Van een onzer correspondenten.
Acht brancheverenigingen uit de energiesector roepen de Eerste Kamer op om de salderingsregeling voor zonnepanelen wél af te bouwen en voor het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten te stemmen. NVDE, Holland Solar, Energie Samen, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, Flexible Alliance Network, Energy Storage NL en Techniek Nederland bieden daarmee een tegengeluid aan diverse belangenverenigingen van consumenten. De Woonbond, Aedes, VNG, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben de Eerste Kamer juist gevraagd om níet in te stemmen met de afbouw zolang er geen garanties zijn voor de consumenten.
De 8 brancheverenigingen stellen dat de salderingsregeling zijn werk heeft gedaan en niet meer houdbaar is. Doorgaan met salderen betekent volgens hen dat in de toekomst elektriciteitsnetten verder overbelast raken en dat de maatschappelijke kosten voor het in stand houden toenemen.
‘Wij zijn ervan overtuigd dat ook met de afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen aantrekkelijk blijven voor miljoenen huishoudens’, schrijven de brancheorganisaties in hun gezamenlijke brief aan de senatoren van de Eerste Kamer. ‘Niet alleen zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden – dit jaar is de prijs zelfs gehalveerd – het is ook steeds beter mogelijk om de zelf opgewekte stroom in het eigen huis te gebruiken zonder daarmee het net te belasten’.
Climategate.nl: Groteske energietransitie maakt dat consumenten- en producentenbelangen heftig botsen.
Huishoudens met zonnepanelen in Nederland gebruiken op dit moment gemiddeld 30 tot 40 procent van de opgewekte zonne-energie zelf. De rest wordt teruggeleverd via het elektriciteitsnet, op piekmomenten raakt het stroomnet daardoor overbelast met oplopende spanning en uitvallende omvormers als gevolg.
‘Een omvormer die uitvalt zorgt ervoor dat de zonnestroom niet naar het net kan, maar ook niet zelf gebruikt kan worden’, constateren de brancheorganisaties. ‘Door de salderingsregeling is er geen enkele prikkel voor de zonnepaneelbezitter om de eigen opwek zelf te gebruiken. Terwijl dit wel nodig is om ervoor te zorgen dat de consument zijn zonnepanelen kan blijven gebruiken in de toekomst. Eigen verbruik ontlast het elektriciteitsnet en voorkomt dat er overdag overschotten ontstaan; terwijl gebruik van eventueel opgeslagen elektriciteit in de avond juist voorkomt dat – fossiele – centrales aan moeten.’
Het direct zelf gebruiken van opgewekte zonnestroom is volgens de brancheorganisatie een harde randvoorwaarde voor het energiesysteem van de toekomst.
‘Er is een nieuwe fase aangebroken en de huidige salderingsregeling mist elke stimulans voor het verhogen van het eigen verbruik. Zolang terugleveren loont zal – met een toenemend aantal zonnepanelen – dit probleem blijven groeien.’
Tot slot wijzen de organisaties de senatoren op de snel oplopende kosten van het salderen. Als de salderingsregeling niet wordt afgebouwd zal het Rijk 2,8 miljard aan belastinginkomsten missen, een bedrag waar volgens de minister nog geen dekking voor in de begroting is opgenomen. Daarnaast is de salderingsregeling oneerlijk: huishoudens zonder zonnepanelen dragen disproportioneel bij aan het financieren van salderen en terugleveren van de opgewekte energie. En niet iedereen kan of mag – financieel of fysiek – zonnepanelen aanschaffen of plaatsen, zoals bewoners van appartementen of flats. Alleen al het aandeel van de totale huishoudens die in sociale huurwoningen leven is 34 procent. Dit zijn de groepen die de rekening betalen van een voordeel voor mensen die de investering wel kunnen doen. Dit vindt men onrechtvaardig.
Climategate.nl: Door ineens te stellen dat de salderingsregeling in principe oneerlijk is omdat de zaak volledig vastloopt, is ongehoord en moreel verwerpelijk. De groteske energietransitie maakt dat consumenten- en producentenbelangen heftig botsen.
***
Bron hier.
***
Regeren in de 21ste eeuw is: Veel beloven, niks doen.
De salderingsregeling had nooit mogen worden ingesteld. het is en blijft een subsidie door de belastingbetaler wordt opgehoest, ook wanneer diezelfde betaler er geen gebruik van kan maken. Maar de regeling met wel worden doorgevoerd, omdat anders niemand die zonnepanelen op zijn dak wilde hebben. Nu is er netcongestie en moet het plaatsen van nieuwe zonnecellen worden voorkomen. Tijdens het spel verandert de overheid de regels. Zoals zo vaak. Dat is hufterig van de overheid, maar de burger had het kunnen weten.
Zoals zovaak: de onbetrouwbaarste partner is de overheid. Door te pas en te on pas spelregels te veranderen kunnen ze alles naar hun hand zetten en mensen de afgrond in duwen. Dat moet stoppen en dat gaat ook gebeuren. De bende regerende mafklappers moeten van de troon af.
Johan D.
Helemaal waar. De propaganda van de sector en de overheid heeft tot de situatie geleid. Maar diezelfde sector schakelt om en gaat ongetwijfeld nu propageren om thuisaccu’s aan te schaffen. Ook liefst met subsidie.
Duidelijk is wel hoe propaganda werkt. Vele mensen denken nog steeds dat subsidie niet uit belastinggelden moet worden betaald. Het is hooguit en dan ook nog tijdelijk een manier om inkomens tijdelijk anders te verdelen.
