Van een onzer correspondenten.
Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, vooropgesteld dat deze kosten niet onredelijk zijn. Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie voldoen aan deze voorwaarde.
Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek.
Volgens de toezichthouder veroorzaken huishoudens met zonnepanelen hogere kosten voor energiebedrijven dan huishoudens zonder zonnepanelen. Energieleveranciers zijn voor deze groep klanten meer geld kwijt aan inkoopkosten, onbalanskosten en kosten die veroorzaakt worden door de salderingsregeling.
Op grond van de wet mogen leveranciers onderscheid maken in hun tarieven voor klanten met en zonder zonnepanelen.
De vier onderzochte energieleveranciers (Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie) baseren de extra kosten voor hun klanten op bovengenoemde drie kostenposten. Zij maken hier geen extra marge op, aldus de toezichthouder. Tegenover de hogere tarieven voor huishoudens met zonnepanelen staan lagere tarieven voor huishoudens zonder zonnepanelen.
Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie berekenen de extra kosten voor zonnepanelenhouders op verschillende manieren aan hen door. Zo betalen ze bijvoorbeeld een hoger tarief voor elektriciteit of moeten ze een extra toeslag betalen.
En dat is dus toegestaan: op grond van de wet mogen leveranciers onderscheid maken in hun tarieven voor klanten met en zonder zonnepanelen. De meerkosten mogen alleen niet worden doorberekend in de gastarieven.
Door de verschillende manieren waarop kosten worden doorberekend, is het wel lastiger geworden voor klanten met zonnepanelen om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, stelt de ACM.
Energie-Nederland, de branchevereniging voor energiebedrijven, onderschrijft de conclusies van de waakhond. ‘Zonnepanelen aanschaffen loont nog steeds’, zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen. De branchevereniging is verder van mening dat de salderingsregeling onhoudbaar is.
***
Bron hier.
***
Huurders bij woningbouw verenigingen moeten op gaan passen. Vaak betalen ze al extra voor zonnepanelen aan de vereniging (via servicekosten of andere ingewikkelde constructies) en nu moeten ze straks ook extra betalen bij de energiemaatschappijen. Het voordeel kan dus wel eens uitpakken in een nadeel.
Sociale huurders zijn zonnepanelen aangeboden door de woningbouwcoöperatie met een “kleine” huurverhoging. Daarbij werd veel meer in rekening gebracht dan de werkelijke kosten van de panelen maar nog wel minder dan de opbrengst van de zonnepanelen. Dus hier werden de huurder al gelijk financieel genaaid. Maar de huurders hadden ook niet door dat die verhoogde huursom elk jaar verhoogd wordt met de huurindexering. Na enkele jaren huurverhogingen is het reeds beperkte voordeel van de zonnepanelen al verdwenen. En daar komen nu de extra kosten voor zonnepaneelbezitters bij.
Er zijn verschillende financiele constructies bij sociale huur. Als ze bij je huur komen dan ga je goed genaaid worden inderdaad. Via servicekosten zal de indexering wel meevallen. Ik heb zelf het geluk gehad dat ik ze heb gekregen omdat bij mijn huurwoning (had A-label) het energielabel was verlopen en ik ze tijdens de coronacrisis niet in huis wou hebben om dat up to date te brengen. Om de een of andere reden dus vorig jaar zonnepanelen gekregen en daarna heb ik pas weer iemand langs laten komen voor het energielabel.
Maar er zijn in de straat (met veel alleenstaande werkenden) ook verschillende die ze geweigerd hebben.
Maar de huurders in de sociale sector zijn de lul. Eerst wel jaren belastingen betalen voor de transitie en nu langzaamaan alle sociale huurwoningen ook zonnepanelen krijgen kunnen ze er nog eens voor gaan betalen.
We zijn met onze zonnepanelen gewoon belazerd door minister Jetten
Cornelia legt uit hoe zonnepanelen zich verhouden tot het begrip entropie én hoe je er geld mee kan verdienen .
de quantumcomputer bestaat allang : de mens Die kan tegelijkertijd de waarheid én leugens vertellen. Dus zonnepanelen zijn goed én niet goed .
Bert weet je zeker dat je dat entropieverhaal niet ergens gejat hebt?
