Van een onzer correspondenten.
Openbare laadpalen voor elektrische auto’s moeten tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds uitgezet worden, zegt regionaal netbeheerder Stedin. Volgens Stedin is het noodzakelijk omdat op deze uren ‘het net uit zijn voegen barst.’
De helft van alle elektrische auto’s wordt bij thuiskomst uit het werk aan de laadpaal gehangen, blijkt uit onderzoek van ElaadNL, een kenniscentrum voor elektrisch laden van de netbeheerders in Nederland. Meestal worden de elektrische auto’s pas de volgende ochtend weer ontkoppeld.
De netbeheerder verwacht dat in grote steden de komende jaren 20 procent van de capaciteit op het stroomnet opgaat aan openbare laadpalen. Voor iedere laadpaal die in de avondpiek uitstaat, kan volgens Stedin een nieuwe woning aangesloten worden op het elektriciteitsnet.
Op veel plaatsen komt het net op piekmomenten onder druk te staan. Zo’n anderhalf miljoen huishoudens kunnen hierdoor te maken krijgen met stroomstoringen. Om ervoor te zorgen dat tijdens de transitie mensen niet geconfronteerd worden met stroomstoringen doet Stedin nu een beroep op gemeenten, laadpaalexploitanten, consumenten en bedrijven. Hun wordt gevraagd alleen elektriciteit op piekmomenten te gebruiken als dat echt nodig is.
Om het vermogen van laadpalen in de avondpiek af te knijpen of uit te zetten moeten contracten aangepast worden.
‘Dit is wel heel erg van dik hout zaagt men planken’, zegt Robert van Gent van de belangenorganisatie van mensen met een elektrische auto. De oproep van Stedin is geen stimulans voor elektrisch rijden, vindt de belangenvereniging. ‘Dit soort oproepen kan een afschrikkende werking hebben op automobilisten die nu nog op benzine rijden en overwegen een elektrische auto aan te schaffen’, denkt Van Gent. De oproep komt bovenop de aangekondigde afschaffing van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en de ondoorzichtigheid van tarieven van openbare laadpalen.
***
Bron hier.
***
Er is een oplossing en dat is een huislaadpaal laten installeren draaiend op een agregaat , hier ligt een groeimarkt in het verschiet! Het is gewoon bijna hilarisch om te zien hoe de toestand in ons land en geheel West-Europa zich dystopisch ontwikkeld. Bijna niet te geloven dat zoiets toevallig geschiedt , je zou haast denken dat dit centraal aangestuurd wordt.
Een agregaat? Gewoon de v6 TDI weer op de oprit en ophouden met elektrische waanzin te forceren. Laat mensen zelf de keuze maken of ze een EV of auto met ICE rijden, maar ga ze niet verplichten. Wat mij betreft mogen die corrupte politici eens verantwoording afleggen aan de burger, want daar luisteren ze totaal niet naar!
V6 TDI.
Ron, die van mij heeft nu 140.000 km gelopen en kan gemakkelijk 400.000 aan.
Ik doe hem nog even niet weg.
Ronnie
Verreweg de meeste politici geloven in sprookjes. En het meest in de sprookjes die ze hebben van horen zeggen.
En sprookjes veranderen ook nogal vaak als je die aan elkaar doorvertelt. Talig zijn heeft ook zo zijn nadelen. Kijk naar Timmermans. Die is er het sprekende voorbeeld van.
@Anthony: ik rij al 20 jaar TDItjes, koop ze tweedehands en probleemloos 6 ton of meer. Mijn V6 heeft nu 2 ton gelopen, mijn 2.0 TDI 4 ton. Rijden als zonnetjes. Mijn Poolse overbuurman heeft een 2.5 TDI uit 1996 en inmiddels 1,8 miljoen op de teller.
Volgens mij verloopt alles keurig volgens plan, het schaars maken van energie, voedsel, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs is vol in uitvoering. Agenda 2030 wordt momenteel uitgerold in NL.
Er zijn nog inventieve oplossingen:
https://m.youtube.com/watch?v=WEvAM69-nrs&pp=ygUURXYgdHJhaWxlciBnZW5lcmF0b3I%3D#searching
En
https://m.youtube.com/watch?v=JTsUGxvH80Q
Nee. Gewoon op zonnepanelen.
