‘De intrek van glasaal is landelijk met 95% afgenomen’. In iedere wet en nota over paling en binnenvisserij kom je dit getal tegen. Van waterschap Vechtstromen tot de Nota Vis van het hoogheemraadschap Krimpenerwaard, en de campagnes van Sportvisserij Nederland, WNF, RAVON en hun powerpaling-‘factsheet’.
De enige bron voor die claim is de glasaalindex op 1 locatie bij Den Oever, die in 1985 door mathematisch bioloog Willem Dekker statistisch werd bewerkt. Na zijn komst bij het toenmalige RIVO (later Imares, nu WMR) ontstond plots sinds 1980 een trend, die veel sterker daalde dan andere Europese datasets.
Door Rypke Zeilmaker.
‘95% afname’
De ICES adviseerde op 2 november 2023 aan het Europees Parlement een volledige visserijstop op paling voor 2024. De vis zou thuishoren op de Rode Lijst voor bedreigde diersoorten. In de visserijraad blokkeerden de ministers deze maand echter een volledig visverbod.
Er mag nog doorgevist worden, maar in slechts zes van de twaalf maanden. Voor het aalbeheerplan uit 2009 in werking trad, mochten vissers nog jaarrond vissen. Bij het afbraakbeleid tegen palingvisserij in Nederland speelt een bij campagnes van WWF herhaalde claim een grote rol: De intrek van jonge paling (glasaal) zou met 95% zijn afgenomen.
Maar of het ICES zich op betrouwbare wetenschap baseert bij het citeren van dramatische trends, daarvoor willen wij het dossier heropenen: Is die daling werkelijk zo sterk geweest. Of is die trend mede veroorzaakt door databewerking bij het RIVO (nu Wageningen Marine Research, eerder Imares).
Palingvissers krijgen op vele plaatsen namelijk gewoon volle fuiken, en vragen zich af of het geschetste drama wel klopt.
Vismagazine citeert in reactie op het ICES-advies Alex Koelewijn van Dupan als volgt:
De wetenschap worstelt al jaren met meetmethodieken. Omdat men stug blijft vasthouden aan monitoring op vaste plekken ondanks dat de omstandigheden veelal ingrijpend veranderd zijn en de jonge paling haar weg al lang elders heeft gevonden.
Vervolgens komt in het artikel komt vervolgens met het meest geciteerde getal aanzetten over de teloorgang van de paling:
Wetenschappers meten in heel Europa de hoeveelheid glasaal die bij de kusten naar binnen komt.
Tussen 1980 en 2010 daalde de intrek van glasaal, net als andere migrerende vissoorten, fors door verdwijning of afsluiting van leefgebied (95% volgens WWF-onderzoek), kustbarrières, obstakels in het water en overbevissing. Vanaf 2010 is het aantal jongen echter gestabiliseerd. De cijfers laten het laatste decennium zelfs een lichte stijging zien.
Broodje Panda/Broodje Aap
Dit getal 95% afname is niet gebaseerd op WWF-onderzoek. Willem Dekker- voorheen onderzoeker bij Imares (nu Wageningen Marine Research) is de enige bron voor dit getal. Hij schreef voor Visionair nr 4 juni 2007 voor Sportvisserij Nederland in 2007 het artikel ‘sekspartners niet te vinden voor europese aal’.Dat artikel opent aldus;
Het gaat niet goed met de Europese aal. Sinds 1980 is de intrek van glasaal met meer dan 95% afgenomen. Overigens daalden de populaties en de commerciële vangsten al vanaf 1960. De oorzaken van deze afname zijn niet duidelijk.
Van 1984 tot 2008 was Willem Dekker de eenoog koning bij het RIVO (vanaf 2003 Imares, en nu WMR) op het aaldossier. De claim is afkomstig van 1 dataset, op 1 meetpunt bij Den Oever: Daar wordt sinds de bouw van de Afsluitdijk (1932) de intrek van glasaal gemeten, dus babypaling die uit de Sargassozee kwam zwemmen naar opgroeigebied.
Van andere datasets voor de Noordzee zijn geen data verzameld voor 1980, alleen in Den Oever. Zo hangt ‘de trend’ van glasaal voor ‘De Noordzee’ dus aan 1 dataset die statistisch is bewerkt door 1 onderzoeker. Dekker vertrok bij Imares in 2009 -naar eigen zeggen was hij weggewerkt- en ging werken in Zweden.
In haar Broodje Panda-campagne tegen het eten van paling, roept het WNF zelfs dat het aantal volwassen palingen 95% afnam (zie boven). Maar dit getal gaat dus uitsluitend over de glasaalindex van Den Oever.
Die trend is dus niet gebaseerd op absolute aantallen van palingkjes die Nederland intrekken. Het is een indexgetal, een statistische bewerking van bij elkaar opgetelde metingen van verschillende kwaliteit, onder verschillende weers- en milieuomstandigheden op 1 meetpunt:
- Dus is de vraag legitiem, wat voor bewerking werd toegepast. Dekker vertelt namelijk zelf in een Fishbase-presentatie in Zweden, gepubliceerd op 18 december 2016, dat hij na binnenkomst bij het RIVO (later Imares en WMR), een databewerking toepaste (op 23:19):
‘Toen ik bij het RIVO kwam in 1985 veranderde ik de dataverzameling’
In de zelfde fishbase-lezing in Zweden op 18 december 2016 (gepubliceerd op Youtube) maakte Dekker bij minuut 23:19 de volgende opmerkingen:
Vroeger bij lage vangsten stopten vissers gewoon met vissen. Toen ik in office kwam in 1985 veranderde ik de dataverzameling. Ik ging ook de lage glasaalvangsten registeren. Dat is hoe je de metingen doet.
