Van een onzer correspondenten.
Minister Rob Jetten van klimaat stelt de ambitie voor het bijmengen van groen gas met 0,4 Mton CO2 naar beneden bij naar 3,8 Mton CO2 in 2030. Voor 2026 is de doelstelling om 0,8 Mton CO2-reductie te realiseren.
Belangrijke reden voor het bijstellen is het ontwikkelingstraject van mestvergisting. Dat gaat minder snel dan onderzoeksbureaus eerder hadden becijferd, schrijft Boerderij.nl. Desondanks gaat het kabinet er alsnog vanuit dat in 2030 45% van de beschikbare mest wordt vergist.
De bijmengplicht gaat bovendien alleen gelden voor bedrijven die onder het emissiehandelssysteem ETS vallen. De invoering van de bijmengplicht wordt daarnaast een jaar uitgesteld en zal op 1 januari 2026 ingaan. Jetten schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat deze aanpassingen nodig zijn om de sector de tijd te geven zich aan te passen. Bovendien moet het wetsvoorstel nog behandeld worden door de Tweede en Eerste Kamer.
Een van de redenen voor de bijstelling is het verwachte effect van mestvergisting. Onderzoeksinstelling CE Delft ging er in berekeningen vanuit dat in 2030 75% van de beschikbare mest vergist zou worden. Het kabinet heeft deze verwachting bijgesteld naar 45%. Op dit moment wordt 5% van de beschikbare mest vergist. Wanneer er in 2030 45% vergist zal worden, wordt 2,4 van de 3,8 Mton CO2– ketenemissiereductie die de bijmengplicht moet opleveren gerealiseerd uit mest.
De Boerderij.nl: Jetten houdt in zijn Kamerbrief tussen de regels door aanzienlijk rekening met krimp van de veestapel.
Opschaling van mestvergisting vraagt grote bouwopgave en veranderen van meststromen.
Het kabinet ziet mestvergisting als belangrijke techniek voor de productie van energie, het verlagen van de methaan- en stikstofuitstoot en voor het creëren van verdienvermogen voor de agrarische sector. ‘Ervaringen met de opschaling van vergisting in het buitenland (o.a. Duitsland en Denemarken) leren dat een nog snellere opschaling dan nu beoogd naar alle waarschijnlijkheid onrealistisch is. Daarbij brengt de stikstof- en vergunningenproblematiek specifiek voor deze sector aanvullende risico’s met zich mee.
DLV Advies noemt de ambitie van 45% mestvergisting in 2030 niet haalbaar.
Jetten houdt in zijn Kamerbrief tussen de regels door aanzienlijk rekening met krimp van de veestapel. Hij wijst erop dat de beschikbaarheid van mest en daarmee de potentie van mestvergisting het gevolg is van ‘wat mogelijk is binnen de kaders voor stikstof, natuur, water en klimaat die gelden voor een duurzame landbouw’. Toch is mestvergisting een zeer belangrijk onderdeel van de bijmengplicht van groen gas. Dat komt omdat er via mestvergisting veel methaanuitstoot wordt gereduceerd, dat een drie keer hogere CO2-equivalent aan broeikasgas heeft dan de broeikasgassen die via groengasproductie uit andere grondstoffen worden gereduceerd.
Groen gas wordt gezien als een belangrijk onderdeel bij het verduurzamen en robuuster maken van het energiesysteem. In 2022 werd in Nederland 230 miljoen kuub groen gas geproduceerd, onder andere door mestvergisting. Met het Programma Groen Gas wil de overheid deze productie verhogen. Onderdeel daarvan is de bijmengverplichting van groen gas voor energieleveranciers.
DLV Advies noemt de ambitie van 45% mestvergisting in 2030 niet haalbaar. ‘Als al het groen gas bij koeienmest vandaan zou komen, moet er van 800.000 melkkoeien mest vergist worden. Dit zijn ruim 6.500 boerderijen met 120 melkkoeien. Hoewel ook mest van andere sectoren vergist zal gaan worden, lijkt dit onrealistisch’, aldus DLV Advies. Om mest te vergisten tot groen gas moet de boer investeren in een monomestvergister op het erf. Het ontstane gas moet daarna worden opgewaardeerd naar groen gas. ‘Hiervoor moet je een flink volume hebben om dit rendabel te maken’, aldus DLV. Voor dergelijk installaties verloopt de financiering en vergunningverlening moeizaam.
