Door Samuel Furfari en Ernest Mund.
Duik in het tweede deel van ‘Nuclear Power Takes Off‘, geschreven door Samuel Furfari, professor aan de Universiteit van Brussel, en Ernest Mund, emeritus buitengewoon hoogleraar aan de UCL.
Voortbouwend op de basis die is gelegd in het eerste deel, waarin de escalerende vraag naar elektrische energie werd benadrukt, ontvouwt dit volgende hoofdstuk het boeiende verhaal van de historische ontwikkeling van nucleaire technologie.
De huidige lock-in van kernenergie
Op 2 december 1942 voert een team van natuurkundigen onder leiding van Enrico Fermi van de Universiteit van Chicago de eerste neutronenkettingreactie uit in een met grafiet gemodereerde stapel genaamd CP-1. Deze kettingreactie is gebaseerd op de kernsplijting van uranium-235, een natuurkundig fenomeen dat vier jaar eerder in Duitsland werd ontdekt. Er ontstaat een nieuwe technologie waarbij fysieke processen extreem grote hoeveelheden thermische energie vrijgeven. Op dat moment was de topprioriteit voor de Verenigde Staten een snel einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is duidelijk dat de nieuwe technologie veel militaire toepassingen heeft. Deze worden onmiddellijk ontwikkeld in het kader van het zogenaamde Manhattan Project dat in 1945 tot de vernietiging van Hiroshima en Nagasaki leidde. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstaat er een nieuwe dreiging die ook om militaire strategie vraagt: het Sovjet-imperialisme. Destijds beschouwden sommige hoge commandanten van de Amerikaanse marine de nucleaire voortstuwing van onderzeeërs als een belangrijk afschrikmiddel, waardoor langdurige verblijf onder water mogelijk werd. Soortgelijke vooruitzichten deden zich voor bij de Amerikaanse luchtmacht, hoewel het vanaf het begin moeilijker lijkt om ze te verwezenlijken.
Natuurkundigen waren zich al vroeg bewust van de verscheidenheid aan mogelijke kettingreagerende systemen, afhankelijk van de keuze van de moderator (een licht element zoals waterstof, deuterium of koolstof voor het vertragen van hoogenergetische splijtingsneutronen) en koelmiddel (licht – of zwaar water, gasvormige of vloeibare metalen). De grafietgemodereerde CP-1-reactor bood een uitstekende neutronenbalans, maar grafiet leidt tot minder compacte faciliteiten dan watergemodereerde reactoren. Lichtwaterreactoren (LWR) hebben daarentegen een minder gunstige neutroneneconomie dan grafiet- of zwaarwaterreactoren (D2 O). Maar omdat de reactorgrootte absoluut noodzakelijk was voor voortstuwingssystemen voor onderzeeërs, werd voor de Amerikaanse marine gekozen voor LWR (Weinberg, 1994). Omdat industriegiganten als Westinghouse en General Electric al snel bij het marineprogramma betrokken werden, zouden de commerciële energiereactoren die zouden volgen uiteraard tot dezelfde technologie behoren, waarbij licht verrijkt uranium in U 235 ≤5%) nodig zou zijn. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kozen aanvankelijk voor natuurlijk uranium (Unat ) en grafiet, terwijl Canada voor zijn CANDU-lijn koos voor Unat en zwaar water. In de loop van de tijd werden van de op Unat gebaseerde varianten alleen CANDU-reactoren in stand gehouden, waarbij de Engelse en Franse grafietgemodereerde en gasgekoelde reactoren geleidelijk werden verdrongen door de suboptimale LWR’s, waardoor lock-in werd afgedwongen (Cowan, 1998).
Shippingport, de eerste civiele PWR-reactor (Generation-II), werd in 1957 gelanceerd met een vermogen van 60 MWe. Vijf jaar later kwam BR3, de eerste PWR-installatie buiten de VS, gebouwd bij het SCK•CEN Mol in België. Shippingport was in veel opzichten een mijlpaal. In het bijzonder werd de mogelijkheid aangetoond om (1) U233 uit Th232 te kweken met thermische neutronen. Hoewel de thermische neutronenveredeling niet werd uitgebuit, concentreerde R&D zich destijds hoofdzakelijk op de snelle neutronenveredeling.
De eerste commerciële LWR-eenheden die begin jaren ’70 werden gebouwd, hadden een vermogen van ruim boven de 400 MWe om de investeringen te optimaliseren en de energiekosten te verlagen. Een basiskenmerk van de startende industrie – met duidelijke economische gevolgen – was dat geen twee energiecentrales precies hetzelfde waren. Deze praktijk is niet veranderd, hoewel er geleidelijk technische elementen worden ingevoerd die de LWR-concepten in de komende tien jaar kunnen veranderen.