Tot de jaren tachtig zag je geen trend. Vervolgens kwam er een daling van 15% per jaar.
En zo ontstaat dan uiteindelijk de beroemde 95% afname. Dus dan kan er sprake zijn van een Dekker-effect. Hij komt in 1985 op het aaldossier bij het RIVO. Hij verandert de dataverzameling op twee manieren:
- – Er komen meer nultellingen in de index na 1980, omdat ze in een vaste periode vissen van drie maanden en ook doorvissen bij niks vangen.
- – Hij pleegt een statistische bewerking op de data van voor 1980 (en daarna), die door zijn voorganger Cees Deelder tot 1984 werden verzameld.
Wederhoor bij Dekker: ‘Geen databreuk in 1985’
Al eerder had ik Dekker om wederhoor gevraagd. Dit is hoe hij 21 juli 2017 om 11:30 antwoordde. Hij ontkende nu dat er een breuk in de data zit, dus dat deze voor zijn komst op een andere wijze werd verzameld dan na zijn komst:
Mijn voorganger in Ijmuiden (1948-1984), Cees Deelder, telde het totale aantal glasalen dat in Den Oever werd gevangen, ongeacht tijdstip of datum, en beschouwde dat als een maat voor de intrek.
Dat voert terug op de oorspronkelijke doelstelling van die hele bevissing: veel glasaal door de Afsluitdijkdijk naar het Ijsselmeer krijgen, ongeacht datum of tijd. (Daar speelde de Duitse bezetting nog een rol in).
Maar Deelder telde gewoon door, ook als het seizoen extreem laat begon (na een strenge winter), of als hij tweemaal zo vaak viste dan andere jaren (elk uur, ipv elke twee uur), en dat leverde een heel verwarrend beeld op.
Van absolute aantallen per jaar, naar een indexgetal over drie maanden
Dus Deelder telde wat er daadwerkelijk binnenkwam. Dekker ging tellen wat hij in drie maanden tijd in een net kreeg. Per email op 21 juli 2017 erkent Dekker dat hij een datacorrectie doorvoerde bij de data voor 1984:
In 1985 (een jaar na mijn begin) heb ik een analyse gepubliceerd, waarin gecorrigeerd werd voor datum en tijd, waarmee een betrouwbaarder index werd verkregen.
Let wel: zowel daarvoor als daarna werden nul-vangsten wel geregistreerd (en zijn dus ook opgenomen in de indices), maar er ligt een probleem in stoppen-bij-lage-vangsten, dwz na nachtenlang niks gevangen te hebben, neemt de animo af, en worden de bevissing dikwijls stopgezet.
In Den Oever speelde strenge winters en regenachtige voorjaren wel een rol, maar het probleem van stoppen-bij-lage-vangsten niet.
Alleen Index-cijfers te zien
Dekker bezwoer mij:
Voor de Den Oever index is er dus geen sprake van een periode voor 1985 en een periode na 1985.
Maar misschien wel van een periode voor 1980 en daarna. Dus sprak Dekker de waarheid? Tel je na 1980 meer lage vangsten mee dan daarvoor- omdat je doorvist als je niks vangt- dan krijg je een sterker negatieve trend. Het omgekeerde is ook mogelijk: Wanneer ze voor 1980 stopten met doorvissen bij nulvangsten (en daarna plots niet), is de index vóór 1980 veel te hoog.
The Dog Ate My Data? Woo-verzoek
De 95% achteruit-claim dicteert beleid rond de paling in Nederland en Europa. Maar deze claim leunt dus op 1 index op 1 locatie (Den Oever) die door Dekker met statistische bewerking is aangepast in de jaren ’80.
De Den Oever-index gaf na de komst van Dekker meteen vanaf 1985 een veel sterkere daling, dan die in andere Europese datasets. De op Den Oever leunende Noordzee index keldert al veel eerder, dan de andere indices die ook een kleinere daling te zien geven.
Om de meest geciteerde palingclaim van afgelopen vijftien jaar te toetsen, moet ik de data opvragen. Volgens de palingsector, kregen zij van Wageningen UR te horen dat die data er niet meer zijn. Dus dat de claim nooit meer is te controleren.
- Of dat waar is, moet ik via een Woo-verzoek bij Wageningen Marine Research (voormalig Imares) opvragen. Dan kan je de ruwe data te krijgen, waar je nu enkel ‘indexcijfers’ (statistisch bewerkte data) ziet
- Help mij in mijn onderzoek om de onderste steen boven te krijgen en steun dit nieuwe wetenschapsjournalistieke onderzoek, in de trant van Sjoemelnatuur:
Op zee gebeurt het
Noordzee kraamkamer nieuwe technologie windparken: ’Energierekening mogelijk omlaag’
THEO BESTEMAN
AMSTERDAM – De Noordzee wordt kraamkamer van nieuwe technologie. Windpark Hollandse Kust Noord levert vanaf woensdag zijn stroom met vernieuwingen voor toekomstige windparken. Bedrijven testen er drijvende zonnecelvelden, slim reagerende windturbines, enorme batterijen en waterstoffabriekjes. Het aanbod kan hierna verdubbelen. ,,Dat kan leiden tot een lagere energierekening”, aldus de windsector.