***
Bron hier.
***
Bioigas of mest vergister gas stoot evenveel CO2 uit als aardgas dit weet ik uit eigen ervaring daar ik 5 jaar lang verantwoordelijk ben geweest voor het maken van biogas uit verschillende voedingsmaterialen van mais tot aan mest.
Bij het verstrekken van een vergunning van een vergister wordt er niet gekeken naar de uitstoot van CO2. Dit komt nooit ten sprake.
Dit is hetzelfde m.b.t. het verbranden van biomassa dit is volgens een papieren tijger ook klimaat neutraal. Kom ik weer op mijn stokpaardje het verdienmodel.
Chemelot had alle vergunningen rond om het te maken uit het overschot van mest uit Limburg en Brabant, maar de hoge slimme heren van de Provincie en Den Haag ketsten het alsnog af wegens te veel vrachtverkeer en eventuele stank.
De werkelijke reden voor het stranden van het Chemelot project is dat men dan ten gunste vd boeren een zelfgecreëerd mestprobleem oplost, en dat is dus niet de bedoeling want boeren moeten hier weg.
Het gaat er niet om de uitstoot van onlangs gebonden CO2 te verminderen. Onlangs = afgelopen 10-60jaar.
Daarom is hout verbranden ook klimaat neutraal.
Het klimaat is immers het lange termijn gebeuren en niet het momentane weer..
Bas, volgens jouw uitspraken ben je enkele primaire biologie lessen niet gevolgd waarin uitgelegd wordt wat een verbrandingsreactie is van organisch materiaal en wat de reststoffen zijn die vrijkomen bij een verbranding. Zoek maar op internet hoe deze reactievergelijking eruit ziet.
Wat maakt Gresnigt weer een fout.
Dan kunnen we ook kolen stoken en als tegengewicht bomen poten.
Veel makkelijker, bomen op zee in plaats van windmolens.
Kijk eens wat voor rotzooi ze geschept hebben met un hernieuwbare zogenaamde energie wat een bende.
En achter 25 jaar begint alles weer opnieuw.
Bas rekent zich rijk, zo’n boom groeit in 20 jaar 10 m3… en dat stoken ze in 20 minuten op.
Op een gegeven moment zijn de bomen op.
Reken je even mee Bas?
“Biogas of mest vergister gas stoot evenveel CO2 uit als aardgas dit weet ik uit eigen ervaring”.
Dat is dan winst. Als je het biogas niet opvangt komt er methaan vrij uit mest, en dat heeft een veel sterkere broeikaswerking dan CO2 (28 x zo veel) Bovendien gaat het nutteloos de lucht in, waar het na een paar decennia alsnog wordt afgebroken tot CO2. Dan kun je het maar beter nuttig gebruiken.
Dat de opbrengst wat minder dan gedacht is is jammer, maar voor het grootste deel werkt het wel. Mee doorgaan dus, dan levert de landbouw ook een positieve bijdrage. Biogas wordt ook gewonnen bij zuiveringsinstallaties.
Dat kun je ook met menselijke stront en daar is genoeg van.
Korea bewijst dat het kan.
Daar verwarmen ze gewoon een heel gebouw met menselijke stront.
En het eindproduct kan de akker op.
Wat denk je dat boven een zuivering installatie vrijkomt, daar hoor ik niks van.
Wat is er nu meer circulair dan mest. Kunstmest in ieder geval niet. Het laatste draagt niets bij aan de bodem, niets aan het wateropnemend vermogen, niets aan het bodemleven, niets aan de biodiversiteit en niets aan bodemerosie.
Merkwaardig dat is het wel.
Van alle vormen van ‘hernieuwbare energie ‘ is groen gas de meest perverse . Voor de productie van éen eenheid groen gas zijn enkele 100den equivalenten aardgas nodig.
Voor het vergistingsproces is speciaal daarvoor gekweekt maïs nodig en vooral veel slachtafval. Dus zoveel mogelijk vlees eten en/of importeren .