Elektrisch rijden verdubbelt het stroomverbruik per huishouden.
Warmtepompen doen dat ook.
Het gevolg is minstens een verdrievoudiging van het stroomverbruik bij voortgezet beleid.
Als die stroom met gas wordt opgewekt is er netto geen verminderd gasverbruik.
(nu levert gas 5x meer energie dan stroom)
Overschakelen van alle huishoudens op warmtepompen en EVs doet het landelijk elktriciteitsgebruik met 80% toenemen. Reken zelf maar na.
Henk,
In het recente verleden heb ik meer fantastische speculaties over ons toenemend stroomverbruik gezien.
De werkelijkheid wordt weergegeven door het CBS.
Die geeft aan dat ons elektriciteitsverbruik iets daalt ondanks de toename van warmtepompen en elektrische voertuigen.
Lijkt me verstandiger om uit te gaan van de werkelijkheid met een flinke marge voor het geval het verbruik toch nog gaat stijgen.
Een huishouden, 2 personen, gebruikt 3650 kWh elektriciteit per jaar, 5 kWh pppd. Een huishouden gebruikt meer energie dan alleen elektriciteit. We hebben een auto die 18.250 km per jaar rijdt (25 km pppd, gemiddeld 16,7 km/l). Onze eigen auto rijdt 1 op 20, 0,5 kWh per km. Die vervangen we door een EV want die levert na 115.000 km wat klimaatwinst (professor Damien Ernst) op en er zit subsidie op die we zelf betalen. De EV gebruikt 0,2 kWh per km, dat is 5 kWh pppd. We verwarmen het huis nu HR++ 100% efficiënt met gas (1460 m3 = 14600 kWh per jaar, 20 kWh pppd), maar dat vervangen we door een warmtepomp. Die heeft een gemiddelde COP (rendement) van 2,5 bij behoud van de huidige radiatoren dus er blijft (elektrisch) 8 kWh pppd over.
Voor de elektriciteit die wordt geproduceerd door Amerikaanse bomen te verbranden (79%) met een rendement van 40% is de klimaatwinst van zowel de EV als de warmtepomp nul.
De elektriciteitsbehoefte van ons huishouden is nu opgelopen van 5 tot 5+5+8 = 18 kWh pppd. De energiebehoefte was 15 (auto) + 20 (gas) + 5 (elektrisch) = 40 kWh pppd, 40% van de totale energiebehoefte. De elektriciteitsbehoefte van het land is opgelopen van 15 naar 28 kWh pppd, bijna een verdubbeling.
Henk
Ik vind die 8 kWh als gemiddelde voor verwarming heel mooi. Maar met zonnepanelen en de winter gaat dat natuurlijk niet. Mensen werken met gemiddelden, maar de natuur niet. Voor die 4 maanden per jaar heb je dan een forse thuisaccu nodig
Uitgaande van een gasverbruik voor de koudste dagen van 10 m3 (1200:120 dagen) per dag en een warmtepomp heb je dus in het gunstigste geval een thuisaccu nodig van 40 kWh. Als de prijs voor een thuisaccu das 750 euro per KWh is, moet je dus een accu aanschaffen van een kleine 30.000 euro. Als je de koudste maand naar Zuid Spanje gaat kun je volstaan met minder. Maar hoe weet je dat van tevoren?
Maar hoe vul je accu die in de wintermaanden als één paneel dan gemiddeld max 0,2 kWh levert. met 10 panelen zit je dan op 2 kwh. Met een héél groot dak en 200 zonnepanelen kom je al een heel eind. ;-))
Gas is wat gemakkelijker, maar helaas, bij onverstandig gebruik ook explosief. Net als de onzin die je dagelijks op het nieuws wordt voorgeschoteld. Het blijft behelpen.
Peter,
Die 8 kWh komt niet van het dak, maar van ons fantastiche stabiele goedkope (feest voor de portemonnee) elektriciteitsnetwerk. Mijn panelen slaan daar in de zomer wel voldoende in op hoor.
Henk
Dat begreep ik al. Ik wilde het alleen even aanvullen in verband met het voorspelde feest voor de portemonnee.