Vooruitgang in de LWR-technologie aan de Oregon State University (OSU) Portland in de jaren ’90, met de ontwikkeling van zogenaamde integrale PWR’s, met hun stoomgeneratoren (SG) in hun drukvaten, waardoor het risico op ongelukken met verlies van koelvloeistof aanzienlijk werd verminderd (LOCA), zijn het begin geweest van een nieuw industrieel paradigma: in de fabriek gemaakte eenheden met een veel kleiner vermogen (∼75 MWe), het zogenaamde Small Modular Reactor (SMR)-concept. Figuur 6 illustreert het verschil tussen conventionele en SMR-ontwerpen van LWR’s. Let op de opname van de SG in het reactorvat met een verkort primair koelmiddelcircuit in het laatste ontwerp. NuScale, een nakomeling van het OSU nucleaire R&D-team, zal waarschijnlijk de eerste SMR-ontwerper zijn die vóór het einde van het decennium een energiecentrale met zes energiemodules van 77 MWe installeert in het Idaho National Laboratory (INL). Andere lichtwater-SMR-systemen met geïntegreerde SG zullen binnenkort op de markt verschijnen in China (ACP100), Frankrijk (Nuward) en het Verenigd Koninkrijk. In het laatste geval is Rolls-Royce – beter bekend om zijn luxe auto’s – de architect-ingenieur van Britse kernonderzeeërs die een SMR met drukwater van 470 MWe ontwikkelt. In maart 2023 ondertekende het een intentieverklaring met de Poolse groep Industria om drie SMR’s in te zetten om de energie-infrastructuur van het bedrijf koolstofvrij te maken.
Het economische concurrentievermogen van SMR’s ten opzichte van grote reactoren is een belangrijk onderwerp. Het is de afgelopen tien jaar uitgebreid bestudeerd (Boarin et al., 2012) en er is nog steeds geen definitieve conclusie getrokken (Mignacca en Locatelli, 2020). De meeste auteurs zijn het erover eens dat het schaaleffect niet de enige factor is waarmee rekening moet worden gehouden. Co-siting-economieën, modulariteit en bouwtijd zijn eveneens zeer relevante parameters. Ten slotte bestaat er overeenstemming over de noodzaak van een analyse van de ontmantelingskosten van SMR-locaties, die moet worden vergeleken met de ontmantelingskosten van grote energiecentrales. Het buiten gebruik stellen van meerdere kleinere installaties kan goedkoper zijn, maar moet worden beoordeeld.
Vroege activiteiten in geavanceerde reactorsystemen
Toen de Amerikaanse marine de nucleaire voortstuwing van haar onderzeeërs goedkeurde, was de Amerikaanse luchtmacht op zoek naar nucleaire voortstuwing voor vliegtuigen (ANP). Omdat de waterreactoren niet in staat waren de temperatuurniveaus te leveren die nodig zijn voor de voortstuwing van vliegtuigen (∼750 °C), stelden natuurkundigen van het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) een alternatief neutronenkettingreagerend systeem voor, gebaseerd op gesmolten zouten die voor hoge temperaturen zorgen.
Het eerste systeem dat bekend staat als ARE (Aircraft Reactor Experiment) werd in 1954 kritisch. Het werd gevolgd door MSRE (Molten Salt Reactor Experiment) in 1965, dat vier jaar lang in bedrijf was. Beide systemen waren zeer succesvol. De technologie verschilde fundamenteel van de originele van Fermi, met een vloeibare uraniumtetrafluoride-brandstof in plaats van een metallische uranium-brandstof. In die tijd waren Alvin Weinberg en Eugene Wigner gefascineerd door homogene nucleaire systemen, die gemakkelijk wiskundig te modelleren waren. Ze bevorderden de ontwikkeling van ORNL van twee systemen die gebruik maakten van een sterk verrijkte waterige oplossing van uraniumoxidesulfaat: het Homogene Reactor Experiment (HRE) en de Homogene Reactor Test (HRT). Deze vier succesvolle faciliteiten – ARE, MSRE, HRE, HRT – zijn misschien wel de belangrijkste van de 13 die bij ORNL zijn gebouwd, over het ontwerp van nucleaire systemen voor de toekomst, genaamd Generation-IV (Rosenthal, 2010).
Kernenergie van de toekomst
In 2001 lanceerde het Amerikaanse ministerie van Energie (USDOE) een initiatief om nucleaire technologieën te identificeren die voldoen aan strenge veiligheids-, milieu-, economische en non-proliferatiecriteria voor de toekomstige productie van primaire energie. Er werd een studiegroep opgericht met de naam Generation-IV International Forum (GIF). Verschillende landen reageerden op de oproep (2) en identificeerden zes technologieën die aan deze vereisten voldeden: gasgekoelde snelle reactoren (GFR), natriumgekoelde snelle reactoren (SFR), superkritische waterreactoren (SCWR) reactoren op zeer hoge temperatuur (VHTR), loodgekoelde snelle reactoren (LFR) en gesmoltenzoutreactoren (MSR), schematisch weergegeven in figuur 7.
