Van een onzer correspondenten.
Installateurs van zonnepanelen misleiden hun klanten over de terugverdientijd. Die kan tot zes jaar langer zijn dan voorgespiegeld. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Keuze.nl naar de berekeningen van installateurs, zo schrijft het AD.
Bij de offertes worden te hoge elektriciteitsprijzen ingevoerd en er wordt geen rekening gehouden met de terugleverkosten die nagenoeg elke energieleverancier inmiddels rekent. Dat zijn extra kosten die mensen met zonnepanelen aan het energiebebedrijf moeten betalen en die zijn al snel zo’n 350 euro per jaar.
Bij bijna alle zonne-installaties is de terugverdientijd opgelopen tot meer dan tien jaar, terwijl installateurs nog steeds melden dat de investering binnen 3, 4 of 5 jaar is terugverdiend.
Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanze Hogeschool Groningen, heeft ook gekeken naar een aantal offertes van zonnepaneleninstallateurs.
‘Die zijn inderdaad erg rooskleurig. Ze willen iets verkopen natuurlijk. Als ik eraan reken dan kom ik ook op een terugverdientijd van 10 jaar.’, zo laat hij het AD weten.
Keuze.nl: de terugverdientijd die door installateurs wordt aangeven is in alle door ons onderzochte scenario’s in werkelijkheid minstens twee keer zo lang.
Over terugleverkosten of de mogelijkheid dat de salderingsregeling toch op de helling gaat, wordt meestal niet gerept. Toegegeven, de berekeningen zijn complex en afhankelijk van continu wisselende tarieven en heffingen.
Visser:
‘De installateur zou in ieder geval kunnen zeggen dat het een berekening is exclusief de kosten die energiebedrijven in rekening brengen en dat ervan wordt uitgegaan dat de salderingsregeling niet wordt afgeschaft.’
Door de toegenomen kosten wordt het streven van de overheid dat particulieren hun duurzame investering binnen 7 jaar terugverdienen, niet meer gehaald. Die terugverdientijd van 7 jaar is voor veel mensen het kantelpunt om een investering in duurzaamheid wel of niet te doen. Dat weten installateurs die offertes maken ook.
Zelf goed rekenen met de werkelijke terugleverkosten en de eigen stroomtarieven is nodig om erachter te komen wat de werkelijke terugverdientijd is.
Geert Wirken van Keuze.nl:
‘Veel installateurs maken het helemaal bont: zij rekenen met een te hoge stroomprijs, een te hoge terugleververgoeding, en houden geen rekening met alle extra kosten van energieleveranciers. De terugverdientijd die door installateurs wordt aangeven is in alle door ons onderzochte scenario’s in werkelijkheid minstens twee keer zo lang.’
Branche-organisatie Techniek Nederland zegt ‘geen zicht te hebben’ op berekeningen van de installateurs en dat het aan de betreffende installateurs is om ‘met de klant in gesprek te gaan indien de installateur ten onrechte een te korte terugverdientijd heeft berekend’. Volgens Techniek Nederland zijn zonnepanelen als gevolg van prijsdalingen binnen 6 tot 7 jaar terugverdiend.
AD:
‘Weer een ander getal. Hoe zit het nou? De berekening is complex. Zonnepanelen zijn afgelopen tijd weliswaar goedkoper geworden, maar het blijft een stevige investering. Een installatie van 12 panelen kost zo’n 5700 euro en kan 4200 kWh stroom opleveren. Momenteel is de gemiddelde elektriciteitsprijs 27 cent per kWh, maar veel installateurs rekenen nog met 30 tot 35 cent, alleen al die paar centen verschil scheelt honderden euro’s per jaar.’
***
De groene utopie bestaat bij de gratie van leugens en bedrog.
trap er gewoon niet meer in!
Zegt iemand met zonnepanelen met subsidie op mijn kosten.
Hypocrisie ten top.
Jouw kosten? Betaal je uit dat Franse pensionada resort ook al voor mijn zonnepanelen? Dat is niet handig lijkt mij.
In ieder geval bedankt, ik had ze er binnen drie jaar uit en ze hebben al duizenden euro’s opgeleverd.
Nu zou ik dat natuurlijk nooit meer doen, en de dag dat ze ook maar één euro gaan kosten knip ik de kabels er af.
Cornelia,
Ik betaal gewoon over mijn Nederlandse pensioen belasting in Nederland en dus ook voor de door jou zo verfoeide zonnepanelen.
Franse pensionada ressort.
Kijk uit dat je niet stikt in je jaloezie Cornelia.
Best knap, “kan 4200 kWh stroom opleveren”…volgens mij kan het 4200 kWh aan energie opleveren, niet stroom. Zonnepanelen i.c.m. een draaischijfmeter is nog altijd een gouden combinatie.
Heeft totaal geen zin meer om ook maar 1 paneel aan te schaffen.
Er zijn al energie bedrijven die bij piekmomenten en in het weekeinde bepaalde uren de stroom gratis geven aan de niet bezitters.
