Door Bryan Leyland.
Vrijwel elk element van Net Zero tegen 2050 is gedoemd te mislukken.
Wind- en zonne-energie zijn erg duur als opslag- en andere kosten worden meegerekend. Ze kunnen niet functioneren zonder grootschalige energieopslag voor de lange termijn, omdat het niet de hele tijd waait en er soms een week of langer weinig of geen wind is. De zonne-energie valt elke nacht uit en wordt op bewolkte dagen ernstig verminderd. Er bestaat geen technologie die tegen lage kosten langdurige opslag kan bieden. Totdat er één wordt ontdekt, zal het ondersteunen van grootschalige wind- en zonne-energie onbetaalbaar zijn.
Om enig idee te geven van de omvang van het probleem: de kosten van batterijen zouden met een factor twintig of meer moeten dalen voordat zonne- en windenergie concurrerend kunnen zijn met conventionele opwekking. Andere problemen zijn dat we 2000 MW windenergie of 4000 MW zonne-energie plus back-up nodig hebben om ongeveer dezelfde hoeveelheid energie te produceren als een kerncentrale van 1000 MW, die continu en betrouwbaar opwekt. Het feit dat ontwikkelaars van wind- en zonne-energie voortdurend om meer subsidies vragen, bevestigt dat deze technologieën ernstig oneconomisch zijn. Veel grote offshore windparken zijn de afgelopen maanden geannuleerd. Eén ontwikkelaar heeft 4 miljard dollar afgeschreven in plaats van door te gaan met de ontwikkeling.
Als het huidige beleid doorzet, zal het resultaat nog hogere consumentenprijzen en frequente grote stroomuitval zijn.
Beleid dat de wijdverspreide adoptie van elektrische voertuigen bevordert, wordt ook met ernstige problemen geconfronteerd. De meeste gewone mensen zien er geen voordeel in om extra geld te betalen voor een auto die, vergeleken met een conventionele auto, duurder is, sneller zijn waarde verliest en feitelijk een kleine brandstoftank heeft die minstens een half uur nodig heeft om te vullen.
De meeste elektrische auto’s worden gekocht door welgestelde bedrijven of mensen die graag willen pronken met hun groene reputatie. Het is waarschijnlijk dat dit zo zal blijven. In tegenstelling tot de Model T Ford en de iPhone veranderen ze de wereld niet. De kosten voor het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide via elektrische auto’s bedragen ruim £300 per ton – de schade die een ton kooldioxide aanricht wordt over het algemeen op minder dan £100 geschat. Kernenergie of eenvoudigweg de overstap van steenkool naar gas, zoals de VS hebben gedaan, zijn goedkopere en effectievere manieren om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen.
Er is ook een serieus probleem: het verkrijgen van de zeldzame mineralen die nodig zijn om batterijen, windgeneratoren en vele andere componenten te maken. Er is geen garantie dat het aanbod aan de voorspelde vraag zal kunnen voldoen, dus er kan niet worden verwacht dat de kosten zullen dalen. Het verwerken van gebruikte van batterijen, zonnepanelen, windturbinebladen en andere componenten is een groot milieuprobleem. Het recyclen van hernieuwbare energiebronnen lijkt vrijwel onmogelijk.
Het leveren van de elektriciteit die nodig is om de accu’s van auto’s op te laden is een gigantische opgave. Er zouden grote verbeteringen nodig zijn op het gebied van opwekking, transmissie en distributie, en dit zal erg duur zijn. Het is allerminst zeker dat er op termijn voldoende nieuwe systeemcapaciteit kan worden opgebouwd.
De omschakeling van gas- naar elektrische verwarming is zinloos zolang een aanzienlijk deel van de elektriciteit uit door gas en steenkool wordt opgewekt. In veel gevallen zal de conversie resulteren in een toename van het verbruik van fossiele brandstoffen uit de elektriciteitsopwekking. Vergeleken met het verbranden van gas zijn huishoudelijke warmtepompen over het algemeen iets duurder, behalve als het echt koud is, dan zijn ze aanzienlijk duurder.
CO2-afvang en -opslag, waterstof en biobrandstoffen zijn verre van commercieel concurrerend, zelfs niet met de hoge CO2-prijzen, en het zal nog jaren duren voordat ze een significante rol kunnen spelen – als dat al ooit het geval zal zijn. .
Eén ding is zeker: niets dat Groot-Brittannië of Europa doet om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen, zal ook maar het kleinste verschil maken voor het klimaat, omdat hun inspanningen zullen worden overschaduwd door de enorme stijgingen van de tientallen nieuwe kolencentrales in India en China. .
Een rationele beoordeling leidt tot de conclusie dat vrijwel elk aspect van het streven naar Net Zero een enorm dure en totaal nutteloze oefening in deugd-signalering is.
Als het huidige beleid wordt voortgezet, lijken hoge prijzen en grote stroomuitval onvermijdelijk. Arme mensen zullen lijden en de zware industrie zal worden gedecimeerd. De economie zal een duikvlucht maken. We moeten nadenken over wat er daarna zal gebeuren.
