Het wordt steeds duidelijker dat de investeringen in windenergie van de afgelopen jaren niet bijzonder winstgevend zijn geweest. Maar hoe erg is het eigenlijk? Er is alle reden tot zorg voor zowel gemeenten als investeerders en de lokale bevolking, schrijft onder meer de econoom Christian Sandström.
Door Christian Sandström, Madeleine Staaf en Christian Steinbeck (Zweden).
De windenergie-industrie presenteert zich graag als een stabiele en veilige bron van inkomsten, en de Zweedse staat heeft de bouw van windparken zwaar gesubsidieerd door middel van elektriciteitscertificaten en de vrijheid van aansprakelijkheid met betrekking tot de gevolgen voor het milieu.
Bij het bestuderen van de jaarverslagen van de windparken komt helaas het beeld naar voren van wederom een groene zeepbel. Goedkoop overheidsgeld en genereuze steun, gecombineerd met wensdenken en consensus over milieukwesties, hebben een klimaat gecreëerd waarin subsidiekapitalisten gedijen ten koste van het publiek en het milieu.
Uit onze analyse van de hele sector blijkt echter dat de resultaten eigenlijk nog slechter zijn – omdat windenergie de werkelijke kosten niet hoeft te dekken. Windenergie lijkt een groene zeepbel die het risico loopt zich te ontwikkelen tot een zwart gat.
Mega verliezen
Van alle windparken gebouwd in de jaren 2017-2021 hebben wij de jaarverslagen doorgenomen. Dit materiaal omvat 1.045 van de 1.093 windturbines die in 2017–2020 zijn gebouwd. Degenen die niet zijn opgenomen, zijn klein en eigendom van boeren. 3 à 4 gemeentelijke energiebedrijven rapporteren windenergie niet apart en zijn daarom niet bekeken.
Analyses van de kerncijfers van de verschillende windparken zijn geen vrolijke lectuur. De winstgevendheid is zeer slecht; over het geheel genomen is het rendement op het eigen vermogen, d.w.z. het rendement op het geïnvesteerde geld van de eigenaren, elk jaar negatief geweest. In de jaren 2018–2019 was dit min 8 procent, in 2017 zelfs min 25 procent. Interessant is dat de situatie in 2020 en 2021 verder is verslechterd, omdat de winstgevendheid verder daalde naar min 11 procent en vervolgens min 15 procent.
Dergelijke cijfers voor een bedrijfstak zijn onhoudbaar en hebben geen equivalent in andere sectoren van de economie. Geen enkele sector kan op de lange termijn overleven met dergelijke winstgevendheidsproblemen.
Rentabiliteit eigen kapitaal windparken gebouwd van 2017- 2021.
Bron: Jaarrapporten voor alle windparken gebouwd in Zweden in de periode 2017-2021.
Als we de verschillende windparken nader bekijken, zien we een reeks van aandeelhouderssuppleties, heronderhandelde leningen en overeenkomsten waarbij banken eenvoudigweg leningen aan windparken kwijtscholden.
De enige redelijke reden voor een bank om een lening kwijt te schelden moet zijn dat zij geen realistische mogelijkheid zien om hun geld terug te krijgen. Uit onze compilatie blijkt dat de eigenaren gemiddeld slechts tussen de 8 en 16 procent van het totale kapitaal investeerden – de rest zijn leningen. Het geheel is een zeer kwetsbare financiële structuur met een groot ingebouwd hefboomeffect. Wie heeft dit geld geleend en wie zal verantwoordelijk zijn als het aantal faillissementen toeneemt?
Afhankelijkheid van subsidies
In het bovenstaande overzicht, dat zware verliezen laat zien, zijn de inkomsten echter zwaar geflatteerd en zijn de resultaten zelfs nog slechter. Bij de bedrijven die we beoordelen, zijn elektriciteitscertificaten in de jaren 2018-2020 goed voor 15-25 procent van de omzet.
Het systeem van elektriciteitscertificaten is in het leven geroepen om de uitbreiding van “duurzame vormen van energie”, voornamelijk windenergie, te stimuleren. Het bedrijf dat elektriciteit produceert met behulp van windenergie ontvangt een elektriciteitscertificaat per megawattuur dat de elektriciteitsproducenten waarvan de elektriciteit niet als duurzaam is gedefinieerd, hebben moeten kopen. Op deze manier hebben andere elektriciteitsproducenten windenergie voor miljarden gesubsidieerd.
De rekening wordt vervolgens doorberekend aan de verbruiker, die mede hierdoor de afgelopen jaren te maken kreeg met stijgende elektriciteitsrekeningen. Het idee was echter vanaf het begin om het systeem van elektriciteitscertificaten geleidelijk af te schaffen naarmate de windenergie werd uitgebreid, en als gevolg daarvan is de prijs van elektriciteitscertificaten gedaald van 218 SEK in september 2018 naar 4,40 in maart 2023. In 2019 was de verkoop van de elektriciteitscertificaten goed voor ongeveer 25 procent van de inkomsten voor de windparken die in 2017-2019 werden gebouwd.
Een gemiddelde verliesmarge van zo’n tien procent in die jaren was zelfs nog erger.