Bijna negentien kilometer uit de kust van Egmond aan Zee komt bij onstuimige golven de stroom via dikke leidingen van beheerder TenneT naar de kust. Daar reiken 69 turbines van ruim 125 meter lengte vanaf het wateroppervlak met witte schuimkoppen. De wieken aan de turbines hebben een spanwijdte van twee voetbalvelden. Ze leveren in dit project Crosswind van Shell en Eneco 759 megawatt groene stroom.
Met andere windparken erbij heeft Nederland na deze opening zijn doel van 4,5 gigawatt op zee voor eind 2023 nu behaald. ,,Ruim binnen de afgesproken tijd”, aldus demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie). ,,Al wordt er her en der nog gesleuteld”, zeggen de ingenieurs. Met het park Borssele en Hollandse Kust Zuid is 15,8% van de aangeboden stroom nu ’groen’.
Verdubbeling
De regering wil in 2030 naar 21 gigawatt op de hele Noordzee. Jetten begint volgende week met de gunning van twee van de grootste windparken op zee tot nu toe. Bedrijven kunnen bieden om windparken voor ineens 4 gigawatt aan windenergie te bouwen. ,,Bijna net zoveel als de capaciteit van de bestaande windparken bij elkaar”, aldus Jetten.
Dat is geen gelopen race. Dit jaar werden Britse windprojecten zoals van Vattenfall gepauzeerd. De kosten van materiaal, personeel en rentelasten liepen te hoog op. Voor het drie jaar geleden vergunde project Hollandse Kust Noord van Crosswind (Shell en Eneco) waren de materialen ,,tijdig ingekocht”, zegt directeur Tjalling de Bruin. ,,Zoals TenneT dat heeft kunnen doen. Maar ook wij voelen de inflatie natuurlijk net zo goed in de portemonnee.”
De Noordzee groeit uit tot wat een groene energiecentrale voor heel Noordwest-Europa moet worden, met grote windparken, stroomnetaansluitingen en waterstofstations, liefst deels op oude boorplatforms. Er komen vijf knooppunten of stopcontacten op zee, die een vermogen bieden van 700 megawatt per stuk en 2100 ton per stuk wegen. Die stroom is anderhalf keer het vermogen dat de kerncentrale van Borssele levert.
Bodem herstellen
Tot 2030 offert Nederland tot ergernis van zeezeilers en milieuclubs 4,5% van het Noordzee-oppervlak aan zijn offshore windparken. In 2050 zou tot 72 gigawatt aan windenergie nodig kunnen zijn. Daarvoor wordt zo’n 13% van de Noordzee opgeslokt. Om de natuur te beschermen, moeten bedrijven die windmolens bouwen aantonen dat ze het leven op de zeebodem maximaal beschermen en daarin investeren.
Omdat stroom van zon en wind al veel goedkoper is dan gas en olie, en met iedere uitbreiding verder in prijs zakt, zullen kosten voor uiteindelijk consument en bedrijf kunnen dalen, verklaart Jan Vos, voorzitter van branchevereniging NWEA. ,,Inmiddels kost windenergie €0,07 per kilowattuur. Die prijs zal verder zakken als er meer windparken bij komen.” Bijvangst: opwekking van groene stroom stoot vrijwel geen CO2 uit.
Inmiddels komt rond de helft van alle stroom in Nederland van zon en wind. De komende jaren nog meer als de volgende parken gereed zijn. Vos: ,,In 2031 zal driekwart van alle stroom duurzaam opgewekt zijn.”
Nieuwe turbines
Nederland weet inmiddels hoe het windparken moet bouwen. Ze worden volgens de Routekaart 2023 in hoog tempo aangelegd. Dit afgeronde park bij Egmond aan Zee is een sneak preview van de volgende windparken op zee, zegt De Bruin. ,,We werken voor het eerst met nieuwe typen windturbines die de wisselingen van het elektriciteitsnet opvangen, die kunnen ook in volgende projecten opgenomen worden.”
Vos: ,,We leren snel. Turbines worden groter, bouwers werken met gestandaardiseerde aansluitingen. Ook het plaatsen gaat zoveel sneller, in 24 uur kunnen bedrijven zo’n turbine al monteren. Hoewel de techniek in de turbines buitengewoon complex is en heel vernieuwend.”
In de komende twee jaar test het project drijvende zonnecelparken. Die zijn al beproefd voor de kust van Scheveningen maar nog niet aangesloten op het stroomnet. ,,De Noordzee kan onstuimig zijn, en je weet ook nog niet wat het effect op de natuur rond de zonnecellen kan betekenen”, aldus De Bruin. Ook test het project nieuwe batterijsystemen voor opslag op zee. Evenals kleine elektrolyze-fabriekjes, die van de windstroom de schone energiedrager waterstof maken en kunnen transporteren naar de kust. Zo lonkt staalmaker Tata Steel in IJmuiden naar deze energiedrager voor een schonere productie. Stroom omzetten in waterstof betekent ook minder druk op het volle stroomnet.
Optimisme politiek
De truc wordt volgens alle ingenieurs hoe de energiestroom vanaf zee zo stabiel mogelijk wordt aangevoerd. ,,Hoe stabieler we de stroom op ons netwerk krijgen, hoe beter het is voor het hele energiesysteem in Nederland maar ook voor de klant”, aldus de woordvoerder van aanbieder Eneco.