Ik heb er zeker al eens eerder van gehoord tijden mijn opleiding 50 jaar geleden of zo.
Ik kan met zekerheid zeggen dat ik aan die zonnepanelen duizenden euro’s verdiend heb, en op het moment dat het geld gaat kosten, dat is een eenvoudige rekensom, gaat de kabel er af. Een stuk simpeler dan thermodynamica.
Bert
De zonnepanelen zijn goed (mits hoogwaardig recyclebaar) en de overheid of wat daarvoor doorgaat is in hoge mate onbetrouwbaar. Evenals de eraan gelieerde organisaties zoals Consument en Markt. Ze liggen allemaal bij diezelfde overheid in bed. Maar ze kermen wel om vertrouwen.
Maar dat wisten we allang.
Eerst iedereen gouden bergen beloven (feest voor de portemonnee) en daarna pakken wat je pakken kan. Hoe bouw je een verdienmodel. De energie bedrijven doen er vrolijk aan mee
Zonnepanelen zijn een flut oplossing voor de winter. In de zomer kun je er je huis nog mee koelen als de aarde onverhoopt, de indoctrinatie indachtig, nog ooit gaat “koken”
Kijk maar eens hoe je belazerd wordt waar je bij staat. En allelamaal met SDG;s als smoes. You will own nothing but will be happy.
https://www.youtube.com/watch?v=sNkm-lJeQCw
Joh Bert, laat dat mens nou toch eens met rust man.
Dit is veel interessanter en zet op zijn minst aan tot reflectie bij degenen zonder one-track-mind:
https://www.wyniasweek.nl/poetin-in-de-kaart-spelen-dat-doet-frans-timmermans-misschien-wel-beter-dan-thierry-baudet/
https://www.wyniasweek.nl/polarisatie-is-hollevatenpolitiek-die-ons-allemaal-schaadt/
En de zonneparken worden die ook belast
Eindelijk wat realisme.
David Dirkse
Realisme en aangetoond bedrog.
Moeilijk doen over de stroom aansluiting. Het kan eenvoudiger. Gewoon betalen voor de absolute waarde van de stroom. Er in of er uit is om het even. De nul stroom heet vastrecht en voor de rest is het dokken. Dat is vooral goed voor een nul op de meter huis. Warmtepomp en vol behangen met zonnepanelen.
Breng ze A.U.B. niet op ideeën.
Degenen die er over gaan zijn technisch gezien vol idioten, als ze écht technisch onderlegt waren zou dat desastreus uitpakken voor ons.
@EaB [in of uit] maakt wel uit. Alleen de elektriciteits maatschappijen kunnen het net stabiel houden.
Zonnepanelen die qua output wapperen met de wolken verlaagt het rendement van centrales.
Ook leveren de centrales minder bij zonneschijn maar hun vaste kosten lopen door.
Hoe het wel zou moeten (maar onbetaalbaar is):
uitbaters van zonne stroom hebben zelf een buffer. Alleen de netbeheerder kan die buffer aan het net koppelen.
David Dirkse
De overheid en de energiebedrijven hebben altijd nagelaten de volatiele energie te bufferen en de gewone centrales de basislast te laten leveren. En leggen nu de rekening, zoals gebruikelijk, bij de consument. Waterstof als back-up was toch dé oplossing is bij hoog en bij laag beweerd. Welk kostenplaatje daaraan hing is even vergeten.
Nu moet de lobby weer recht praten wat krom was. De zonnepanelentax volgt vast binnenkort. Om er wapentuig mee te kopen.
Als men de werkelijke kosten zou betalen, dus zonder enig vorm van subsidie in welke vorm dan ook, dan was de energietransitie nu voorbij.
En als ik eerlijk ben… hoe eerder hoe beter.
https://www.youtube.com/watch?v=LB1pH8-Lrg0
Dit is geen duurzaamheid. Heeft er niets mee te maken.
Dankzij de prijsdalingen van vooral wind en zon is die tijd voorbij.
Welke prijsdalingen? De verkoop van EV’s is tot stilstand gekomen en ze worden van de hand gedaan omdat het te omslachtig en te duur wordt.
Bas.