Als we aannemen dat 25 procent van de omzet uit elektriciteitscertificaten bestond, zou elke honderd Zweedse kronen aan inkomsten bestaan uit 25 SEK aan steun en 75 SEK aan inkomsten. Bij een gemiddeld verlies van 11 procent bedragen de kosten in dergelijke gevallen SEK 111. Bij een inkomen van een betalende klant van 75 SEK bedragen de kosten dus 111 SEK, wat een verliesmarge van 48 procent zou opleveren.
Als we in plaats daarvan aannemen dat de subsidies 15 procent van de omzet uitmaken, zou elke verdiende honderd bestaan uit 15 SEK aan subsidies en 85 SEK aan inkomsten. Gegeven dezelfde verliesmarge als hierboven van 11 procent, zou de reële marge minus 30 procent zijn.
Elk bedrijf dat verliezen van een dergelijke omvang lijdt, moet verwachten binnen een paar jaar failliet te zijn, vooral omdat lenigen zo’n groot deel van de investeringen uitmaken.
Veel van de investeringen die we vandaag de dag zien, zijn gebaseerd op de verwachting dat de staat 15 tot 25 procent van de inkomsten zal blijven bieden. Met andere woorden: het steunsysteem voor windenergie heeft een zwart gat gecreëerd voor de belastingbetalers.
Maar dit is nog niet alles. Eigenlijk is het nog erger.
…inkomsten zijn gebaseerd is op optimistische berekeningen …
De windparken berekenen in hun rapport dat de windparken 25 tot 30 jaar mee moeten gaan. De waarheid is dat windturbines worden geplaagd door spectaculaire ongelukken en slijtage. We hebben windturbines zien omvallen, rotorbladen los zien komen en blikseminslagen gezien die hele windturbines uitschakelden. Vooral de modernere en grotere windturbines hebben hier last van.
De rotorbladen slijten hard en moeten aanzienlijk vaker dan eens in de 25 jaar worden vervangen. Bij windenergie op zee wordt zelfs de jaarlijkse vervanging van de rotorbladen besproken, omdat zi zo hard slijten door het zoute water. Eigenlijk zou de economische levensduur op maximaal tien jaar moeten worden gerekend. Als in de jaarrekening rekening zou worden gehouden met tien levensjaren, zou het beeld van de winstgevendheid onmiddellijk verder verslechteren omdat het kapitaal in aanzienlijk kortere tijd zou moeten worden afgeschreven.
… en lage rentetarieven
De windparken zijn gebouwd met een hoge leningen tegen een zeer lage rente. De ware golf van windenergie-installaties die ons land overspoelt, wordt gedomineerd door een extreem lage rentesituatie. Van maart 2022 tot maart 2023 is de Zweedse beleidsrente van 0 naar 3 procent gegaan en dit is iets dat momenteel de winstgevendheidsberekening voor bestaande windparken verandert.
In 1998 was windenergie goed voor minder dan één (1) procent van de elektriciteitsproductie in Zweden. In de periode 2016–2021 is de windenergie toegenomen van 15 naar 27 TWh en vertegenwoordigde bijna 20 procent van de elektriciteitsproductie.
Dit betekent dat we de energie die kan worden gepland sterk hebben verminderd met de sluiting van zes kernreactoren en een grote uitbreiding van windenergie.
Geen stroom als het windstil is en teveel als het winderig is
Dit betekent dat de Zweedse elektriciteitsvoorziening een stroomtekort heeft als de wind kalm is en een stroomoverschot als het winderig is. Voor de windparken betekent dit dat zij alleen elektriciteit kunnen verkopen als er een aanbodoverschot is en dus het goedkoopste is. Voor de samenleving betekent dit dat we snel heen en weer bewegen tussen een gebrek aan stroom en een overschot dat we niet kunnen gebruiken. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder een zware subsidie via elektriciteitscertificaten. De kosten van over- en onderproductie worden ook niet gedragen door windenergie.
Ook de winstgevendheidsberekeningen zijn gebaseerd op onjuiste gegevens, omdat het zogenoemde zogeffect werd genegeerd. Dat betekent simpelweg dat de turbines te dicht bij elkaar worden gepland en daardoor het effect sterk wordt verminderd. Windturbines die stil staan, krijgen minder stroom en kunnen technisch gezien niet de elektriciteit produceren die de berekening laat zien. Het geplande project van Vattenfall in Bruzaholm is een goed voorbeeld waarbij het bestuur bij zijn investeringsbeslissing geen rekening lijkt te hebben gehouden met het zogeffect.
Verwerking van giftige rotorbladen
Tegenwoordig weten we niet echt welke stoffen de rotorbladen van windturbines bevatten. Er is geen dieper onderzoek gedaan naar waarmee de vleugels zijn behandeld, zodat ze onder extreme belasting kunnen overleven. De exacte cocktail is eigendom van het bedrijf.