De PVV kondigde aan in subsidies voor alle groene dromen te snijden. De energiebedrijven zijn evenwel optimistisch over wat een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB mogelijk kan opleveren. ,,Vrijwel alle partijen uiten zich positief over wat er op de Noordzee gepland staat, de BBB wellicht uitgezonderd. Er is steun om daar door te bouwen”, stelt Vos.
Met de volgende groeifasen op de Noordzee kan Nederland weleens gaan profiteren van de Britse kernenergie. ,,Het nieuwste netwerk op zee is zo ontworpen dat het stroom kan exporteren maar ook importeren”, aldus Vos. ,,Als er minder aanbod van wind is, en stroom van straks de Hinkley Point-centrale goedkoop is, dan is die kernenergie te importeren via de Noordzee.” Waarmee Nederland een heel stabiel doordraaiend stroomnetwerk houdt, met het doel een in Noord-Europa vrijwel ongeëvenaarde beschikbaarheid van 99,99%.
https://www.telegraaf.nl/financieel/879345720/noordzee-kraamkamer-nieuwe-technologie-windparken-energierekening-mogelijk-omlaag
“Met andere windparken erbij heeft Nederland na deze opening zijn doel van 4,5 gigawatt op zee voor eind 2023 nu behaald….
Met het park Borssele en Hollandse Kust Zuid is 15,8% van de aangeboden stroom nu ’groen’.”??
Dat laatste klopt van geen kanten.
Dit jaar is ~47% van de netto productie van onze stroom groen.
Vorig jaar 40%
2021 33%
2020 27%
2019 19%
Zie: opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/84575NED/table?dl=9BAF6
Bas Gresnigt
“Dit jaar is ~47% van de netto productie van onze stroom groen.”.
Is dat dan ook meteen gebruikte “groene stroom”? Werd die dus daadwerkelijk afgenomen? Voor welke prijs? Werd de niet gebruikte stroom omgezet in waterstof en werden de kosten daarvoor dan ook meegenomen in de gesuggereerde prijs van 0.07 cent? En waarom moet ik dan de hoge energieprijs betalen? En de veel hogere transport/netwerkkosten?
Het feest voor de portemonnee is voor mij vooralsnog uitgebleven.
@Peter,
“Is dat dan ook meteen gebruikte “groene stroom”? Werd die dus daadwerkelijk afgenomen?”
ja. Niet afgenomen & gebruikte groene stroom telt niet.
Ook de stroom die mijn dank produceert waardoor mijn elektriciteitsrekening ongeveer nul wordt, telt niet.
Dus feitelijk zitten we al op meer dan 50% groene stroom.
“Voor welke prijs? Werd de niet gebruikte stroom omgezet in waterstof”
– Voor de marktprijs.
– Nee. Er wordt nog nauwelijks stroom omgezet in waterstof. Dat is sterk in ontwikkeling nu groene waterstof goedkoper wordt dan grijze waterstof.
“waarom moet ik dan de hoge energieprijs betalen?”
Omdat we in NL (in Dld nog meer) energiebelasting, en andere belastingen heffen op stroom. Indertijd was de gedachte dat het helpt om energieverspilling tegen te gaan (dan doen mensen het licht uit als ze de kamer verlaten, e.d.).
“En de veel hogere transport/netwerkkosten?”
?? Volgens mij zijn die vooralsnog veel lager dan de kosten van opwek. Heb je je jaarlijkse afrekening wel goed bekeken?
Als de wind & zon alle opwek overnemen dan gaat dat beeld wellicht veranderen (omdat die zo goedkoop produceren).
Bas
Mijn kwh prijs variabele leveringskosten all in ia 38 eurocent.
De leveringskosten per dag bedragen 25 cent. Bij een gemiddelde van 5 kwh per dag is dat dus 5cent per kWh.
Netbeheer is dus 9 ct per dag per kWh per dag is het dus 2 cent
De BTW over het hele bedrag beloopt dus zo’n 8 cent van het totaal.
Zo gerekend is dat dan dus 5+2+8 is 15 cent. De rest is dus de de kale energieprijs.
Dat is dus 38-15 = 23 cent. En jij komt dus aanzetten met 0,07 cent, dalend naar 0,02 cent?.
Dan moet je de kluit wel belazeren. Of je moet het uit kunnen leggen.
Waarom heb je geen netkosten, enz. per KWh?
Volgens mij staat er toch echt netbeheer en vaste leveringskosten. De vermindering energiebelasting bedraagt over die 5 kWh dus 0,3 cent per kWh. Uiteindelijk ia de kale energieprijs dus nog 0,3 cent hoger. Das 23.3 cent.
Om het nog maar niet over het gas te hebben. Die prijs is geëxplodeerd. maar bedraagt uiteindelijk het merendeel van de jaarlijkse energiekosten als je in een redelijk geïsoleerd huis uit 1974 woont. 1400 kub gas t.o.v 2000 Kwh.
Het sroomverbruik in Nederland is 1/5 van het totaal.
Je hebt de heersende wind nog niet begrepen. Je moet van het gas af, electrificeren en isoleren, als je goedkoop uit wilt zijn.
Onze grote gasbel bij Slochteren is immers onbruikbaar geworden door de hebzucht van vorige regeringen.
Nog een paar opvallende fouten:
“Inmiddels kost windenergie €0,07 per kilowattuur.”
Offshore wind zit op een kostprijs van ongeveer de helft. En die kostprijs is verder dalend met de toenemende grootte van de windmolens*)..
