Van een onzer correspondenten.
Energieconcern Eneco dingt niet mee naar de bouw van een nieuw groot windpark op zee. Het vindt de risico’s van een investering te groot. De huidige aanpak van wind op zee is ‘niet toekomstbestendig’, stelt het concern. Eneco is een van de grootste spelers op het gebied van offshore windenergie. De zorg bestaat dat andere partijen tot eenzelfde conclusie komen.
Dat Eneco uit de biedingenstrijd stapt, is een tegenslag voor het kabinet. Dat wil fors inzetten op windenergie van zee voor het vergroenen van de elektriciteitsvoorziening. Die moet in 2035 volledig CO2-vrij zijn.
Om dit te bereiken wil het kabinet rond 2030 voor ruim 20 gigawatt aan wind op zee hebben. Het nieuwe park IJmuiden Ver moet met de nu geplande 4 gigawatt een grote stap in die richting zetten.
Volgens Eneco-topman As Tempelman is financiering van een windpark nu veel duurder door de inflatie en hoge rente. Ook zijn materialen, arbeid en bouwschepen veel kostbaarder geworden. Verder ziet Eneco dat de vraag naar turbines op zee wereldwijd zo sterk is gegroeid dat leveranciers niet meer kunnen garanderen dat parken op tijd gereedkomen. Als de bouw vertraging oploopt, kunnen uitbaters enorme boetes krijgen.
***
Zie voor het hele artikel, hier.
***
Precies goed, ministers denken dat ze alles weten vanuit hun luie stoel, evenals in Brussel.
Waar blijven die kerncentrales, dan heb je tenminste iets wat werkt.
Molens zijn al jaren waterstof aan het maken, waar blijft dat spul dan, ook weer zo een natte droom waar regeringen zomaar intrappen.
Shell had dat ook al snel in de gaten.
Laat die andere Wind
Maar waaien
Theo,
Molens maken geen waterstof.
Shell is de eerste grote waterstoffabriek aan het bouwen op Maasvlakte2 (nabij de Slufter) omdat daar veel offshore windstroom aan land komt en er ook grote stroomverbruikers in de buurt zitten.
Op die kerncentrales kun je nog heel lang wachten want de bouwtijd is ~20jaar en er is nog geen sprake van het opstarten van de bouw.
Typisch geval van ‘ geef ons aub nog meer subsidie anders kunnen we de plannen niet verwezenlijken’. Plat gezegd Eneco is aan het bedelen voor meer geld wat dan weer betaald mag worden door de burgers van Nederland. Het gehele plan m.b.t. duurzame energie is heel eenvoudig, het is schuiven van geld van burgers naar de elite. En dit onder het mom van de klimaat hoax.
Precies. Bard de weijer schrijft eigenlijk : “”Eneco, of de kongsi waar ze deel vanuit maat, wil meer geld “.
Als de krant schrijft ‘ tata steel is een vervuilend bedrijf ” ( door een FNV bestuurder ) dan staat daar eigenlijk ” tatasteel krijgt 600 miljoen euro als ze meedoet met de waterstof coalitie ) ( waar Eneco ook deel van uitmaakt )
Samsom – sinds vorige week collega van de Weijer – schrijft dan vast een stukje over Mauretanië dat de waterstof gaat leveren.
En als wij dan tegen de krantenlezer zegen dat ze zich in de maling laten nemen, dan lachen ze je heel hard uit en zo is de communicatie cirkel rond .
Er wordt bij offshore wind geen subsidie meer verstrekt.
Inschrijvers / bieders moeten miljarden betalen om op zo’n stukje zee een windmolenpark te mogen exploiteren.
“wind op zee is ‘niet toekomstbestendig’”
Dat is het nog nooit geweest.
Ik heb genoeg foto’s gezien van erosie op zee. Na 10 jaar total loss die kraam. En een ongekende milieuramp door bisphenol A. Echter onze mentaal zieke politici gaan maar door.
Poetin lacht zich kapot. Die ziet Europa kapot gaan aan deze waanzin en import van haat en achterlijkheid uit Afrika. Die hoeft alleen maar te wachten en achteruit te leunen.
Ik vind een alfa-vooropleiding ( waar onze politici allemaal aan lijden ) ook een mentale ziekte. Bewezen niet logisch kunnen denken noem ik het vaak.
Het eerste offshore windpark ter wereld, Vindeby, heeft al 27jaar gedraaid. Is gestopt omdat die ~14 molentjes van 0,45MW teveel onderhoud vroegen (iedere kwartaal met een bootje er naar toe om olie & vet te vernieuwen, enz.)
