Hoe een goed-functionerende stroomvoorziening door klimaatbeleid om zeep wordt geholpen, zonder dat daar een waarneembaar klimaateffect tegenover staat.

Door Nick Pope.

De NRC, een van de grootste kranten van het land, publiceerde op 14 juni een lang stuk waarin werd gewaarschuwd dat de groene transitie van Nederland de vraag naar elektriciteit sneller doet stijgen dan nodig is om ondersteunende infrastructuur te bouwen, een situatie die waarschijnlijk zal leiden tot problemen met de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet. als de status quo de komende jaren wordt gehandhaafd. De auteurs beschrijven hoe een transitie van betaalbare, betrouwbare en conventionele energiebronnen naar groene energieopwekking – zoals zonne- en windenergie – samengaat met de groeiende vraag die kan worden toegeschreven aan de drang van het land om de industrie te elektrificeren en andere delen van het dagelijks leven zouden de economie van het land kunnen raken.

“De boodschap is duidelijk: Nederland zal af moeten van het idee dat elektriciteit altijd en voor iedereen beschikbaar is. En er zullen drastische maatregelen genomen moeten worden om de ergste problemen te voorkomen. Maar welke en hoe succesvol die zullen zijn, tasten netbeheerders en overheid grotendeels in het ongewisse.”

(Gerelateerd: Duitsland ging all-in voor de groene transitie. Nu brokkelt de economie af)

Net als bijna heel Europa heeft Nederland de komende decennia agressieve doelstellingen voor emissiereductie als onderdeel van een bredere inspanning om de klimaatverandering te bestrijden, waaronder een doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990 en 80% tegen 2040 voordat uiteindelijk in 2050 een netto-nuluitstoot wordt bereikt, aldus de Nederlandse regering. Deze transitie zal het noodzakelijk maken om de opwekking op basis van fossiele brandstoffen te vervangen door groene bronnen, maar daarvoor zullen aanzienlijke verbeteringen in de accuopslagtechnologie nodig zijn, evenals een aanvullende uitbouw van de transmissie- en aanverwante infrastructuur, legt het NRC-stuk uit.

Nick Pope,

Verschillende leden van de Nederlandse regering, evenals de netbeheerders van het land, hebben volgens NRC gewaarschuwd voor de dynamiek die zich momenteel ontvouwt. De auteurs stellen dat Tennet – een systeembeheerder die hoogspanningslijnen in Duitsland en Nederland beheert – voorspelt dat Nederland vanaf 2033 te maken zal krijgen met 14 uur stroomtekort per jaar.

Die tekorten betekenen niet noodzakelijkerwijs dat het hele land in de loop van het jaar veertien uur in duisternis zal verzinken, maar eerder dat er te weinig elektriciteit zal zijn om aan de vraag te voldoen, aldus NRC.
Realistisch gezien zullen deze tekorten waarschijnlijker leiden tot enorme pieken in de elektriciteitsprijzen, evenals tot de noodzaak voor sommige bedrijven om vrijwillig hun activiteiten op tijdelijke basis te beperken of stop te zetten om de vraag terug te dringen.
***
Bron hier.