De gesmoltenzouttechnologie die in de jaren vijftig bij ORNL was getest in de ARE- en MSRE-experimenten werd door de GIF-experts beschouwd als een van de meest aantrekkelijke en veilige nucleaire technologieën om de volgende redenen:
- De afwezigheid van water in de reactorkern elimineert het risico van een verlies van koelmiddelongeval (LOCA), zoals het geval was bij het Three Mile Island-ongeval in 1979. Het elimineert ook het risico van waterstofexplosie als gevolg van zirkonium/waterreacties die kan voorkomen op blootgestelde bekleding van brandstofstaven bij hoge temperaturen (een gebeurtenis die plaatsvond in Fukushima);
- De afwezigheid van natrium elimineert het risico van zeer exotherme chemische reacties;
- Ook een druk dichtbij de atmosferische druk, de vloeibare toestand van de brandstof en gunstige neutroneneigenschappen (sterk negatieve temperatuurreactiviteitscoëfficiënt) dragen bij aan de veiligheid;
- Het feit dat de brandstof voor MSR’s bij bedrijfstemperaturen (∼700 °C) zich in de vloeibare fase bevindt, maakt het gemakkelijker om verse brandstof toe te voeren dan in systemen met vaste brandstof. Hoewel dit een delicate operatie is, is een regelmatige aanvoer mogelijk, wat bij vastebrandstofsystemen niet het geval is. Er is daarom geen behoefte aan een reactiviteitsreserve voor de lange termijn, die het risico van een Tsjernobyl-achtig ongeval elimineert;
- De samenstelling van het gesmolten zout is zodanig dat de vloeibare toestand tot 1.400 °C kan worden gehandhaafd, ruim boven de bedrijfswaarden. Als om welke reden dan ook de temperatuur van het zout daalt tot onder 459 ° C, de smelttemperatuur van het lithiumberylliumfluoride (LBF) waaruit het is samengesteld, vindt stolling plaats met massabehoud van de niet-vluchtige splijtingsproducten.
Deze zijn allemaal in detail beschreven in de eerste Generation-IV-technologieroadmap (US DOE NERAC, 2002).
De verminderde ongevalsrisico’s van MSR hebben een positieve impact op de reactoreconomie, door de behoefte aan actieve systemen om de veiligheid van de installaties te garanderen, zoals die welke in de huidige LWR-centrales worden gebruikt, te verminderen.
Tenslotte het ultieme belang: installaties voor gesmolten zout met snelle neutronenspectra zouden de weg openen naar een vermindering van de nucleaire ‘verplichtingen’ van de huidige reactoren (plutonium en kleine actiniden met zeer lange halfwaardetijden) die in laatstgenoemde onbeheersbaar zijn. Het inbrengen van deze verbruikte splijtstof als brandstofbron in deze SRM’s zou tegelijkertijd de resterende energie-inhoud ervan exploiteren en een zeer problematische ecologische aanwezigheid van radio-isotopen met enkele honderdduizenden halfwaardetijden elimineren.
De conclusies van de Generation-IV Roadmap zorgden over de hele wereld voor een heropleving van de belangstelling voor technologie, die begin jaren tachtig in een lethargie was beland. Veel huidige MSR R&D-projecten zouden binnen de komende 15 tot 20 jaar tot prototypes moeten leiden (Furfari en Mund, 2022, IAEA 2020). Figuur 8 toont enkele van de meest geavanceerde in verschillende landen.
Er moet aandacht worden besteed aan de projecten Moltex, Elysium, TerraPower en Mosart. Dit zijn vier snelle reactorprojecten die specifiek zijn ontworpen om niet alleen conventionele hulpbronnen te exploiteren (235 U en 239Pu geproduceerd uit de conversie van 238 U), maar ook de bestaande voorraad verbruikte splijtstof uit de huidige LWR- en CANDU-reactoren met een aanzienlijk bereik aan actinidekernen. Terwijl ze dit doen, transformeren ze een vanuit milieuoogpunt niet-duurzame erfdienstbaarheid – voor de meest fervente tegenstanders van kernenergie – in een energiebron die kan worden gebruikt totdat alle aanwezige splijtbare kernen zijn uitgeput. TMSR is, zoals de naam al aangeeft, gericht op de exploitatie van de thoriumbrandstofcyclus, een belangrijke minerale rijkdom in China. TMSR is de enige faciliteit die is ontwikkeld met twee verschillende opties: een versie met gesmolten zoute brandstof of een versie met vaste brandstof die gebruik maakt van kiezelstenen met TRISO-deeltjes (Dalin Zhang et al., 2018).