Ronnie,
Ik heb offshore ervaring bouwen op zee, als ze 10 jaar halen dan mag je al je handen dichtknijpen. Wij hebben na 5 jaar hele hijsmechanisme van een 1000 ton tillende kraan moeten vernieuwen vanwege het zout. Sommige damwanden vielen na 1 jaar al de gaten in, in het Caribische gebied, waren toch 12 mm dik.
Geen paniek!
Gelukkig zijn pensioenfondsen (ABP /PFZW / PMT / PME / Bpf Bouw) bereid miljarden te investeren in energietransitie …
https://www.rtlnieuws.nl/weer/artikel/5442391/pensioenfondsen-willen-mikjarden-investeren-energietransitie#:~:text=Pensioenfondsen%20willen%20miljarden%20investeren%20in%20het%20stroomnet.,uitbreiding%20van%20warmte%2D%20en%20elektriciteitsnetten.
Als Eneco geen kapitaal krachtige grote partner heeft kunnen vinden dan moeten ze ook niet bieden want dan hebben ze gewoon niet de menskracht en het kapitaal om aan de eisen te voldoen. Dus dan is het miljoen besteedt aan een goede offerte weggegooid geld.
Ook al omdat de soliditeit & omvang en de financiële positie van bedrijven die bieden een criterium is bij de selectie van de winnaar…
Ze kunnen normaal gesproken dus niet winnen.
Het kabinet wil..? Ik dacht dat het demissionair was?
Demissionair is geen formele status. Alle kabinetsleden hebben hun volledige bevoegdheden. Het is echter wel gebruikelijk dat ze er na de verkiezingen gepast mee omgaan, maar dat hoeft niet.
Nog sterker, de democratisch gekozen TK bepaalt welke onderwerpen er wel of niet aan de orde mogen komen.
Dit is trouwens best wel hoopvol:
https://www.geenstijl.nl/5175478/EP-PEILING#fold
Moet voor Bas toch een vreemd gegeven zijn dat dit type energiegiganten afhaken. Blijkbaar laat niet iedereen zich de ontelbare voordelen op de mouw spelden.
Maar het zal wel een trucje zijn om meer steun van de overheid binnen te harken.
Er moet er nog veel meer subsidie worden opgehoest om de belastingbetaler van zo goed als gratis continu stroom te voorzien.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@Johan,
Eneco is een (te) klein bedrijf voor die aanbesteding.
Er zijn overigens meer bieders op die aanbesteding:
http://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/03/28/meerdere-aanvragen-voor-grootste-windparken-op-de-nederlandse-noordzee
https://www.volkskrant.nl/economie/eneco-trekt-zich-terug-uit-bouw-grootste-nederlandse-windpark-op-zee-de-risico-s-zijn-te-groot-geworden~b7afa806/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1711598945
Johan, let in deze link vooral op het volgende zinnetje:
‘De zorg bestaat dat andere partijen tot eenzelfde conclusie komen’.
Dit staat er niet zo maar; er zijn dus al signalen, want anders hoef je geen zorg te hebben.
En wat Bas betreft; het zijn geen bieders Bas. Het zijn ondernemingen die interesse hebben getoond en willen weten wat ze er aan kunnen verdienen.
Net zoals Eneco zullen ze zich schielijk terugtrekken als blijkt dat het allemaal niet zo rooskleurig is.
Als ik bij een makelaar een bezichtiging voor een koophuis regel wil dat absoluut nog niet zeggen dat ik het huis ook wil kopen onder de vooraarden van de verkoper.
Volgens jouw stupide logica heb ik het huis dan al gekocht; want bieder.
Dat de molens op zee niet meer rendabel zijn, wisten we toch al/ Siemens was bezig om daar aan kapot te gaan want ze hadden garanties geleverd die achteraf niet betaald kunnen worden omdat de gebreken teveel bleken. (klik op mijn naam). Volgens mij krijgen ze nu hulp van de regering om staande te blijven. Maar sindsdien is de prijs van de molens op zee zover opgegaan dat het onbetaalbaar is geworden en zelfs dan is er geen garantie.
Tja, dan is het wachten op de veel goedkopere molens van 25 MW en meer.
Dat zijn er met 2 parallelle generatoren er in, model Chinook.
Het gegeven dat er meer bieders zijn op onze aanbesteding van 2 windparken van 2GW ieder (gaan 14% van onze stroom opwekken), geeft aan dat grote bedrijven er brood in zien.
Theo,
Dat soort modellen zijn niet economisch en worden dus niet meer gebouwd.
Ook van windmolens met 2 of 4 of meer wieken/bladen kun je uitrekenen dat die tot duurdere stroom gaan leiden. Vooral omdat ze minder stroom gaan produceren.