Eén mogelijkheid is dat wanneer beleggers zich realiseren dat wind-, zonne- en elektrische autobedrijven hun doelstellingen niet kunnen verwezenlijken, zij in paniek zullen raken en hun aandelen zullen dumpen. Veel wind-, zonne- en elektrische autobedrijven zullen failliet gaan en dit kan tot grote economische ontwrichtingen leiden. Wat zullen regeringen dan doen? Zullen ze de subsidies verhogen en de bevolking verder verarmen? Of zullen ze accepteren dat ze het bij het verkeerde eind hebben gehad en in plaats daarvan de subsidies laten varen en fossiele brandstoffen en kernenergie promoten?
Een andere mogelijkheid is dat regeringen lippendienst zullen blijven bewijzen aan Net Zero, terwijl ze steeds minder doen om dit doel te bereiken. Uiteindelijk zal Net Zero stilletjes vergeten worden. Als dat gebeurt, is het waarschijnlijk dat veel van de bedrijven die afhankelijk zijn van netto-nulsubsidies en prikkels langzaam failliet zullen gaan, waardoor het aan de belastingbetalers wordt overgelaten om de verwijdering van verlaten zonneparken en offshore– en onshore-windmolenparken te financieren. Het zal nog jaren duren voordat de economie zich herstelt.
Er zijn ook andere mogelijkheden. De eerste is dat vrijwel alle voorspellingen van klimaatonheil die de drijvende kracht zijn achter Net Zero gebaseerd zijn op het IPCC-emissiescenario RCP 8.5. De technische rapporten van het IPCC maken duidelijk dat dit scenario pessimistisch is en niet mag worden gebruikt voor de beleidsvorming. Als een realistisch scenario wordt aangenomen, is de toekomst die de klimaatmodellen postuleren beheersbaar zonder de noodzaak om elektrische auto’s, wind- en zonne-energie te subsidiëren.
Wat nodig is, is een objectieve beoordeling van al het bewijsmateriaal voor en tegen de hypothese dat door de mens veroorzaakte broeikasgassen een gevaarlijke opwarming van de aarde veroorzaken. Als het bewijs niet kan worden gevonden, moet er beleid worden geformuleerd om de achteruitgang en mogelijke crash van groene energieaandelen en het effect ervan op de economie en de lagere inkomenscategorieën aan te pakken. De regering zal moeten beslissen of de subsidies al dan niet moeten worden afgeschaft. Als uit de evaluatie blijkt dat het risico reëel en gevaarlijk is, dan is er nieuw beleid nodig dat tegen de laagst mogelijke kosten een reductie van de door de mens veroorzaakte kooldioxide zal opleveren. Dit zou kernenergie op de voorgrond plaatsen.
Als de regering doorgaat met het huidige beleid, zal er nog meer geld worden verspild aan ineffectieve oplossingen voor een waarschijnlijk niet-bestaand probleem. Als het uiteindelijk overduidelijk wordt dat de inspanning nutteloos is, zullen de mensen de klimaatwetenschappers belasteren die de klimaatonheil propageren en in opstand komen tegen de politici die Net Zero hebben gepromoot. De economische schade zal enorm zijn.
Hoe langer we wachten met het objectief en logisch bekijken van het Net Zero-probleem, hoe slechter de uitkomst zal zijn.
***
Over de auteur
Volgens Bas G. komen er binnenkort nieuwe ontdekkingen op het gebied van ‘zon en wind’ en dan vooral bij de batterijen en opslag van waterstofgas, waardoor energie een schijntje gaat kosten. Een soort van Wunderwaffen, maar dan anders.
Een oud Tibetaans spreekwoord luidt: Eerst zien, dan geloven.
@Johan,
Je citeert woorden van mij die ik nooit heb gebruikt.
Wel is het zo dat elektriciteit middels wind, zon en opslag nog steeds vlot goedkoper aan het worden is!
In tegenstelling tot kernenergie dat alsmaar duurder aan het worden is (want arbeidsintensief).
Ik citeer niet, ik vat samen.
Ik ken nog geen groen project dat rendabel is en draait op andermans geld.
Dan moet je het correct doen.
Ronnie, en NIET draait neem ik aan?
Ronnie is niet helemaal van deze wereld.
Vrijwel alle grote wind- & zonneparken in dit land worden gefinancierd / gebouwd op basis van “andermans geld”.
Ze moeten van dat netto nul gedachtegoed af, ik weet ook niet wie met zulk achterlijk idee is gekomen.
Dat ze wat doen moeten ze zelf weten, maar deze graaiers leggen ons wetten op, praten over een democratie en doen zelf niet mee, dat zag je wel aan Timmermans, bezwijgen wat hij zich ook nog iedere maand in zijn broekzak stopte.
Gelukkig worden steeds meer mensen die onzin moe.
En ook hier weer, en wij maar betalen, of als 6 bussen de wereld redden, straks branden ze ook nog af in de hitte daar.
Zes ABC-bussen moeten op stroom met Nederlands geld
https://curacao.nu/zes-abc-bussen-moeten-op-stroom-met-nederlands-geld/
Bla Bla Bla
Klimaat en CO2
“Wat nodig is, is een objectieve beoordeling”
Eerst maar eens
Stoppen met Oorlog
Tegen de kinderen in Gaza (gem. leeftijd 18 jaar. Gewoon Heel. Veel. Kinderen!)