Waar Nijpels verblijft van tijd tot tijd mag dat dan zo zijn op 1 van de ABC eilanden, hier is het net even anders.
Het vergelijken van appels met peren is voor Nijpels de gewoonste zaak van de wereld. Babbels genoeg.
En ondertussen daalt het elektriciteitsverbruik in NL alsmaar verder…
Van 114TWh in 2021 naar 105TWh in 2023 (zie CBS Statline).
Daling bijna 4% per jaar.
Maakt je schatting ongeloofwaardig.
Uiteraard daalt het elektriciteitsverbruik. Apparaten worden zuiniger, mensen en bedrijven worden zuiniger, de productie daalt en tijdens black outs is er geen stroomverbruik!
@ Bas,
“En ondertussen daalt het elektriciteitsverbruik in NL alsmaar verder… Van 114TWh in 2021 naar 105TWh in 2023 (zie CBS Statline). Daling bijna 4% per jaar. Maakt je schatting ongeloofwaardig.”
Je maakt jezelf ongeloofwaardig door de verkeerde conclusies te trekken uit de statistieken van het CBS en daarmee te proberen de op zichzelf correcte analyse van Henk van der Veen onderuit te halen.
Wat dacht je van de industriële bedrijven die de afgelopen jaren noodgedwongen minder energie zijn gaan gebruiken vanwege de extreme kosten of zelfs failliet zijn gegaan? En wat dacht je van de extreme elektriciteitsprijzen van de afgelopen twee jaar voor burgers? Zou dit ertoe hebben bijgedragen dat er de afgelopen twee jaar minder elektriciteit is verbruikt?
Willem77
Bespaar je de moeite. Allemaal veel te moeilijk voor ongelovige BasWAB. Het is en blijft trekken aan een dood paard.
Of het nu om renewables gaat, over biodiversiteit over houtige biomassa, over Kernenergie.enz. Altijd halve waarheden en hele leugens. Ik stop ermee. in zijn sop laten gaarkoken.
Zeg Henk, woon jij toevallig ook in France, Bassiaans voor Frankrijk, met je: ‘maar van ons fantastiche stabiele goedkope (feest voor de portemonnee) elektriciteitsnetwerk’?
Grapje Henk, want ik weet al lang waar je woont.
Fijne dag verder.
PS.
Leuk he, de enorme export van stroom naar Duitsland; ook vandaag weer:
https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production
Toch jammer dat Bas de Franse taal niet machtig is.
@Willem,
Die gigantische toename van:
– elektrisch aangedreven warmtepompen;
– elektrische auto’s
neemt niet weg dat we met z’n allen minder elektriciteit van het publieke net zijn gaan verbruiken!
Vanuit dat gegeven komt de oproep van Stedin niet alleen kortzichtig maar vooral dom over.
Hoezo toevallig Dirk? Dit hadden we toch al decennia zien aankomen. Er is via zogenaamde hernieuwbare energie veel te weinig stroom voor al die stroomvretende accu’s en warmtepompen.
Dat krijg je als je met een simpele overheid te maken hebt die niet langer dan 1 of 2 jaar vooruit kijkt. De ene pleister over de andere. De Chinese overheid plant over decennia en blijft haalbarheid van de plannen toetsen. Maar ja, als geschiedenisleraar of jurist, wat moet je dan ook ergens verstand van hebben…
Hoe kom je erbij dat we veel te weinig stroom hebben?
Waar we vroeger meer stroom importeerden dan exporteerden, is dat de laatste jaren (2022, 2023) omgekeerd!
We exporteren vooral naar kernenergielanden zoals UK en België.
Niet raar want kernenergie is nu eenmaal veel duurder.
Hoeveel stroom er geëxporteerd wordt, is een nutteloos getal.
Waar het om gaat is: Hoeveel stroom wordt er daadwerkelijk met winst verkocht en hoeveel wordt er over de schutting gegooid, doordat we het kwijt moeten met verlies?
“We exporteren vooral naar kernenergielanden zoals UK en België”
“Niet raar want kernenergie is nu eenmaal veel duurder.”
Bij overproductie door wind en zon is de prijs negatief.
Is dit je variant op een “hernieuwbare” Belgenmop?
