Door Nico Broekema.
Hebben wij onze prioriteiten wel goed op een rijtje? We worden dagelijks overstroomd met paniekverhalen over een vermeende naderende klimaatcatastrofe (die maar niet wil komen). Ondertussen worden reële gevaren voor de mens en natuur genegeerd, ja zelfs weggemoffeld..
De grootste en direkte bedreiging voor de gezondheid van mens en dier en hun voortbestaan zijn de grote giflozingen die voor bedrijven als Chemelot en Chemours mogelijk worden gemaakt door de ontoereikende watervergunningen van de waterschappen en andere overheden.
Afschrikwekkend voorbeeld is de PFAS- vervuiling door het bedrijf Chemours. Minder aandacht krijgen de giflozingen van Chemelot in Limburg.
In de Maas loost Chemelot in de gemeente Stein zoveel gif, dat ook de Belgen alarm slaan. Onze drinkwaterbedrijven zijn niet in staat alle gif, zware metalen, PFAS en microplastics eruit te halen. Daardoor is ons zogenaamde drinkwater een potentiële bedreiging voor onze gezondheid geworden.
Daar kijken de bedrijven en de instanties tot nu toe van weg. Evenmin deert het hen dat de Kaderrichtlijn Water van de EU (KRW) ten enenmale niet gehaald wordt en andere internationale regelgeving niet wordt nageleefd. .
Ook in het jaar van de deadline van de KRW 2027, zal in Nederland geen sprake zijn van ecologisch schoon oppervlakte- en grondwater. Één van de oorzaken is dat Waterschappen en Rijkswaterstaat hun watervergunningen niet aanscherpen op het verbieden van het lozen van gifstoffen in het water.
Dat is de casus die nu speelt in het Waterschap Limburg met Chemelot.
Het punt van de Belgen daarbij is, dat er niet is overlegd is met hun milieudiensten. En dat ze niet geïnformeerd zijn. Dat is verplicht op grond van internationale verdragen. Daar lichten de dijkgraaf en het degalijlks bestuur van het Waterschap Limburg de hand mee.
En hoe zit het met ons als inwoners? Uit onderzoek van een journalist van ‘De Limburger’ blijkt dat zelfs rapportages over de giflozingen uit 2022 door het dagelijks bestuur van het waterschap aan de openbaarheid zijn onttrokken, zoals dat ook nu met de rapportage ven december 2023 bij het Waterschap Limburg het geval is.
De Maas is in België direct en indirect leverancier van drinkwater aan 7 miljoen mensen!
Het is hoog tijd om duidelijkheid te krijgen over wat er via een juridische schijnconstructie via de zogenoemde zijtak van de Ur in de gemeente Stein in de Maas door Chemelot wordt geloosd en wat er allemaal in het grondwater weglekt naar de Maas op diverse locaties op het Chemelotterrein.
Ook de de democratie is hier in het geding. Als bestuurders (dijkgraven) en de gekozen volksvertegenwoordigers denken het recht en de plicht te kunnen verzaken om hun controlerende taken uit te oefenen, sterft de democratie!
***
Over de auteur
Nico Broekema is secretaris van de AWP-fractie in het Algemeen Bestuur van het Waterschap Limburg.
***
Als ik directeur van Tata steel of Chemours was, zou ik vandaag nog mijn vertrek aankondigen.
kijken hoe meneer Broekema en de kaste die professioneel paniek zaait in dit land; in opdracht van de milieu- bewegingen – Greenpeace , extinction rebellen/linkse stadsbesturen/Milieu defensie cs. – piept als de 10.000 den werknemers en de bevolking zich tegen hem keren .
Ik heb Zembla , dat onderdeel uitmaakt van deze kongsi … gedurende enkele jaren ,10 tallen keren gevraagd wanneer ze nu eens een uitzending maken over de productie en verwerking van wieken van windmolens en waarom de bouw van windparken op zee en zonneparken maar blijft doorgaan .