Bij onze laatste aanbesteding (genoeg zee voor ~750MW) vorig jaar bleek de winnaar bereid om ~€63mln te betalen voor de plicht om het windpark binnen 4jaar en gedurende 30jaar goed te laten draaien en na afloop de zee maagdelijk op te leveren met grote boetes als ze ergens in gebreke blijft en bankgaranties voor het geval ze niet kan betalen.
Bij de Duitse aanbesteding deze zomer (met vergelijkbare voorwaarden want we hebben die afgestemd met DK en Dld) was dat bedrag al opgelopen tot >€3miljard (~1cent per KWh van de verwachte productie)…
“stroom van straks de Hinkley Point-centrale goedkoop is,”
Dat is die zeker niet. HPC krijgt een door UK govt gegarandeerde prijs van nu al €14cent/KWh voor alle stroom geproduceerd!
Het contract tussen EDF (eigenaar) en UKgovt in 2012: £92,50/MWh te corrigeren vanaf 2012 met de CPI (=consumenten inflatie index) totdat de centrale 35jaar heeft gedraaid. Die prijs stijgt bij 2,5% inflatie per jaar (=inflatie sinds 2012) dus naar 17cent/KWh in 2030…
“Nederland weleens gaan profiteren van de Britse kernenergie”
Ook dat is dus niet aan de orde.
Bij CBS statline kun je zien dat in afgelopen 4 jaar NL >5 keer meer stroom naar UK exporteerde dan omgekeerd.
Bovendien is UK govt (net als France) feitelijk (nog niet officieel) bezig met de afbouw van nucleair:
“In 2022, nuclear power provided 13.9% of total electricity supplied in the UK. However, as the table below illustrates, its contribution has fallen significantly since the 1990s, when it provided around a quarter of the UK’s total electricity”
Zie: lordslibrary.parliament.uk/the-role-of-nuclear-in-the-uks-energy-supply/
Atoomstroom is akelig duur geworden omdat het zo arbeidsintensief is in vergelijking met wind+zon+opslag.
Bas
Je bent weer “vergeten” de aanpalende kosten mee te nemen. Creatief rekenen is jouw specialiteit. Wanneer klaag je de overheid aan wegens woekerwinsten?
Die mogen de aanpalende entiteiten voor hun rekening nemen.
Dat de NL overheid zoveel energiebelasting bij consumenten heft is besloten door ons parlement….
Sorry de toelichting van *) vergeten
*) Met de grootte van windmolens neemt ook de CapaciteitsFactor (CF= de hoeveelheid stroom geproduceerd gedeeld door het vermogen) toe omdat ze hoger zijn en hoger is hardere en constantere wind.
Bovendien neemt het aantal onderhoudsbezoeken niet toe want er is dan meer geld om de smering van lagers, tandwielkast, enz. slimmer aan te pakken. Bijv:
– 3 motoren om de stand van een wiek te optimaliseren zodat geen onderhoudsbezoek nodig is als er een uitvalt.
– ook meer olie & vet pompen om de lagers in goede conditie te houden,
Gevolg is dat eerder minder dan meer onderhoudsbezoeken nodig zijn als windmolens groter worden.
Daarmee dalen de kosten van wind stevig met de toename van de grootte van de windmolen.
Een kostendaling die nog niet aan z’n eind is getuige de aankondigingen van 19MW en zelfs 22MW windmolens.
Wellicht rond 2030 op 2 cent/KWh?
Bas Gresnigt
Sommetjes! Halve waarheden en hele leugens.
Identiteitsfraude. Verwijderd.
Kunnen verdacht maken? Dit lijkt op een trol met een gestolen naam.
Inderdaad.
Al die onderzoeksresultaten zijn gewoon bullshit, lukraak bij elkaar geraapte gegevens in een angstjasje.
Onze corrupte overheid is een meester in het hernoemen van feiten in betekenisloze containerbegrippen.
Ze voeren strenger milieu beleid uit dan de opdracht van de ongekozen EU.
Hiermee zie ja al dat al die crisisverhalen leiden tot meer regels, meer belasting, meer wetgeving, meer overheid.
Er is geen weg terug, want bestuurders met een wereldbeeld dat zo zichtbaar van de realiteit en de feiten af staat kunnen niets anders meer doen dan liegen en bedriegen. Na het bedriegen komt het verbieden “FVD geschorst”, FVD leden voor de rechter gesleept”, “websites en media in beeld bij NCTV”. En het gebeurd wereldwijd, “Trump moet van een omgekochte rechter de kieslijst af”, “rechte onderzoekt of AFD verboden kan worden”.
Het bedrog is zo helder als glas, waarom zien niet meer mensen dit?
En toch krijgen ze angst, d
De nieuwe pijlingen niet gezien?
Wilders plus 10 zetels, de linkse vallen als bakstenen.
Ze willen zelfs de 8% energie belasting laten vallen, nu worden ze echt bang voor hun hachje.
Zouden er nieuwe verkiezingen komen dan word Wilders de grootste partij ooit zo als het er nu uitziet.
Veel burgers beginnen nu wakker te worden en herkennen nu op wat voor zooi ze ooit op hebben gestemd.
Maar Brussel zal ondank alles niet nalaten om de kleine burgers alles te ontzeggen met hun wetten waar ieder Europees land naar moet springen.
En klimaat is de grootste hefboom wat er bestaat en die zullen ze vol in de ring gooien.