Als je de edities voor rotorbladen in Zweden bezoekt, kun je giftige microplastics afpellen en onderzoeken hoe de vleugels tijdens hun leven zijn gepatcht en gerepareerd. Op Gotland liggen de rotorbladen op een stortplaats onder de blote hemel, zonder plan hoe ermee om te gaan. De meeste chemicaliën in de rotorbladen zullen we nooit kunnen verwijderen, omdat de wind ze in de vorm van microdeeltjes heeft losgescheurd en over grote gebieden heeft verspreid. Het gaat om microplastics met een grotendeels onduidelijke chemische samenstelling.
Bovendien hebben onderzoekers zoals Helen Karlsson, docent milieugeneeskunde aan de Universiteit van Linköping, gewaarschuwd dat de rotorbladeren bisfenolen verspreiden, die zowel mensen als dieren en planten negatief beïnvloeden. Ze is van mening dat de informatie van de windenergie-industrie verschilt van de weinige onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken die de verspreiding van microplastics via de rotorbladen hebben berekend. In Denemarken heeft het Noorse Natuuragentschap de opdracht gekregen om te onderzoeken of PFAS in de bladen van de windturbines afgelopen najaar mogelijk 180 koeien hebben vergiftigd. Wat betreft de uitbreiding van windenergie lijken de voorzorgsprincipes volledig genegeerd te worden en niemand weet wat de gevolgen op de iets langere termijn zullen zijn.
Hoewel de windparken geld opzij zetten voor het opruimen en herstellen van land, weet niemand hoe hij met de rotorbladen moet omgaan. Voor zover er voorzieningen zijn getroffen, moet u er rekening mee houden dat deze bij faillissement verdwijnen. Omdat de windparken vrijwel nooit eigenaar zijn van de grond, zal de verantwoordelijkheid bij faillissement bij de grondeigenaar liggen. Het is onduidelijk in hoeverre grondeigenaren zich bewust zijn van de mogelijke ontmantelingskosten. Elk windpark is zijn eigen naamloze vennootschap, en op deze manier kunnen de investeerders zich gemakkelijk terugtrekken uit individuele projecten zonder verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor het herstel van het gebied. In Zweden zijn daar al voorbeelden van en de komende jaren zullen er nog meer volgen.
Tegenwoordig staan er ongeveer 5.000 windturbines in Zweden. Elke windturbine heeft drie rotorbladen en hun lengte varieert sterk. De oudste modellen hebben korte rotorbladen van misschien wel tien meter (9 ton), maar hoe moderner ze worden, hoe langer ze worden. Tegenwoordig worden er windturbines gebouwd met rotorbladen van meer dan 100 meter (20 ton). Als we aannemen dat de Zweedse windturbines tijdens hun levensduur tweemaal de rotorbladen moeten vervangen en dat de gemiddelde lengte 50 meter bedraagt, dan komt dit op een totale lengte van 1.500 kilometer. Al dit afval moet worden beheerd.
Waar komt deze stortplaats, hoe groot moet deze zijn, wie gaat de grond pachten? Moeten de rotorbladen eigenlijk gewoon op de grond onder de blote hemel liggen? Voor hoelang? Of moeten we ze begraven zoals ze dat in Californië doen? Welke invloed heeft dit op het grondwater? Niemand heeft onderzoek gedaan naar hoe de rotorbladen verbrand moeten worden en wat dat dan kost.
Volgens de Milieuwet zijn de windenergiebedrijven verplicht om voor hun afval te zorgen, maar er is geen plan over hoe en waar ze met het afval van de windenergierotorbladen moeten omgaan. Ook geen berekening van wat de kosten zullen zijn.
Vastgoedwaarden die verloren kunnen gaan
Er zijn onderzoeken die aantonen dat wanneer er windparken worden gebouwd, de waarde van onroerend goed negatief wordt beïnvloed. Het is mogelijk gebleken om aan te tonen dat de vastgoedprijzen dalen, maar nog steeds heeft geen enkel windpark omwonenden hoeven te compenseren voor de waardedaling van het vastgoed. In andere landen is dit een duidelijke vereiste.
Dagens Industri meldde onlangs dat de Zweedse Belastingdienst een verwijzingsvoorstel heeft gestuurd waarin staat dat de taxatiewaarde verlaagd moet worden voor vrijstaande woningen met vrij zicht op windturbines. Dit geldt voor woningen die maximaal 1.000 meter van de windenergiecentrale verwijderd zijn en waarvan de taxatiewaarde met 5 tot 10 procent verlaagd kan worden. Lena Södersten, vakbondsadvocaat bij Villaägarna, vertelt Dagens Industri:
“We hebben de kwestie onderzocht en zijn ervan overtuigd dat de nabijheid van windenergie de geschatte waarde verlaagt. Wij hadden echter graag een grotere aanpassing gezien.”
Alleen al in de jaren 2017-2021 schatten we dat Zweden minstens 40 miljard Zweedse kronen in windenergie in Zweden heeft geïnvesteerd.
Verlaagde vastgoedwaarden zijn iets waarvan van de burgers van Zweden eenvoudigweg werd verwacht dat ze deze zouden accepteren. Voor sommige bedrijven hebben alleen de plannen voor windenergie ernstige gevolgen gehad. Een voorbeeld is het Doggsencenter ten noorden van Simonstorp in Östergötland, dat gedurende een twee jaar durend proces te kampen had met grote verstoringen in zijn activiteiten, maar uiteindelijk dankzij een gemeentelijk veto erin slaagde. De ontwikkelaar Holmen heeft deze kosten op geen enkele wijze hoeven vergoeden. Een ander voorbeeld is de camping van de familie Henriksson in Pajala, die moest sluiten nadat de windturbines waren gebouwd.