Wel, de reden waarom milieu -organisaties en Zembla daarover ziende blind blijven, mag duidelijk zijn. Exxon mobile heeft nu eindelijk de rollen omgedraaid en de aanval geopend op organisaties die werkelijk het land en de economie ondermijnen.
btw ; pfas is een onmisbare stof voor de productie van vele materialen die in de ‘ hernieuwbare- energie sector’ worden toegepast . ( kijk op de site ). Waarschijnlijk ook voor de wieken van windmolens waar meneer Broekema en zijn beweging een totale blinde vlek vertonen .
En we babbelen weer vrolijk verder .
Nou Bert, als zelfs de Belgen alarm slaan, moet het wel heel ernstig zijn.
Ik neem aan dat deze alarmist niet bakt en braad in giftige Tefal pannen, en ook geen giftige Goretex regenjassen heeft?
De dosis maakt het vergif. Geldt ook voor tal van gifstoffen in de vrije natuur. 420 ppm CO2 schijnt ook al een groot probleem te zijn, net als CH4 uit runderboeren en runderwinden.
Misschien zijn de medicijnen in het water wel een veel groter probleem. Milieu schoonhouden is prima. Belachlijke drempelwaarden invoeren niet.
artikel over pfas op de Groen rekenkamer door Theo richel
https://groene-rekenkamer.nl/13573/dioxine-pfas-en-de-onzinnige-chemofobie/
“Die normen worden vastgesteld op basis van vooral onderzoek op ratten en muizen. Die krijgen in dergelijke experimenten soms wel miljoen maal meer van stofje X dan u in dat bordje sperziebonen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat aldus de helft van alle onderzochte chemicaliën kankerverwekkend blijkt. ‘Als je maar genoeg geeft kun je met iedere stof kanker veroorzaken’,”
Veel van die dodelijke stofjes waar vooral laboratorium muizen de dupe van worden, worden in hoge doses en tegen enorme winsten ingezet in prikjes en andere medicatie om de farmacie gezond te houden.
Bert
Bedankt voor het delen van dit lange maar erg informatieve artikel.
Gevalletje List en Bedrog
Zoals gebruikelijk in Nederland
Niet alleen rutte
Het is alom tegenwoordig
Is ook niks nieuws
Mijn reactie
Uit zijn verband
Door Censuur
Van Hans Hand
Chemelot, DSM oftewel de BOM is altijd zeer vervuilend geweest zowel in de lucht als in de grond en uiteraard ook het water.
De grond schijnt zwaar verontreinigd te zijn ook met benzeen.
Er word natuurlijk ook vanalles gefabriceerd waar wij gretig gebruik van maken in welke vorm dan ook.
Het lozen van microplastics schijnen ze nu aardig onder controle te hebben.
Maar de meeste microplastics komen onbewust door ons weer in het water omdat ze ons daar mee opgescheept hebben.
Het zit in theezakjes, wasmiddel shampoo tot tandpasta toe, en zo vervuilt de eindgebruiker onbewust en worden de industriële rijker door deze goedkope onnodige toevoegingen.
Vanaf dit jaar zouden er strengere regels en een betere zuiveringsinstallatie komen.
Tegenover vroeger zou je kunnen zeggen ze zijn schoon geworden, maar dat is schijn.
Maar over de snelweg hangt in iedergeval geen vieze stinkende gele mist meer.
Toch denk ik zonder zulke fabrieken was ons leven veel zwaarder geweest.
Alles heeft een keerzijde.
Sinds we niet meer in het oerwoud leven is onze veiligheid aanmerkelijk meer gewaarborgd. Van 30 jaar naar 80 gemiddeld.
Tel je zegeningen en ruim je rommel op zonder te overdrijven. Niet met de stofkam door het “gazon”.
Zo is het maar net Peter.
Het gif vindt zijn loop tegen de stroom in en dreigt nu het water in de groene vallei van Luik te verontreinigen.
De van huis uit groene Walen maken zich grote zorgen.
Wat betreft PFAS ben ik er voor dat daar snel iets aan wordt gedaan. Mijn Vader ( van 1910) en bio-chemicus waarschuwde 50 jr. geleden al voor tefalpannen. En wat bizarder is dat er dus wel een heel theater wordt opgetuigd tegen ‘afval;’ van kernenergie. Er is geen industrie die zich zo met zn eigen reststoffen bezig houdt.
Na het lezen van het artikel van Theo Richel (bedankt Bert) denk ik daar nu toch anders over.