Het Oekrainse Volk
Wordt uitgemoord door niet aflatende ‘steun’ van ‘het westen’
Allemaal onder het smoesje van het promoten van ‘democracy and human rights’
Daar heb je inderdaad veel aan als de bommen op je neerdalen.
En al dat ‘groen’ geneuzel
Over de ruggen van Oeigoeren en Congolese kindereren
Ja
Het wordt echt tijd voor
Klimaat actie
Ze moeten van dat netto nul gedachtegoed af, ik weet ook niet wie met zulk achterlijk idee is gekomen.
Het is een agenda 2030 marketing kreet, het regiem van de EU is een meester in het bedenken van andere woorden of mooie container omschrijvingen.
In deze zogenaamde newspeak, is geen ruimte om te discussiëren, wie kritisch is, wordt gelijk een vijand, of het om klimaat, migratie, gezondheid, en alle andere “reclame kreten” die gelieerd zijn aan de uitvoering van agenda 2030.
Net Zero is bedacht door alfa’s, een fata morgana, een ideologisch luchtkasteel bedach door dagdromers en lezers van de fabeltjeskrant.
Goede verhaal van Bryan Leyland, jammer dat hij nog steeds denkt dat er überhaupt CO2 schadelijk is. De schade door CO2 zou £100 per ton bedragen? Ik denk dat extra CO2 door snellere plantengroei eerder geld oplevert.
Er is grote behoefte aan een effectief propaganda ministerie. Met het uitbrengen van een pbl rapport dat we binnen 15 jaar 90% moeten verarmen gaan we het niet redden.
Op naar Netto Nul klimaatmaatregelen !
Het elektriciteitsnet werkt met back-up, niet met opslag. De zon schijnt 8 uur per dag, 16 uur lang is er geen zon. De molens doen het 50% van de tijd. Dus 8 uur per dag is er helemaal niets en draait de back-up op het vermogen van de vraag van dat moment.
Terug naar het jaar 1900. Behalve voor de leiders van Animal Farm.
”Als het huidige beleid doorzet, zal het resultaat nog hogere consumentenprijzen zijn” Klopt. Een pakje shag kost 18 euro . veertig jaar geleden 75 cent (gulden)
Afval inzameling en verwerking volgde hetzelfde pad. Geheel geruisloos.
http://www.bertpijnsevanderaa.nl
in de film ‘ the great global swindle ‘ bij het vorige onderwerp , leggen de experts die aan het woord komen ook precies uit hoe het werk(te ) , maar hier zit men nog steeds in de ontkenning- fase. Niet alleen mbt tot ‘de economie van de energietransitie’ , maar alle onderwerpen waarin ze de media volgen en verspreiden. ( komt natuurlijk omdat ze de film niet keken )
Dus batterijen worden gewoon netjes betaalbaar gemaakt . Men denkt zeker dat Musk voor jan L* L een mega fabriek in een bos in bij Berlijn bouwt.
Tesla draait op certificaten.
Een krant toen in de losse verkoop hfl 0,25 en nu ruim 3 euri (26x!), heb nooit shag gerookt maar haalde het vroeger wel voor m’n vader. Voetbal-toto hfl 0,10!! per kolom
De fossiele brandstoffen raken een keer op, dus als we niet iets anders weten te verzinnen dan houdt het over pakweg 500 jaar op met de mensheid op deze planeet. Met een beetje geluk zou een klein aantal kunnen overleven. De Science Fiction schrijvers hebben zelfs hier nog niets voor bedacht. Vreemdsoortige reizen naar andere sterrenstelsels genoeg. Mad Max en Blade Runner achtige verhalen genoeg. Voor de mensheid die over 500 jaar zonder brandstof leeft is er echter niets. Een Babylon achtig bestaan met high tech snufjes die het leven veraangenamen… Nog niet uitgewerkt.
Hoe dan ook… hier economisch zelfmoord plegen terwijl alleen China al meer CO2 uitstoot dan alle Westerse landen tezamen is een ideologisch flauwekul verhaal. Zondvloed nieuwe stijl met Ark van Noach nieuwe stijl. Alleen ophouden met die onzin kan ons redden.
Windmolens & zonnepanelen wekken elektriciteit op zonder fossiele brandstoffen te verbruiken!
De eenmalige fabricage kan door gebruik te maken van elektriciteit van eerdere windmolens & zonnepanelen.
De ultieme groen droom van Bas.
Windmolens en zonnepanelen gemaakt door windmolens en zonnepanelen, van gratis, naar gratis gratis!
En vergiftigen het milieu met bijna niet af te breken giftige stoffen, verspreid over zeeën en land.
Ik schrok er laatst van toen iemand hier een link plaatste hoeveel gif een molen afgeeft in zijn levensfase, hoofdzakelijk van de rotorbladen.
Het word de hoogste tijd voor kerncentrales en snelle kweekreacters, weg met al die dure omslachtige rommel waar nooit geen einde aan komt.