Geen van de getroffenen heeft enige compensatie gekregen toen zij hun levenswerk in de schaduw van de rotorbladen van de windturbines verloren zagen gaan. We kunnen geen enkele andere industriële onderneming bedenken die zijn buren op deze manier kan behandelen. De omvang is moeilijk in te schatten, maar het gaat om vele miljarden aan verwoeste bedrijven en vastgoedwaarden.
Wie profiteert van windenergie?
De windenergiesector zou nooit in dit economische moeras terecht zijn gekomen als er niemand was die geld verdiende te midden van de economische ellende.
Verbazingwekkend genoeg werd 95 procent van de geïnstalleerde capaciteit in die periode gecreëerd door buitenlandse investeerders, waarbij de Chinese staat een belangrijke speler was. Andere investeerders zijn ons volkomen onbekend. De sporen leiden vaak naar Luxemburg en Zwitserland. Deze partijen zijn naar Zweden getrokken in een mate en met een snelheid die doet denken aan Klondike.
We weten dat er bedrijven zijn die geld verdienen met windenergie als ze windturbines produceren, windparken bouwen of windturbines onderhouden. Alleen al het onderhoud van de windturbines is een winstgevend verhaal waarbij je oliën moet bijvullen en vleugels en versnellingsbakken moet repareren. Er zijn zelfs bedrijven die geld verdienen aan helikopters die in de winter de rotorbladen van windturbines besproeien om ijsformaties op te lossen, zodat er geen brokken ijs van de bladen worden geslingerd.
Bedrijven als Eolus Vind en OX2 nemen zeer weinig risico’s en verzorgen geen planning en bedrijfsvoering voor anderen. Terwijl de windparken ondanks alle steun geld lijken te kosten, heeft OX2 bijvoorbeeld in de jaren 2019-2022 een operationele marge van gemiddeld ruim 10 procent gehad. De andere prominente ontwikkelaar in Zweden – Eolus Vind, laat in de meeste jaren sinds 2016 ook goede resultaten zien. Deze bedrijven lijken een positie te hebben gevonden waarin ze profiteren van een groeiende markt en geen enkele verantwoordelijkheid of risico hoeven te nemen, terwijl ze winst maken op alle subsidies, gerichte steun voor windenergie en holle retoriek over de groene transitie. Als de markt de komende jaren echter implodeert, zullen ook deze bedrijven getroffen worden en wellicht hebben Altor en Harald Mix daarom nu afscheid genomen van OX2.
Alleen al in de jaren 2017-2021 schatten we dat Zweden minstens 40 miljard Zweedse kronen in windenergie in Zweden heeft geïnvesteerd. Het is een infrastructuurinvestering van historische proporties. Voor velen die in de buurt wonen betekent dit een verslechterend milieu, terwijl het voor anderen een goudmijn is.
Waarschijnlijke golf van faillissementen in de komende jaren
We hebben slechts enkele voorbeelden genoemd van hoe windenergie de kosten ervan niet hoeft te dragen. Particulieren en bedrijven laten hun omgeving, vastgoedwaarden en bedrijven vernietigen zonder enige compensatie. Deze enorme investeringen zijn gebaseerd op miljarden aan subsidies via elektriciteitscertificaten en draaien nog steeds met verlies. Je hoeft niet te betalen wat het kost om het elektriciteitsnet te stabiliseren en de aansluiting op het hoofdnet wordt zwaar gesubsidieerd. Wij kunnen niet zien dat er zelfs maar onderzoek is gedaan naar hoe het milieu na sluiting hersteld moet worden. En er is haast om dit uit te zoeken, omdat het slecht gaat met de hele sector. De komende jaren kunnen we een grote golf van faillissementen verwachten.
In een tijd waarin verantwoordelijke politici obstakels voor de voortdurende uitbreiding van windenergie proberen weg te nemen, laat onze analyse zien dat de uitbreiding van windenergie van de afgelopen jaren een zwart gat vormt. De verliezen zijn enorm en we zien geen tendensen tot verbetering, maar juist het tegenovergestelde. Een sector die zulke grote verliezen lijdt, ook al draagt hij zijn eigen kosten niet, kan niet financieel duurzaam zijn. Evenmin kan het ecologisch duurzaam zijn, omdat het uiteindelijk veel meer hulpbronnen gebruikt dan de waarde die het creëert.
In plaats van de weg vrij te maken voor meer windenergie zou de regering een onafhankelijke ongevallencommissie moeten benoemen om de werkelijke kosten van windenergie voor het Zweedse milieu en de Zweedse economie te onderzoeken.
Zie docu Marijn Poels 2021:
https://www.ravage-webzine.nl/2021/10/28/docu-headwind21/
’Zijn er ook tegenstanders aanwezig?’ Dag van de Wind trekt voornamelijk enthousiaste Haarlemmermeerders
BUITENKAAG – Tientallen belangstellenden kwamen zaterdag naar de Dag van de Wind in Buitenkaag. Daar konden ze zich informeren over de voor- en nadelen van windmolens in het zuiden van Haarlemmermeer.
