Van een onzer correspondenten.
De terugleverkosten die energieleveranciers momenteel aan huishoudens met zonnepanelen in rekening brengen, zouden binnenkort kunnen verdwijnen. Silvio Erkens (VVD) is van plan namens de toekomstige coalitie een motie in te dienen om deze kosten te verbieden zodra de salderingsregeling in 2027 is afgeschaft.
Reactie lezerspanel energievergelijk.nl:
‘Ik ben blij dat ik mijn gasaansluiting nog niet heb opgezegd. Zodra mijn contract afloopt, gaat de warmtepomp, waarop ik subsidie heb gekregen bij het oud ijzer. Dan gaat mijn gascombi-ketel het huis en water weer verwarmen.’
In een ander amendement van Kamerlid Wytske Postma van het NSC, voorgesteld namens de beoogde coalitie, staat dat de terugleververgoeding nooit negatief mag zijn. Belangrijk: terugleververgoeding en terugleverkosten zijn twee verschillende zaken:
- Terugleverkosten zijn de kosten die de energieleverancier rekent voor alle elektriciteit die je aan het net teruglevert.
- Terugleververgoeding is vergoeding die consumenten ontvangen wanneer ze met hun zonnepanelen meer stroom aan het net terugleveren dan dat ze van het net afnemen.
Duidelijk is dat de onlangs ingevoerde terugleverkosten en het gerommel met terugleververgoedingen voor veel onvrede en onduidelijkheid zorgen onder zonnepaneelbezitters.
Bij 10 panelen en een gemiddelde teruglevering van 2.450 kWh wisselen de terugleverkosten tussen de 54 en 294 euro op jaarbasis. Bij 24 panelen kan dit oplopen tot ruim 950 euro per jaar.
Op energievergelijk.nl staat een volledig overzicht van de terugleverkosten en terugleververgoedingen per energiebedrijf.
De nieuwe energiewet moet eerst door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. En, aangezien deze wet behoorlijk omvangrijk zal zijn, laat dit mogelijk even op zich wachten.
De verwachting van energie-expert Koen Kuijper is dat de nieuwe wetgeving die terugleverkosten verbiedt, samenvalt met het afschaffen van de salderingsregeling per 1 januari 2027.
Einde salderingsregeling heeft grote gevolgen voor huishoudens.
Het voorgenomen einde van de salderingsregeling op 1 januari 2027 zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor huishoudens die overwegen om binnenkort zonnepanelen aan te schaffen. Verdienen zij hun investering nog wel terug?
De verwachting is van wel, maar de terugverdientijd gaat aanzienlijk omhoog. Deze kan in een ongunstig scenario oplopen tot meer dan 16 jaar, blijkt uit een analyse van deze site. In zo’n geval is het rendement op een spaarrekening met een rente van 2,5 procent vrijwel even interessant.
Lezersreactie energievergelijk.nl:
‘Zo zie je maar, zodra je hebt verduurzaamd wordt je genaaid op het terugverdienen, wat zoveel meer jaar gaat zijn dat het niet interessant meer is, of dat de apparatuur nog eerder stuk gaat dan dat je het hebt terugverdiend. Duidelijk is dat verduurzamen niet loont op deze manier, dus hier alvast een grote groep mensen (wij, alle buren, familie en vrienden) die geen heil meer zien in het verduurzamen want de stimulans is hierbij volledig weggevallen. We mogen de transitie betalen maar om enigszins voordeel ervan te kunnen hebben, moeten we weer de portemonee trekken om apparaten aan te schaffen om stroom te gebruiken op momenten dat de zon schijnt en niemand thuis is, want dan zijn we aan het werk…’
***
Bron hier.
***
Geen cent naar Griekenland, 1000 euro netto er bij, stop op migratie, teruggave kwartje van Kok, geen verhoging energiekosten, geen windmolens op land, geen gedwongen sluitingen boerenbedrijven, een feest voor uw portemonnee…
En nu… kabinet maakt een eind aan de kosten terug levering.
Geloofd u het eigenlijk nog?
zouden binnenkort kunnen verdwijnen…. Is dit nog van het demissionaire kabinet of is dit van het nieuwe kabinet?
Eventueel, misschien, bij gelegenheid, mogelijkerwijs, denkbaar, mogelijk, wellicht, zou kunnen, wie weet…
Zelfs een kind begrijpt nog dat dit een smoes is om de burger weer terug in zijn hok te krijgen.