Natuurlijk.
Daarom is windstroom zo spotgoedkoop en zakt mijn elektriciteit’s rekening langzaam maar zeker naar nul.
Psychologen noemen het ‘cognitieve dissonantie’.
@Bas – “Een windmolen op zee bevat ongeveer 2000 liter ‘gear olie’ en 500 liter hydraulische olie. De olie wordt normaal om de zeven jaar ververst”
https://www.protectasolutions.be/nl/protalk/een-inkijk-het-onderhoud-aan-een-windmolen-op-zee#:~:text=Een%20windmolen%20wordt%20%C3%A9%C3%A9nmaal%20per,verloopt%20%E2%80%93%20duurt%20gemiddeld%20vier%20dagen.
De balans van dit verhaal is negatief. Dus meer nodig dan wordt opgewekt en zal netto naar 0 uitsterven.
Voor de fabricage is wel veel fossiele energie en grondstof nodig die dan nog niet eens lang meegaat met een netto negatief resultaat , analoog voor de bijhorende nood aan batterijen die ook veel fossiele energie en grondstof verbruiken en eveneens niet lang meegaan.
Vertelt u nu dat zp en molentjes een oneindige levensduur hebben, grappenmaker…
Er is nog geen enkele windmolen en geen enkel zonnepaneel gebouwd met uitsluitend elektriciteit van windmolens & zonnepanelen, meneer Bas.
Een jaarlijks onderhoud is dus nodig om de molens operatief te houden. Zo’n onderhoud van een windmolen – als alles volgens plan verloopt – duurt gemiddeld vier dagen.
De meeste windmolens zijn tegenwoordig gelukkig uitgerust met een lift én een trap. Hun materiaal – dat vaak omvangrijk is – wordt aan de buitenzijde van de windmolen met een kraan naar boven gehaald.
Dit klinkt ook niet als “gratis” wind.
Bas, als jij me een zonnepanelen-fabriek aanwijst die op wind of zon draait. krijg jij een Mars van mij. Wedden?
Bas handelt alleen in wind en toekomstmuziek. Niet te vatten. Een casino dat draait op subsidie met enkele winnaars en verreweg de meeste verliezers.
@Paul,
De bezoek frequentie (voor onderhoud, e.d.) voor nieuwe offshore windmolens is toch allang gedaald naar minder dan eens per 2 jaar?
Je link lijkt zich te baseren op de oude windmolens voor de Belgische kust.
Zie bijv. de steeds lagere frequentie van olie verversen van versnellingsbakken in auto’s…
@Jos,
“nog geen enkele windmolen en geen enkel zonnepaneel gebouwd met uitsluitend elektriciteit van windmolens & zonnepanelen”
Dat is ook niet nodig, maar zou evt. nu kunnen!
@NoudV,
Ook kerncentrales worden niet CO2 vrij gebouwd. Kerncentrales stoten ook nog eens veel CO2 uit via de uranium die zij als brandstof verbruiken!
De CO2 uitstoot van kerncentrales is per geproduceerde KWh stroom ~5keer zo hoog dan die van windmolens!!
@Bas 11:29 – goed dat frequentie onderhoud naar beneden is gegaan. Echter, ondanks de lagere frequentie blijft per windturbine 2000 liter “gear-olie” en 500 liter hydraulische olie nodig om het goed te laten functioneren – volgens mij is dat niet op groene synthetische wijze te maken.
@Paul,
Gezien de bron kun je vraagtekens zetten bij die 2000liter olie voor de tandwielkast van windmolens.
Om te beginnen hebben direct drive windmolens zoals de 7,5MW Enercon geen tandwielkast….
@Bas 13:51 – Is deze bron betrouwbaar?
“Olie voor de windmolens wordt steeds belangrijker. Wereldwijd zijn er minimaal 105 landen die allen een windmolenpark hebben. Hiervoor moet olie aangeleverd worden”
https://www.denhartogbv.com/branche/industrie/energiesector/windturbine-mobil-shc-gear-320-wt/#:~:text=Windturbines%20en%20windmolens%20in%20windmolenparken,zijn%20bijna%20200%20meter%20hoog.
In China komt 82% van de totale energieconsumptie van fossiel, bij ons 85%.
China doet het niet slechter dan wij.
Nee China doet het véél beter…
https://static.politifact.com/politifact/photos/PerCapitaCO2emissions.jpg
Goed zo Cornelia!
Cornelia snapt haar figuur niet.
https://ourworldindata.org/grapher/co-emissions-per-capita?tab=chart&country=OWID_WRL~USA~GBR~OWID_EU27~IND~CHN~ZAF~CAN~KEN~NLD
Ach Modelleur, er wonen miljoenen en miljoenen mensen in China die hebben nog niet eens energie.
Ja een kolen of houtkachel, of koken en hebben licht van petroleum vergassers.
Als je zo gaat tellen kun je half Nederland terug in de grotten gaan duwen.
Per capita. Maar daar ze hebben er zo veel van in China!
Modelleur
Appels en peren. Je vergeet het welvaartsniveau dan wij hebben en willen houden en dat zij, de Chinezen (én Indiërs) wensen. Volkomen manke vergelijking dus.
