Van een onzer correspondenten.
De Europese Commissie begint een onderzoek naar Chinese leveranciers van windmolens, meldt RTLZ. Brussel vermoedt dat Chinese producenten te goedkoop hun windmolens aanbieden in Europa en dat dit mogelijk is door ongeoorloofde staatssteun. Dat maakte Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager gisteren bekend. Het onderzoek spitst zich toe op de bouw van windmolenparken in Spanje, Griekenland, Frankrijk, Roemenië en Bulgarije.
De Europese Commissie is bang dat Europese producenten van windmolens de markt uit worden gewerkt als het aanbod van goedkope Chinese windmolens verder groeit. Dat gebeurde eerder al met zonnepanelen. Daardoor spelen Europese producenten van zonnepanelen inmiddels een bijrol. In Nederland wordt 90 procent van de zonnepanelen geïmporteerd uit China. In Brussel is het vermoeden dat de prijzen van Chinese panelen kunstmatig laag worden gehouden om zo marktaandeel te veroveren buiten China.
Volgens de Europese brancheorganisatie van de windindustrie WindEurope bieden de Chinezen windmolens aan die tot de helft goedkoper zijn dan een vergelijkbaar Europees model.
De commissie is ook al een onderzoek begonnen naar elektrische auto’s uit China. Die zijn vaak goedkoper dan auto’s die in Europa worden gemaakt en Brussel denkt dat meespeelt dat Chinese fabrikanten staatssteun krijgen. Volgens de Europese transportorganisatie Transport & Environment groeit het marktaandeel van de Chinese producenten op de Europese markt voor elektrische auto’s dit jaar tot 25 procent.
Goedkope Chinese auto’s maken Europeanen werkloos
Europese windmolenproducenten zoals Siemens Gamesa, Nordex en Vestas hebben het zwaar. Siemens Gamesa boekte vorig jaar een verlies van bijna 5 miljard euro en verwacht ook dit jaar 2 miljard euro te verliezen. Nordex maakte in 2023 een verlies van bijna 300 miljoen euro en Vestas boekte een bescheiden winst na een miljardenverlies het jaar ervoor. Dit ondanks de grote vraag naar windenergie in Europa.
China is al sinds 2020 de grootste producent ter wereld van windmolens. De helft van de geïnstalleerde windmolens is in China gemaakt. Brussel wil niet dat China in cruciale sectoren zoals de energie, automarkt en chipindustrie dominant wordt. Als de uitkomsten van het onderzoek erom vragen, kan de Europese Commissie besluiten een diepgravend onderzoek te doen naar Chinese windmolenproducenten.
***
Bron hier.
***
RTL is van alle media het meest geraffineerd in verwarring zaaien . Onderdeel van Bertelsmann AG : een Duits mediaconglomeraat, opgericht in 1835 door Carl Bertelsmann uit Gütersloh én onderdeel van het financieel complex .
ik kan de reacties al dromen.
Als je voor wilt blijven moet je innoveren. Dat doen we in het Westen niet want techniek studeren is vies en moeilijk. Leeghoofderij voert de bedrijvigheid aan en is het exportproduct i.p.v. kennis en kunde. Verbieden is de oplossing blijkbaar, maar dat is echt lachwekkend voor de tegenpartij.
De essentie van het succes van zonnepanelen en windmolens en alle hardware inzake de productie van ‘hernieuwbare energie ‘ is, dat die wordt geproduceerd door slaven in lage lonen landen. Het echte geld wordt verdiend met verplichte winkelnering door de burgers van Westerse landen. Gefundeness fressen voor de oligarchen die bestaan dankij de kleptocratie .
RTL fungeert als PR vehikel van het eco-industrieel complex.
Zou dit alarm bedoelt zijn om de Europese wind- en zonindustrie door middel van subsidie een duw in de rug te geven?
Belastingbetaler pas op uw tellen.
Schaf de hele branche maar af, dat geeft lucht op de overspannen arbeidsmarkt. Daarna kan het vrijgekomen potentieel aan de gang met iets dat echt werkt en het leefmilieu en het landschap vele malen minder belast.
Omdat dat iets van jou veel te duur is, is dat iets terecht op weg naar de uitgang.
Goedkope spullen uit China.
