Door Leonardo da Gioiella.
Het is toch wel een beetje vreemd, het functioneren van modellen. Dat wil zeggen: van moeilijke modellen. Voor het tekenen van een bedrijfsmodel draai ik mijn hand niet om, welke bedrijfstak dan ook. Ik bedoel van moeilijk te doorgronden “systemen”. Ik zet systeem tussen aanhalingstekens, want wanneer is er nu sprake van een systeem?
En daar zit het probleem. Als onze rede een samenhang meent te zien dan spreekt ze van systeem zonder dat de systematiek begrepen wordt. Het heet dan: van een complex systeem – dat ook nog: complex – kun je een model maken. Dat model is dan niet meteen goed, misschien wel heel slecht, maar door aan de hand van dat model experimenten uit te voeren kun je het systeem wel beter gaan begrijpen, en het model beter opbouwen en inkleuren. Dat lijkt een beetje op de Silvériaanse koppigheid (Havank) die zegt: een verkeerd spoor kruist op een bepaald moment een goed spoor (altijd!).
Laat ik mijn dwarsigheid direct laten zien. Het heet dat het Universum niet oneindig groot is en ook geen bolvorm heeft, zelfs een beetje plat is, want als je tijd van reizen had zou je, door natuurkundige wetten gehinderd, altijd op een ondoorbreekbare grens stuiten, of, eens in de zoveel tijd, op dezelfde plek terug komen. Ik geloof dat van die grenzen niet zo erg maar, soit, dat moge dan waar zijn – achter die grens zit nog wel universum – iets of niets, dat maakt niet uit: ook ledigheid neemt ruimte in beslag – zie het aantal schijnbare leeghoofden bij klimatologie. Dus het is niet mijn model.
Dwarsigheid die ook in de politiek speelt. Want, laten we het meest eenvoudige model een ogenblik onder de loep nemen: de aarde nu was woest en ledig, en Gods geest zweefde over de wateren. En zo is alles in zes dagen ontstaan, en daarom vieren wij de zondag. Dat is zo’n kleine 10.000 jaar geleden gebeurd.
Vergis je niet, met die inzichten kun je op twee stappen afstand van het Witte Huis komen. Je hebt de President, als daar wat mee gebeurt heb je de Vice-President, en als met beiden wat gebeurt wordt de Speaker of the House of Representatives President of the United States of America.
Dat is momenteel Mike Johnson, en toen ze deze man op deze plek benoemden wist iedereen al dat dit zijn model is van het systeem dat Hemel en Aarde heet, en dat dat zijn oprechte overtuiging is, inclusief de doodzonde van de homoseksuele medemens. En geen evolutie, hé! Je mag wel een ijsje van hem eten op zondag.
Laat mij dat model iets expliciteren aan de hand van de Heidelbergse catechismus, met een leonardiaans amendement daar op, over hoe dat in zijn werk gaat. De vraag luidt: wat verstaat gij door de Voorzienigheid Gods, dus dat God alles heeft gemaakt en in alles voorziet. En het antwoord luidt: de almachtige en alom tegenwoordige kracht Gods, door welke Hij hemel en aarde, mitsgaders alle schepselen, gelijk als met zijn hand nog onderhoudt, en alzo regeert, dat loof en gras, regen en droogte, vruchtbare en onvruchtbare jaren, spijze en drank, gezondheid en krankheid, rijkdom en armoede, en alle dingen, dus ook sneeuw, en ook aardbevingen en tsunami’s, glacialen en interglacialen, tektonische verschuivingen, nou ja, de donder en de hele bliksemse boel, niet bij geval, maar van zijn vaderlijke hand ons toekomen.
Wel, dat is een model. Dat van die tektoniek wisten ze nog niet toen de catechismus werd opgesteld, maar dat maakt het zo sterk, want dat kun je daar naadloos in passen. En toen Darwin zijn evolutietheorie gepubliceerd had ontmoette hij veel weerstand, maar er was een theoloog, Warfield, die zijn weerstand overwon door zijn tegenstander in te pakken met de woorden:
Evolution cannot act as a substitute for creation, but at best can supply only a theory of the method of the divine providence …
En ik heb een dominee nog begin zestiger jaren horen beweren, ex cathedra, dat, om de Israëlieten door de Rode Zee te laten trekken en de Farao en zijn krijgsvolk te laten verzuipen God even een aardbevinkje in de Jordaan geregeld had, zodat een paar rotsblokken de vrije stroom van water hadden verhinderd, zodat Mozes en zijn volk vrije doorgang kregen, maar dat die rotsblokken door de kracht van het opstapelende water bijtijds weggeschoven werden zodat het aanstormende water …
Nou ja, jullie snappen het wel. Als je als uitgangspunt neemt dat CO2 de basis is van alle ellende die de AGW ons komt brengen, kun je een redelijk sluitend stuk maken van het aardse gebeuren.