Onze staatsmedia, slecht nieuws door de week heen, goed nieuws ALLEEN op vrijdag! Zelfs het weerbericht werk zo.
De burger moet door de week hard werken en in het weekend blij zijn!
@Cornelia,
“kabinet maakt een eind aan de kosten terug levering. Geloofd u het eigenlijk nog?”
Goedgekeurd door de vernieuwde (=samenstelling na de verkiezingen) 2e kamer.
Lijkt me niet handig als een nieuw kabinet dat dan terzijde legt.
Het kabinet moet immer nog zo’n 4 jaar samenwerken met die 2e kamer.
Zo dom zijn ministers ook weer niet.
zwem, zwem, zwem, op naar het volgende compartiment in de eindeloze fuik.
https://www.bertpijnsevanderaa.nl/de-fuik/
lees ook ‘ parasieten ‘ en meer in ‘ de bundel of toch maar doorzwemmen.
Bert,
We leven niet meer halverwege de vorige eeuw…
Eigenlijk moet ik met al die onzin lachen als het niet zo erg was, typisch iets van we doen maar wat.
Alles draait om subsidie, verdienen en terug-leververgoeding en alles terug verdienen, waarom?
Als je panelen wilt, dan koop die dingen zonder subsidie en al die domme regels dan krijg je ook geen situatie als nu het geval is.
De overheid creëert problemen, en behoorlijk met al hun subsidies, heel die subsidies moeten van tafel, lijkt nergens op.
Miljarden en miljarden om 0,00036 graden te bestrijden waar nog niet eens bewijs voor is dat het ook zo is.
Volgens de BBB die het wetenschappers gevraagd heeft of ze het kunnen garanderen of alles wat ze zeggen in de praktijk ook zo werkt en oplost.
Nee dat konden ze niet garanderen waar Timmermans geen krimp op kon geven.
Ook de stikstof uitstoot lulde ze Timmermans potvast, de normen zijn hier de strengste, en ook hier lieten de metingen weer een totaal ander beeld zien dan hoe de politiek het naar buiten draagt.
En ook hier had ze weer de vraag aan de wetenschap gesteld of ze konden garanderen of als de boeren weg waren de natuur hersteld, nee was het antwoord, en alweer kreeg Timmermans de deksel op zijn neus.
Ze besodemieteren de burgers en bedrijfsleven van hier tot ginder.
Je kunt de politiek voor geen centimeter vertrouwen, of het nu gaat om panelen of andere dingen, het advies, kijk eerst de kat uit de boom voor je het weet ben je genaaid.
Het gaat om het voorzorg principe. Niemand kan garanderen dat het niet zo is en dat de maatregelen niet werken. Het gaat om correlaties over beperkte data ruimte en tijd. IJs fabrikanten zijn er allang achter dat er een relatie is tussen ijsverkoop en warm weer. Door nu te stellen dat ijsverkoop in de stad verboden wordt om het koeler te krijgen is er weer een nieuwe loot aan de klimaatboom. Causaliteit is niet interessant. Met 25% functioneel analfabeten zit je wel goed met dat woord. Er is in iedere geval op te handhaven en te beboeten. Met normeren en beprijzen is er nog compensatie mogelijk voor de verhitte geest in de duurdere wijken. Op een prijs van 1.90 per bolletje en een rij voor de winkel is er nog prijselasticiteit. Het gaat ook niet over de effectiviteit van de maatregel. Mensen dwars zitten is hier veel belangrijker. Het machts gevoel bij de achterban is wat telt. Nu het dividend weer binnen is maak je niet druk om de prijs. Wel over die rij die voor je staat.
Rekenvoorbeeld via de link.
VandeBron
2000 kWh huidige regeling.
Terugleverkosten 21,00 p/m = -252.00
Vergoeding 0,13/ kWh…. …..=+ 260,00 saldo +8,00
2027 na afschaffing saldering en terugleververgoeding.
0+0=0 saldo 0
Lijkt allemaal erg logisch.
Lo,
Je bent het voordeel van het verplichte salderen (over een periode van een jaar zodat je de lage winterproductie kunt compenseren met de zomerproductie!) vergeten.
Dan ziet het plaatje er veel gunstiger uit.
Overigens zou ik direct weggaan bij VandeBron (heb ik gedaan).
Volgens mij hebben ze teveel terugleverende klanten en hebben ze het dus onaantrekkelijk gemaakt.