Ook volgend jaar hoorde ik gisteren word naar een verpleeghuis gaan weer aan nieuwe strengere regels gekoppeld, met andere woorden je moet bijna dood zijn voor je er gebruik van kunt maken.
Zelfs verpleeghuizen schijnen van grote schande te spreken.
De bedoeling zal wel zijn, zo komen we wat sneller van die oudjes af en houden we meer over voor die onzinnige klimaat zaken, ik wens deze personen veel ongeluk toe in hun verdere leven.
Schamen moeten ze zich.
De kaarten zijn al lang geschud Theo, al zou Wilders 75% van alle zetels halen, dat maakt niets meer uit.
Ze moeten alleen even wachten tot Wilders zich gaat verzetten waardoor het samenwerken onmogelijk zou worden, daarna komen er geen verkiezingen, dan gaan ze kijken of ze met andere partijen wél een meerderheid kunnen krijgen.
Ik kan bijna raden wie er dan voor in de plaats komt.
Ze trekken Wilders uit de kast door vol in te zetten op agenda 2030, op een gegeven moment gaat Wilders morren en breken ze het kabinet. Als dit niet gebeurd pleegt Wilders verkiezingsbedrog naar zijn kiezers en is na (4 jaar) de PVV geen knip meer voor de neus waard.
Wat ven belang is dat mensen door moeten krijgen dat onze regering helemaal geen rekening houdt met de verkiezingsuitslag, onze regering heeft lak aan de democratie, ze voeren gewoon uit wat de EU, het WEF en de VN hen opdraagt.
Een nacht doorvissen op Meerval in de Merwede is bij mij verpest door een palingplaag. I.p.v. meerval elk kwartier een paling.
In Portugal en Frankrijk worden veel glasaaltjes weggevangen voor de paling kwekerijen, veelal in Frankrijk. Soms worden de quota in enkele weken weggevangen en vallen de glasaaltjes die resteren ten prooi aan vissen en vogels. De intrek in Frankrijk gaat net zo moeilijk als in Nederland, glasaaltjes zouden in onze landen moeten worden uitgezet.
Hoe het ook zij, het is jammer dat er in dit artikel geen gewag van wordt gemaakt.
Geen idee hoeveel glasaaltjes de rivieren optrekken. Maar een probleem is, dat ze veel polders niet in kunnen. En daar is het nou juist zo lekker opgroeien.
Volgens mij maakt de toeleverancier van mijn palingboer gebruik van glasaaltjes die al op de oceaan worden gevangen, waarna ze worden opgekweekt.
Aannemende dat hij dat goed doet en ze geen rommel geeft als voer, levert dat paling die gezonder is om te eten.
Foute meetingen, selectieve data selecties, onwetenschappelijke extrapolaties met ieologisch gedreven parameters in algoritmes toegevoegd, uitmondend is politiek klimaat- / milieu-alarmisme.
We herkenen deze bedrieglijke fenomenen over het brede ideologisch gedreven klimaat- / milieu-alarmisme.
Praktijk? GreenPeace haar decennialangen ‘Broodje ijsbeer’ verhalen zijn ook inmiddels ter ziele. Zij spraken van nog slechts 6000 ijsberen, en deze populatie staat op uitsterven.
Echter sinds het jachtverbod op ijsberen in 1972 is de populatie toegenomen volgens onafhankeleijke kritische wetenschappers, ondanks dubieus klimaatalarmisme omtrent afnemende ijsoppervlaktes op de Noordpool.
Hoeveel ijsberen zijn er nog 2023? Naar schatting leven er 20 à 30.000 ijsberen in het wild. Je vindt ze allemaal in het noordpoolgebied. De meeste wonen in Canada, maar ook in Rusland, Groenland, de Verenigde Staten en de Noorse eilandengroep Spitsbergen lopen ijsbeerpopulaties rond.
https://klimaatgek.nl/wordpress/2016/12/09/ijsberen/
@Scheffer – NOS meldde bijna een jaar geleden een afname van ijsberen (27%) in Western Hudson Bay https://nos.nl/artikel/2457617-ijsberenpopulatie-canada-in-vijf-jaar-flink-afgenomen , wat niet werd vermeld is een toename van ijsberen (30%) in Southern Hudson Bay https://polarbearscience.com/2023/10/16/polar-bear-researchers-hiding-significant-increase-in-southern-hudson-bay-numbers/ creatief met cijfers zullen we maar zeggen …
Ik ga het hele verhaal niet lezen.
Maar het is al jaren bekend dat de paling gemalen word in de waterkrachtcentrales, achter deze centrales vind men van tijd tot tijd grote aantallen in stukken gemalen paling.
Verder kan een paling zeer oud worden, groot dik en lang als hij het haalt, want de kleine paling wat bij de visboer ligt lijken wel baby’s.
Op zee gebeurt het
Noordzee kraamkamer nieuwe technologie windparken: ’Energierekening mogelijk omlaag’
THEO BESTEMAN
AMSTERDAM – De Noordzee wordt kraamkamer van nieuwe technologie. Windpark Hollandse Kust Noord levert vanaf woensdag zijn stroom met vernieuwingen voor toekomstige windparken. Bedrijven testen er drijvende zonnecelvelden, slim reagerende windturbines, enorme batterijen en waterstoffabriekjes. Het aanbod kan hierna verdubbelen. ,,Dat kan leiden tot een lagere energierekening”, aldus de windsector.