Overigens met een maar. Die het dichtst bij het vuur zit en de financiële middelen beschikbaar heeft, warmt zich het best.
JohanD.
Helemaal juist!!!
De belastingbetaler draagt helemaal niets, nul, bij aan de kosten van de salderingsregeling. De enige die er onder “lijden” zijn de consumenten stroomleveranciers.
Die zie je ook slinkse streken uithalen om er onderuit te komen.
“Nu is er netcongestie en moet het plaatsen van nieuwe zonnecellen worden voorkomen.”
Ik heb nergens maatregelen gezien die het plaatsen van zonnepanelen op je dak belemmeren.
We half legaal gedoe van stroomleveranciers die dat willen ontmoedigen want het kost hen winst.
“Tijdens het spel verandert de overheid de regels.””
?? Dat die regeling afgebouwd zou worden is bij de invoering van de regeling al gesteld. Er is alleen maar sprake geweest van herhaald uitstel van de afbouw omdat de regeling zo goed werkt.
De wal keert het schip.
Bekend overheidsbeleid. Eerst allemaal aan de zonnepanelen en nu dat redelijk gelukt is, de salderingsregeling opdoeken. Dat krijg je als je als overheid ingrijpt in de vrije marktwerking. Daarom is kapitalisme ook superieur tov socialisme/ communisme. Helaas geloven nog veel politici dat onze economie maakbaar is.
Pieter, ik heb het al vaker aangegeven; socialisme/communisme en nazisme zijn loten aan dezelfde stam.
Ik verwijs verder naar een uitstekend stuk hierover:
https://zlj13051967.wordpress.com/2024/02/02/na-de-tweede-wereldoorlog-werd-het-nazisme-eenvoudigweg-opgenomen-in-de-linkse-partijen-en-de-nieuwe-fascisten-zullen-zich-voortaan-antifascisten-noemen/
M.i. onjuist. Facisme is totalitair rechts, communistisch is totalitair links.
Links gaat uit van de overheid (plannerssouvereiniteit) en rechts van het individu.(consumentensouvereiniteit)
Voor alle duidelijkheid:
De NAZI’s en fascisten haten de anderen. De communisten de eigenen.
@Pieter: Beiden haten het individu, beiden haten het grootkapitaal. De hatende Hitler en hatende Stalin hadden ook een bloedhekel aan elkaar. Bedenk zelf maar hoe de wereld van nu er uit zou hebben gezien als ze hadden samengewerkt.
De geschiedenis: De tijd rond 1900 was er een grote technologische ontwikkeling. Ook op medisch gebied. De artsen van toen werkten echter alleen voor hen die het konden betalen. Het verschil in welstand tussen rijk en arm was gigantisch. In het nu worden types als Stalin en Hitler als krankzinnige machtswellustelingen weggezet. Het maatschappelijk onrecht dat hen aan de macht bracht was echter wel degelijk realistisch.
Zo maar een detail…. In 1918 had Duitsland 5 miljoen oorlogsweduwen.
Fascisten zijn een soort van nationaal-socialisten. Communisme gaat uit van het internationale element van het socialisme.
Kenmerkend van fascisme is het samengaan tussen overheid en bedrijfsleven.
Fascisme heeft NIETS met het individualisme van ‘rechts’ te maken, integendeel!
Pieter, in beide gevallen is er geen democratie, is er sprake van een sterke man en is het individu totaal onbelangrijk. Ook het streven naar wereld hegemonie is een kenmerk. Je moet niet kijken naar hoe ze zich noemen maar hoe ze handelen. In beide gevallen is er ook geen sprake van onafhankelijke rechtspraak.
Hitler was een National-SOCIALIST (links dus), Mussolini was een SOCIALIST (links dus).
Duidelijke uiteenzetting van links/rechts: https://zlj13051967.wordpress.com/2024/02/02/na-de-tweede-wereldoorlog-werd-het-nazisme-eenvoudigweg-opgenomen-in-de-linkse-partijen-en-de-nieuwe-fascisten-zullen-zich-voortaan-antifascisten-noemen/.
Dat geleidelijk(in stappen over 10? jaar) opdoeken is direct bij de invoering van de regeling al aangekondigd!
Vanwege het succes is dat een paar jaar uitgesteld
Met de salderingsregeling wat nu bestaat had je kunnen verwachten dat dit niet blijvend zou zijn.
De overheid heeft al vaker dingen in het leven geroepen en dan weer teruggedraaid, je weet de overheid is een roverheid.
Als ik bekijk aan hoeveel voorwaarden dit jaar voldaan moet worden om mensen naar een verpleeghuis te laten gaan kun je net zo goed een strik om je nek leggen.
De overheid sloopt, en hoe meer klimaat onzin en gelukszoekers er komen hoe meer we van het sociale voorzieningspoor af raken.
Vergelijk ons land eens met Denemarken b.v, hun hebben maar 6 miljoen inwoners, dat betekent dat je kunt verwachten dat Nederland voor de honden gaat, het evenwicht is weg, wat we hebben is een pyramide met een slechte fundering.
Daarbij hoe meer je zelfvoorzienend bent hoe meer je uiteindelijk toch gaat betalen, hoe zuiniger je ook word, uiteindelijk word je er voor gestraft.
