Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Bijna 70% van de Duitse autodealers heeft er genoeg van: ze willen geen gebruikte elektrische auto’s meer inruilen. Ruim 68 procent van hen vindt deze bolides ‘nagenoeg onverkoopbaar’. Dit blijkt allemaal uit onderzoek van het Duitse blad Focus.

Dealers moeten enorme kortingen geven, gemiddeld 27 procent van de oorspronkelijke verkoopprijs, om van hun voorraad af te komen. Vorige maand meldde een schokkende 80,2 procent van de dealers verlies te maken bij de verkoop van gebruikte EV’s. En 61,1 procent sprak zelfs van grote verliezen.

Trouw:

‘Compleet overschakelen op elektrische auto’s in 2035 is voor EU totaal onhaalbaar, zegt de Europese Rekenkamer.’

Uit het onderzoek bleek dat terwijl benzine- en dieselauto’s boven de geschatte prijs konden worden verkocht, veel platforms niet eens een bod deden op elektrische auto’s. En als ze dat al wel deden was dat een bod dat ruim onder de geschatte prijs lag.

Hoewel de situatie in Duitsland anders is dan in Nederland, zien we in heel Europa een daling in de verkoop van elektrische auto’s doordat fiscale voordelen worden teruggedraaid. Autofabrikanten stoppen hun investeringen in elektrische modellen en richten zich weer op goede oude verbrandingsmotoren, omdat consumenten nog niet massaal de overstap maken naar elektrisch rijden.

Tweakers:

‘In 2022 was 1,2 procent van alle geregistreerde personenauto’s in de Europese Unie volledig elektrisch. Zweden, Denemarken en Nederland zijn percentueel gezien koplopers. Inwoners van Griekenland hebben net als vorig jaar relatief gezien het minste aantal EV’s in gebruik.’

De Europese Rekenkamer twijfelt zelfs of de deadline van 2035 haalbaar is. Zonder een snelle toename in betaalbare elektrische auto’s en een betere laadinfrastructuur lijkt dat doel nog ver weg.

***

Bron o.a. hier.

***