onder een hoek van ca 40 graden geplaatst dienen te worden. Gaat ten koste van de totale jaaropbrengst, maar op zonnige zomerdagen produceren ze nu toch al veel te veel. Op al die zonneweides liggen ze echter zowat plat op de grond en de meeste daken zijn 20 graden.
In de VS hebben de meeste daken een hellingshoek van 10-20° omdat de ruimte boven het plafond alleen gebruikt wordt voor HVAC-kanalen en elektra.
In NL is dat eerder 35-45° want wij benutten de ruimte onder de kap. Onze hellende daken zijn daardoor zeer geschikt voor zonnepanelen.
Dat rendementsverlies is te verwaarlozen.
Je zou zo’n 30% meer opbrengst hebben als je de panelen op de zon laat draaien.
Maar als ze vast liggen is het verlies marginaal.
Die 10 of 45 graden ga je nauwelijks zien in de opbrengst.
Dat kun je ook bepalen aan de hand van de grote installaties, die liggen allemaal vast gewoon op het zuiden als het lonend zou zijn hadden ze die wel variabel gemaakt, technisch gezien is dat niet zo moeilijk.
Alfa lieden die technische beslissingen nemen zijn als hugo de jonge figuren die op de stoel van de doktoren gaan zitten, dat soort lieden moet je gewoon negeren.
Iedere stoel die Hugo bekleedt valt na 2 jaar uit elkaar.
Ze nemen geen beslissingen, onze ministers voeren uit wat de global elite opdraagt, ze zijn dom en onwetend maar kunnen goed uitvoeren.
Het plan is al klaar, in moeilijke gesprekken in de kamer hebben ze directe back-up van een team dat ze via hun tablet van passende antwoorden voorziet.
Het zijn in feite domme meelopers JIJ zou het met wat hulp van buitenaf ook kunnen.
Ze worden geselecteerd op volgzaamheid en of ze goed kunnen liegen en bedriegen.
Negeren is onvoldoende, bij gebleken onbenul wegsturen is beter. Voorkomen het best.
En zelfs als je gespecialiseerd bent in zwarte gaten zie er buiten je discipline geen gat in.
Wat let SolarPower Europe om eens echt innovatief aan de gang te gaan en een zonnepanelen fabriek te ontwikkelen zie op zonnepanelen draaait?
NoudV
Volcontinue wordt dan wel wat lastig of erg kostbaar aan accu’s. Maar met en winterstop in de productie zou het kunnen lukken. De voorraad sla je dan al zo dat die produceert op.
Dit gaat net zo aflopen als in Obelix@Co.
Rampzalig; het is nog nooit zo warm geweest op onze planeet:
https://www.demorgen.be/nieuws/2023-wordt-het-warmste-jaar-ooit-gemeten-op-aarde~bcacaa38/?referrer=https://www.google.fr/
Waarom doen we niets???
En dan vooral dit zinnetje: ‘Het was in 2023 wereldwijd zo’n 1,4 graden Celsius warmer dan de temperatuur in de periode van 1850 tot 1900, die de WMO als basislijn hanteert voor de pre-industriële wereldtemperatuur’.
Pas in 1911 werden de beide polen bereikt. Hoeveel metingen op de polen zullen er in die periode van 1850 tot 1900 zijn gedaan? Of in het midden van Afrika enz.
Dus op basis van wat beperkte primitieve en zeker niet wereld dekkende metingen in een periode van 50 jaar weten we nu dat het in 4,5 miljard jaar nog niet zo warm is geweest.
En wij maar zeuren over die asielzoekers die zo veel geld kosten. Nou, maak je borst maar nat als straks al die duurbetaalde ‘klimaatwetenschappers’ op straat komen te staan.
Waarom zouden ze nou net die periode hebben gekozen? Volgens mij klommen we toen net uit de kleine ijstijd. Daar zijn we nu nog steeds mee bezig. Op naar de top.
Je hebt helemaal gelijk. In het parijs akkoord staat helemaal niets over welke periode het pre-industriële tijdperk zou zijn. Als het WMO iets anders beweerd dan is dat niet de waarheid.
Overigens weet men ook nu met satelietmetingen nog niet op tiende graad nauwkeurig wat de wereld temperatuur is.
Dus enige bescheidenheid zou op zijn plaats moeten zijn.
de productie van zonnecellen en andere bijbehorende materialen is nog steeds tamelijk energie-intensief. lees: Veel CO2-uitstoot!
Tja, dat kan dan beter in China gebeuren, dan hier.
CO2 is gelukkig een wereldwijd met alle andere gassen goed gemixt groeigas waarvan alles leeft en voort bestaat. Niks aan de hand dus.
Zonne energie blijkt toch een goede oplossing te zijn voor het tekort aan stroom hier….
Klik op mijn naam.