En als je een van de beginvragen in de catechismus opneemt: waaruit kent gij Uw ellende – en het antwoord luidt: uit de wet Gods, heb je precies hetzelfde resultaat. Het model valt naadloos aan te sluiten bij wat er gebeurt, en wat er gebeurt kan prima ingepast worden in het model.
Of de modelleur nou colleges theologie heeft gevolgd, of een bachelor Fysica heeft, het levert dezelfde problemen – je moet er in geloven – maar ook hetzelfde gemak – het verklaart alles.
Dat van die tektonische dynamiek heb ik er in gebracht, bij dat antwoord over die allesvoorzienende tovenaar. Dus vroeger had je Wodan die met zijn vuisthamer zwaaide dat de vonken er van afspatten, en Donar die dan een geweldige stennis ging schoppen.
Nu weten we wel beter. Dat wil zeggen: of het een opvliegend vlindertje is geweest dat de krachten losmaakte en zo het hele proces van bliksem en donder in beweging zette, of een forel die opsprong in de Rijn … da’s nog altijd een vraag.
En de gelovigen zingen nog steeds het lied “Die wolken lucht en winden / wijst spoor en loop en baan” maar terwijl ze het zingen weten ze echt wel van verdampend zeewater. Maar wie in principe, elementair, de causaliteit uitgespit hebbend, de vraag naar de krachten van de storm wil beantwoorden – Joost mag het weten.
En zo zijn er wel grotere problemen, Er waren ook warmere perioden zonder dat er CO2 in de buurt was. Nou ja, daar kun je voor het gemak overheen stappen, of je kunt er tijdelijk om heen lopen.
Denk niet dat dat alleen voor de fysicus geldt. De theoloog heeft ook zo zijn vragen. Calvijn heeft nachten wakker gelegen van het raadsel dat als je naar de hel gaat dat je eigen schuld is, maar als je in de hemel komt is dat pure genade. Boekenkasten vol zijn er over geschreven.
Ik beperk me verder tot de aardsystemen. Daar moeten ook modellen van gemaakt worden. Daar zijn ook modellen van gemaakt: wie heeft geen weet van de grote dreigingen die ons wereldsysteem op zijn kop kunnen zetten, de zogenaamde tipping points? Dat is niet meer Nostradamus, die daarop zit te kauwen, dat zijn modeluitkomsten. Nature wijdde één dezer dagen, vanwege COP28, nog een alarmistische “boodschap” aan:
Catastrophic change looms as Earth nears climate ‘tipping points’.
Ik ga hierbij van een nauwere betekenis van systeem uit. Je kunt natuurlijk ieder herkenbaar fenomeen als systeem aanduiden. Ongeacht of er systematiek valt te ontdekken en of het op zichzelf staat. Met name die systematiek vind ik belangrijk. Als je van een wat groter veel omvattend gebeuren wilt zeggen dat het systeem is, maar je kunt niet een klein vingertje achter de werking krijgen, dan is de aanduiding “systeem” een lege huls. Aardsysteemwetenschap, zegt Wiki, is de toepassing van systeemwetenschap op de aarde.
Okay, National Geographic onderscheidt er vijf: geosphere, biosphere, cryosphere, hydrosphere, and atmosphere (ik hanteer de Engelse termen). Wiki NL heeft er een paar meer: pedosphere, lithosphere en magnetosphere.
En dat geeft onmiddellijk het probleem aan van die aardwetenschap. Want hier valt op dat het klimaat niet als aardsysteem wordt gezien, en ook het tektonische systeem wordt niet herkend, in ieder geval niet erkend. De vraag is dus, hoe definieer je een aardsysteem? Daarbij doen zich minstens vier problemen voor:
- hoe weet je dat er sprake is van een systeem?
- hoe weet je dat je dat systeem gesloten mag noemen?
- welke elementen zijn onderdeel van dat systeem en wat beslist niet?
- wat zijn de relaties met andere aardsystemen?
Dus, als de pedosphere een aardsysteem mag worden genoemd, wat is dan, heel ordinair gesproken, haar input, wat produceert het, en hoe ziet dat productieproces er uit. Én de vraag: wat is relatie tussen de pedosphere en de andere systemen, zeg maar de interfacing.
Het is niet mijn bedoeling die vragen hier te beantwoorden. Dat is ook niet aan mij. Maar, als ik er over lees ontdek ik niet dat daarover wel nagedacht is. Dat een onderzoeker, al dan niet in dienst van National Geographic, een andere lijst van aardsystemen heeft dan de Nederlandse schrijver van wiki is daar bewijs van. Ik weet, wiki is niet zaligmakend, maar dat is een organisatie als National Geographic ook niet. Maar het feit dat beiden tot een verschillende invulling komen geeft aan dat, als daar overeenstemming over is, die overeenstemming niet voor iedereen openbaar is.