Simon Rozendaal in EW 08 juni 2023: PFAS en de Wet van Behoud van Milieu-Ellende
0,00000001 PROCENT PFAS IS NIET ‘HALLUCINANT HOOG’
PFAS is een luxeprobleem. Het wordt gemeten in nanogrammen terwijl we vroeger tot wel een miljoen keer zoveel vervuiling hadden. Door een revolutie in meettechnieken kunnen we steeds kleinere hoeveelheden detecteren en daarop worden dan de nieuwe normen gebaseerd. Ziedaar de Wet van Behoud van Milieu-Ellende.
Over dioxine hoor je niemand meer. Toch was dat een jaar of veertig geleden zoiets als PFAS nu. Dagelijks in de krant: help, het zit in de regen, het zit in koemelk! Dramatische reportages op de buis: nu ook in borstvoeding! Kankerverwekkend, levensgevaarlijk, schandalig!
Eind jaren tachtig maakte ik voor dit weekblad een reportage over de luchtvervuiling op de grens van het toenmalige Oost-Duitsland, Polen en Tsjechoslowakije. Destijds ‘de driehoek des doods’ genoemd, omdat bomen massaal dood leken te gaan. Op een gegeven moment vroeg ik aan een Poolse onderzoeker, tevens lid van de milieubeweging, of zij ook last hadden van dioxine. ‘Meneer, dat is een westerse luxe. Wij hebben hier echte luchtvervuiling, zoals zwaveldioxide. Pas als we dat hebben aangepakt, hebben we tijd om ons druk te maken over dioxine.’
Het was de eerste keer dat ik me bewust werd van een nieuwe natuurwet, die ik Rozendaals Wet van Behoud van Milieu-Ellende zou willen noemen. Heb je een belangrijk milieuprobleem opgelost, dan duikt er een minder belangrijk probleem op dat door de milieubeweging, onderzoekers en de publieke opinie wordt gepromoveerd tot belangrijkste milieuprobleem. En daarna opnieuw, opnieuw, enzovoort.
Toen enkele decennia geleden in onze contreien zwaveldioxide werd aangepakt, stond dioxine opeens op de voorpagina. Nu dat is opgelost, worden nog minder belangrijke problemen op het schild geheven. Tot die laatste categorie behoort PFAS.
In de dagelijkse jammerverhalen over poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) staan nooit cijfers over hoeveel er in het bloed zitten, of in kropjes sla dan wel gevangen vis. Het gaat over ‘hoge concentraties’ (NRC, 26 mei), ‘hoge PFAS-waarden in het bloed’ (de Volkskrant, 23 mei), ‘propvol chemische troep’ en ‘hallucinant hoge hoeveelheden PFAS’ (column in de Volkskrant, 20 mei)
0,00000001 PROCENT PFAS IS NIET ‘HALLUCINANT HOOG’
Verder lezen onder abonnement….
PS: Mijn broer, gepensioneerd chemisch-milieu-bioloog (chemical occupational exposure risk analist), heeft de stelling: Wettelijke gif-norm is wat de (ondeskundige – emotionele) politiek bepaalt.
Hoe het zover kwam dat mensen hun eigen middelen van bestaan gingen bestrijden:
De parabel van de jonge man en de oude man tijdens het leven doorlopen mensen verschillende fasen met daarbij behorende inzichten en ervaringen. Jonge mensen zijn vol energie en strijdbaar maar zonder de ervaring die oude(re) mensen opdeden tijdens hun leven. Altijd was het zo dat de oudere generatie haar kennis en ervaring doorgaf aan jongeren, maar het komt steeds vaker voor in deze tijd dat de jongeren de ouderen onderwijzen. Met name als het gaat over de energietransitie.
