Van een onzer correspondenten.
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat pensioenfondsen niet ‘activistisch’ mogen handelen. Dit standpunt volgt op de bekendmaking van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat het in het kader van de aantasting van de biodiversiteit en de klimaatverandering al zijn ‘fossiele’ beleggingen en obligaties heeft verkocht.
Tweede Kamerlid Thierry Aartsen van de VVD diende met steun van Henk Vermeer van de BBB en André Flach van de SGP een motie in, waarin staat dat het
‘niet de primaire taak is van fondsen om activistisch of ideëel te beleggen, maar dat bij hun beleggingsbeleid het realiseren van een koopkrachtig pensioen altijd centraal moet staan’.
ABP-topman: ‘Ik geloof dat er met de wereld een bedoeling is – namelijk, het goede realiseren voor mensen.’
Trouw:
De stemming kwam nog geen week nadat ambtenarenfonds ABP, met ruim 500 miljard euro aan beheerd vermogen het grootste van Nederland, had bekendgemaakt bijna helemaal geen fossiele beleggingen meer te bezitten. Ook metaalfonds PME is bezig om uit fossiel te stappen. Deze fondsen hebben vorig jaar ook een brandbrief ondertekend waarin het kabinet wordt opgeroepen om te stoppen met fossiele subsidies aan bedrijven, waarvoor op dat moment ook veel werd geprotesteerd op de A12 bij Den Haag.
Een ruime meerderheid van met name rechtse partijen is het ermee eens, dat de regering moet verkennen welke mogelijkheden er zijn om toezichthouders hier strenger op te laten toezien. Het ABP, dat als grootste pensioenfonds van Nederland onder andere de onderwijspensioenen beheert, meldde onlangs dat het in het eerste kwartaal van dit jaar al zijn ‘fossiele’ aandelen en obligaties heeft verkocht en dat het ook alle beleggingen in termijncontracten in olie en gas van de hand heeft gedaan. Resterende niet-verrekenbare beleggingen gaat het ABP afbouwen naar nul.
Harmen van Wijnen van pensioenfonds ABP, dat geen geld meer in oliemaatschappijen steekt: ‘Goed is wat goed is voor onze deelnemers.’
In de Verenigde Staten strijden rechtse politici al langer tegen wat zij ‘woke kapitalisme’ noemen. Oud-president Trump noemt duurzaam en sociaal investeren ‘radicaal-linkse onzin’, en vorig jaar ondertekenden negentien Republikeinse staten een verklaring waarin ze duurzaam investeren ‘een gevaar voor de economie en individuele vrijheid’ noemen.
Het ABP zegt dat het klimaat en biodiversiteit als belangrijke thema’s beschouwt en dat bedrijven moeten innoveren.
‘Bedrijven die de risico’s van een veranderende wereld goed beheersen, passen bij ABP. Bedrijven waarbij schade aan het klimaat of biodiversiteit onlosmakelijk verbonden is aan hun bedrijfsactiviteit en waarbij geen perspectief op verbetering is, passen niet bij ABP. Met de producenten van fossiele brandstoffen zijn de gesprekken om te komen tot verbetering onvoldoende effectief gebleken’, aldus het fonds.
Dominee en actuaris Harmen van Wijnen, topman van het ABP:
‘Waar het om gaat, is dat de urgentie nog veel groter is dan we dachten. We zijn de discussie over wat er goed is en wat er beter had gekund, al lang voorbij. Kunnen we het tempo waarin het klimaat verslechtert nog wel aan? Benen we het bij? Ik maak me daar enorme zorgen om. Als bestuurder, maar zeker ook persoonlijk.
Als wetenschappelijke rapporten laten zien dat wij als mensheid de oorzaak zijn van de klimaatcatastrofe die op ons afkomt, hebben we ook als mensheid de verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Dat is mijn diepe, persoonlijke overtuiging. Ik geloof dat er met de wereld een bedoeling is – namelijk, het goede realiseren voor mensen. We hebben een verantwoordelijkheid naar elkaar en naar de komende generaties. Daar hoort bij dat we ook goed zijn voor de wereld waarin we leven.’
***
***
Lachwekkend om te denken dat de mens het klimaat kan beïnvloeden. Milieu is wat anders, dat verpest de mens behoorlijk.
Waarschijnlijk vinden de bevlogenen het prima om in de wapenindustrie te beleggen. Die is tenslotte momenteel booming. Rheinmetall is een voorbeeld. De beleggingsresultaten vloeien overigens naar de grootinvesteerders Vanguard en Blackrock
https://mijn.beleggen.com/conversations/wie-runt-de-wereld-blackrock-en-vanguard
Het is tenslotte een heel verschil of je belegd in de oorlog tegen klimaatverandering of in de oorlog tegen welk ongewenst ander landsbestuur dan ook.