Dat er sprake is van een proces in die systemen is duidelijk. Er is namelijk sprake van tipping points. Als er iets is dat de tijd waarin wij leven zo angstwekkend, zo verschrikkelijk maakt is het wel het voortdurende geroep over tipping points. Points die, als ze tipping worden, een gevaar voor onze kleinkinderen opleveren. Tegelijkertijd zijn die tipping points een bewijs dat er kennis moet zijn van die processen in die aardsystemen en van de input die die processen een slinger geven. Ik betwijfel dat, mijn scepsis is ook de driver van deze post, maar het is niet zo belangrijk wat ik vind – er is weet van die dingen, dus er was onderzoek.
Ik zet hier de tipping points op een rijtje zoals ik ze in een paper aantrof die deze tipping points behandelde (opnieuw, ik houd de Engelse terminologie aan). Hier zijn ze: AMOC weakening and collapse / methane hydrate destabilization / Greenland and Antarctic ice-sheet loss / permafrost carbon release / boreal forest ecosystem shifts / stratocumulus cloud deck evaporation / loss of shallow tropical coral reefs / Amazon rainforest dieback / abrupt transitions in S. Asian, African monsoon regime / loss of Arctic sea ice.
Ik ga ze niet inhoudelijk behandelen, er zijn mensen die dat veel beter kunnen.
Ook hier geldt: er zijn andere rijtjes. Dat maakt het nou niet direct verdacht, maar het feit dat mensen (wetenschappers) die er over publiceren niet uit een eenduidige bron kunnen putten betekent toch wel iets.
Mijn vraag is niet: is dit het juiste rijtje? Mijn vraag is ook niet: zijn er tipping points? Ik denk dat de aankomst van een nieuw glaciaal een tipping point zal betekenen in de menselijke samenleving, als die er dan nog is, ten minste. Maar, ook ik ken mijn literatuur. Dus ik weet dat er tekenen zijn die bedriegen.
Ik weet ook dat er mensen zijn die bedriegen. Zo zijn er grafiekjes die een iets te kort tijdvenster beslaan als het er om gaat een fenomeen te duiden. Er wordt ook wel gewerkt met smalle hoge vensters waar een uitgerekter en qua onderscheid in gewichten een lager venster meer op zijn plaats zou zijn. Ik zou hier nu de klimaatriffen ter sprake kunnen brengen. Op dit moment zijn er aanwijzingen … ik wil het woord bewijs niet in de mond nemen, ik weet er zijn meningsverschillen … maar er zijn toch aanwijzingen dat het heel goed gaat met het Great Barrier Reef.
Mijn vraag is dus eigenlijk: hebben we hier echt kennis van, kunnen modellen hier inzicht verschaffen en het inzicht verdiepen … of hebben we de God, die in alles voorzag met zijn zegenende hand – jaja, ook een aardbeving kan een zegen zijn – hebben we die God te vroeg dood verklaard?
***
Ik had dit stuk geschreven en liet het mijn voorlezer zien: wat vind je er van.
Door de telefoon hoorde ik aan haar stem al dat het goed was, terwijl ze toch direct begon met een “vraagje”: moet dat nou weer zo nodig, God er bij? De mensen weten nu wel dat je het als geloof ziet.
Ik dacht even: je hebt gelijk. ’t Wordt vervelend.
Maar ’t is ook ernstig! Want het wordt hoe langer hoe moeilijker te bestrijden. De afgelopen dagen was het weer helemaal raak.
Eerst kwam Hansen met zijn ECS die minstens 4 en een half moest zijn. Vlak daarna gingen klimatologische paleontologen er overheen dat het wel 5 – 8 kon zijn, waarbij één van de auteurs meende op te moeten merken: “Ongeacht hoeveel graden de temperatuur precies verandert, het is duidelijk dat we de planeet al in een reeks omstandigheden hebben gebracht die nog nooit door onze soort zijn waargenomen”.
En de Paus benadrukte bij de opening van COP28, bij monde van zijn zwarte piet, dat bijvoorbeeld de manier waarop we landbouw bedrijven een zonde tegen de hemel en tegen God is. Alsof ie het over condoomgebruik in Afrika heeft.
Jaja, zie dat verbod van de Paus op condooms maar eens in het licht van de dringende raad van Kerry aan deze mensen om geen fossiel te verstoken
En toen kwamen de nieuwe inzichten over de gevaren en de verergerde situatie van de kantelpunten ook nog even langs.
Alles in een paar dagen.
Als georkestreerd!