Al wat er gebouwd moet worden voor transitie en klimaat tot een dikke transformator en bekabeling komt allemaal op ons bordje hoe je het ook draait of keert.
Mensen snappen nog steeds niet dat de overheid je uiteindelijk altijd naait.
Het gaat goed met Denemarken o.a. omdat ze de immigratie effectief onder controle hebben gebracht.
Zij laten zien dat dat ook onder de huidige EU regels kan!
Wat is dat nu Bas, ik zie 4 duimpjes omhoog en 0 naar beneden. Kreeg je een ah Erlebnis?
De salderingsregeling is gedrag sturen door middel van subsidie op een duur ongewild product.
Dat ongewilde product produceert vervolgens zelf weer een product op ongewilde tijdstippen.
Zoveel gebabbel over zoiets voorspelbaars.
En dat door een lobby die zichzelf rechtvaardigt vanwege schrikbarende klimaatmodel voorspellingen .
Maar geen model die deze salderings treurnis aan zag komen.
@Johan,
“De salderingsregeling is gedrag sturen door middel van subsidie op een duur ongewild product”
Subsidie = de overheid geeft geld om een activiteit te stimuleren.
De overheid heeft echter nul gegeven.
Ook als niet zonnepaneel bezitter moet je blij zijn met de regeling want die veroorzaakt dat de groothandelsprijzen van stroom (vooral op zonnige dagen) lager zijn, en daar profiteer jij ook van via lagere consumenten elektriciteitsprijzen!
Een beetje OT maar eigenlijk toch weer niet:
https://www.geenstijl.nl/5174667/Rapport-Van-RIjn-focuste-niet-op-Matthijs-van-Nieuwkerk-nu-gedoe-om-wat-Matthijs-van-Nieuwkerk-welniet-heeft-gedaan#fold
Er is ook wel goed nieuws:
https://www.geenstijl.nl/5174663/Vlissingen-krijgt-geen-slavernijmonument-op-boulevard
Hulde voor het gemeentebestuur.
Dit is toch echt een artikel voor jou en Gresnigt.
https://tpo.nl/2024/02/01/minder-uitstoot-dalende-stroomprijzen-in-eu-dankzij-franse-kernenergie/
?? Heb je de gigantische inzinking in de productie van die 56 Franse kernreactoren in 2022 gemist?
Die zie je grafisch in de 2e grafiek op de page die je linkt.
Toen heeft Dld ze weer eens moeten helpen om te voorkomen dat hun stroomnet onderuit zou gaan….
Het ging niet om even of een paar KC’s, maar langdurige en massale uitval.
En dat terwijl Franse stroom in de groothandel toen al jaren veel duurder was dan Duitse….
(voor consumenten goedkoop in France omdat de overheid daar nauwelijks belasting op stroom heft…)
Dan ben je veel beter af met wind+zon!
DK heeft meer wind+zon dan wij en heeft dan ook een betrouwbaardere stroomvoorziening!
Theo,
Ik begrijp niet dat je denkt dat het Franse stroomnetwerk zo betrouwbaar is.
Het is dankzij de hulp van vooral Dld wel beter geworden maar vlgs mij lopen ze nog steeds achter…
Bas
Wind + Zon +……
Je vergeet weer wat
?? Heb je de gigantische EXPORT van de productie van die 56 Franse kernreactoren in de periode 2012 tot 2023 (m.u.v. 2022) gemist?
Die zie je grafisch in de 2e grafiek op de page die je linkt.
Toen heeft FR andere landen weer eens moeten helpen…
Bas is aan het verzuipen en klemt zich nu vast aan betonblokken die hem worden toegeworpen.
Wat voor een zieke geest moet je hebben om uit het artikel van Theo die conclusie te kunnen trekken.
Radeloos, redeloos en vooral reddeloos.
@Johan,
Oké, maar dan dus ook niet meer zeuren over de betrouwbaarheid van kernenergie, terwijl die in werkelijkheid juist onbetrouwbaar is.
Zoals het om de paar jaar onverwacht totaal wegvallen van onze Borssele KC ook laat zien.
Overigens heeft Dld afgelopen 10 jaar, op een jaar na, voortdurend een export overschot gehad richting France!
Dat ene jaar is 2023 omdat ze daar in 16maanden 8GW aan kerncentrales hebben gesloten.
Dan nog:
In 2023 exporteerde Dld 8,9TWh =>France en France 9,3TWh => Dld…
Ik schat dat aan het einde van dit jaar zal blijken dat Dld weer een export overschot richting France heeft (dankzij hun uitbreidingstempo van wind+zon+overige)
Svp rekenvoorbeeld pv elementen zonder salderen incl. Roi
Ook niet voor de slaven, die de barbarijse zeerovers buitgemaakt hadden tijdens hun strooptochten langs de noordkust van de middellandse zee, de atlantische oceaan, de noordzee kust tot ijsland aan toe.
Nu nog de Rijkssubsidie op alle EV’s en en alle Warmtepompen afschaffen, die ook het nationale elektranet overbelasten.
Als grootverbruikers en probleemveroorzakers moeten die extra betalen vind ik.
Daarmee weten we gelijk welke branche verenigingen alleen oog hebben voor hun eigen korte termijn portemonnee en niet voor de toekomst.
Verhuizen naar een leverancier die niet alleen kortzichtig naar z’n eigen portemonnee kijkt zoals Van de Bron sinds ze zijn overgenomen door Essent die altijd al die politiek volgede!