Waarom dan nog panelen kopen met alle risico’s van dien
En met een huishouden van 2 personen al helemaal niet meer.
De propaantank komt bij mij weer onder de grond.
Scheelt ongeveer 20 cent m3.
Zonnepanelen hebben wel degelijk zin maar in NL wordt het wel steeds moeilijker… in ieder geval op de gebruikelijke manier gebaseerd op teruglevering aan het net en saldering van het volledige stroomverbruik.
Daarom zou je eens kunnen onderzoeken of het rendabel is om een kleine installatie van 3-5 zonnepanelen te installeren en daarmee enkele stevige stroomverbruikers direct te voeden, denk aan airco (koelen én verwarmen), warmwaterboiler, wasmachine, wasdroger… en dan de apparaten na elkaar in te schakelen met timer/startuitstel en wellicht zijn er tegenwoordig al schakelaars die dat allemaal voor je regelen. Als ik handig was geweest met elektrotechniek dan had ik dat in ieder geval gemaakt.
Doel is om de opgewekte zonnestroom direct te gebruiken zodat geen teruglevering nodig is en daarmee ook geen terugleverboete te krijgen of zelfs een hogere stroomtarief. Bijkomende voordelen: geen bijdrage aan netcongestie, zonnestroom ook beschikbaar bij black-out, geen kosten over de schutting.
Er zijn genoeg plekken op aarde waar zonnepanelen het wél goed doen maar daar heb je in NL weinig aan. Maar om nu te stellen dat zonnepanelen helemaal geen zin meer hebben in NL zou ik eerst alternatieven willen onderzoeken zoals hierboven beschreven.
Zo’n kleine PV-installatie is een stuk goedkoper dan de gebruikelijke installaties van zo’n 4-5K. Met een kleine installatie is het investeringsbedrag ook veel kleiner waardoor dit voor huishoudens met een krapper budget beschikbaar komt.
Ik heb al 15 jaar zonnepanelen met een ‘oude’ meter. Van toen de overheid gratis zonnepanelen opdrong.
Op advies van Marcel Crok, die toen al stellig was over wat nu gebeurt met teruglevering. Verder kreeg ik van Philips na 8 jaar ook nog gratis vervangende omvormers.
Zorgeloze zonnepanelen, hoe mooi kan het zijn.
Waarom is kennis van het begrip entropie zo belangrijk ?
Omdat we daarvan leren dat, voor zowel het metabolisme als de Carnot-cycles van een warmtemachine- een motor of turbine- geldt, dat daarmee brandstof ,respectievelijk voedsel en brandstoffen , het meest efficient wordt verbrand. Dus, dat alle andere wegen- ketens- méer energie vergen. Daaruit volgt ook, dat het opwekken van elektrische energie middels windmolens en/of zonnepanelen en opslaan in accu ’s of waterstof of welke andere weg dan ook – altijd meer energie vergt. Dus, dat wat men ‘hernieuwbare energie ‘ noemt, de consumptie van fossiele brandstoffen juist doet toenemen en de CO2 uitstoot juist doet stijgen. ( hetgeen ook met cijfers wordt bewezen )
Nu op de site https://www.bertpijnsevanderaa.nl/entropie/
Bert
Maar wat als die fossiele brandstoffer opraken of beter gebruikt kunnen worden als grondstof?
Ik neem aan dat je de brandstof niet van de akkers wilt halen of grootschalig uit het bos en zo de successie wilt tegenwerken. Overal treden verliezen op en ook verlies van andere waarden. Dus volgens mij schiet je stevig door in de redenering en verlies je andere waarden zo uit het oog. Doe mij maar kernenergie als de volgende fase. Minder landschapsbederf, minder leefmilieuaantasting. Zeker als de uraniumwinning uit zeewater een succes wordt of op thorium kan worden overgeschakeld. Daar is nog genoeg tijd voor
De bedoeling van het plaatsen van dit artikel was, dat mensen op basis van de teksten zelf hun conclusies zouden trekken of wellicht hier wel in de groep gooien .
Iets waar vooralsnog weinig animo voor lijkt te zijn.
Voor kritiek moet u bij Carlo Rovelli zijn . Ik ben maar de brenger van het nieuws
@ Peter van Beurden , ik vertel wel ’s over u als ik met mensen spreek over de ‘energietransitie ‘ .
Dan vertel ik dat een lid van Climate gate – een site die over wetenschap gaat – voordoet alsof energievoorziening zoiets is als een patatje oorlog bestellen in het cafetaria ” ‘Doe mij maar kernenergie’, zegt ie dan.
met uitjes.
“i.c.m. een draaischijfmeter is nog altijd een gouden combinatie.”
Je hebt gelijk Ronnie, een kennis van mij is er al jaren heel tevreden mee.
Het gaat goeeeeeeeed (sorry Cornelia).
https://www.geenstijl.nl/5176108/Brief-leden-GroenLinks-aan-Timmerfrans-Boycot-vlag-Israel-en-steun-From-the-river-to-the-sea
Laat de huidige formatie alsjeblieft mislukken en laat dan Timmerfrans het proberen.