Nu komt de aap uit de mouw, jij betaalt én voor de wind én voor de zon? Aan de overheid?
het ging vandaag op NPOradio1 over een uitspraak van BBB-Caroline een melkkoe verbieden in NL betekend 2 melkkoeien in 3/4 van de wereld.
NPOradio1 ging factchecken bij WUR: Hoewel in 3/4 van de wereld (ontwikkelingslanden!) dit 100% waar is kwam als NPOradio1-WUR-verdict met “niet-waar’ terwijl het 3/4 wereldwijd wel waar is.
Aanvullend werd gesteld door NPOradio1-WUR, dat voor het klimaat deze afschaling van melkkoeien ‘MOET’ in Nederland (een volstrekt politieke keuze) ,’omdat NL te klein zou zijn voor alle opgetelde politiek ‘klimaat’-initiatieven’ inclusief extra aanwas van non-‘Europese-vluchtelingen .
Waarom eigenlijk het WUR om advies vragen?
Waarom eigenlijk?
Hoe verder met de klimaattransitie? De haalbaarheid is volledig weg.
Bezit van zonnepanelen wordt beboet, plug-in hybrides zijn gepromoveerd tot melkkoe. Het huis is geïsoleerd maar de energiekosten stijgen maar door om een prikkel te geven om te isoleren, Zonne- en windparken groeien maar door met subsidie om het overbelaste net nog verder te belasten. Alleen de burger wordt gestraft voor investeringen voor het milieu. De energieleveranciers beschermen niet alleen de winstmarge maar vergroten die aanzienlijk. De regering kijkt toe en loopt per definitie achter de feiten aan. De energietransitie gaat op deze manier echt niet lukken. Het aanvankelijk enthousiasme heeft plaatsgemaakt voor negativiteit. Je zal wel gek zijn om nog te investeren in zonnepanelen, warmtepomp, plug-in hybride of elektrische auto. Want ook de elektrische auto wordt op termijn onevenredig zwaar belast zoals nu al met de plugin hybride gebeurt.
https://www.telegraaf.nl/watuzegt/146436875/energietransitie-gaat-zo-niet-lukken
Die energietransitie komt er wel een keer, maar trek daar deze eeuw maar voor uit.
Dan is er nog de onzekerheid dat een Jules Verne achtige innovatie uit de hoed rolt.
Vraag is hoeveel leergeld deze ongein gaat kosten.
Bij voorgezet beleid verwacht ik een volksopstand.
Een paar koude winters met elfstedentocht kan ook wonderen verrichten.
Ik heb een variabel contract met zonnestroom, tijdens zonnige dagen schakel ik ze uit, want dan is de stroomprijs negatief, en krijg ik geld om het uit het net te halen.
Heb je al iets of iemand of een leverancier gevonden die een signaal geeft als de stroomprijs negatief/positief wordt, zodat ik dat uit- en aanzetten kan automatiseren?
Er zouden toch leveranciers moeten zijn die dat doen?
Leveranciers gaan dat niet doen, die gaan voor winst.
Maar je kunt wel zelf wat maken als je de signalen uit het net kunt filteren of uit de digitale uitgang van de meter kunt halen.
In mijn digitale meter zitten wel 5 tariefsoorten, ik neem aan dat ze die tariefsoorten gebruiken om te schakelen, dan is het een fluitje van een cent.
Gewoon die P1 poort uitlezen dan zie je het snel genoeg. Met een simpele Arduino kom je dan al een heel eind om je panelen af te schakelen zodra de energie gratis is.
Bedankt. Zonneplan schijnt ook zoiets te doen.
Alleen die doen tarieven per uur, terwijl de beurs per kwartier gaat.
Ga e.e.a. uitzoeken.
Heb al een doosje om de P1 poort uit te lezen gekocht.
Dankzij de prijsdalingen van wind, zon en de komende prijsdaling van opslag,
wordt die energie transitie steeds gunstiger….
ik kan de hele transitie dmv zonnepanelen, windmolens, electrische auto’s, netverzwaring en andere narigheid alleen maar een inferieur systeem noemen wat bovendien tot verspilling van kostbare grondstoffen en heel veel geld leid en dat terwijl de echte oplossing thorium niet zo heel lang meer zal duren