En ze noemen het educated guess, ook wel best guess. Maar ’t is gewoon geloof hoor, vooral die door onze soort nooit waargenomen omstandigheden … nou, ’t is dweepzucht aan het worden.
Eigen schuld!
Valse moraal, dat is het.
Jaaaah, en de sneeuwval, die toch ook uit Zijn Hand komt, gaat ook anders worden, want: experts agree, heavy snowfall is a sign of climate change!
Dus ik denk er over om hierna nog een keer een poging te wagen – dan om een vergelijking te maken tussen Verheggen bij de RTL en de pastoor in de kerk.
Godsdienst hangt zwaar tegen de zolders van de grafieken, om Achterberg maar eens te parafraseren.
Leonardo
Een volstrekt terechte relativering heb je hier neer gezet.”
En dan, over welke mens heeft men het als iemand beweert dat die zoiets als de huidige opwarming niet heft meegemaakt. Dat dankt me de koekoek. De cro-magnon mens dateert volgens de boekjes uit de laatste helft van het laatste glaciaal. En hoe heeft die ons die “waarheid” ter ore gebracht. En die zou overigens blij zijn dat hij in onze streken de kou van dat glaciaal niet meer mee hoefde te maken en ook niet de enorme stijging van het zeewater in relatief korte tijd na het weer vloeibaar worden van de massa’s ijs. Dat is inmiddels wel even anders.
Kouwe drukte en opgeklopte angsten bedoeld om werk te maken van de schaarste die door de Club van Rome met Dennis Meadows aan het roer zo’n 50 jaar geleden is aangedragen. De schaarste aan fossiele grondstoffen op enige termijn maar nu nog wat langer naar de toekomst verschoven. Uiteindelijk moeten we net als van het brandhout, en van de turf en de bruinkool, de olie en het gas ooit van fossiel af.
Kernenergie lijkt me dan een uitstekend alternatief. Naast goed recyclebare en lang levende zonnepanelen op daken. Laten we daar eens op inzetten. Allebei met een leeftijd van pak hem beet 80 jaar en uiteraard een maximaal rendement. Beide vervuilen het landschap en het leefmilieu minimaal. Dat kun je van windturbines bepaald niet zeggen.
ECS alleen al is een academische parameter die losgezongen is van de wereld, immers hij gaat over een evenwicht dat over VIERHONDERD jaar pas bereikt wordt, mits de co2 concentratie gelijk blijft.
Wie heeft bedacht dat beleidsmakers hier iets aan zouden hebben? Dan krijg je dus Guterres die helemaal doordraait en een KNMI dat een rampenscenario uit de kast trekt.
Tektonische platen verklaren niet de bevingen op Mars, daar zijn ze niet. Heb dat niet van mijzelf mar van Electric Universe.
Verder had Velikovsky afwijkende ideeën over allerlei bijbelse gebeurtenissen zoals de 10 plagen en daarna (de Rode Zee).
Tegen de mainstream-meningen, ook hier.
Holle trollen klinken het hardst.
Ter verduidelikking: leonardo klink hard door zo!n lange tekst te schrijven.
Graag deze misfit wegpoetsen.
Tipping points worden als breaking news gebracht. Vannacht middernacht. Het nieuws. Deze zomer was de warmste zomer op de noordpool sinds de metingen. Wat moet ik daarmee. Woont daar een klagend iemand op die ijsplaat behalve dan een ijsbeer. En wat is dan de relatie met gaza. Klimaat heeft volgens xr er toch alles mee te maken. Wat is nu het nut van dit bericht. Vragen en geen antwoorden. Of moet er op ieder moment van de dag ergens ter wereld een klimaat alarm afgaan waarmee de journaals gevuld mee kunnen worden opdat wij op het rechte pad blijven naar het netzero paradijs en gevrijwaard blijven van fossiele verlokkingen in ons leven zoals de kachel aandoen.
Dat was alleen de kop (van het teletext bericht) de laatste regel meldt dat het op 5 na warmste was, dus misinfo/misplaatst alarmisme van anp/nos/vul maar in
Rien E
En áls het dan nou eens het warmste jaar was. Is er dan iets aan de hand? Het warmste jaar t.o.v. wat. En over hoeveel graden gaat het dan? om 01 gr C? 0,2gr C misschien? Wad het warmer dan in de Middeleeuwse warmtetijd? Dat wordt er dan niet bij gezegd. De angstige mens zou het wel eens kunnen bagatelliseren. En dat nu, is vast niet de bedoeling.
Als je naar een nieuw optimum gaat, en statistisch, modelmatig, zit dat er aan te komen, is het volstrekt normaal dat het warmer moet worden. Anders komen we nooit aan de top en duikelen we nooit meer in een glaciaal dat de alarmisten onder ons zo heerlijk lijken te vinden. Gewoon adapteren als het wat ongemakkelijk lijkt te worden en je mogelijk over enige tijd en op een volstrekt normale natuurlijke wijze natte voeten lijkt te gaan krijgen.