Vrijwel niemand hier snapt de curves.
Uiteindelijk gaat het erom dat de oppervlakte onder de curves ongeveer gelijk is. Pas dan is er sprake van een eerlijke verdeling van alle landen in hun bijdragen aan de transitie.
“Uiteindelijk gaat het erom dat de oppervlakte onder de curves ongeveer gelijk is.”
Waarom gaat het daar “uiteindelijk” om?
Gelijke oppervlakken onder iedere curve betekent in historisch perspectief een gelijke gemiddelde CO2 footprint van iedere iedere burger in ieder land. Dat lijkt me een alleszins redelijk streven voor een mondiale doelstelling.
Grafiek of niet, het vorig jaar gooide iedere Nederlander dik 9 ton co2 de lucht in en de Chinese 7 ton per inwoner.
Aangezien in China heel veel poppetjes wonen zullen de Chinezen ons in enkele jaren als een pijl voorbij gaan.
De som is dan China gaat heel veel uitstoten, de Amerikanen zijn er dan kleine jongens tegen.
De Chinese welvaart gaat voor een explosieve co2 uitstoot zorgen.
Het enige wat hun kan af remmen is een slechtere economie, zolang er goedkope brandstoffen zijn, en die zijn er met de vleet, alleen al te denken wat ze ook nog bunkeren vanuit Rusland, de Afrikaanse mijnen enz, zal de co2 meter gaan stijgen als een speer.
Waar ook ter wereld zijn de goedkope producten uit China geliefd, dus waarom meer betalen als het met veel minder kan.
Goedkoop is duurkoop op alle gebieden dat zie je nu wel weer, althans voor de alarmisten.
“zullen de Chinezen ons in enkele jaren als een pijl voorbij gaan.”
India ook. En dat moet ook om iedereen mee te krijgen in de transitie.
“Pas dan is er sprake van een eerlijke verdeling van alle landen in hun bijdragen aan de transitie.”
“En dat moet ook om iedereen mee te krijgen in de transitie.”
Theo je moet de modellenmaker wereld beter proberen te begrijpen.
Hij wil dat wij b.v 90% CO2 reduceren gehaald hebben in 2040 en wil dat de uitstoot in China en India gaat stijgen en pas later gaat dalen.
Waarom stijgende uitstoot goed is voor het klimaat is weet hij niet maar kennelijk heeft b.v. China meer uitstoot per hoofd nodig om welvaart te verkrijgen en wij verkrijgen meer gevoel voor eerlijkheid door CO2 te verminderen.
Vergeet niet dat hij slechts CO2 modellen maakt en weinig van economie of welvaart weet, slechts eerlijke verdeling naar transitie schijnt alles te verklaren.
Neem maar vast een paasei, dat verhoogd de eerlijke CO2 in India en China niet, en Pasen is eigenlijk ook een soort transitie.
De denkwijze van Modelleur is indrukwekkend, geen touw aan vast te knopen aan deze denkwijze.
Modelleur, China is en blijft een communistisch land, het hele westen wil minder producten van China omdat ze onze economie kapot maken, je weet wel goedkoop is duurkoop.
China zal zorgen dat er nog heel lang goedkope brandstoffen gebruikt gaan worden, immers waarom zouden ze dure uitgaven gaan doen als het goedkoop kan.
Dat China nu inzet op de zogenaamde hernieuwbare energie, dat overigens niet eens de moeite waard is voor dit grote land is omdat ze er propaganda mee bedrijven, veel testen op grote schaal om de verkoop aan het westen te stimuleren.
Het land werkt nauw samen met Rusland waar ze ook nog enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen van kopen, het enige waar je op kunt hopen dat is dat China meer met kernenergie gaat doen.
Theo,
Een groot deel van de zonnepanelen die wij op onze daken hebben liggen zijn in China gemaakt.
Geen klachten over goedkoop is duurkoop…
Je krijgt China en India echt niet mee in de transitie als je ze nu dwingt hun CO2 te reduceren. Dat zou namelijk zeer onrechtvaardig zijn.
Daar heb je gelijk in Moddeleur, het zou inderdaad heel onrechtvaardig zijn, maar sterker nog, ze beslissen het zelf, ze hebben er geen Brussel, Amerika of wie dan ook voor nodig.
En Gresnigt, verdraai de zaken niet, je weet heel goed waar het over gaat.
Gelukkig maar dat olie en gas geen fossiele brandstoffen zijn, in tegenstelling tot kolen.
Een prima artikel dat 1 op 1 aansluit bij mijn ook zeer recente reacties.
Goed dat een ander dit nu beschrijft.
Een citaat uit artikel:
“Arme mensen zullen lijden en de zware industrie zal worden gedecimeerd. De economie zal een duikvlucht maken. We moeten nadenken over wat er daarna zal gebeuren.”
Hoeveel doem moet je doen?
Frans Galjee
Je moet niet doemdenken maar kerncentrales bouwen op industriële schaal. En wel zo snel mogelijk. En niet te vergeten met slimme technieken verstandig besparen én recyclen. Immense vuilnisbergen lijken me géén oplossing. Hergebruik wél.