Van de Bron verspreidt leugenachtige reclame: 24/7 100% groene stroom. Hoe zit dat dan als het niet waait en/of de zon niet schijnt?
De officiële regel is dat ze jaarlijks net zoveel stroom van hernieuwbare moeten inkopen als dat ze verkopen.
Ze kunnen dus wel fossiele stroom leveren maar dan moeten ze dezelfde hoeveelheid (later of eerder) aan hernieuwbare stroom inkopen.
En die verkopen aan collega’s die grijze stroom verkopen.
Oftewel, wat je onterecht groen kleurt moet je ook weer grijs kleuren.
Bas
Wind + Zon = ….+…..
Bas,
Je bent een volmaakt wereldvreemde stakker…
https://www.energievergelijk.nl/nieuws/energieprijzen-nederland-veel-hoger-dan-in-rest-van-europa
Dan kun je ook gelijk zien wat voor viezerikken het hier zijn, ze brengen hun eigen volk naar de afgrond.
Als er een hel bestaat hoop ik dat ze voor eeuwig in de brand staan.
Bedankt voor de link, die stuur ik verder.
Leer lezen.
Het gaat over de gasprijzen.
Qua elektriciteit zijn de Belgische en Duitse consumenten duurder uit.
Theo, je maakt wel een denkfout hoor.
Er staat in dit artikel een verwachting over 2024 en zoals je weet kijkt Gresnigt nooit naar de toekomst. Tenminste, als het over kernenergie gaat. Wat betreft molentjes en paneeltjes is het weer een ander verhaal natuurlijk. Dan weet hij met mathematische zekerheid de ontwikkelingen voor de komende 50 jaar te voorspellen.:)
Dank voor deze link overigens.
Klik ook ever op https://www.rte-france.com/eco2mix/la-production-delectricite-par-filiere en https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production als onderbouwing van de door jou aangegeven link.
Conclusie; we komen er wel als we maar gewoon door blijven gaan met het bestrijden van de totale waanzin van de Groene Khmer.
Scheffer, als we 20 jaar geleden gewoon waren doorgegaan met KC’s en andere traditionele vormen van stroomopwekking, zouden we dan nu ook die problemen op het net hebben gehad?
Dank AnthonyF voor de toelichting.
Frankrijk komt weer op stoom dat is prima zo.
En laten we hopen dat de rest van de wereld volgt Theo. De ontwikkeling op het terrein van de landbouw zijn ook hoopvol. De dictators in Brussel moeten met stokslagen worden verdreven en worden vervangen door mensen met de mentaliteit van de oprichters van de EU.
Ik ben hoopvol.
@Anthony,
Dan was het onopgeloste kernafval probleem van France nog veel groter geweest.
Past wel bij France om die sores door te schuiven naar de achterkleinkinderen.
UK heeft tenminste nog eens begroot hoe duur dat is: £260miljard…
https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/23/uk-nuclear-waste-cleanup-decommissioning-power-stations
Dat raakt de belastingbetaler, althans zijn (achter()(klein)kinderen daar wel!
En de Franse kernafval berg is n keer groter gegeven hun veel grotere inzet van kernenergie…
Onze COVRA is overigens ook aardig aan het uitbreiden…..
Toen Rotterdam werd gebombardeerd tekenden wij de overgave aan Dld.
En dat betrof maar een klein stedelijk gebied met een paar duizend doden.
Wat gaan we doen als Rusland dreigt met een paar bommetjes op de COVRA?
Bas, ik ben er nog steeds niet uit.
Ben je nou voortdurend je schamele verdienmodelletje, dat gebaseerd is op de verkoop van inferieure wind- en zonnestroom, aan het verdedigen of heb je een zware mentale afwijking die bij jou een raadselachtige en op niets gebaseerde angst voor radioactieve straling heeft veroorzaakt; zo iets als angst voor spinnen of grote pleinen.
Er zijn tenslotte ook mensen die wel vliegangst hebben terwijl vliegen het minste aantal doden per passagierskilometers heeft.
In beide gevallen ben je een diep triest persoon.
De green deal is een op hol geslagen waanbeleid is niet haalbaar en niet betaalbaar.
De politiek en de energie bedrijven lichten het volk op, die met de gebakken peren blijven zitten.
Ev’s , zonnepanelen, windmolens, warmtepompen is gelijk aan een milieu ramp , overal ontstaan branden in accu’s
Windmolens vervuilen en doden vogels. Warmtepompen en laadpalen zijn stroomvreters.
De politiek is crimineel.
Vooreerst hadden ze een robuust stroomnet moeten aanleggen ,dan pas kun je beginnen met electrificatie
Maar door hun ideologische linkse gedachten willen ze eerst resultaat en geld maak hun geen donder uit
Koste watchet kost jagen ze hun dromen na en veranderen de wetten continue om hun idiote wanbeleid door te
DRAMMEN.
Oplichting? Daar lijkt het echt niet op
Dankzij wind en zon hebben we nu goedkopere stroom dan België en UK.
DK en Dld hebben meer hernieuwbare en dus nog goedkopere stroom.
Kun je aangeven hoeveel dode vogels? Dat blijkt onwaarschijnlijk weinig te zijn volgens alle serieuze metingen die ik ken.
Kun je al aangeven hoeveel stroomuitval we hebben gehad vanwege de elektrificatie?
Volgens mij hebben wij nog steeds een betrouwbaar stroomnet.
