Het is 2024 en de biomassa-industrie draait nog steeds op volle capaciteit dankzij miljoenen overheidssubsidies voor ‘duurzame energie’, ondanks internationale oppositie vanuit de samenleving en de wetenschap. Wat is er gebeurd, hoe heeft het zover kunnen komen en wat kunnen we verwachten van de nieuwe regeringen die in Brussel en Den Haag hebben plaatsgenomen?

De energiesector, inclusief de Nederlandse RWE, heeft plannen aangekondigd om de productie van biomassa te verdrievoudigen onder de paraplu van BECCS: ofwel biomassa-energie gecombineerd met zgn CO2 afvang en opslag (internationaal BECCS genoemd: Bio-Energy with Carbon Capture Storage).

In deze korte documentaire (10min) maakt het Comité Schone Lucht de balans op en bespreekt het probleem met politici, milieuorganisaties en de energiesector, in een vervolg op de documentaire WOODFEVER (Comite Schone Lucht, 2022).

De eerste en tweede groep hebben hun nek uitgestoken om biomassa op de agenda te houden, de tweede blijft volhouden dat we niet zonder biomassa en BECC’s kunnen om het klimaat te redden.

Maar zijn biomassa en BECCS de langverwachte klimaatoplossing of is het een voortzetting van het ecologische drama dat zich afspeelt in de bossen wereldwijd? Bekijk het hier en laat ons weten wat je ervan vindt.

Bron hier.

***