Ik blijf het zeggen, de beloften aan de kleine producent worden niet nagekomen. De grote producenten leggen met last voor de burgers windparken en zonne-akkers aan die de kleine producenten uit de markt drukken en zij leggen vervolgens de rekening naar bij de kleine producent die eerst op grote schaal en met , naar nu blijkt, valse beloften overgehaald om producent te worden. Dit is, maar dat zijn we van onze overheid gewend volksverlakkerij en eveneens contractbreuk.
De groten die het kunnen hadden ook kunnen zorgen voor opslag en als dat te duur was, bij nader inzien van de daken moeten schreeuwen dat het boerenbedrog gewoon gebakken lucht betrof. De overheid behoort een betrouwbare partner te zijn. Steeds opnieuw blijkt dat het niet het geval is.
“beloften aan de kleine producent worden niet nagekomen.”
Welke? Door wie? Belooft voor de eeuwigheid?
De groten doen steeds meer aan opslag, en beginnen nu ook aan H2.
Zie: https://www.change.inc/energie/toekomstig-windpark-op-zee-heeft-zonnepanelen-een-batterij-en-maakt-waterstof-40921
BBB: afschaffen salderingsregeling zonnepanelen zeer pijnlijke bezuiniging
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i37565/bbb-afschaffen-salderingsregeling-zonnepanelen-zeer-pijnlijke-bezuiniging
De salderingsregeling was van meet af aan een gedrocht. Veel goedkope tot negatief geprijsde stroom als die niet nodig is en weinig stroom als iedereen er om zit te springen.
Maar nog niemand van de grote opwekkers, noch de overheid heeft dat erkent. Integendeel ze hebben steeds van de daken geschreeuwd dat het een feest voor de portemonnee betrof. Evenmin geven zij, net als Bas, toe dat als je alles meetelt, de zgn renewables inclusief Back-up veel duurder zijn dan de met fossiele brandstoffen opgewekte stroom.
De renewables parasiteren op de met fossiel opgewekte stroom daar die centrales inefficiënt te laten werken, meer bekabeling noodzakelijk te maken en het landschap en leefmilieu grootschalig te bederven. Een beetje deugdelijk kabinet steekt daar een stokje voor en stelt een moratorium in op zonneweiden en windparken. En gaat als de wiedeweerga aan de gang met kerncentrales.
Ik vermoed dat Europa daarmee wacht tot zij die in China van de plank kunnen bestellen omdat zij dan hun koolstofhandjes kunnen wassen in onschuld en dus kunnen blijven wijzen dat de Chinezen en Indiërs het meeste CO2 uitstoten en wij ons keurig hebben gehouden aan de Parijse akkoorden. Zoals dat het braafste kind van de klas betaamt
Zie: https://tinyurl.com/wwcvk7re
en: https://tinyurl.com/yc2dd4bu
@Theo,
De salderingsregeling levert de overheid niets op. Dus is het afschaffen ook geen bezuiniging.
@Peter,
“Evenmin geven zij, net als Bas, toe dat als je alles meetelt, de zgn renewables inclusief Back-up veel duurder zijn dan de met fossiele brandstoffen opgewekte stroom.”
Natuurlijk want dat is een leugen. Gemiddeld wordt onze stroom er goedkoper door.
Hoe kun je dan toch voorstander zijn van het peperdure kernenergie?
Kun je ook zien aan het gegeven dat wij al vele jaren veel meer stroom exporteren naar kernenergielanden België en UK dan omgekeerd.
“kerncentrales. Ik vermoed dat Europa daarmee wacht tot zij die in China van de plank kunnen bestellen.”
Dan kunnen mensen wonend in de omgeving meer genetisch beschadigde baby’s krijgen.
Nooit weg want dat verminderd de kans dat zij dan weer kinderen kunnen krijgen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22223329
In de afgelopen tijd hebbben onze regeringen,van de energievoorziening een puinhoop gemaakt en nu probeert de nieuwe door in een puinhoop te rommelen weer huizen te laten verrijzen. En dat alles democratisch gesanctioneerd door het volk dat hen in het parlement aan een meerderheid hielp. De enige logische conclusie is, men had moeten stemmen op de enige partij die consequent dit grand guignol doorzag en er tegen was.
Helaas is sentiment stembepalend; niet logica.
En hoeveel black-outs hebben wij al gehad?