De overeenkomst is duidelijk, of je het nu ‘links’ of ‘woke’ noemt.
Leonardo,
Een flinke lap tekst, maar als je dieper nadenkt met goede punten, de mens meent en wil dat alles verklaarbaar moet zijn.
De mens weet in feite nog maar weinig ook al lijkt het veel.
Weet je ook dat men nog steeds aan het zoeken is of de bijbelse verhalen wel kloppen, er is in het weekeinde nog een documentaire over geweest, zelfs een opstelling van hoe de zee in tweeën kon splijten.
Toch hebben ze veel bewijs gevonden van het bestaan van bijbelse verhalen, zelfs DNA onderzoek kwam er aan te pas.
Maar waar ik gelijk aan moest denken waren de documentaires die misschien wel 40 a 50 jaar iedere zondag morgen op de Duitse tv kwamen met de titel, Er is meer tussen hemel en aarde.
Daar waren heel interessante dingen bij waaruit nog steeds blijkt dat de mens naar iets streeft en naar iets wat ze niet begrijpen en nooit zullen begrijpen, simpelweg het gaat boven hun pet, voeg er AGW ook maar aan toe.
Voor diegene die altijd snel een bericht achterlaten onder de naam EaB en refereren aan excelente wetenschappers die alles zo goed weten. De praktijk is weerbarstiger. Jaren gewerkt in research omgeving. Super slimme mensen met altijd meer vragen die moeten worden opgelost dan antwoorden. Juist de mensen die veel weten weten dat er nog heel veel meer is dat ze niet weten.
Alleen echte religieuze mensen weten alles en hoe enger de sekte des te meer zijn ze daarvan overtuigd. Als niet gelovige van hun geloof heb ik daar dan weer grote vraagtekens bij door alle inconsequenties en onlogische zaken in hun redenering. Aan de echte alweter mag je ook geen vragen stellen dat doen ze zelf tenslotte ook niet want ze weten alles al.
Dat het heelal 15 miljard jaar oud is wordt afgeleid uit de roodverschuiving van sterren. De theorie stelt dat de oude sterren sneller van ons afgaan. Daar zit of een kracht achter of de ruimte is niet constant. Nu onstaan er een paar problemen. De kracht is niet gevonden of de donkere materie die de kracht veroorzaakt is ook niet gevonden. Een niet constante ruimte zou inhouden en niet constante lichtsnelheid is omdat het anders meetbaar wordt. In ieder geval stond het object wat je nu op 15 miljaard jaar ziet toendertijd niet daar. Het stond naast je. De tijd om die korte afstand te overbruggen is al lang voorbij. Vragen genoeg. Geen antwoorden. Ga maar eens vragen bij het nikef in amsterdam op het uva terrein naast het mathematisch centrum. ze zoeken er al jaren naar en de eenvoudige vragen geven steeds lastigere nieuwe vragen.
Wat dat betreft is klimaat wetenschap een eitje. Als alle co2 in kalk is omgezet hebben we geen probleem meer met klimaat. Daar sta ik ook 100% achter dat deze stelling correct is. Correct is trouwens iets anders dan gewenst.
“Maar mijn vragen en opmerkingen mag ik hier niet stellen”
Werner T(rol), zou het kunnen zijn dat je gewoon een humorloze, onsympathieke vent met weinig vrienden bent?
Mooi artikel van Leendert.
Gezien de titel haakt het in bij [1] reacties bij het artikel op die andere site van BV. De bijdragen van jaaplont (even scrollen oa van 11 dec 2023) zijn m.i. zeer interessant.
Na de lange inleiding gaat het in dit artikel eindelijk over tipping points of kantelpunten. Het eindigt met:
“Mijn vraag is dus eigenlijk: hebben we hier echt kennis van, kunnen modellen hier inzicht verschaffen en het inzicht verdiepen ..”
FG nee, nee en nee.
“… of hebben we de God, die in alles voorzag met zijn zegenende hand – jaja, ook een aardbeving kan een zegen zijn – hebben we die God te vroeg dood verklaard?”
FG ik kan niet voor anderen schrijven maar ik geloof niet in God maar hoop wel dat deze bestaat. Verder als we alles wat we niet begrijpen en niet kunnen begrijpen aan een God of de natuur toevertrouwen dan lijkt mij dat prima. Zolang we zelf ons die rol maar niet toekennen.
[1]
https://klimaatveranda.nl/2023/10/04/open-discussie-najaar-2023
hoop doet leven, Frans,
Als je nou je naaste een beetje positief blijft benaderen heb je kans dat ie nog eens langs komt om je een schouderklopje te geven.