Dus zetten wij Belgen onze kernenergiecentrales uit om Nederlandse windenergie te importeren?
Onnozelaar!
@ Willy,
Het import/export verhaal is een beetje complexer. Jullie kerncentrales leveren voor de basislast. Daarbovenop is er nog stroom nodig die door andere leveranciers wordt geleverd, gascentrales, kolencentrales, windenergie, zonnestroom, biomassacentrales, waterkracht, etc. Wie, hoeveel, per tijdseenheid levert wordt bepaald door de gereguleerde processen van de energiemarkt.
En dan zet je afhankelijk van prijs en mogelijkheden dat uit of af waar je op dat moment het meest voor vangt enerzijds of het minst voor moet betalen anderzijds. En als je contractueel ook geld krijgt als je windturbine stilstaat om het net niet te overbelasten, doe je dat dus en eet je van 2 walletjes.
@Johan,
“Waar het om gaat is: Hoeveel stroom wordt er daadwerkelijk met winst verkocht en hoeveel wordt er over de schutting gegooid, doordat we het kwijt moeten met verlies?”
Geen enkel grotere partij mag “stroom over de schutting gooien”. Dat zou het net ontregelen. Dus dikke boetes als je het toch doet.
Alle stroom moet zijn gekocht door partijen die die stroom ook moeten afnemen.
Anders wordt het netwerk instabiel en gaan er grote storingen ontstaan.
@Willem,
De basislast is inmiddels nul geworden dankzij wind+zon die leveren voor 0,1cent/KWh omdat hun variabele kosten zo laag zijn!
Kerncentrales hebben vanwege hun hoge vaste lasten (personeel, enz) en dus hoge kostprijs van de geproduceerde stroom, in zo’n omgeving niets te zoeken.
Die kunnen alleen nog meer subsidie consumeren, en ze krijgen al zoveel subsidie!
@Lo,
“Bij overproductie door wind en zon is de prijs negatief.”
Nee. Bij significant negatieve prijzen zetten eigenaren hun zonnepanelen velden & windmolens uit.
Dat kan bij zonnepanelen en windmolens gemakkelijk zonder problemen.
Daarom nemen vaak ook deel aan de besloten balancing markt van Tennet.
Net als onze glastuinders. Die zetten hun groeilampen uit en gaan die stroom aan het net leveren.
“Is dit je variant op een “hernieuwbare” Belgenmop?”
Het is de nieuwe onontkoombare werkelijkheid.
De rigiditeit van kerncentrales is een van de redenen dat Engie in België aan het stoppen is met kerncentrales. Ze gaan er volgend jaar 3 sluiten en willen van de Belgische overheid all-in-all iets als ~€10miljard om de laatste 2 nog 10jaar in de lucht te houden (België heeft te weinig wind+zon geïnstalleerd).
Dan is België in 2035 kernenergie vrij (of eerder als de kaderovereenkomst met de Belgisch overheid niet stand houdt).
Tja het wordt steeds duidelijker dat agenda 2030 dichterbij komt en en de uitspraak van het WEF met jullie bezitten niets meer en zijn gelukkig en wij bezitten alles en zijn ook gelukkig.
Dit is 1 van de signalen die daar op duiden, onthou de burgers het recht op energie. Of dit nu komt door het gebruik van EV’s of door opzettelijk de zogenaamde duurzame energie in te voeren en uit te breiden die geen continue energie levering heeft en een net die niet toereikend is, dan maar geen energie. Een kind kan nog inzien dat dit werkelijk van de pot gerukt is.
Leverbetrouwbaarheid is niet meer van deze tijd, zelfvoorzienendheid is de toekomst. Allemaal aan de houtkachel, want hout verbranden is duurzaam.
Dan allen van de WEF met pek en veren verjagen.
Tja het WEF.
“Het proces van onteigening waarop het WEF wordt aangesproken is al eeuwen aan de gang en nadert nu zijn kantelpunt. Het enige, dat het WEF te verwijten is, dat zij het weten ….”
Ach wat ‘dom’ van mij. Bovenstaande citaat (tussen “”) was van de hier zo geprezen Kees lP die dit meldde op 24 feb 2024.
Ik had er op willen reageren dat ik het daarmee eens ben zoals een goed lezer trouwens ook al had kunnen weten.