@Peter,
Je leeft in een niet bestaande wereld.
Een kerncentrale bouwen kost 20jaar, en is apeduur.
Vandaar de teruggang van kernenergie in de EU, USA en de wereld.
Een van de foute punten van de auteur:
“Eén ding is zeker: niets dat Groot-Brittannië of Europa doet om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen, zal ook maar het kleinste verschil maken voor het klimaat, omdat hun inspanningen zullen worden overschaduwd door de enorme stijgingen van de tientallen nieuwe kolencentrales in India en China.”
De EU wil in 2050 klimaat neutraal zijn
China in 2060 en neemt inmiddels meer actie dan de EU!!!
India komt daar achteraan… Ik schat 2070.
China produceert inmiddels het merendeel van de zonnepanelen in de wereld, en is op weg om datzelfde te doen met offshore windmolens.
Ze hebben al grotere windmolens dan de EU en USA! Bij hen is een molen van 16MW in productie, de grootste hier is 15MW.
En het verschil neemt toe want zij hebben 18MW en 22MW windmolens in ontwikkeling.
In windmolen land geldt vooralsnog de regel: grotere molen = goedkopere stroom.
In windmolen land geldt vooralsnog de regel: grotere molen = goedkopere stroom.
Hoe groter de molen hoe duurder de molen.
Kun je mij eens vertellen wat een molen kost van 15 MW?
Compleet hé, dus fundament, molen zelf, projectkosten, onderhoud, aankoop/huur land etc.
En wat kost dan een molen van 22 MW?
Grotere molen = goedkopere stroom = reclame praatje
Als je niet de kostprijs mee rekent vergelijk je appels en peren.
Conventioneel = aankoop, kosten centrale, onderhoud, brandstofkosten en alle vergunningen = voor gas en kolen 4 cent per kWh 24/24/365 per jaar.
En nee ze krijgen geen subsidie hoor, de brandstof is vrijgesteld van BTW omdat de BURGERS die betalen bij de afname.
Ik vermoed dat de schaal van kosten logaritmisch verloopt, zo ongeveer als de je kosten van een zeilboot vergelijkt die zeven meter langer is.
Het is niet alleen een grotere boot, alles is groter, grotere zeilen, grotere mast, zwaardere lieren, en om zo’n lier eens te bekijken, kun je bij een klein bootje nog wel met een enkelwerkende lier af, zwaardere zeilen hebben een dubbele lier, of zelf een hydraulische lier nodig en veel zwaarder beslag.
Dat zal voor zo’n windmolen ook gelden.
Eerlijk gezegd denk ik dat er een moment komt dat de kosten van een grotere molen niet meer opwegen tegen de extra opwek door grotere vermogens.
Maar omdat alles wat groen is geheim is en wij NOOIT de werkelijke kosten te horen krijgen is het alleen te schatten.
En zelfs dan…. met gezond verstand kom je een heel eind, gratis is iets wat in de natuurkunde nooit voor komt.
** Eerlijk gezegd denk ik dat er een moment komt dat de opbrengst van grotere molens niet meer opwegen tegen de extra kosten van groter **
Dat logaritmisch zou best wel eens kunnen. En kijk ook eens in de natuur en vergelijk het draagvermogen van een mier met dat van een olifant.
@Cornelia,
De grote kostendaling van offshore wind stroom is veroorzaakt door het groter worden van windmolens!
De bouwkosten stijgen wellicht lineair met het vermogen, maar onderhoud daalt omdat je slimmere/nauwkeuriger systemen kunt installeren en de personeelskosten bij grotere molens nauwelijks stijgen.
Bovendien geldt: hoe groter de molen des te hoger de CF (Capacity Factor, productie per MW capaciteit) omdat grotere molens de hardere wind in hogere luchtlagen benutten.
Daardoor de enorme kostendaling bij offshore wind!
Van ooit 30cent/KWh naar 3cent/KWh…
Zie de miljarden die gerennomeerde bedrijven sinds ~ een jaar willen betalen voor de plicht om op een stukje zee offshore windparken te installeren, 30jaar goed te laten draaien en daarna de zee weer maagdelijk op te leveren (hoge boetes als ze ergens in gebreke blijven). Bedrijven zoals BP (UK), Total (France), enz.
https://www.wattisduurzaam.nl/43399/energie-opwekken/wind/duitsland-e126-miljard-rijker-na-veiling-van-4-offshore-windkavels/
Ook in China zit de klad erin:
https://www.solar365.nl/nieuws/forse-ontslagronde-op-komst-bij-longi-66a4b3ac.html
Sinterklaas bestaat en hij woont in China.
Die Bas toch, die gelooft werkelijk dat China iets gaat doen aan zijn CO2 uitstoot. Vandaar natuurlijk al die honderden kolencentrales die komende jaren gebouwd gaan worden en een levensduur van 60 a 80 jaar hebben. Dat beetje zon en windenergie dat ze in eigen land opstellen is voor de bühne, zodat mensen als Bas in hun praatjes kunnen geloven. Het overgrote deel van de productie van windmolens en zonnepanelen is voor die sufferds in het Westen die nog steeds denken dat dat een oplossing is.