Overigens is het Chinese bedrijf Sani al wieken aan het testen voor 30MW windmolens:
https://www.windpowermonthly.com/article/1863290/chinas-sany-test-blades-30mw-turbines-arms-race-continues?bulletin=windpower-technology-bulletin&utm_medium=EMAIL&utm_campaign=eNews%20Bulletin&utm_source=20240321&utm_content=Windpower%20Technology%20(14)::www_windpowermonthly_com__3&email_hash=
Dat de molens op zee niet (meer) rendabel zijn, is wellicht omdat de prijs van electriciteit gezakt is en ze geen stijging zien in de komende jaren.
Dat is ook de reden waarom tot nu toe geen enkel bedrijf interesse heeft getoond om de Nederlandse kerncentrales te bouwen: onzekerheid rond rendabiliteit.
Alles draaid om subsidie. Een werkgroep is nu ook tot de conclusie gekomen dat de maken van staal bij tata honderden miljoenen subsidie nodig heeft en dat dit goed besteed wordt. Met geen woord wordt gerept dat tata ijmuiden ieder jaar 800 miljoen eur winst maakt. Tata is zelf niet van plan om er een cent in te steken. Hun bijdrage tot nu toe is een leeg terrein ter beschikking te stellen waarop een gesubsidieerde waterstof fabriek neergezet kan worden.
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/28/advies-staatssteun-voor-groener-tata-steel-verantwoord-a4194527
@EaB,
Er worden tegenwoordig miljarden betaald voor de mogelijkheid om zo’n stukje zee 30jaar elektriciteit te mogen opwekken:
https://www.wattisduurzaam.nl/43399/energie-opwekken/wind/duitsland-e126-miljard-rijker-na-veiling-van-4-offshore-windkavels/
Betaalt zo’n ondernemer ook pacht voor het gebruik van de Noordzee?
@Ivo1,
Degene die de hoogste pacht betaald maakt de meeste kans om te winnen als hij al zijn andere zaken goed op orde heeft.
Zie mijn link hierboven.
Tegenvaller voor de co2 opslag. Het zogenaamde lege gasveld voor project porthos is nog niet leeg. De eigenaar wil gecompenseerd worden voor het niet verkochte gas.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/miljoenenstrop-gasveld-in-zeebodem-waar-nederland-co2-in-wil-pompen-is-nog-niet-leeg~b125e98c/
Dit is een groot probleem voor de planners. Ging nu om 4 GW. Er moet nog vanaf de huidige stand van zaken nog 64 gw gebouwd worden en nog redelijk snel ook. Als er te lang mee gewacht wordt is alles al versleten voor dat we klimaat neutraal moeten zijn.
@EAB,
Die 2 windparken met totaal 4GW aan windmolens gaan 14% van onze stroom opwekken volgens onze overheid (link hierboven).
Dus ik denk dat je stevig fout zit.
We moeten af van dat gezeur. Een kerncentrale is zo rond de hectare groot en een windmolen neemt maar 27 vierkante meter in beslag. Die kan prima bij bas in de achtertuin. Last heeft er toch niet van als je de hele wereld moet afvliegen en toch niet thuis bent. Zo zijn er nog genoeg activisten met ruimte in de tuin.
De buren zien Bas al aankomen. Ik schat zo in dat ie zijn tentje en de windturbine naar de Mount Everest moet verplaatsen,
Het beste is dat Bas in één van de al bestaande turbines gaar wonen. Over een tijdje is dan zoeff- zoeff de haas er niks bij als ie weer eens buiten komt.
EAB,
De kerncentrale zelf is al wat groter. Maar los daarvan, dat ruimte beslag is maar een klein deel van het ruimtebeslag van kernenergie.
– het kernafval gaat in de COVRA opgeslagen worden, en dan vele malen langer dan de kerncentrale leeft.
Wij hebben immers geen geschikte ondergrondse opslag…
– de uranium erts mijn neemt een veel grotere ruimte in beslag
– de uranium erts verrijkingsfabriek neemt ruwweg net zoveel ruimte in beslag
– Idem voor de brandstof staven fabriek
En dan verreken ik niet dat daarvoor ~5x zoveel personeel nodig is (daarom is offshore wind zoveel goedkoper). Personeel dat huizen, enz bezet…
Offshore wind,
neemt bijna nul ruimte in beslag!
Alleen ruimte op zee.
Aha, eureka. Ruimte op zee is dus geen ruimte.
En dat voor iemand die zich graag betha noemt.
De snaartheorie is er niets bij.
Gelukkig gaat de regering van ons geld een enorme subsidie verlenen aan Tata Steel. Die subsidie is namelijk goedkoper dan saneren.
De Telegraaf schrijft: “Niets doen zou de overheid waarschijnlijk nog veel meer kosten, mogelijk zelfs tot meer dan €12 miljard alleen al aan saneringskosten bij ontmanteling van de staalfabriek.
Uhhh… maar ooit zal er echt gesaneerd moeten worden, groene waterstof of niet. Wat nu gebeurt is het karretje-met-problemen zo ver mogelijk wegduwen.