Het Zweedse Saab doet het ook niet verkeerd, van SEK 56.6 vlak voor de Oekraiene oorloog naar SEK 240.7 nu, een koersstijging van 325%. Zie: https://www.saab.com/investors/the-share
Gisteren op nieuwsuur het pensioenfonds PME. Die beleggen nu duurzaam. In het jaarverslag heel veel tekst aan gewijd. Compleet met CO2 boekhouding. Het heeft resultaat. De laatste 4 jaar in totaal NUL verdient. Een ware prestatie. 2022 was een slecht jaar. 2021 en 2023 waren record jaren voor de aandelen waardoor er historisch gezien een prachtig rendement uit rolde. Pensioenfondsen beleggen steeds minder in aandelen. Nu nog maar voor een kwart. De helft gaat naar staats obligaties. Pme doet ook onroerend goed. Daar is vorig jaar op verloren. Abp doet dat beter. Vorig jaar niets verdiend op de huizen. Er is ook niet veel nodig voor een pensioenfonds. Bij pme is de gemiddelde uitkering rond de 11k per jaar bruto. Dat wordt goed gemanaged want de directie leden zitten allen op >>250k per jaar. In nieuwsuur werd ook door martin bouman gezegd dat op langere duur er ook beleggers zijn die verdienen op duurzaam beleggen. Namen werden niet genoemd. Ik heb ze na jarenlange research ook nooit gevonden. Dat is allemaal zeer geheim.
Ter vergelijking. Hoe doen tech reuzen als asml of novo het vanaf 2020. Tot begin dit jaar een factor 3. Dat is dus +200%. Naast olie en kolen zullen straks ook op computers gebaseerde bedrijven er uit moeten. Dus geen alfabet, amazon, apple, meta, microsoft, nvidia meer. Datacenters verbruiken steeds meer ( niet ) groene stroom en dragen bij aan de co2 uitstoot.
Datacenters zouden verplicht moeten worden om een SMR naast hun datacenter te realiseren.
Ja. Ja. Taiwan is met NL aan de top van de micro elektronische technologie. China wil Taiwan hebben. Rusland en Korea zijn nu bij elkaar. China is daar niet tegen. ..
NL is in het spervuur bij een eventuele WW3.
Ik noem het maar even. Soms is het beste zijn juist niet goed. XR wil een wereld oorlog want er zijn teveel mensen (CO2)
Frankrijk leek mij best wel mooi maar ik blijf nu toch maar voorlopig liever hier wonen.
Pensioenfondsen zijn verplicht het grootste deel van hun vermogen (eigenlijk gewoon óns vermogen) te beleggen in weinig risicodragende financiële producten, zoals staatsobligaties, o.a. van Griekenland, Italië, Spanje en meer noodlijdende landen. En terecht, want zouden zij dat niet doen, dan was de Euro al lang en breed de weg van de Italiaanse Lire zijn opgegaan. Oh, wacht…
Dat ABP nu gaat investeren in de bouw van onrendabel huurhuizen moet de linkse VVD66 ambtenaren een heel goed gevoel geven. Eerst verzieken ze de huizenbouw met hun belastingen- stikstofidioterie en daarna redden ze de mensen van hun eigen geld. Is dat niet mooi?
Nee, dat is NIET mooi. Pensioenfondsen zijn er niet om de blunders van de politiek, het activisme van een paar burgers en de slechte beslissingen van rechters recht te breien. Oh, wacht…
Pensioen is wel degelijk nuttig. In tegenstelling tot de uitspraken van greta gaan we toch niet allemaal acuut dood aan klimaat.
Klimaatwetenschapper Leo Meyer ziet het zonnig in. ‘We gaan niet allemaal sterven’
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/klimaatwetenschapper-leo-meyer-ziet-het-zonnig-in-we-gaan-niet-allemaal-sterven~b53f2289/
Nou, we gaan wel allemaal sterven maar dat zal niet komen door het weer of klimaat maar door allerlei andere oorzaken. Maar ook dan zal men het klimaat als dader/oorzaak aanwijzen om zo nog meer angst en paniek onder de burgers te brengen die daar gevoelig voor zijn.
Leo Meyer een klimaatwetenschapper? Laat me niet lachen. Meyer heeft zijn promotie onderzoek gedaan naar isolatie de sociale woningbouw. Of dat ooit ook daadwerkelijk in een promotie heeft geresulteerd is onduidelijk. In ieder geval is nooit daarover gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en ook in de dissertatie database van de RUG is zijn proefschrift niet terug te vinden. Daarna heeft hij nooit meer zelf onderzoek gedaan, maar is omhooggevallen in de Haagse ambtenarij, dat dan weer wel.
