Door Vijay Jayaraj.
Vietnam en andere Aziatische landen beleven een steenkoolgolf! Gezien de dynamiek van het energieverbruik in de zich snel ontwikkelende industriële sector daar, is het geen verrassing dat deze landen zijn teruggekomen op de grote beloften die op internationale klimaatconferenties zijn gedaan om de uitstoot van kooldioxide uit fossiele brandstoffen te verminderen.
Het door Vietnam voorspelde groeipercentage van het bruto binnenlands product (bbp) voor 2024 bedraagt 5,8%, het zesde hoogste in Azië. Een van de grootste bijdragers aan het bbp is de industriële sector (38 procent), vooral de productiesector. S&P Global heeft in het vierde kwartaal van 2023 een aanzienlijke verbetering in de Vietnamese productiesector opgemerkt en verwacht dat Vietnam dit jaar goed zal presteren.
Elektriciteit is een hoeksteen van de productieactiviteiten in Vietnam. In 2023 produceerde steenkool meer dan 40% van alle elektriciteit in het land, terwijl de overvloedige waterkrachtreserves van het land ongeveer 30% bijdroegen. Aardgas was goed voor ongeveer 10%.
Er wordt echter verwacht dat er in 2024 een tekort zal zijn aan de opwekking van waterkracht als gevolg van minder regenval. Tegelijkertijd wordt de elektriciteitsproductie met aardgas bemoeilijkt door voorspellingen van hogere gasprijzen. Bloomberg meldt dat het staatsbedrijf PetroVietnam Gas “onlangs heeft besloten geen gas voor juni te kopen vanwege de hoge aanbiedingsprijzen.”
Het zware werk om aan de vraag naar energie te voldoen moet nu dus van steenkool komen. Het land dringt er bij mijnwerkers op aan de productie te maximaliseren voordat de vraag in de zomermaanden een piek bereikt. De premier van het land heeft ook gevraagd om een toename van de steenkoolexploratie, wat wijst op een aanhoudende belangstelling voor de afhankelijkheid van steenkool op de middellange tot lange termijn.
De Vietnamese stap om het steenkoolgebruik te vergroten was onvermijdelijk. Het land kan niet voortdurend het risico lopen dat er een enorme kloof ontstaat tussen vraag en aanbod als dammen droogvallen of de gasprijzen omhoog schieten. Het groeitempo van de vraag naar energie van groeiende industrieën neemt in een redelijk tempo toe, en energiezekerheid is van cruciaal belang om de positieve trend van de productie te verzekeren.
Vergelijkbaar patroon in heel Azië
In heel Azië doet zich een soortgelijk fenomeen voor. De regionale heropleving van steenkool kan worden toegeschreven aan de snelle economische groei in deze landen. China, ’s werelds grootste kolenverbruiker, was in 2024 getuige van een stijging van de consumptie. Eerder dit jaar lieten rapporten de bouw zien van tientallen nieuwe kolencentrales in China. In 2023 was het land verantwoordelijk voor 95% van de bouw van ’s werelds nieuwe kolencentrales. Er zijn in totaal 1.142 kolencentrales in bedrijf in China, vijf keer meer dan in de VS.
India, een andere belangrijke speler op de Aziatische energiemarkt, zag ook een toename van de import en productie van steenkool. India heeft zijn uitgaven aan infrastructuur verhoogd, met een verwacht herstel van de vraag naar op steenkool gebaseerd staal en de productie van grondstoffen. Indonesië heeft 254 operationele kolencentrales en 40 nieuwe centrales in aanbouw. Ook Japan is een grote verbruiker van steenkool en was de afgelopen jaren de grootste importeur van Australische steenkool .
Net als Australië zijn de VS een belangrijke bron van steenkoolimporten voor deze Aziatische landen. S&P Global zegt:
“De Amerikaanse metallurgische steenkoolexport heeft de afgelopen jaren een groei gekend die werd aangewakkerd door de Aziatische vraag. Het potentieel voor de groei van de volumes over zee hangt af van de uitbreiding van de staalproductie in hoogovens en van de productie van cokes in India, China en Zuidoost-Azië.”
