Diederik Samsom.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Je kunt het zien als een politieke voltreffer van demissionair minister van Financiën Steven van Wyenberg (D66). Hij heeft nog net voor de capitulatie van Rutte IV zijn handtekening kunnen zetten onder de benoeming van Diederik Samsom (PvdA) als topman bij de Gasunie.

Humor: Samsom, de bestrijder van fossiele energie, wordt zo het gezicht van fossiel Nederland en zal in het NOS-journaal tot in den treure zijn klimaatalarmisme mogen blijven uitleggen. De groene oppositie heeft zo een buitenparlementaire luis in de pels, Timmermans en Samsom zullen we weer vaak samen op de foto zien of aan de talkshow-tafel.

Samsom nog een jaar geleden als de meest orthodoxe klimaatalarmist:

‘De kans bestaat dat het klimaat op hol slaat.’

Met de chaos van de energietransitie en de onrechtvaardigheid die bijvoorbeeld over zonnepaneelbezitters is uitgestort, is het onbegrijpelijk dat een politicus die de transitie heeft veroorzaakt, ongeschonden door een benoemingsprocedure is gekomen. Waren het niet zijn woorden dat de Green Deal ‘rechtvaardig’ moest zijn? Moesten we niet allemaal van het gas?

Daar waar de kiezer overduidelijk een centrum-rechtse regering wilde, regeert ‘oud-links’ gewoon door in de instituties zoals de Gasunie.

Jan van Friesland.

De Gasunie zelf stroomt al over van ambitie als het gaat over de uitvoering van het groene en linkse gedachtengoed. Er staan maar liefst negen Green Deals op de agenda bij de Gasunie voor de komende tijd. De duurzame doelen hangen allemaal met elkaar samen en versterken elkaar, bestaan uit ‘kern SDG’s’ en ‘flankerende SDG’s’.

Nederland is hiermee het land van twee politieke snelheden geworden. Daar waar de kiezer overduidelijk een centrum-rechtse regering wilde, regeert ‘oud-links’ gewoon door in de instituties zoals de Gasunie, het ABP, DNB, FME en universiteiten. De Raad van Toezicht van het alarmistische KNMI wordt keurig voorgezeten door PvdA-veteraan Hans Oosters en Samsom was al eerder benoemd bij Naturalis.

Een parlementair onderzoek over de mislukte energietransitie zit er gewoon aan te komen. Gas ligt inmiddels zeer gevoelig in ons land.

***