Jan Willem Erisman, Vz. Wetenschappelijke Klimaatraad.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Daar waar asielminister Marjolein Faber (PVV) deze week onder het oog van veel camera’s een kloek werkbezoek bracht aan het asielopvangcentrum in Ter Apel, was klimaatminister Sophie Hermans (VVD) afwezig bij een belangrijke gebeurtenis die haar klimaatportefeuille raakte: de aanbieding van het nieuwe rapport van de Klimaatraad over de urgentie van het terugdringen van CO2. Geen grote persconferentie, geen snorrende camera’s, niet samen met de aanbieders op de foto.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie die iets overhandigt aan, tja: een ambtenaar.

Ook al zou Hermans om persoonlijke redenen niet hebben kunnen verschijnen, een te vullen gaatje in haar kies, dan nog had met gemak de aanbieding van het zo belangrijke rapport kunnen worden verzet om als minister deze belangrijke bouwsteen voor het klimaatbeleid aan den volke te tonen. De noeste werkers aan het rapport zouden het hebben verdiend. Dat Hermans er niet bij kon zijn werd gecompenseerd door de aanbieding van het rapport aan haar topambtenaar klimaatzaken Michiel Heijdra. Hoe goed ook bedacht allemaal, dit vertoon had publicitair toch iets vreselijks treurigs: een onafhankelijke onderzoekscommissie die iets overhandigt aan, tja: een ambtenaar.

De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) heeft naar eigen borstkloppen als taak ‘de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd te adviseren over klimaatbeleid’ en dan bezoekt bij zo’n belangrijk rapport een groepje bedremmelde parapludragers van Bezuidenhoutseweg 20 het ministerie van Groene Groei, een paar gebouwen verder.

Jan van Friesland.

Hoe moeten we dit soort signalen duiden? Voorzitter en stikstof-expert Jan Willem Erisman kon ook niet op een pakkende oneliner worden betrapt die de urgentie van CO2-reductie aangaf: was hij wel aanwezig? Niet in de media. Zeker het veertien dagen geleden al opgestapte klimaatraadslid Prof. Machiel Mulder was niet bij de vertoning.

Hij is amper een jaar lid geweest. Om de deconfiture van de Klimaatraad alleen nog te vervolmaken is er nog een schriftelijke reactie van minister Hermans: ze wil het WKR-advies ‘meenemen’ bij de uitwerking van de nieuwe plannen van het kabinet:

‘Het is zeer nuttig om onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde adviezen te krijgen.’

Applaus!

***