Henk is een babyboomer. Groeide op en maakte carrière in de jaren na de tweede wereldoorlog waarin er volop kansen waren. De wederopbouw en great inventions vielen samen en zorgden voor de periode van ongekende economische groei, die welvaart bracht en vooral ook welzijn. De wetenschappelijke ontdekkingen die waren gedaan in de periode vanaf de 17de eeuw, vormden de basis voor uitvindingen. ( de wetten van mechanica door Newton, de elektriciteitswetten van Maxwell en de wetten van de thermodynamica door oa Sadi Carnot en Rudolf Clausius) De gloeilamp ,telefoon ,auto, radio, wasmachine , telefoon en het vliegtuig deden hun intrede en allerlei ontwikkelingen op het gebied van voedselvoorziening en medische zorg leidden ertoe dat mensen steeds ouder werden. De koopkracht van mensen steeg en ze konden steeds meer geld sparen. Er kwam zoveel vertrouwen in voortgaande economische groei dat in 1957 de AOW werd ingevoerd en uiteindelijk een pensioenfonds. In de 80 er jaren kocht Henk een huis waardoor ook zijn vermogen begon toe te nemen en in 2011 ging Henk- een babyboomer- met pensioen. De laatste 20 jaar was hij getuige van de opkomst van het internet als gevolg van de digitale revolutie. Die had zijn oorsprong in de 80 er jaren en ging het leven van Xander bepalen die opgroeide in de beginperiode van het digitale tijdperk.
Groot verschil is dat Xander opgroeit in een periode waarin de economische groei al jaren daalt en de koopkracht en het spaarvermogen sterk afnemen.
Henk had nog gestudeerd aan de oude Technische Hogeschool Delft en als ingenieur gewerkt aan de wederopbouw van het land. Belangrijk onderdeel daarvan was de energievoorziening geweest, nodig om de exponentieel groeiende vraag naar elektrische energie te kunnen bijhouden. Keerzijde van die periode was dat er geen oog was geweest voor het milieu. De volgermeer polder- affaire markeerde het omslagpunt naar een periode waarin de kosten van afval in het productieproces doorberekend gingen worden en uiteindelijk de afvalindustrie zelf een miljarden industrie werd. Zodanig zelfs, dat met afval -het milieu- meer geld te verdienen was dan het produceren van goederen zelf. In die industrie werkte Xander nu.
‘Xander’; ”wij willen werken aan een duurzame wereld en schone lucht”. ‘Henk: ”maar wat bedoel je met ‘duurzaam ‘Xander “? Ik groeide op in de 50-er jaren en we hadden een kolenkachel in de achterkamer waar de hele familie ’s avonds omheen zat in de koude winters die we toen nog vaak hadden. We hadden geen televisie en mijn moeder deed de was op de hand in het begin. De elektrische installatie van het huis was gezekerd met twee zekeringen van 6 Ampère. Jij woont vast in een centraal verwarmd huis, vol met elektronische apparatuur en 3 zekeringen van 35 ampère. We hadden alleen een peertje boven de tafel als verlichting. Jullie generatie hangt 24 uur per dag aan het stroominfuus”. ‘Xander: ” ja’ daarom bouwen we duurzame windmolenparken en zonneparken in de Wieringermeer. Die leveren groene stroom om data centers mee van stroom te voorzien. De warmte van de datacenters tappen we af om daarmee kassen te verwarmen, waarin duurzame groente wordt geteeld. Dát is nog ’s duurzaam”. Henk: ” een inefficiënt systeem. In onze tijd hadden we dat nooit zo ontworpen. In onze tijd streefden we naar efficiëntie en zo veel mogelijk rendement ”. Dan ga je geen intermitterende en aanbod gestuurde energie opwekkers in het circuit schakelen ” Xander slaakt nu een diepe zucht, want begint al wat geïrriteerd te raken van de oude(re ) man die niets snapt van zijn nieuwe wereld. ” We gaan ook de luchtvervuiling aanpakken”. ‘Henk’: je weet helemaal niet wat luchtvervuiling is want ver voordat je geboren werd, was het probleem van luchtvervuiling al voor het grootste gedeelte verdwenen. Misschien heb je wel ’s gelezen over luchtvervuiling in de Engelse steden in het begin van de industriële revolutie. Of over hoe smerig de lucht was in Rotterdam tot de 70 er jaren en hoe het water er naar Chloor smaakte. Op straat werd je letterlijk vergiftigd door de uitlaatgassen en dampen van auto’s; in die tijd werd lood aan benzine toegevoegd en de verbranding was zo slecht dat de stank van benzine, dieselolie en lekkende olie je overal tegemoet walmde en het je letterlijk duizelde. Het was dankzij technologische vooruitgang dat emissies van motoren werden terggedrongen tot het huidige niveau en de lucht zo schoon werd”. ‘Xander’, maar volgens de laatste wetenschappelijke studies is de luchtvervuiling van de steden gevaarlijk hoog en oorzaak van kanker en aandoeningen van de luchtwegen. Onlangs hebben we ultra fijnstof kunnen detecteren met de nieuwste meetmethoden en nu gaan we Tata Steel aanklagen wegens het in gevaar brengen van de volksgezondheid”. ‘Henk’: ” Vergeleken met de begintijd is Tata Steel nu een een superschoon bedrijf Xander. Als het gesloten wordt zullen 9000 directe banen en een veelvoud aan indirecte banen verdwijnen en zal de gehele regio in verval raken. Dat kan jullie kennelijk niet schelen. Vreemd overigens dat jullie het werkgelegenheids-argument wél gebruiken als het gaat over jullie eigen sector.