Nieuwe mijnen zoals Leer South van Arch Resource en de Longview-mijn van AMCI, POSCO en Itochu van Allegheny Met zullen een rol spelen bij het voldoen aan deze vraag vanuit Azië.
Het is ironisch dat Amerikaanse mijnwerkers in de Aziatische behoeften kunnen voorzien, terwijl hun eigen regering deze als brandstofbron voor goedkope elektriciteit afwijst!
De vooruitgang van de recente emissiereductiedoelstellingen voor de Amerikaanse industrie, evenals de beperkingen op de exportcapaciteit van aardgas door de regering-Biden, is behoorlijk verbazingwekkend in het licht van de voortdurende uitbreidingen van de capaciteit voor fossiele brandstoffen door verschillende Aziatische landen.
De kwaliteit van leven voor miljoenen Amerikanen zou heel goed kunnen afnemen in ruil voor nul milieuvoordeel, terwijl dat van Aziaten verbetert.
***
Dit commentaar werd voor het eerst gepubliceerd op Real Clear Energy op 8 mei 2024.
***
Vijay Jayaraj is onderzoeksmedewerker bij de CO2 Coalition , Arlington, Virginia. Hij heeft een masterdiploma in milieuwetenschappen behaald aan de Universiteit van East Anglia, VK.
***
De Asiatische landen doen alles in hun eigen tempo. Een moordend tempo! Eerst met behulp van steenkool de wereldhegonomie in handen krijgen op het gebied van…..alles eigenlijk en tevens de bouw van kermcentrales niet schuwen. De akkoorden van Parijs voorzien erin, niets kan ze worden verweten ook nog.
Nee, dan wij! Wij zijn slim; we deindustrialiseren als gekken, de bouw van kerncentrales boycotten we zoals alleen lijdzame, corrupte ambtenaren dat kunnen en onze universiteiten produceren alleen nog eredoctoraten ten faveure van idioten die de leemte opvullen die Jomanda heeft achtergelaten..
Hoe lang nog
Tot iedereen
Ook de asfaltplakkers
Zich realiseert
Dat we
Gruwelijk
Voor de Gek
Worden gehouden
Nogal logisch dat ze in de opkomende landen steenkool gebruiken om de goederen te produceren voor de groene economieën van het Westen, een en ander volgens de afspraak dat : ‘ Wij’ – de OESO- landen onze economieën bouwen op groene technologie met grote toegevoegde waarde. We vertellen de bevolkingen dat ‘groen ‘ goed is en verplichten die bovendien om die goederen af te nemen omdat daarmee de consumptie van brandstoffen in onze landen daalt ” hier is het bewijs .
https://www.climategate.nl/2022/11/de-industrialisatie/
Inmiddels wordt er hard gewerkt ook aan het verwijderen van de industrie ( de Hoogovens ) uit Nl, nu de media en actiegroepen voldoende draagvlak creëerden onder de bevolking.
Om de winsten zo hoog mogelijk te maken voor de OESO landen zijn de volgende ingrediënten nodig ; in de eerste plaats natuurlijk goedkope energie , net zoals dat in elke economie, die gedreven wordt door het verbranden van fossiele brandstoffen, een eerste voorwaarde is 2 ) een enorm reservoir aan slaven 3) landen waar geen milieuwetgeving bestaat of – in ieder geval – milieuwetgeving die minder streng is dan die in OESO- landen 4) een bevolking die accepteert dat hun economie is gebouwd op pure financiële zwendel .
‘ pure financiële zwendel ” . Kijk de serie Follow the money ” ( Lumiere ) dat een zeer realistisch beeld schetst en de film Planet of the Humans natuurlijk , maar die kent iedereen natuurlijk inmiddels van A tot Z .
