President Biden. Schermafbeelding.

Door Chris Talgo.

Terwijl hij in Frankrijk de 80ste verjaardag van D-Day vierde en de duizenden moedige soldaten eerde die hun leven gaven in de strijd tegen de existentiële dreiging die nazi-Duitsland vormde, kon president Joe Biden het niet laten om in grove politieke discussiepunten te vervallen door de meest destructieve en dodelijke oorlog in de menselijke geschiedenis te vergelijken met klimaatverandering.

“De enige existentiële bedreiging voor de mensheid, inclusief kernwapens, is als we niets doen aan de klimaatverandering”,  verklaarde Biden . Vanwege de “existentiële dreiging van klimaatverandering, die alleen maar groter wordt, werken we samen om de mondiale transitie naar een klimaatneutraliteit te versnellen. Het is de existentiële bedreiging voor de mensheid”, herhaalde Biden.

In werkelijkheid is klimaatverandering lang niet een existentiële bedreiging. In feite heeft de lichte opwarming van de afgelopen halve eeuw in veel opzichten het leven voor de mensheid beter gemaakt. NASA-satellietgegevens laten bijvoorbeeld een aanzienlijke stijging van de mondiale plantengroei in de afgelopen decennia zien – wat sommigen  mondiale vergroening noemen Een iets warmere planeet is ook gunstig omdat deze grotere gewasopbrengsten oplevert.

Er kan echter een overtuigend argument worden aangevoerd dat het klimaatalarmisme, en het beleid dat klimaatalarmisten steunen, feitelijk een existentiële bedreiging voor de mensheid vormt.

Eerst en vooral zijn klimaatalarmisten vastbesloten een einde te maken aan het gebruik van betaalbare en betrouwbare energie in de vorm van fossiele brandstoffen. Dit alleen al is een afschuwelijke houding die miljoenen levens in gevaar brengt.

Of je het nu leuk vindt of niet, de komst van fossiele brandstoffen, namelijk olie, steenkool en aardgas, is de grootste zegen voor de mensheid in de hele geschiedenis geweest. Het benutten van deze hulpbronnen om op kosteneffectieve wijze vrijwel onbeperkte energie te leveren, heeft miljarden mensen uit de bittere armoede gehaald.

Zonder ruime toegang tot fossiele brandstoffen zou onze moderne manier van leven letterlijk ophouden te bestaan. Fossiele brandstoffen zorgen niet alleen voor overvloedige en betaalbare energie. Zoals het  Amerikaanse ministerie van Energie  opmerkt: “Petrochemicaliën afgeleid van olie en aardgas maken de productie van meer dan 6.000 alledaagse producten en hightech apparaten mogelijk.”

Ten tweede eisen klimaatalarmisten dat de wereld onmiddellijk overgaat op zogenaamde hernieuwbare energie en een netto-nul-uitstoot van kooldioxide bereikt. Het probleem is dat hernieuwbare energie uit zonnepanelen en windparken te duur, onbetrouwbaar en lang niet schaalbaar is. Als de wereld fossiele brandstoffen zou mijden ten gunste van wind- en zonne-energie, zou de hoeveelheid beschikbare energie kelderen. Dit zou op vele fronten tot verwoestingen leiden.

Ten derde roepen klimaatalarmisten voortdurend op tot degrowth, zowel in termen van de economie als in termen van bevolking. Op de een of andere manier hebben de klimaatalarmisten zichzelf ervan overtuigd dat de oplossing voor het niet-bestaande probleem van een enigszins opwarmende planeet is dat de mensheid de bevolkingsgroei ervan afzuigt. Dit is uiterst kortzichtig en gaat voorbij aan het feit dat veel ontwikkelde landen momenteel een  sterke bevolkingskrimp kennen. Als dit niet wordt teruggedraaid, zullen veel van deze eens zo bloeiende landen binnenkort met ernstige demografische problemen te maken krijgen.

Op dezelfde manier zou de roep om economische degrowth die al vele jaren een ‘cause célèbre’ is onder klimaatalarmisten, grote schade aanrichten en onmiddellijk resulteren in een lagere levensstandaard voor miljarden mensen. Dit geldt vooral voor verschillende ontwikkelingslanden, die vertrouwen op economische groei en toegenomen welvaart om miljarden uit de armoede te halen.

Vierde en ten slotte zijn klimaatalarmisten, of ze het zich realiseren of niet, verwant aan moderne Luddites omdat ze innovaties en technologische doorbraken niet in beschouwing nemen. In veel opzichten zijn klimaatalarmisten het tegenovergestelde van progressieven, omdat ze proberen de mensheid terug te brengen naar een tijd waarin het comfort van het wezen en toegang tot de nieuwste en grootste technologieën beperkt waren tot een select aantal in plaats van toegankelijk voor de massa. Erger nog, door de ontwikkeling van nieuwe technologieën te belemmeren die enkele van ’s werelds grootste problemen kunnen oplossen, simpelweg omdat het niet in overeenstemming is met hun wereldbeeld, voorkomen klimaatalarmisten in wezen de verbetering van de condition humaine.

Chris Talgo.

Gelukkig lijkt het erop dat de klimaatalarmisten terrein verliezen.  Peilingen tonen aan dat meer en meer mensen sceptisch zijn tegenover het constante paniekzaaien en zich bewust worden van de mislukte voorspellingen van de Doomsday. Dit is geweldig nieuws, maar het is nog maar het begin. Tenzij en totdat er een algemene consensus bestaat dat klimaatalarmisme het probleem is en dat het misleidende beleid dat door klimaatalarmisten wordt gesteund ronduit wordt verworpen door een overweldigende meerderheid, zal klimaatalarmisme een ernstige bedreiging blijven voor de toekomst van de mensheid.

***

Over de auteur

Chris Talgo is redactioneel directeur bij het Heartland Institute.

***

Bron hier.

***