De meeste installaties vallen in de categorie SMR, met elektriciteitseenheden van minder dan of gelijk aan 300 MWe. Afhankelijk van de beoogde toepassingen kunnen de vermogenseenheden zo laag zijn als 45 MWe. Dit is het geval voor exemplaren van Terrapower’s MCFR die is geselecteerd door Core Power, een Brits maritiem bedrijf om de voortstuwing op zee koolstofvrij te maken (Furfari en Mund, 2022).
Toekomstige MSR-systemen zullen naast Generatie II en Generatie III LWR’s bestaan met een vermogen groter dan 1,6 GWe. Hun splijtstofcycli zullen synergetisch zijn, zoals blijkt uit figuur 9. In principe zal alles afhangen van de uraniumwinning, maar MSR’s met snelle neutronenspectra zullen de kleine actiniden die in LWR’s worden gegenereerd elimineren en de voorraad kernafval met een lange levensduur verkleinen. Alle faciliteiten zullen elektriciteit leveren, maar daarnaast zal MSR ook warmte op hoge temperatuur leveren voor industrieel gebruik (stadsverwarming, waterontzilting) en eindenergie voor de voortstuwing van schepen.
Industriële warmteproductie is van het grootste belang, zoals uiteengezet in (Furfari en Mund, 2020). In het huidige energiebeleid wordt het gebruik van warmte te vaak verwaarloosd. De crisis van 2022 in Duitsland heeft deze fundamentele behoefte aan ‘eindenergie’ benadrukt, die de chemische industrie hard nodig heeft. Vierennegentig procent van het aardgas dat in Duitsland wordt gebruikt, wordt voor thermische doeleinden gebruikt.
De MSR-warmte kan ook een energiebron worden voor de thermische ontleding van water en waterstofproductie. Een Green Deal-vereiste van het EU-beleid voor versnelde waterstofproductie uit variabele en intermitterende hernieuwbare energiebronnen zou deze waterstofproductie kunnen blokkeren, ondanks de hieronder getoonde economische en ecologische nadelen.
Einde van deel 2/3
***
Lees deel drie: Kernenergie komt van de grond (Deel 3): Terug naar Euratom?
(1) Dat wil zeggen splijtbare kernen produceren die groter zijn dan het kernverbruik dat gepaard gaat met de energieproductie.
(2) Argentinië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, later vergezeld door Zwitserland, de EU, China, Rusland en Australië
(3) De acroniemen luiden als volgt: SSR-W ( Stable Salt Reactor Wasteburner ), MCSFR ( Molen Chloride Salt Fast Reactor ), MCFR ( Molen Chloride Fast Reactor ), CMSR ( Compact Molten Salt Reactor ) en IMSR ( Integratal Molten Salt Reactor ). ), TMSR ( Thorium gesmolten zoutreactor ).
Referenties
Boarin S., Locatelli G., Mancini M, & Ricotti ME (2012). Financiële casestudies over kleine en middelgrote modulaire reactoren. Nucleaire technologie, deel 178, 218–232.
Cowan R. (1990). Kernenergiereactoren: een onderzoek naar technologische lock-in . The Journal of Economic History, deel 50, 541–567.
Dalin Zhang en al. (2018). Overzicht van conceptueel ontwerp en fundamenteel onderzoek van gesmoltenzoutreactoren in China . Int J Energie Res. 2018; 42:1834-1848,
Furfari S., & Mund E. (2020), Hernieuwbare energie in de EU: van perceptie naar realiteit , Energy Literacy, 27-11-2020, https://www.connaissancedesenergies.org/tribune-actualite-energies/energies- renouvelables-dans-lue-de-la-perception-aux-realites .
Furfari S., & Mund E. (2022). Geavanceerde kernenergie voor schone maritieme voortstuwing , Eur. Fys. J.Plus 137:747.
Mignacca B., & Locatelli G. (2020). Economie en financiën van kleine modulaire reactoren: een systematische review en onderzoeksagenda. Hernieuwbare en duurzame energiebeoordelingen 118.
Rosenthal, MW (2010). Een verslag van de dertien kernreactoren van het Oak Ridge National Laboratory . ORNL/TM-2009/181.
Weinberg AM (1994). Het eerste nucleaire tijdperk: het leven en de tijden van een technologische fixer. Springer New York.
US DOE NERAC. (2002) Een technologische routekaart voor kernenergiesystemen van generatie IV https://www.gen-4.org/gif/upload/docs/application/pdf/2014-03/gif-tru2014.pdf .