@Jan,
Als je wat beter kijkt dan moet je constateren dat China ons inmiddels is gepasseerd qua opwek van elektriciteit middels hernieuwbare+kern!!!
Bas
China bedient de op hol gelagen markt in de wereld om de eveneens op hol geslagen braafste jongetjes en meisjes van de aangeprezen rommel te voorzien. Gewoon handel. Wil je rommel, dan krijg je rommel.
@Jan, Peter,
Verdiep je eens in de werkelijkheid van China.
Ze lopen daar met de migratie naar 100% fossielvrije stroom iets voor in vergelijking met NL!
Van google:
“China’s total power generation capacity reached 2,920 GW in 2023, in which coal’s share dropped to 39.9%, while the share of non-fossil fuels, namely nuclear and renewables, reached 53.9%, according to CEC’s newly published report titled “2023-2024 National Power Supply and Demand Analysis and Forecast.”
Zoals ze steeds hebben laten zien houden ze zich daar (i.t.t. NL) aan de planning!
Maar liegen om negatief te kunnen berichten is in veel kringen gebruikelijk. Dus zie je koppen zoals:
“Coal still accounted for nearly 60% of China’s electricity supply in 2023”
Bas
Ken je die van de muis en de olifant?
Zullen ze accepteren dat ze het bij het verkeerde eind hebben?
Alleen als ze geconfronteerd worden met op hun ribbenkast gerichte hooivorken.
Nee, deze mensen kennen geen nee, zij zijn de enigen die het superieure recht hebben op de waarheid en de uitvoering naar een “betere wereld”.
Het enige wat WIJ kunnen doen is de bevolking informeren over misstanden van dit kartel/regiem/WEF-regering, maar zelfs dat is erg moeilijk gezien de soms ongelofelijk ondoordachte opsomming van leugens uit de media die je hier van respondenten leest.
Voor Cornelia:
https://www.dumpert.nl/?selectedId=100087744_71ec0b9d
Het is werkelijk onbegrijpelijk dat Baudet nog geen MP is die kan steunen op minimaal 100 zetels voor het FvD in de TK.
Dit was ook weer zo’n inkijkje in de werking van dit regiem.
Tweede Kamerleden die een vraag stellen aan de hand van van peer reviewed wetenschappelijk onderzoek uit de Lancet, af doen al complot en complete onzin.
En dan is de holle bolle lachebek van een Anthony alweer tevreden, hem gaat het “voor schut zetten van Baudet” en wat de waarheid is kan hem niet niet eens schelen.
Sterker nog, de man is niet eens in staat om onzin van waarheid te onderscheiden, hij volgt de media, kijkt even wat zijn vrinden vinden, en dat is zijn waarheid.
Maar ook hier weer is duidelijk te zien dat onze kartel, ons regiem, ons WEF kabinet er alles aan doet om het door hun bedachte narratief overeind te houden.
Wat ik dan wel weer mooi vind is dat ze er steeds meer aan moeten doen, hun middelen worden steeds grover, dat er op een gegeven moment mensen zijn die denken “dit kan toch allemaal niet”?
Jij en je grote broer horen daar natuurlijk nooit bij, dus ik weet niet of je mag stemmen in Frankrijk, ik zou gewoon stemmen op Macron, maar de angst dat je een verkeerd besluit maakt voor je vrinden bepaald dat je er geheimzinnig over doet. Comportement d’un grand lâche!
‘Sterker nog, de man is niet eens in staat om onzin van waarheid te onderscheiden’.
Cornelia, maar dat hoeft ook niet want daar heb ik jou toch voor; mijn steun en toeverlaat in deze wereld.
‘Jij en je grote broer horen daar natuurlijk nooit bij, dus ik weet niet of je mag stemmen in Frankrijk, ik zou gewoon stemmen op Macron, maar de angst dat je een verkeerd besluit maakt voor je vrinden bepaald dat je er geheimzinnig over doet’.
Als inwoner van de Franse gemeente waar ik woon heb ik het recht om te stemmen voor de gemeenteraad.
Als Nederlander heb ik het recht om te stemmen voor de TK, de PS en het EU parlement.
Ik heb al meerdere male duidelijk geschreven dat ik al sinds jaar en dag VVD stem en ik ben niet van plan dat te veranderen.
En als ik ook mee zou mogen doen met de presidentsverkiezingen hier, dan had ik in 2017 en 2022 zeker voor Macron gekozen; de man onder wiens bewind het bouwen van kerncentrales een enorme prioriteit heeft gekregen, onder wiens bewind een wet is aangenomen waardoor het bouwen van molentjes op land praktisch gesproken onmogelijk is geworden en die de doelstellingen van de socialist Hollande m.b.t. het redden van het klimaat van 2030 naar 2050heeft verschoven, ook weer met grote instemming van de bevolking.
En dat jij op Macron zou stemmen is echt humor want dat gelooft niemand.
Je zult le Pen of Zemmour bedoelen denk ik.
peer reviewed wetenschappelijk onderzoek uit de Lancet.
Linkje???