Bas
Wind + Zon + …+ …+ een verpest landschap, verpest stedelijk gebied + verpest leefmilieu.
Bas, helemaal mee eens dat het stroomnet nog steeds redelijk betrouwbaar is, maar een van de redenen daarvoor is dat nu heel veel nieuwe gebruikers niet meer worden toegelaten omdat er geen capaciteit meer is. I.p.v. bakken met geld verknoeien aan onbetrouwbare, peperdure wind en zonnestroom had men dat geld moeten besteden aan de uitbreiding van het net en het bouwen van zeer betrouwbare KC’s. En kom nu a.u.b. niet meer aanzeiken met je verhaaltjes over de gevaren van de straling of dat er een overschot is aan goedkope groene stroom, want dat weten we nu wel.
Wat er is gebeurd is te vergelijken met het bouwen van een luxe cruiseschip van niet waterbestendig materiaal, zonder voldoende reddingsboten en dan op het moment dat het schip zinkt veel van de passagiers gewoon laten verzuip
Door het misdadige gedram van jou en je groene vriendjes worden er nu huizen en bedrijven gebouwd die niet kunnen worden aangesloten op het net.
Je zal er maar in geslaagd zijn om met veel moeite en een hoge hypotheek een huis te kopen en er dan gewoon niet in te kunnen gaan wonen.
Jij en je misdadige groene vriendjes zouden moeten worden verbannen naar een onbewoond eiland.
PS.
Ik zie net ergens dat ook 300.000 huizen niet aangesloten kunnen worden op drinkwater maar ik kan het even niet meer tergvinden.
Zon en wind zijn toeval. Laat dan ook toeval leidend zijn wie wanneer saldering krijgt. Dat drukt de kosten. In de transitie moeten we af van begrippen als efficiënt, gegarandeerd, stabiel.
Het mooie is dat wij, anders dan bij loterijen, dat toeval goed kunnen voorspellen!
Bovendien dat:
– wind en zon elkaar aanvullen! Als er weinig wind is, is het mooi weer, is veel zon.
– wij stroom uitwisseling hebben met onze buurlanden en dat de kans dat er over een gebied met een doorsnede van 1500km mooi weer is, erg klein is.
– en ook hernieuwbare kunnen produceren middels geothermie (veel tuinders draaien daarop), biomassa, afval, e.a.
Kortom het is goed te managen.
Daarom zijn zelfs grote, technisch bekwame landen zoals Dld op weg naar 100% hernieuwbare!
“Huishoudens met zonnepanelen in Nederland gebruiken op dit moment gemiddeld 30 tot 40 procent van de opgewekte zonne-energie zelf.”
FG dus conclusie moet zijn er liggen per huishouden teveel panelen op de daken. De berekening van het aantal panelen zou gebaseerd moeten zijn op minimale teruglevering en niet op eventuele volledige dekking jaarverbruik. Deel huidige sommetjes maar door drie en we zijn een stuk beter uit.
Als zelf betrokken bij onderzoek (ECN) naar en ontwikkeling van zonnecellen heb ik al heel lang de mening dat deze prima en uitsluitend op daken gelegd kunnen worden maar dan alleen voor deel eigen energievoorziening. Terugleveren en salderen daar was ik altijd al tegen vanwege dan instabieler net met alle consequenties van dien.
Om toenemende dreiging black outs op te kunnen vangen heb ik noodgedwongen twee panelen (ZO en ZW opstelling onder 45 graden hoek) die volkomen los van net functioneren dwz twee 100 Ah huishoud (een van camper als deze in stalling staat) accu’s worden er mee opgeladen en via sinus omvormer zijn cv pomp en ijs/vrieskast te gebruiken bij stroomuitval van het net.
Wel kwestie van even stekkers overzetten op aparte stopcontacten dus je moet wel thuis zijn als er een black out optreedt. Dit kan natuurlijk geautomatiseerd worden maar daar ben ik nog niet mee bezig geweest.
Het systeem is bijna gelijk aan het systeem van onze camper (wel liggende panelen) waarmee we zelfs in ons land in voor en najaar volledig off-grid kunnen zijn voor een week of zelfs langer bij goed weer.
Uiteraard met wat beperkingen maar dan is ook gas voor de koelkast nog een optie.
Resumerend ik lever niets terug aan het net maar neem wel wat minder af.
Frans,
Heb je een goed beeld wanneer de prijsdaling van zonnepanelen ophoudt? Bij €100/KW vermogen?
Als je om je heen kijkt dan zie dat landen met veel terugleveren, bijv. Dld, het qua leverbetrouwbaarheid prima doen. Dus ik denk dat je redenering niet klopt.
Daarom ben ik ook tegen het onnodig monopoliseren van de stroom opwek door grote bedrijven.
Hoe vaak en hoe lang heb je black-outs meegemaakt? Ik afgelopen 40jaar een en die was voorbij voor ik het in de gaten had.
De salderingsregeling is nooit bedoeld geweest om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren maar was een noodzakelijk kwaad om de uitrol van slimme meters mogelijk te maken. Het belangrijkste doel van die slimme meters is om te voorkomen dat zonnepaneelbezitters waardeloze zomerstroom van de panelen op het net dumpen om deze kilowatturen vervolgens in de winter gratis in te ruilen voor dure fossiele stroom.