Er werd vooral veel positieve informatie aangeboden door enthousiaste vrijwilligers die al zijn begonnen met een eigen coöperatie om, zoals stichting Meerwind al jaren heeft, eigen windmolens neer te zetten.
De gemeente Haarlemmermeer organiseerde de dag om de mening van inwoners ’op te halen’. Die wordt later dit jaar ingezet bij een advies dat aan de provincie Noord-Holland wordt uitgebracht. Dat is belangrijk, want ’Haarlem’ beslist of er windmolens bijkomen in Haarlemmermeer.
Voordelen
Veel bezoekers van de Wind-dag hebben daar geen moeite mee. Zij zien vooral voordelen. De paar tegenstanders zijn kennelijk niet geïnteresseerd in een ontmoeting met Andrea van de Graaf, de directeur van stichting Tegenstroom die iedereen overal enthousiast voor kan maken. „Ik heb er wel een paar gezien hoor”, zegt ze aan het begin van de middag. Want hoe groot Haarlemmermeer ook is, zeker in het zuidelijk deel weten mensen bij veelbesproken onderwerpen wel hoe de hazen lopen.
Uit haarlems dagblad
Logisch.
Ze hebben daar sinds jaar en dag al een hele serie wind molentjes staan (oostelijker parallel aan de A4). Die zijn wat onrustig omdat ze zo klein zijn (1MW?).
In verhouding tot verkeerslawaai en Schiphol zijn windmolens absoluut geruisloos…
Bas,
Nee logisch is dat de media 100% achter agenda 2030 staan en elk verhaal in de krant als propaganda moet worden gezien.
Ze roepen een hele berg mensen op die voor zijn, de mensen die tegen zijn vallen dan in het niets.
Ik heb dat zelf ook meegemaakt, je moet je van te voren inschrijven, en daarna is er voor elke bezoeker minimaal een persoon die voor is, de meesten worden uit eigen gelederen gewonnen, allemaal mensen die min of meer omgekocht zijn door hun functie of werk.
Er wordt speciaal een mannetje of vrouwtje ingehuurd met een duidelijke stem die het “debat” leidt, en de zaak mooi aan elkaar moet praten. Max 75 mensen = grote opkomst, en de zaal zit zogenaamd vol. Mensen die kritisch zijn worden onderbroken terwijl de voorstanders ongestoord prachtige voorbeelden mogen vertellen waarbij de rest instemmend zit te knikken.
Zo wordt elke volksraadpleging in elkaar gezet, het gaat mis als de bewoners zich niet inschrijven en voor de deur gaan staan, dan wordt het afgeblazen omdat groepen tegenstanders de veiligheid in gevaar brengen.
Ik ken maar weinig mensen die zo blind zijn voor de waarheid, maar jij bent er zeker een, eerlijk gezegd vind ik je maar zwak in je argumentatie, het is ook altijd een hele reut linkjes die je volgens mij voor elke aantijging aan het “systeem” hebt aangemaakt om te knippen en te plakken.
Je vergeet echter dat een steeds groter deel van de bevolking door krijgt dat jouw waarheid gewoon een leugen is.
Daarbij helpt het ook niet als je je gaat aanstellen als een klein kind dat zijn zin niet krijgt.
Hoe kom je tot de conclusie dat de mensen van die windprotest groep in N.Brabant wel kunnen denken en de mensen in de Haarlemmermeer niet?
“Ze roepen een hele berg mensen op die voor zijn”
Ik fiets wekelijks door de Haarlemmermeer en heb overal oproepen gezien om die vergadering te bezoeken.
Niet te missen. Stond ook in het lokale huis en tuin krantje.
Neutrale oproepen waarbij werd vermeld dat die vergadering een rol ging spelen in de besluitvorming rond een serie nieuwe windmolens…
Niets van te voren inschrijven (is volgens mij praktisch nergens). Alles straalde uit dat ze zoveel mogelijk bezoekers & insprekers wilden zien.
Mijn ervaring is dat zowel voor- als tegenstanders ieder dezelfde spreektijd krijgen. Bijv. 5minuten per persoon.
Als ik volgens jou leugens verspreid dan zou ik graag zien waar welke leugens.
Want ik wil hoe dan ook op basis van feiten reageren.
Cornelia
Bas heeft altijd gelijk. Dat vindt hij tenminste zelf. Dat leid hij af uit de mate van tegenstand die hij krijgt. Voor de rest is hij ziende blind en horende doof. Kortom niets dringt tot hem door. Zou het, net als bij Gretha, een autistisch trekje zijn? Voer voor psychologen.
https://wattsupwiththat.com/2020/08/06/a-brief-tale-of-wind-and-steam/
mooie post, Ed
Ed Zuiderwijk
Mooi verhaal. Bedankt voor het delen.
Complimenten Ed. Goed en grijpelijk verhaal. Leuk om te zien hoe het aanslaat bij Amerikanen. Die weten veel over de Hollandse polderjongens en hun geschiedenis; zijn ook echt geinteresseerd. Wij moeten het intussen doen met polderaars en dat schiet niet op.