Mi heeft Baudet hier het gelijk volledig aan zijn kant en zo’n antwoord van een (CU) stas kan natuurlijk totaal niet en is onbegrijpelijk in het licht van de eerste plaats van NL in de oversterfte cijfers. Dat voorzitter Bosma (PVV) daar niets van zegt is een regelrechte schande. Niveautje hoor die nederlandsche politiek zo van ik ben het niet met u eens dus u praat onzin. Weerleg dat dan met feiten en niet met dooddoeners, dat toont de zwakte van deze kabinetsvertegenwoordiger die zich ook nog christen pleegt te noemen.
AnthonyF
Als je dit als voorbeeld aanhaalt heb je volgens mij noch van een debat, noch van een democratie iets begrepen.
Al gaat iedereen natuurlijk over zijn eigen antwoorden en is uitwringen niet toegestaan. De staatssecretaris zet zich overigens wel zelf op een niet na te volgen manier in zijn hemd. In zijn luier is misschien beter. Tekenend voor het niveau van het gros van onze bestuurders. Rutte voorop.
“war does not determine who is right-only who is left “
Bertrand Russell
Japanners verliezen belang in Belgisch windpark Northwind.
https://www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie/japanners-verliezen-belang-in-offshorewindpark-northwind-aan-aspiravi/10534393.html
Natuurlijk. Ze hebben nu gezien hoe het moet en beginnen aan de uitbouw van offshore wind in Japan.
Zijn die Japanners bofferds!
Nee, dan die Zweden!
“Den totala förlusten för åren 2017–2022 uppgick till 13,5 miljarder kronor”
In goed Engels: “Icy blast of bankruptcies loom for Swedish wind-power sector, experts warn”.
https://brusselssignal.eu/2024/03/icy-blast-of-bankruptcies-loom-for-swedish-wind-power-sector-experts-warn/
En Bas maar roepen in die eindeloze windmolenwoestijn dat het niet zo is.
Johan D.
Meer subsidies (verkapt of met een ander etiket gecamoufleerd) moeten dat probleem oplossen om de leveringszekerheid aan het al uitgemolken publiek gaande te houden. Faillissement? Nee hoor, kan niet . Dan valt namelijk het hele bestuurlijke zootje door de mand. Er is tenslotte niets erger dan gezichtsverlies.
@Johan,
Vraag je eens af door wie die 2 onheilsprofeten worden gefinancierd…
Hoeveel faillissementen er al zijn geweest in de opkomende windbusiness aldaar?
Wat de werkelijke marges daar zijn?
Niet een hoax?
Waarschijnlijk gefinancierd vanuit de kernenergie industrie die zich daar ook ziet verpieteren….
Helemaal nu zelfs Finland aan Offshore wind begint ondanks de lage windsnelheden.
Het opgewekt vermogen van een windmolen is evenredig met het oppervlak dat door de bladen wordt bestreken, evenredig dus met het kwadraat van de afmetingen van de windmolen.
Het materiaal om een windmolen te bouwen is evenredig met de derde macht van de afmetingen van de windmolen.
Het opgewekt vermogen van een windmolen gedeeld door de massa van een windmolen zal dus evenredig met toenemende afmetingen steeds kleiner worden. Grote groeien zal de kosten van windmolens dus zeker niet kunnen verminderen.
“Grote groeien zal de kosten van windmolens dus zeker niet kunnen verminderen.”
FG er is in ontwikkeling naar groter altijd een kosten baten relatie die zoals hier de uiteindelijk ultieme (economisch en energetisch) grootte van een windturbine bepaalt. Hoe groter hoe beter heeft dus gewoon een grens. Waar deze precies ligt is nog onduidelijk maar mijn indruk is dat we die grens van nuttige groei al bijna hebben bereikt. Dat wil zeggen vanuit een realistisch economisch perspectief en aan dat laatste daar ontbreekt het tegenwoordig steeds vaker aan.
Dit dan voor een techniek die op andere gronden in de energietransitie een zeer beperkte inzet mag hebben.
@Paul,
De praktijk toont dat je ongelijk hebt met je al te simpele regels.
Grotere windmolens produceren veel goedkoper.
Daarom worden ze ook alsmaar groter.
Van 0,45MW bij “Vindeby” het eerste offshore windpark ter wereld, via 2 en 3MW (o.a. Luchterduinen) naar 8MW bij de eerste Borssele windparken.
En nu naar minimaal 14MW… Vestas neemt dit jaar 15MW in productie.
China 16MW en heeft 18MW pilot, en 22MW in ontwikkeling.
Zo werkt echte democratie, wat een bananen republiek hier.
Kabinet leeft mee met ‘heftige’ gezondheidsklachten vlakbij windmolens, maar weigert pauzeknop.
https://www.ad.nl/politiek/kabinet-leeft-mee-met-heftige-gezondheidsklachten-vlakbij-windmolens-maar-weigert-pauzeknop~a8d20025/
Natuurlijk want het zijn vooral gefabriceerde klachten van een actiegroep die geen windmolens wil vanwege het uitzicht.
Net als de ‘klachten’ van griezels die tegen KC’s zijn Bas?