Par Argonne National Laboratory – oorspronkelijk op Flickr geplaatst als Advanced Test Reactor core, Idaho National Laboratory Geüpload met F2ComButton, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27024528
Politiek: Kerncentrales niet sluiten maar open houden / verlengen, voor Duitsland gesloten kerncentrales revitaliseren (waar mogelijk) en uitbreiden.
Onderzoek en pilot naar geschikte typen nieuwe / modulaire kerncentrales voor Nederland bespoedigen / uitbreiden en centraal aansturen via de TU’s.
Nieuws: Een centraal meldpunt wordt weer ingericht in Nederland, waar dictatoriale sektes en sektarische religies (anoniem) kunnen worden aangemeld, zo meldde de NOS vanochtend op het nieuws.
Ik denk dat Urgenda en de actiegroep rond Johan Vollenbroek ook daarvoor in aanmerking komen te worden gemeld bij dit meldpunt tegen sektes.
Volgens mij komt heel Brussel met de NGO’s in aanmerking.
Timmermans kreeg ze over de klungelen van de BBB, Caroline, nadat hij ook bevlogen beweringen deed, zelfs de 0,00036 graden kwam er aan te pas, die man blijft gefocust op dwang en transitie.
En dan moet je die ogen bekijken, die staan dan niet meer normaal.
En kerncentrales in Nederland, ik heb er een hard hoofd in, mensen en politiek is angstig gemaakt net zoals in Duitsland.
De techniek schrijdt voort en dat snappen velen niet.
De technieken zullen veiliger en veiliger worden, ik zou meer angstig zijn voor de EUSSR dictatuur.
Het probleem is juist dat de techniek op dit terrein stilstaat.
Er is geen beter slijtage bestendig staal gevonden dan Hastelloy-N, een chroom-nikkel legering.
En dat sleet onder de druk van het radioactieve zoutmengsel teveel om tientallen jaren te gebruiken…
Bij mijn weten zijn er sinds jaren zestig geen significante ontwikkelingen geweest op m.b.t. de slijtvastheid van staal op hoge temperaturen in een radioactieve omgeving..
@Bas, de oplossing is om het vat met enige regelmaat te vervangen.
“Ik denk dat Urgenda en de actiegroep rond Johan Vollenbroek ook daarvoor in aanmerking komen te worden gemeld bij dit meldpunt tegen sektes.”
Uitgesloten, deze “centrale meldpunten” worden op grote schaal gebruikt om lieden met onwelgevallige meningen aan te pakken.
Meneer Vollenbroek krijgt geld van de EU om zijn campagnes te voeren, anders gezegd, die hoort er gewoon bij.
Het grote probleem is niet de sektes maar de ruimte die de wet hen biedt door wetten en afspraken in vage termen te beschrijven. De meeste wetten zijn inspanningsverplichtingen die opgevat kunnen worden als resultaatsverplichtingen.
“NuScale … zal waarschijnlijk de eerste SMR-ontwerper zijn die vóór het einde van het decennium een energiecentrale met zes energiemodules van 77 MWe installeert in het Idaho National Laboratory (INL).”
Ze hebben met een overheidsinstituut dus toch nog een klant gevonden nadat hun eerste klant, een coöperatie, ia afgehaakt vanwege de hoge kosten van de geproduceerde stroom.
Zal ze niet helpen omdat ook daar de prijsdaling van wind en zon doorgaat.
Ach ja, de goedkopere wind en zon, nu zelfs particulieren ook moeten betalen voor hun “gratis” opgewekte zonnestroom moet jou toch wel duidelijk worden dat zon en wind geen toekomst is?
Op de rem die onze energiebedrijven er op zetten door allerlei maatregelen, niet aansluiten van zonneparken, niet meer laden van EV’s, betalen voor terug levering, en de steeds hoger wordende prijzen van energie omdat de honderden miljarden geïnvesteerd in zon en wind doordat de investeerders (dat zijn meestal energie gelieerde organisaties) hun geld terug willen zien.
En Bas maar mijmeren over “steeds goedkoper”.
Dan vraag ik jou Bas, waar precies wordt het goedkoper?
De burger merkt NIETS van jouw prijsdaling!
“nu zelfs particulieren ook moeten betalen voor hun “gratis” opgewekte zonnestroom”
Voor zover daar al sprake van was, heeft ons parlement daar een eind aan gemaakt.
“Dan vraag ik jou Bas, waar precies wordt het goedkoper?”
Het CBS:
“Op dit moment is de gemiddelde kWh prijs € 0,335. Dit tarief is inclusief de energiebelasting van 2024 en 21% btw. Een jaar geleden was dit nog € 0,525 per kWh. Goed om te weten: elektriciteit wordt voor een deel opgewekt door gascentrales.”