Gisteren in de NRC: van Wijnen over o.a. de motie, olie en windparken.
“We zijn ook afhankelijk van stabiele wet- en regelgeving, en van een overheid die bepaalde garanties geeft.
Je stapt niet meteen in het eerste het beste windpark.”
Overheid die garanties geeft?
Rendements garanties? (contract for difference)
Belasting garanties?
Overheids garanties op groene obligaties?
h ttps://www.volkskrant.nl/economie/beleggen-pensioenfondsen-te-activistisch-het-frame-is-abp-dumpt-miljarden-in-de-noordzee-lariekoek~b1bdab00/
Als dat speciaal benoemt wordt gaat er kennelijk een duidelijke verwachting richting de Tweede Kamer en regering.
En Eerst Kamer via Rosenmöller.
De overheid heeft een betrouwbaarheids probleem. Jaren was het beleid dat biomassa het verhaal van de toekomst is. Nu de kolen centrales over moeten gaan naar hout pallets wil de minister de subsidie stoppen voor de nieuwe projecten. Die centrales kunnen tientallen jaren doordraaien op snoei afval uit de bossen wereldwijd.
Snoeiafval of regelrechte kaalslag?
Einde oefening, dwazen en gedrogeerde wiet rokers die ons naar de afgrond brengen, je kunt hier geen winsten in behalen.
Klimaat-waanzinnige regeren over burgers geld, waanzin, waanzin.
Je kunt beter zelf gespreide aandelen kopen en laten beheren, weiniger risico, weiniger opbrengst maar meer dan sparen, bouw je eigen potje op waar je zelf zeggenschap over hebt.
En niet paniekerig worden als het een paar jaar slechter is, gewoon doorgaan.
ABP en PME kondigden al jaren geleden aan dat ze niet meer zouden beleggen in fossiele bedrijven. En toen bleef het stil .
Van De leden van ABP kunnen we ons nog voorstellen dat die voor stemden , want die vertegenwoordigen het smaldeel van werkende bevolking dat makkelijk gelooft in het klimaatverhaal en belanghebbenden zijn als het gaat over de economie van de energietransitie.
De leden van de aangesloten bedrijven van het PME echter, werken in metal- elektro bedrijven die behoren tot de ultiem fossiele industrie. Denk aan Damen shipbuilding; bedrijven in de keten die windmolens op zee bouwen en de netwerken. CO2 neutraal doen ze dat .
Bij welk pensioenfonds werknemers van Shell zitten weet ik niet , maar de koers verdubbelde ongeveer na de rechtszaak , aangespannen door Milieu defensie
Ik schreef daar vaak over , maar nooit viel het kwartje dat die wellicht onder een hoedje spelen met Blackrock cs. Keurig bleef men de retoriek uit de msm herhalen en rondpompen.
Tot nu toe heb ik nog nooit ook maar één artikel in de msm gelezen waarin men zich afvraagt hoe dat ultieme fossiele en niet- fossiel tegelijkertiid kunnen bestaan; hoe er uberhaupt een niet fossiel bedrijf zou kunnen bestaan. Ook hier niet.
Zelf heb ik gelukkig geen pensioen, want k zou er niet mee kunnen leven dat de directeur van mijn pensioenfonds deze leugens gewoon in de media kan blijven ventileren. De man zou subiet opgepakt moeten worden en in verzekerde bewaring moeten worden gesteld om te voorkomen dat de leden hem zouden lynchen wegens misleiding en oplichting.
Maar ja, ik zóu niets te zeggen hebben want ik was vastgeklonken aan mijn pensioenfonds. De kans zou groot zijn dat ik in aanvaring zou komen met gepensioneerden die niet zouden willen dat ik hun pensioen ook maar op enigerlei wijze in gevaar zou brengen, zelfs als evident de zwendel was aangetoond. ( dat heeft de wetenschap )
Men strooit wat met de bekende platitudes en door gaat ie weer. Op naar het volgende event. Ik voorspel de investering van pensioenfondsen in de ombouw van tata steel naar waterstof, waar hard aan wordt gewerkt door de leden van het ABP . Stelt u zich voor: zelfs aan het einde van de ijzertijd wordt gewerkt . ( Geeft niets want volgens het lucide lid Hans Erren , kwam er ook geen einde aan de steentijd omdat de stenen op waren )
Om met Rypke Zeilmaker af te sluiten , de oprichter van deze site: ‘het zijn interessante tijden ”. Of op z’n Malthusiaans : “het is een interessante eindtijd ”.
Nee, niet vanwege de exponentiële groei van de afvalberg waarop de laatste grondstoffen terechtkomen of anderszins reële bedreigingen, maar omdat men bang is voor ‘ verlies ‘ en daarom de directeur van het ABP op het schild hijst in plaats van te lynchen .