Nog een mooie uit het artikel: “Het Groen Staal-plan van Tata Steel moet zorgen voor 40% minder CO2-uitstoot en fijnstof in 2030 en de helft minder geurhinder en het kankerverwekkend Pak’s, een Pfas-soort.”
Huh? Sinds wanneer zijn poly-aromatische koolwaterstoffen een soort van per- en polyfluoralkylstoffen? Ik heb slechts één jaartje scheikunde genoten op school, dus misschien mis ik iets.
Och Johan, ook voor mij is scheikunde nooit een hobby geweest, dus ook ik kan het niet helemaal beoordelen.
Wat ik wel zeker weet is dat CO2 totaal ongevaarlijk is in de zin van giftigheid en dat het geen enkele invloed heeft op de stijging van de temperatuur.
Het terugdringen van fijnstof is natuurlijk prima, al was het maar om de extra fijnstof van die zware EV banden te compenseren.
JohanD.
Je hebt er niets gemist. Alleen begrijpen alfas niet wat scheikunde betekent. Is toch tegenwoordig allemaal slecht. Ze vergeten erbij dat ons lichaam een (bio) chemische fabriek is!
Alles uit de natuur is volgens hen goed en zuiver. De meest giftige planten heb je in de natuur en niet bij de boer!
En meer dan 60% van de fijnstof (voorzover ik het weet) is van natuurlijke afkomst.
Maar ja, straks, als er geen CO2 meer is, groeit er toch niets meer!
Stel, je hebt twee identieke EV’s. Eéntje met volledig opgeladen accu, de ander helemaal leeg. Nu ga je die lege accu opladen met de stroom uit de volle accu. Tot welk niveau zou de lege accu opgeladen worden? Hoeveel verlies zal er zijn?
En voor de gein ga je de gedeeltelijk volle accu gebruiken om de inmiddels lege accu (die voordien vol was) weer op te laden. Ik ben benieuwd hoe vaak deze cyclus uitgevoerd kan worden.
Heeft iemand dit experiment ooit uitgevoerd?
Dit is een hele goede proef om het rendement van een EV te testen.
Een accu heeft een rendement van ongeveer 85%
Als je twee EV’s van 60 kW zou nemen die pak ‘m beet 400 km kunnen rijden, en gebruikt om elkaar op te laden raak je telkens 15% van je vermogen kwijt.
Na 6,6 x heen en weer laden is de pap op. en rij je geen meter meer.
Als je echter twee gelijke benzine auto’s hebt, die laten we zeggen 700 km rijden op 35 liter benzine en je tankt de een met de ander kun je het eindeloos herhalen, en blijft de totale afstand altijd 700 Km.
Een benzine auto heeft dus 100% rendement ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ
Het concept ‘laden met een rendement van 0,85% x 0,85% = 0,72% ‘ wordt reeds met succes toegepast in bv Antwerpen.
https://magazine.vab.be/op-weg/nieuw-in-antwerpen-je-elektrische-auto-mobiel-laden/
EDF heeft in 2022 een verlies geleden van ruim 17 miljard euro als gevolg van het gedoe met hun KC’s.
In 2023 was de winst ruim 10 miljard en eigenlijk nog een paar miljard meer als er geen rekening wordt gehouden met bepaalde afschrijvingen.
Het bedrijf, dat nu voor 100% in Franse handen is gaat als een speer, vooral door de enorme verdiensten van de export van stroom naar vooral Duitsland.
EDF is de klap die het kreeg als gevolg van het linkse gedram van Hollande geheel te boven gekomen.
Het kan dus wel.
Dat verlies valt me nog mee gezien de tegenvallers die ze hebben gehad.
Hebben ze in die winst over 2023 ook de bouwkostenverhogingen van:
– Flamanville C, hun al 19jaar in aanbouw zijnde KC in Bretagne
– Hinkley Point C, het door EU accountants al opgehoogde bedrag van £24miljard naar inmiddels £46miljard
verrekend?
Over de bouwkosten verhoging van £22miljard loopt inmiddels een discussie tussen de regeringen van France en UK (EDF is immers een Frans staatsbedrijf geworden omdat het praktisch failliet was).
Juridisch heeft France volgens mij geen poot om op te staan.
Maar als ze dan (bijna) stoppen met de bouw…
Natuurlijk leidt de Franse regering dan ook verliezen, maar UK nog meer want dan wil niemand meer een redelijk veilige kerncentrale in UK bouwen.
Joh Bas, ga zelf eens lezen in de Franse media.
Ik ben dat gemiereneuk van jou echt helemaal zat.
En nee, ik geef geen linkje. Gewoon zelf zoeken, want daar ben je toch zo goed in als het gaat om ouwe meuk over stralingsdoden?