Je zit kennelijk goed in de slappe was dat je een prijsdaling van 36% in een jaar niet opmerkt. Als jou leverancier zijn prijzen nog niet heeft verlaagd dan zou ik op zoek gaan naar een ander.
Naarmate we die dure gascentrales minder nodig hebben, dus meer wind+zon, gaat de prijs verder dalen.
Ah, Bas leest de krant, ja dan kun je zo’n antwoord verwachten.
Dit is de kop van het artikel…
Betalen voor terugleveren stroom verleden tijd, Tweede Kamer grijpt in!
En dit de inhoud…
De terugleverkosten die energieleveranciers momenteel aan huishoudens met zonnepanelen in rekening brengen, zouden binnenkort kunnen verdwijnen.
Silvio Erkens (VVD) is van plan namens de toekomstige coalitie een motie in te dienen om deze kosten te verbieden zodra de salderingsregeling in 2027 is afgeschaft.
Zoek de verschillen.
Overigens, de “dure” energie prijs was NIET vanwege te veel gas en kolen of te weinig wind of zon, men vond dat de burger afgestraft diende te worden omdat de NAVO Rusland een oorlog in duwde.
Hierdoor kregen wij door de Amerikanen sancties opgelegd, we moesten duur gas van de Amerikanen kopen en dat werd doorberekend aan de burger.
Dat jij dit verdraaid in jouw voordeel voor zon en wind geeft precies aan hoe de groene economie is opgebouwd.
Hij bestaat namelijk alleen op papier. In werkelijkheid stromen er via de zijlijn tientallen miljarden in om het overeind te houden.
In feite is zon en wind 5 tot 7 maal zo duur als conventioneel, men houdt de prijs van zon en wind kunstmatig laag door ook energie van afval en biomassa mee te rekenen, als je puur de investeringen in zon en wind tegen de werkelijke opbrengsten afzet zal je in verbazing vallen hoe men kans ziet om zoveel geld over de balk te gooien enkel om de brandstof te besparen van conventioneel.
Conventioneel die zoals je weet voor 100% nodig zal zijn (inclusief operationele kosten) om het gebrek aan zon en wind op te vangen.
Verbazing wekkend.
Hoe kan het dan dat bedrijven bij de laatste Duitse aanbesteding van offshore wind bereid waren om ~2,2miljard te betalen om op een paar stukjes zee windmolenparken gedurende 30jaar te mogen exploiteren?
Ik schat dat de nu lopende aanbesteding van ons ministerie om toe te staan dat op 2 stukjes zee gedurende 30 jaar windmolenparken komen van 1.5GW ieder, onze overheid een bedrag van ~€2miljard gaat opleveren. Bedrijven willen dat betalen omdat de kostprijs van stroom middels offshore wind ver onder de marktprijs ligt.
Heb je niet opgemerkt dat de ene na de andere conventionele centrale sluit. Zelfs moderne zoals Hembrug bij A’dam.
Het speelveld rond de opwek van stroom is grondig aan het veranderen omdat er alternatieven komen die tot veel goedkopere stroom leiden.
Zie ook de rol van glastuinders….
@ Bas,
“Heb je niet opgemerkt dat de ene na de andere conventionele centrale sluit. Zelfs moderne zoals Hembrug bij A’dam.”
Wat een merkwaardige opmerking inje betoog Bas. Alsof onze conventionele (kolen)centrales vrijwillig zouden sluiten (vanwege onrendabele exploitatie). ZE WORDEN GEDWONGEN DOOR DE POLITIEK.
“Aircraft Reactor Experiment … gevolgd door MSRE (Molten Salt Reactor Experiment) in 1965, dat vier jaar lang in bedrijf was. Beide systemen waren zeer succesvol.”
De MSRE heeft in die 4 jaar 18maanden gedraaid, met zodanige resultaten dat niemand in de toen nog florerende kernreactor industrie er brood in zag om zoiets te gaan ontwikkelen.
Niet raar want de eminente Weinberger heeft een paar cruciale problemen niet kunnen oplossen.
De belangrijkste: de zoutmengsel vloeistof zuiveren van de radioactieve actiniden (afval stoffen van de nucleaire reactie).
De nieuwe 2MW Chinese MSR heeft dat opgelost door in hun reactor de gebruikelijke scheiding tussen brandstof (Uranium) en koeling te handhaven.
Dus regelbare brandstof staven zoals in Borssele.
Benieuwd hoe het daar staat met de snelle slijtage van het staal vanwege de hoge temperaturen (650-700grC) van het zoutmengsel. Maar helaas geen berichten wat geen goed teken is aangezien in China radiostilte gebruikelijk is als het niet goed gaat.
Het is trouwens wel goed om alle systemen een keer op een rijtje te zien.
Het beeldt dat onze medemens met nucleaire fobie schetst is vaak gebaseerd op oude techniek en er bestaan veel misverstanden over kernenergie.