Het blijkt dat deze nanoparticles overal in de wereld voorkomen, van de diepste zeeën tot de top van de Himalaya.
Onlangs is water in plastic flessen getest, waar kennelijk ook veel nanoparticles in voor komen zelfs van de (nylon) waterfilters.
Het vergt in ieder geval nader onderzoek, want we komen daar niet vanaf, ze zijn te klein om te filteren.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-plastic-particles-in-bottled-water-harmful-to-health
In hoeverre zijn Nano partikels plastic schadelijk? Dát is de vraag.
Iedere keer dat je in de RVS pan staat te roeren, komen er deeltjes chroom, ijzer, nikkel en nog wat lichte en zware metalen in je eten. Bij iedere regenbui spoelen er een paar moleculen lood van je dak en zink en PVC uit je dakgoten. De betonnen vloer van je garage aanvegen? Weet wat je inademt en doorslikt!
Ome Jan van Dorp werkte zijn leven lang bij de Hoogovens. Hij en zijn vrouw woonden hun leven lang letterlijk onder en in de rook van de Hoogovens. Beiden zijn meer dan negentig jaar oud geworden. Het is anekdotisch, ik weet het. Maar volgens de modellen zijn ze 2,5 maanden eerder gestorven dan mensen die niet in de buurt van de Hoogovens wonen.
Johan D
Je hoeft er alleen maar over na te denken hoe al die metaalafzettingen via oplossen/eroderen en weer afzetten zijn ontstaan. In de tussenfase werd alles door grondwater getransporteerd. Ik herinner me de handbediende waterpomp nog om uit te drinken onderweg naar duinen of bos. Lekker, nou nee. Gevaarlijk, ik leef nog.
Peter, van zo’n handbediende waterpomp krijg ik wel wat buikproblemen hahaha! Oorzaak is dat er meestal te veel ijzer in het water zit.
De Westerse mens is een gestoord wezen. T.b.v. geld zou die nog zijn eigen vruchtwater bevuilen.
Pieter
Met medicijnen bijvoorbeeld?
alcohol, nicotine, uitlaatgassen, nicotine misschien?
Wat te denken van houtstook, mede veroorzaakt door de torenhoge belastingen op aardgas.
Albert
En dan te bedenken dat er nog velen zijn die mest stoken in hun hut bij gebrek aan hout of een beter alternatief.
Overdrijven is ook een kunst. Misschien hebben we intussen wel teveel wetenschappers die om werk en subsidiegeld verlegen zitten.
Maar Nederland is zo’n groot land dat het denkt de wereld te omspannen.
Is Pfas het nieuwe Stikstof en CO2?
Kunnen we weer dingen gaan verbieden omdat het misschien Pfas besmet is?
Bijvoorbeeld privé moestuintjes.
Ik heb mijn twijfels over dit artikel.
Van ramp tot ramp, Met als doel een totalitaire staat te installeren.
Het verschil;
Pfas is schadelijk en CO2 op lange termijn ook via opwarming van de aarde
Stikstof is onschadelijk voor ons, en bevordert zelfs plantengroei.
Alleen ecologen hobbyisten vinden het schadelijk omdat de samenstelling van de plantensoorten in de natuur verandert.