“this is not (only) a new weapon, it is a new world”
Vrij naar Niels Bohr over atoombom is film Oppenheimer.
https://ejbron.wordpress.com/2024/04/13/een-hagelbui-volstaat-en-de-energie-uit-de-zon-valt-uit-een-gebeurtenis-in-texas-laat-zien-hoe-fragiel-de-alternatieven-voor-traditionele-stroombronnen-zijn-bovendien-dreigt-er-milieuschad/
Interessant:
https://www.wyniasweek.nl/zwitserse-prinsesjes-op-de-erwt-jammeren-over-klimaatverandering-en-krijgen-hun-zin-van-woke-rechters/
Dat is nog eens andere koek van deze uitstekende wetenschapsjournalist vergeleken bij het stopzinnige woke gewauwel van die andere ‘wetenschapsjournalist ‘ Asha ten Broeke’.
Soms goede stukken in Wynia’s week.
Jammer dat er dan weer van die onzin in staat van die Bart Jan Spruyt:
https://www.wyniasweek.nl/kranten-en-tijdschriften-zijn-veel-diverser-dan-de-npo-omdat-de-overheid-zich-er-niet-mee-bemoeit/
https://www.wyniasweek.nl/bart-jan-spruyt-nee-hij-doet-geen-act-we-zien-nu-pas-de-echte-geert-wilders/
Let op, sarcasme hoor.
Maar ongetwijfeld zullen er wel weer wat FvD aanhangers te hoop lopen.
Die ‘D’ in FvD staat voor democratie, maar daar houdt het dan wel mee op.
Op democratische wijze zijn de regels voor Kamerleden tot stand gekomen, o.a. over het melden van nevenfuncties, maar daar hebben ze bij het FvD geen enkele boodschap aan. Democratie? Rot op, daar zijn wij niet van.
Wat vreemd toch die uitslag van 22 november j.l./
Dat de fabel nu doorprikt wordt is meer dan duidelijk.
Altijd werd voorgehouden dat groene energie een win model zou worden met toenemende innovatie goedkope energie en stijgende tewerkstelling. Niets van dit model blijft er over.
Wat de tewerkstelling betreft wordt hier nog steeds de fabel van innovatie verteld , maar wat ben je met innovatie als je die niet kunt vermarkten, net in dat vermarkten faalt de EU compleet, om bedrijven en tewerkstelling te hebben moet je over grondstoffen en energie beschikken , dat heeft China goed gezien en heeft het wereldwijd de mijnbouw in handen tevens heeft het gezorgd om ook transport in handen te nemen , denk aan de zijderoute maar ook de Chinese Zee die het als alleenheerser wil bezitten en daarmee de transportroutes van alle aangrenzende en overzese landen. Voor onze energie hangen binnen kort ook af van China , een aanbod gestuurd energiesysteem dat de burger en industrie niet wil maar de EU bonzen ons opleggen
De EU heeft daarentegen in de ogen van de linkerzijde een fantastisch exportproduct namelijk “mensenrechten” en het verdedigt het zeer sterk zie maar de recente rechterlijke uitspraken, alleen niemand buiten de EU wil dit product en het brengt ook geen brood op de plank , enkel armoede.
Globalisten zijn nu eenmaal beter in de niet tastbare economie.
Ze zijn meester in migratie, de duurste energie ter wereld, de hoogste accijnzen, de hoogste mensenrechten maar geen leven, het summum op gebied van woke, in het westen kunnen mannen zwanger worden en krijgen dan zwangerschapsverlof, er op mannentoiletten tampon automaten moeten hangen, ze geven de hele wereld een huis zodat er voor de oorspronkelijke bevolking geen huizen meer zijn, ze hebben een extreem rechtse regering die in niets verschilt met de globalistische doelstellingen, ze hebben een demissionair parlement dat méér te vertellen heeft dan het gekozen parlement, het is de enige dictatuur in de wereld die ze democratie noemen, je kunt een gevangenisstraf krijgen van maximaal 7 jaar als je zegt dat een transgendervrouw gewoon een kerel met baard en tieten is, het verbranden van hout in een open haard milieuvervuilend is behalve als er subsidie op zit en je er elektriciteit van maakt…
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1746559609/bedrijven-in-paniek-om-plan-voor-torenhoge-co2-taks-volstrekt-onverantwoord
De demissionaire lui in Den Haag horen opgesloten te worden.
Nee Ronnie.
Het parlement dat door ons gekozen is moet gewoon doen waar het voor is aangesteld.
Parlementaire democratie; het blijft kennelijk een lastig onderwerp voor sommigen.
Zeker, parlementaire democratie geeft geen zekerheid over de koers op lange termijn en is dat wellicht het probleem voor sommigen?
En kiezen ze dan nog liever voor de zekerheid van een dictatuur?
