Van een onzer correspondenten.

Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben het nieuwe kabinet een waarschuwing gegeven: de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen zal niet zonder slag of stoot gaan. De ambtenaren van het ministerie hebben voor hun 2 nieuwe ministers – minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken en Sophie Hermans als de eerste minister van Klimaat en Groene Groei – een zogenaamd introductiedossier opgesteld. Dit om de nieuwe bewindslieden van het kabinet-Schoof wegwijs te maken bij het ministerie.De ambtenaren schrijven in het introductiedossier voor hun nieuwe bewindspersonen dat de politiek sterk verdeeld is over de afbouw van de salderingsregeling. Het nieuwe kabinet wil het salderen voor eigenaren van zonnepanelen per 1 januari 2027 stopzetten. De afschaffing van het salderen moet zowel door de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd worden. Dat dit lukt, is niet zeker omdat de nieuwe coalitie in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikt.

‘Over het al dan niet afbouwen van deze regeling lopen politiek de meningen uiteen. In de huidige Eerste Kamer is er geen meerderheid voor afbouw van de salderingsregeling’, schrijven de ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken nu in het introductiedossier.

Ambtenaren waarschuwen dat zonder een actieve rol van de overheid die risico’s op zich neemt, investeringen zullen vertragen.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties adviseerden het nieuwe kabinet vorige maand nog om alsnog een afbouwpad te overwegen om schokeffecten in de markt te voorkomen. In het introductiedossier stellen de ambtenaren verder dat de ombouw van het energiesysteem een enorme uitdaging is waar een langjarige en planmatige aanpak nodig is. ‘Zonder duidelijke richting en sturing hoe de ontwikkeling van het energiesysteem eruit gaat zien, kunnen netbeheerders, bedrijven en consumenten niet op tijd investeren om de ombouw daadwerkelijk te realiseren.

Eerder schreef de NOS over het politieke draagvlak van de salderingsregeling in de Eerste Kamer:

‘De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de stimuleringsregeling moet blijven. Volgens GroenLinks-PvdA worden zonnepanelen nu net bereikbaar voor mensen met een laag inkomen, en dan moet je de subsidie niet afschaffen. BBB ziet de afbouw als een “pure belastingmaatregel” van het kabinet om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen. Voordat het salderen afgeschaft wordt, moet eerst de congestie op het net opgelost worden, vindt de partij. Ook PVV, SP, Partij voor de Dieren en JA21 stemden tegen. Daarmee verwierp een meerderheid van 43 van de 75 senatoren het voorstel.’

Er is breed draagvlak voor het betaalbaar houden van de energierekening.

Met het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) van Rob Jetten (D66) ligt er nu volgens de ambtenaren een ‘strategische visie en richting voor de ontwikkeling naar een volledig duurzaam en strategisch autonoom energiesysteem.’

Met het NPE als basis moeten er volgens de ambtenarengroep de komende jaren nog wel veel keuzes gemaakt worden:

‘Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, maar ook over de precieze rol van bronnen in Nederland op de lange termijn – wind op zee, kernenergie, hernieuwbaar op land – en hoe we flexibiliteit opschalen en elektriciteitsnetten efficiënt benutten zodat er ruimte komt voor toekomstige groei.’

De ambtenaren waarschuwen daarbij dat zonder een actieve rol van de overheid die risico’s op zich neemt, investeringen zullen vertragen. De directie Strategie Energiesysteem zal namens het ministerie het kabinet adviseren over de bekostiging van een betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar energiesysteem.

‘Zowel in de politiek als in de maatschappij is breed draagvlak voor het betaalbaar houden van de energierekening’, aldus de ambtenaren. De nuance zit hem met name in hoe de kosten maatschappelijk worden verdeeld en of daarbij de betaalbaarheid voor huishoudens of voor bedrijven vooraan staat. Volgens de ambtenaren zijn de komende jaren investeringen in de energie-infrastructuur en het opschalen van duurzame energiedragers – zoals waterstof – noodzakelijk.

***

Bronnen o.a. hier.

***