Maar uiteraard een feest voor de financiële sector én de boeren natuurlijk een en ander aangestuurd door ‘Wageningen ‘
In mijn essay een hoofdstuk daarover .
het digistaat , wat overblijft van het vergistingsproces dat over het land wordt uitgereden, zit vol met vergif dat uitspoeld in het grondwater .
Ook daar hoort men natuurlijk weer nooit wat in de media en al helemaal niet in ‘ de boerderie ”
over een beerput gesproken .
Inderdaad Bert, digistaat is ingedikt vergister materiaal wat niet omgezet kan worden naar biogas. En ja door het indikken wordt de % ongewenst materiaal hoger en ja dit gaat over de velden van de boeren.
@ Cor ,
Ik maakte daar al 12 jaar studie van, maar je ziet ook bij dit onderwerp- net als het vorige – negeert men het. Biogas is goed zo hebben ze geleerd uit de media .
In het boekjaar 2018 ging er 2,6 miljard subsidie bij en de boeren waren mooi van hun mestprobleem af ( voorlopig ) en de groen gas baronnen liepen binnen . ( Alterra ) velen vinden dat behoren tot ‘ goed koopmanschap ”
Je moet als onderzoeksjournalist niet je neus in die beerput steken natuurlijk, want dan is de kans groot dat het slecht met je afloopt.
“Voor de productie van éen eenheid groen gas zijn enkele 100den equivalenten aardgas nodig.”
?? Niets aardgas.
Volgens mij groeit het groene gras in mijn tuin en de weilanden in de omgeving hier vooral dankzij zonlicht.
Bas
Kijk eens naar de formule voor cellulose en vraag je eens af waar die componenten vandaan komen en vraag je vervolgens eens af welke mineralen in een cel en in het DNA ervan voorkomen. En waar de plantaardige eiwitten en koolhydraten/suikers ut bestaan,
Omdat voorgaande reacties niet kloppen zie je in DK en Dld veel van die mestvergistingsinstallaties.
Hier heb ik ze eigenlijk alleen in de kop van Friesland gezien. Maar er zullen er meer zijn.
Of het nu vergisting is of wat anders de doelen worden allemaal niet gehaald.
Wie autoblog af en toe leest had kunnen lezen dat er fabrikanten zijn die de electrische auto aan de kant zetten, er word te weinig verkocht en de winstmarges te klein en de opslag van de auto’s te groot terwijl het personeel natuurlijk wel betaald moet krijgen.
De enige auto’s die het nog goed deden was de Tesla en wat Chinese rommel.
Als het zo door blijft gaan, en er dwang bij komt kijken gaan verschillende fabrikanten failliet, de winst word nu nog steeds behaalt uit de verbrandingsmotor.
Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen, ik schat dat er heel veel mensen zich niet eens meer een auto kunnen permitteren.
De hoop is gevestigd op syntische brandstoffen.
We hebben een nieuw soort koeien nodig. Een verbeterde mestkoe die meer mest produceert dan de huidige koeiensoorten. De veestapel moet namelijk drastisch inkrimpen, zelfs halveren, terwijl de mestproductie op peil moet blijven, want anders klopt het rekenmodel niet meer.
Voor geloof in de haalbaarheid van de huidige transitiechaos (Klimaat & Stikstof), terwijl alle seinen en politieke / economische afhankelijkheden al lange tijd op de onhaalbaarheid wijzen, daar heb je dan een starre ideoloog voor nodig, zoals Jetten.
Continu blijven bijstellen, Jetten, …… ‘hang in there’!
Als mensen niet de zwendel achter de handel in biomassa, biodiesel en biogas afwijzen , steunen ze impliciet het beleid van Jetten cs.
En daarmee natuurlijk Agenda 2030 en de oligarchen.
Dus als je (goedkoop dankzij subsidies ) biogas gebruikt of biodiesel tankt of warmte afneemt van een warmtenet, gestookt op biomassa .
Zoals Bart Somers van de TU Eindhoven al aantoonde, is het rijden op diesel met de nieuwste motoren nog het schoonst. Dus we gaan allemaal weer lekker diesel rijden en dan kun je op een volle tank van 80 liter van Nederland naar Spanje zonder te hoeven tanken.