Holy shit;
Wat nu als je voor kernenergie bent maar tegen die nazi’s die de regering van Oekraine vormen?
En als klap op de vuurpijl; ook nog eens een bedrijf uit het land waar alleen maar oorlogsophitsers wonen.
Spannend…https://www.nu.nl/spanningen-oekraine/6308973/nieuwe-oekraiense-kernreactoren-duitsland-stuurt-patriot-afweer.html
Dat is een fake bericht geproduceerd om het westen, o.a. NL, aan te zetten om eindelijk weer eens te beginnen aan de bouw van een kerncentrale.
Sinds de start van de bouw van HPC (UK) in 2008 (aankoop grond) – 2012(~1000 arbeiders aan het werk) is er in het westen immers geen enkele kerncentrale meer in aanbouw genomen.
Logisch, want geproduceerd stroom middels kernenergie is ruim vier keer zo duur dan stroom geproduceerd middels wind+zon+aanvullingen.
Alleen al de bouw van kerncentrales is een avontuur.
De bouwkosten van de enige kerncentrale waarvan die redelijk bekend zijn (HPC in UK dankzij de EU) zijn opgelopen van ~£10miljard (schatting EDF in 2012) via £24,5miljard door EU accountants in 2016, via wat tussen stappen naar €54miljard.
Waarbij de opleverdatum is verschoven van 2018 via wat tussenstappen is verschoven naar 2031 of later.
Welnee, er zijn geen nieuwe KC’s gebouwd, omdat de bestuurselite net als jij doodsangsten uitstaat voor die zogenaa,d vreselijk gevaarlijke straling.
Angst gevoed door Russische agitprop zodat de Russen hun gas aan ons konden verkopen en ze geen concurrentie van atoomstroom hadden te duchten. En nadat Merkel Duitsland grotendeels afhankelijk had gemaakt van Russisch gas, brak de oorlog uit, met alle gevolgen van dien.
@Johan,
Nee. De verreweg belangrijkste reden dat er in het vrije westen geen kerncentrales in aanbouw worden genomen zijn de exorbitant hoge kostprijzen van nieuwe kerncentrales.
Bouwkosten van inmiddels €17miljoen/MW, enz. killen alla aspiraties van commerciële elektriciteitsbedrijven.
Vooral omdat de bouwkosten van offshore wind op ~€2miljoen/MW zitten
terwijl:
– die met een CF van 60% niet veel lager scoren dan kerncentrales (onze KCB zat afgelopen decennium op ~82%)_
Waarbij de productie fluctuaties van windmolens dagen van tevoren goed worden voorspeld dankzij de betere weersvoorspellingen.
– KC’s de buitengewoon dure gewoonte hebben om om de paar jaar binnen ruwweg een minuut totaal stil stil te vallen (ingrijpen veiligheidssysteem), waardoor er altijd een dure “spinning reserve” moet draaien…
Daar is geen sprake van bij wind & zon!
– KC’s ~500man personeel nodig hebben, en vergelijkbare productie middels offshore wind ~150 man, wat ook nog dalende is.
– Het toekomst perspectief is dat offshore windparken ook zonneparken krijgen tussen de molens zodat de gezamenlijke CF groter wordt dan die van de meeste KC’s (zeker meer dan die van onze KCB)…
En de forse prijsdalingen van elektriciteit middels wind en zon tot zeker 2030 doorgaan.
Vanuit mijn eigen jarenlange ervaring met deze materie:
Chinezen exporteren ALLE producten die zij maken, waarvoor aanzienlijke buitenlandse concurrentie bestaat, met ongeoorloofde, vaak zeer grote exportsubsidies van hun regering en zij gebruiken daarbij ook nog diverse andere creatieve, ongeoorloofde steunmaatregelen. De exportprijzen worden in de zgn. Chambers of Commerce onder leiding van de Chinese regering centraal afgesproken met de exporterende producenten. Dit alles gaat regelrecht in tegen alle afspraken die gemaakt zijn binnen de WTO, waarvan zij sinds 2001 lid zijn. De enige remedies zijn anti-dumping- of countervailing duties via een procedure bij de WTO door de EU. Maar dat duurt jaren en China ontkent altijd in alle toonaarden dat zij subsidie verstrekken. Hun subsidiesysteem is daarbij informeel en nauwelijks gedocumenteerd (i.t.t. bijvoorbeeeld dat van India) dus niet te ontmaskeren via audits en in feite alleen te bewijzen via anti-dumping berekeningen.