Ik doe niet aan duimpjes maar het is wel opvallend dat Kees 16+ en 3- scoorde en nu ik dit (heel gemeen) hier zijn citaat opnieuw plaats onder dus mijn naam is de score 1+ en 4-
Blijkbaar gaat het niet om inhoud maar om wie iets schrijft.
Dus nogmaals voor de tragen van geest het was een kleine test en de meesten zijn gezakt.
Cor,
De werkelijkheid is dat landen met veel wind+zon, zoals DK, een betrouwbaardere elektriciteitslevering kennen dan landen met kernenergie zoals France.
Check de cijfers.
Los van het verzieken van onze energievoorzieningen hebben de Klimaat/Milieu freaks nog meer mooie ideeen.
Vanavond is er dan ook weer een lezing in een achterafzaaltje in Haarlem. er komt een dikke jongen van het “wetenschappelijk Bureau van Groenlinks (Hans Rodenburg) ons vertellen hoe de wereld gered kan worden.
Het gaat deze kant op. “Het staat inmiddels als een paal boven water: willen we écht werk maken van een leefbare toekomst, dan moeten we de manier waarop wij met onze spullen omgaan fundamenteel veranderen. Dat betekent minder kopen, zorgen dat spullen langer meegaan en alles zoveel mogelijk hergebruiken.” Het gaat vooral over de mode dit keer.
Mischien kan ik ze nog wat goede ideeen aan de hand doen zoals verplicht klompen dragen voor Groenlinksers en aanverwante freaks.
Elk Nederlands huishouden heeft gemiddeld 131 elektrische apparaten en alles bij elkaar opgeteld zijn dat er meer dan een miljard. Of een miljard veel of weinig is kan onderwerp zijn van discussie, maar het is volgens het in 2023 verschenen rapport Onderzoek naar het bezit van elektrische en elektronisch apparaten bij Nederlandse huishoudens van FFact uit Delft in elk geval grofweg 40 procent meer dan in 2012. Toen had een huishouden 93 elektrische en elektronische dingen.
2 linkse klompen misschien?
Om te leren beseffen waarmee GroenLinks bezig is. Tenslotte is PvdA en GroenLinks samen ook 2 keer links. Dat mag dus wel extreem links genoemd worden.
Wat dacht je van radicaal links?
Wllem77
Nou, liever niet. Dat klinkt zo geworteld en dat is wel het laatste waarop ik hoop. Radicio Rosso kan nog net, dat is op als je het gegeten hebt en het stimuleert de stoelgang. Het eindproduct daarvan is een goed vergelijk met GL+
We blijven je avonturen met veel plezier volgen René.
Net wanneer die warmtepompen massaal aangezet worden. Dat krijg je nu wanneer je technologisch onwetenden laat beslissen over hoe de infrastructuur moet worden opgezet. Nog even en we moeten de pompen afzetten die onze polders droog houden, bijvoorbeeld als het flink regent.
Stedin kan eenvoudig een hoger tarief voor de getransporteerde / gedistribueerde elektriciteit vragen tijdens die piekuren.
Dan gaan de elektriciteit leverende bedrijven eindelijk ook hun tarieven in die uren aanpassen.
Is niet moeilijk omdat iedereen een smart meter heeft.
Overigens is het opmerkelijk dat Stedin hier wel over valt maar achterblijvers, zoals Liander, geen kik geen.
Er zijn nog zeker een miljoen huishoudens met een ouderwetse draaistroommeter.
Die van mij wel, en blijft zolang draaien totdat de rechter voor de deur staat.
Als ik Bas moet geloven, zou de stroom juist goedkoper worden. Nu komt hij met het idee de prijs te verhogen!
Zonnepanelen wekken altijd wat op: regelmatig géén energie of nog regelmatiger burgerlijke ergernis.
Dat geldt zeker ook voor de windturbines / windparken op land en zee, die beide pure milieuvervuiling zijn al vanaf de productie in de fabriek.
Zonnepanelen en windturbines als ‘hernieuwbaar’ energiesysteem kunnen alleen worden gefabriceerd en operationeel draaien afhankelijk de continue beschikbaarheid van fossiele energie, het is een wetenschappelijk feit dat onweerlegbaar is en wordt zelfs dagelijks in de praktijk wordt bewezen.