Zou dat
In Nederland
Anders zijn?
Kostje voor Basje en Robje. De een wil het niet zien en de ander kan het niet zien wegens bewezen onbenul.
Bas gaat het druk krijgen vandaag.
Wat wij al lange tijd weten, komt nu steeds meer naar de oppervlakte, nu alleen nog hopen dat het merendeel van de mensen de wortel van alle kwaad in elke crisis op de wereld agenda 2030 door gaat krijgen. https://rumble.com/v4jnvw9-agenda-2030-the-root-of-the-current-global-crises.html
Speciaal voor Bas, SDG 7 “Clean energy” een uitleg van de SDG, en wie op let ziet precies wat er in landen met veel wind en zon gebeurd, de prijzen schieten door het dak en u betaald zich blauw voor energie die ook nog eens door de overheid gereguleerd gaat worden.
Cornelia,
“ziet precies wat er in landen met veel wind en zon gebeurd, de prijzen schieten door het dak”
DK heeft veel meer hernieuwbare (vooral windmolens) dan wij (>80%), en zie de stroomprijzen zijn daar lager dan hier!
Blijkt uit de im- & export cijfers van ons CBS.
Bijv. in 2021
NL => DK 875 GWh
DK => NL 3006 GWh
Het verschil is de laatste jaren wat minder geworden dankzij de grote toename van vooral zon in NL.
Als je niet kijkt naar cijfers dan ga je geleidelijk steeds meer dromen en geloven dat die dromen de werkelijkheid weergeven.
En alweer vergeet je te vertellen, waarschijnlijk bewust, DK heeft maar 6 miljoen inwoners.
Krijg je goed betaald voor al die propaganda wat je steeds rond kakelt?
Daarbij ben jij een dromer, je houd veel informatie achter, zoals kosten van nieuwe netwerken, wie betaald dat?
Jij werkt alleen maar met handels prijzen die een totaal verkeerd beeld geven onder de streep bij de consument.
Daarbij betaal ik ook nog een keer voor andermans luxe.
Die hele hernieuwbare energie is flessentrekkerij van burgers en bedrijfsleven, zo zit dat in elkaar.
Verdomme bedrijven horen er nog mee op door al dat klimaat gekloot.
@Theo,
Kun je uitleggen waarom het lagere aantal inwoners van DK de kostprijs van hun stroom lager zou maken?
In mijn ogen wordt die eerder hoger omdat de transmissielijnen langer worden.
Ook het gegeven dat DK noordelijker ligt, werkt negatief. Ze hebben immers significant minder zon dan wij.
Qua kosten voor wind zullen ze het niet beter doen omdat zij daar dezelfde windmolens gebruiken.
Bas, JOUW kostprijs is volgens jou laag, maar de bewoners betalen veel meer dan in landen met opwek door gas en kolen.
Kun je uitleggen waarom dat is?
Als man van de *kuch* feiten moet dat niet zo moeilijk zijn.
Wat valt daar nu aan uit te leggen, je vraagt naar de bekende weg.
Lees Cornelia haar visie maar.
Cornelia
Daarom worden de prijzen voor fossiel ook kunstmatig verhoogd. Met als smoes de verandering van het klimaat en de angst die ermee wordt opgeroepen. Tenslotte heiligt het doel de middelen.
Boerenbedrog door mensen met een vlotte babbel. Het leger lobbyisten/influencers vaart er wel bij. Net als hun bovenbazen.
@Cornelia,
Wij hebben in NL op ons elektriciteitsverbruik een extra energie verbruiksbelasting naast de BTW, omdat ons parlement vond dat wij moeten worden gestimuleerd om minder te verbruiken.
In Dld hebben ze dat ook en nog wat hoger. Bovendien vonden de provincies in Dld dat zij ook nog een aanvullende belasting moeten heffen. Daardoor zijn consumentenprijzen in Dld hoger.
Frankrijk (ooit 78% kernenergie, nu 63%-68%) doet daar niet aan want die vond dat mensen elektrisch moeten gaan verwarmen want atoomstroom zou heel goedkoop worden…..
België (50% kernenergie, recent terug naar 40% omdat ze er mee stoppen) heeft veel hogere consumentenprijzen dan wij. Nu zijn hun groothandels prijzen ook hoger dan de onze maar dat verschil is veel kleiner (maar een paar cent/KWh).
De belastingen zijn voor bedrijven in de verschillende landen ook weer anders…
De handel tussen landen is gebaseerd op de groothandelsprijzen = exclusief die consumenten belastingen.
Daarom geeft die veel meer de werkelijke kosten van stroom weer.
Ik ben hier misschien de enige die zo rekent, maar bij de handel tussen grote bedrijven volgt iedereen mijn rekenmethode.
@Theo, @Peter,
Zie mijn response aan Cornelia hierboven.