Bijna negentien kilometer uit de kust van Egmond aan Zee komt bij onstuimige golven de stroom via dikke leidingen van beheerder TenneT naar de kust. Daar reiken 69 turbines van ruim 125 meter lengte vanaf het wateroppervlak met witte schuimkoppen. De wieken aan de turbines hebben een spanwijdte van twee voetbalvelden. Ze leveren in dit project Crosswind van Shell en Eneco 759 megawatt groene stroom.
Met andere windparken erbij heeft Nederland na deze opening zijn doel van 4,5 gigawatt op zee voor eind 2023 nu behaald. ,,Ruim binnen de afgesproken tijd”, aldus demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie). ,,Al wordt er her en der nog gesleuteld”, zeggen de ingenieurs. Met het park Borssele en Hollandse Kust Zuid is 15,8% van de aangeboden stroom nu ’groen’.
Verdubbeling
De regering wil in 2030 naar 21 gigawatt op de hele Noordzee. Jetten begint volgende week met de gunning van twee van de grootste windparken op zee tot nu toe. Bedrijven kunnen bieden om windparken voor ineens 4 gigawatt aan windenergie te bouwen. ,,Bijna net zoveel als de capaciteit van de bestaande windparken bij elkaar”, aldus Jetten.
Dat is geen gelopen race. Dit jaar werden Britse windprojecten zoals van Vattenfall gepauzeerd. De kosten van materiaal, personeel en rentelasten liepen te hoog op. Voor het drie jaar geleden vergunde project Hollandse Kust Noord van Crosswind (Shell en Eneco) waren de materialen ,,tijdig ingekocht”, zegt directeur Tjalling de Bruin. ,,Zoals TenneT dat heeft kunnen doen. Maar ook wij voelen de inflatie natuurlijk net zo goed in de portemonnee.”
De Noordzee groeit uit tot wat een groene energiecentrale voor heel Noordwest-Europa moet worden, met grote windparken, stroomnetaansluitingen en waterstofstations, liefst deels op oude boorplatforms. Er komen vijf knooppunten of stopcontacten op zee, die een vermogen bieden van 700 megawatt per stuk en 2100 ton per stuk wegen. Die stroom is anderhalf keer het vermogen dat de kerncentrale van Borssele levert.
Bodem herstellen
Tot 2030 offert Nederland tot ergernis van zeezeilers en milieuclubs 4,5% van het Noordzee-oppervlak aan zijn offshore windparken. In 2050 zou tot 72 gigawatt aan windenergie nodig kunnen zijn. Daarvoor wordt zo’n 13% van de Noordzee opgeslokt. Om de natuur te beschermen, moeten bedrijven die windmolens bouwen aantonen dat ze het leven op de zeebodem maximaal beschermen en daarin investeren.
Omdat stroom van zon en wind al veel goedkoper is dan gas en olie, en met iedere uitbreiding verder in prijs zakt, zullen kosten voor uiteindelijk consument en bedrijf kunnen dalen, verklaart Jan Vos, voorzitter van branchevereniging NWEA. ,,Inmiddels kost windenergie €0,07 per kilowattuur. Die prijs zal verder zakken als er meer windparken bij komen.” Bijvangst: opwekking van groene stroom stoot vrijwel geen CO2 uit.
Inmiddels komt rond de helft van alle stroom in Nederland van zon en wind. De komende jaren nog meer als de volgende parken gereed zijn. Vos: ,,In 2031 zal driekwart van alle stroom duurzaam opgewekt zijn.”
Nieuwe turbines
Nederland weet inmiddels hoe het windparken moet bouwen. Ze worden volgens de Routekaart 2023 in hoog tempo aangelegd. Dit afgeronde park bij Egmond aan Zee is een sneak preview van de volgende windparken op zee, zegt De Bruin. ,,We werken voor het eerst met nieuwe typen windturbines die de wisselingen van het elektriciteitsnet opvangen, die kunnen ook in volgende projecten opgenomen worden.”
Vos: ,,We leren snel. Turbines worden groter, bouwers werken met gestandaardiseerde aansluitingen. Ook het plaatsen gaat zoveel sneller, in 24 uur kunnen bedrijven zo’n turbine al monteren. Hoewel de techniek in de turbines buitengewoon complex is en heel vernieuwend.”
In de komende twee jaar test het project drijvende zonnecelparken. Die zijn al beproefd voor de kust van Scheveningen maar nog niet aangesloten op het stroomnet. ,,De Noordzee kan onstuimig zijn, en je weet ook nog niet wat het effect op de natuur rond de zonnecellen kan betekenen”, aldus De Bruin. Ook test het project nieuwe batterijsystemen voor opslag op zee. Evenals kleine elektrolyze-fabriekjes, die van de windstroom de schone energiedrager waterstof maken en kunnen transporteren naar de kust. Zo lonkt staalmaker Tata Steel in IJmuiden naar deze energiedrager voor een schonere productie. Stroom omzetten in waterstof betekent ook minder druk op het volle stroomnet.
Optimisme politiek
De truc wordt volgens alle ingenieurs hoe de energiestroom vanaf zee zo stabiel mogelijk wordt aangevoerd. ,,Hoe stabieler we de stroom op ons netwerk krijgen, hoe beter het is voor het hele energiesysteem in Nederland maar ook voor de klant”, aldus de woordvoerder van aanbieder Eneco.