Zolang dat niet erkend wordt door de politiek wordt de energiezekerheid voor de maatschappij in Nederland slechter.
Zo’n tien jaar geleden ontdekte de Spaanse overheid dat zonnepanelen ook ‘snacht’s werken. Dat was in de tijd dat zonnestroom stevig vergoed werd, zo stevig dat het loonde om ‘zonnestroom’ op te wekken met een diesel generator. Hetgeen werd ontdekt toen iemand vergat het ding uit te zetten bij zonsondergang.
Het was het einde van de subsidies in Spanje, dat wel.
Leuk reclame verhaal. De werkelijkheid:
Toen ik ~14jaar terug door Spanje fietste zag je daar veel meer zonnepanelen op daken liggen dan in NL (B en F waren toen ook al achtergebleven gebieden).
Echter bij de verkiezingen kregen rechtse partijen de meerderheid.
En de politici van die partijen zaten in de besturen van elektriciteitsbedrijven, die met afgrijzen de decentralisatie van de opwek in NL en Dld zagen.
Dus kwam er een nieuwe wet waardoor elektriciteitsbedrijven mensen met eigen opwek (zonnepanelen) konden beboeten en afsluiten van hun net als ze geen vergunning hadden van het elektriciteitsbedrijf. Het was voldoende als ze zonnepanelen op het dak hadden liggen, ook al waren die niet aangesloten (want dat zouden die consumenten zomaar kunnen doen).
Gevolg was dat ik 2 jaar later geen enkel zonnepaneel meer op enig Spaans huis zag liggen. Een van mijn gastheren vertelde dat hij ze in zijn schuurtje had opgeborgen, hopend op betere tijden…
Dankzij verlies van de rechtse partijen in de volgende verkiezingen schijnt de situatie te zijn verbeterd.
Maar wie wil het risico aangaan om een paar jaar later de panelen weer van zijn dak te moeten halen?
Sprak een NL ondernemer die daar een veld met zonnepanelen had. Hij had alles verkocht aan het elektriciteitsbedrijf. Was blij dat hij nog iets terug kreeg van het geïnvesteerde geld, ook al was het maar een fractie van wat hij had geïnvesteerd…
Procederen zou wellicht helpen. Maar hij legde mij uit dat Brussel heel ver weg is vanuit Spanje, zodat zelfs winnen bij het EU hooggerechtshof (in Luxemburg) na minimaal 5jaar procederen, nog niet veel gaat doen…
Ik dacht dat mensen tijdens de dag hun EV opladen met hun zonnepanelen. Want blijkbaar werkt iedereen thuis volgens politici. En natuurlijk koop je een dure EV om elke dag naar je…euh niet naar u werk te rijden want je blijft thuis. Foei aan al die mensen die om 2 uur ’s nachts niet opstaan om hun EV te ontkoppelen. De auto-industrie is toch al volledig ontregelt, door het verbod wordt er niet geïnvesteerd in ICE wagens. Zelfs als men het uitstelt wegens een gebrek aan elektriciteit is er geen alternatief. De EU wordt Bokrijk, iedereen met paard en kar.
Dat ontkoppelen hoeft niet want als de auto accu vol zit, dan accepteert het managementsysteem in de auto geen stroom meer en deelt dat ook mee aan de laadpaal.
De welvaart van een land kun aflezen uit zijn energieverbruik. Energieverbruik per persoon wel te verstaan. In de feodale middeleeuwen had de energieverbruikende elite beschikking over vele nietsbezittende horigen.
Dat energieverbruik kun je uitdrukken in het aantal tot je beschikking staande ‘energieslaven’. Voor een Nederlander is dat ruim 30. Per dag adem je hooguit 1 kg CO2 uit terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot per persoon per dag 30 kg is.
Dat getal van 30 komt, natuurlijk niet toevallig, goed overeen met de EROI (energy return on investment) van fossiele brandstoffen. Die is 20-40 voor aardolie en ~100 voor aardgas. Voor kerncentrales is dat 40-80.