God is (nmm) ons besef van onwetendheid.
dan zijn er toch teveel mensen die niet in God geloven, David, als je begrijpt wat ik bedoel
zijn geloof en besef inwisselbaar?
David,
Vroeger was beseffen een wederkerig werkwoord: je moest jezelf iets beseffen. Dat was dus innerlijk weten.
Tegenwoordig moet je beseffen dat … en de alarmist bedoelt dan dat hij je een waarheid voorhoudt, een feitelijkheid.
Nou, we kennen hem wel hé: besef je wel dat het nu vijf voor twaalf is.
En dat blijkt iedere keer weer een mislukte grap, een gemankeerde speculatie.
Dus wanneer iemand mij dat voorhoudt, haal ik mijn schouders op: die gelooft ook maar wat.
David
Besef lijkt me de keerzijde van dezelfde munt. Aan de ene kant zekerheid =dogma, en de anders kant het besef dat niets zeker is en alles aan twijfel onderhevig.
David misschien is hier je antwoord te vinden.
https://www.zelfkennis.nl/columns/onwetendheid/
En om hier uit te citeren:
“….Dit onderzoek heeft verschillende implicaties.
Ten eerste: je kunt domme mensen niks verwijten, want ze kunnen niet weten dat ze dom zijn.
Ten tweede: het is goed te beseffen dat vandaag de dag elke onwetende zelfoverschatter van zich kan laten horen met ondoordachte slecht onderbouwde rabiate meningen, bijvoorbeeld op websites, blogs of twitter. Op internet heeft iedere mening evenveel gewicht, en de inzenders en reaguurders worden vokstrekt niet gehinderd door inzicht in hun eigen beperkingen.
Ten derde: het probleem is voor ons allemaal het grootst op terreinen waar we weinig ervaring hebben. Dat is schokkend, als je bedenkt dat bijna alle belangrijke beslissingen in ons leven gaan over iets waar we weinig ervaring mee hebben. Het kiezen van een partner, een baan, een huis, een hypotheek; kinderen opvoeden, een pensioen regelen: allemaal zaken die bepalend zijn voor ons leven, en waar we in feite als volkomen blinden om ons heen tasten, zonder enig besef van alles wat we niet zien.
En dat is dan weer het fijne: we hebben geen benul, waardoor we ons toch nog behoorlijk competent voelen. We zijn gezegend met onwetendheid.”
FG ik mag die Roos Vonk wel.
En onze behoefte aan die onwetendheid toch duiding te geven. Ofwel de alom aanwezige scheppende kracht die ons het ene moment goed en het andere moment slecht uitkomt. En waardoor we soms redeloos uit radeloosheid doldrieste offers brengen. De geschiedenis van de mensheid loopt er van over. Zie het klimaatgeloof.
Ach ik gun die mensen hun Onzichtbare Vriend, zolang ze mij er maar niet mee lastig vallen.
Hi hi, onzichtbare vriend. :)
Jullie kunnen het zo lezen: als het resultaat van dé Verlichting is geweest dat we God (of de medicijnman) ingeruild hebben voor de modelleurs dan zijn we er niet zo bijster veel op vooruit gegaan.
Volgens mij dan.
Om het dan het dan even bij God te houden.
God is een alles omvattend iets, immers God schiep hemel en aarde zo heet het.
Dan komt de vraag wie schiep God? En hoe is de ruimte met al hun sterren en planeten onstaan, dan komen de geleerden dat is allemaal onstaan door de big bang, maar waar is de big bang door ontstaan?
Dan komt, God schiep de mens naar zijn evenbeeld, ja daar kun je lang over discussiëren.
Dat er iets is geweest is een ding wat zeker is, wie veel documentaires heeft gekeken of geschiedenis boeken heeft gelezen heeft kunnen zien dat overal ter wereld in grotten, op stenen, veel tekeningen te vinden zijn met iets wat van bovenaf kwam.
Ook de sterrenhemel werd al in de vroege eeuwen gebruikt, ook dat is te zien op rotstekeningen, en vooral pyramides en dat verspreid over de wereld zonder ook maar enig kontact met elkaar te hebben gehad.
Piramides worden overigens steeds meer gevonden, sommige veel ouder dan van de Egyptenaren.
Heeft er een Jezus bestaan, met alle informatie wat ze na hebben kunnen gaan is het een ja, of het precies is wat de bijbel verteld is een andere zaak.
Maar van niks komt niks.
Maar dat er massa’s mensen in een korte tijd een keer gaan sneuvelen, ja daar geloof ik in.
En dan krijg je nood leert bidden, in wat voor geloof dan ook, dan zoekt men houvast.