Zwakkere soorten sterven af…
Niet dat dat onherroepelijk is want wij hebben geen unieke plantensoorten in NL en hebben bovendien zaden van alle plantensoorten opgeslagen in Wageningen….
Toch worden voor de bestrijding van stikstof onwaarschijnlijk grote bedragen uitgetrokken zoals bijv:
– geen vergunning voor talloze activiteiten zoals de bouw van woningen, fabrieken, wegen, e.a
– een reservering van ~€35miljard op de begroting om stikstof uitstoot te verminderen.
Dat alles vanwege de hobby van een aantal ecologen die graag hun voorkeur plantensoorten zien floreren…
een o
Ps: Ik ontken niet dat Pfas extreem giftig is, anders dan Stikstof ongebonden of CO2.
Taco
Het zit hem, zoals Bert in het artikel van Theo Richel al aanreikte in de dosis. Maar enige voorzichtigheid blijft geboden.
Oppassen met groene aardappelen en de groene knolamaniet. Jacobskruiskruid is ook niet aan te bevelen en taxusbladeren en pitten evenmin. Eet de rode arrilus voorzichtig. Het enige deel van de taxus dat eetbaar is.
Het hele probleem is de gehele milieubeweging / GreenPeace / MilieuDefensie die een gesubsidierde activistische, ideologisch en politiek gedreven aanval uitvoeren op de hele chemische industrie, gesteund door een beïnvloedbare Rechterlijke macht.
De chemische industrie is onnatuurlijk voor mens en natuur volgens hen. Olie-industrie is voor hen het summum van vervuiling.
Bewust wordt door de activisten weggepoetst de enorme vervuiling door windturbines wieken, chemisch gelaagde zonnepanelen die giftig zijn bij recycling, de aanslag op de natuur door beide ‘hernieuwbare’ energiebronnen. Ook de vervanging van deze ‘hernieuwbare’ energiebronnen na 15 ~ 20 jaar schade en vervuiling van milieu en natuur is een gotspe en toppunt van sociaal-maatschappelijke kapitaal vernietiging.
Via iPad
Lekker niet.
Veelgebruikte pesticiden zitten boordevol PFAS
https://www.animalstoday.nl/veelgebruikte-pesticiden-vol-pfas/
Filmtip: Dark Waters…. Du Pont…
https://www.youtube.com/watch?v=RvAOuhyunhY
De Teflon pannen zijn bij mij al 40 jaar de deur uit.
Wat is gevaarlijker: af en toe een nanogrammetje Pfas of aangebrand eten?
Sportvissers wordt geadviseerd om maximaal een keer per jaar vis uit de Westerschelde mee te nemen en te consumeren vanwege het mogelijke gevaar voor de gezondheid. Stel je eet 1 keer per jaar 400 gram Westerscheldevis. Dat is op 80 kg 5%. Een keer per jaar.
De vogels in de met westerscheldewater ondergelopen Hedwige polder doen het verbazingwekkend goed, schreeuwen milieuorganisaties. Die leven en eten in de Westerschelde. Zij eten elke dag, let wel; elke dag! 20% van hun lichaamsgewicht aan vis en ander (blijkbaar) levensgevaarlijk, kankerverwekkend zwaar verontreinigt materiaal en gedeien volgens de geleerden daar uitstekend op. In verhouding tot die mens krijgen zij een factor 1500 keer meer PFAS binnen op jaarbasis.
Getallen duiden is de kunst. En dat blijkt niet te lukken. Het getal nul bestaat met de huidige meettechnieken niet meer. We kunnen daar blijkbaar (nog) niet mee omgaan en verbergen ons achter het zogenaamde voorzorgsbeginsel; het meest desastreuze uitgangspunt voor de mensheid op de manier zoals we het nu hanteren. Elke stap, ook letterlijk, die we zetten houdt een zeker risico in, geen stappen maken brengt ons echter niet verder maar is zeker (figuurlijk) een stap dichter bij het einde.
Lekker kankeren op Chemours, maar PFAS zit ook in behoorlijke hoeveelheden in de grond op plaatsen die ver van Dordrecht afliggen Rara, hoe komt dat er dan?
Maar ja he, Chemours is een bedrijf dat winst maakt en dat is nou eenmaal een vies woord in de wereld van de deugertjes.