Er was echter een probleempje: de uitrol van de slimme meter zou zo’n 10 jaar in beslag gaan nemen waardoor de zonnepaneelbezitter die in het laatste jaar aan de beurt is 10 jaar langer kan blijven salderen dan degene die als eerste aan de beurt is. Om die ongelijkheid op te heffen EN om PV-bezitters te stimuleren om een slimme meter te accepteren (Paard van Troje) is toen de tijdelijke salderingsregeling ingesteld. Tijdelijk omdat na de landelijke uitrol er geen sprake meer is van ongelijkheid en de regeling beëindigd kan worden.
Maar de overheid heeft in haar eigen voet geschoten door niet eerlijk te zijn over haar motieven voor het vervangen van de draaischijfmeters door slimme meters en om te verzwijgen dat het de bedoeling was om de tijdelijke salderingsregeling in 2021 op te heffen. Toen het hoge woord er uiteindelijk uitkwam kwam er protest van PV-bezitters die doorkregen dat ze genaaid waren en begonnen politieke partijen zich er mee te bemoeien omdat de salderingsregeling een stimulans zou zijn voor het gebruik van zonnepaneen.
Nou, dat is gelukt. Door veranderde bouwregelgeving was het zelfs noodzakelijk nieuwe woningen van zonnepanelen te voorzien vanwege de aangescherpte energieprestatie-eisen. Waar daarvoor hier en daar zonnepanelen op daken zichtbaar waren werden vanaf dat moment hele woonwijken gebouwd met zonnepaneeldaken. De prijs van de panelen daalde snel zodat de PV-installaties ook voor minder draagkrachtige huishoudens bereikbaar werden…
Ondertussen werden investeringen in duurzame energie gestimuleerd door een hoge subsidie op geleverde energie te verstrekken, maar niet aan particulieren/MKB want die moesten de subsidie juist financieren door sterke verhoging van de energiebelasting op stroom en gas. Maar salderende PV-bezitters betalen geen of veel minder energiebelasting zodat toenemend PV-gebruik onbetaalbaar wordt voor de overheid die wél de verplichting heeft om 15 jaar lang duurzame energie te subsidiëren.
De afgelopen jaren is de energiebelasting op gas en stroom snel gestegen omdat steeds minder huishoudens energiebelasting afdragen. Die belasting wordt nu binnengeharkt met een verhoogd tarief bij huishoudens zonder zonnepanelen. En dat zijn doorgaans niet de meest draagkrachtige huishoudens waardoor deze in financiële problemen komen.
Om al deze problemen te stoppen zou de salderingsregeling afgeschaft moeten worden, liefst direct en volledig! Onze zuiderburen hebben dat goed begrepen want zij hebben hun salderingsregeling vorig jaar in één stopgezet.
De salderingsregeling gaat juist prima met oude mechanische meters! Ze (het wieltje dat je ziet) gaan terug draaien als je teruglevert.
Slimme meters zijn ontwikkeld in jaren 80 en de invoering is begonnen in jaren 90. Toen was zon energie op je dak nog veel te duur (~€1,=/KWh)…
Hoofdredenen:
– efficiency verbetering. De provider hoeft niet meer jaarlijks iemand langs de deur te sturen om de meter uit te lezen.
Dat is overigens rond 2000 geleidelijk verbetert toen bleek dat het merendeel van de consumenten netjes hun meter aflazen en dat (dankzij Internet) invoerden bij hun provider
Er was natuurlijk nog wel controle nodig vanwege mensen die daarmee fraudeerden in de hoop hun rekening te verlagen.
– het overbodig maken dat een meteropnemer langs moet komen als er andere bewoners in een huis komen.
Vertrekkende bewoners lieten toen zelfs vaak stroom en gas afsluiten.
– het mogelijk maken dat klein verbruikers (burgers) ook kunnen profiteren van de prijs zwenkingen van stroom op de beurs. Daarvoor moet de leverancier immers weten wanneer hoeveel stroom op welk moment is afgenomen.
Daar is recent pas invulling aan gegeven met de providers die “dynamische” tarieven aanbieden. Voor zover ik heb begrepen nog beperkt tot de day-ahead prijzen op de beurs, maar toch…
Dat dynamisch is dus nog zeer beperkt, de momentane beursprijs die iedere 15 minuten verandert omdat er iedere 15minuten wordt geveild, is pas echt dynamisch.
Ik het weer een kort bezoek gebracht aan de Onze Lieve Vrouwen abdij in Oosterhout.
Daar waar eens de moestuin was staan nu de zonnepanelen.
Twee grote warmtepompen maken de nodige herrie.
Volgens mij functioneert het voor geen meter….
Degenen die dit de nonnetjes verkocht hebben moeten de ogen uit hun kop schamen!
De energietransitie is een leugen vergelijkbaar met de woekerpolis. Het bedrog van het vertrouwen. Te ziek voor woorden.
Wijnand, objectief gezien ben ik het met je eens; misdadig.
Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus toch maar even met een glimlach: Het ene geloof belazerd hier het andere :)
Ik schat dat moeder-overste die over het financiële wel en wee van het klooster gaat, het totaal niet met je eens is.
De salderingsregeling is om andere (eerder verwoordde) reden ook oneerlijk: het is parasiteren op de elektriciteitscentrales die inkomsten missen terwijl hun rendement afneemt. Eigen gebruik van zonnepanelen energie is vraagt opslag.
Via bol.com zijn thuisbatterijen te koop
Voor €3800,- krijg je 3,5KWh opslag bij 1,3KW vermogen.
Om een wasmachine aan te drijven zijn er minimaal 2 vereist.