Ik meen minder dan de kernenergielanden?
Zomaar wat berichten in het nieuws:
“Enorm windpark levert straks zonder dat het waait groene stroom”
“Het elektrische wagenpark breidt snel uit. Inmiddels zijn er meer dan 500.000 personenauto’s op de Nederlandse wegen die volledig op stroom.”
Werk je bij Nieuwspaal dan heb ik er nog wel een een.
KNMI komt voortaan altijd met code geel tenzij anders vermeld.
https://nieuwspaal.nl/knmi-komt-met-permanente-weerwaarschuwing-voortaan-altijd-code-geel-tenzij-anders-vermeld/
Modelleur
“Enorm windpark levert straks zonder dat het waait groene stroom”
Hoe dan? Met eerder gemaakte dure waterstof van goedkope windenergie uit een verpest milieu?
Uit de perpetuum mobile van de wappies.
Wegen belasting EV in 2024 €0,0
Normaal bij dat gewicht €1400, dus €700.000.000 Subsidie.,dus afgelopen 3 jaar €1.700.000.000
In 2020 was het gemiste inkomen €375.000.000
BPM subsidie zeker €2000, ? = €1.000.000.000 eenmalig.
Gemiste belasting op brandstof €1000 per auto is €500.000.000 per jaar
Gemiste inkomsten huidig/vorig Kabinet totaal in 2 jaar is ondertussen €2.400.000.000
Dat geld vooral bij de hoge inkomens terecht gekomen.
Groot succes.
Daarvoor hebben we wel gezondere lucht gekregen!
Vooral belangrijk bij wandelen en fietsen, maar ook in huizen, kantoren en in auto’s (zelfs in brandstof auto’s!, vooral in files).
Hoeveel is meer gezondheid waard?
Hoeveel schade leidt een man van 50 die kanker krijgt door de uitstoot van uitlaatgassen?
Opbrengst “Enorm windpark” vandaag ongeveer stroomverbruik voor alleen Zeewolde, waar dit park ligt.
Hopelijk kan de rest van Nederland zonder hun “groene” stroom vandaag overleven.
https://www.nu.nl/uit-andere-media/6314080/enorm-windpark-levert-straks-zonder-dat-het-waait-groene-stroom.html
Opbrengt vandaag 3% van “normaal’
Opbrengst in mei tot nog toe 40% van volle maand verwachting 44% voor heel mei wegen windkracht 3 t/m 31 mei.
Anticiperend op te veel windstroom op de Nederlandse markt gaat men subsidie vragen om H2 te produceren, waar nog geen markt voor is in Nederland.
Het geplande datacentrum in Zeewolde is afgewezen dus moet er iets anders verzonnen worden om de subsidie stroom te stimuleren.
De directeur was overbodig bij Akzo en is nu subsidie slurper geworden.
Productie wordt stilgelegd als een adelaar uit de Oostvaardersplassen op camera zichtbaar is.
Ha, ha ha ha ha, geloofd u het?
https://windparkzeewolde.nl/wp-content/uploads/2023/10/Windparkzeewolde-image3-scaled.jpg
Het is “gelooft”
Kusje van je kleuterjuf nodig?
Nee
Lo,
Er is een vrij grote markt voor groene H2.
We hebben al tijden een draaiend transport netwerk tussen havens van Rt via de Moerdijk naar Antwerpen en Gent.
Lo,
Overigens is de foto in je link flink gefotoshopt. Ik denk dat die zee-arend er in is geshopt.
Opmerkelijk dat ondanks die 500.000 elektrisch auto’s, het stroomverbruik bij ons publieke net is afgenomen! In
2019 113,7 TWh
2021 113,6 TWh
2023 109,3 TWh (cijfers CBS)
Laadt iedereen zijn auto op met zijn eigen zonnepanelen (op zijn dak)?
Het blijkt nog sterker. Afgelopen jaren blijken we 2,3miljoen warmte pompen te hebben geïnstalleerd.
In 2019 hadden we 732.202 warmtepompen.
In 2023 al 2.344.132 (2,3milljoen) warmtepompen.
Dat betekent dat warmtepompen een substantieel deel van de verwarming van onze gebouwen heeft overgenomen.
Die warmtepompen zuipen stroom.
Desondanks is het stroomverbruik via het publieke netwerk met 4% afgenomen!