Voor de Rusland, FvD, Palestina, China, AFD haters, jullie haat zou omgebogen moeten worden tegen deze agenda, want dat is het échte gevaar voor onze democratie, nationale identiteit en normen en waarden. Open jullie ogen, al die crisissen zijn gecreëerd met als enig doel deze agenda uit te rollen, of worden in gang gezet tegen de landen die er tegen zijn.
https://www.ninefornews.nl/poetin-noemt-amerikaanse-verkiezingen-ondemocratisch-de-hele-wereld-lacht-om-wat-daar-gebeurt/
Effe lachen Cornelia :)
Overigens, niemand haat Rusland, Palestina of China, maar iedereen wiens IQ boven de 100 ligt haat Poetin, Hamas en Xi, de psychopaten die al jarenlang een gruwelijke dictatuur runnen met o.a. als gevolg het oplaaiende antisemitisme wereldwijd.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1280945838/live-rusland-heeft-2000-nepalezen-geronseld-voor-oorlog-oekraine
Gaat prima daar.
Over het FvD kunnen we kort zijn; begon best hoopvol totdat enkele engnekken zoals Baudet gevaarlijke wartaal begonnen uit te slaan. Gelukkig werd dat ingezien door degenen die geen stront in hun ogen en een IQ van boven de 100 hadden op 22 november 2023.
Het AfD moet uitkijken om niet in dezelfde beerput te vallen.
PS.
Heb je al geld overgemaakt naar die arme Trump.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1850507321/trump-in-financiele-storm-krijgt-borg-van-454-miljoen-niet-rond-in-fraudezaak
Welke mooie kreten je er ook op plakt, uiteindelijk komen de kosten en de verliezen bij de consument terecht. En gezien de heffingen/belastingen kan niemand het ontlopen.
Wind energie in zijn moderne vorm is lelijk, duur, giftig, deprimerend en dus samengevat schadelijk voor mens en dier.
Gelukkig is het ook nog eens zwaar verliesgevend en dit zal ons uiteindelijk van die windbuilen gaan verlossen.
Rare jongens die groen mensen ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Wind parken exporteren
Is volgens het pbl een manier voor Nederland een manier om ons koolstof budget naar beneden te krijgen. Dit kleine land miet voor 2040 90% minderen en volgens de klimaat wetenschapper detlev van vuren eigenlijk een negatief koolstof budget hebben. Hij voorziet problemen omdat de bevolking dwars ligt. Windparken in het buitenland opzetten met nederlands belasting geld is ook een boekhoudkundige manier daar er hier niet genoeg ruimte is.
Er is dus onder wetenschappers dus nog voldoende animo voor windmolens.
We hebben, mede dankzij ons continentaal plat, ruimte zat om alle energie op te wekken die NL zou kunnen gebruiken middels wind &zon!
Offshore wind met 15MW windmolen produceert meer dan 50GWh/a per km²
Zon op land en zee produceert 4 keer zoveel per km².
Ons landoppervlak incl meren is 40,000km²
Ons zeeoppervlak is 57.000km²
Gewoon even rekenen dan zie je dat we met een fractie al genoeg energie opwekken.
Bas
Rekenen/ Kun jij dat dan? zo ja, dan toch alleen in je eigen voordeel en met weglating van wat je niet goed uitkomt.
Creatief rekenen dus.
Als energie uit wind en zon niet gesubsidieerd wordt, hoeft er ook geen ODE geheven te worden. Aangezien we die extra belasting wel betalen, wordt de alternatieve energie dus mede gefinancierd door subsidies.
Een kijken of Bas G. deze logica gaat weerleggen.
Ooit gehoord van vroeger gedane beloften (toen wind en zon nog duur waren)?
Ooit het palet bekeken waar ODE naar toe gaat?
ODE is inmiddels vervangen door EB (Energie Belasting).
Hier een citaat uit 2019 van RTL Nieuws:
“De belasting is bedoeld voor de financiering van de subsidiepot voor bedrijven die willen investeren in duurzame energie, de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).
Aan subsidies voor het opwekken uit energie met biomassa, aardwarmte, waterkracht, wind of zon was het ministerie vorig jaar via de SDE+ 486 miljoen euro kwijt.”
De EB op aardgas is verhoogd zodat die op elektriciteit verlaagd kon worden. Noem dat maar geen subsidie.
Johan D
Als de naam (ODE) veranderd wordt weet je ook dat men de boel aan het belazeren is. Gewoon ander etiketje tot weer iedereen het door heeft.
Het is allemaal het asbest van de toekomst inclusief panelen want daar zit ook nog een laag pfas op als vuil-afstotende laag.
Een opmerking wat de rotorbladen betreft, ze weten precies wat er in verwerkt is, onder andere koolstof en heel veel glasmat met epoxy hars, bisfenolen, alles is gewoon schalenbouw.
Maar dat er veel failliet zullen gaan is zeker en dan staat de poen op de Kaaimaneilanden.
In het verleden zijn in Duitsland toch al molenaars over de kop gegaan terwijl de banken destijds ook geen geld wilde lenen aan nieuwe eigenaren.
Wat een gedoe allemaal, toen er kerncentrales waren in België waren grotendeels de autobanen nog verlicht, Frankrijk hoeft ook niet zo lullig aan de bel te trekken voor accu’s en rommel voor het net stabiel te houden.
En ook al die accu’s, wat een vervuiling weer, en kinderen gunnen ze nog geen echt plastic rietje meer.