De EROI’s voor wind- en zonne-energie zijn 10-30. Daarbij is geen rekening gehouden met de wispelturigheid en het feit dat tot nog toe de investeringen met behulp van fossiel energie worden gedaan. Als dat wel zo zou zijn dan zouden de EROI’s minstens halveren.
Als men volledig overschakelt naar wind en zon en zeg voor het gemak dat de EROI halveert, dan is het niet zo dat je energierekening verdubbelt, nee, je besteedbaar inkomen halveert. Daarvan gaat een vast gedeelte naar wonen, eten, verwarming.
Je aantal ‘energieslaven’ halveert. De prijs van energie werkt door in alle producten.
Het volgende toekomstbeeld dient zich dan aan: of men gaat over op kernenergie en behoudt nog een redelijk welvaartsniveau. Bij volledige overgang naar wind en zon verdwijnt een groot deel van de huidige welvaart en keert men terug naar feodale tijden.
Bas rekent heel anders, die laat doorgaans de helft of meer weg. Dan heet het een sprookje. Ik heb weinig op met dogma’s en sprookjes lees ik als ik wil griezelen of als er een goed einde is. Bij Bas stokt het mooiste én griezeligste sprookje halverwege of nog eerder. Niet om te pruimen.
Dirk,
Je haalt financiële en energie economie door elkaar!
De terugverdientijd van de geïnvesteerde energie is bij Windmolens 4 – 10 weken, bij Zonnepanelen 1-3jaar.
De marginale kosten van wind en zon liggen op ~1cent/KWh. Ze hebben immers geen brandstofkosten.
Als wij 2x zoveel wind+zon zouden hebben dan wij nu hebben dan wordt de prijs van stroom op de beurs meer dan gehalveerd.
Dus dan krijgen wij veel goedkopere stroom!
Die tijd gaat komen als we doorgaan met de uitbreiding van wind+zon.
Helemaal als we ook de dalende prijzen van batterijen, en groene H2 in het sommetje betrekken.
Voor een volledige energietransitie naar elektriciteit zou het stroomnet 8x groter moeten worden dan nu, en dan nog gaat bij een Elfstedentocht alles op zwart.
Helaas laat de politiek zijn oren hangen naar rekenaars als Rotmans en Bassie.
Nogmaals mijn eerdere voorstel: 14.000 2GW kerncentrales op zeer afgelegen plekken, en daar waterstof produceren.
Dat is wat er nodig is voor het huidige verbruik van de huidige 8 miljard mensen. Gigantische klus, maar we kunnen er pakweg 3 eeuwen over doen.
En voor de rest… de weg naar een duurzame wereld begint met het wereldwijd beëindigen van alle alfa studies aan de universiteiten.
Een beetje OT maar toch.
Gisteren wel gelachen bij VI.
Die 2 ratten van ER dachten dat ze de zaak wel even naar hun hand konden zetten.
Ik had het idee dat van der Gijp op het punt stond om ze op hun bek te slaan.
Derksen kreeg ze aardig stil toen hij even de koppeling met de pro Hamas houding van ER onder de aandacht bracht.
@Wijnand,
“Voor een volledige energietransitie naar elektriciteit zou het stroomnet 8x groter moeten worden”
Dat zijn totaal verouderde veronderstellingen van een aantal jaren terug.
Inmiddels rijdt een substantieel deel van onze auto’s elektrisch en/of verwarmt zijn huis met een elektrische warmtepomp, en is gelijktijdig de elektriciteitsconsumptie vanuit het openbare net gedaald!
Daarom is NL ook een exportland van stroom geworden. Vooral richting kernenergie landen UK en België.
Ook richting Dld want daar is men na het rimpelloos sluiten van zijn 19kerncntrales begonnen aan het sluiten van bruin- & steenkool centrales.
“14.000 2GW kerncentrales op zeer afgelegen plekken, en daar waterstof produceren.”
In de VS hebben ze geprobeerd om met kerncentrales waterstof te produceren.
Dat kan technisch goed, maar bleek financieel een totale ramp.
Overigens kan het ook niet omdat de uraniumerts voorraad in de wereld met het huidig verbruikstempo over 80jaar op is.
We kennen die voorraad goed omdat uraniumerts straalt en die straling gaat (weliswaar steeds zwakker) ook door dikke aardlagen.