Mooi toch dat de klimaat juppies ook menen dat ze God zijn.
“Dan komt de vraag wie schiep God?”
Duizenden jaren voor Christus, in de tijden men de commune wist te sieren met symboliek. Verkregen….veelal door observatie. Oa het sanskriet. De letter “G” is een symbolische geboorte uit de zon en terugval hierop. De “O” symboliseert de evolutie van het leven en de “d” is een individuele cyclus met uiteindelijk dood als gevolg. Kijk tot welke waanzienigheid het is uitgegroeid!
Naar alle waarschijnlijk was er toen geen sprake van geloof, maar wetenschap dmv observatie.
Tot mijn stomme verbazing was er laatst nog een indrukwekkende (eerste en laatste vermoed ik) docu op netflix. “ancient apocalypse”. Het komen en gaan van beschavingen werd hier mooi in besproken en ook abrupte klimaatverandering.
Ferry
De verschillende golven van bijna uitsterving van soorten was te danken aan het treffen van de aarde door een komeet van grote omvang.
Daarmee zou ik de bescheiden temperatuurstijging van dit interglaciaal niet willen vergelijken.
Ik meen dat ik die ook heb zien staan, Ferry dan moet ik die ook eens bekijken.
Bedankt.
Ik heb ze maar gelijk toegevoegd, 8 afleveringen zie ik, de moeite waard.
Dit verhaal heb ik met veel plezier gelezen Leonardo. Eigenlijk een soort rustpunt.
Kantelpunt?
AD: De wereldwijde opkomst van rechtse populistische leiders, heeft alles te maken met de woke-ideologie van links, betoogt de Amerikaanse politicoloog Yascha Mounk.
Yascha Mounk is een Duits-Amerikaanse hoogleraar politieke wetenschappen aan de Harvard-universiteit.
Parool: Hoogleraar Yascha Mounk: ‘Woke zorgt voor meer polarisering dan voor samenhang en vooruitgang’.
Fd : ‘Juist Nederland is gevoelig voor de racistische woke-ideologie’
Renze op zondag: ‘Heftige discussie aan tafel over woke’;
https://www.rtl.nl/tv/fragmenten/video/9f7a5b85-e450-41e1-bd35-e9db9bc6fc50/heftige-discussie-aan-tafel-over-woke
Op het ‘klimaat’ te betrekken….
Simon Rozendaal in EW: Klein land, even woke als groen, steeds radicaler…..
https://www.ewmagazine.nl/kennis/opinie/2023/05/klein-land-even-woke-als-groen-steeds-radicaler-45780w/
“Woke is de bijl aan de wortel van de democratie en de wetenschap, zo stellen prof. dr. Jean-François Braunstein (La Religion Woke) en prof. Yascha Mounk (The Identity Trap).”
FG Woke is verbonden aan de eindfase van een beschaving richting einde.
Ik doe het zelden als niet gelovige maar hier dan toch een passende tekst uit de bijbel:
“Pas op voor valse profeten. Zij komen naar u toe en doen zich voor als onschuldige schapen. Maar in werkelijkheid zijn het verscheurende wolven. Aan hun doen en laten kunt u zien wat zij zijn, zoals men een boom kan herkennen aan zijn vruchten.”
Mattheus 7
Ik hou het bij mijn studie van de ijskaartjes en het historisch onderzoek naar de ontdekkingsreizigers.
Voor alle duidelijkheid: Ik ben tegen corruptie, in al zijn facetten. Niet tegen het klimaat, transities, instituties of wat dan ook.
Geweldig stuk. Ik ken de catechismus alleen van horen zeggen (antwoord op de geloofsvragen van de katholiek) maar toch dringt die vergelijking zich bij mij op, bijvoorbeeld als het gaat om de Sustainable Development Goals. Die heb ik al eens de catechismus van het deugen genoemd, omdat het denken ontmoedigd wordt en het relativisme vervangen is door de zekerheid van het geloof. Groezelig en griezelig.
“Voor alle duidelijkheid: Ik ben tegen corruptie, in al zijn facetten. Niet tegen het klimaat, transities, instituties of wat dan ook.”
FG dat zal dan constant een innerlijk gevecht opleveren, toch?
Lenardo e.a. vergelijken het groene geloof (het voorop stellen van ‘Moeder Aarde”) met het geloof in God. Maar verder komen jullie toch niet. Toch zegt Jesus in Lukas 10:18 I saw Satan fall like lightning from heaven. Daarbij kunnen we het duivelse onrecht inrekenen van de kerk vaders over de eeuwen heen (bv. waar Maarten Luther tegen in opstand kwam.)