Lijkt er steeds meer op dat de voorspellers die stelden dat de elektrificatie van verwarming en transport
tot hoogstens een verdubbeling van het stroom verbruik in het publieke netwerk gaat leiden, gelijk gaan krijgen.
Zie: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i37574/de-harde-cijfers-na-recordjaar-telt-nederland-ruim-2-3-miljoen-warmtepompen?utm_source=Solar+Magazine&utm_campaign=4ac5c96dfc-Zonneflits+42-2024+|+Weekendeditie&utm_medium=email&utm_term=0_54b49bf328-4ac5c96dfc-8730837&mc_cid=4ac5c96dfc&mc_eid=b9e5d00b81
Ze bouwen meer opslag, e.d. Zodat ze hun stroom niet hoeven te verkopen als de beurs heel laag staat. Bijv. <1cent/KWh.
https://www.change.inc/energie/toekomstig-windpark-op-zee-heeft-zonnepanelen-een-batterij-en-maakt-waterstof-40921
Heb vorig weekend de in aanbouw zijnde Shell groene waterstof fabriek van ~200MW nabij de Slufter op Maasvlakte2 bekeken (je kunt in die omgeving prima op het strand wandelen).
Is nog kleiner dan ik dacht.
Lijkt niet moeilijk om die uit te breiden naar 2GW waterstof (omzetting elektriciteit => waterstof gaat met rendement ~95%).
Een rendement van ~ 95% is volstrekt ondenkbaar. Wat dacht je van 60% of misschien in de toekomst 70%?
@Willem,
Zie: https://newatlas.com/energy/hysata-efficient-hydrogen-electrolysis/
en ik heb al claims van 97% gezien.
Je verward jezelf met de omzetting van waterstofgas in elektriciteit. Dat gaat via brandstofcellen (zoal in H2 auto’s) met ~60%.
Via ouderwetse stoomketel en stoomturbine/dynamo combinatie wellicht nog lager.
Ouderwets omdat die methode een stardere productie levert.
Zonnepanelen zijn in NL gewoon oninteressant door het beperkte aantal zonuren in de winter wanneer de duurzame energie juist het meest gewenst is. Een veel betere investering is in het verlagen van het energieverbruik door isolatie, luchtdichting en lage temperatuurverwarming. Naast de aantrekkelijke verlaging van het energieverbruik en comfortverbetering kun je ook rekenen op een hogere verkoopwaarde van de woning. Deze investeringen betalen zich 3x terug!
De bijdrage van zonnepanelen aan het wooncomfort is 0,0.
Dat zijn talloze investeerders niet met je eens.
Het grote voordeel van zonnepanelen is dat na de installatie ze geen arbeid vragen.
En met de daling van de prijzen van panelen naar <€50/KW zijn de investeringen ook niet meer hoog.
Op de beurs en de bank rendeert mijn geld slechter.
En ze gaan heel lang mee. Goede panelen worden (ook qua opbrengst) zelfs 40 jaar gegarandeerd!
En dat zonder onderhoud!
Niet raar want het zijn gewoon dunne plakjes silicium met wat stroomgeleiders, tussen 2 platen…
200 jaar zou ook moeten kunnen.
Logisch dat de vier regeringspartijen de terugleverboete willen gaan verbieden. Veel mensen, voor die met zonnepanelen, vinden het een onterechte boete. De nieuwe regering zal geen lang leven beschoren zijn en tegen de tijd van de volgende verkiezingen moeten de vier regeringspartijen de kiezers te vriend houden met wat extraatjes. In feite kopen de vier partijen op deze manier stemmen voor in de mogelijk nabije toekomst..
Wie wind zaait zal storm oogsten.
Het is bijzonder hoe de klootjesvolk zich voor de gek laat houden. Weinig veranderd sinds de tulpenmanie en de oorlogsobligaties van de gebroeders de Wit.
Het verschil is dat windmolens en zonnepanelen zeer nuttige stroom leveren zonder schadelijke stoffen uit te stoten (gif en/of radioactiviteit)…
Bovendien produceren ze gemakkelijk meer dan genoeg goedkope energie om aan alle behoeften te voldoen.
Daarom is het een blijvende wereldwijde migratie.
En zie je gigantische zonne- & windparken in ontwikkeling in Australië, het midden-Oosten, Amerika, enz.
Saldering is communisme, het had nooit ingevoerd moeten worden.
Saldering is een handelsmechanisme. Ik zie niet wat dat met communisme van doen heeft.