Probleem: in de winter leveren je panelen heel weinig op.
David Dirkse
Iedereen 30 Chinese overalls om de winter relatief schoon door te komen en een cursus bij The Iceman.
In NL is er ’s winters onvoldoende stroomproductie van zonnepanelen om de thuisaccu op te laden voor nachtelijk stroomverbruik. Maar de accu kan wel gebruikt worden in combinatie met een dynamisch contract om netstroom op te slaan tijdens de uren met het laagste netstroomtarief. Dat zijn doorgaans de nachtelijke uren. Ideaal om dan je wasmachine te laten draaien (zolang die niet in de slaapkamer staat), je elektrische boiler te verwarmen en om je thuisaccu op te laden zodat je geen netstroom hoeft af te nemen tijdens de piekuren met het hoogste tarief.
Nu moet ik wel opmerken dat het verschil tussen normaal- en daltarieven vroeger best interessant was maar de laatste 10 jaar is het daltarief nauwelijks goedkoper dan het normale tarief. Ik verwacht dat bij dynamische contracten hetzelfde gaat gebeuren waardoor het niet meer interessant is om tijdens daluren stroom op te slaan. Die accu’s hebben immers een (warmte- en omzettings)verlies. Een dynamisch contract is alleen interessant als er voldoende dynamiek in de tarieven bestaat.
Gelukkig heb ik daar hier op Curaçao allemaal geen last van: elke dag voldoende opbrengst om de thuisaccu 100% op te laden, zelfs op een bewolkte dag als vandaag. Bewolking betekent ongeveer 60% lagere stroomproductie van de panelen maar ook dat geen airco’s gebruikt hoeven te worden dus vrijwel alle opgewekte stroom kan rechtstreeks de accu in. Tijdens deze maanden gebruiken we geen netstroom, het hele huishouden plus vakantiewoning draait alleen op zonnepanelen/thuisaccu. Tijdens de zomer is er veel behoefte om te koelen en dan zitten we aan netstroomverbruik van ca. 50-100 kWh per maand (ca 16-32 euro).
Frans Galjee
Eens. Met dien verstande dat er een gemakkelijk afschakelbaar systeem wordt geleverd dat daarop inspeelt op een voor iedereen begrijpelijke wijze. Wie weet is er al zoiets.
En op voorwaarde dat alle propaganda en hosannaverhalen over zonnepanelen van de buis en uit andere media verdwijnen.
Eigenlijk is dit geweldig nieuws want het net is VOL.
Mijn voorspelde dat de energietransitie aan de grond zou lopen voordat het schip de haven heeft verlaten is een feit.
Het loopt aan de grond vanwege eenvoudige natuurkundige principes.
Wat je nu ziet gebeuren is dat men elkaar de bal toe gaat spelen, niemand wil de schuld krijgen, want alle bedrijven hebben jaren lopen roeptoeteren dat deze transitie noodzakelijk is en dat we niet kunnen wachten. En nu zitten ze in een spagaat.
De oplossing van dit “tegenvallertje” is een totale herziening van ons net.
Denk daar nog eens goed over na, alle netwerkonderdelen, alle stroomspoelen van de beveiligingen, alle beveiligingen zullen opnieuw ingesteld/vernieuwd moeten worden, alle transformatoren en dan nog alle kabels van huis tot verdeelstation, tot onderstation, tot centrale zullen opnieuw berekend en verzwaard moeten worden.
Die herziening is in feite alle maatregelen die nodig zijn om een ongestoorde netvoorziening te kunnen blijven garanderen in een aanbod gestuurd net.
De kosten zullen in de honderden miljarden gaan lopen en het “feest” zal tientallen jaren duren want er is A; geen materiaal genoeg, en B; er zijn geen vaklui meer die dit kunnen uitvoeren, en C; Enig idee hoe dit in een stad al Amsterdam gaat lopen? Al dat graafwerk voor die kabels?
Ik voorspel dat er nog veel berichten zullen komen die mijn voorspelling kracht gaan bijzetten.
Misschien kan “feest voor de portemonnee” Gresnigt hier zijn licht eens over laten schijnen.
ik mis dit stukje eigenlijk altijd in zijn ̶b̶e̶r̶e̶k̶e̶n̶i̶n̶g̶e̶n̶ aannames.
Cornelia
Ik ook. Al jaren. Dat komt omdat Bas als ingenieur te goed kan rekenen om zich met zulke kleinigheden in te laten. Bas denkt groot moet je weten.
Cornelia, met veel plezier je bijdrage gelezen. Hier spreekt iemand met veel verstand van zaken. Bravo.
Een kleine taalkundige opmerking; elkaar de bal toespelen is in dit geval niet de juiste uitdrukking. Waarschijnlijk bedoel je elkaar de zwarte piet toespelen.
Of zou die uitdrukking wegens onvervalst racisme niet meet gebruikt mogen worden? :)
Toch eigenlijk best wel een aardig idee, dat gegraaf in de hoofdstad van de Groene Khmer. In gedachte zie ik de havermelk drinkende bakfietsmoeders al scheldend kilometers omrijden om hun genderneutrale woke-kindertjes op de particuliere kleuteropvang te krijgen.
Voor hetzelfde geld kun je stellen dat het net deels leeg is.
Ons stroomverbruik vanaf het net daalt immers stevig!
Van 114TWh in 2019 naar ~105TWh in 2023.