En hoe pensioenfondsen deel werden gemaakt daarvan . https://www.bertpijnsevanderaa.nl/category/arbeid-en-kapitaal/
Trol.
Trol.
Zijn netkousen iets voor jou? Denk het niet… Zou er niet uit zien.
Nicole, je kunt hier wel anoniem voor de meelezer zijn, maar niet voor de moderator.
Dus als je een geldig email adres gebruikt en HL laat weten wie je bent, mag je hier gewoon reageren, net als Modelleur.
Verder iets meer inhoudelijk reageren zou ook wel prettig zijn.
Trol.
Hans,
Nicole is een nieuwe schuilnaam van Jan van der Heijden. Jouw reactie zal dus op zijn autistische pantser afketsen.
Dat vermoeden had ik al, gezien de onderwerpskeuze
Trol.
Trol.
Er is nog nooit een bericht over pizzagate verschenen, wat is dat voor aantijging?
Trol.
Trol..
Nicole Trole: “In Vietnam daalt elk jaar het gebruik van kolen, gas en olie, terwijl wind- en zonneënergie in stijgende lijn zijn.”
Dat wordt echter niet duidelijk uit de beperkte data die zonder abonnement zijn in te zien.
Wel is te zien dat “Total renewable power generation capacity in Vietnam from 2011 to 2022” inderdaad toenam.
Tevens is te zien dat “Oil consumption in Vietnam from 2012 to 2022” na en paar jaar van daling in 2022 weer toenam.
Als jij wel een abonnement hebt, kan je ons wellicht informeren over de precieze data i.p.v. halve waarheden te verkondigen.
Nitrole… (‿|‿)
De steenkoolcentrales in Vietnam zijn jonger dan tien jaar
https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/vietnam-s-challenge-wean-coal
Reken maar dat ze in de toprendementen van de wereld meedraaien.
Is dit niet een reclame verhaal van de zieltogende USA steenkool industrie om te voorkomen dat ze nog verder in de penarie komen?
Hier is de energiemix van vietnam in our world in data, fossiel is over de piek heen maar is de laatste tien jaar wel explosief gestegen
https://ourworldindata.org/grapher/energy-consumption-by-source-and-country?stackMode=absolute&country=~VNM
Die daling is mogelijk wel covid-gerelateerd.
Ja en bedrijven stoppen er mee.
Trol. Identiteitsfraude.
Wie de opkomende landen met meer welvaart in de wereld wil zien kan zich beroepen op landen met een stijgende energie opwek met conventionele middelen.
Wil je weten welke landen bezig zijn hun economie om zeep te helpen met de-industrialiseren en waar bedrijven wegtrekken moet het aandeel “hernieuwbaar” bekijken.
De landen met het grootste aandeel “hernieuwbaar” hebben voor bedrijven én bevolking het duurste energietarief.
Hernieuwbaar is 5 tot 7 maal zo duur en die mega investeringen zorgen voor een véél hogere energieprijs. Dat is ook daadwerkelijk te zien, hoe meer zon en wind, hoe duurder het tarief.
De zogenaamde “gratis” zonne-energie wordt betaald door hen die het niet afnemen, dat gaat net als die zonnepanelen een keer veranderen.
Mijn commentaar is nog onderweg of kwam niet door de censuur , maar voordat men begint over die slaven: dat zijn ‘wij ‘ dus.
Het is ook een geopolitiek verhaal he. Deze week bracht Xi Ping een bezoek aan Servië, dat hij bij die gelegenheid min of meer geruisloos annexeerde en zo tot een Chinese
enclave maakte in het hart van Europa.
geruisloos annexeerde…
Snel gezegd, zal wel in een of ander blad gestaan hebben, maar waar is het bewijs hiervoor?
Volgens mijn bronnen gaat het hier om een hechte samenwerking, Xi Jinping en Vučić tekenden een samenwerkingsverband, het eerste in Europa.