Dat wordt cabaret van hoog gehalte.
Jij hangt veel te veel op aan onze regering.
Die “regering” zit er alleen om de opdrachten van de macht binnen wettelijke kaders uit te voeren, als ze niet uitgevoerd kunnen worden veranderen ze de wet.
De democratie waar jij zo de mond van vol hebt, trouwens geheel zonder te weten wat het precies inhoudt, bestaat in werkelijkheid niet.
De “regering” is te vergelijken met een doorlopende toneelvoorstelling, ze spelen dagelijks alsof ze het land regeren.
Maar wakkeren onder ons weten dat de macht buiten het zicht opereert, het zit in een onzichtbare laag die zonder bemoeienis van oppositie en andere wijsneuzen kan doen wat het wil.
Het maakt dus niet uit of de PVV, GL/PVDA of D66 er zit, dit zijn allemaal kartel partijen, partijen die meespelen in het toneelstuk.
Als Timmermans er zit veranderd er politiek gezien helemaal niets, noppes, nada, de media blijven schrijven over klimaatwaanzin, de volgende corona variant, en Wilders kan weer blèren, over links, islam en migratie.
De echte verandering zal komen van de bevolking die de leugens van onze media en onze overheid niet meer pikken, daarvoor het je mensen nodig die de streken van het regiem blootleggen. Een partij die blijft roeren in de stront van Den Haag.
Dan kom je uit bij het FvD als enige juiste partij als je tegen het kartel bent, tegen de klimaatwaanzin, en de rest van de dagelijkse leugens die ze over ons uitstorten. Ik ben benieuwd wanneer jij dat door krijgt, want zodra dat gebeurd zijn we eindelijk op de goede weg.
Cornelia, je hebt volkomen gelijk met die broodnodige ommekeer, maar dan zullen hele volksstammen in dit land het ook waar moeten maken door achter een beleid te gaan staan en daadwerkelijk stemmen op een partij die keihard gaat afrekenen met de huidige gevoerde politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Let wel, de angst regeert sinds de moord op Pim en Theo mee in dit land van makke schapen.
AF, Voor duiding over ONZE NEP-democratische bestuurlijke laag die wat verder gaat als Geen Stijl en Dumpert…
Leer de wereld van de “democratische” besluitvorming eens beter kennen.
https://www.cafeweltschmerz.nl/videos/leven-we-in-een-democratie-staats-schuld-s1-7/
Bedoel je die FvD van 22 november?
LOL
regering?
Leugens en bedrog
Sinds wanneer staan
Leden van die ‘regering’
Boven de wet?
Wet zegt
Regering moet
Door 2e Kamer aangenomen moties
Uitvoeren
U hebt overschot van gelijk. Een “parlement” is een samentrekking van 2 woorden : Parler en mentir ( praten en liegen ). Zoals generaal Patton ooit stelde : ” The lowest lifeform on earth are politicians” .
I couldn’t agree more.
“Een rad voor ogen draaien”, noemden we dat vroeger. Onwetende mensen wat wijs maken en daar winst uit slaan. Je moet gewoon zelf een beetje rekenen of anders een adviseur inhuren die dat voor je doet. 5 jaar terug zelf van die dingen neergelegd en wat zijn we binnengelopen met pure saldering bij ongekend hoge stroomprijzen van ’22 – ’23.
Nu is er net zoiets aan de hand met thuisbatterijen. Die kosten weliswaar iets maar je kunt gewoon uitrekenen dat je daarmee a) zelf het overgrote deel van je dakstroom gaat gebruiken b) een bijdrage levert aan netstabiliteit c) een flinke voorraad noodstroom op voorraad hebt die je dagelijks aanvult d) automatisch gratis stroom inkoopt die je even later duurder verkoopt https://www.mijndomein.nl/energie/energieprijschecker
Niet dat je met zo’n batterij meteen een dikke klapper maakt, o nee, dan moet je in aandelen stappen die opveren als je durft!
https://img.iex.nl/charts/issueCloseprice.ashx?sc=638&history=9&id=11764&compare=0
of
https://img.iex.nl/charts/issueCloseprice.ashx?sc=638&history=9&id=11762&compare=0
Had het ook gelezen, wat een flauwe kul. Ik wekte afgelopen jaar 8,5 MW op, 3 gelijk gebruikt, 5 teruggeleverd, 10 verbruikt, moest 1500 kWh betalen. Zonder panelen had ik 10000 kWh moeten betalen. Dat is met de huidige prijzen 2000 euro verschil. Panelen kosten nu 0,40 euro/kWh compleet ex installatie, dus 2 jaar is de terugverdientijd
Dan heb je zeker een grote stal bedekt met zonnepanelen. Bovendien is dat dan nog allemaal dank zij de saldering. Die moet dus worden teruggebracht tot het normale verbruik per jaar en per m2 woonoppervlak.
Nee hoor, 7 MW (9 jaar oud) op het huis en 2 MW (20 jaar oud) op het schuurtje.