Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Acht brancheverenigingen uit de energiesector roepen de Eerste Kamer op om de salderingsregeling voor zonnepanelen wél af te bouwen en voor het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten te stemmen. NVDE, Holland Solar, Energie Samen, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, Flexible Alliance Network, Energy Storage NL en Techniek Nederland bieden daarmee een tegengeluid aan diverse belangenverenigingen van consumenten. De Woonbond, Aedes, VNG, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben de Eerste Kamer juist gevraagd om níet in te stemmen met de afbouw zolang er geen garanties zijn voor de consumenten.

De 8 brancheverenigingen stellen dat de salderingsregeling zijn werk heeft gedaan en niet meer houdbaar is. Doorgaan met salderen betekent volgens hen dat in de toekomst elektriciteitsnetten verder overbelast raken en dat de maatschappelijke kosten voor het in stand houden toenemen.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat ook met de afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen aantrekkelijk blijven voor miljoenen huishoudens’, schrijven de brancheorganisaties in hun gezamenlijke brief aan de senatoren van de Eerste Kamer. ‘Niet alleen zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden – dit jaar is de prijs zelfs gehalveerd – het is ook steeds beter mogelijk om de zelf opgewekte stroom in het eigen huis te gebruiken zonder daarmee het net te belasten’.

Climategate.nl: Groteske energietransitie maakt dat consumenten- en producentenbelangen heftig botsen.

Huishoudens met zonnepanelen in Nederland gebruiken op dit moment gemiddeld 30 tot 40 procent van de opgewekte zonne-energie zelf. De rest wordt teruggeleverd via het elektriciteitsnet, op piekmomenten raakt het stroomnet daardoor overbelast met oplopende spanning en uitvallende omvormers als gevolg.

‘Een omvormer die uitvalt zorgt ervoor dat de zonnestroom niet naar het net kan, maar ook niet zelf gebruikt kan worden’, constateren de brancheorganisaties. ‘Door de salderingsregeling is er geen enkele prikkel voor de zonnepaneelbezitter om de eigen opwek zelf te gebruiken. Terwijl dit wel nodig is om ervoor te zorgen dat de consument zijn zonnepanelen kan blijven gebruiken in de toekomst. Eigen verbruik ontlast het elektriciteitsnet en voorkomt dat er overdag overschotten ontstaan; terwijl gebruik van eventueel opgeslagen elektriciteit in de avond juist voorkomt dat – fossiele – centrales aan moeten.’

Het direct zelf gebruiken van opgewekte zonnestroom is volgens de brancheorganisatie een harde randvoorwaarde voor het energiesysteem van de toekomst.

‘Er is een nieuwe fase aangebroken en de huidige salderingsregeling mist elke stimulans voor het verhogen van het eigen verbruik. Zolang terugleveren loont zal – met een toenemend aantal zonnepanelen –  dit probleem blijven groeien.’

Tot slot wijzen de organisaties de senatoren op de snel oplopende kosten van het salderen. Als de salderingsregeling niet wordt afgebouwd zal het Rijk 2,8 miljard aan belastinginkomsten missen, een bedrag waar volgens de minister nog geen dekking voor in de begroting is opgenomen. Daarnaast is de salderingsregeling oneerlijk: huishoudens zonder zonnepanelen dragen disproportioneel bij aan het financieren van salderen en terugleveren van de opgewekte energie. En niet iedereen kan of mag – financieel of fysiek – zonnepanelen aanschaffen of plaatsen, zoals bewoners van appartementen of flats. Alleen al het aandeel van de totale huishoudens die in sociale huurwoningen leven is 34 procent. Dit zijn de groepen die de rekening betalen van een voordeel voor mensen die de investering wel kunnen doen. Dit vindt men onrechtvaardig.

Climategate.nl: Door ineens te stellen dat de salderingsregeling in principe oneerlijk is omdat de zaak volledig vastloopt, is ongehoord en moreel verwerpelijk. De groteske energietransitie maakt dat consumenten- en producentenbelangen heftig botsen.

***

Bron hier.

***