De Europese Commissie weet dit donders goed, maar als er gestemd wordt over dit soort zaken dan kiest vaak een meerderheid van de EU lidstaten de kant van China omdat zij zelf die producten niet (meer) produceren en het voor hen op korte termijn prettig is om zo goedkoop te kunnen aankopen.
Eind van het liedje is dan altijd dat alle niet Chinese producenten uit de business stappen omdat tegen de Chinese dumpprijzen concurrentie absoluut onmogelijk is (men biedt vaak zelfs onder de kostprijs aan). Vervolgens verhoogt China vanuit de verkregen monopoliepositie de prijzen drastisch en zit dus heel de EU met de gebakken peren.
Leuk verhaal maar niet correct.
Kijk naar zonnepanelen. Die markt is grotendeels door China overgenomen. Echter inmiddels vindt een substantieel deel van de productie plaats in andere landen (veelal met nog lagere lonen zoals de Filipijnen).
Bovendien is er ook tussen de verschillende Chinese producenten harde concurrentie…
Europa heeft nog vrij lang een vinger in de pap kunnen houden omdat wij hier “clean silicon konden produceren met een zuiverheid die ze daar niet konden halen.
Clean silicon = silicium met heel weinig onregelmatigheden in het patroon van de atomen in het silicium “kristal” (minder onregelmatigheden = hogere productie en langere levensduur zonnecel).
Bas weet het vanuit zijn leunstoel beter dan iemand die jarenlang zaken heeft gedaan met Chinezen.
@Johan,
Als het al zo is dat Chris jarenlang zaken heeft gedaan met China (uit zijn post blijkt eerder het tegendeel), dan heeft hij zich nooit verdiept in de manier hoe de zonnepaneel en windmolen markten zich daar hebben ontwikkeld.
Hij gaat nog uit van het communistische adagium, maar daarmee win je de oorlog zeker niet zoals Oost-Europa en Rusland hebben gedemonstreerd.
Daarom heeft China dat allang verlaten.
Het communistisch adagium dat de kapitalist het touw verkoopt waarmee hij zelf wordt opgeknoopt, heeft China niet verlaten. Integendeel, ze hebben het volledig omarmt. Het is dat wat er nu gebeurt.
Sorry meneer Bas, maar u hebt echt helemaal niets van mijn uitleg begrepen. Lees het nog maar eens goed. En natuurlijk outsourcen Chinezen de productie van hun producten naar lage lonen landen. Dat is alleen totaal irrelevant ten aanzien van de punten waar het hier om gaat.
Johan D.: Niet alleen deden wij zaken met én vanuit China, tevens ben ik jarenlang actief geweest in het bestrijden van vooral Chinese en Indiase Unfair Trade / Unfair Barriers to Trade, al dan niet via de WTO en/of de Europese Commissie. Zulke, volgens de WTO ongeoorloofde, praktijken werden en worden nog steeds volop door met name China gebezigd, met hun zgn. Kamers van Koophandel (door de regering aangestuurde, coördinerende en gehoorzaamheid afdwingende commissies) als spinnen in het web. Het betreft zowel ongeoorloofde praktijken bij export vanuit China, zoals bijvoorbeeld subsidies, als bij import in China waarvoor meestal hoge, ongeoorloofde barriëres zijn opgeworpen als er ook locale productie is. De gebruikte concepten en constructies (de Chinese “toolbox”) zijn altijd dezelfde, ongeacht het soort producten.
Ik heb er ergens nog een mooie Power Point presenbtatie over in mijn archieven.
De Chinese markt voor onshore en offshore windmolens is groot en groeit snel. Zij is inmiddels, naar mijn ruwe schatting, veel groter dan die in W.Europa…
Gevolg is dat Chinese fabrikanten:
– de ontwikkelkosten van een grotere windmolen over een veel groter aantal windmolens kunnen afschrijven
– meer geld, en dus helemaal meer menskracht (want dat is daar goedkoop) kunnen investeren in verbeteringen en vergroting van de molens (groter is vooralsnog = goedkopere KWh’s)
– voor de fabricage betere (dus duurdere) tools kunnen ontwikkelen waardoor de fabricage goedkoper wordt.
Dus zie je dat ze nu al bezig zijn om (offshore):
– wieken goed voor 30MW te beproeven
– molens van 22MW te ontwikkelen
– de productie van molens van 18MW op te starten.
Terwijl de grootste molen die de westerse wereld in serieproductie heeft de 15MW molen van Vestas is.
Ik ben niet goed op de hoogte van de ontwikkelingen in Z,Europa, maar meen signalen te hebben gezien dat ze daar al bezig zijn de markt te veroveren.