De PVV kondigde aan in subsidies voor alle groene dromen te snijden. De energiebedrijven zijn evenwel optimistisch over wat een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB mogelijk kan opleveren. ,,Vrijwel alle partijen uiten zich positief over wat er op de Noordzee gepland staat, de BBB wellicht uitgezonderd. Er is steun om daar door te bouwen”, stelt Vos.
Met de volgende groeifasen op de Noordzee kan Nederland weleens gaan profiteren van de Britse kernenergie. ,,Het nieuwste netwerk op zee is zo ontworpen dat het stroom kan exporteren maar ook importeren”, aldus Vos. ,,Als er minder aanbod van wind is, en stroom van straks de Hinkley Point-centrale goedkoop is, dan is die kernenergie te importeren via de Noordzee.” Waarmee Nederland een heel stabiel doordraaiend stroomnetwerk houdt, met het doel een in Noord-Europa vrijwel ongeëvenaarde beschikbaarheid van 99,99%.
https://www.telegraaf.nl/financieel/879345720/noordzee-kraamkamer-nieuwe-technologie-windparken-energierekening-mogelijk-omlaag
EU streefdoel: 30.000 windmolens in 2050 op de Noordzee. Stel dat er nu 3000 staan dan betekent dat 27.000 windmolens in 27 jaar. Gerekend met 250 werkbare dagen per jaar op zee is dat 1000 per jaar:250 dagen = 4 molens per dag. En dat volhouden tot 2050. Maar … na 20 jaar, dus in 2043, moet je er 8 per dag bouwen omdat de eerste al versleten zijn. En dat dan in lengte der dagen.
Quote “Vos: ,,We leren snel. Turbines worden groter, bouwers werken met gestandaardiseerde aansluitingen. Ook het plaatsen gaat zoveel sneller, in 24 uur kunnen bedrijven zo’n turbine al monteren. Hoewel de techniek in de turbines buitengewoon complex is en heel vernieuwend.” end quote. Dat is 4 keer te langzaam om het streefgetal van 30.000 molens in 2050 te kunnen halen.
Gezien alle benodigde materiaal, menskracht etc is het hele verhaal onzin.
Ik ben ik Kortenhoef opgegroeid waar jaarlijks het Nederlands kampioenschap palingroken werd of nog wordt georganiseerd.
Dat was dankzij de boomlange H., een bekend figuur in contreien van Kortenhoef, Ankeveen en ’s Graveland, met een niet al te beste reputatie in verschillende opzichten. Maar wel een vent uit een stuk .
Een echte natuurman zeg maar, en wars van autoriteit. Hilariteit alom ook toen bekend werd dat H. was aangesteld door Natuurmonumenten als koddebeijer. Natuurmonumenten had toen nog haar hoofdkantoor aan het Noordereinde te ’s Graveland en het was duidelijk dat H. deze functie te danken had aan zijn vriend – die ik in deze tijd zou omschrijven als een Groen linkse rakker – wiens vrouw daar op een invloedrijke positie zat. Het was in de tijd dat Natuurmonumenten nog een gezellige club was van natuurliefhebbers, in lijn met het gedachtengoed van Jac P Thijsse, zeg maar. Je kon er gewoon ff binnenlopen voor een gezellige babbel bij wijze van spreken .
Dus H., die daarvoor altijd bekend stond als een rebel, was koddebeijer geworden en moest in die hoedanigheid de palingvissers- zijn vrienden en collega’s -gaan controleren op illegale vangsten in de Kortenhoefse , Ankeveense en loosdrechtse Plassen.
Het leek wel een verhaal uit een spannend boek en we kwamen niet meer bij van het lachen in de kroeg .
Maar goed, de paling verdween langzaam maar zeker en uiteindelijk was er nog een palingvisser over met een vergunning en verdwenen de drogende netten aan de Kortenhoefsedijk . ( en net als in Jorwerd verdween ook GOD uit het beroemde Kortenhoefse kerkje aan de dijk. Nou ja verdween niet , maar werd verdreven door een postmoderne Dominee die van het Kerkje een kunsthal maakte )
Maar een keer per jaar stroomde de Kortenhoefsedijk weer vol met bezoekers aan de Nationale Palingrokerij wedstrijd , georganiseerd door H.
Daar was voornamelijk nog slechts kweekpaling te koop .
Iedereen weet dat ‘ we’ de paling hebben uitgeroeid .
” De aanwas van natuurlijke bronnen is gelimiteerd door de hoeveelheid zonne-energie die jaarlijks middels fotosynthese wordt omgezet in biomassa. Meer kappen dan de aanwas-roofbouw- betekent afname van de hoeveelheid bos en meer vis vangen dan de aanwas -overbevissing- betekent achteruitgang van de visstand. ”
In dat kader is ook het verhaal over het verdwijnen van de kabeljauw in de wateren rondom Newfoundland een voorbeeld van een verhaal waar mensen niet van leerden.
En in dat kader is ook het fenomeen kweekvis een verhaal van ultieme perversie. In lijn met de economie van de energietransitie.
Het gebeurt doorlopend in bijna elk vakgebied.
Meten in complexe en nog onbegrepen processen leidt zelden tot (juist) weten.
Zeer opmerkelijk, terwijl je als sportvisser er al jaren zit te wachten om eindelijk weer eens op paling te mogen vissen!
Kanttekening:
Bron van dit verhaal geeft niet thuis!
Wie is de scribent?
Voor de acceptatie wel zo belangrijk.
Kortom: Het is een godswonder dat er überhaupt nog één paling in Nederland rondzwemt.