Men overdrijft het aantal doden, door met modellen de mogelijke aantallen doden te berekenen, deze doden bestaan dus nooit in het echt.
Feitelijk vallen er wereldwijd nauwelijks doden door kernenergie.
Het probleem is dat de miljoen burgerdoden door de radioactieve straling vanuit kern installaties, vooral vanwege de rampen, worden ontkend door kernfanaten.
De methode is om alle stralingsdoden in de omgeving te ontkennen ook al is evident dat die het gevolg zijn van de verhoogde straling.
Het markantste voorbeeld:
In Z.Dld (1500km weg van Tsjernobyl) hebben sommige districten na de ramp fall-out gekregen vanwege een overdrijvende regenwolk en andere nabije districten niet of nauwelijks. Daardoor kon worden vergeleken wat zeer significante verhogingen van het percentage baby’s die doodgeboren werden en aangeboren afwijkingen hebben opleverde.
De belangrijkste met extreem hoge significantie aangetoonde effecten:
– 33% meer doodgeborenen per mSv/a verhoging van de achtergrondstraling (P=0,00003);
– 83% meer aangeboren hartafwijkingen per mSv/a verhoging van de achtergrondstraling (P=0,002)
– 229% meer aangeboren serieuze afwijkingen aan schedel, gezicht, wangbonen, nek, rug, heup, e.a. per mSv/a verhoging van de achtergrondstraling (P=0,00004)
NB. Normale achtergrond straling daar ~2mSv/a (=jaar).
Zie: http://www.ibis-birthdefects.org/start/cache/Congenital%20Malformations%20Stillborn.pdf
De New York Academy of Sciences heeft een boek gepubliceerd over Tsjernobyl waarin 4 professoren op dat gebied op grond van talloze onderzoeken concluderen dat de ramp 825.000 doden voor 2006 heeft veroorzaakt. En de verhoogde straling is in veel gebieden nog steeds dodelijk.
Zie: https://ia601001.us.archive.org/32/items/YablokovChernobylBook/Yablokov%20Chernobyl%20book.pdf
Toen de Russen in 2022 Oekraïne binnenvielen waanden hun militairen zich veilig in de exclusie zone (grootte, halve provincie Zeeland). Na een verblijf van een paar weken traden al zoveel gezondheidsproblemen op dat ze vertrokken…
Er zijn ook publicaties in wetenschappelijk tijdschriften die aantonen dat de gezondheidsschade voor kinderen buiten de exclusie zone nog steeds significant is.
Ja Bas, na die ramp bleven er mensen wonen, ook nu nog!
Jouw alarmisme mist elke grond, je overdrijft
https://www.nationalgeographic.nl/het-leven-in-tsjernobyl-gaat-door
Vrijheid blijheid!
Als je wat zoekt dan vind je dat die mensen versneld dood gingen…
Dus als je aan hartfalen of kanker dood wilt gaan dan weet je waar je moet zijn.
Heb je gezelschap van vooral vrouwen. Mannen schijnen eerder te sneuvelen.
Bas, je zou voor de wereldwijde olieverbranding hetzelfde kunnen opstellen aan geheime en openlijke ziektes. Als je er dus de pik op zou hebben gehad bij het begin in pakweg 1965 dan was je nu een anti-auto fanaat geweest. Ik hoop dat dit wat relativeert.
Zeg Bas, heb je de bunker klaar of sla je op de vlucht nu de Russen alweer een nieuwe oefening hebben gedaan met tactische kernwapens.
Ik krijg de indruk dat de Russen nog niet eens op stoom zijn gekomen, eerst een grote militaire oefening met China en nu alweer een oefening tijdens een oorlog.
Je moet maar durven even een oefening tussen door, mij lijkt dat ze genoeg materiaal op voorraad hebben dan de msm ons doet laten geloven, of beter gezegd de anderen laat geloven.
Weet je nog dat je zei het is zo gebeurt met de Russen? Als ik jou dan als geloofwaardig moet gaan beschouwen dan word het met zon en wind ook niets.
Even ter verduidelijking voor de lezers, ik ben tegen iedere vorm van oorlog want ik weet wat het brengt.
Verder negeer je de niet vaak voorkomende maar toch significante, dodelijke gezondheidsschade die normaal functionerende kerninstallaties, zoals ook Borssele, veroorzaken.
Zie bijv. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12899207/
En dan heb ik het nog niet over de overal aangetoonde significante genetische schade die kern installatie veroorzaken bij burger in de omgeving tot 40km afstand.
Deze PPT geeft een helder overzicht over hoe en wat: https://tinyurl.com/wwcvk7re
Bas is bang voor de technische vooruitgang , net als vroeger mensen van de schrik in de sloot sprongen of achter een boom gingen staan toen de eerste stoomlocomotieven rolden.