Je bent nog steeds niet in staat om je te realiseren dat PFAS op het glas van zonnepanelen onproductief zijn en dus niet worden gebruikt.
Heb je ooit wel een zonnepaneel in handen gehad?
België is aan het stoppen met kerncentrales omdat:
– de stroom die ze produceren veel te duur is (wij exporteren dan ook 2x zoveel stroom naar België dan omgekeerd)
– ze (net als NL) geen oplossing hebben voor de opslag van het hoog radioactieve afval gedurenden 100.000jaar o.i.d.
– kerncentrales een risico zijn vanwege de ~1% kans op een calamiteit met >100.000 doden bij 50jaar draaien.
– de betrouwbaarheidsproblemen die ze hebben gehad (ze hebben zelfs rolling black-out schema’s moeten maken).
Wat ben je toch een propaganda mannetje.
PFAS wordt vaak beschouwd als het nieuwe asbest vanwege de vergelijkbare zorgwekkende eigenschappen die het heeft. Ook in zonnepanelen komt de stof vaak voor, meer dan 80% van de zonnepanelen heeft PFAS. Het gaat hier om glas-folie panelen, waarbij de backsheet van plastic folie is gemaakt.
https://solarwatt.nl/nieuws/pfas-in-glas-folie-zonnepanelen/#:~:text=PFAS%20wordt%20vaak%20beschouwd%20als,van%20plastic%20folie%20is%20gemaakt.
Theo
In de wacht
@Theo,
“80% van de zonnepanelen heeft PFAS. Het gaat hier om glas-folie panelen, waarbij de backsheet van plastic folie is gemaakt.”
Nee.
Je verward de kunststofplaat aan de achterkant van veel zonnepanelen met PFAS.
In een achterafzaaltje in Haarlem “Debat ‘Een eerlijke energietransitie”.
Is betaalbare hernieuwbare energie voor iedereen, kopers én huurders bereikbaar?
Een deel van de energietransitie, de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen, lijkt snel te gaan. Elektrisch rijden is een succes. Zonnepanelen zijn niet aan te slepen. Maar niet alle bevolkingsgroepen profiteren van deze veranderingen. Zoals De Correspondent kopte op 2 november 2023: Wie geld genoeg heeft voor een warmtepomp, kan uitkijken naar een lage energierekening. Lage inkomens profiteren hoogstens van radiatorfolie.
Waar technisch meer en betere oplossingen gevonden worden voor de overgang naar hernieuwbare energie, lijkt de energietransitie de kloof tussen rijkere en armere huishoudens te vergroten. Niet alleen omdat armere huishoudens niet in staat zijn investeringen te doen in zonnepanelen en warmtepompen, maar ook omdat ze voor woningverbetering afhankelijk zijn van de huiseigenaren, veelal woningcorporaties. Een oneerlijke verdeling van de voordelen van het gebruik van hernieuwbare energie, kan een gevaar vormen voor het draagvlak voor energietransitie en voor klimaatmaatregelen in het algemeen.
Op deze avond gaan we hierover in gesprek. Wat gaat er goed, wat kan er beter. Is er sprake van een kloof, ook in Haarlem? Wat kunnen we daar aan doen en wie zijn er als eerste aan zet?
Vijf personenen die er op een of andere manier eraan verdienen praten erover. Er zitten kanjers bij.
Ik voorzie verdere nivellering om ongelijkheid tegen te gaan. Dus dat ‘rijke’ mensen hun spaarcenten worden afgepakt t.b.v. de have nots. Wie rijk is bepalen de linksgroenen van DDR 2.0 wel.
“Nivelleren is een feest!” volgens PvdA’er Spekman.
Windmolens, de nieuwe tulpenbollen.
“De windenergiesector zou nooit in dit economische moeras terecht zijn gekomen”
Het enige echte probleem van onze wind industrie is de opkomst van China met grotere windmolens dan wij in Europa op dit moment kunnen maken..
Windmolens tot 22MW!
Ter aanvulling:
Een 30% grotere windmolen brengt de kostprijs van de geproduceerde stroom ~40% omlaag!
Maar alleen als er wind is. Ik wist niet dat het in China zo veel waaide.
@Johan
Wind produceert in China inmiddels veel meer elektriciteit dan kerncentrales….
En het verschil is nog steeds sterk aan het toenemen.
Daarom zijn ze ons aan het passeren qua grootte van windmolens (groter = goedkopere stroom0.
Bas
Wanneer hebben we aan één windturbine genoeg? En wat doen we dan als het niet/niet voldoende waait?
Hoe dan ook, het blijft een kreupel landschap en leefmilieu verpestend systeem. Maar ziende blind en horende doof merk je daar niks van.
Peter,
Toen ik langs de Duitse Oostzee kust fietste zag ik windmolen parken met windmolens tot ~800m van het strand.
Heb toen aan een strandtenthouder gevraagd of zij daardoor niet minder toeristen kregen.
Hij zei dat het omgekeerde eerder het geval leek te zijn.
Badgasten gingen met een bootje op excursie naar de windmolens om die te bekijken…
Met dank aan de Klimaattafels….