Kijk, hier komen we al dichter bij de valse goden, zoals Donar, de God van de Donder. Om het bestaan van de anti-God te negeren lijkt mij misschien niet zo handig. De anti-God of anti-Christ kan menselijke vormen krijgen. We denken bv. aan mensen zoals Nero en Hitler die het (onschuldige) volk van God wilden vernietigen.
Omgekeerd wordt God (Jezus) en de gelovigen in de Bijbel veel voorgesteld als de brenger van vrede en licht terwijl de duivel juist alleen maar oorlog en duisternis brengt. Je zou eigenlijk even het derde hoofdstuk van mijn boekje moeten lezen (Klik op mijn naam).
Let op, Nieuwspaal
https://nieuwspaal.nl/deelnemers-klimaattop-vinden-het-jammer-dat-het-afgelopen-is-saunas-zwembaden-aircos-en-limousines-waren-uitmuntend/
Ach. Misschien zouden we eens een definitie van God kunnen geven.
Zolang dat niet is gebeurd en niet iedereen het met de definitie , die ook nog eens getoetst zou moeten worden, eens is blijft het leuteren, bidden en dwingen.
Natuurlijk geeft geloof in God (?) mooie kunstzinnige uitingen, levenslust en levensdoel maar heeft ook moord en verderf als gevolg, in geval er andere zienswijzen of geloofswijzen zijn. De tijd van de rede en verlichting is in haar grootste crisis gekomen sinds haar geboorte. Voor velen is het moeilijk zonder leefreden te leven en hebben ze sturing nodig. Of het nou Klaus Schwab is of Vigano. Het is moeilijk te accepteren dat er dood is na de dood en dat het leven dus zogenaamd geen doel heeft.
Eigenlijk, dat Alles om ons heen geen doel heeft. Het meest fascinerende is ons onbegrip van de ruimte. Wij kunnen ons geen voorstelling maken van het einde van de ruimte en evenmin van het oneindige van de ruimte. Kan u het wel?
Toch heeft ons leven een ingebakken doel, zonder doel, om verder te ontwikkelen en te evolueren. We gingen andere continenten ontdekken en nieuwe technieken ontwikkelen en ontdekken. Het is blijkbaar in onze genen gebakken net zo als de krachten van de zon en de rest. “God” heeft dat gemaakt? Is het gemaakt of is het de toevallige onvermijdelijkheid of de onvermijdelijke toevalligheid?
De crisis van de rede wordt mooi door Harari weer gegeven. Hij spreekt van HOMODEUS. We (hij en de Klausen) worden zo arrogant dat de mens nu “God” is geworden. Enkelen zullen de “pil” ontdekken, bezitten en gebruiken om onsterfelijk te worden. De rest wordt slaaf of nutteloze eters. Deze “Elite” gaat de mensen zo verbouwen dat we binnenkort meerdere versies gaan krijgen van de mensen of iets dergelijks. Deze nieuwe mensen (x.y.( (vrij invulbaar)) kunnen dan verder de ruimte ingaan of ergens anders voor worden ingezet. “God” heeft de mens tot “God” gemaakt of Ondergod.
Laten we nu maar eerst eens met de definitieve definitie van “God” komen.
Zoiets als E=mc2. Is dat Redelijk?
Taco,
Ken je het boek Niemand is onsterfelijk van Simone de Beauvoir (oorspronkelijke titel Tous les hommes sont mortels)
Een Toscaanse edelman krijgt, tijdens een periode van pest, een flesje aangereikt van een monnik met een middel dat hem onsterfelijk zal maken. Hij vraagt de monnik waarom hij het zelf niet gebruikt. Het antwoord van de brave man komt hier op neer: ik kijk wel link uit.
Bang om vergiftigd te worden laat de edelman een muis van het drankje drinken en knijpt dan het beestje dood en houdt in de gaten wat er gebeurt. Na een paar minuten krabbelt het beestje weer op en duikt in zijn holletje. De edelman neemt het drankje en inderdaad … hij kan niet meer dood gaan.
Een jaar of vijfhonderd later vinden we hem in de tuin in Parijs, en probeert hij aan een vriendin uit te leggen welk een vreselijke straf het is, onsterfelijk te zijn.
Ik weet wel dat ik als jongeling, nog onder de invloed van mijn vader en de dominee, al voelde dat de eeuwige zaligheid iets verschrikkelijks moest zijn. In alles tegengesteld aan wat zalig mocht heten.
Zeker of misschien.
The Picture of Dorian Gray
Maar daar ging het niet over.
Onze tijds beleving kan ook worden veranderd.
Moeten wij 3000 jaar reizen om een bestemming te bereiken dan zullen wij dus anders met de tijd om moeten gaan.
De nieuwe mens in het laboratorium gemaakt.
Er zijn bomen die zolang kunnen leven.
Dit is de nieuwe denkstijl.