Er is sprake van lokale knelpunten omdat we op andere plaatsen zijn gaan opwekken.
Dat is mogelijk geworden omdat nieuwe opwek methoden o.a. geen roet of radioactieve straling uitstoten.
Dat heet vooruitgang, want daardoor hebben we gezondere lucht..
Een beetje off topic maar gezien de naam hier Climategate toch altijd actueel, op de computer 9 graden Celsius, mijn thermometers geven 6 graden Celsius aan Als je op de voorspelling van de regenkansen kijkt zie (nu ook ) vaak regenwolken boven Den Helder en ten noordwesten van s’Hertogenbosch. Die bug zit er al maanden in waarschijnlijk kijken ze niet naar hun eigen weersvoorspelling vanwege voor de hand liggende redenen.
Nederland verbruikt gemiddeld 14 GW aan elektriciteit. Het opgesteld vermogen van windturbines is 10 GW en van zonnepanelen 20 GW. Dus bij veel wind en zon wordt er 2 keer meer elektriciteit geproduceerd dan nodig is. Daarentegen produceren wind en zon gemiddeld een kwart van de nodige elektriciteit en slechts 4% van de nodige primaire energie. Als er niet iets gevonden wordt om grote hoeveelheden electriciteit op te slaan is een energietransitie onmogelijk.
In 2050 moet de transitie klaar zijn, dan is ~100 GW aan electriciteit nodig, dat is 30 keer de hoeveelheid aan zonnepanelen en windturbines dan nu (tenzij de economie instort). Tijdens pieken wordt dan 10 keer meer geproduceerd dan nodig is. Los dat maar eens op.
Ik weet niet waar je deze getallen vandaan haalt, maar ze zijn nog veel te rooskleurig.
Wijnand,
De cijfers in de eerste alinea zijn van het CBS.
De schatting van 100 GW in 2050 is het huidige primaire verbruik (86 GW) met een half procent stijging per jaar.
Het hogere rendement van elektromotoren is weggestreept tegen het mindere rendement door opslagproblemen.
htt ps://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2023/hernieuwbare-energie-in-nederland-2022/4-windenergie
Dirk, Wijnand.
Is het erg belangrijk, de nauwkeurigheid van die cijfers?
Nee natuurlijk. Wat maakt het uit of de doodstraf 2 x over je wordt uitgesproken? Na de eerste voltrekking kan die tweede je echt niets meer schelen hoor:)
Ons stroomnet is vol, dit lees je overal in de media. Wie laat zich een loer draaien door de netbeheerders en energiemaatschappijen omwille van subsidies, ONZE REGERING. De expert van Green Guys legt uit dat de oplossing zo eenvoudig is dat iedereen die heeft opgelet bij natuurkunde op vmbo niveau en hoger deze kan begrijpen.
Hier is de bron: Een uitleg filmpje, zo simpel kan het zijn…….https://www.youtube.com/watch?v=tjy1eWX-tJM
Ons stroomnet is niet vol. Wij verbruiken immers veel minder stroom van het openbare net dan een paar jaar terug:
In 2021 114 TWh
In 2023 105 TWh
(zie CBS statline)
Er is alleen sprake van een verschuiving van de opwek. Ruwweg van de omgeving van de steden naar het platteland,
Sommige lokale distributeurs, zoals Liander, hebben zitten slapen omdat die verschuiving al jaren terug is voorspeld.
Subsidie is als stront: Vliegen komen er meteen op af.
Stroomnet beheren!
Beheren staat gelijk aan besturen.
Een goed bestuurder richt zijn Blik op de toekomst En moet kijken naar veranderende omstandigheden.
Neemt hij deze omstandigheden Waar moet hij zijn beleid daarop aanpassen.
Zon en wind energie zorgt voor fluctuaties in het stroomnet.
Deze schommelingen moeten opgevangen worden om eens stabiel stroom net te gardenen.
Stroomnetbeheerder is hiervoor verantwoordelijk.
De tafelzout- en wateraccu valt onder de categorie stroomaccu’s, in het Engels een flowbattery. Een stroombatterij is een batterij waarbij twee vloeistoffen, gescheiden door een membraan, elektrochemische reacties ondergaan. Het systeem van AQUABATTERY bestaat uit membraanstapels die in een 40-ft zeecontainer zijn geplaatst en via leidingen met de waterreservoirs zijn verbonden. Daarom is het goed geschikt voor stationaire toepassingen – zoals de opslag van overtollige stroom uit zonne- of windparken.
“Elkaar de bal toespelen” is samenwerken.
“Iemand de zwarte Piet toeschuiven” komt uit een kaartspel en heeft een negatieve betekenis.
Mooi. De saldering is een regeling voor knieperds, alleen zij schieten er wat mee op. Niet het millieu en de samenleving kost het veel geld. En dat terwijl met alleen gedragsverandering zoveel meer te verdienen is voor alles en iedereen.
ik vind dat mensen, die ongeveer 2400kw per jaar gebruiken aan stroom, en 8 panelen op hun dak hebben liggen en dit per jaar ook ongeveer opwekken aan stroom, gewoon nog een tijdje mogen en kunnen Salderen. Maar er zijn er ook die 2400kw per jaar verbruiken en 16 of 24 of40 panelen of meer op hun dak hebben, kijk en zulke mensen zijn bedrijfsmatig en puur voor het geld en winst
Als er na het salderen nog eigen opgewekte stroom over blijft ,dan hiervoor geen vergoeding geven