Kernenergie heeft de toekomst , schoon , superveilig en spotgoedkoop.
Uit de Telegraaf van vadaag: “Personeelstekorten, gebrek aan materialen en exorbitant hoge energieprijzen. De Nederlandse industrie zit in de hoek waar de klappen vallen. Zowel de omzet als de winstgevendheid gaat hard onderuit en het aantal faillissementen neemt toe. Ondertussen verbetert de productiviteit nauwelijks.”
Die hoge energieprijzen zijn uiteraard te wijten aan de door Bas G. zo gepromote goedkope stroom.
Kun je aangeven waar in W.Europa ze wezenlijk lagere elektriciteitsprijzen hebben zonder dat de overheid die subsidieert door geen belasting te heffen e.a.
Ruwweg de helft van onze consumenten prijs bestaat uit belastingen.
Overigens zijn de prijzen omhoog gegaan omdat wij de export van aardgas door Rusland via de pijpleidingen boycotten om Oekraïne te steunen.
Rusland is daarom overgegaan op export via LNG tankschepen. Dat kost ze meer, maar de aardgasprijs is gestegen. Dus uiteindelijk daalt hun inkomen nauwelijks. .
Daarom wordt er momenteel gewerkt om die LNG tankschepen ook te boycotten (is lastiger omdat ze onder een andere vlag varen, op zeek LNG overpompen in andere schepen, enz.)
Op speciaal verzoek van Bas hierbij de pdf die aantoont dat 100% electriciteit uit wind en zon onhaalbaar, want onbetaalbaar zijn. Kernenergie daarentegen …
https://iaee2021online.org/download/contribution/fullpaper/1145/1145%5C_fullpaper%5C_20210326%5C_222336.pdf
Bedankt. Ga het lezen.
.
Timmermans voor zijn neus leggen in 7 talen.
Gresnigt kan zich beter bezighouden met de energieprijs, maatschappelijke, natuur en milieu schades door de huidige en toekomstige windturbines op land en zee. Zijn lange vertogen met gefingeerde ‘positieve’ uitkomsten leest alhier bijna niemand meer.
Het artikel is een uitstekende informatiebron over de mogelijkheden technische en economische keuzes en beperkingen van de nieuwe politieke keuze voor kernenergie in de toekomst voor Nederland.
Kernenergie is sowieso meer in het belang voor de continue energievoorziening voor de hele verdere 21ste eeuw voor Nederland.
“Zijn lange vertogen met gefingeerde ‘positieve’ uitkomsten leest alhier bijna niemand meer.”
FG o nee even gevinkt hier en van de tot nu toe 25 reacties hier waren er 19 van Bas of aan hem gericht.
De mensen die wellicht echt iets over kernenergie kunnen melden haken af.
Zou zomaar kunnen.
Prima artikel, goed te zien dat er aandacht is aan MSR kansen.
Wellicht aandacht besteden aan de ontwikkelingen bij Thorizon en Copenhagen Atomics, beloftevolle ontwikkelingen die mi meer aandacht verdienen.
Ja nieuwe ontwikkelingen zijn altijd welkom Echter welke electradirecteur die als opdracht heeft goedkope electra te leveren aan zijn klanten :huishoudens en bedrijven ka tijd besteden aan het nieuwste kernmogelijkheid Hij moet met het kiezen van een type centrale uitgaan van zolangzamerhand bedrijfservaring van miljoenen uren bedrijf prestatie En daar zij er best wat van in wereld vele tientallen jaren wanbedrijfsresultaten zijn bekend van een breed scala van kerncentrales en daaruit maakt de man zijn keuze om een bedrijfsvergunning te krijgen en snel te kunnen bouwen en dan goedkope elektra aan het net aan te bieden en voor periodes van 60 toto 80 jaar Borssele levert af poort centrale na dat alle kosten van afbraak en opslag afval zijn betaald nu voor 2,5 cent per kWh
In Duitsland waar 17 kerncentrales met prima performance zijn gesloten werden vroeger woningen verwarmt met zeer goedkope nacht stroom Nu moet dat via een ingewikkeld systeem van windmolens die maar voor 23 % procent van de tijd goede betrouwbare electra leveren tegen hoge prijzen Maar met het verlaten van markt prijzen vervangen door ideële prijzen van wegen hogere idealen vertrekken nu werkgelegenheids verschaffers in snel tempo de de Bondsrepubliek met nemen neer China die dan wederverkoop op de duitse markt zoadat Mercedes niet meteen ophoud te betsaan tot dat het publiek ontdekt dat China die markt macht gebruikt voor andere doeleinden En Duitsland zijn markt vrijheid kwijt is Enzovoorts