Men sprak over een Chinees-Servische gemeenschap, hoe de verdeling is weten wij niet.
E.e.a. is volgens mij niet los te zien van de nieuwe zijderoute.
China zoekt een betrouwbare Europese handels partner om te laden en te lossen, en niet een partner die “mee speelt” om te spioneren.
Overigens het westen doet in de rest van de wereld niet anders, ze vormen hele landen om tot enclaves incluis omgekochte politici.
Op verzoek kan ik je een hele lijst landen geven.
Bij mijn weten heeft China geen NGO’s die landen politiek zodanig van binnenuit vernietigen dat er makkelijk mee te spelen is, hoe het land bestuurd wordt zal ze een wordt wezen, ze willen alleen handelen.
juist ! ‘ ze willen gewoon handel drijven ‘, zoals dat al sinds het begin van de geschiedenis het geval was in het Midden Oosten ( kwartje ? ), maar Cornelia gebruikte onbewust al het juiste woord ‘ handelen ‘.
In de media werd de berichtgeving over deze ingrijpende gebeurtenis natuurlijk low profile gehouden in opdracht van Brussel en uiteraard nóg meer over de ontmoeting van Xi met Victor Orban. Macron lag al met de pootjes omhoog voordat Xi landde, want Frankrijk is ! inderdaad al min of meer uitverkocht aan China . De belangrijkste wijnhuizen zijn in handen van Chinezen. Saillant ook dat Frankrijk nauwe banden onderhoudt met Iran.
China maakt deel uit van de Brics coalitie die in rap tempo terrein wint als economische grootmacht en serieus de Westerse hegemonie bedreigt. Nu dus door gewoon zonder slag of stoot – midden in Europa – verregaande handelsrelaties aan te gaan met Servië en waarschijnlijk met Hongarije.
Rusland is ook lid van de brics coalitie, samen met Iran en Saudie Arabië, maar er geen geen lampje branden. Rusland bijvoorbeeld breidt samen met China in rap tempo haar invloed uit in Africa .
In Niger bijvoorbeeld waar ze de Franse kolonisator het land uit hebben gejaagd en de russen binnengehaald . Het land waar Frankrijk decennia lang het uranium stal voor haar nucleaire energie-industrie .
Je leest er nooit iets over. Ondertussen probeerden ze de aandacht af te leiden met een mongool uit het Noorden, maar ook die opzet is nu gestrand.
Ai Ai .
boektip ; De Chinees ” van wijlen Hanning Mankel.
entropie ; man fl* k* r toch op .
Zeg flapdrol, wat zijn dit voor apenstreken?
Waaruit maak jij op dat ik “onbewust” het woord handelen gebruik?
Het valt mij nog alles mee dat je het geen plagiaat noemt.
ʕ·͡ᴥ·ʔ
@ Cornelia ,
De meeste reacties op deze site betreffen inmiddels die op trollen . wat mij betreft zou u als uppertrol subiet verdwijnen .
De bedoeling is nmm dat men inhoudelijk reageert op een bericht. Zeker niet dat men zich verlaagt tot het niveau van Noordelijke Mongolen :-)
Ik moet wel zeggen dat je erg kan lachen met ze. Of moet ik zeggen ‘ om “. haha .
‘Volgens MIJN bronnen’. Hahahahahahahahahahahahahahaha.
Niburu? David Icke? Ninefornews? Het partijblaadje van het FvD? De Служба внешней разведки России misschien?
Nee, niet geruisloos. Iedereen wist ervan of kon het weten. Maar EU-horige politici inclusief hun MSM steken liever hun kop in het zand.
Ik denk dat ze er ook verrekte weinig aan kunnen doen.
Globalistische “leiders” zijn met handen en voeten gebonden aan hun “westerse waarden” die zijn natuurlijk bedacht om Amerikaanse multinationals vrij spel te geven, nou, daar doet China graag aan mee.